De 10 bästa ställena att äta i Trastevere
Här är en guide till hur du kan njuta av Rom i den mest pittoreska stadsdelen i den eviga staden, med pasta, pizza och lasagne. Det är inte precis som maten hos din mormor, men nästan. Mums!

Trastevere, Rom | ©Daniele Salutari
Om du vill smaka på något mer romerskt än den kapitolska varginnan i stadsdelen Trastevere, men är rädd att detta bohemiska och charmiga kvarter har blivit för berömt för sitt eget bästa, så ta del av några gastronomiska tips så att din kulinariska besök i denna stadsdel blir en succé.
Men låt mig ge dig ett viktigt råd som gäller för nästan alla mina kulinariska förslag: boka bord! Denna gyllene regel bör alla resenärer som vill fylla magen i Trastevere, den mest genuina stadsdelen i den italienska huvudstaden, ta hänsyn till. Den som varnar är inte en förrädare. Och om du inte vill göra något misstag, boka en gastronomisk tur i Trastevere. Det kommer inte att misslyckas!
1. Känn dig som en äkta italienare på Trattoria Da Augusto

Om du är en av dem som gillar kvartersrestauranger, den typiska baren Paco eller matställen där de serverar hemlagade rätter, kommer du att älska denna romerska trattoria. Trattoria Da Augusto ligger i hjärtat av Trastévere och tar dig med på en resa genom sinnena till det förflutna. Här har tekniken inte nått fram, men det behövs inte eftersom rätterna är riktigt goda.
Det här är en liten restaurang som du måste inkludera i din gastronomiska rundtur i Trastevere. Den brukar vara full av italienare och serverar hemlagad mat till ett mycket överkomligt pris. När det gäller atmosfären är det vanligt att dela bord med andra gäster, och du kommer förmodligen att bli förvånad över att de skriver upp notan direkt på pappersduken. Det är verkligen att utnyttja råvarorna väl!
Innan du reser till Rom bör du veta att "trattorias" är familjerestauranger som serverar dagens meny till ett mycket överkomligt pris. Obs! Denna restaurang accepterar inte kreditkort.
Praktisk information om Trattoria Da Augusto
- Var: Piazza de' Renzi, nr 15.
- Genomsnittligt pris: cirka 8–10 euro per rätt.
- Öppettider: 12:30–15:00 lunch och 20:00–23:00 middag.
- Kockens tips: köttet på denna restaurang är mycket känt och är en av husets specialiteter.
- Rekommenderas om... du vill ha en billig restaurang och inte har höga förväntningar.
2. Den bästa pizzan i Trastévere, på Pizzería Ivo

Visste du att pizzan kom till Rom efter andra världskriget genom invandrare från södra Italien? Så om du trodde att romarna föddes med en pizza under armen, har du fel. Men på mindre än ett sekel har den redan blivit den mest populära maträtten. Även om det är svårt att välja den bästa pizzan i Rom, föredrar jag den från Pizzeria Ivo. Den är att slicka fingrarna på!
Denna restaurang, som du måste inkludera i din gastronomiska rundtur i Trastevere, har i mer än 60 år glatt både romare och turister. Det var i början av 1960-talet som grundaren, Ivo Stefanelli, startade sin egen verksamhet i Trastevere. Först ägnade han sig åt desserter och sedan pizzor, och tack vare mun till mun-metoden blev det den mest populära restaurangen i området.
Idag är det hans son Ivano som har tagit över pizzerian och börjat förbättra urvalet av råvaror: han har infört danskt kött, ost och charkuterier från ledande varumärken, ekologiska märken och hantverksöl. Det bästa? Att det genomsnittliga priset på 20 € inte har förändrats. Gott, vackert och billigt.
Praktisk information om Pizzería Ivo
- Var: Via di S. Francesco a Ripa, nr 158.
- Genomsnittligt pris: 10 € per pizza.
- Öppettider: serverar främst middag, från 18 till 0:30, utom söndagar då de också har öppet från 12 till 15.
- Kockens tips: prova fiori di zucca (zucchiniblomor fyllda med ost och ansjovispasta) och tiramisù.
- Rekommenderas om... du vill äta den bästa pizzan och inte har bråttom (servitörerna kan ibland vara lite långsamma).
3. Den bästa pastan till bästa pris på Da Enzo al 29

