24 bästa sakerna att göra i Rom

Du måste åka till Rom minst en gång i ditt liv. Och om du inte vill missa något av vad staden har att erbjuda ska du ta del av alla rekommendationer på denna måste-se-lista.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

19 minsta läsning

24 bästa sakerna att göra i Rom

Det romerska Colosseum | ©Mathew Schwart

Den eviga staden, ett friluftsmuseum, den västerländska civilisationens vagga, staden med de sju kullarna... Rom har fått många smeknamn under sin historia, men inget beskriver känslan av att promenera på dess gator, upptäcka dess mest romantiska hörn, njuta av dess gastronomi eller förundras över dess arkitektur.

Rom är inte bara evigt, det är oändligt. Varje resa lämnar dig med en önskan om mer, eftersom det skulle vara omöjligt att täcka Roms storhet och historia under ett enda besök. Därför är denna lista över de bästa sakerna att göra i Rom bara en inventering av vanliga platser att börja upptäcka staden på, som du kan använda som en checklista för din resa.

1. Besök insidan av Colosseum

Insidan av Colosseum| ©Unsplash
Insidan av Colosseum| ©Unsplash

Denna amfiteater är utan tvekan Roms väktare. Det är det mest besökta monumentet i staden och dess inre gallerier är lika fängslande för ögat som dess yttre väggar med grekiska valv och pelare. Sedan Colosseum byggdes år 72 e.Kr. har otaliga historier om gladiatorer och djurkamper berättats, men de får du höra på en av de många guidade turerna i Colosseum.

Att komma till Colosseum för första gången är en underbar känsla, men bli inte för berusad av denna enklavs skönhet och håll dessa tips i åtanke för ditt besök i Colosseum. Precis som du finns det tusentals turister som vill komma åt detta monument och om du innan du börjar din resa vet var du ska äta när du avslut ar ditt besök på Colosseum eller hur man får billiga biljetter till Col osseum kommer turistflödet att bli mycket mer uthärdligt

Kom ihåg att biljetter till Colosseum också är biljetter till Forum Romanum och Palatine Hill och därför kan du också köpa dem på biljettkontor, även om köerna kan vara oändliga, så jag rekommenderar dig att köpa dem online.

Boka biljetter och turer till Colosseum

2. Förundras över Petersplatsen

Petersplatsen i Vatikanen| ©Unsplash
Petersplatsen i Vatikanen| ©Unsplash

Vatikanstaten är ett måste i Rom och att prata om Vatikanen är att prata om Sixtinska kapellet och Petersplatsen. Vatikanmuseerna och Peterskyrkan som tronar över torget är de två landmärkena i världens minsta stat.

Du har säkert sett detta ovala torg omgivet av två halvcirklar på mer än ett flygfoto; det är den vy du får när du bestiger Peterskupolen ( inträde till Peterskyrkan är gratis, men det är inte inträdet till kupolen).

När du besöker området (se här för information om hur du tar dig till Vatikanen från centrala Rom), tänk på att det är ett av de mest trafikerade i Rom, så jag rekommenderar att du noterar dessa matställen nära Vatikanen så att du kan boka i förväg. Det finns så mycket att se och göra i Vatikanen att du kommer att bli hungrig efter en förmiddag där.

Hör påvens välsignelse på Petersplatsen

En oförglömlig upplevelse du måste ha under ditt besök i Rom och Vatikanstaten, oavsett om du är religiös eller inte, är att se Vatikanen och den helige fadern på nära håll under den påvliga audiensen på onsdagar eller Angelus-ceremonin på söndagar.

Om du vill veta mer om hur du kan höra påvens välsignelse under din resa till Rom rekommenderar jag att du läser artikeln Påveaudiens i Rom, där du hittar alla detaljer och om du är religiös är mitt råd tydligt: besök Rom under Stilla veckan.

