Pompeii - Dagsresor från Rom

För nästan 2000 år sedan ödelade lava från Vesuvius staden Pompeji och gjorde att den stod stilla. Idag är det möjligt att besöka denna gamla förstenade romerska stad. Så här gör du.

Ana Caballero

Ana Caballero

14 minsta läsning

Pompeii - Dagsresor från Rom

Ruinerna av staden Pompeji | © Andy Holmes

Pompeji ligger i mitten av den italienska halvön, mycket nära Neapel. Dess läge kunde inte vara mer perfekt: i norr reser sig den imponerande vulkanen Vesuvius och i söder den mytomspunna Amalfikusten. Det bästa sättet att besöka den är att följa med på en organiserad tur från Rom, där du inte behöver oroa dig för något annat än att njuta av rutten och besöket i denna historiska stad som förstenats under Vesuvius lava.

Det bästa alternativet

Tur till Pompeji och Vesuvius från Rom

All-inclusive-resa till Rom från Pompeji

Den här turen är perfekt om du vill besöka Pompeji under din resa till Rom, men inte vill lägga ner så mycket arbete (eller budget) på att förbereda besöket. Allt är inkluderat så du behöver inte oroa dig för någonting.

Längd: 12h

Att besöka Pompeji är en resa tillbaka i tiden. Staden det antika Rom är ett måste för alla som vill promenera genom resterna av dess gator och återskapa hur de gamla romarna levde. Den här turen börjar i Roms centrum, där du går ombord på en privat buss och åker direkt till den arkeologiska parken Pompeji.

När du väl är där får du en guidad tur i staden, där en expertguide inte bara förklarar hur staden bildades, utan också hur livet såg ut för invånarna, deras sociala sedvänjor i Forum och deras fritid i de välbevarade teatrarna och amfiteatern. Du kommer att få se tusenåriga mosaiker och till och med några av Pompejis invånare som utan framgång försökte fly från lavan och blev förstenade. Ett riktigt friluftsmuseum.

I resan ingår även transfer och inträdesavgifter i priset, så du behöver inte oroa dig för något annat. I slutet av dagen kommer du att anlända tillbaka till Rom med känslan av att ha rest tillbaka i tiden.

Varför jag rekommenderar den här turen: Det är det mest bekväma och bekväma alternativet att resa till Pompeji från Rom med allt organiserat. Guidad tur, transport och inträdesavgifter ingår i priset.


Varför är det värt att åka till Pompeji från Rom?

Kroppen förstenad av vulkanen| ©Unsplash
Kroppen förstenad av vulkanen| ©Unsplash

Även om Rom är ett friluftsmuseum och var epicentrum för den romerska civilisationen är det värt att åka till Pompeji för att se hur de levde. Gatornas utformning, bostädernas struktur, gudstjänstlokaler och fritidsaktiviteter... Allt detta och mycket mer kan du hitta i en av världens viktigaste arkeologiska parker och ett av Unescos världsarv.

För att få ut så mycket som möjligt av ditt besök kan du boka en utflykt som ger dig möjlighet att få en guidad tur i det arkeologiska komplexet. Du kan också kombinera din resa med andra närliggande resmål som Neapel, Vesuvius eller Amalfikusten.

Om du gillar historia, arkitektur eller konst ska du inte tveka att komma hit och insupa allt som finns att se och lära dig om. Från att upptäcka vad som hände i Pompeji till att beundra - från dess ruiner - den imponerande Vesuvius, vulkanen som förändrade allt. Och om du fortfarande inte är övertygad, tveka inte att läsa min artikel om huruvida Pompeji är värt att besöka från Rom.

Boka din utflykt till Pompeji

Användbar information om utflykter till Pompeji

Detalj av gatorna i Pompeji| ©Unsplash
Detalj av gatorna i Pompeji| ©Unsplash
 • Avstånd från Rom till Pompeji: 242 kilometer
 • Restid: 2:30 timmar på väg, ca 2:05 timmar med tåg (en transfer).
 • Varifrån avgår de: Vissa turer fastställer en mötesplats (till exempel Piazza del Popolo) och andra hämtar dig på ditt hotell - glöm inte att kontrollera denna punkt beroende på vad som är mest praktiskt för dig!
 • Vilken tid åker de: runt 7:30 på morgonen (det är en lång tur, så det är värt att gå upp lite tidigare).
 • Hur är transporten: Dessa turer sker i en bekväm, luftkonditionerad buss.
 • Vad du hittar på den här turen: Du får se ett av de mest imponerande romerska ruinkomplexen i världen.