Trots de långa köerna (vilket är logiskt och normalt) är det värt att vänta på att komma in på restaurangen Da Enzo al 29 och inkludera den i gastronomiska turen genom Trastévere. Du kommer att få prova en av de bästa pastarätterna.
Jag kan bara säga att carbonara-rätten var så spektakulär att jag åt den igen de följande dagarna. Det vore en synd att komma till Rom och inte äta middag här. Observera att de inte tar emot bokningar!
Men vem är ägaren? Du får leta efter honom, som om han vore Wally, på en av väggarna i matsalen, där du hittar ett foto med hans porträtt hängande i trattorian. Han avled i slutet av 80-talet, men Enzos närvaro känns fortfarande starkt: han lever kvar i minnet hos de kunder som brukade besöka restaurangen när han själv drev den.
Praktisk information om trattoria Da Enzo al 29
- Var: Via dei Vascellari, nr 29.
- Genomsnittligt pris: 13 € för en pastarätt.
- Öppettider: måndag till lördag, kl. 12.15–15.00 och kl. 19.00–23.00.
- Kockens tips: prova vilken pastarätt som helst. Alla är jättegoda!
- Rekommenderas om... du vill äta en äkta romersk måltid på en restaurang som bevarar Roms essens.
4. Den bästa spagettin på restaurang Tonnarello

Är du en av dem som lyssnar på råd eller en av dem som slumpmässigt väljer restauranger? Jag tillhör den första gruppen, jag bestämmer mig inte förrän jag har läst tusentals positiva recensioner. Ett bra exempel var mitt besök på restaurangen Tonnarello som hade över 35 000 recensioner, varav de allra flesta var utmärkta. Jag tänkte: alla kan väl inte ha fel? Så jag gav mig ut på äventyret och min upplevelse var fantastisk.
En fantastisk terrass som är perfekt för sommaren i Rom, en charmig lokal och husets specialitet: läckra tonnarelli (en sorts spaghetti), handgjorda som italienska nonor.
Köttälskare kan för sin del njuta av lamm, oxsvans och köttbullar. Varje ingrediens här är noggrant utvald, liksom presentationen.
Praktisk information om restaurangen Tonnarello
- Var: Via della Paglia, 1-2-3
- Genomsnittligt pris: 9 € för en pastarätt och från 14 € för huvudrätter.
- Öppettider: 10.00–23.00
- Kockens rekommendation: tonarello Cacio e Pepe, rankad som den bästa i Rom.
- Rekommenderas om... du vill gå till en charmig restaurang och vara säker på att äta gott.
5. Den bästa pastan med skaldjur till ett bra pris på Osteria Der Belli

Om du vill unna dig en kulinarisk upplevelse till ett bra pris och känna dig som en riktig romare, rekommenderar jag att du besöker Osteria Der Belli, en restaurang från Sardinien som specialiserar sig på enkla skaldjursrätter som bläckfisk med rostade potatisar, havsabborrecarpaccio och grillad bläckfisk. Allt till ett mycket bra pris!
Det är en mycket familjär restaurang. Alla hjälper till: ägarens systrar lagar varje dag sin läckra färska pasta med skaldjur. De har också mycket smakrika alternativ för vegetarianer, som pasta med svampsås eller ravioli med spenat och ricottaost. På sommaren är det bäst att prova deras meny på den livliga uteserveringen.
Praktisk information om restaurangen Osteria Der Belli
- Var: Piazza di Sant'Apollonia, 11.
- Genomsnittligt pris: mellan 10 € och 16 € per rätt.
- Öppettider: 12:30–15:00 för lunch och 19:00–23:30 för middag.
- Kockens rekommendation: musslor, bruschetta al pomodoro och pasta med spigola (havsabborre).
- Rekommenderas om... du vill njuta av skaldjur i alla dess former till ett bra pris.
6. Njut av den mest originella pizzan på Seu pizza Illuminati

