Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

4 platser att besöka nära Rom

Den eviga stadens perfekta läge gör att du kan komplettera din resa med ett besök i dess omgivningar, som är fulla av natur, historia och arkitektur.

Alex Grande

Alex Grande

6 minsta läsning

4 platser att besöka nära Rom

Oval fontän i Villa de L'Este, Tivoli | ©Astelus

Medeltida städer, ruiner, kejserliga villor, vingårdar, den toskanska landsbygden... bortom Roms yttre murar finns det ett otal platser där du kan se, röra och känna forntida historia. Läs vidare så berättar jag vilka utflykter i närheten av Rom som är värda ett besök.

1. Assisi och Orvieto

Utsikt över Orvieto från utsiktsplatsen| ©Christos Constantinou
Utsikt över Orvieto från utsiktsplatsen| ©Christos Constantinou

Den här upplevelsen är det perfekta komplementet till en resa till Rom: du kommer att kunna njuta av en enklare och lugnare atmosfär än i staden med sju kullar. På den här resan till Assisi och Orvieto från Rom reser du till regionen Umbrien och ser Orvieto och dess otroliga katedral vars fasad liknar en triptyk med scener ur Nya testamentet i mosaik.

Efter besöket i Orvieto åker du till Trasimenosjön, en vacker blå sjö omgiven av små byar och bebodd av skarvar, kungsfiskare och skarvar, där du stannar för lunch.

Som avslutning på dagen åker du till Assisi, där du kommer att besöka viktiga platser för de historiska personerna Franciskus av Assisi och Klara. Du kommer att besöka kloster, basilikor och palats samt ett gammalt romerskt tempel. När du återvänder till Rom avslutas utflykten med en kort rundtur i basilikan Santa Maria degli Angeli och Martyrerna, som ligger intill Piazza della Repubblica.

Jag tycker att den här turen är helt värd det eftersom den inkluderar transport till och från staden, en professionell guide som förklarar alla detaljer om besöken och lunch vid sjön.

Rekommenderas om

Om du har en dag över på din resa till Rom och vill utforska den helige Franciskus av Assisis historia.

Boka en utflykt till Assisi och Orvieto

2. Ostia Antica

Teatern i Ostia Antica| ©Wikimedia
Teatern i Ostia Antica| ©Wikimedia

Ostia Antica är namnet på den arkeologiska platsen för vad som en gång var en viktig hamn nära Rom. Dessa ruiner är ett fönster in i den antika världen, och du kan promenera genom en välbevarad friluftsteater, ett mosaikbeklätt handelstorg med mosaiker av de olika gillen i bosättningen, forumet, templet och ett antal lagerlokaler, eftersom det var en plats som var avsedd för utbyte av varor.

På den här utflykten till Ostia Antica från Rom har du en professionell guide som känner till ruinerna som sin egen ficka och som vet hur han ska sätta upp scenen så att du kan föreställa dig att du var i Romarrikets storhetstid.

Upplevelsen inkluderar guidens berättelse och transport till och från Rom, men inte lunch, som intas på ruinernas restaurang.

Rekommenderas om

Om du vill utforska antika ruiner efter ett besök i Pompeji (eller om du vill göra en kortare utflykt än Pompeji) kan du besöka

.

Boka en utflykt till Ostia Antica

3. Villa Adriana och Villa d'Este

Villa d'Este| ©Wikimedia
Villa d'Este| ©Wikimedia

Utflykten till de berömda villorna i Tivoli, Villa Adriana och Villa d'Este, är en av de bästa upplevelserna att inkludera i din resa till Rom.

Hadrianus Villa var, som namnet antyder, kejsar Hadrianus residens, varifrån han styrde det romerska rikets vidder. Det är därför en plats som inte liknar någon annan, byggd i en miljö med naturliga bassänger och akvedukter där trädgårdar odlades för kejsarens vila.

Hadrianus villas mer än 30 byggnader är idag ruiner, inklusive bostäder, matsalar, en teater, bad och byggnader inspirerade av olika delar av världen. Med hjälp av en guide är det inte svårt att föreställa sig att man befann sig på imperiets tid.

Villa d'Este erbjuder ett diametralt motsatt besök och är en lyxig 1500-talsvilla med spektakulära trädgårdar och en myriad av fontäner och statyer, så utsökt att jag vid mitt besök kände mig som om jag befann mig på en teaterscen.

Den här turen inkluderar tur och returresa från Rom med luftkonditionerad buss och fullständig berättelse av en professionell guide.

Rekommenderas om

Om du vill kombinera två besök av arkitektoniskt och historiskt intresse och föredrar att inte ta en tur till en annan stad utanför Rom.