Boka din utflykt till Pompeji

Men hur mycket kostar det egentligen att besöka Pompeji eller ta en utflykt till Pompeji från Rom?

Pompeji gata| ©a rancid amoeba
Pompeji gata| ©a rancid amoeba

Beroende på vilket alternativ du väljer: en organiserad all inclusive-utflykt till Pompeji från Rom kostar drygt 100 euro hos Hellotickets. I priset ingår privat transport, lunch, inträdesavgifter och guidad tur, allt på en dag.

Om du föredrar att organisera utflykten själv måste du köpa biljetter till Pompeji i förväg, boka en tåg- eller bussbiljett och betala för din egen mat.

Men om du verkligen är orolig för hur du ska kunna klämma in ett besök i Pompeji utan att spränga din budget behöver du inte oroa dig: jag rekommenderar alltid att du räknar innan du åker för att se ungefär hur mycket det kommer att kosta dig att göra en resa till Vesuvius stad från Rom. I den här artikeln om hur mycket det kostar att besöka Pompeji hjälper jag dig att räkna ut det.

Boka din resa till Pompeji

Hur tar man sig till Pompeji från Rom?

Rester av färg| ©Craig Morey
Rester av färg| ©Craig Morey

Om du befinner dig i Rom och planerar att besöka Pompeji är det klart att det är enklast och mest bekvämt att följa med på en organiserad tur, men du bör veta att det också finns andra sätt att ta sig till Pompeji om du föredrar att besöka Pompeji på egen hand.

Om du utgår från den italienska huvudstaden har du möjlighet att resa med tåg, buss eller till och med med bil om du bestämmer dig för att hyra ett eget fordon för att få mer självständighet när du besöker landet. Priser, restider och hur du skaffar biljetter sammanfattas i den här artikeln om hur du tar dig till Pompeji från Rom.

Hur lång tid tar utflykterna till Pompeji från Rom?

Fotgängarövergångar| ©Carol
Fotgängarövergångar| ©Carol

För att besöka Pompeji från Rom behöver du en hel dag. De två städerna skiljs åt av mer än 200 kilometer och även om resan inte är tröttsam (utsikten på vägen är vacker) behöver du tillbringa flera timmar i Pompeji för att få ut det mesta av staden.

På en guidad utflykt från Rom är det vanligast att man lämnar huvudstadens centrum tidigt på morgonen och återvänder till samma punkt sent på eftermiddagen, efter att ha tillbringat en otrolig dag med att besöka staden som förstenats av Vesuvius. I den här artikeln om längden på turer och besök i Pompeji kommer jag att ge dig mer information för att hjälpa dig med organisationen.

Om du vill besöka Pompeji på egen hand blir logistiken mer komplicerad, eftersom du måste åka med kollektivtrafik. I det här fallet kommer ett höghastighetståg, även om det är dyrare, att hjälpa dig att spara tid vid ankomsten och få ut det mesta av din dag i Pompeji.

Naturligtvis kommer en expertguide säkert att hjälpa dig att besöka och förstå det viktigaste av platsen utan att behöva slösa tid på att vandra runt på gatorna i din egen takt.

Boka din utflykt till Pompeji

Kan jag besöka Pompeji med barn?

Resegrupp som besöker amfiteatern i Pompeji.| ©NH53
Resegrupp som besöker amfiteatern i Pompeji.| ©NH53

Självklart kan du det, Pompeji är ett utmärkt resmål att besöka med hela familjen och de små kommer att älska det. Ni kommer att tillbringa en dag utomhus och besöka palats, tempel och förstenade teatrar med Vesuvius i bakgrunden.

Det viktiga är att de åker förberedda med bekväma skor (detta är faktiskt viktigt för hela familjen), skyddade från solen och värmen på sommaren och framför allt att de inte missar ett mellanmål eller friskt vatten under dagen.

Om du också vill introducera dem till historia kan du alltid passa på att berätta om hur vulkaner fungerar och Pompejis historia. Italien med barn är alltid en bra idé och Pompeji förstås också. Här är en länk till min artikel om att besöka Pompeji med barn så att du kan ta hänsyn till några rekommendationer.

Vad man kan se och göra i närheten av Pompeji

Ruiner i Pompeji| ©Unsplash
Ruiner i Pompeji| ©Unsplash

Pompeji har ett avundsvärt läge: söder om Rom, nära Neapel och dess bukt och nära Vesuvius. Om du vill veta vad du kan se och göra i närheten av Pompeji ska du ta del av det:

Se Vesuvius krater

Under ditt besök i Pompeji kommer det att bli tydligt hur viktig Vesuvius var för stadens historia. Om du har tid och energi är det en bra idé att klättra upp till kratern.