Om du är trött på den typiska italienska pizzan med tunn botten (även om det är omöjligt att tröttna på den) och vill prova något annorlunda, rekommenderar jag att du går till Seu pizza Illuminati, en minimalistisk restaurang som bryter med klichéerna och folkloren hos traditionella pizzerior.
Här är pizzorna en blandning mellan en calzone och en crepe med tjocka men mycket saftiga kanter som kommer att göra dig förtjust. En av restaurangens kännetecken är att menyn varierar efter säsong och att de dessutom har underbara söta pizzor (som är värda ett besök) och friterade pizzor, som är sublima.
Priserna är lite högre än på andra ställen, men inte överdrivna och i linje med utbudet.
Praktisk information om Seu pizza Illuminati
- Var: Via Angelo Bargoni, 10-18.
- Genomsnittligt pris: mellan 10 € och 15 € per pizza.
- Öppettider: från 19 till 00 varje kväll (stängt på måndagar).
- Kockens tips: De klassiska pizzorna är alltid ett säkert kort, till exempel margherita, marinara och cosaco.
- Rekommenderas om... du vill prova en minimalistisk pizza och dess sötare version.
7. Den bästa aptitretaren i skinkbutiken Cantina dei Papi

För att få en fullständig upplevelse av Rom måste du prova den typiska romerska aperitifen, som har blivit ett riktigt ritual. Det är en slags efterjobbsaktivitet som brukar äga rum varje dag omkring klockan 18. Du betalar ett fast pris för drycken och får då en mycket sofistikerad aperitif.
Vill du ta en paus från pastan och prova denna delikatess? Jag rekommenderar att du besöker skinkbutiken Cantina dei Papi, som är känd för sina brädor med ett utsökt urval av charkuterier och ostar från trakten. De kan avnjutas tillsammans med ett gott vin i en mysig och gemytlig miljö. Om du vill dricka vatten serveras det gratis i en kanna, vilket är mycket uppskattat.
Mitt förslag är att du beställer en blandad tallrik, en rustik träbricka med charkuterier som skinka, pancetta, vildsvinschorizo, fläskfilé, ister och andra italienska gourmetprodukter. Dessutom kan du prova olika ostspecialiteter, som de som är smaksatta med tryffel och de med pistage och valnötter. Det finns också bruschettor med olika såser och patéer som oliver, kronärtskockor, tryffel... De är helt fantastiska!
Praktisk information om Prosciutteria Cantina dei Papi
- Var: Via della Scala, nr 71.
- Genomsnittligt pris: 5–10 €.
- Öppettider: alla dagar från 11:30 till 23:30.
- Kockens tips: prova tallrikarna och smörgåsarna med högkvalitativt charkuterier och ost.
- Rekommenderas om... du vill ha en lätt middag i en informell och ung miljö med mycket trevlig och hjälpsam personal.
8. Den bästa och hälsosammaste glassen äter du på Fiordiluna

Varför blev Audrey Hepburn förälskad i Rom? Var det landskapet, pizzorna, italienarna? Vi vet inte, men en av anledningarna var utan tvekan de utsökta hantverksmässigt tillverkade glassarna, som anses vara de bästa i världen. Personligen föredrar jag Fiordiluna på grund av deras omsorg om produkten. De använder bara färsk frukt!
I över 25 år har denna glassbar tillverkat glass med ingredienser av högsta kvalitet som de köper från små producenter: från hasselnötter till kakao. Och det märks när man smakar på den. Om du är på diet, oroa dig inte, för de har också utvecklat glass utan tillsatt socker, med en otrolig smak och krämighet. Vad väntar du på?
Om du är en naturlig sötnos och är nyfiken på var du hittar den mest spektakulära glassen i den eviga staden, här är en guide till de bästa glassarna i Rom. Du kommer att bli en riktig expert!
Praktisk information om Fiordiluna
- Var: Via della Lungaretta, 96.
- Kockens tips: Pistageglass är utsökt.
- Rekommenderas om... du vill prova den mest autentiska glassen i Trastevere.
9. Smaka på den bästa gatumaten på Trapizzino Trilussa

