Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

4 platser att besöka nära Rom

Den eviga stadens perfekta läge gör att du kan komplettera din resa med ett besök i dess omgivningar, fulla av natur, historia och arkitektur.

Alex Grande

Alex Grande

8 minsta läsning

4 platser att besöka nära Rom

Oval fontän i Villa de L'Este, Tivoli | ©Astelus

Medeltida städer, ruiner, kejserliga villor, vingårdar, den toskanska landsbygden... bortom Roms yttre murar finns det otaliga platser att se, röra och känna den antika historien.

Läs vidare så ska jag berätta vilka utflykter nära Rom som är värda att göra!

1. Upptäck Assisi och Orvieto

Utsikt över Orvieto från belvedere| ©Christos Constantinou
Utsikt över Orvieto från belvedere| ©Christos Constantinou

Attboka en utflykt till Assisi och Orvieto är det perfekta komplementet till en resa till Rom: du kommer att kunna njuta av en enklare och lugnare atmosfär än den i staden med de sju kullarna, du reser till regionen Umbrien och du kommer att lära känna Orvieto och dess otroliga katedral vars fasad liknar en triptyk med scener från Nya testamentet i mosaik.

Efter besöket i Orvieto åker ni till Trasimenosjön, en vacker vidsträckt sjö omgiven av små byar och bebodd av skarvar och fiskare, där ni stannar till för lunch. Och för att avsluta dagen åker du till Assisi, där du kommer att besöka viktiga platser för de historiska figurerna St Francis of Assisi och St Clare. Du kommer att besöka kloster, basilikor och palats samt ett gammalt romerskt tempel. När ni återvänder till Rom avslutas resan med en kort rundtur i basilikan Santa Maria degli Angeli och Martyrerna, intill Piazza della Repubblica.

Enligt min mening är den här resan absolut värdefull, eftersom den inkluderar transport tur och retur, en professionell guide som förklarar alla detaljer om besöken och lunch vid sjön.

Rekommenderas om

Om du har en dag över på din resa till Rom och vill utforska historien om den helige Franciskus av Assisi.

Boka en utflykt till Assisi och Orvieto

2. Lär känna Ostia Antica

Teatern i Ostia Antica| ©Wikimedia
Teatern i Ostia Antica| ©Wikimedia

Ostia Antica är namnet på den arkeologiska utgrävningen av vad som en gång var en viktig hamn nära Rom. Dessa ruiner är ett öppet fönster till den antika världen, och du kan promenera genom en perfekt bevarad utomhusteater, ett kommersiellt torg med mosaiker av de olika skråna i bosättningen, forumet, templet och ett stort antal lagerlokaler, eftersom det var en plats avsedd för utbyte av varor.

Om ni bokar en utflykt till Ostia Antica kommer ni att ha en professionell guide till er hjälp som känner ruinerna utan och innan och som vet hur man skapar en scen så att ni kan föreställa er hur det var under romarrikets glansdagar.

I upplevelsen ingår guidens berättelse och transport till och från platsen.

Rekommenderas om

Om du vill utforska antika ruiner efter ett besök i Pompeji (eller vill göra en kortare rundtur än Pompeji).

Boka en rundtur till Ostia Antica

3. Gå till Villa Adriana och Villa d'Este

Villa d'Este| ©Wikimedia
Villa d'Este| ©Wikimedia

Attboka en utflykt till Villa d'Este och Hadrianus villa är en av de bästa upplevelserna du kan inkludera i din resa till Rom.

 • Villa Adriana var, som namnet antyder, kejsar Hadrianus residens, varifrån han styrde det vidsträckta romerska riket. Det är en unik plats, byggd i en miljö med pooler och naturliga akvedukter där trädgårdar odlades för kejsarens vila. De mer än 30 byggnaderna i Hadrianus villa är ruiner idag, inklusive bostäder, matsalar, en teater, bad och byggnader inspirerade av olika hörn av världen. Med hjälp av en guide är det inte svårt att föreställa sig hur det var på kejsardömets tid.
 • Villa d'Este erbjuder ett diametralt motsatt besök, en lyxig 1500-talsvilla med spektakulära trädgårdar och en myriad av fontäner och statyer, så utsökt att jag under mitt besök kände mig som om jag befann mig på en teaterscen.

