Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Pompeii - Dagsresor från Rom

För nästan 2000 år sedan ödelade lava från Vesuvius staden Pompeji och gjorde att den stod stilla. Idag är det möjligt att besöka denna gamla förstenade romerska stad. Så här gör du.

Ana Caballero

Ana Caballero

14 minsta läsning

Pompeii - Dagsresor från Rom

Ruinerna av staden Pompeji | © Andy Holmes

Pompeji ligger i mitten av den italienska halvön, mycket nära Neapel. Läget kunde inte vara mer perfekt: i norr reser sig den imponerande vulkanen Vesuvius och i söder ligger den mytomspunna Amalfikusten. Det bästa sättet att besöka den är att följa med på en organiserad tur från Rom, där du inte behöver oroa dig för något annat än att njuta av rutten och besöket i denna historiska stad som förstenats under Vesuvius lava.

Det bästa alternativet

Neapel och Pompeii dagtur från Rome

All-inclusive-resa till Rom från Pompeji

Den här turen är perfekt om du vill besöka Pompeji under din resa till Rom, men inte vill lägga ner så mycket arbete (eller budget) på att förbereda besöket. Allt ingår så du behöver inte oroa dig för något.

Längd: 13 timmar

Att besöka Pompeji är en resa tillbaka i tiden. Det antika Rom är ett måste för alla som vill promenera genom resterna av dess gator och återskapa hur de gamla romarna levde. Den här turen börjar i Roms centrum, där du går ombord på en privat buss och åker direkt till den arkeologiska parken Pompeji.

När du väl är där får du en guidad tur genom staden, där en expertguide inte bara förklarar hur staden bildades, utan också hur invånarna levde, deras sociala seder i Forum och deras fritid i de välbevarade teatrarna och amfiteatern. Du kan se tusenåriga mosaiker och till och med några av Pompejis invånare som utan framgång försökte fly från lavan och blev förstenade. Ett riktigt friluftsmuseum.

I resan ingår också inträdesavgifter och lunch, så du behöver inte oroa dig för något annat. I slutet av dagen kommer du tillbaka till Rom med en känsla av att ha rest tillbaka i tiden.

Varför jag rekommenderar den här resan: Det är det mest bekväma och bekväma alternativet att resa till Pompeji från Rom med allt organiserat. Guidad tur, lunch, transport och inträdesavgifter ingår i priset.


Varför är det värt att åka till Pompeji från Rom?

Kroppen förstenad av vulkanen| ©Unsplash
Kroppen förstenad av vulkanen| ©Unsplash

Även om Rom är ett friluftsmuseum och var epicentrum för den romerska civilisationen är det värt att åka till Pompeji för att ta reda på hur de levde. Gatornas utformning, bostädernas struktur, gudstjänstlokaler och fritidshus... Allt detta och mycket mer kan du hitta i en av världens viktigaste arkeologiska parker och ett av Unescos världsarv.

För att få ut det mesta av ditt besök kan du boka en utflykt där du får en guidad tur i det arkeologiska komplexet. Du kan också kombinera din resa med andra närliggande resmål som Neapel, Vesuvius eller Amalfikusten.

Om du gillar historia, arkitektur eller konst, tveka inte att komma hit och ta del av allt som finns att se och lära dig om. Från att upptäcka vad som hände i Pompeji till att beundra Vesuvius, vulkanen som förändrade allt, från ruinerna. Och om du fortfarande inte är övertygad, tveka inte att läsa min artikel om huruvida Pompeji är värt att besöka från Rom.

Boka din resa till Pompeji

Intressant information om utflykter till Pompeji

Detalj av gatorna i Pompeji| ©Unsplash
Detalj av gatorna i Pompeji| ©Unsplash
 • Avstånd från Rom till Pompeji: 242 kilometer
 • Restid: 2:30 timmar på väg, ca 2:05 timmar med tåg (en transfer).
 • Varifrån avgår de: vissa turer har en mötesplats (t.ex. Piazza del Popolo) och andra hämtar dig på ditt hotell - glöm inte att kontrollera denna punkt beroende på vad som är mest praktiskt för dig!
 • När åker de: runt 7:30 (det är en lång tur, så det är värt att gå upp lite tidigare).
 • Hur är transporten: Turerna sker i en bekväm, luftkonditionerad buss.
 • Vad du hittar på den här turen: Du får se ett av de mest imponerande romerska ruinkomplexen i världen.