Boka ett besök i Peterskyrkan och kupolen

3. Besök Forum Romanum och Palatinerberget

Flygfoto över Forum Romanum| ©Unsplash
Flygfoto över Forum Romanum| ©Unsplash

Forum Romanum var den plats där det antika Roms juridiska, politiska och kommersiella liv var koncentrerat och idag är det en imponerande uppvisning av arkeologiska lämningar genom vilka du kan få en glimt av stadens guldålder.

Efter en guidad tur på Forum Romanum kan du besöka den närliggande Palatinkullen: den mest centrala av Roms sju kull ar, från vilken du också kan se extraordinära arkeologiska lämningar. Både Colosseum-guidningar och Colosseum-biljetter inkluderar vanligtvis tillgång till detta område, men om du planerar att besöka Vatikanen också rekommenderar jag att du utforskar möjligheten att få ett gemensamt besök i Vatikanen och Colosseum: det är väl värt det och du sparar på entréavgifter!

Ett råd: om du åker till Rom på sommaren försök att komma dit tidigt på morgonen, särskilt om du besöker Forum Romanum med barn eftersom värmen kan spela dig ett spratt.

Boka ett besök på Forum Romanum och Palatinerberget

4. Ta del av tradition och historia med en guidad tur i centrum

Roms gator| ©Unsplash
Roms gator| ©Unsplash

Att ta en av de guidade turerna i Roms historiska centrum är en av de bästa idéerna för att ta sig runt i staden och förstå vad du ser. Detta är den upplevelse jag skulle välja i de flesta av de städer jag reser till eftersom dagens turer, långt ifrån de tråkiga turerna som överväldigade dig med ändlösa datum och historiska fakta, blir mer autentiska och har mer variation, till exempel Rom natturer eller Rom fototurer.

Speciellt i Rom, där tradition och konst finns runt varje hörn, lär en specialiserad guide dig att uppskatta inte bara stadens historia utan också dess väsen.

Boka en rundtur i Rom:

5. Ät en glass framför Fontana di Trevi

Fontänen Trevi| ©Michele Bitetto / Unsplash
Fontänen Trevi| ©Michele Bitetto / Unsplash

Rom är känt för sina fontäner och denna är utan tvekan den mest symboliska av dem alla. Den dyker upp när du svänger runt hörnet på en promenad genom stadens historiska centrum och det första som förvånar dig är dess storlek. Denna barockfontän föreställer Neptunus och två tritoner och är känd för legenden att om du kastar ett mynt i den kommer du tillbaka till Rom och om du kastar två kommer du att hitta kärleken i Italien.

För mig är det mest autentiska sättet att njuta av den genom att smaka på en utsökt italiensk glass på dess trappsteg. Jag varnar dig för att detta kommer att vara praktiskt taget omöjligt att göra mitt på dagen, men om du accepterar mitt råd, gör det efter middagen, i slutet av dagen och innan du går och lägger dig på ditt hotell. Med nästan inga turister och mycket mer utrymme att sitta ner kommer det att vara mycket mer avkopplande och du kommer att komma ihåg detta ögonblick för alltid. Jag berättar allt du behöver veta för att få ut det mesta av det här: Allt du behöver veta om Fontana di Trevi och här är en lista över den bästa gelaton i Rom.

Boka en matrundtur i Rom:

6. Beundra Sixtinska kapellet i Vatikanmuseerna

Sixtinska kapellet| ©Unsplash
Sixtinska kapellet| ©Unsplash

Juvelen i kronan för konstälskare finns i Vatikanmuseerna. Verk av Da Vinci, Titian, Caravaggio och Raphael är bara ett litet urval av vad du kan hitta i Europas största konstsamling, som naturligtvis leds av det berömda Sixtinska kap ellet.

Det viktigaste att veta innan man planerar sitt besök är att man kan besöka museerna i sin egen takt, köpa skip-the-line-biljetter till Vatikanmuseerna eller gå en guidad tur i Vatikanmuseerna.

