Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Vatican Museum Biljetter: hur mycket kostar de, var man kan köpa dem, hur man sparar pengar ...

Om du besöker Rom får du inte missa en av dess juveler: jag berättar allt du behöver veta för att få biljetter till Vatikanmuseerna, där du kan se det otroliga Sixtinska kapellet.

Ana Caballero

Ana Caballero

15 minsta läsning

Vatican Museum Biljetter: hur mycket kostar de, var man kan köpa dem, hur man sparar pengar ...

Kolonnaden på Petersplatsen | ©Mathew Schwartz

Vatikanstaten, som kan nås till fots från Roms centrum, är påvens residens och centrum för katolsk makt i världen. Huvudattraktionerna är Peterskyrkan med sin kupol, Petersplatsen och Vatikanmuseerna med Sixtinska kapellet.

Om du vill undvika köerna, som bokstavligen är de längsta köerna i Rom, ska du köpa din biljett i förväg. Här är de typer av biljetter som du kan köpa i förväg:

Det bästa alternativet

Rome Vatikanmuseet och Sixtinska kapellet guidad tur

Din biljett till Vatikanen med en guidad tur i en liten grupp

Njut av en mer intim upplevelse när du besöker Vatikanen med en expertguide i en liten grupp.

Längd: 2 timmar 30 minuter

Med det här alternativet betalar du för ditt tillträde till Vatikanmuseerna, där du bland tusentals andra konstverk kan beskåda det fantastiska Sixtinska kapellet. Fördelen? Det ingår en biljett som gör att du slipper oändliga köer vid dörren och du får sällskap av en expertguide som hjälper dig att sätta allt du ser i ett sammanhang.

Tro mig: på en plats med så många verk, så mycket historia och så mycket symbolik kommer du att uppskatta att få lite information om de viktigaste gallerierna, de viktigaste konstnärerna och de viktigaste verken, så att du inte blir överväldigad av den stora mängden stimulans, korridorer och konst som du hittar i Vatikanmuseerna. Under den här rundturen går du genom museernas huvudrum och gallerier och får lära dig de viktigaste detaljerna om de viktigaste verken i Vatikanmuseerna.

Om du är en av dem som inte gillar turer i stora organiserade grupper kan du överväga det här alternativet, eftersom du då kommer närmare guidens förklaringar, har ett lugnare tempo under besöket och har större frihet att ställa frågor, be om rekommendationer, få bättre kontakt med guiden osv.

Varför jag gillar det här alternativet: Detta är ett bra alternativ för att besöka Vatikanmuseerna med en guide i en liten grupp, vilket ger dig en mer intim upplevelse.

Rekommenderas om... du vill besöka museet med en guide utan att behöva gå med i en stor grupp.


Premiumalternativet

Tidig inträde Vatikanen och Sixtinska kapellet Tur

Din biljett för att besöka Vatikanen tidigt på morgonen för att undvika trängsel.

Detta är utan tvekan det mest exklusiva sättet att besöka Vatikanmuseerna: du kan gå in i Sixtinska kapellet innan det öppnas för allmänheten och njuta av konsten utan alltför många turister, med en expertguide i en liten grupp.

Längd: 3 timmar 45 minuter

Bland alla premiumbiljetter som finns till Vatikanen är det denna tidiga entré med förmånstillträde till det Sixtinska kapellet som du bör överväga. Jag tycker särskilt om att njuta av ett visst lugn på museer och jag ljuger inte om jag säger att jag hade särskilt svårt att finna det i Vatikanmuseerna i allmänhet och i Sixtinska kapellet i synnerhet.

Detta alternativ gör att du kan besöka det Sixtinska kapellet med en mindre kapacitet (innan det öppnas för allmänheten och andra turer) och det gör att du utan tvekan kan njuta av det mycket bättre.

Skillnaden mellan att se den här platsen i en liten grupp, i detalj, i tystnad och utan hundratals blixtlampor runt omkring dig kommer definitivt att göra en skillnad i hur du lever upplevelsen. Denna typ av biljett garanterar att du kan se Vatikanmuseerna i allmänhet och Sixtinska kapellet i synnerhet en och en halv timme innan folkmassorna svämmar in i korridorerna. Om du måste unna dig något på din resa, rekommenderar jag dig att ta den här på största allvar.

Varför jag gillar det här alternativet: Först och främst för att det vid ett normalt besök i Sixtinska kapellet är överfullt med turister, vilket gör att det förlorar mycket av sin charm. Om du besöker den först på morgonen, med en expertguide som hjälper dig att sätta allt du ser i ett sammanhang och i sällskap av en liten grupp, får upplevelsen verkligen en helt ny nivå.