Boka din utflykt till Pompeji

Men hur mycket kostar det att besöka Pompeji eller resa till Pompeji från Rom?

Pompeji-gatan| ©a rancid amoeba
Pompeji-gatan| ©a rancid amoeba

Beroende på vilket alternativ du väljer kostar en organiserad all inclusive-utflykt till Pompeji från Rom drygt 100 euro hos Hellotickets. I priset ingår privat transport, lunch, inträdesavgifter och guidad tur, allt på en dag.

Om du föredrar att organisera resan själv måste du köpa biljetter till Pompeji i förväg, boka en tåg- eller bussbiljett och betala för din egen mat.

Men om du verkligen är orolig för hur du ska få in ett besök i Pompeji utan att spränga din budget, behöver du inte oroa dig: jag rekommenderar alltid att du räknar innan du åker för att se ungefär hur mycket en resa till Vesuvius från Rom kommer att kosta dig. I den här artikeln om hur mycket det kostar att besöka Pompeji hjälper jag dig att räkna ut det.

Hur tar man sig till Pompeji från Rom?

Rester av färg| ©Craig Morey
Rester av färg| ©Craig Morey

Om du befinner dig i Rom och planerar att besöka Pompeji är det klart att det är enklast och bekvämast att följa med på en organiserad tur, men det finns också andra sätt att ta sig till Pompeji om du föredrar att besöka Pompeji på egen hand.

Från den italienska huvudstaden kan du resa med tåg, buss eller till och med med bil om du väljer att hyra ett eget fordon för att få större självständighet när du besöker landet. Priser, restider och hur du köper biljetter sammanfattas i den här artikeln om hur du tar dig till Pompeji från Rom.

Hur lång tid tar utflykterna till Pompeji från Rom?

Övergång för fotgängare| ©Carol
Övergång för fotgängare| ©Carol

För att besöka Pompeji från Rom behöver du en hel dag. De två städerna ligger mer än 200 kilometer från varandra och även om resan inte är alltför ansträngande - utsikten på vägen är vacker - måste du tillbringa flera timmar i Pompeji för att få ut det mesta av staden.

På en guidad tur från Rom lämnar du vanligtvis huvudstadens centrum tidigt på morgonen och återvänder till samma plats sent på eftermiddagen, efter att ha tillbringat en otrolig dag med att besöka staden som förstenats av Vesuvius. I den här artikeln om längden på turer och besök i Pompeji ger jag dig mer information för att hjälpa dig med organisationen.

Om du vill besöka Pompeji på egen hand blir logistiken mer komplicerad, eftersom du måste resa med kollektivtrafik. I det här fallet är det dyrare att åka höghastighetståg, men det hjälper dig att spara tid och få ut det mesta av din dag i Pompeji.

En expertguide hjälper dig naturligtvis att besöka och förstå det viktigaste av platsen utan att du behöver slösa tid på att vandra runt på gatorna i din egen takt.

Kan jag besöka Pompeji med barn?

En grupp turister besöker amfiteatern i Pompeji.| ©NH53
En grupp turister besöker amfiteatern i Pompeji.| ©NH53

Pompeji är naturligtvis ett utmärkt resmål att besöka med hela familjen, och de yngsta i familjen kommer att älska det. Du tillbringar en dag utomhus och besöker palats, tempel och förstenade teatrar med Vesuvius i bakgrunden.

Det viktiga är att de är förberedda med bekväma skor (detta är faktiskt viktigt för hela familjen), skyddade från solen och värmen på sommaren och framför allt att de inte missar något mellanmål eller vatten under dagen.

Om du också vill introducera dem till historia kan du alltid ta tillfället i akt och berätta om hur vulkaner fungerar och om Pompeji. Italien med barn är alltid en bra idé och Pompeji förstås också. Här är en länk till min artikel om att besöka Pompeji med barn så att du kan ta hänsyn till några rekommendationer.

Vad man kan se och göra i närheten av Pompeji

Ruinerna i Pompeji| ©Unsplash
Ruinerna i Pompeji| ©Unsplash

Pompeji har ett avundsvärt läge: söder om Rom, nära Neapel och dess bukt och nära Vesuvius. Om du vill veta vad du kan se och göra i närheten av Pompeji ska du ta del av det här:

Se Vesuvius krater

Under ditt besök i Pompeji kommer du att förstå hur viktig Vesuvius var för stadens historia. Om du har tid och ork är en vandring upp till kratern en utmärkt idé.

