Var man kan äta i Trastevere

Här får du en guide till hur du får ditt lystmäte av Rom i den eviga stadens mest pittoreska kvarter, baserat på pastorätter, pizzor och lasagner. Det är inte din mormors mat, men det är nära. Mums!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

11 minsta läsning

Var man kan äta i Trastevere

Trastevere, Rom | ©Daniele Salutari

Om du vill smaka på något mer romerskt än Capitoline wolf i stadsdelen Trastevere, men är rädd för att detta bohemiska och charmiga kvarter har blivit för mycket berömt, kan du ta del av några gastronomiska förslag för att göra ditt besök i stadsdelen till en succé.

Men om du tillåter mig att ge dig några grundläggande råd som gäller för nästan alla mina kulinariska förslag: boka ett bord! Denna gyllene regel bör alla resenärer som vill fylla magen i Trastevere, den italienska huvudstadens mest autentiska stadsdel, ta hänsyn till. Den som varnar är ingen förrädare.

1. Känn dig som en riktig italienare på Trattoria Da Augusto

Dagens maträtt på Trattoria Da Augusto| ©Joanne Wan
Dagens maträtt på Trattoria Da Augusto| ©Joanne Wan

Om du är en av dem som tycker om kvarterets restauranger, den typiska Paco-baren eller matställena där de serverar hemlagade rätter, kommer du att älska denna romerska trattoria. Trattoria Da Augusto ligger i hjärtat av Trastevere och tar dig tillbaka i tiden med dina sinnen. Tekniken har inte kommit fram här, men det behövs inte eftersom rätterna är ganska goda.

Det är en liten restaurang som vanligtvis är full av italienare och som serverar hemlagad mat till ett mycket överkomligt pris. Du kommer att känna dig som huvudpersonen i serien "Cuéntame", Antonio Alcantará, men i en italiensk version. Innan du reser till Rom bör du veta att "trattoriorier" är familjeägda inrättningar som serverar dagens meny till ett mycket överkomligt pris.

Ta med kontanter

Observera att kreditkort inte accepteras på den här restaurangen, så ta med kontanter om du inte vill bli tvungen att skrubba disken. När det gäller atmosfären delar du ofta bord med andra gäster, och du kommer förmodligen att bli förvånad över att de ger dig räkningen direkt på pappersduken. Det är vad du får för pengarna!

Praktisk information om Trattoria Da Augusto

  • Var: Piazza de' Renzi, Nº15.
  • Genomsnittligt pris: mellan 8 och 10 euro per rätt.
  • Öppettider: 12.30-15.00 för lunch och 20-23.00 för middag.
  • Kockens tips: Restaurangens kött är en av husets specialiteter och har ett gott rykte.
  • Rekommenderas om... du vill ha en billig restaurang och inte har några höga ambitioner.

Boka en matvisning i Trastevere

2. Den bästa pizzan i Trastevere, på Pizzeria Ivo

Precis utanför Pizzeria Ivo| ©Despejo
Precis utanför Pizzeria Ivo| ©Despejo

Visste du att pizza kom till Rom efter andra världskriget av invandrare från södra delen av landet? Så om du trodde, som jag, att romarna föddes med en pizza under armen, är du mycket förvirrad. På mindre än ett sekel har den dock redan blivit en stjärnrätt. Även om det är svårt att välja den bästa pizzan i Rom, skulle jag i mitt fall välja den på Pizzeria Ivo. Den är så god att man kan slicka fingrarna av den!

Bageriet omvandlas till en pizzeria

Den här platsen har varit ett nöje för både Roms invånare och turister i över 60 år. Det var faktiskt i början av 1960-talet som grundaren Ivo Stefanelli startade sin egen verksamhet i Trastevere, först med desserter och sedan med pizzor, och tack vare mun till mun blev det det trendigaste stället i området.

Högkvalitativa pizzor till bra priser

I dag har sonen Ivano tagit över pizzerian och har börjat förbättra urvalet av råvaror: han har infört danska köttprodukter, ostar och charkuterier från ledande varumärken, ekologiska märken och hantverksöl. Det som är bra? Det genomsnittliga priset på 20 euro har inte förändrats. Bra, trevligt och billigt.

Praktisk information om Pizzeria Ivo

  • Var: Via di S. Francesco a Ripa, nr 158.
  • Genomsnittligt pris: 10 euro per pizza.
  • Öppettider: serverar huvudsakligen middag från 18.00 till 0.30, utom på söndagar då det också är öppet från 12.00 till 15.00.
  • Kockens tips: Prova fiori di zucca (zucchiniblommor fyllda med ost och ansjovispasta) och tiramisu.
  • Rekommenderas om... du vill äta den bästa pizzan och inte har bråttom (ibland är servitörerna lite långsamma).

