Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Vatican Museum Biljetter: hur mycket kostar de, var man kan köpa dem, hur man sparar pengar ...

Om du besöker Rom får du inte missa en av dess juveler: jag berättar allt du behöver veta för att få biljetter till Vatikanmuseerna, där du kan se det otroliga Sixtinska kapellet.

Ana Caballero

Ana Caballero

14 minsta läsning

Vatican Museum Biljetter: hur mycket kostar de, var man kan köpa dem, hur man sparar pengar ...

Kolonnaden på Petersplatsen | ©Mathew Schwartz

Vatikanstaten, som kan nås till fots från Roms centrum, är påvens residens och centrum för katolsk makt i världen. Huvudattraktionerna är Peterskyrkan med sin kupol, Petersplatsen och Vatikanmuseerna med Sixtinska kapellet.

Om du vill undvika köerna, som bokstavligen är de längsta köerna i Rom, se till att du köper din biljett i förväg. Här är de typer av biljetter som kan köpas i förväg:

Den mest ekonomiska

Rome Vatikanen och Sixtinska kapellet Hoppa över biljetter

Du får en direkt entré till Vatikanen utan att behöva vänta på biljettkontoret.

Se allt som Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet har att erbjuda i din egen takt genom att köpa dessa biljetter i förväg och slippa de långa köerna vid biljettkontoren.

Få direkt tillgång till de imponerande Vatikanmuseerna, Raphaels rum och Sixtinska kapellet och tillbringa så mycket tid du vill i varje rum. Tack vare biljetterna för att hoppa över kön kan du komma in i komplexet utan att behöva gå igenom biljettkontoret i förväg ochta rundturen i din egen takt. Du har också möjlighet att välja en audioguide med din biljett, som berättar detaljerna om de viktigaste målningarna och skulpturerna som du hittar längs vägen.

För bara 30 euro får du tillgång till en av Roms främsta turistattraktioner, och om du bokar dina biljetter i förväg slipper du huvudvärk när du väl är på plats.


Det bästa alternativet

Rome Vatikanmuseet och Sixtinska kapellet guidad tur

Din biljett till Vatikanen med en guidad tur i liten grupp

Njut av en mer intim upplevelse när du besöker Vatikanen med en expertguide i en liten grupp.

Längd: 2 timmar 30 minuter

Med detta alternativ får du tillgång till Vatikanmuseerna, där du bland annat kan se det fantastiska Sixtinska kapellet. Fördelen? Det ingår en biljett som gör att du slipper oändliga köer och du får sällskap av en expertguide som hjälper dig att sätta allt du ser i ett sammanhang.

Tro mig: på en plats med så många verk, så mycket historia och så mycket symbolik kommer du att uppskatta att ha lite information om de viktigaste gallerierna, de viktigaste konstnärerna och de viktigaste verken för att inte bli överväldigad av den stora mängden stimuli, korridorer och konst du hittar där inne. Med den här rundturen går du genom museernas viktigaste rum och gallerier och får lära dig de mest relevanta detaljerna om de mest betydelsefulla verken i Vatikanmuseerna.

Om du är en av dem som inte tycker om rundturer i stora organiserade grupper kan du överväga det här alternativet, eftersom det gör att du kommer närmare guidens förklaringar, har ett lättare tempo under besöket och har större frihet att ställa frågor, be om rekommendationer, få bättre kontakt med guiden osv.


Premiumalternativet

Tidig inträde Vatikanen och Sixtinska kapellet Tur

Din biljett för att besöka Vatikanen tidigt på morgonen för att undvika trängsel.

Detta är utan tvekan det mest exklusiva sättet att besöka Vatikanmuseerna: du kan gå in i Sixtinska kapellet innan det öppnas för allmänheten och njuta av konsten utan alltför många turister, med en expertguide i en liten grupp.

Längd: 2 timmar 30 minuter

Bland alla Premium-biljetter du kan hitta till Vatikanen, om du måste överväga en av dem på allvar är det denna tidiga entré med förmånstillträde till Sixtinska kapellet. Med detta alternativ kan du besöka det med en mindre grupp (innan det öppnar för allmänheten och andra turer) och utan tvekan njuta mycket mer av det.