I vilket fall som helst rekommenderar jag att man bokar sin biljett i förväg, så att man slipper vänta i flera timmar. Och om du tänker att priset på biljetter till Vatikanen, Sixtinska kapellet och så många andra museer och intressanta platser kan vara en kostnad som du inte räknade med i din budget, rekommenderar jag att du överväger att skaffa ett Roma Pass eller Omnia Card. Dessa är sightseeingkort för Rom och Vatikanen som ger dig tillgång till alla attraktioner till ett bättre pris än att köpa dem separat.

Slutligen, glöm inte att ta hänsyn till den klädkod som krävs för att besöka dessa museer. Jag talar om detta och andra tips för att besöka Vatikanen i den här artikeln, till exempel hur man undviker köerna för att komma in i Vatikanen. Här är också några tips på hur du får gratis eller rabatterade biljetter till Vatikanen.

Boka biljetter till Vatikanmuseerna

7. Klättra uppför trapporna i Spanska trappan i Spanska trappan

Piazza Spagna| ©Daniel Basso
Piazza Spagna| ©Daniel Basso

De enorma trappstegen på Piazza di Spagna är ett annat visuellt måste i Rom. Dessa trappor förbinder kyrkan Trinità dei Monti med Fontana della Barcaccia.

De var en gång en mötesplats för konstnärer, men nu är de en mötesplats för turister som besöker Rom och stannar till för att njuta av platsens skönhet. Det har fått sitt namn från den spanska ambassadens säte och är en av de livligaste platserna du kommer att se när du promenerar runt i centrala Rom.

Mitt personliga råd är att inte bara se torget nerifrån. Gå upp för trapporna (sedan en tid tillbaka har grupper inte fått sitta på trapporna, eftersom turistmassorna har blockerat vägen för fotgängare) och njut av utsikten över Rom från toppen. Och om du funderar på att utforska staden på djupet och lära känna alla dess magiska torg, notera i den här artikeln på Topp 10 torg i Rom.

8. Strosa genom och över Piazza Navona

Piazza Navona på natten| ©Gabriella Clare
Piazza Navona på natten| ©Gabriella Clare

Detta märkliga ovalformade torg är en favorit för både romare och turister. De fyra fontänerna som du kan se på det barocka Piazza Navona representerar de viktigaste floderna i Rom. I mitten av dem alla finns den gigantiska Fontänen med de fyra floderna som designades av Bernini, ett verkligt underverk av arkitektur.

Under dagtid är torget fullt av små grupper som besöker centrala Rom och stannar till för att prata om fontänernas historia. På kvällen, särskilt på sommaren, livar gatuartister upp torget som blir ett av centrum för det sociala livet i stadens centrum. Om vädret är bra kan man köpa med sig en pizza och njuta av den på en av bänkarna med utsikt över fontänerna.

Missa inte detaljerna i alla fontäner och skulpturer, och inte heller den imponerande fasaden på kyrkan på torget. Personligen älskar jag alla fontäner i Rom: på varje torg, gränd eller hörn finns det ett konstverk i form av en fontän. Det är därför jag rekommenderar att du läser denna artikel om de bästa fontänerna i Rom, där du får reda på vilka som är de vackraste och var de ligger.

9. Upptäck Kapitolinska museerna

Kapitolinska museernas torg| ©Unsplash
Kapitolinska museernas torg| ©Unsplash

Roms konst slutar inte vid Vatikanen; Kapitolinska museerna som ligger i Campidoglio är ett annat måste för mytomspunna konstverk som den kapitolinska varghonan, Marcus Aurelius ryttarstaty, Berninis Medusa, Konstantins koloss eller den skadade Galata.