Boka en utflykt till Villa d'Este och Villa Adriana

4. Katakomberna i Rom

Katakomberna i Rom| ©Riccardo Cuppini
Katakomberna i Rom| ©Riccardo Cuppini

Den här rundturen i Roms katakomber tar dig med på upptäcktsfärd i S:t Callixtus katakomber, den viktigaste platsen för tidig kristen tillbedjaning i historien och begravningsplats för några av Roms mest berömda martyrer och de första sexton påvarna.

På grund av detta kommer du att hitta en enorm mängd tidig kristen symbolik och konst, som Chrismon, Kristi monogram, Alfa och Omega och ictus, som alla var en del av den hemliga koden för denna tidiga förföljda kult.

En av huvudattraktionerna i dessa katakomber är de påvliga gravarna, liksom de många vackert bevarade gravarna och konstverken, som utgör den viktigaste visningen av kristen konst i världen.

Rundturen i katakomberna tar 45 minuter och du får se ett multimedieverk om det antika Roms historia som tar 25 minuter.

Rekommenderas om

Om du är särskilt intresserad av den kristna historien eller vill besöka Rom från topp till tå, kan du besöka

.

Boka ett besök i katakomberna

Vad du bör veta innan du bokar en utflykt till Roms omgivningar

Domkyrkan i Orvieto| ©Wikimedia
Domkyrkan i Orvieto| ©Wikimedia
  • När du gör din bokning får du ett bekräftelsemail till din e-postadress. Du behöver inte skriva ut bekräftelsen, utan möter bara din guide på mötesplatsen och visar honom/henne kupongen som finns med i e-postmeddelandet från din mobiltelefon.
  • En del av turerna hålls på engelska. Tänk på detta innan du bokar och kontrollera det på upplevelsesidan för att undvika överraskningar.
  • För att få pengarna tillbaka om du inte kan delta i turen eller av någon annan anledning måste du avboka minst 24 timmar i förväg.

Tips för utflykter i Rom

Basilikan för Sankt Franciskus av Assisi| ©Wikimedia
Basilikan för Sankt Franciskus av Assisi| ©Wikimedia
  • En sak som du inte får glömma att ha på dig: bekväma skor. Oavsett vilken tur du väljer kommer du att vara tacksam för att du har gymnastikskor på dig i slutet av dagen.
  • Med undantag för utflykten till Assisi och Orvieto ingår inte lunch i de upplevelser som nämns ovan. Eftersom du inte kommer att ha så stor frihet när det gäller att välja matplats kan det vara en bra idé att packa med lunch i ryggsäcken från Rom.
  • Särskilt när det gäller Villa Adriana och Villa d'Este från Rom är det viktigt att göra en organiserad utflykt. De är så stora platser att det är lätt att på egen hand missa de viktigaste sevärdheterna och att vänta i oändliga köer som du inte behöver göra med en guide.
  • När du besöker katakomberna bör du tänka på att du bör täcka knän och axlar, precis som på alla andra katolska gudstjänstlokaler. Jeans och en tröja räcker oftast för att klara av det kalla vädret i Rom under vintermånaderna, men på sommaren är det sista du vill bära långa byxor. Försök att packa något täckande men lätt om du reser under sommarsäsongen- du kommer att behöva det för att besöka stadens otaliga katolska platser.
  • En sak som de inte berättar för dig när du förbereder dig för dessa utflykter är att de, särskilt när det gäller Ostia Antica och Villa Adriana och Villa d'Este, är dåligt anpassade för personer med särskilda behov av rörlighet. Ruinerna är fulla av stenar och kullar som kan göra det svårt att ta sig fram, så tänk på detta innan du bestämmer dig för en upplevelse.

Andra turer som du kanske är intresserad av

Rom är en spännande stad som du aldrig kommer att lära känna helt och hållet, men de oändliga möjligheter som den erbjuder när det gäller att göra en utflykt är utan tvekan något som du bör ta med i beräkningen på din resa. Du kan läsa mer om de andra utflykter som vi rekommenderar på den här länken: Dagsresor och utflykter från Rom.

Om läsningen om Ostia Antica har fått dig att vilja besöka Pompeji och med egna ögon se de ruiner som Vesuvius utbrott lämnade efter sig kan du läsa mer om hur du kan resa till Pompeji från Rom här: Pompeii - Dagsresor från Rom.

Dessutom är det möjligt att besöka de berömda städerna Florens, Neapel och Pisa på en dagsutflykt från Rom. Under dessa upplevelser kan du se Michelangelos David, upptäcka den fantastiska Florens katedral och dess arkitektoniska genialitet eller prova äkta italiensk pizza. Här är två artiklar där du kan läsa alla detaljer om dessa upplevelser: Dagsturer till Florence från Rom y Dagsturer till Neapel från Rom.