Var man kan äta i Trastevere

Här är din guide till hur du får din Romkänsla i den eviga stadens mest pittoreska kvarter, baserad på pasta, pizza och lasagne. Det är inte din mormors mat, men det är nära. Mums!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

11 minsta läsning

Var man kan äta i Trastevere

Trastevere, Rom | ©Daniele Salutari

Om du vill njuta av något mer romerskt än den kapitolinska vargen i stadsdelen Trastevere, men är rädd att berömmelsen för denna bohemiska och charmiga stadsdel har gått dig till huvudet, kan du ta del av några gastronomiska förslag som gör ditt kulinariska besök i denna stadsdel till en fullständig succé.

Men om du tillåter mig att ge dig några grundläggande råd, som gäller för nästan alla mina kulinariska förslag: boka bord! Denna gyllene regel bör beaktas av alla resenärer som vill fylla sina magar i Trastevere, den mest autentiska stadsdelen i den italienska huvudstaden. Den som varnar är inte en förrädare.

Och om du inte vill gå fel, boka en gastronomisk rundtur i Trastevere. Du kommer inte att gå fel!

1. Känn dig som en riktig italienare på Trattoria Da Augusto

Dagens rätt på Trattoria Da Augusto| ©Joanne Wan
Dagens rätt på Trattoria Da Augusto| ©Joanne Wan

Om du är en av dem som gillar kvartersrestauranger, den typiska Paco-baren eller mathusen där de serverar hemlagade rätter, kommer du att älska den här romerska trattorian. Trattoria Da August o ligger i hjärtat av Trastevere och tar dig tillbaka i tiden genom dina sinnen. Tekniken har inte kommit hit, men det behöver den inte heller göra eftersom rätterna är riktigt goda.

Det här är en liten restaurang som du måste ha med på din gastronomiska rundtur i Trastevere. Den är oftast full av italienare och serverar hemlagad mat till ett mycket överkomligt pris. När det gäller atmosfären kommer du ofta att dela bord med andra gäster, och du kommer förmodligen att bli förvånad över att du får din räkning direkt på pappersduken - det är bra användning av råvaror!

Innan du reser till Rom bör du veta att "trattorior" är familjeägda etablissemang där dagens meny serveras till ett mycket överkomligt pris, men se upp: den här restaurangen accepterar inte kreditkort.

Praktisk information om Trattoria Da Augusto

  • Var: Piazza de' Renzi, nr 15.
  • Genomsnittspris: cirka 8 till 10 euro per rätt.
  • Öppettider: kl. 12.30-15.00 för lunch och kl. 20.00-23.00 för middag.
  • Kockens tips: Restaurangens kött, som är en av husets specialiteter, har ett gott rykte.
  • Rekommenderas om... du vill ha en billig restaurang och inte har några stora pretentioner.

Boka en gastronomisk rundtur i Trastevere

2. Den bästa pizzan i Trastevere, på Pizzeria Ivo

Pizzeria Ivo| ©Despejo
Pizzeria Ivo| ©Despejo

Visste du att pizzan fördes till Rom efter andra världskriget av invandrare från södra delen av landet? Så om du trodde att romare föddes med en pizza under armen, är du mycket förvirrad. Men på mindre än ett sekel har den redan blivit stjärnrätten.

Det är svårt att utse Roms bästa pizza, men i mitt fall skulle jag välja den på Pizzeria Ivo. Den är så god att man slickar sig i fingrarna! Det här stället, som du måste ta med på dingastronomiska rundtur i Trastevere, har glatt Roms invånare och turister i mer än 60 år. Faktum är att det var i början av 1960-talet som grundaren Ivo Stefanelli startade sin egen verksamhet i Trastevere, först med desserter och sedan med pizzor, och tack vare mun till mun-metoden blev det det trendigaste stället i området.

Idag har sonen Ivano tagit över pizzerian och har börjat förbättra urvalet av råvaror: man introducerar danskt kött, ost och charkuterier av högsta kvalitet, ekologiska märken och hantverksöl. Det bästa? Genomsnittspriset på 20 euro har inte ändrats.

B ra, trevligt och billigt.

Praktisk information om Pizzeria Ivo

  • Var: Via di S. Francesco a Ripa, nr 158.
  • Genomsnittligt pris: 10 euro per pizza.
  • Öppettider: Serverar främst middag, från kl. 18.00 till 0.30, utom på söndagar då det också är öppet från kl. 12.00 till 15.00.
  • Kockens tips: Prova fiori di zucca (zucchiniblommor fyllda med ost och ansjovispasta) och tiramisu.
  • Rekommenderas om... du vill äta den bästa pizzan och inte har bråttom (ibland är servitörerna lite långsamma).