Boka en rundtur i Trastevere och det judiska gettot

3. Den bästa pastan till det bästa priset på Da Enzo al 29

Njut av pasta på Da Enzo al 29| ©Kalboz
Njut av pasta på Da Enzo al 29| ©Kalboz

Trots de långa köerna som bildas (logiska och normala å andra sidan) är det värt att vänta för att komma in på restaurangen Da Enzo al 29 och prova en av Trasteveres bästa pastorätter. Jag kan bara säga att carbonara-rätten var spektakulär, så mycket att jag upprepade den de följande dagarna. Det vore en synd att komma till Rom och inte äta här - men tänk på att de inte tar emot reservationer!

Men vem är ägaren? Du måste leta efter honom, som om han vore Wally, på en av väggarna i matsalen, där du hittar en bild av honom som hänger i trattoria. Han gick bort i slutet av 80-talet, men Enzo är fortfarande närvarande: han finns kvar i minnet hos de kunder som besökte restaurangen när han själv drev den.

Praktisk information om trattoria Da Enzo al 29

  • Var: Via dei Vascellari, nr 29.
  • Genomsnittspris: 13 euro för en pastarätt.
  • Öppettider: Måndag till lördag kl. 12.15-15.00 och 19.00-23.00.
  • Kockens tips: Prova alla deras pastorätter - de är alla utsökta!
  • Rekommenderas om... du vill ha en äkta romersk måltid på en plats som bevarar Roms essens.

Boka en matvisning i Trastevere

4. Den bästa spagettin på restaurang Tonnarello

Carbonara på restaurang Tonnarello i Trastevere| ©Jaclyn Chen
Carbonara på restaurang Tonnarello i Trastevere| ©Jaclyn Chen

Är du en av dem som tar emot råd eller en av dem som går till restauranger på ett galet sätt? I mitt fall tillhör jag den första gruppen, jag bestämmer mig inte förrän jag har läst tusen positiva recensioner. Ett bra exempel på detta var mitt besök på restaurangen Tonnarello, som hade mer än 35 000 recensioner, varav de flesta var utmärkta. Jag tänkte: alla kan väl inte ha fel? Så jag tog steget och upplevelsen var brutal.

En fantastisk terrass som är idealisk för sommaren i Rom, ett charmigt ställe och husets kännetecken: utsökta tonnarelli (en sorts spaghetti), handgjorda som de italienska nonorna. Köttätare kan få sitt lystmäte av lamm, oxsvans och köttbullar. Varje ingrediens är noggrant utvald, liksom presentationen.

Praktisk information om Tonnarello Restaurant

  • Var: Via della Paglia, 1-2-3
  • Genomsnittligt pris: 9 euro för en pastarätt och från 14 euro för en huvudrätt.
  • Öppettider: 10:00 till 23:00.
  • Kockens tips: tonarello Cacio e Pepe, som anses vara den bästa i Rom.
  • Rekommenderas om... du vill gå till en charmig restaurang och äta gott.

5. Den bästa pastan med skaldjur till ett bra pris på Osteria Der Belli

Ingång till Osteria Der Belli| ©Gillian Longworth McGuire
Ingång till Osteria Der Belli| ©Gillian Longworth McGuire

Om du vill skämma bort dig själv och känna dig som en romare till ett bra pris föreslår jag att du går till Osteria Der Belli, en sardisk restaurang som specialiserar sig på enkla fisk- och skaldjursrätter som bläckfisk med potatis, havsabborrecarpaccio och grillad bläckfisk, allt till ett bra pris!

Det är en mycket familjär restaurang där alla är involverade: ägarens systrar förbereder den utsökta färska pastan med fisk och skaldjur varje dag. De har också goda alternativ för vegetarianer, till exempel pasta med svampsås eller ravioli med spenat och ricottaost. På sommaren är det bäst att prova deras meny på den livliga uteserveringen.

Praktisk information om Osteria Der Belli Restaurant

  • Var: Piazza di Sant'Apollonia, 11.
  • Genomsnittligt pris: mellan 10 och 16 euro per rätt.
  • Öppettider: 12.30-15.00 för lunch och 19.00-23.30 för middag.
  • Kockens tips: musslor, bruschetta al pomodoro och pasta med spigola (havsabborre).
  • Rekommenderas om... du vill njuta av fisk och skaldjur i alla dess former till ett bra pris.

