Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Hur man köper biljetter till Colosseum och Vatican

Colosseum och Forum Romanum var det antika Roms epicentrum. Vatikanen, med Sixtinska kapellet och Peterskyrkan, är stadens största konstverk. Båda platserna är oumbärliga i Rom. Så här får du ut det mesta av dem genom att göra ett kombinerat besök.

Ana Caballero

Ana Caballero

12 minsta läsning

Hur man köper biljetter till Colosseum och Vatican

Vy över Vatikanen | © Mathew Schwartz

På frågan "vad får jag inte missa i Rom"? Svaret är verkligen "Colosseum och Vatikanen". Ingen resa till Rom är komplett utan ett stopp vid dessa två ikoniska platser.

Både Colosseum i Rom och Vatikanmuseerna tar emot tusentals besökare varje dag, så båda måste besökas med en biljett. Om du inte vill tillbringa timmar i en kö eller riskera att inte komma in, är det tillrådligt att boka i förväg. Det är därför jag rekommenderar att du köper denna kombinerade biljett till Colosseum och Vatikanen online i förväg. På så sätt kan du ägna dig helt åt att njuta av den magi och historia som vackra Rom har att erbjuda.

Det bästa alternativet

Erbjudande: Biljetter till Colosseum och Forum Romanum + Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet

Få tillgång till Vatikanen och Colosseum till bästa pris med detta paket som sparar pengar.

Perfekt om du inte vill lämna Rom utan att besöka två av dess mest emblematiska platser: Vatikanen med det berömda Sixtinska kapellet och det romerska Colosseum med sitt Forum, där du får en riktig resa tillbaka i tiden.

Längd: 3 dygn

Med detta alternativ får du sinnesfrid att få ut det mesta av din tid i den eviga staden och se till att du kan besöka dess två viktigaste landmärken utan att köa i kilometer i solen. Planera dessa två besök i förväg och tillbringa resten av tiden med att vandra på Roms gator, titta upp och förundras över dess statyer och byggnader, känna historiens vingslag i varje hörn och smaka på de bästa pizza- och pastarätterna utan att stressa. Det kommer att vara värt det.

Rekommenderas om... du funderar på att besöka båda platserna. Du bör också veta att detta är det mest ekonomiska alternativet, eftersom om du bokar båda biljetterna separat kommer du att få betala ett högre pris.


Kombinerade biljettpriser för Colosseum och Vatikanen

Detalj av Colosseum| ©Unsplash
Detalj av Colosseum| ©Unsplash

På Hellotickets kan du välja olika kombinerade biljetter till Colosseum och Vatikanen, jag berättar vad de består av:

 • Biljettertill Colosseum och Forum Romanum + Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet: med detta biljettpaket kan du njuta av de mest emblematiska monumenten i den italienska huvudstaden, såsom Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet, Forum Romanum, Palatinkullen och Colosseum. Alla biljetter ingår och du kommer att kunna använda dem i 3 dagar, till ett uppskattat pris av 82 euro. Jag rekommenderar detta alternativ om du vill utforska staden och dess attraktioner fritt och ägna så mycket tid som du vill åt var och en.

 • Guidad tur till Colosseum och Forum Romanum + Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet: detta halvdagsalternativ inkluderar guidade turer till stadens viktigaste sevärdheter. Tillsammans med en expert besöker ni Vatikanen och Sixtinska kapellet, Colosseum, Forum Romanum och Palatinkullen. Priset är ca 90 euro och det är en perfekt aktivitet om du har en snäv resplan och vill göra det mesta av din tid och pengar.

Det är bäst att boka detta alternativ i förväg och online så att du kan jämföra scheman och tillgänglighet och framför allt så att du inte betalar priset för biljetterna separat efter långa köer vid båda biljettkontoren. Du kan alltid boka en guidad tur i Vatikanen och en guidad tur i Colosseum separat, men om du gör det i kombination sparar du både tid och pengar.

Boka biljetter till Colosseum och Vatikanen

Hur man köper biljetter till Colosseum och Vatikanen på egen hand

Kupolen i Vatikanen| ©Javier Martinez
Kupolen i Vatikanen| ©Javier Martinez

För både Colosseum och Vatikanen kan du köpa dina biljetter online på deras respektive webbplatser, samt på olika turist- och kulturportaler.

Colosseum har också fysiska biljettkontor där du kan köpa biljetter direkt, även om du kan stöta på oändliga köer och väntetider. I Vatikanen kan du däremot bara köpa de biljetter som ger tillgång till kupolen i Peterskyrkan personligen.

Det absolut bästa alternativet om du inte vill missa dessa juveler i den romerska historien är att köpa dina biljetter i förväg online. På så sätt behöver du inte tänka och spekulera om tid och pengar.