Det kommer att ge dig den bästa utsikten under resan, du kommer att se Pompeji från toppen och hela området kring Neapelbukten. Dessutom, hur många gånger har du inte haft en krater av en vulkan framför dig? Tja, det finns inget bättre än ett första besök på en av världens mest kända vulkaner.

Det finns vissa utflykter till Pompeji som inkluderar det, men om du åker på egen hand ska du inte tveka att överväga alternativet ändå. Så här gör du för att bestiga Vesuvius, Pompejis vulkan.

Besök Neapel

Det finns några utflykter till Pompeji från Rom som inkluderar ett stopp i Neapel. Resplanen är likartad: du får se den antika staden Pompeji med en professionell guide och du stannar även till i Neapel.

Dessa resvägar inkluderar vanligtvis en busstur till Neapels måste-se sevärdheter som kungapalatset, Piazza del Plebiscito... medan du lyssnar på stadens historier på en audioguide.

Du kan också stanna för lunch, följt av en guidad tur i den arkeologiska parken Pompeji, ett av Unescos världsarv - en riktig höjdare!

Boka din utflykt till Pompeji och Neapel

När är den bästa tiden att besöka Pompeji?

Ruinerna i Pompeji| ©Unsplash en primavera
Ruinerna i Pompeji| ©Unsplash en primavera

Vintrarna är långa i Pompeji - från november till mars - och vädret är svalare. Somrarna varar dock från juni till augusti och värmen kan vara svindlande.

Om det finns en perfekt tid att besöka Pompeji är det våren, då temperaturen är mildare och turismen inte är lika stor.

Augusti är den minst tillrådliga månaden av flera skäl: det finns fler turister (och därmed fler köer), många restauranger stänger i Neapel eftersom det är deras semestermånad och värmen är brännande. Du kan läsa mer om den bästa tiden att besöka Pompeji här.

Boka din utflykt till Pompeji

Vilken är den bästa veckodagen att besöka Pompeji?

Inne i Pompejis ruiner| ©Unsplash
Inne i Pompejis ruiner| ©Unsplash

Den arkeologiska parken öppnar alla dagar i veckan klockan 9.00 (8.30 på lördagar). Stängningstiderna beror på årstiden: på vintern brukar de stänga runt 15:30, medan du på sommaren kan förlänga ditt besök till 18:00. I vilket fall som helst rekommenderar vi att du kollar den officiella webbplatsen för uppdaterade öppettider.

Mitt råd är att anlända så tidigt som möjligt eftersom du då kan njuta av anläggningen i mildare temperaturer och med mindre trängsel. Vi rekommenderar också att du besöker Pompeji från måndag till fredag, eftersom helgerna är de mest trafikerade tiderna för att besöka ruinerna.

Ett sista tips: Om du åker på egen hand och vill spara på inträdesavgiften, se till att ditt besök sammanfaller med den första söndagen i varje månad. Då är det gratis!

Boka din utflykt till Pompeji

Tips för att göra din utflykt till Pompeji till en bra utflykt

Spektakulär solnedgång i Pompeji| ©Canmandawe
Spektakulär solnedgång i Pompeji| ©Canmandawe

För att du inte ska missa något har jag skapat en artikel med de bästa tipsen för att besöka Pompeji. Här är de 5 mest relevanta tipsen för dig att ta del av:

 1. Boka din entrébiljett eller utflykt till Pompeji i förväg: De flesta utflykter inkluderar redan entrébiljetten, så du behöver inte oroa dig för det. Men om du bestämmer dig för att åka på egen hand ska du köpa den i förväg. Då undviker du långa köer, särskilt under helgen. 2. Hitta en utflykt som passar din resestil: Välj mellan att ägna all din tid åt Pompeji eller kombinera det med en panoramatur i Neapel eller en bestigning av vulkanen Vesuvius. 3. Välj en utflykt som passar din resestil. Med en guide, desto bättre: Tänk på att du kommer att besöka en stad i ruiner, så även om det finns vissa vägledande tecken kommer du att förstå mycket bättre vad du besöker om de berättar hur det var för årtusenden sedan på samma plats. På de flesta turer har du en lokal guide som förklarar varje hörn, och om du åker på egen hand rekommenderar vi att du betalar lite mer och hyr en audioguide på biljettkontoret. 4. Att inte missa: Forumet, amfiteatern, teatrarna och lupanar får du inte missa på din rundtur, besök dem alla! 5. Var förberedd för ett utomhusbesök: Om det är den varma årstiden får du inte glömma vattenflaska, hatt, solglasögon och solkräm. Om det förväntas regna kommer du att uppskatta att ha ett paraply och en mackintosh till hands. Och, oavsett om det är varmt eller kallt, bekväma skor!

