Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Besök Basilica St John Lateran

Före Vatikanen var den katolska kyrkans högkvarter under mer än ett årtusende basilikan S:t Johannes Lateran. Missa inte denna skatt i Rom!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minsta läsning

Besök Basilica St John Lateran

Basilikan i S:t Johannes av Lateran | ©Nunzio D

Visste du att Lateranbasilikan är Roms katedral och den första kyrkan som byggdes i staden på 400-talet? Utan tvekan en av de viktigaste sakerna att se i Rom, men kanske också en av de mest okända

Av de fyra stora basilikorna i "den eviga staden" är detta den viktigaste och fram till för inte så länge sedan proklamerades alla påvar här. Vill du veta hur du besöker basilikan S:t Johannes Lateran? Läs vidare!

1. Hur får man tag på biljetter till Lateranbasilikan i Rom?

Johannesbasilikan i Rom| ©Cristian Martinez
Johannesbasilikan i Rom| ©Cristian Martinez

Om du är intresserad av helig konst och vill besöka en pärla som basilikan S:t Johannes Lateran under din vistelse i Rom har du tur, för du behöver inte köpa biljetter för att besöka den, även om du kan lämna en donation.

Tillträdet är gratis (utom till klostret som har ett symboliskt pris på 2 euro) och trots att det är ett så viktigt tempel för katolicismens historia kommer du paradoxalt nog inte att hitta så många besökare vid ingången, eftersom det inte är särskilt känt inom kretsen av kyrkor i Rom.

Boka en guidad tur i de romerska basilikorna

2. Är det möjligt att besöka Lateranbasilikan med en guidad tur?

Inne i basilikan| ©Leonardo
Inne i basilikan| ©Leonardo

Det stämmer! Att ta en guidad tur är ett alternativ som jag rekommenderar dig att överväga, inte bara för att lära dig mer om basilikan Sankt Johannes Laterans historia och dess betydelse inom den katolska kyrkan och för påvarna, utan också för att upptäcka den andliga bakgrunden till de konstverk som pryder templets interiör.

Det finns flera guidade turer i Rom som inkluderar Lateranbasilikan. Från privata turer där du får en omfattande rundtur i det monumentala komplexet (basilikan, kapellet Sancta Sanctorum, heliga trappans helgedom och klostret) till mer omfattande guidade turer som omfattar några av Roms mest emblematiska basilikor, inklusive S:t Johannes Lateran.

Boka en guidad tur i de romerska basilikorna

3. Vilka är öppettiderna för att besöka Lateranbasilikan i Rom?

Påvens begravningsmonument i basilikan| ©Jules
Påvens begravningsmonument i basilikan| ©Jules

Basilica of St John Lateran är öppen från 7.00 till 18.30 varje dag i veckan. Men om du vill besöka tempelets vackra medeltida kloster bör du veta att det också är öppet varje dag, men vid en annan tidpunkt, från 9.00 till 18.00.

När ska man åka till St John Lateran?

Vilken tid på året som helst är en bra tid att besöka Rom och inkludera St John Lateran i din rundtur i staden. Under den heliga veckan i Rom firar dock påven mässan på skärtorsdagen i kyrkan, så det är en mycket speciell tid på året att besöka kyrkan.

Boka en guidad tur i de romerska basilikorna

4. Hur lång tid tar det att besöka Lateranbasilikan?

Besök i basilikan S:t Johannes Lateran i Rom| ©Raffaele Pagani
Besök i basilikan S:t Johannes Lateran i Rom| ©Raffaele Pagani

Kyrkan är vacker på insidan, så jag rekommenderar att du tar dig tid att besöka den i lugn och ro. Minst en timme för att imponeras av dess storlek och för att njuta av skönheten i altaret, kapellen, klostret och all den religiösa konst som det är dekorerat med. Detta är det enda sättet att verkligen uppleva hur det är att gå in i basilikan San Juan de Letran.

5. Hur tar man sig till basilikan St John Lateran?

Utsikt över Piazza di San Giovanni in Laterano| ©HEN-Magonza
Utsikt över Piazza di San Giovanni in Laterano| ©HEN-Magonza

Basilica of Saint John Lateran ligger mitt i Rom, på Piazza di San Giovanni in Laterano, 4. Du har flera olika alternativ för att ta dig dit. Här är mina favoriter!

En trevlig promenad

Att gå runt i en så monumental och gammal stad som Rom är en fröjd för ögonen. Därför rekommenderar jag dig att ta en promenad till basilikan San Giovanni in Laterano, eftersom det inte är långt till andra turistattraktioner som basilikan San Clemente (845 meter), Colosseum (1,3 kilometer), Caracallas badhus (1,3 kilometer) eller Konstantinbågen (1,4 kilometer).