Denna typ av biljett garanterar att du kan se Vatikanmuseerna i allmänhet och Sixtinska kapellet i synnerhet med en liten grupp och en och en halv timme innan folkmassorna svämmar över i korridorerna. Om du måste unna dig något på din resa, råder jag dig att ta denna biljett på största allvar.


Sparpaketet

Erbjudande: guidad tur i Colosseum och Forum Romanum + Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet

Biljetter till det bästa av Rom, på en dag och till bästa pris

Du kan inte lämna Rom utan att besöka Colosseum och Vatikanmuseerna. Med det här alternativet kan du få en guidad tur till båda till bästa pris.

Ett annat mycket rekommenderat alternativ är att kombinera ett besök på Vatikanmuseerna på förmiddagen med ett besök i Colosseum på eftermiddagen. Som du kanske redan vet är ett besök på Colosseum ett måste på din resa till Rom (oavsett hur många gånger du har sett dess fasad kan du inte föreställa dig allt som finns inuti förrän du har besökt det).

Om du planerar din resa till Rom och vill spara tid och pengar föreslår jag att du köper biljetter till de två mest emblematiska platserna i Rom, med denna kombinerade biljett för att besöka Vatikanmuseerna och Colosseum med en professionell guide.


Sammanfattningsvis jämför vi de fyra alternativen:


Vatikanen biljettpriser

Peterskyrkan i Vatikanen| ©CALIN STAN
Peterskyrkan i Vatikanen| ©CALIN STAN

Det mest rekommenderade är att köpa biljetten som inkluderar en guidad tur på spanska i grupp och det kostar dig bara 38 euro. Men som du kan se blir priset helt annorlunda beroende på vilken typ av biljett du vill köpa. Det som är bra är att det finns alternativ för alla budgetar. Om du vill ha mer information om biljettpriserna för att komma in i Vatikanen kan du läsa min artikel om det här: Vatikanens biljettpriser 2023.

För ett mer exklusivt alternativ, där du kan undvika folkmassorna, finns det möjlighet att komma in i Sixtinska kapellet och Vatikanmuseerna innan de öppnar för allmänheten. Detta har ett något högre pris, men om du vill få ut det mesta av upplevelsen kommer du inte att ångra det. Det kostar drygt 100 euro. Du får hela tiden sällskap av en expertguide och den tystnad som råder i gallerierna vid den tiden på dagen är väl värd den extra kostnaden.

Boka en guidad tur i Vatikanen tidigt på morgonen

Få rabatter på dina biljetter till Vatikanen

Bramante-trappan| ©Bibi Pace
Bramante-trappan| ©Bibi Pace

Slutligen finns det också paket som gör att du kan spara när du besöker Vatikanen och andra sevärdheter i staden. I Hellotickets kan du till exempel få den kombinerade paketbiljetten Colosseum + Vatikanen. På en dag besöker du båda attraktionerna med en specialiserad guide och kostnaden är cirka 90 euro, vilket gör det till ett billigare alternativ än om du köper båda besöken separat.

Kolla också in Omnia Card och Roma Pass, stadens turistkort, som ger dig tillgång till andra museer och monument utöver Vatikanen till ett reducerat pris.

Boka Vatikanbesöket med entrébiljett till Colosseum

Var kan du köpa biljetter till Vatikanen utan köer?

Petersplatsen sedd från basilikans kupol.| ©Alan Liu
Petersplatsen sedd från basilikans kupol.| ©Alan Liu

Det bästa alternativet är att köpa dina biljetter i förväg och online och se till att det alternativ du köper inkluderar tillträde till Vatikanen utan köer eller väntan. Alla alternativ du hittar på Hellotickets inkluderar det och det kommer att vara din stora fördel när du besöker Vatikanen.

De långa köerna som bildas vid Vatikanens portar går runt murarna som flankerar museerna och är bokstavligen de längsta köerna i Rom. Att vänta i timmar i solen för att komma in i museerna, basilikan och Sixtinska kapellet kan bli din värsta mardröm om du kommer dit utan biljetter och måste gå igenom biljettkontoret.