Boka biljetter till Kapitolinska museerna

10. Gå in i Pantheon för att beundra dess kupol

Interiören i Agrippas Pantheon| ©Evan Qu
Interiören i Agrippas Pantheon| ©Evan Qu

Agrippas Pantheon, som ligger i Roms historiska centrum, är ett av de finaste monumenten i hela Rom. Det är väl värt att besöka det som nu är en kyrka och som tidigare var ett romerskt tempel som uppfördes under Aurelius styre, och även att se det upplyst på kvällen. Här är allt du behöver veta om Pantheon i Rom.

Boka en guidad tur i Pantheon

11. Gå genom trädgårdarna i Villa Borghese och besök dess galleri

Inne i Borghese-galleriet| ©Unsplash
Inne i Borghese-galleriet| ©Unsplash

På en privilegierad plats hittar du den stora dolda skatten i den romerska staden: Borghese Gallery. På detta besök får du inte bara njuta av ett av Roms bästa konstgallerier och vackra klassiska skulpturer, utan också en promenad genom Roms lungor, Villa Borgheses imponerande trädgårdar som utan tvekan är en av de bästa parkerna i Rom.

Boka biljetter till Borghese Gallery

12. Njut av utsikten från Gianicolò

Fontänen på toppen av Gianicolo| ©Wikimedia
Fontänen på toppen av Gianicolo| ©Wikimedia

Personligen älskar jag att se städer från "ovan"; en översikt över deras tak och trädgårdar är för mig ett ögonblick att andas in den friska luften och tänka på hur lycklig du är att vara där just nu och njuta av din resa.

Det finnsmånga platser i Rom med underbar utsikt, men jag rekommenderar den du får från Roms åttonde kulle: Gianicolo, som ligger ovanför stadsdelen Trastevere. Förutom utsikten kan du njuta av en avslappnad atmosfär långt från Roms vanliga liv och rörelse, med gatuföreställningar som marionetteatrar.

Boka en rundtur i Trastevere

13. Smaka på den romerska gastronomin

Typisk romersk trattoria| ©Marco Calignano / Unsplash
Typisk romersk trattoria| ©Marco Calignano / Unsplash

Lokal mat är en attraktion i alla länder, men mer så i Italien än nästan någon annanstans i Europa. En resa till Rom bara för pizza, pasta och gelato är en väl spenderad resa, så kom ihåg: ät.

Gör det inte i all hast eller på gatan när du köar för att komma in i ett monument; sätt dig på en restaurang och ät i två timmar, smaka på varje rätt, fråga kocken om hans specialiteter och, om du har tid, följ med på en gastronomisk rundtur för att upptäcka Roms bästa pizzor och utmärkta pastarätter.

Men om du vill gå ut på egen hand för att hitta ett bra ställe att äta på, här är en lista över mina favoritställen i Rom för att uppmuntra dig att prova några av dem och framför allt för att undvika att falla i de fällor som staden (ibland) har förberett för turister.

14. Ta en aperitivo i Trastevere

Typiska gator i Trastevere| ©Unsplash
Typiska gator i Trastevere| ©Unsplash

En stad är också sina kvarter och Trastevere är utan tvekan ett av de charmigaste kvarteren i Rom (för mig är det det bästa, men det sägs ju att smak inte går att ta miste på...). Strosa genom kullerstensgatorna som pryds av murgröna, besök de originella presentbutikerna, ät middag på någon av restaurangerna, ta en glass på torgen och upptäck några av de bästa ställena att ta en aperitif i Rom.

Trastevere är ett annorlunda Rom och många säger att det är det mest autentiska av dem alla. Det bästa sättet att se allt det har att erbjuda är att ta en guidad tur i Trastevere. Notera också de bästa ställena att äta på i Tra stevere och allt som Trastevere-området har att erbjuda efter mörkrets inbrott.

Boka en gastronomisk rundtur i Trastevere

15. Rom på natten

Rom på natten| ©Unsplash
Rom på natten| ©Unsplash

När vi åker på en resa går vi ofta upp tidigt för att få tiden att räcka till. Vi tillbringar hela dagen med sightseeing och när kvällen kommer är vi utmattade och vill bara åka tillbaka till hotellet för att vila innan vi tar itu med nästa maratondag av sightseeing.