Låt oss se hur lång tid det tar att ta sig till templet från andra populära turistattraktioner i Rom:

 • Basilica of San Clemente: Det tar cirka 10 minuter att ta sig dit.
 • Colosseum: Det tar cirka 15 minuter.
 • Caracallas badhus: Det tar ungefär 20 minuter.
 • Konstantins båge: Det tar cirka 20 minuter.

Med allmänna kommunikationer

Men om du har ont om tid och vill komma fram så fort som möjligt rekommenderar jag att du tar tunnelbanan (linje A, station San Giovanni) eller bussen (linjerna 16, 81, 85, 87, 186, 650, 810 och 850).

6. Vad finns det att se i basilikan S:t Johannes Lateran?

Påvens tron i basilikan| ©Carlos Jiménez Ruiz
Påvens tron i basilikan| ©Carlos Jiménez Ruiz

Det ursprungliga komplexet som utgjorde kyrkan San Giovanni in Laterano revs nästan helt och hållet på 1500-talet, men några rester och den gamla basilikan (som byggdes om av arkitekten Francesco Borromini på 1600-talet) lyckades överleva. Vad kan du se i kyrkan idag?

Basilikans interiör

 • Altaret: Altarets sten, som ligger under den gotiska baldakinen, sägs vara samma sten som Sankt Petrus och de första påvarna använde för att fira mässan. Den kan faktiskt bara användas av den högste påven och det är där som han firar mässan varje skärtorsdag under den heliga veckan i Rom.
 • Klosterkyrkan: Den har en kosmisk stil och är från 1200-talet och är en av de vackraste klosterkyrkorna i staden med sina mosaiker och spiralkolonner. I dess centrum finns en charmig 1800-talsträdgård.
 • Corsini-kapellet: I detta eleganta kapell finns påven Clemens XII:s gravmonument.
 • Giottos fresco: Denna fresco föreställer påven Bonifatius VIII som tillkännager kristendomens första jubileum år 1300.
 • Det gotiska ciboriumet: Det är en av de få kvarvarande resterna i Rom från påvarnas tid i Avignon.
 • Martin V:s grav: tillhör den första påven som återvände från sin exil i Avignon och inledde därmed den romerska renässansen. Bronsskivan tillskrivs Donatello. Fem andra påvar är också begravda i basilikan.
 • Takfreskerna: Michelangelo ritade dem, men de utfördes av hans lärling Giacomo della Porta.

Utsidan av basilikan

Obelisk på Piazza di San Giovanni in Laterano| ©Paul
Obelisk på Piazza di San Giovanni in Laterano| ©Paul
 • Huvudfasad: Den är från 1700-talet och är ett exempel på klassicistisk barock. På toppen av den finns flera statyer som föreställer Kristus, Johannes Döparen och Johannes Evangelisten.
 • Grindarna: De kommer från Forum Romanum, närmare bestämt från senatens curia. Borromini anpassade dem och placerade dem här.
 • Obelisken: Den flyttades hit från Circus Maximus och är den äldsta och högsta i Rom.
 • Dopkapellet: Det är det äldsta dopkapellet i Rom, som byggdes på order av kejsar Konstantin.
 • Lateranpalatset: Det var påvarnas residens under ett årtusende, från Konstantins tid till 1300-talet. I dag är det Vatikanens historiska museum och en del av Vatikanmuseerna.
 • Denheliga trappan: Det sägs att den heliga Helena tog med sig den till Rom på 400-talet från det heliga landet, och tydligen var det trappan som Kristus steg upp för att framträda inför Pontius Pilatus.
 • Sancta Sanctorum-kapellet: Efter att ha stigit uppför den heliga trappan kommer du till påvarnas gamla privata kapell, som kallas Sancta Sanctorum. Det sägs att det inte finns någon heligare plats i världen eftersom den bevakar några av kristendomens mest vördade reliker, som bilden av Kristus Acheiropoieton, "inte målad av mänsklig hand".

7. Några tips för att besöka basilikan St John Lateran

Basilica of St. John i Rom på natten| ©Mark CjC
Basilica of St. John i Rom på natten| ©Mark CjC

Roms katedraler och kyrkor är inte bara mycket intressanta turistattraktioner där du kan njuta av kultur och lära dig mer om konst och historia, utan de är också i första hand heliga platser där den katolska religionen utövas.

