Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 tips för att besöka Vatikanen

Sixtinska kapellet, Peterskyrkan med sin kupol, Berninis kolonnad på Petersplatsen... Missa inte denna juvel på din resa till Rom. Här är några tips

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minsta läsning

10 tips för att besöka Vatikanen

Vatikanen | ©Simon Hurry

Att besöka Vatikanen är ett måste under din semester i Rom. Det säger sig självt att oavsett vilken religiös övertygelse man har, så gör den konstnärliga och arkitektoniska betydelsen av platsen den till en av de mest besökta platserna i världen.

Och just därför är det bra att ha några tips till hands när du organiserar ditt besök: hur man undviker köerna för att komma in, hur man sparar på biljetter till Vatikanen och Sixtinska kapellet, eller hur man klär sig för att komma in i en gudstjänstlokal. Allt du behöver veta förklaras nedan, så läs vidare!

1. Boka ALLTID biljetter till Vatikanen utan att köa!

Vatikanstaten| ©Jedi Equester
Vatikanstaten| ©Jedi Equester

En av de mest slående sakerna med att besöka Vatikanen för första gången är de långa köerna av turister vid grindarna - de långa, långa köerna går hela vägen runt väggarna som omger Vatikanstaten! Denna väntan kan förstöra ditt besök och när det är din tur att gå in kommer du att vara trött och mindre motiverad att upptäcka hemligheterna i Vatikanmuseerna eller basilikan.

Det är därför det är viktigt att alltid boka dina Vatikanbiljetter eller guidade tur i Vatikanen i förväg och se till att du väljer ett alternativ som gör att du kan hoppa över köerna.

Boka skip the line-biljetter till Vatikanen

2. Täck axlar, knän och dekolletage

Vatikanens museer| ©Ana Rey
Vatikanens museer| ©Ana Rey

Kom ihåg att både Peterskyrkan och Vatikanmuseerna (med Sixtinska kapellet inuti) betraktas som platser för dyrkan, så du kommer inte att släppas in i Vatikanen om du bär en axelbandslös klänning eller en kjol eller shorts som visar dina axlar eller knän.

Så hur ska du klä dig om du planerar att besöka Rom mitt i sommaren? Oroa dig inte för det. Det bästa rådet jag kan ge dig här är att alltid ha en scarf i väskan.

Det är svårt att tänka sig att täcka sig när temperaturen är så hög i staden, men du kommer att uppskatta att ha något att täcka dig med i väskan (du kommer också att behöva den för att få tillgång till andra kyrkor eller Agrippas Pantheon). Det du till varje pris vill undvika är att när du väl är där, med dina Vatikanbiljetter och ditt besök organiserat, inte blir insläppt för att du inte är klädd på rätt sätt.

Boka skip-the-line-biljetter till Vatikanen

3. En guidad tur i Vatikanen, bättre än på egen hand

S:t Peterskolonnaden| ©Patrick Schneider
S:t Peterskolonnaden| ©Patrick Schneider

När du besöker en stad med så mycket historia, sammanhang och symbolik är det bästa du kan göra att följa med en expert på en guidad rundtur i Vatikanmuseerna. Förutom att turen blir roligare kommer du att bättre förstå betydelsen av varje verk, dess historia och vad som ligger bakom dess skapare.

På platser som Vatikanmuseerna, med miljontals konstverk, är det en bra idé att åtföljas av en specialiserad guide som ser till att du inte missar de viktigaste verken. Det bästa med guidade turer är att de vanligtvis är anpassade för allmänheten: de är vanligtvis inte särskilt specialiserade på konst, så du kommer att förstå absolut allt de berättar för dig och du kommer att njuta av det dubbelt så mycket.

Dessutom är priserna ganska rimliga och det finns ett brett utbud av tidtabeller och språk. Här är ett inlägg om guidade turer i Vatikanen.

Boka din guidade tur i Vatikanen

4. Den bästa utsikten över Rom, från Peterskyrkans kupol

Peterskyrkan| ©Aldo Loya
Peterskyrkan| ©Aldo Loya

Att klättra upp i Peterskyrkan tar dig (bokstavligen) till himmelens portar. Så tveka inte att boka ett besök med en klättring upp till Peter skyrkan. Detaljerna i interiören blir mycket bättre ju närmare toppen man kommer, men den spektakulära utsikten över Petersplatsen, kolonnaden, floden, Castel St'Angelo och taken på alla ockrafärgade hus i staden är väl värd klättringen.

För att komma upp till toppen måste man dock tänka på att det inte finns någon hiss längs hela sträckan. Även om du väljer hissalternativet måste den sista delen av klättringen upp till kupolen göras till fots: och det är inte för alla. Trapporna blir smalare och passagen är ganska trång. Om du lider av klaustrofobi eller har hjärtproblem rekommenderas inte detta.

Boka ett besök med uppstigning till Peterskyrkan

5. Se upp för turistfällor i Vatikanen

Utsökt italiensk pizza| ©Nick Owens
Utsökt italiensk pizza| ©Nick Owens

Området runt Vatikanen är fullt av souvenirbutiker, snabbmatsstånd och till och med italienska restauranger. Bli inte för hungrig och innan du sätter dig någonstans, kontrollera deras rykte på nätet, recensioner från andra gäster eller menypriser. Det finns några riktigt dyra ställen vars kvalitet kommer att göra dig besviken.

Du kan alltid gå lite längre bort från turistområdet för lunch eller middag eller så kan du kolla in min guide om var du kan äta nära Vatikanen för att vara på den säkra sidan.