Köp dina biljetter till Colosseum och Vatikanen

Hur man får rabatterade biljetter till Colosseum och Vatikanen

Utanför Colosseum| ©Palumbos
Utanför Colosseum| ©Palumbos

Följande personer är berättigade till rabatter:

 • Ackrediterade lärare i italienska
 • Lärare som specialiserat sig på konsthistoria som följer med en grupp kan få gratis eller reducerat pris
 • Funktionshindrade personer och deras medföljande medlemmar av social- eller hälsovårdspersonal
 • Officiella guider och turisttolkar från EU, förutsatt att de får tillträde i samband med utövandet av sin yrkesverksamhet.
 • Ackrediterade lärare i konsthistoria och gymnasieskolor
 • Lärare och studenter inom arkitektur, bevarande av kulturarv, utbildningsvetenskap och litteratur eller litterära ämnen med arkeologisk eller konsthistorisk inriktning.
 • Barn under 18 år som åtföljs av en vuxen får tillgång till reducerade priser.

Förutom dessa förmåner för dem som uppfyller ovanstående krav, öppnar Colosseum sina dörrar gratis den första söndagen i varje månad. Köerna är dock oftast oändliga, så om du väljer detta alternativ rekommenderar jag att du går upp tidigt och har tålamod.

Köp dina biljetter till Colosseum och Vatikanen

Vad ingår i den kombinerade biljetten till Colosseum och Vatikanen?

Peterskyrkan| ©Unsplash
Peterskyrkan| ©Unsplash

Biljetter till Colosseum, Forum Romanum och Palatinerberget

Biljetten till Colosseum är en komplett biljett som även inkluderar ett besök på Forum Romanum, den enorma esplanaden med arkeologiska lämningar som en gång var epicentrum för stadens sociala liv, och på Palatinkullen, den mest centrala av Roms sju kullar och en av de äldsta punkterna i staden. Dessa tre platser ligger mycket nära varandra och ingår i rundturen.

Biljetter till Vatikanmuseerna och Peterskyrkan

När vi talar om biljetter till Vatikanen syftar vi egentligen på entrén till Vatikanmuseerna, en av de största konstsamlingarna i Europa. Området där Vatikanstaten ligger har två huvudsakliga sevärdheter: museerna och Peterskyrkan, som är gratis att besöka. Den kombinerade turen till Vatikanen och Colosseum inkluderar också ett besök i basilikan.

Boka kombinerade biljetter till Colosseum och Vatikanen

Lönar det sig att köpa en kombinerad biljett?

Sixtinska kapellet| ©Unsplash
Sixtinska kapellet| ©Unsplash

Ja, om du var tvungen att köpa båda biljetterna separat skulle du spendera mer tid och mer pengar. Här är en sammanfattning av de viktigaste fördelarna med en kombinerad biljett:

 • Spara timmar av väntetid (ja, timmar, plural) på båda platserna, eftersom du genom att boka dina biljetter i förväg kan få tillgång till båda platserna omedelbart och i perfekt ordning.
 • Bättre organisation. Jag gillar alltid att lämna utrymme för improvisation när jag reser och låta mig ryckas med av staden i fråga. Men det finns alltid platser som man måste se och det faktum att de är så mytiska innebär att de är fulla av turister och att det ibland innebär extra stress att besöka dem (man måste beräkna tider, hur man tar sig dit, scheman, väntan...) som till och med kan fördärva upplevelsen av besöket.
 • Du sparar på båda biljetterna: Genom att köpa erbjudandet med paketet med dessa Rom-måsten kommer du att spendera mindre pengar än om du köper dem separat. Kolla in det och låt mig veta!

Boka biljetter till Colosseum och Vatikanen

Ett annat alternativ: ta en guidad tur till Colosseum och Vatikanen

Gammal pappersingång till Colosseum| ©Unsplash
Gammal pappersingång till Colosseum| ©Unsplash

Det som är bra med att köpa denna guidade tur med biljetter till Colosseum och Vatikanen är att den organisation du behöver ta hand om är minimal; du behöver bara vara på mötesplatsen vid den överenskomna tiden och följa guiden genom de hörlurar du kommer att förses med. Här är ändå några saker som du bör känna till:

Mötesplatsen

Mötesplatsen kan variera beroende på årstid, men det kommer att vara en central plats som Piazza del Risorgimento, så du kommer inte att ha några problem att ta dig dit antingen till fots om du bor i centrum av Rom (staden är i allmänhet ganska tillgänglig för promenader) eller med kollektivtrafik. När du bokar turen kan du i alla fall fråga hur du tar dig till platsen och de kommer att berätta hur du tar dig dit.