Det ger dig den bästa utsikten på resan, du kan se Pompeji från toppen och hela Neapelbukten. Dessutom, hur många gånger har du haft en krater av en vulkan framför dig? Det finns inget bättre än att besöka en av världens mest kända vulkaner för första gången.

Det finns vissa utflykter till Pompeji som inkluderar det, men om du åker på egen hand ska du inte tveka att överväga alternativet ändå. Så här bestiger du Vesuvius, Pompejis vulkan.

Besök Neapel

Det finns vissa utflykter till Pompeji från Rom som inkluderar ett stopp i Neapel. Resplanen är likartad: du kommer att se den antika staden Pompeji med en professionell guide och du kommer också att stanna till i Neapel.

Dessa resvägar inkluderar vanligtvis en busstur till Neapels viktigaste sevärdheter, t.ex. det kungliga palatset och Piazza del Plebiscito, samtidigt som du lyssnar på stadens historier i en audioguide.

Du kan också stanna för lunch, följt av en guidad tur i den arkeologiska parken Pompeji, som är ett av UNESCO:s världsarv - en riktig höjdare!

Boka din resa till Pompeji

När är den bästa tiden att besöka Pompeji?

Ruinerna i Pompeji| ©Unsplash en primavera
Ruinerna i Pompeji| ©Unsplash en primavera

I Pompeji är vintrarna långa - från november till mars - och vädret är svalare. Somrarna varar dock från juni till augusti och värmen kan vara svindlande.

Om det finns en perfekt tid att besöka Pompeji är det våren, då temperaturen är mildare och turismen är mindre överbelastad.

Augusti är den minst tillrådliga månaden av flera skäl: det är fler turister (och därmed fler köer), många restauranger stänger i Neapel eftersom det är semestermånad och värmen är brännande. Du kan läsa mer om bästa tiden att besöka Pompeji här.

Boka din utflykt till Pompeji

Vilken är den bästa veckodagen att besöka Pompeji?

Interiörer i Pompejis ruiner| ©Unsplash
Interiörer i Pompejis ruiner| ©Unsplash

Den arkeologiska parken öppnar varje dag i veckan kl. 9.00 (8.30 på lördagar). Stängningstiderna beror på årstiden: på vintern stänger de vanligtvis runt 15:30, medan du på sommaren kan förlänga ditt besök till 18:00. Vi rekommenderar i alla fall att du kollar den officiella webbplatsen för uppdaterade öppettider.

Mitt råd är att anlända så snart som möjligt, eftersom du då kan njuta av anläggningen i mildare temperaturer och med mindre folkmassor. Dessutom rekommenderar vi att du besöker Pompeji måndag till fredag, eftersom det är på helgerna som de flesta turisterna besöker ruinerna.

Ett sista tips: Om du åker på egen hand och vill spara på inträdesavgiften, se till att ditt besök sammanfaller med den första söndagen i varje månad. Det är gratis!

Boka din utflykt till Pompeji

Tips för att göra din utflykt till Pompeji till en rundresa

Spektakulär solnedgång i Pompeji| ©Canmandawe
Spektakulär solnedgång i Pompeji| ©Canmandawe

För att du inte ska missa något har jag skapat en artikel med de bästa tipsen för att besöka Pompeji. Här är de fem mest relevanta tipsen som du bör ta del av:

 1. Boka din entrébiljett eller utflykt till Pompeji i förväg: I de flesta utflykter ingår redan entrébiljetten, så du behöver inte oroa dig för den. Men om du bestämmer dig för att åka på egen hand bör du köpa den i förväg. Du undviker långa köer, särskilt på helgerna.
 2. Hitta en utflykt som passar din resestil: välj om du vill tillbringa all din tid i Pompeji eller kombinera det med en panoramatur i Neapel eller en vandring uppför vulkanen Vesuvius.
 3. Ju bättre med en guide, desto bättre: Tänk på att du besöker en stad i ruiner, så även om det finns vissa tecken som tyder på det, kommer du att förstå mycket bättre vad du besöker om de berättar hur det var för tusentals år sedan på samma plats. På de flesta turer har du en lokal guide som förklarar varje liten vrå. Om du åker på egen hand rekommenderar vi att du betalar lite mer och hyr en audioguide på biljettkontoret.
 4. Att inte missa: Forumet, amfiteatern, teatrarna och lupanar får du inte missa på din rundtur. Besök dem alla!
 5. Var beredd på ett utomhusbesök: om det är varmt, glöm inte vattenflaska, hatt, solglasögon och solkräm. Om det förväntas regna kommer du att uppskatta att ha ett paraply och en mackintosh till hands. Och oavsett om det är varmt eller kallt... bekväma skor!