Boka biljetter till Vatikanen utan kö

Så här får du biljetter till Vatikanen med Roma Pass och Omnia Card

Vatikanens museer| ©Unsplash
Vatikanens museer| ©Unsplash

Rom är en sådan turiststad med så många underverk att se att ett bra alternativ är att köpa stadens turistkort, vilket gör att du kan besöka Vatikanmuseerna eftersom inträdesbiljetterna ingår i priset.

Omnia Vatican and Roma Pass

Det här kortet, som även kallas Omnia card Roma, kombineras ofta med Roma Pass och är det bästa alternativet för att besöka Vatikanen eftersom det inkluderar inträde till museerna och andra attraktioner.

Rom City Pass

Detta är Roms VIP-pass och ger dig fri entré till Vatikanmuseerna och andra attraktioner som Colosseum. Du kan boka passet för 1 till 7 dagar och inkludera transport eller flygplatstransfer mot ett tillägg.

Boka ditt Roma Pass och Omnia Card

Köp billiga biljetter till Vatikanen och Colosseum i kombination

Detaljer om en av korridorerna i Vatikanmuseerna.| ©Berto Macario
Detaljer om en av korridorerna i Vatikanmuseerna.| ©Berto Macario

Om du funderar på att besöka Colosseum (det är faktiskt ett måste) bör du veta att det finns möjlighet att köpa en kombinerad biljett för Vatikanen och Colosseum, vilket sparar både tid och pengar, så det är verkligen smidigt. Priset är billigare än om du köper båda biljetterna separat och du slipper köerna vid båda attraktionerna, vilket gör besöket mycket roligare.

Dessutom har du möjlighet att besöka båda monumenten tillsammans med en expertguide hela tiden som ser till att du inte missar något av dessa två juveler i den eviga staden.

Boka ett besök i Vatikanen med inträde till Colosseum

Hur man köper biljetter till Vatikanen vid biljettkontoret

Vatikanens ingång
Vatikanens ingång

Av erfarenhet kan jag försäkra dig om att de två timmar långa köerna utanför (med långa sträckor i solen) tar mycket energi från att se Vatikanmuseerna. Tänk på att beroende på när du går kan du riskera att bli utsåld, så jag råder dig att gå dit först på morgonen.

Det första du behöver veta är att när vi pratar om allmän entré till Vatikanen utan köer, syftar vi på ingången till Vatikanmuseerna. Det är gratis att komma in i Vatikanstaten (du behöver ingen biljett, det är som att besöka en annan del av Rom) och tillträdet till Peterskyrkan är gratis.

Men Sixtinska kapellet och alla verk och gallerier i Vatikanmuseerna med några av de mest kända verken i världen är avgiftsbelagda och kräver en biljett och, vilket är mycket viktigt, säljs ut snabbt eftersom platserna är begränsade och det finns tusentals människor som vill gå in varje dag.

Boka biljetter till Vatikanen och Sixtinska kapellet

Ingår Sixtinska kapellet i biljetterna till Vatikanen?

Det Sixtinska kapellet
Det Sixtinska kapellet

Ja, alla biljetter till Vatikanen inkluderar ett besök i det berömda Sixtinska kapellet. Faktum är att trots Vatikanmuseernas enorma storlek kommer du omedelbart att märka att det Sixtinska kapellet lockar flest besökare, eftersom nästan alla stannar till i detta rum för att se det.

Om du vill njuta av det Sixtinska kapellet i lugn och ro kan du alltid köpa en biljett tidigt på morgonen för att undvika folkmassorna.

Boka biljetter för att hoppa över kön till Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet

Är Peterskyrkan inkluderad i biljetterna till Vatikanen?

Peterskyrkan
Peterskyrkan

Inte alltid, men inträdet till Peterskyrkan är gratis så du behöver inte betala om du inte vill. Köerna är dock mycket långa, så det finns möjlighet att betala för att komma in (med eller utan guidad tur) för att slippa köerna. När du väl är inne kommer du att förundras över dess storlek och kvaliteten på vissa av dess verk.

Boka biljetter till Vatikanen utan kö

Är uppstigningen till kupolen inkluderad i biljetterna till Vatikanen?