De mest trendiga och gatumadälskande kan njuta av god gatumat i Trastévere-kvarteret på Trapizzino Trilussa, som har tagit fram en sorts tapas, en blandning mellan smörgås och pizza, som du kan beställa och ta med dig och äta på torget.
Det är ett triangulärt pizzastykke, rullat och öppet i mitten, fyllt med typiska och läckra rätter från det romerska köket. Idén har blivit så populär att det redan har öppnats flera franchisebutiker i Italien och till och med i... New York!
Grundaren Stefano Calligari har en anteckningsbok där han skriver ner traditionella recept från sin mamma och sina mostrar, som bläckfisk med ärtor, kyckling med paprika... Som han sedan använder i sina pizzor. Kocken har gett idén en ny twist med detta roliga sätt att prova dem: utan att smutsiga ner besticken och med möjligheten att njuta av trapizzinos på gatan, var som helst i Italien.
Praktisk information om Trapizzino Trilussa
- Var: Piazza Trilussa, 46.
- Genomsnittligt pris: 4 € för en trapizzino.
- Öppettider: alla dagar från 12 till 1. Fredagar och lördagar till 2.
- Kockens tips: polpetta al sugo, zighini, pollo alla cacciatora...
- Rekommenderas om... du vill prova signaturrätter till ett bra pris och inte vill lägga för mycket tid på det.
10. Prova den bästa granitaen på Sora Mirella med utsikt över floden

På sommaren är det bästa sättet att bekämpa de höga temperaturerna i Rom att ta en god grattachecca (en romersk uppfinning som liknar granita för att svalka sig).
Jag föreslår att du besöker Sora Mirella, en charmig liten utomhuskiosk vid floden Tibern, och beställer en av dessa milkshakes. Utsikten är spektakulär!
Dessutom är det en av få platser där grattachecca tillagas på traditionellt vis: det vill säga genom att skrapa en isblock med ett verktyg istället för med en modern maskin. Ovanpå din slush serveras läckra färska frukter och du kan till och med beställa den med alkohol. Att se solnedgången med denna dryck låter väl bra, eller hur?
Praktisk information om Sora Mirella
- Var: Lungotevere Degli Anguillara.
- Genomsnittligt pris: mycket billigt.
- Öppettider: varje dag från 9:00 till 1:30.
- Rekommenderas om... du vill njuta av en läcker dessert utomhus med en vacker utsikt över floden och bron.
Hur mycket pengar behöver jag för att äta i Trastévere?

En av våra största bekymmer när vi reser är nog att räkna ut hur mycket pengar vi behöver. Men i det här området i Rom finns det, som du har sett, alternativ för alla plånböcker och några som knappt gör någon skillnad i plånboken.
Ett bra exempel på detta är tapas som du kan beställa att ta med från restaurangen Trapizzino Trilussa, var och en för cirka 4 €. Om du vill äta billigt men sitta ner rekommenderar jag också att du provar de familjära trattoriorna som erbjuder dagens rätt till ett bra pris.
Om du däremot letar efter något mer sofistikerat och modernt ligger denna förort i framkant inom branschen, så du hittar många alternativ som tillfredsställer din smak utan att du blir ruinerad i processen.
Hur dricks fungerar på restauranger i Rom

Den stora frågan: ska man lämna dricks? Du kan andas ut... I Italien är dricks inte obligatoriskt och inte heller särskilt vanligt. Man behöver inte lämna en procentandel av notan som i andra europeiska länder.
Du kan dock lämna lite pengar frivilligt som tack om du har uppskattat servicen och maten. Vilket du förmodligen kommer att göra! På restauranger betalar man vanligtvis för servicen, ett fast belopp per person som kan variera mellan 1 och 4 euro beroende på restaurang. Och nu, smaka på maten!