Anas resetips

Undvik att resa på sommaren. Utanför sommarsäsongen är det färre människor och framför allt kan du njuta utan att den stekande värmen i juli och augusti tröttar ut dig.

Vad ska jag ta med mig till Pompeji?

Promenera genom Pompeji| ©Christopher Ott
Promenera genom Pompeji| ©Christopher Ott

När du promenerar genom stadens ruiner kommer du att upptäcka att det är få platser som erbjuder skugga. Vi rekommenderar därför att du har en liten ryggsäck med en flaska vatten som du kan fylla på gratis vid de olika fontänerna längs vägen.

Glöm inte att ha bekväma skor eftersom det kan ta i genomsnitt 4 timmar att gå runt i Pompeji. Under de soligaste månaderna bör du ha keps, solglasögon och solskyddsmedel på dig. Och naturligtvis får du inte glömma kameran för att bevara minnena av denna unika vandring.

Om du har en stor ryggsäck och inte vill bära den med dig under hela turen behöver du inte oroa dig, för du hittar skåp vid ingången där du kan lämna den.

Att se i Pompeji

En vandring genom den antika staden Pompeji| ©Unsplash
En vandring genom den antika staden Pompeji| ©Unsplash

Pompeji frystes oavsiktligt i tiden. För mer än 2 000 år sedan, år 79 f.Kr., fick vulkanen Vesuvius ett utbrott som begravde hela den romerska staden. Den återupptäcktes inte förrän 1550, när man började gräva ut den från den lava som täckte den. Idag är det en resa tillbaka i tiden och en tyst påminnelse om naturens kraft att gå genom ruinerna.

Om du vill få ut så mycket som möjligt av ditt besök i denna arkeologiska park, så är det här de viktigaste platserna du måste se i Pompeji:

Forum

Utan tvekan var det stadens epicentrum. Det var här som det sociala, religiösa och politiska livet i Pompeji var koncentrerat. I dess 150 meter långa längd kan vi fortfarande njuta av några av de kolonner som omgav den och föreställa oss hur den ursprungligen var fylld med statyer.

Apollons tempel

Detta är en av Pompejis symboliska platser, mycket nära forumet, och är tillägnad solens och förnuftets gud. Den byggdes mellan 800- och 700-talet f.Kr. och är en av de äldsta i staden. Det som återstår idag är flera av pelarna och trapporna som gav tillgång till podiet.

Stora teatern

Upp till 5 000 åskådare kunde samlas på läktarna i denna teater. Liksom på andra arenor var åskådarna ordnade efter samhällsklass: de fattigaste i toppen och de rikaste i botten.

Liten teater

Även om den är mindre - den rymmer upp till 1 000 åskådare - är akustiken mycket bättre. I dag är det faktiskt fortfarande värd för teater- och musikföreställningar - ett privilegium att se dem från läktaren!

Amfiteatern

Det är sant att dess romerska bror Colosseum är den mest kända, men Pompejis amfiteater är den äldsta bevarade amfiteatern. Det går tillbaka till 70 f.Kr. och hade plats för 20 000 åskådare. Liksom på andra liknande arenor passerade gladiatorer här för att visa sitt mod.

Om du efter att ha besökt Pompeji och dess amfiteater fortfarande vill besöka Colosseum i Rom, glöm inte att du vid din återkomst kan ordna en guidad tur i Colosseum eller helt enkelt köpa biljetter för att besöka interiören på egen hand. Här finns en länk till de guider som vi har skrivit om den så att du kan läsa dem: Colosseum-turer y Biljetter till Colosseum i Romee: hur man köper dem, vad ingår i dem, hur mycket kostar de, osv.....

Lupanar

Om det finns en plats som drar till sig resenärernas uppmärksamhet i Pompeji är det denna byggnad. Det är en gammal bordell, den viktigaste i den romerska staden. Det är värt att gå runt i de två våningarna, se stenbäddarna och uppskatta freskerna: allt från erotiska motiv till gravyrer på väggarna som gjorts av besökare och prostituerade. Den övre våningen var avsedd för de rikaste kunderna, medan den nedre våningen var reserverad för de fattigaste.

