Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Hur man köper biljetter till Colosseum och Vatican

Colosseum och Forum Romanum var det antika Roms epicentrum. Vatikanen med Sixtinska kapellet och Peterskyrkan är stadens största konstverk. Båda platserna är viktiga i Rom. Så här kan du få ut det mesta av dem genom att göra ett kombinerat besök.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minsta läsning

Hur man köper biljetter till Colosseum och Vatican

Utsikt över Vatikanen | © Mathew Schwartz

På frågan "vad får jag inte missa i Rom"? Svaret är "Colosseum och Vatikanen". Ingen resa till Rom är komplett utan ett stopp vid dessa två symboliska punkter i staden.

Både Colosseum i Rom och Vatikanmuseerna tar emot tusentals besökare varje dag och på båda ställena måste man ha en biljett för att komma in, och om du inte vill tillbringa timmar i en kö eller riskera att bli lämnad utan biljett är det bra att boka i förväg. Därför rekommenderar jag att du köper denna kombinerade biljett för Colosseum och Vatikanen på nätet i förväg.

Det bästa alternativet

Erbjudande: Biljetter till Colosseum och Forum Romanum + Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet

Kom in i Vatikanen och Colosseum till bästa pris med detta prisvärda paket.

Perfekt om du inte vill lämna Rom utan att ha besökt två av dess mest emblematiska platser: Vatikanen, med det berömda Sixtinska kapellet, och det romerska Colosseum med sitt forum, där du kommer att göra en verklig resa tillbaka i tiden.

Längd: 3 dygn

Med det här alternativet kan du få lugn och ro och få ut det mesta av din tid i den eviga staden, så att du kan besöka de två viktigaste landmärkena utan att behöva köa i flera kilometer i solen. Planera dessa två besök i förväg och ägna resten av tiden åt att vandra runt på Roms gator, titta upp och förundras över statyer och byggnader, känna historiens väsen i varje hörn och smaka på de bästa pizza- och pastarätterna utan att skynda dig. Det kommer att vara värt det.

Rekommenderas om... du funderar på att besöka båda platserna. Du bör också veta att detta är det mest ekonomiska alternativet, för om du bokar båda biljetterna separat kommer du att betala ett högre pris.


Vad ingår i den kombinerade biljetten till Colosseum och Vatikanen?

Peterskyrkan| ©Unsplash
Peterskyrkan| ©Unsplash

Inträde till Colosseum, Forum Romanum och Palatinska kullen

Biljetten till Colosseum är en helbiljett som även inkluderar ett besök på Forum Romanum, den enorma esplanaden med arkeologiska lämningar som en gång i tiden var epicentrum för stadens sociala liv, och på Palatinkullen, den mest centrala av Roms sju kullar och en av stadens äldsta punkter. Dessa tre punkter ligger mycket nära varandra och ingår i turen.

Inträde till Vatikanmuseerna och Peterskyrkan

Vatikanbiljetter är egentligen inträdesbiljetter till Vatikanmuseerna, som är en av Europas största konstsamlingar. Vatikanstaten har två huvudattraktioner: museerna och Peterskyrkan, som är gratis. Den gemensamma turen till Vatikanen och Colosseum inkluderar även ett besök i basilikan.

Boka en guidad tur i Vatikanen och Colosseum

Hur mycket kostar det att köpa en biljett till Colosseum och Vatikanen?

Colosseum detalj| ©Unsplash
Colosseum detalj| ©Unsplash

En kombinerad biljett till Colosseum och Vatikanen kostar cirka 100 euro på Hellotickets, och du får tillgång till att hoppa över kön och får sällskap av en lokal expertguide som förklarar höjdpunkterna i Vatikanen, Colosseum och Forum Romanum.

Det är bäst att boka detta alternativ i förväg och online så att du kan jämföra tider och tillgänglighet, och framför allt så att du inte får betala olika biljettpriser efter långa köer vid båda biljettkassorna. Du kan alltid boka en guidad tur i Vatikanen och en guidad tur i Colosseum separat, men om du gör det tillsammans sparar du både tid och pengar.