I denna resa ingår återresan från Rom med luftkonditionerad buss samt fullständig guidning av en professionell guide.

Rekommenderas om

Om du vill kombinera två besök av arkitektoniskt och historiskt intresse och föredrar att inte ta en utflykt till en annan stad utanför Rom.

Boka en utflykt till Villa d'Este och Villa Adriana

4. Besök katakomberna i Rom

Katakomberna i Rom| ©Riccardo Cuppini
Katakomberna i Rom| ©Riccardo Cuppini

Om du bokar ett besök i Sankt Callixtus katakomber får du se de viktigaste katakomberna för tidig kristen tillbedjan i historien och begravningsplatsen för några av Roms mest berömda martyrer och de första sexton påvarna.

På grund av detta hittar du en enorm mängd tidig kristen symbolik och konst, såsom Chrismon, Kristi monogram, Alfa och Omega och icthus, som alla var en del av den hemliga koden för denna tidiga förföljda kult.

En av huvudattraktionerna i dessa katakomber är de påvliga gravarna, liksom de många vackert bevarade gravarna och konstverken, som utgör den viktigaste utställningen av kristen konst i världen.

Rekommenderas om

Om du är särskilt intresserad av kristen historia eller bokstavligen vill besöka Rom från topp till tå.

Boka ett besök i katakomberna

5. Missa inte Castel Gandolfo

Castel Gandolfo är påvens sommarresidens, beläget 25 km från Rom,

. Denna plats öppnades för allmänheten 2014 och har de vackra Barberini-trädgårdarna, Albano-sjön och det apostoliska påvepalatset, som gömmer en samling verk och föremål av stort värde.

Du har två alternativ för att besöka det:

Rekommenderas om

Du besöker Vatikanen.

Boka en utflykt till Castel Gandolfo

6. Hitta din inspiration i Villa Gregoriana på Tivoli

Om du bokar en biljett till Villa Gregoriana på Tivoli får du möjlighet att besöka denna park som ligger bara en halvtimme från Rom, en plats som av många beskrivs som en riktig "saga" med sin stora kaskad, som har varit inspirationskälla för många konstnärer och författare.

Du kan förlora dig i stigar, naturliga grottor, ruiner och skogar, och du kommer att upptäcka det näst högsta vattenfallet i Italien. Denna park anlades av påven Gregorius XVI i början av 1800-talet och är en oas av frid bara några kilometer från den italienska huvudstaden.

Rekommenderas om

Du brinner för naturen.

Boka dina biljetter till Villa Gregoriana på Tivoli

7. Besök vingårdarna i staden Frascati

Boka din utflykt till Frascati och upptäck denna vinodlande stad med en expertguide. Du kommer att njuta av italienska viner och en utsökt och typisk lunch med lokala produkter som bröd med olivolja, biscotti eller porchetta.

Du kommer också att ha lite ledig tid för att leta efter små skatter i stadens butiker.

Resan börjar på centralstationen i Rom och du kommer att ha möjlighet att besöka vingårdarna i regionen.

Rekommenderas om

Du älskar vin och vacker natur.

Boka din resa till Frascati

Vad du bör veta innan du bokar en utflykt till Roms omgivningar

Duomo i Orvieto| ©Wikimedia
Duomo i Orvieto| ©Wikimedia
 • När du gör din bokning kommer du att få ett bekräftelsemail till din e-postadress. Du behöver inte skriva ut bekräftelsen, bara träffa din guide på mötesplatsen och visa honom / henne den kupong som ingår i e-postmeddelandet från din mobiltelefon.
 • Vissa av turerna genomförs på engelska. Tänk på detta innan du bokar och kontrollera detta på upplevelsesidan för att undvika överraskningar.
 • För att få pengarna tillbaka om du inte kan följa med på turen eller av någon annan anledning måste du avboka minst 24 timmar i förväg.