Orto dei fuggiaschi

Här kan vi sätta ett ansikte på tragedin med Vesuvius utbrott. 13 personer som försökte fly hittades här. Deras kroppar formades och i dag kan vi fortfarande se deras desperata ansikten.

Terme Sabiane

Av de olika bad som fanns i staden är dessa de bäst bevarade. Kom hit och låt dig imponeras av det valv som täckte badet - som skiljer sig åt mellan kallt, varmt och varmt -, gymmet som är omgivet av pelare och utomhuspoolen.

Faunens hus

Det är en av de viktigaste byggnaderna att besöka. Det är ett av de största och lyxigaste romerska husen i staden. Här har man hittat olika konstverk som prydde den, till exempel en faunastaty i brons och en mosaik över slaget vid Issos. I dag måste du dock gå till Neapels arkeologiska museum för att se de autentiska bitarna.

Mysteriernas villa

I verkligheten låg denna villa i stadens utkanter, men den är värd ett besök eftersom den är en av de byggnader som har överlevt bäst. Invändigt har freskerna klarat tidens tand, så du kan förflytta dig tillbaka till romartiden med större tydlighet.

Var ska du äta på din resa till Pompeji?

Läckert espressokaffe| ©Unsplash
Läckert espressokaffe| ©Unsplash

Om du funderar på att boka en utflykt från Rom till Pompeji, inkluderar de flesta av dem mat i priset. Om de däremot inte gör det eller om du föredrar att åka på egen hand, får du här några tips på var du kan äta i Pompeji.

Närheten till Neapel gör att området har en spektakulär gastronomi. Du får inte missa chansen att äta en äkta napolitansk pizza, med feta och svampiga kanter. Kaffet i det här området är ett av de bästa i världen, och om du vill avsluta din måltid med ett gott smakprov kan du beställa en limoncello från den närliggande Amalfikusten.

Boka din resa till Pompeji

Festivaler och evenemang värda att se i Pompeji

Amfiteatern i Pompeji| ©Unsplash
Amfiteatern i Pompeji| ©Unsplash

Vill du göra ditt besök ännu mer speciellt? Delta i något av de evenemang och utställningar som äger rum i Pompejis ruiner. Till exempel har festivalen "Pompeii Theatrum Mundi" pågått i flera år under sommarmånaderna i den arkeologiska parken. På den antika teatern visas moderna dansföreställningar och mytiska pjäser från Sofokles till Shakespeare.

Om du är intresserad av Pompeji kommer du också att vara intresserad av

Colosseum i solnedgången| ©David Köhler
Colosseum i solnedgången| ©David Köhler

Om du redan har bestämt dig för att besöka Pompeji från Rom, tror jag inte att du kommer att göra fel och jag är säker på att du kommer att minnas den här utflykten för resten av ditt liv! Om du fortfarande är osäker på om detta är resmålet för dig, har jag också skrivit en annan artikel om Dagsresor och utflykter från Rom som kan vara intressanta för dig. I den ger jag dig information om andra utflykter som du kan göra runt Rom eller andra pittoreska städer och byar som du kan besöka under din resa till Rom.

Om du vill få ut så mycket som möjligt av dina dagar i Italiens huvudstad lämnar jag också några länkar till andra guider om Rom så att du kan organisera dina dagar där bättre. Här har du en av följande Rom Pass och andra pass om du vill skaffa ett turistkort som ger dig möjlighet att spara på besök till monument, museer och sevärdheter, eller det här om Turer i Rom stad om du är en av dem som gillar att resa runt i städerna och inte lämnar ett enda hörn oupptäckt.

Vanliga frågor

 • Kommer jag att se döda kroppar i Pompeji?

  Ja, det finns omkring 1 000 stentäckta kroppar och aska utspridda i ruinerna, vilket ger dig en exakt bild av Pompejis invånares sista ögonblick.

 • Kan jag ta med mig en barnvagn till utställningen?

  Nej, barnvagnar är inte tillåtna i utställningen eftersom den innehåller många känsliga föremål och utgrävda material.

 • Vilka sevärdheter kan jag besöka i Pompeji?

  Under besöket kommer du att se Pompejis stora amfiteater, Mysterievillan, som innehåller det finaste exemplet på antik romersk målning från den här perioden, Jupitertemplet, Apollontemplet och de flyktigas trädgård, där det största antalet offer i Pompeji finns samlade.