Den heliga veckan i Rom

Vare sig du är religiös eller inte är den heliga veckan i Rom ett utmärkt tillfälle att lära känna Roms andliga sida. Ta reda på hur du kan få ut det mesta av denna upplevelse.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minsta läsning

Den heliga veckan i Rom

Vatikanstaten, Rom | ©Juan Carlos Benito

Att resa till Rom under den heliga veckan är en av de bästa tiderna att besöka den italienska huvudstaden. Vårvädret är behagligare för utomhusvistelse, semestern är längre och staden förvandlas så att den får fram sin mer andliga sida.

Att uppleva den heliga veckan i Rom är utan tvekan en av de upplevelser du måste ha under din resa till Rom. Gillar du idén? I det här inlägget ska jag berätta hur dessa festligheter ser ut i Italiens huvudstad och hur du kan njuta av denna speciella händelse i staden.

Hur får man tag på biljetter för att njuta av den heliga veckan i Rom?

Att delta i den heliga veckan i Rom| ©Hogar de la Madre
Att delta i den heliga veckan i Rom| ©Hogar de la Madre

Det är gratis****att delta i Roms religiösa evenemang under den heliga veckan, men du måste skaffa en biljett i god tid eftersom efterfrågan är mycket stor och antalet platser är begränsat.

För att få en biljett måste du kontakta prefekturen för det påvliga hushållet per fax och meddela att du är intresserad av att delta i ett av de religiösa evenemangen under den heliga veckan i Rom och ange följande uppgifter:

  • Datum för den allmänna audiensen eller det liturgiska firandet
  • Antal begärda biljetter
  • Namn/grupp
  • E-postadress
  • Postadress
  • Telefon och fax

När Vatikanen har mottagit din begäran kommer Vatikanen att informera dig per post till din hemadress och skicka ett meddelande med information om vart du kan gå när du anländer till Rom för att ta reda på om du äntligen har fått biljetter eller om det tyvärr inte finns några lediga biljetter på grund av det stora antalet förfrågningar om att få närvara vid de religiösa högtiderna.

Mitt råd är att försöka göra denna förfrågan så långt i förväg som möjligt (6 till 3 månader före din resa till Rom) och be om få biljetter, eftersom en kombination av dessa två faktorer ger dig en bättre chans att nå ditt mål.

Boka ett besök i Vatikanen tidigt på morgonen

Vad händer om jag inte får biljetter till den heliga veckan i Rom, vad kan jag göra?

Fasad av Peterskyrkan| ©Mike McBey
Fasad av Peterskyrkan| ©Mike McBey

Oroa dig inte, om du inte får biljetter till Vatikanens religiösa evenemang kan du alltid uppleva andligheten under den heliga veckan i Rom genom att göra andra intressanta planer med religiösa teman i staden.

  • Halvprivat rundtur i den heliga veckan i Rom: Detta är en guidad historisk-religiös rundtur med fokus på Kristi lidande där du också får se några av Roms vackraste kyrkor, basilikor och katedraler samt några heliga reliker med anknytning till den heliga veckan.
  • Rundtur i Roms kyrkor: Detta är en kortare rundtur till fots i några av Roms vackraste kyrkor. Ett utmärkt tillfälle att lära känna den heliga konsten i den eviga staden, med ett stopp för en kopp kaffe på ett typiskt ställe i Rom.
  • Privat rundtur i det katolska Rom: Detta är en privat rundtur med chaufför till Roms kyrkor och basilikor som du kan skräddarsy efter din smak och dina preferenser.

Boka en rundtur i de kristna basilikorna

Hur kan jag se påven på nära håll under den heliga veckan?

Påven Franciskus vid de påvliga audienserna| ©RDMBP
Påven Franciskus vid de påvliga audienserna| ©RDMBP

Det bästa sättet är att skaffa gratis biljetter för att delta i den heliga veckans religiösa firande, men om detta inte är möjligt eftersom det inte finns några fler platser, oroa dig inte, för du har fler möjligheter.

I allmänhet har de flesta turister och pilgrimer som besöker Vatikanen två alternativ för att träffa påven personligen: onsdagens påvliga audienser (som också kräver biljetter) och söndagens Angelus (som du inte behöver någon biljett för, utan bara går till Petersplatsen vid middagstid).

I inlägget Papal Audience in Rome berättar jag allt om denna upplevelse som du inte får missa under ditt besök i Rom, oavsett om du är religiös eller inte.

Boka biljetter till den påvliga audiensen

Hur ser den heliga veckan ut i Rom?

Firandet av palmsöndagen| ©Davide Meloni
Firandet av palmsöndagen| ©Davide Meloni

I länder med katolsk kultur firas påsken med stor hängivenhet, men varje land gör det på olika sätt, enligt sina egna seder och traditioner. Men hur firas påsken i Rom? Vi tittar närmare på det nedan.

Börja med palmsöndagen

I Rom börjar firandet av den heliga veckan den sista söndagen i fastan med firandet av palmsöndagen, som markerar början på den heliga veckan.