Boka en rundtur från Rom

Tips för utflykter i och runt Rom

Basilikan Sankt Franciskus av Assisi| ©Wikimedia
Basilikan Sankt Franciskus av Assisi| ©Wikimedia
 • Det finns en sak du inte får glömma: bekväma skor. Oavsett vilken tur du väljer kommer du i slutet av dagen att vara tacksam för att du har gymnastikskor på dig.
 • Med undantag för utflykten till Assisi och Orvieto ingår inte lunch i ovanstående upplevelser. Så eftersom du inte kommer att ha så stor frihet att välja matställe kan det vara en bra idé att packa din lunch i ryggsäcken från Rom.
 • Särskilt när det gäller Villa Adriana och Villa d'Este från Rom är det viktigt att ta en organiserad utflykt. De är så stora platser att det är lätt att missa höjdpunkterna på egen hand, och att vänta i ändlösa köer som du inte behöver göra med en guide.
 • När du besöker katakomberna bör du tänka på att täcka knän och axlar, precis som du gör på alla andra katolska platser. Jeans och en tröja brukar räcka för det kalla vädret i Rom under vintermånaderna, men på sommaren är långbyxor det sista du vill ha på dig. Försök att packa något täckande men lätt om du reser under sommarsäsongen- du kommer att behöva det för att besöka stadens myriader av katolska platser.
 • En sak som de inte berättar för dig när du förbereder dig för dessa utflykter är att de, särskilt när det gäller Ostia Antica och Villa Adriana och Villa d'Este, är dåligt anpassade för personer med särskilda rörlighetsbehov. Ruinerna är fulla av stenar och högar som kan göra det svårt att ta sig fram, så tänk på detta innan du bestämmer dig för en upplevelse.

Boka en rundtur från Rom

Andra turer som du kanske är intresserad av

Rom är en spännande stad som du aldrig kommer att lära känna till fullo, men de oändliga möjligheter den erbjuder när det gäller att göra en utflykt är utan tvekan något att ta hänsyn till på din resa. Du kan läsa mer om de andra utflykterna vi rekommenderar på den här länken: Dagsresor och utflykter från Rom.

Om du efter att ha läst om Ostia Antica har fått lust att besöka Pompeji och med egna ögon se ruinerna efter Vesuvius utbrott, kan du läsa mer om hur du tar en resa till Pompeji från Rom här: Pompeii - Dagsresor från Rom.

Dessutom är det också möjligt att besöka de berömda städerna Florens, Neapel och Pisa från Rom på en dagsutflykt. På dessa upplevelser kan du se Michelangelos David, upptäcka den fantastiska Florens katedral och dess arkitektoniska genialitet eller smaka på äkta italiensk pizza. Här är två artiklar där du kan läsa alla detaljer om dessa upplevelser: Dagsturer till Florence från Rom y Dagsturer till Neapel från Rom.

Boka en utflykt från Rom

Jämför de olika alternativen

 • Assisi och Orvieto dagtur med lunch från Rome
 • Från 1 595 kr
 • 12 och en halv timme
 • Utflykt till Assisi och Orvieto från Rom med lunch inkluderad
 • Med guide
 • Boka nu
 • Ostia Antica dagtur från Rome
 • Från 660 kr
 • 4 timmar
 • Utflykt till Ostia Antica från Rom
 • Med guide
 • Boka nu
 • Tur till Tivoli: Villa d'Este och Hadrianus villa
 • Från 1 099 kr
 • 5 timmar

Utflykt till Tivoli: Villa del Este och Villa Adriana

 • Rom katakomber av Callixtus guidad tur
 • Från 168 kr
 • 1 timme
 • Guidad tur i Sankt Callixtus katakomber i Rom
 • Med guide
 • Boka nu
 • Påvens sommarresidens guidad tur med lunch
 • Från 671 kr
 • Fri tid
 • Utflykt till de pontifikala villorna i Castel Gandolfo, påvens sommarresidens
 • Utan guide
 • Boka nu
 • Castel Gandolfo påvliga palats och trädgårdar Biljetter
 • Från 258 kr
 • Fri tid
 • Biljetter till det påvliga palatset och dess trädgårdar i Castel Gandolfo
 • Utan guide
 • Boka nu
 • Rom Tivoli Villa Gregoriana biljetter
 • Från 112 kr
 • Fri tid
 • Biljetter till Villa Gregoriana i Tivoli Rom
 • Utan guide
 • Boka nu
 • Frascati dagtur från Rome med vinprovning och lunch
 • Från 1 112 kr
 • 5 och en halv timme
 • Utflykt till Frascati från Rom med vinprovning och lunch ingår
 • Med guide
 • Boka nu