Boka en gastronomisk rundtur i Trastevere

3. Den bästa pastan, till det bästa priset på Da Enzo al 29

Pasta på Da Enzo al 29| ©Kalboz
Pasta på Da Enzo al 29| ©Kalboz

Trots de långa köerna (vilket för övrigt är logiskt och normalt) är det värt att vänta på att få komma in på restaurangen Da En zo al 29 och inkludera den i den gastronomiska rundturen i Trastevere. Du kommer att smaka på **en av de bästa pastorna **.

Jag kan bara säga att carbonara-rätten var spektakulär, så mycket att jag upprepade de följande dagarna.

Det skulle vara en synd att komma till Rom och inte äta här. Var försiktig för de tar inte emot reservationer! Menvem är ägaren? Du får leta efter honom, som om han vore Wally, på en av väggarna i matsalen, där du hittar ett foto med hans porträtt som hänger i trattorian. Han gick bort i slutet av 1980-talet, men Enzos närvaro är fortfarande mycket påtaglig: han finns i minnet hos de kunder som besökte restaurangen när han själv drev den.

Praktisk information om trattoria Da Enzo al 29

  • Var: Via dei Vascellari, nr 29.
  • Genomsnittspris: 13 € för en pastarätt.
  • Öppettider: måndag till lördag, kl. 12.15-15.00 och kl. 19.00-23.00.
  • Kockens tips: Prova någon av deras pastarätter - de är alla utsökta!
  • Rekommenderas om... du vill ha en äkta romersk måltid på ett ställe som har bevarat känslan av Rom.

Boka en gastronomisk rundtur i Trastevere

4. Den bästa spaghettin på restaurangen Tonnarello

Carbonara på restaurang Tonnarello| ©Jaclyn Chen
Carbonara på restaurang Tonnarello| ©Jaclyn Chen

Är du en av dem som tar råd eller en av dem som blir galen på restauranger? I mitt fall tillhör jag den första gruppen, jag bestämmer mig inte förrän jag har läst tusen positiva recensioner. Ett bra exempel var mitt besök på restaurangen Tonnarello, som hade mer än 35 000 recensioner, varav de flesta var enastående. Jag tänkte: alla kan väl inte ha fel, eller hur?

Så jag tog steget och min upplevelse var brutal. En fantastisk terrass perfekt försommaren i Rom, ett charmigt ställe och husets kännetecken: utsökta tonnarelli (en slags spaghetti), handgjorda som de italienska nonas.

Köttätare kan under tiden få sitt lystmäte av lamm, oxsvans och köttbullar.

Här är varje ingrediens noga utvald, liksom presentationen.

Praktisk information om restaurangen Tonnarello

  • Var: Via della Paglia, 1-2-3
  • Genomsnittspris: 9 € för en pastarätt och från 14 € för huvudrätter.
  • Öppettider: 10.00 till 23.00
  • Kockens tips: Tonnarellos Cacio e Pepe, som rankas som den bästa i Rom.
  • Rekommenderas om... du vill gå till en charmig restaurang och äta gott, helt säkert.

Boka en gastronomisk rundtur i Trastevere

5. Den bästa pastan med fisk och skaldjur till ett bra pris på Osteria Der Belli

Ingången till Osteria Der Belli| ©Gillian Longworth McGuire
Ingången till Osteria Der Belli| ©Gillian Longworth McGuire

Om du vill unna dig en prisvärd kulinarisk upplevelse och känna dig som en romare föreslår jag att du går till Osteria Der Belli, en sardisk restaurang som specialiserar sig på enkla fisk- och skaldjursrätter som bläckfisk med klyftpotatis, carpaccio på havsabborre och grillad bläckfisk, allt till ett bra pris! Det är enmycket familjedriven restaurang. Alla är delaktiga: ägarens systrar tillagar den läckra färska pastan med skaldjur varje dag. De har också goda alternativ för vegetarianer, till exempel pasta med svampsås eller ravioli med spenat och ricottaost.

På sommaren är det bästa du kan göra att prova menyn på den livliga uteserveringen.

Praktisk information om restaurangen Osteria Der Belli

  • Var: Piazza di Sant'Apollonia, 11.
  • Genomsnittspris: mellan 10 och 16 euro per rätt.
  • Öppettider: kl. 12.30-15.00 för lunch och kl. 19.00-23.30 för middag.
  • Kockens tips: musslorna, bruschetta al pomodoro och pasta med spigola (havsabborre).
  • Rekommenderas om... du vill njuta av fisk och skaldjur i alla dess former till ett bra pris.