Datum för biljetter

När du bokar biljetter till Colosseum och Vatikanen som en del av den gemensamma rundturen måste du boka dem för en viss dag. Om du har några oförutsedda omständigheter, vänligen avboka 24 timmar i förväg för full återbetalning. Researrangörerna kommer att bestämma tiderna för att besöka varje punkt på resan. Avgångstiden kommer dock att vara tidig, så räkna med att gå upp tidigt.

Besökets varaktighet

Besöket kommer att ta cirka nio timmar totalt för båda platserna. Av dessa nio timmar kommer 2 till 3 timmar att ägnas åt Colosseum och samma till Vatikanmuseerna. Jag tänker inte ljuga för dig: det kommer att bli en intensiv dag, men enligt min mening är det mer värt än att göra Colosseum på ena sidan och Vatikanen på den andra.

Språk

Denna rundtur inkluderar ett headset med ljud tillgängligt på flera språk: spanska, engelska, franska, tyska och portugisiska.

Information om lunch

Mat ingår inte, så även om du får en lunchrast rekommenderar jag att du tar med dig några snacks i ryggsäcken och ett par drycker, så att du kan stilla hungern om du behöver. Du hittar dock gott om matstånd och restauranger i båda områdena. Här är de bästa ställena att äta nära Vatikanen och här är de bästa ställena att äta nära Colosseum.

Besök Colosseum och Vatikanen med barn

Om du planerar att göra denna tur med barn, tänk på att de kan bli väldigt trötta... Om de är intresserade av konst kommer det inte att vara ett problem eftersom de kommer att ha mycket att se, men om de är för unga, välj ett annat alternativ för ditt besök i Colosseum och Vatikanen. Om du är intresserad kan du läsa dessa tips för att besöka Colosseum med barn.

Boka en guidad tur i Vatikanen och Colosseum

Om Colosseum

Romerska Colosseum| ©Unsplash
Romerska Colosseum| ©Unsplash

Colosseum är Roms förflutna, ett Rom av storhet, kejsare och gladiatorer, men också ett folkets Rom eftersom det var just i denna amfiteater som den romerska befolkningen samlades för att bevittna de berömda gladiatorstriderna och vilddjursfajterna. Något du definitivt bör se om du åker till Rom.

Intressanta detaljer

 • Det är det mest besökta monumentet i hela Italien.
 • Det byggdes omkring år 72 f.Kr. av kejsaren Vespasianus, som var en professionell soldat som senare blev kejsare.
 • Om du undrar så har den fått sitt namn från statyn "Neros koloss" som står framför amfiteatern.
 • Även om det nu bara är 3000 personer som kan komma in i amfiteatern, hade dess läktare en kapacitet för 55 000 åskådare. Om det vore en fotbollsstadion skulle dess kapacitet placera den på femte plats bland de största i Italien.

Om Vatikanen

Kolonnaden på Petersplatsen| ©Unsplash
Kolonnaden på Petersplatsen| ©Unsplash

Vatikanen, å sin sida, utstrålar storslagenhet och prålighet; det är en present som präglas av religionens makt. Den katolska kyrkan har sitt huvudkontor i staden Rom (särskilt Vatikanstaten, som betraktas som en separat stat) och du kan inte låta bli att häpna över dess rikedom.

Missa inte Peterskyrkan, dess kupol, Petersplatsen och Vatikanmuseerna, där du hittar det underbara Sixtinska kapellet. Jag kommer också att berätta vad du måste se i Vatikanmuseerna för att få ut det mesta av ditt besök:

Intressanta detaljer

 • Alla fresker i Sixtinska kapellet (med fokus på "Adams skapelse" eller "Den yttersta domen") av konstnärer som Michelangelo och Botticelli.
 • Du får inte missa målningar av Raphael som "Transfiguration" (hans sista målning), "Heliodorus fördrivning från templet", "Parnassus" eller "Skolan i Aten".
 • I museerna finns välkända skulpturer som "Laooconte och hans söner" eller "Apollo i Belvedere".
 • I Peterskyrkan hittar du den berömda "Pietà" av Michelangelo.
 • Utsikten från toppen av kupolen, som är öppen för allmänheten, är förmodligen en av de bästa i Rom.

Användbara tips för ditt besök i Colosseum och Vatikanen

Petersplatsen förberedd för en religiös högtid| ©Unsplash
Petersplatsen förberedd för en religiös högtid| ©Unsplash

Hur man klär sig

Om du reser på sommaren är det extremt varmt i Rom. Särskilt på Forum Romanum är temperaturen hög och det finns ingen skugga, så du behöver ta med vatten, solkräm, hatt och solglasögon.