Petersdomen
Petersdomen

Om du vill gå upp till Petersdomen måste du betala en separat biljett, men du kan köpa den på plats utan bokning och det brukar inte vara några långa köer för att komma in. Om du är osäker på om du ska betala för att gå upp i kupolen eller inte, är mitt råd att ta ett andetag och gå upp.

Halvvägs upp kommer du förmodligen att ångra dig (den smala spiraltrappan är en utmaning), men när du kommer upp på toppen kommer utsikten att vara värd det och du kommer att kunna arkivera upplevelsen som en av höjdpunkterna på din resa.

Boka biljetter till Vatikanen utan kö

Ingår Necropolis och katakomberna i biljetten till Vatikanen?

Påven Pius XI:s grav| ©Northfielder
Påven Pius XI:s grav| ©Northfielder

Nej, Vatikanens nekropol, som ligger i källaren till Peterskyrkan, kräver en separat entrébiljett. Det är ett ganska intressant besök och ger dig möjlighet att se kryptorna och gravarna för några historiska påvar och aposteln Petrus. Om du vill organisera ditt besök rekommenderar jag att du gör det i förväg, eftersom kapaciteten är ganska begränsad och efterfrågan är mycket stor.

Finns det några rabatter på biljetter till Vatikanen?

Flygfoto av Vatikanens trädgårdar
Flygfoto av Vatikanens trädgårdar

Inträdet till Vatikanen är gratis eller till specialpris för studenter under 25 år och universitetsstudenter, medlemmar av religiösa skolor eller ackrediterade pilgrimer, funktionshindrade, journalister och barn under sex år. Ta reda på hur du kan besöka Vatikanen till bästa pris eller få rabatter i den här guiden.

Vatikanens öppettider

Michelangelos Pieta| ©Sonse
Michelangelos Pieta| ©Sonse

Vatikanmuseernas öppettider är, med några få undantag, från kl. 9.00 till 16.00. Observera att på söndagar är museet stängt hela dagen för den påvliga mässan som firas på Petersplatsen och även på vissa helgdagar. Den bästa tiden för ett besök är oftast, som vanligt för alla turistattraktioner, tidigt eller sent.

Jag berättar allt om det i denna detaljerade guide med alla öppettider för Vatikanen (museerna, basilikan, klättringen till kupolen...etc).

Boka biljetter till Vatikanen och Sixtinska kapellet

Varaktighet för besöket i Vatikanen

Vatikanens museer| ©iam_os
Vatikanens museer| ©iam_os

Beroende på vad du vill besöka i Vatikanen behöver du minst tre timmar (två om du har bråttom, men det är inte värt det). Personligen föredrar jag att spendera tre timmar på en lugn rundtur i museerna med några få saker kvar att se från samlingen snarare än att rusa igenom hela museerna på två timmar för att få "checken" att jag har "sett" allt.

Om du också vill stanna till vid Peterskyrkan, gå upp i kupolen eller njuta av att promenera runt Petersplatsen med dess kolonnad blir besöket oundvikligen längre och kan ta upp till en hel dag. Det är viktigt att planera vad du vill se i Vatikanen så att du kan beräkna hur mycket tid du behöver och njuta av ditt besök.

Boka biljetter till Vatikanen och Sixtinska kapellet

Är det värt att köpa biljetter till Vatikanen med en guidad tur?

Detalj av det Sixtinska kapellet| ©Unsplash
Detalj av det Sixtinska kapellet| ©Unsplash

Ja, en guidad tur är 100 % att rekommendera: en samling med så mycket symbolik och historiskt sammanhang är mycket roligare med en expert som kan berätta anekdoter om dess skapare, dess stil eller anledningen till dess historiska relevans. Det finns olika alternativ för guidade turer i Vatikanen, beroende på din tid och budget.

Den mest omfattande och prisvärda turen kostar till exempel 38 euro och ger dig möjlighet att se det bästa av Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet. Om du vill undvika folkmassorna kan du alltid välja premiumalternativet för att komma in i Sixtinska kapellet först på morgonen, innan det öppnar för resten av allmänheten, så att du kan njuta av det i lugn och ro i en mycket liten privilegierad grupp.