Låt dig inte frestas. Avsätt tid under ditt besök inte bara för att se Rom på natten, utan för att njuta av det, gå runt och begrunda belysningen av dess monument utan brådska eller pressen att ta ett fotografi. Det kommer att vara värt det.

16. Besök katakomberna

Inuti katakomberna| ©Unsplash
Inuti katakomberna| ©Unsplash

På tal om ett annorlunda Rom så finns det också ett annorlunda Rom under jorden, långt från turister och monument. Under Roms skönhet ligger en labyrint av romerska katakomber som du kan besöka med en specialiserad tur och som utan tvekan kommer att ge dig en annan känsla.

Var försiktig så att du inte blandar ihop de romerska katakomberna med ett besök i Vatikanens katakomber. De är två helt olika saker. Om något av dessa två besök får dig att vilja ha mer, rekommenderar jag att du läser denna artikel om Sankt Callixtus katakomber och kapucinernas katakomber.

Boka ett besök i Roms katakomber

17. Utforska andra drömmiga italienska platser

Florens| ©Unsplash
Florens| ©Unsplash

Rom har mycket att erbjuda resenären, men staden har också en privilegierad position i den italienska geografin. Det innebär att du från Rom kan besöka bland annat andra intressanta städer på ett bekvämt sätt och utan att spendera en massa restid:

Florens

Florens är konstens huvudstad: här kan du besöka Michelangelos imponerande David och njuta av Uffizierna eller Accademia. Stadens Duomo är en av de mest spektakulära i hela Italien och dess gator andas en medeltida och klassisk luft som förtrollar alla besökare. Låter det bekant? Läs mer i den här artikeln om de bästa utflykterna till Florens från Rom och om du föredrar att åka på egen hand, kolla in de olika sätten att ta sig från Rom till Florens.

Pompeji och Neapel

Söder om Rom, närmare Neapel och vid foten av Vesuvius ligger staden som en gång begravdes av lavan från den närliggande vulkanen och som bevarats på ett så speciellt sätt att den lockar miljontals besökare varje år. Om du vill dra nytta av din resa till Rom för att besöka Neapel eller Pompeji och besöka dem alla på en dag, notera de bästa utflykterna till Pompeji och de bästa utflykterna till Neapel.

Pompeji är en stad som är värd att besöka från Rom, men om du vill göra det på egen hand finns här lite information om hur man tar sig till Pompeji från Rom och hur man tar sig till Neapel från Rom.

Runt Rom

Om du är sugen på en kortare resa till stadens utkanter kan du t.ex. ta en tur till Assisi och Orvieto eller till den spektakulära Villa dell'Este. Här berättar jag om mina favoritresor: 7 platser att besöka nära Rom.

Det finns även dagsutflykter som gör att du kan besöka dessa städer och andra intressanta platser nära Rom som kommer att komplettera din reseupplevelse i den eviga staden. Om du fortfarande inte är säker på vilken destination du ska välja, här är en lista över de mest populära: Dagsresor och utflykter från Rom Och tre mindre kända rekommendationer: Caracallas bad, ett besök i Ostia Antica och utflykter till Tivoli och Hadrianus villa från Rom.

Boka en utflykt till Pompeji och Neapel

18. Avslöja alla hemligheter i Castel Sant'Angelo

Bild av slottet| ©Unsplash
Bild av slottet| ©Unsplash

Castel Sant'Angelo ligger mycket nära Vatikanen och har utsikt över floden från en av de vackraste broarna i Rom. Om du tycker att det är magnifikt på utsidan kommer du att älska det ännu mer på insidan: det är supervälbevarat och från taket får du förmodligen den bästa utsikten (och det bästa fotot) över både staden och Vatikanen.