Boka biljetter till Colosseum och Vatikanen

Hur mycket kostar det att köpa en kombinerad biljett?

Sixtinska kapellet| ©Unsplash
Sixtinska kapellet| ©Unsplash

Ja, om du måste köpa båda biljetterna separat eller boka de guidade turerna separat, skulle du till slut behöva lägga mer tid och pengar på det. Här är en sammanfattning av de viktigaste fördelarna med en kombinerad biljett:

 • Spara timmar av väntetid (ja, timmar, plural) vid båda platserna eftersom du genom att boka biljetter i förväg får tillgång till båda platserna omedelbart och i perfekt ordning.
 • Bättre organisation. Jag vill alltid lämna utrymme för improvisation när jag reser och låta mig ryckas med av staden i fråga. Men det finns alltid platser som man måste se och det faktum att de är så mytiska innebär att de är fulla av turister och att besöket ibland innebär extra stress (man måste beräkna tider, hur man tar sig dit, tidtabeller, väntan...) som till och med kan förstöra upplevelsen av besöket.
 • Du sparar på båda biljetterna: Genom att köpa erbjudandet tillsammans med paketet med dessa måste-see-platser i Rom spenderar du mindre pengar än om du köper dem separat.

Boka biljetter till Colosseum och Vatikanen

Ett annat alternativ är en guidad tur till Colosseum och Vatikanen

Den gamla pappersingången till Colosseum| ©Unsplash
Den gamla pappersingången till Colosseum| ©Unsplash

Det som är bra med att köpa denna guidade tur med biljetter till Colosseum och Vatikanen är att du behöver organisera dig minimalt; du behöver bara vara på mötesplatsen vid den överenskomna tiden och följa guiden genom de hörlurar som du får med dig. Det finns dock några saker som du bör känna till:

Mötesplatsen

Mötesplatsen kan variera beroende på årstiden, men det är en central plats som Piazza del Risorgimento, så det är inga problem att ta sig dit antingen till fots om du bor i Roms centrum (staden är i allmänhet ganska lätt att gå) eller med kollektivtrafik. När du har bokat din tur kan du i alla fall be om en vägbeskrivning till platsen, så berättar de hur du ska ta dig dit.

Datum för biljetterna

När du bokar biljetter till Colosseum och Vatikanen som en del av den gemensamma turen måste du boka dem för en viss dag. Om du har oförutsedda omständigheter, avboka 24 timmar i förväg för full återbetalning. Researrangörerna kommer att ordna tiderna för besöken på varje punkt på resan. Avgångstiden är dock tidig, så räkna med att gå upp tidigt.

Turens varaktighet

Besöket kommer att pågå i sammanlagt cirka nio timmar på båda platserna. Av dessa nio timmar kommer 2-3 timmar att ägnas åt Colosseum och lika mycket åt Vatikanmuseerna. Jag tänker inte ljuga för dig: det kommer att bli en intensiv dag, men enligt min åsikt är det mer värt det än att göra Colosseum på ena sidan och Vatikanen på den andra.

Språk

Denna tur inkluderar ett headset med ljud på flera språk: spanska, engelska, franska, tyska och portugisiska.

Information om lunch

Mat ingår inte, så även om du får en lunchpaus rekommenderar jag att du tar med dig några snacks i ryggsäcken och ett par drycker, så att du kan stilla din hunger om du behöver det. Det finns dock gott om matstånd och restauranger i båda områdena. Här är de bästa ställena att äta i närheten av Vatikanen och här är de bästa ställena att äta i närheten av Colosseum.

Besök Colosseum och Vatikanen med barn

Om du planerar att göra den här turen med barn, tänk på att de kan bli väldigt trötta... Om de är intresserade av konst är det inget problem eftersom de kommer att få se mycket, men om de är för små bör du välja ett annat alternativ för ditt besök i Colosseum och Vatikanen. Om du är intresserad kan du läsa de här tipsen för att besöka Colosseum med barn.