6. Njut av den mest originella pizzan på Tu pizza Illuminati

Att njuta av en god pizza| ©Seu Pizza Illuminati
Att njuta av en god pizza| ©Seu Pizza Illuminati

Om du är trött på den typiska italienska pizzan med tunn skorpa (även om det är omöjligt att bli uttråkad) och vill prova något annorlunda, rekommenderar jag att du bokar ett bord på Tu pizza Illuminati, ett ställe i minimalistisk stil som tar avstånd från klichéer och folklore från traditionella pizzerior.

Här är pizzorna ett mellanting mellan calzone och crepe med tjocka, men mycket saftiga kanter som kommer att glädja dig. Ett av restaurangens kännetecken är att menyn varierar beroende på säsong och de har också underbara söta pizzor (värda ett besök) och stekta pizzor, som är sublima. Priserna är lite högre än på andra ställen, men de är inte överdrivna och stämmer överens med menyn.

Praktisk information om Tu pizza Illuminati

  • Var: Via Angelo Bargoni, 10-18.
  • Genomsnittligt pris: mellan 10 och 15 euro per pizza.
  • Öppettider: från 19.00 till midnatt varje kväll (måndag är ledig).
  • Kockens tips: De klassiska pizzorna är ofelbara, till exempel margherita, marinara och cosaco.
  • Rekommenderas om... du vill prova en minimalistisk pizza och dess sötare version.

7. Den bästa aperitifen på Cantina dei Papis skinkbutik

Aperitif på Cantina Dei Papi| ©cantinadeipapiviterbo
Aperitif på Cantina Dei Papi| ©cantinadeipapiviterbo

För att få en fulländad upplevelse i Rom måste du prova den typiska aperitivo som har blivit en ritual. Det är en sorts rolig after work-party som vanligtvis äger rum varje dag runt 18.00 och är lika traditionell som vermouth på söndagar i Spanien.

I det här fallet betalar du ett fast pris för drycken och det inkluderar en mycket sofistikerad aperitif. Vill du ta en paus från pastan och prova denna njutning? Jag rekommenderar att du besöker skinkbutiken Cantina dei Papi, som utmärker sig för sina bord med ett utsökt urval av lokala charkuterier och ostar.

Du kan njuta av dem tillsammans med ett gott vin i en mysig och intim atmosfär. Om du vill dricka vatten serveras det gratis i en kanna, vilket är mycket uppskattat.

Beställ en blandad tallrik

Mitt förslag är att beställa en "tabla mixta" (blandad mat ) där du serveras skinka, bacon, vildsvinskorv, fläskkarré, fläskspäck och andra italienska gourmetprodukter på rustikt trä. Du kan också prova olika ostspecialiteter, t.ex. ost med smak av tryffel, pistage- och valnötsostar. Det finns också bruschettas (ett slags italienskt rostat bröd) med olika såser och patéer som oliver, kronärtskockor, tryffel... De är att dö för!

Praktisk information om Prosciutteria Cantina dei Papi

  • Var: Via della Scala, nr 71.
  • Genomsnittligt pris: 5€ -10€.
  • Öppettider: Varje dag från 11:30 till 23:30.
  • Kockens tips: Prova brädorna och smörgåsarna, baserade på hantverksmässiga skinkor och ostar av hög kvalitet.
  • Rekommenderas om... du vill ha en mellanmålsmiddag i en informell och ungdomlig atmosfär med vänlig och hjälpsam personal.

8. Den bästa och nyttigaste glassen du kan äta i Fiordiluna

Ingången till Heladeria| ©mdfeeds
Ingången till Heladeria| ©mdfeeds

Varför blev Audrey Hepburn förälskad i Rom - landskapet, pizzorna, italienarna? Vi vet inte, men det är klart att en av anledningarna var den utsökta hantverksmässiga glassen, som anses vara den bästa i världen. Jag föredrar särskilt Fiordilunas på grund av hur de sköter om produkten: de använder bara färsk frukt!

I mer än 25 år har detta ställe framställt glass med ingredienser av högsta kvalitet som de köper från små producenter: från hasselnötter till kakao. Och det märks när du smakar dem. Om du följer en diet behöver du inte oroa dig, för de har också utvecklat glassar utan tillsatt socker, med en otrolig smak och krämighet. Det är inte för sent att prova dem!

Upptäck Roms stadsdelar genom deras glassar

Om du har ett sött sinne och är nyfiken på var du kan hitta de mest spektakulära glassarna i den eviga staden, så har vi här en guide till de bästa glassarna i Rom. Du kommer att bli en expert!