Jag tror att jag redan har gett dig tillräckligt med anledningar att gå innanför murarna, men om du fortfarande behöver fler ursäkter är här en länk till artikeln om hur och varför du ska besöka Castel Sant'Angelo.

Köp biljetter till Castel Sant'Angelo

19. Sträck dig in i sanningens mun

Sanningens mun| ©Wikimedia
Sanningens mun| ©Wikimedia

För er som inte har sett "Roman Holiday": Bocca della Verità är en marmormask i kyrkan Santa Maria in Cosmedin (nära Circus Maximus) vars legend säger att den biter handen av den som ljuger. Det kan verka lite turistigt att låta sig fotograferas med handen inuti masken, men denna ritual är så världsberömd att man inte kan låta bli att ta med den på listan över saker att göra i Rom.

Boka en rundtur på Circus Maximus

20. Handla lokala produkter på utomhusmarknaden Campo de Fiori

Campi de Fiori-torget| ©Wikimedia
Campi de Fiori-torget| ©Wikimedia

En ny möjlighet att lära känna en annan sida av den eviga staden, bortom monumenten och turiststråken. Utomhusmarknaden på torget Campo de Fiori bevarar den bohemiska atmosfären från de medeltida värdshusen som en gång omgav torget. På Campo de Fiori-marknaden kan man mingla med lokalbefolkningen och köpa färsk frukt och grönsaker, souvenirer och en del överraskningar.

21. Titta in genom nyckelhålet i den orangea trädgården

Utsikten från
Utsikten från "hålet" i Rom| ©Wikimedia

Att titta genom ett nyckelhål - är det verkligen något man kan göra i Rom? När du ser den vackra utsikten över Peterskyrkan därifrån kommer du säkert att förstå varför. Till en början var detta en stor hemlighet i Rom, men fler och fler besökare kommer till dessa trädgårdar för att leta efter det berömda låset och förundras över dess perspektiv.

Och detta är bara en av de många hemliga platser som den eviga staden gömmer och som du måste upptäcka lite i taget på egen hand om du vill bli förälskad i Rom. Jag ska hjälpa dig lite på traven och ge dig en lista över de, för mig, bäst bevarade hemliga platserna i Rom.

22. Res runt i Rom med turistbuss

Villa Borghese från turistbussen| ©Wikimedia
Villa Borghese från turistbussen| ©Wikimedia

Sätt dig in i situationen: din sista dag i staden och du har ett par timmar på dig att besöka det du gillade mest och att ta en titt på dina favoritplatser. Problemet är att det är så svårt att välja i Rom att du skulle vilja se allt på en gång, göra om hela resan...

Det senare går kanske inte (men du kan ju alltid komma tillbaka), men det sista är möjligt att göra mer globalt ombord på en av Roms luftkonditionerade turistbussar som tar dig runt till stadens viktigaste punkter antingen för att "säga adjö" till dem eller få en försmak av allt du kommer att se under de närmaste dagarna efter din ankomst till Rom.

Det är också ett bra sätt att spara pengar på transport, eftersom det hjälper dig att ta dig från en plats till en annan utan att behöva betala för en kollektivtrafikbiljett för varje resa.

Använd Roms tunnelbana

Oavsett var ditt hotell ligger kommer du förmodligen att behöva använda tunnelbanan någon gång under din resa. I allmänhet är det mycket billigt och enkelt: det finns mycket få linjer som korsar staden (det verkar som om det är svårt att gräva upp romersk jord, eftersom fler och fler reliker, ruiner och viktiga arkeologiska lämningar dyker upp varje gång de borrar) och det är ganska snabbt och pålitligt. Du kommer att vilja följa denna guide till Roms tunnelbana, så håll den till hands!