Den här dagen firar påven en mässa på Petersplatsen i Vatikanen för att fira Kristi triumfatoriska intåg i Jerusalem, och till hans minne välsignas de olivkvistar som de troende bär med sig.

På palmsöndagen avslutas den religiösa ceremonin med Angelus klockan 12.00 med påven från fönstret i hans arbetsrum i Vatikanens apostoliska palats.

Det är fritt inträde till evenemanget, men det är nödvändigt att boka i förväg. Det är en fullsatt tillställning, så det kommer att finnas endast ståplatser för att lyssna till mässan.

Skärtorsdagen, en dag för att minnas "den sista måltiden"

Från och med skärtorsdagen börjar de viktigaste religiösa händelserna under den heliga veckan.

Den här dagen firar påven återigen en mässa till minne av Kristi "sista måltid" före hans lidande och där han instiftade sakramentet "eukaristin", för att minnas hans offer på korset för själarnas frälsning i de kommande århundradena.

Mässan avslutas med att påven tillsammans med en grupp präster tvättar fötterna och påminner om när Kristus tvättade sina apostlars fötter som en symbol för ödmjukhet och ett exempel på att tjäna andra.

Denna religiösa handling äger normalt rum i Laterankyrkan, den första kyrkan som byggdes i Rom på order av kejsar Konstantin den store på 400-talet e.Kr. och som är en av stadens vackraste kyrkor.

Från portiken på huvudfasaden av S:t Johannes Lateran ger påven sin välsignelse varje skärtorsdag och tar farväl av de troende som är samlade där.

Delta i den vackra korsvägsstationen på långfredagen

Firandet av Via Crusis| ©HEBE COSTA
Firandet av Via Crusis| ©HEBE COSTA

långfredagen firas Kristi lidande, så inga mässor firas i de katolska templen, men på fredagskvällen (när Kristus dog på korset) hålls liturgin för Herrens lidande, och vid mörkrets inbrott äger den mest gripande religiösa handlingen under den heliga veckan i Rom rum: Via Crucis som går från Colosseum till Venus tempel på Palatinska kullen.

Påven leder denna högtidliga procession tillsammans med andra präster och hundratals troende som går genom Roms gator till minne av Herrens Golgata till Golgata där han korsfästes. Vid varje station som ingår i korsvägen läses olika avsnitt ur evangeliet, vilket inbjuder till eftertanke och reflektion.

Korsvägsstationen på långfredagen är ett av de mest gripande ögonblicken under den heliga veckan i Rom på grund av dess djupa religiösa betydelse, men också på grund av det vackra landskapet med antika monument och ruiner som lyses upp av ljuset från facklorna som de troende bär med sig när de går igenom.

Heliga lördagen: en dag av tystnad, meditation och samling

Under den heliga lördagen firas inga mässor i Roms kyrkor eftersom de sörjer. Det är en tid för samling, meditation och minnet av Jungfru Marias, Kristi moder, ensamhet.

Allt förändras efter midnatt, när Vigilmässan firas på Petersplatsen. Vid denna religiösa handling tänds en eld i atriumet som efter att ha välsignats används för att tända ett stort påskljus som föreställer den uppståndne Kristus. I sin tur används dess låga för att tända alla ljus som kommer att lysa upp kyrkan som en symbol för hopp och glädje.

Stor fest på påsksöndagen i Rom!

Detta är också känt som påsksöndagen och är kristendomens viktigaste högtid för att fira Kristi uppståndelse.

Staden svämmar över av glädje på påsksöndagen! Den här dagen, tidigt på morgonen, håller påven en helig mässa på Petersplatsen där påskens eukaristin firas. Dessutom tänds ett påskljus som representerar den uppståndne Kristi ljus och som hålls tänt hela dagen.

Som avslutning på evenemanget ger påven den påvliga välsignelsen Urbi et Orbi från balkongen i Peterskyrkan till Rom och hela världen. Samma välsignelse som påven ger på juldagen.

Upptäck Vatikanen, epicentrum för den heliga veckan i Rom

Peterskyrkan i Vatikanstaten| ©Paul Macdonald
Peterskyrkan i Vatikanstaten| ©Paul Macdonald

Förutom sin religiösa betydelse som säte för den katolska kyrkan harVatikanen mycket att erbjuda ur historisk och konstnärlig synvinkel, vilket gör den till en av Roms viktigaste och mest intressanta turistattraktioner att besöka.

Vad kan du se i Vatikanen?

Och mycket mer!

Innan du reser till Rom rekommenderar jag att du läser det här inlägget med allt som Vatikanstaten har att erbjuda dig när du besöker "den eviga staden". Därefter kan du bestämma om du vill upptäcka den i din egen takt eller ta en guidad tur.

Det finns så många fascinerande saker att se att du kommer att bli mållös och vilja komma tillbaka!

Boka biljetter till Vatikanen utan kö