Anas resetips

Undvik att resa på sommaren. Utanför sommarsäsongen är det färre människor och framför allt kan du roa dig utan att den stekande värmen i juli och augusti utmattar dig.

Vad ska jag ta med mig till Pompeji?

En promenad genom Pompeji| ©Christopher Ott
En promenad genom Pompeji| ©Christopher Ott

När du promenerar genom stadens ruiner kommer du att upptäcka att det är mycket få platser som erbjuder skugga. Vi rekommenderar därför att du tar med dig en liten ryggsäck med en flaska vatten, som du kan fylla på gratis vid de olika fontänerna längs vägen.

Glöm inte att ha bekväma skor eftersom det kan ta i genomsnitt 4 timmar att gå runt i Pompeji. Och under de soligaste månaderna bör du bära keps, solglasögon och solskyddsmedel. Åh, och naturligtvis får du inte glömma din kamera för att behålla minnena från denna unika rundtur.

Om du har en stor ryggsäck och inte vill bära den med dig under hela rundturen behöver du inte oroa dig, för det finns förvaringsskåp vid ingången där du kan lämna den.

Boka din utflykt till Pompeji

Vad du kan se i Pompeji

En promenad genom den antika staden Pompeji| ©Unsplash
En promenad genom den antika staden Pompeji| ©Unsplash

Pompeji har oavsiktligt frusits i tiden. För mer än 2 000 år sedan, år 79 f.Kr., fick vulkanen Vesuvius ett utbrott som begravde hela den romerska staden. Och den återupptäcktes inte förrän 1550, när utgrävningar började frigöra den från den lava som täckte den. I dag är ett besök i ruinerna en resa tillbaka i tiden och en tyst påminnelse om naturens kraft.

Om du vill få ut det mesta av ditt besök i denna arkeologiska park, så är här de viktigaste platserna du måste se i Pompeji:

Forum

Detta var utan tvekan epicentrum för stadens liv. Det var här som det sociala, religiösa och politiska livet i Pompeji var koncentrerat. Det 150 meter långa Forum kan fortfarande ses med några av de kolonner som omgav det och du kan föreställa dig hur det ursprungligen var fyllt med statyer.

Apollons tempel

Tillägnad solens och förnuftets gud är detta en av Pompejis emblematiska platser, mycket nära forumet. Det byggdes mellan 800- och 700-talet f.Kr. och är ett av de äldsta i staden. Numera återstår flera av dess kolonner och trapporna som gav tillgång till podiet.

Den stora teatern

Upp till 5 000 åskådare kunde samlas på läktarna i denna teater. Liksom på andra teatrar var placeringen av åskådarna beroende av deras sociala klass: de fattigaste längst upp och de rikaste längst ner.

Liten teater

Även om teatern är mindre - den rymmer upp till 1 000 åskådare - är dess akustik mycket bättre. I dag är den faktiskt fortfarande värd för teater- och musikföreställningar - ett privilegium att se dem från läktaren!

Amfiteatern

Det är sant att dess romerska bror, Colosseum, är den mest kända, men Pompejis amfiteater är den äldsta bevarade amfiteatern. Den är från 70 f.Kr. och hade plats för 20 000 åskådare. Liksom i andra liknande arenor brukade gladiatorer passera här för att visa sitt mod.

Om du efter att ha besökt Pompeji och dess amfiteater fortfarande vill besöka Colosseum i Rom, glöm inte att du vid din återkomst kan organisera en guidad tur i Colosseum eller helt enkelt köpa biljetter för att besöka interiören på egen hand. Här har du en länk till de guider som vi har skrivit om det så att du kan konsultera dem: Colosseum-turer y Biljetter till Colosseum i Romee: hur man köper dem, vad ingår i dem, hur mycket kostar de, osv.....

Lupanar

Om det finns en plats som fångar resenärens uppmärksamhet i Pompeji är det denna byggnad. Det är en gammal bordell, den viktigaste i den romerska staden. Det är värt att gå runt i dess två våningar, titta på dess stensängar och uppskatta dess fresker: från erotiska motiv till gravyrer på väggarna som gjorts av besökare och prostituerade. Den övre våningen var tillägnad de rikaste kunderna, medan den nedre våningen var reserverad för de fattigaste.