Det bästa av allt är att oavsett vilken tid på dagen du går hittar du ett bra ställe att äta ett mellanmål, lunch, middag eller bara köpa en smörgås att ta med och njuta av hemma. Och om du vill vara på den säkra sidan kan du välja att boka en gastronomisk rundtur i Vatikanen.

Boka en gastronomisk rundtur i Vatikanen

6. Använd bekväma skor

Bekväma skor för ditt besök i Vatikanen| ©Flavio Gasperini
Bekväma skor för ditt besök i Vatikanen| ©Flavio Gasperini

Naturligtvis ska du inte besöka en park eller ett berg, men ett besök i Vatikanen tar alltid längre tid än väntat. Bara storleken på museet, det Sixtinska kapellets majestät, liv och rörelse i Peterskyrkan och till och med klättringen upp till kupolen kan hålla dig kvar i området praktiskt taget hela dagen.

Och du vill inte att dina fötter ska göra ont. Lita på mig. Ha på dig extra bekväma skor så att du orkar gå i flera timmar i sträck, särskilt om det är mycket varmt. Skavsår kan förstöra din guidade rundtur i Vatikanen.

Boka din guidade tur i Vatikanen

7. Lita inte på Vatikanens biljettförsäljare

Petersplatsen vid Vatikanen| ©Michele Francioso
Petersplatsen vid Vatikanen| ©Michele Francioso

Precis som på en konsert kommer du att mötas av dussintals bil jettförsäljare runt om i Vatikanen som kommer att försöka sälja biljetter, guidade turer etc. till dig. Mitt råd är att inte låta dig ryckas med av deras överväldigande argument och att planera ditt besök i Vatikanen i god tid i förväg och alltid boka dina biljetter eller din guidade tur på pålitliga och officiella webbplatser.

Hellotickets, till exempel, kommer du att kunna se alla scheman, priser och varaktighet för turerna och alla guider är professionella och auktoriserade av Vatikanen för att göra de guidade turerna. Dessutom lämnar jag dig ett inlägg med allt du behöver veta om biljetter till Vatikanen.

Boka skip the line-biljetter till Vatikanen

8. Tidigt på morgonen för att undvika folkmassorna

Vatikanen på morgonen| ©Xavier Coiffic
Vatikanen på morgonen| ©Xavier Coiffic

Det kan verka lite konstigt att vara där när Vatikanen öppnar sina dörrar tidigt på morgonen som om det vore en El Corte Inglés-rea, men de folkmassor som kan vara närvarande under de centrala timmarna på dagen kommer att göra din upplevelse mycket mer överväldigande. Det är faktiskt möjligt att boka ett besök i Vatikanmuseerna tidigt på morgonen.

Då slipper du inte bara värmen tidigt på morgonen, du får också möjlighet att vara praktiskt taget ensam i museets huvudgallerier, besöka Peterskyrkan i lugn och ro och ta en närmare titt på Sixtinska kapellet. Jag kan också rekommendera att göra besöket sent på dagen, men vid den tiden på dagen är du redan trött (Rom har många promenader att göra) och du vill inte göra detta besök i bråttom. Gå upp tidigt!

Var också medveten om att turer som inkluderar ett besök i Peterskyrkan efter 14:00 timmar inte garanterar tillgång till basilikan.

Boka in ett besök i Vatikanmuseerna tidigt på morgonen

9. Om du vill se påven live ska du åka på onsdagar eller söndagar

Påvens Angelus| ©Unsplash
Påvens Angelus| ©Unsplash

Om det inte är en religiös helgdag som hindrar honom från att göra det, kommer påven vanligtvis ut genom fönstret i sitt residens i Vatikanen för att ge sin välsignelse varje söndag vid middagstid. Denna välsignelse varar mindre än 30 minuter och är en kort bön som påven ger till alla pilgrimer som samlas på Petersplatsen för att se honom och kallas "Angelus".

På onsdagseftermiddagar brukar han också hålla en religiös ceremoni på Petersplatsen, så jag rekommenderar att du kontrollerar schemat för den dag du är där och prövar lyckan att få se honom. Det brukar vara stora folkmassor av pilgrimer, turister och åskådare, så om du vill se påven live måste du komma i god tid för att få plats.

Enligt min mening är detta inte de bästa dagarna att besöka varken Vatikanen eller basilikan: det är för många människor i området och du kommer inte att njuta lika mycket av det. Men om du ändå åker dit, kom ihåg att du alltid kan boka ett besök i Vatikanen med påvlig audiens.

Boka en rundtur i Vatikanen med Papal Audience

10. Att vara ensam på Petersplatsen, det är möjligt

Vatikanen efter mörkrets inbrott| ©Anelale Najera
Vatikanen efter mörkrets inbrott| ©Anelale Najera

Tro det eller ej, men detta livliga torg blir tomt så fort mörkret faller. Du behöver inte gå dit vid okristliga tider. Om du väntar tills solen går ner och dörrarna till museerna och basilikan är stängda kan du ta ett foto mitt på Petersplatsen, bredvid Vatikanen, som om jorden hade svalt resten av mänskligheten.

Passa på att gå i tystnad längs kolonnaden, kom nära fasaden och gå längs den upplysta Via della Conciliazione. Du kommer att få en unik och mycket autentisk souvenir från en plats som, tro det eller ej, också har en liten fristad från så mycket turism.

Boka en guidad tur i Peterskyrkan