Boka en guidad tur i Vatikanen och Colosseum

Om Colosseum

Romerska Colosseum| ©Unsplash
Romerska Colosseum| ©Unsplash

Colosseum är Roms förflutna, ett Rom av storhet, kejsare och gladiatorer, men också ett folkets Rom, eftersom det var just i denna amfiteater som den romerska befolkningen samlades för att delta i de berömda gladiatormatcherna och matcherna med vilda djur. Något som du definitivt bör se om du åker till Rom.

Intressanta detaljer

 • Det är det mest besökta monumentet i hela Italien.
 • Den byggdes omkring 72 f.Kr. av kejsaren Vespasianus, som var en yrkessoldat som senare blev kejsare.
 • Om du skulle undra, så har den sitt namn efter statyn "Neros koloss" framför amfiteatern.
 • Även om endast 3 000 personer kan komma in i amfiteatern, hade dess läktare plats för 55 000 åskådare. Om det vore en fotbollsstadion skulle kapaciteten göra den till den femte största i Italien.

Om Vatikanen

Colonnaden på Petersplatsen| ©Unsplash
Colonnaden på Petersplatsen| ©Unsplash

Vatikanen, däremot, utstrålar storslagenhet och prunkande; det är en present som präglas av religionens makt. Den katolska kyrkan har sitt huvudkontor i staden Rom (särskilt Vatikanstaten, som anses vara en separat stat) och du kan inte låta bli att titta på dess rikedomar.

Missa inte Peterskyrkan, dess kupol, Petersplatsen och Vatikanmuseerna, där du hittar det fantastiska Sixtinska kapellet. Jag berättar också vad du måste se i Vatikanmuseerna för att få ut så mycket som möjligt av ditt besök:

Intressanta detaljer

 • Alla freskerna i Sixtinska kapellet (med fokus på "Adams skapelse" eller "Den sista domen") av konstnärer som Michelangelo och Botticelli.
 • Du får inte missa Raphaels målningar som "Transfigurationen" (hans sista målning), "Heliodoros' fördrivning från templet", "Parnassus" eller "Skolan i Aten".
 • I museerna finns välkända skulpturer som "Laooconte och hans söner" eller "Apollon från Belvedere".
 • I Peterskyrkan finns den berömda "Pietà" av Michelangelo.
 • Utsikten från kupolens topp, som är öppen för allmänheten, är förmodligen en av de bästa i Rom.

Praktiska tips för ditt besök i Colosseum och Vatikanen

Petersplatsen förberedd för en religiös fest| ©Unsplash
Petersplatsen förberedd för en religiös fest| ©Unsplash

Hur man klär sig

Om du åker på sommaren är det extremt varmt i Rom. Särskilt på Forum Romanum är temperaturen hög och det finns ingen skugga, så du måste ta med dig vatten, solkräm, en hatt och solglasögon.

I Colosseum finns det delar som är skuggade, men det finns också mer sol. Du kommer att tänka: bra, jag tar på mig de häftigaste kläderna jag har för dagen för besöket. Fel! Ett tips för besök i Vatikanen: de släpper inte in dig med nakna axlar eller i för korta kläder. Du måste bära en halsduk i din ryggsäck och ha den över axlarna för att komma in i Peterskyrkan och Vatikanmuseerna.

Ett viktigt tips för att besöka Colosseum och Forum Romanum: ha bekväma skor, annars kan den nio timmar långa rundturen ta lång tid. Även om det kan tyckas uppenbart, bär inte helt nya skor.

Ta inte med dig någon stor ryggsäck eller bagage, eftersom du inte får passera med dessa föremål vid någon av platserna.

Bli inte avskild från gruppen

Håll koll på din tid under turen. De väntar på dig om du är lite försenad, men det innebär inte bara att du saktar ner hela gruppen, utan också att nästa attraktion du ser har mindre tid och att du måste se den snabbare. Organiserade turer är inte en tid för att köpa presenter eller utforska området på egen hand, det har du tid för.

Fotografier

Glöm inte att ladda mobiltelefonen och kameran. Jag säger inte detta (inte alls) för att du kommer att titta på din telefon; det vore synd om du gjorde det. Jag säger detta eftersom om du ska ta bilder under rundturen (och det är mycket svårt att inte ta dem) kan det hända att batteriet tar slut (du kommer att se många saker). Personligen gör jag så när jag reser, om jag inte har min kamera med mig eller om jag inte vill bära med mig en massa ström och ska använda min mobiltelefon, att jag sätter telefonen i flygplansläge (så att jag kan utnyttja situationen och koppla bort den) och bara använder kameran.