Andra sätt att ta sig runt i Rom

På tal om att spara pengar, om du tillåter mig ett annat tips för att spara tid och pengar vid ankomsten till Roms flygplats, rekommenderar jag att du överväger möjligheten att i förväg boka en transfer mellan Roms flygplats och stadens centrum. Dessutom kommer jag att berätta om alla möjligheter att ta sig till ditt hotell i Rom oavsett om du anländer till Ciampino eller Fiumicino.

Om du är på en Medelhavskryssning och går i land i Civitavecchias hamn för att åka till Rom, är det snabbaste och bekvämaste alternativet att ta sig till den italienska huvudstaden att boka en privat eller delad transfer. Jag berättar hur i artikeln Transfer mellan hamnen i Civitavecchia och Rom i Rom!

Boka sightseeingbuss till Rom

23. Ge dig ut på jakt efter de vackraste kyrkorna i staden

Basilikan Santi XII Apostoli| ©Agatha Dépine
Basilikan Santi XII Apostoli| ©Agatha Dépine

När du för första gången börjar föreställa dig en resa till Rom kan det hända att du faller i fällan och tänker att Rom "bara handlar om kyrkor". Och det är sant att det finns många kyrkor i Rom, men att tillbringa hela resan med att upptäcka dem en efter en skulle verkligen inte vara det bästa sättet att få ut det mesta av din tid i staden.

Därför (och för att det är Rom, du måste se någon kyrka) har jag sammanställt en lista över de vackraste kyrkorna i Rom och en annan med de största basilikorna i Rom (jag kan säga att en av mina favoriter är Johannes Lateranbasilikan ). Så snabbt och enkelt är det: jag väljer ut de bästa åt dig så att du kan ta det säkra före det osäkra och berätta varför de är värda ett besök. Varsågod!

24. Studera skrymslena och vrårna i det judiska kvarteret och Tiberön

Bron från det judiska ghettot till Tiberön| ©Unsplash
Bron från det judiska ghettot till Tiberön| ©Unsplash

Om det finns en plats som förmedlar lugn, tradition och äkthet så är det Roms judiska kvarter. Det ligger mitt i staden och även om det inte är särskilt stort är det en perfekt plats att ta en promenad, äta en glass eller smaka på en typisk sötsak i de lokala konditorierna.

Passa på att gå över bron till Tiber Island, en vacker plats för att titta på solnedgången efter en lång dag med sightseeing i världens vackraste stad.

25. Organisera dig (om än bara lite) innan du anländer

Promenera runt Colosseum| ©Joshua Earle
Promenera runt Colosseum| ©Joshua Earle

När du landar i Rom finns det ingen tid att förlora. Staden har miljontals platser att upptäcka och det är synd att spendera tid på att fundera på vad du ska göra nästa dag. Därför ska jag ge dig några tips på hur du organiserar din resa till Rom:

Välj dina resedatum med omsorg

Ska du resa till Rom på vintern, föredrar du att besöka Rom på hösten eller planerar du att upptäcka den eviga staden på våren? När som helst är en bra tid att göra denna resa, men beroende på när du gör det måste staden erbjuda dig vissa saker eller andra, så notera vilken som är den bästa tiden att resa till Rom och vad du ska se och göra månad för månad med den här listan:

Gör upp en daglig resplan

Tråkigt, eller hur? Jag gör det åt dig. Jag berättar exakt vad du kan (eller bör) göra och se när du är i Rom beroende på hur många dagar din resa varar. Till exempel:

Vad händer om du reser med din familj?

Tja, jag kommer att hjälpa dig också. Här har du en artikel om vad du kan se och göra i Rom med barn där du kommer att kunna ta reda på vad du kan göra för att njuta av staden om du reser som en familj med de yngsta medlemmarna i familjen.

Och om du ska resa på julen?

Då har du tur, för Rom under julen är ännu mer speciellt. Även om det kan vara kalla dagar så kompenserar ljusen, julkrubborna, de dekorerade gatorna och julmarknaderna i Rom för de låga temperaturerna. Missa inte allt du kan göra i Rom under julen.