I Colosseum finns det delar som är skuggade, men det finns också mer sol. Du kommer att tänka: toppen, jag tar på mig de coolaste kläderna jag har för besöksdagen. Fel! Ett tips för att besöka Vatikanen: de släpper inte in dig med bara axlar eller i för korta kläder. Du måste ha en scarf i din ryggsäck och bära den över axlarna för att komma in i Peterskyrkan och Vatikanmuseerna.

Ett viktigt tips för att besöka Colosseum och Forum Romanum: ha bekväma skor, annars kan den nio timmar långa turen ta lång tid. Även om det kan verka självklart, använd inte helt nya skor.

Ta inte med en stor ryggsäck eller bagage, eftersom du inte kommer att få passera med dessa föremål på någon av platserna.

Bli inte separerad från gruppen

Håll koll på din tid under turen. De kommer att vänta på dig om du är lite sen, men det innebär inte bara att du försenar hela gruppen, utan också att nästa turistattraktion du ser kommer att ha mindre tid och du måste se den snabbare. Organiserade turer är inte ett tillfälle att köpa presenter eller utforska området på egen hand; du kommer att ha tid för det.

Fotografier

Glöm inte att ta med din telefon och kamera. Jag säger inte detta (alls) för att du kommer att titta på din telefon; det skulle vara synd om du gjorde det. Jag säger detta för att om du ska ta bilder av turen (och det kommer att vara mycket svårt att inte ta dem) kan du få slut på batteri (du kommer att se en hel del saker). Personligen gör jag så när jag reser, om jag inte har min kamera med mig eller inte vill bära den för mycket och jag ska använda min mobiltelefon, att jag sätter min telefon i flygplansläge (så att jag kan dra nytta av det och koppla bort) och bara använder kameran.

Guidade turer i Colosseum och Vatikanen

Besök på Colosseum| ©Juliana Malta
Besök på Colosseum| ©Juliana Malta

Om du är ute efter ett detaljerat och djupgående besök i Colosseum och Vatikanen är det här alternativet inte något för dig. Tiden för att besöka båda platserna kommer att vara begränsad eftersom prioriteringen kommer att vara att se alla platser på turen så bekvämt som möjligt, men inte att utforska dem på djupet.

Om du är ute efter en längre och mer detaljerad guidad tur där varje underverk du kommer att se förklaras för dig, rekommenderar jag att du bokar Colosseum guided tour eller Vatican Museums guided tour, som jag också har skrivit artiklar om så att du kan utvärdera all information. Här kan du läsa den Vatikanens guidade turer och här den om Colosseum-turer.

Boka en guidad tur i Vatikanen och Colosseum

Roma Pass och Omnia Card: turistkortet för att besöka Colosseum och Vatikanen

Inuti Peterskyrkan| ©Unsplash
Inuti Peterskyrkan| ©Unsplash

Det bästa alternativet för att dra nytta av turistkortet på dessa attraktioner är Roma Pass och Omnia Card, eftersom du med det kan välja att gå in gratis på två turistattraktioner som inte nödvändigtvis behöver vara Colosseum eller Vatikanen. Med det här kortet kan du också använda stadstransporten gratis, så du kommer att använda den för att gå till mötesplatsen för turnén och återvända därifrån i slutet av dagen.

Hur som helst är mitt råd att inte låta dig ryckas med och innan du investerar i ett stadskort, se till att du gör dina läxor. Här kan du läsa all detaljerad information om Rom Pass och andra pass.

Köp ditt Roma Pass och Omnia-kort

Om du är intresserad av att besöka Colosseum och Vatikanen kommer du också att vara intresserad av

Castel Sant'Angelo| ©Jimmy Harris
Castel Sant'Angelo| ©Jimmy Harris

Med det här alternativet får du se Roms två stora underverk, men det finns så mycket mer att se! Med sinnesfrid över att ha täckt det viktigaste, är mitt råd att organisera ditt besök för resten av dagarna för att hitta de viktigaste fontänerna, sevärdheterna, palatsen och torgen i den eviga staden och besöka dem till fots.

Om du är ute efter mer imponerande monument efter denna rundtur får du inte missa Pantheon, Castel Sant'Angelo eller kyrkor som Santa Maria Maggiore eller Santa Maria in Trastevere. Om det å andra sidan är Vatikanmuseerna som imponerar mest på dig under den här rundturen ska du besöka Borghese-galleriet. Om du vill kan du läsa mer information i mitt inlägg på Borghese trädgårdar och galleri Turer och biljetter.

Om du vill ha en mer omfattande guidad rundtur i staden har jag också förberett ett inlägg om mina favoriter, så läs här allt du behöver veta om Turer i Rom stad.