Boka en gastronomisk rundtur i Trastevere

6. Njut av den mest originella pizzan på Seu pizza Illuminati

Smaka på en pizza| ©Seu Pizza Illuminati
Smaka på en pizza| ©Seu Pizza Illuminati

Om du är trött på den typiska italienska pizzan med tunn botten (även om det är omöjligt att bli uttråkad) och vill prova något annorlunda, rekommenderar jag att du på din gastronomiska rundtur i Trastevere inkluderar Seu pizza Illuminati, en restaurang i minimalistisk stil som rör sig bort från klichéerna och folkloren hos traditionella pizzerior. Här är pizzorna en blandning mellan en calzone och en crepe med tjocka men mycket saftiga kanter som kommer att glädja dina smaklökar. Ett av restaurangens kännetecken är att menyn varierar beroende på säsong och de har också underbarasöta p izzor (värda ett besök) och friterade pizzor, som är sublima.


P riserna är lite högre än på andra ställen, men inte överdrivna och i linje med menyn.

Praktisk information om Seu pizza Illuminati

  • Var: Via Angelo Bargoni, 10-18.
  • Genomsnittspris: mellan 10 och 15 euro per pizza.
  • Öppettider: 19.00-24.00 varje kväll (stängt på måndagar).
  • Kockens tips: De klassiska pizzorna är ofelbara, som bland annat margherita, marinara och cosaco.
  • Rekommenderas om... du vill prova en minimalistisk pizza och dess sötare version.

Boka en gastronomisk rundtur i Trastevere

7. Den bästa aperitifen i skinkbutiken Cantina dei Papi

Aperitif på Cantina dei Papi| ©cantinadeipapiviterbo
Aperitif på Cantina dei Papi| ©cantinadeipapiviterbo

För att få den fulla upplevelsen i Rom måste du prova den typiska aperitivo i Rom, som har blivit en ritual. Det är en slags rolig afterwork som vanligtvis hålls varje dag runt kl. 18.00.

I det här fallet betalar du ett fast pris för drinken och det inkluderar en mycket sofistikerad aperitif. Vill du ta en paus från pastan och prova denna läckerhet? Jag rekommenderar ett besök i skinkbutikenCantina dei Papi, som utmärker sig genom sina tavlor med ett utsökt urval av lokala charkuterier och ostar. Du kan avnjuta dem tillsammans med ett gott vin i en mysig och intim atmosfär. Om du vill dricka vatten serveras det gratis i en kanna, vilket är mycket uppskattat.

Mitt förslag är att beställa en "tabla mixta", ett rustikt vedeldat charkuteri med skinka, bacon, vildsvinskorv, fläskkarré, ister och andra italienska gourmetprodukter. Dessutom kan man smaka på olika ostspecialiteter, t.ex. med tryffelsmak, pistage- och valnötsostar. Det finns också bruschettas med olika såser och patéer som oliver, kronärtskockor, tryffel ... De är att dö för!

Praktisk information om Prosciutteria Cantina dei Papi

  • Var: Via della Scala, nr 71.
  • Genomsnittligt pris: 5 € - 10 €.
  • Öppettider: Varje dag från kl. 11.30 till 23.30.
  • Kockens tips: Prova brädorna och smörgåsarna, baserade på högkvalitativa hantverksmässiga skinkor och ostar.
  • Rekommenderas om... du vill äta ett mellanmål eller en middag i en informell och ungdomlig atmosfär med vänlig och hjälpsam personal.

Boka en gastronomisk rundtur i Trastevere

8. Den bästa och hälsosammaste gelaton på Fiordiluna

Fiordiluna glassbar| ©mdfeeds
Fiordiluna glassbar| ©mdfeeds

Varför blev Audrey Hepburn förälskad i Rom: landskapet, pizzorna, italienarna? Det vet vi inte, men klart är att en av anledningarna var de utsökta handgjorda glassarna, som anses vara de bästa i världen.

Jag föredrar särskilt Fiordilunas glass på grund av hur de skämmer bort produkten: de använder bara färsk frukt! I mer än 25 år har denna anläggning tillagat glass med ingredienser av högsta kvalitet som köpts frånsmå producenter: från hasselnötter till kakao. Och det märks när man smakar på dem.

Om du går på diet, oroa dig inte, för de har också utvecklat glassar utan tillsatt socker, med en otrolig smak och krämighet. Du är redan sen att prova dem! Om du har en söt tand och är nyfiken på var du hittar de mest spektakulära glassarna i den eviga staden, här är en guide till debästa glassarna i Rom. Du kommer att bli en expert!

Praktisk information om Fiordiluna

  • Var: Via della Lungaretta, 96.
  • Kockens tips: Pistageglassen är utsökt.
  • Rekommenderas om... du vill prova den mest autentiska glassen i Trastevere.