Praktisk information om Fiordiluna

  • Var: Via della Lungaretta, 96.
  • Kockens tips: pistagegelato är utsökt.
  • Rekommenderas om... du vill prova den mest autentiska gelato i Trastevere.

9. Smaka på den bästa gatumaten på Trapizzino Trilussa

Mat på Trapizzino Rome Trilussa| ©Trapizzino
Mat på Trapizzino Rome Trilussa| ©Trapizzino

De mer moderna och street food-älskarna kan njuta av god street foodTrapizzino Trilussa, som har skapat ett slags tapas, någonstans mellan en smörgås och en pizza, som du kan beställa för att ta med dig och äta på torget.

Det är en triangelformad pizzasnutt, ihoprullad och öppen i mitten, fylld med typiska och läckra rätter från den romerska gastronomin. Idag har idén blivit så populär att det redan har öppnats flera franchiseföretag i Italien och till och med i... New York!

Traditionella recept inlindade i pizza

Grundaren Stefano Calligari har en anteckningsbok där han skriver ner sina mors och mosters traditionella recept, som bläckfisk med ärtor, kyckling med paprika etc., som han sedan använder i sina slutna pizzor. Kocken har gett saken en ny vändning med detta roliga sätt att smaka dem: inga kladdiga bestick och möjligheten att njuta av trapizzinos på gatan, i vilket hörn av Italien som helst.

Praktisk information om Trapizzino Trilussa

  • Var: Piazza Trilussa, 46.
  • Genomsnittspris: 4 euro per trapizzino.
  • Öppettider: Varje dag från kl. 12.00 till kl. 1.00. Fredagar och lördagar till kl. 02.00.
  • Kockens förslag: polpetta al sugo, zighini, pollo alla cacciatora...
  • Rekommenderas om... du vill prova signaturmat till ett bra pris och inte vill slösa för mycket tid på det.

10. Prova den bästa slushien på Sora Mirella med utsikt över floden.

Sora Mirella-butik i Rom| ©Kalboz
Sora Mirella-butik i Rom| ©Kalboz

sommaren är det bästa sättet att bekämpa de höga temperaturerna i Rom att ta en god grattachecca (en romersk uppfinning som liknar slushies för att svalka sig). Jag föreslår att du går till Sora Mirella, en charmig liten kiosk vid floden Tibern och beställer en av dessa smoothies - utsikten är fantastisk!

Det är också ett av de få ställen där grattachecca tillagas på traditionellt sätt, det vill säga genom att skrapa ett isblock med ett verktyg, snarare än en modern maskin. Till din grattachecca får du utsökt färsk frukt och du kan till och med beställa den med alkohol. Att titta på solnedgången med den här drycken låter gott, eller hur?

Praktisk information om Sora Mirella

  • Var: Lungotevere Degli Anguillara.
  • Genomsnittligt pris: mycket billigt.
  • Öppettider: varje dag från 9:00 till 1:30.
  • Rekommenderas om... du vill njuta av en läcker dessert i det fria med en bra utsikt över floden och bron.

Boka en matvisning i Trastevere

Hur mycket pengar behöver jag för att äta i Trastevere?

Att betala räkningen| ©David Lombardía
Att betala räkningen| ©David Lombardía

En av våra största bekymmer när vi åker på resa är nog att räkna ut hur mycket pengar vi behöver. Men i denna stadsdel i Rom finns det, som du har sett, alternativ för alla plånböcker och några som knappt kostar något.

Ett bra exempel på detta är de tapas som du kan beställa att ta med dig på restaurangen Trapizzino Trilussa, var och en av dem kostar cirka 4 euro. Om du vill äta billigt men sitta ner rekommenderar jag också att du provar de familjeägda trattoriorierna som erbjuder dagens rätt till ett bra pris.

Om du däremot är ute efter något mer sofistikerat och modernt, ligger denna förort i framkant inom sektorn, så du kommer att hitta massor av alternativ för att tillfredsställa din smak utan att gå i konkurs.

Hur dricksen fungerar på Roms restauranger

Hur man ger dricks i Rom| ©Sam Dan Truong
Hur man ger dricks i Rom| ©Sam Dan Truong

Miljonfrågan: Måste du ge dricks? Du kan andas ut... I Italien är det inte obligatoriskt att ge dricks och det är inte särskilt vanligt. Du behöver inte lämna en procentuell andel av notan som i andra europeiska länder.

Du kan dock lämna lite pengar frivilligt som ett tecken på din uppskattning om du gillade servicen och maten, som du förmodligen kommer att älska! På restauranger betalar du vanligtvis för servicen, ett fast belopp per person som kan variera mellan 1 och 4 euro beroende på restaurang. Och nu, god aptit!