Orto dei fuggiaschi

På denna plats kan vi sätta ett ansikte på tragedin med Vesuvius utbrott. Här hittades 13 personer som försökte fly här. Man gjorde formar av deras kroppar och idag kan vi se deras desperata ansikten.

Terme Sabiane

Av de olika termalbaden i staden är dessa de bäst bevarade. Kom hit och låt dig imponeras av valvet som täckte baden - som skiljer sig åt mellan kalla, varma och varma -, av gymnastiksalen som omges av kolonner eller av utomhuspoolen.

Faunus hus

Detta är en av de viktigaste byggnaderna att besöka. Det är ett av de största och lyxigaste romerska husen som är kända i staden. Olika konstverk har hittats här, till exempel bronsstatyn av en faun och en mosaik över slaget vid Issos. Idag måste du dock gå till Neapels arkeologiska museum för att se de autentiska verken.

Mysteriernas villa

Den här villan låg egentligen i utkanten av staden, men den är värd ett besök eftersom den är en av de bäst bevarade byggnaderna i staden. Inuti har dess fresker stått emot tidens tand, så du kommer att förflyttas tillbaka till romartiden med större tydlighet.

Boka din utflykt till Pompeji

Var du kan äta på din resa till Pompeji

Läckert espressokaffe| ©Unsplash
Läckert espressokaffe| ©Unsplash

Om du funderar på att boka en utflykt från Rom till Pompeji ingår mat i priset i vissa av dem. Om de däremot inte gör det eller om du föredrar att åka på egen hand får du här några tips på var du kan äta i Pompeji.

Närheten till Neapel innebär att detta område har ett spektakulärt kök. Du kan inte missa möjligheten att äta en äkta napolitansk pizza, med feta och svampiga kanter. Kaffet i det här området är ett av de bästa i världen och om du vill avsluta måltiden på ett bra sätt kan du beställa en limoncello, hämtad från den angränsande Amalfikusten.

Boka din utflykt till Pompeji

Festivaler och evenemang värda att se i Pompeji

Pompejis amfiteater| ©Unsplash
Pompejis amfiteater| ©Unsplash

Vill du göra ditt besök ännu mer speciellt? Delta i något av de evenemang och utställningar som äger rum i Pompejis ruiner. Till exempel har festivalen "Pompeii Theatrum Mundi" pågått i åratal under sommarmånaderna inne i den arkeologiska parken. I dess antika teater visas moderna dansföreställningar och mytiska pjäser från Sofokles till Shakespeare.

Om du är intresserad av Pompeji kommer du också att vara intresserad av

Colosseum i solnedgången| ©David Köhler
Colosseum i solnedgången| ©David Köhler

Om du redan har bestämt dig för att besöka Pompeji från Rom tror jag inte att du gör fel och jag är säker på att du kommer att minnas den här utflykten resten av livet! Om du fortfarande är osäker på om detta är resmålet för dig har jag också skrivit en annan artikel om Dagsresor och utflykter från Rom som du kanske kommer att finna intressant. I den sammanfattar jag detaljerna om andra utflykter som du kan göra i Roms omgivningar eller andra pittoreska städer och byar som du kan besöka under din resa till Rom.

Om du å andra sidan vill få ut det mesta av dina dagar i Italiens huvudstad lämnar jag också några länkar till andra guider om Rom så att du bättre kan organisera dina dagar där. Här har du den av Rom Pass och andra pass om du vill skaffa ett turistkort som gör att du kan spara på besök till monument, museer och sevärdheter eller den här om Turer i Rom stad om du är en av dem som gillar att resa runt i städerna och inte lämnar ett enda hörn oupptäckt.

Boka din utflykt till Pompeji, Capri och Sorrento

Vanliga frågor

 • Kommer jag att se döda kroppar i Pompeji?

  Ja, det finns omkring 1 000 stentäckta kroppar och aska utspridda i ruinerna, vilket ger dig en exakt bild av Pompejis invånares sista ögonblick.

 • Kan jag ta med mig en barnvagn till utställningen?

  Nej, barnvagnar är inte tillåtna i utställningen eftersom den innehåller många känsliga föremål och utgrävda material.

 • Vilka sevärdheter kan jag besöka i Pompeji?

  Under besöket kommer du att se Pompejis stora amfiteater, Mysterievillan, som innehåller det finaste exemplet på antik romersk målning från den här perioden, Jupitertemplet, Apollontemplet och de flyktigas trädgård, där det största antalet offer i Pompeji finns samlade.