Boka en gastronomisk rundtur i Trastevere

9. Smaka på den bästa street food på Trapizzino Trilussa

Mat på Trapizzino Rome Trilussa| ©Trapizzino
Mat på Trapizzino Rome Trilussa| ©Trapizzino

De trendiga och street food-intresserade i stadsdelen Trastévere kan njuta av fantastisk street food på Trapizzino Trilussa, som har skapat en slags tapas, någonstans mellan en smörgås och en pizza, som du kan beställa för att ta med dig och äta på torget.

Närmare bestämt är det en triangelformad pizzaslice, hoprullad och öppen i mitten, fylld med typiska och läckra rätter från det romerska köket.

Idag har idén blivit så populär att man redan har öppnat flera franchisebutiker i Italien och till och med i... New York! GrundarenStefano Calligari har en anteckningsbok där han skriver ner sin mors och sina mostrars traditionella recept som bläckfisk med ärtor, kyckling med paprika... som han sedan för in i sina slutna pizzor.

Kocken har gett frågan en twist med detta roliga sätt att smaka på dem: inga röriga bestick och möjligheten att njuta av trapizzinos på gatan, i vilket hörn som helst i Italien.

Praktisk information om Trapizzino Trilussa

  • Var: Piazza Trilussa, 46.
  • Genomsnittligt pris: 4 € per trapizzino.
  • Öppettider: Varje dag från kl. 12.00 till kl. 01.00. Fredagar och lördagar till kl. 02.00.
  • Kockens förslag: polpetta al sugo, zighini, pollo alla cacciatora...
  • Rekommenderas om... du vill prova signaturmat till ett bra pris och inte vill slösa för mycket tid på det.

Boka en gastronomisk rundtur i Trastevere

10. Prova den bästa slushien på Sora Mirella med utsikt över floden.

Sora Mirella i Rom| ©Kalboz
Sora Mirella i Rom| ©Kalboz

sommaren är det bästa sättet att bekämpa de höga temperaturerna i Rom att ta en god grattachecca (en romersk uppfinning som liknar en slushie för att svalka sig).

Jag föreslår att du går till Sora Mirella, en charmig liten utomhuskiosk vid floden Tibern och beställer en av dessa milkshakes - utsikten är spektakulär! Det är också ett av få ställen där grattachecca tillagas på traditionellt sätt: det vill säga genom att skrapa ett isblock med ett verktyg, snarare än med en modern maskin. Till din granita får du utsökt färsk frukt och du kan till och med beställa den med alkohol.

Visst låter det gott att titta på solnedgången med den här drinken?

Praktisk information om Sora Mirella

  • Var: Lungotevere Degli Anguillara.
  • Genomsnittspris: mycket billigt.
  • Öppettider: varje dag från kl. 9.00 till kl. 1.30.
  • Rekommenderas om... du vill avnjuta en utsökt dessert utomhus med en fin utsikt över floden och bron.

Boka en gastronomisk rundtur i Trastevere

Hur mycket pengar behöver jag för att äta i Trastevere?

Att betala notan| ©David Lombardía
Att betala notan| ©David Lombardía

Ett av våra största bekymmer när vi åker på en resa är förmodligen att beräkna hur mycket pengar vi behöver. Men i den här stadsdelen i Rom finns det, som du har sett, alternativ för alla budgetar och några som knappt kommer att spräcka banken.

Ett bra exempel på detta är de tapas som du kan beställa på restaurangen Trapizzino Trilussa, var och en för cirka 4 euro.

Om du vill äta billigt men sitta ner kan du prova de familjeägda trattoriorna som erbjuder dagens rätt till ett bra pris. Om du å andra sidan letar efter något mer sofistikerat och modernt ligger den här förorten i framkant inom branschen, så du hittar gott om alternativ för att tillfredsställa din gom utan att bli ruinerad.

Boka en gastronomisk rundtur i Trastevere

Så fungerar dricks på restaurangerna i Rom

Behållare för dricks| ©Sam Dan Truong
Behållare för dricks| ©Sam Dan Truong

Miljondollarfrågan: måste man ge dricks? Du kan andas ut... I Italien är det inte obligatoriskt att ge dricks, och det är inte heller särskilt vanligt. Du behöver inte lämna en procentandel av notan som i andra europeiska länder.

Du kan dock lämna lite pengar frivilligt som ett tecken på din uppskattning om du gillade servicen och maten, som du förmodligen kommer att älska! På restauranger betalar man vanligtvis för servicen, ett fast belopp per person som kan variera från 1 till 4 € beroende på restaurang. Och nu, god aptit!

Boka en gastronomisk rundtur i Trastevere