När du besöker Lateranbasilikan måste du därför följa en lämplig klädkod som gäller för både män och kvinnor. För att komma in i templet måste du med andra ord bära kläder som täcker både axlar och knän, och om du har en hatt eller mössa måste du ta av den.

Ett annat alternativ är att bära en stor sjal eller en stor halsduk i ryggsäcken för att täcka den del av kroppen som inte är täckt för tillfället, t.ex. axlar eller ben.

Om du vill fotografera inne i Lateranbasilikan rekommenderar jag att du först frågar om det är möjligt att använda blixtar inomhus, för i vissa tempel är det inte tillåtet för att skydda konstverken.

8. Vilka är de andra stora basilikorna i Rom vid sidan av S:t Johannes Lateran som du kan besöka?

Peterskyrkan i Vatikanen| ©Carlos Graterol
Peterskyrkan i Vatikanen| ©Carlos Graterol

S:t Johannes Lateran är en av Roms fyra stora basilikor, det vill säga katolicismens viktigaste tempel enligt påvlig beteckning. Därför är de värda ett besök när du är i staden, särskilt för att få uppleva det romerska jubileet.

De andra stora basilikorna är Peterskyrkan i Vatikanen (uppförd på platsen för Peters grav), St Paul utanför murarna (uppförd på platsen för Paulus grav) och St Mary Major (tillägnad Jungfru Maria i samband med "snömiraklet").

Peterskyrkan i Vatikanen

Det är den viktigaste av de stora basilikorna och den största kyrkan i kristenheten. Den nuvarande basilikan beställdes av påven Julius II på platsen för en annan basilika som kejsar Konstantin beställde på 400-talet och som stått i mer än ett årtusende.

Peterskyrkan var så kolossal att den ansågs omöjlig att bygga. Den pågick i nästan 200 år och involverade konstnärer av Michelangelo, Bernini, Bramante, Giacomo Della Porta och Carlo Maderno.

Där inne hittar du värdefulla konstverk som Michelangelos Pietà, Berninis Baldachin eller statyn av Sankt Petrus på sin tron av Arnolfo di Cambio. Under ditt besök får du inte missa Peterskyrkans kupol- utsikten över Rom härifrån är hisnande!

 • Adress: Piazza San Pietro, 00120. Vatikanstaten.
 • Hur man tar sig dit: Tunnelbana, linje A, station Ottaviano.

St. Paul utanför murarna

Liksom Peterskyrkan lät kejsar Konstantin också bygga en annan basilika på 400-talet på platsen för aposteln Paulus grav, strax utanför Rom vid den tiden, därav namnet.

Templet blev en pilgrimsort från och med 1000-talet och blev gradvis för litet. Därför beslutade flera kejsare att ersätta den med en större, som faktiskt var den största fram till byggandet av Peterskyrkan i Vatikanen.

På 1800-talet drabbades den av en förödande brand som förstörde en stor del av basilikan, men hela världen hjälpte till att bygga upp den med donationer.

Som en kuriositet hittade man under återuppbyggnadsarbetet en gammal sarkofag med inskriptionen "Till Sankt Paulus, apostel och martyr" från tiden före 400-talet. År 2009 utfördes 14 kolprover på skelettresterna i sarkofagen, vilket ledde till slutsatsen att de tillhörde en person som levde mellan 1000- och 200-talet, vilket bekräftar att det var aposteln Paulus.

 • Adress: Piazzale San Paolo, 1.
 • Hur man tar sig dit: Metro, linje B, station Basilica San Paolo.

Saint Mary Major

Basilica of Saint Mary Major| ©Pierre-Selim Huard
Basilica of Saint Mary Major| ©Pierre-Selim Huard

Santa Maria Maggiore ligger på toppen av Esquiline-kullen och är den första kyrkan i världen som är tillägnad Jungfru Maria och den största av dem alla.

Den ursprungliga kyrkan är från 500-talet, men med tiden har den genomgått flera förändringar som har lett till den nuvarande kyrkan. Därför har basilikan mycket olika arkitektoniska stilar (t.ex. den paleokristna stilen i grundplanen, den romanska stilen i klocktornet och barocken i vissa av kapellen), men de är alla harmoniskt representerade.

Visste du att Santa María la Mayor sedan 700-talet har varit värd för de berömda relikerna från krubban som fördes från det heliga landet till Rom? Du hittar dem bredvid altaret i biktkryptan.

 • Adress: Piazza di Santa Maria Maggiore.
 • Hur man tar sig dit: Med tunnelbana, linje A, station Termini.

Boka ett besök till Peterskyrkan och kupolen