Boka biljetter till Vatikanen och Sixtinska kapellet

Så tar du dig till Vatikanen

Detalj av det Sixtinska kapellet| ©Unsplash
Detalj av det Sixtinska kapellet| ©Unsplash

Vatikanstaten ligger långt från Roms centrum, men det betyder inte att det är svårt att ta sig dit. Det finns flera sätt att ta sig dit, så välj det som passar bäst för din resplan:

  • Gång: Beroende på var du bor kan du mycket väl ta dig dit till fots. Om ditt boende till exempel ligger nära Piazza Navona och du känner för att ta en promenad kan du korsa Tibern och på en halvtimme når du Petersplatsen; om du gör en omväg kan du till och med passera Castel Sant'Angelo först. Ingen promenad i Rom är slöseri med tid, men om du väljer det här alternativet ska du komma ihåg att åka iväg tidigt för att komma i rätt tid.
  • Med kollektivtrafik: Det snabbaste sättet att ta sig till Vatikanen med kollektivtrafik är att ta tunnelbanelinje A till Ottaviano S Pietro. Om tunnelbanan inte är lämplig finns det också bussar som går från Piazza dei Cinquecento eller Termini station.

Så här köper du biljetter på Vatikanens officiella webbplats

Colonnaden på Petersplatsen
Colonnaden på Petersplatsen

Om du ska köpa biljetter på Vatikanens officiella webbplats ska du tänka på att de inte kan återbetalas och att de endast gäller för den dag du väljer. Om du gillar att improvisera under dina resor rekommenderar jag Hellotickets-alternativet, eftersom det tillåter gratis avbokning; på så sätt förlorar du inte dina pengar om någon motgång uppstår under resan.

Anas resetips

Om du bokar din biljett i förväg undviker du köer på mer än två timmar.

Praktiska tips för att besöka Vatikanen

Inne i Peterskyrkan
Inne i Peterskyrkan

Att besöka Vatikanen är ett obligatoriskt stopp på din resa till Rom, men för att få ut så mycket som möjligt av dagen är det en bra idé att planera ditt besök lite grann. Här är vad du bör tänka på när du besöker Vatikanen:

Täck dig när du besöker Vatikanen

Man kan lära sig av sina misstag och du känner säkert någon som efter att ha planerat sitt besök har varit tvungen att åka därifrån utan att besöka museerna eller basilikan. På båda dessa platser måste du täcka dina ben och axlar. Inga ärmlösa, lågt skurna kläder, shorts, minikjolar eller hattar är tillåtna.

Måste man vara täckt mitt i sommaren? Låt oss se, sunt förnuft: ta med dig en halsduk eller en lång foulard i ryggsäcken som du kan ha på dig när du går in på dessa platser och som du inte behöver ha på dig hela dagen. Jag försäkrar dig att det är bättre att förebygga än att bota.

Hur du undviker folkmassorna när du besöker Vatikanen

För att undvika köer vet du redan att du måste köpa din biljett till Vatikanmuseerna i förväg, men folkmassorna kommer inte att vara så lätta att undvika... Det enda sättet att minska dem är att välja den första eller sista tidtabellen och att inte åka före eller efter en helgdag och, om du kan, undvika högsäsongen.

Vad gör man med ryggsäckar och bagage när man besöker Vatikanen?

De är inte tillåtna och det kan återigen bildas köer vid biljettkontoren. Jag rekommenderar att du besöker med ett minimum eftersom efter så många timmar på fötterna kan till och med ett paket näsdukar bli tungt.

Är det värt att betala för audioguiden för barn?

Om du besöker Vatikanmuseerna med barn rekommenderar jag att du ber om en audioguide speciellt för dem (rekommenderas för åldrarna 6-12 år). På så sätt blir besöket mindre ansträngande för dem och de kommer att njuta mer av konstverken.

Var man kan äta i närheten av Vatikanen

Det här området, som är ganska turistigt, kanske inte vid första anblicken verkar vara den bästa delen av Rom att stanna till för lunch eller middag. Men det betyder inte att den italienska huvudstaden inte fortfarande är en gastronomisk referenspunkt, så även i området kring Vatikanen hittar du utsökta matställen.

Förbered din smak och njut av de bästa romerska rätterna!

Anas restips

Bär en halsduk i ryggsäcken så att du kan täcka dina axlar när du går in i Vatikanmuseerna och Peterskyrkan.