Guidade turer i Colosseum och Vatikanen

Besök Colosseum| ©Juliana Malta
Besök Colosseum| ©Juliana Malta

Om det du letar efter när du köper biljetter till Colosseum och Vatikanen är ett detaljerat och detaljerat besök, är det här alternativet inte för dig. Tiden för att besöka båda platserna kommer att vara begränsad eftersom prioriteringen är att se alla punkter på turen så bekvämt som möjligt, men inte att utforska dem på djupet.

Om du är ute efter en längre och mer detaljerad guidad tur där alla underverk du kommer att se förklaras för dig, rekommenderar jag att du bokar Colosseum guidad tur eller Vatikanmuseerna guidad tur, som jag också har skrivit artiklar om så att du kan bedöma all information. Här kan du läsa följande Vatikanens guidade turer och här den på Colosseum-turer.

Boka en guidad tur i Vatikanen och Colosseum

Roma Pass och Omnia Card: turistkort för besök till Colosseum och Vatikanen

Inne i Peterskyrkan| ©Unsplash
Inne i Peterskyrkan| ©Unsplash

Det bästa alternativet för att dra nytta av turistpasset vid dessa sevärdheter är Roma Pass and Omnia Card, eftersom du med det kan välja att gå in gratis på två sevärdheter som inte nödvändigtvis behöver vara Colosseum eller Vatikanen. Med kortet kan du också använda stadstrafiken gratis, så du kan använda det för att åka till mötesplatsen för turen och återvända därifrån i slutet av dagen.

Mitt råd är i alla fall att inte låta sig ryckas med och att göra sin hemläxa innan man investerar i ett stadspass. Här kan du läsa all detaljerad information om Rom Pass och andra pass.

Boka Roma Pass

Om du är intresserad av att besöka Colosseum och Vatikanen kommer du också att vara intresserad av

Med det här alternativet får du se Roms två stora underverk, men det finns så mycket mer att se. Med sinnesfrid för att ha täckt in det väsentliga är mitt råd att organisera ditt besök under resten av dagarna för att hitta de viktigaste fontänerna, sevärdheterna, palatsen och torgen i den eviga staden och besöka dem till fots.

Om du letar efter fler imponerande monument efter den här rundturen får du inte missa Pantheon, Castel Sant'Angelo eller kyrkor som Santa Maria Maggiore eller Santa Maria in Trastevere. Om det däremot är Vatikanmuseerna som imponerar mest på dig på denna rundtur, se till att besöka Borghese-galleriet. Om du vill kan du läsa mer information i mitt inlägg om Borghese trädgårdar och galleri Turer och biljetter.

Om du vill ha en mer omfattande guidad tur i staden har jag också förberett ett inlägg om mina favoriter, så läs här allt du behöver veta om staden. Turer i Rom stad.

Vanliga frågor

 • Vad är fördelen med att köpa en kombinerad biljett?

  Om du vill besöka Colosseum och Vatikanmuseerna kan du spara pengar genom att köpa biljetter tillsammans och få en guidad rundtur på båda platserna.

 • Vad är etiken för att besöka Vatikanmuseerna och Colosseum?

  I Vatikanmuseerna är den enda regeln att både kvinnor och män måste täcka knän och axlar. Vid Colosseum finns det ingen särskild regel, så du kan blotta dina axlar (om det är mycket varmt kommer du att uppskatta det). Jag rekommenderar dock att du tar med dig en keps eller halsduk för att skydda dig mot solen, eftersom det inte finns mycket skugga i Colosseum.

 • Är det möjligt att fotografera i Vatikanmuseerna och i Colosseum?

  Inne i Colosseum kommer du inte att ha några problem, du kan ta så många foton som du vill. I Vatikanmuseerna hittar du restriktioner endast i det Sixtinska kapellet. Guiden kommer att påminna dig i alla fall.