Rekommenderad om... du tror att ett besök i Vatikanmuseerna är något du måste göra en gång i livet och du måste njuta av det till fullo, tro mig, det här är ditt alternativ.


Sparpaketet

Rome Combo: Vatikanen guidad tur och Colosseum biljetter

Biljetter till det bästa av Rom, på en dag och till bästa pris

Du kan inte lämna Rom utan att besöka Colosseum och Vatikanmuseerna. Med det här alternativet kan du få en guidad rundtur i båda till bästa pris.

Ett annat rekommenderat alternativ är att kombinera besöket i Vatikanmuseerna på morgonen med besöket i Colosseum på eftermiddagen. Som du kanske redan vet är ett besök på Colosseum ett måste på din resa till Rom (oavsett hur många gånger du har sett dess fasad kan du inte föreställa dig allt som finns inuti förrän du har besökt det).

Om du vill spara tid och pengar när du köper biljetter till de två mest symboliska platserna i Rom är denna kombinerade biljett med guidad tur till Vatikanmuseerna och Colosseum det bästa alternativet enligt min mening. I denna artikel om Hur man köper biljetter till Colosseum och Vatican Jag har beskrivit vad denna kombinerade guidade tur består av, vad den innehåller, hur du kan organisera den osv.

Varför jag gillar det här alternativet: Om du planerar din resa till Rom bör du redan veta att både Colosseum och Vatikanen är två av stadens absoluta måste. Det bästa sättet att besöka dem är att kombinera båda platserna för att spara pengar och för att kunna besöka dem med en expertguide som ser till att du inte missar något.

Rekommenderas om... du planerar att besöka Colosseum och Vatikanen, detta är det bästa sättet att boka båda guidade turerna - njut av turen med en lokal guide och oroa dig inte för att organisera något!


Sammanfattningsvis jämför vi de tre alternativen:


Hur mycket kostar biljetter till Vatikanen?

Peterskyrkan i Vatikanen| ©CALIN STAN
Peterskyrkan i Vatikanen| ©CALIN STAN

Det mest rekommenderade är att köpa biljetten som inkluderar en guidad tur på spanska i grupp, vilket kostar endast 38 euro. Men som du kan se är priset helt olika beroende på vilken typ av biljett du vill köpa. Det som är bra är att det finns alternativ för alla budgetar. Om du vill veta mer om biljettpriserna för att komma in i Vatikanen kan du läsa min artikel om det här: Vatikanens biljettpriser 2022.

Om du vill ha ett mer exklusivt alternativ, där du kan undvika folkmassorna, finns det möjlighet att komma in i Sixtinska kapellet och Vatikanmuseerna innan de öppnar för allmänheten. Det kostar lite mer, men om du vill få ut det mesta av upplevelsen kommer du inte att ångra det. Den kostar drygt 100 euro. Du kommer hela tiden att åtföljas av en sakkunnig guide och tystnaden som råder i gallerierna vid den tiden på dagen är väl värd den extra kostnaden.

Boka biljetter till Vatikanen

Spara genom att köpa biljetter

Bramante-trappan| ©Bibi Pace
Bramante-trappan| ©Bibi Pace

Slutligen finns det också paket som gör att du kan spara pengar när du besöker Vatikanen och andra sevärdheter i staden. I Hellotickets kan du till exempel få ett kombinerat Colosseum + Vatikanpaket. På en dag besöker du båda sevärdheterna med en specialiserad guide och kostnaden är cirka 90 euro, vilket gör det till ett billigare alternativ än om du köper båda besöken separat.

Kolla också in Omnia Card och Roma Pass, stadens turistkort, som ger dig tillgång till andra museer och monument utöver Vatikanen till ett lägre pris.

Boka biljetter till Vatikanen

Var kan du köpa biljetter till Vatikanen utan köer?

Petersplatsen sedd från basilikans kupol| ©Alan Liu
Petersplatsen sedd från basilikans kupol| ©Alan Liu

Det bästa alternativet är att köpa biljetter i förväg på nätet och se till att det alternativ du köper inkluderar att du kan hoppa över kön till Vatikanen. Alla alternativ som du hittar på Hellotickets inkluderar det och det kommer att vara en stor fördel när du besöker Vatikanen.

De långa köerna som kan bildas vid Vatikanens portar går runt väggarna som omger museerna och är bokstavligen de längsta köerna i Rom. Att vänta i timmar i solen för att komma in i museerna, basilikan och Sixtinska kapellet kan bli din värsta mardröm om du kommer dit utan biljetter och måste gå igenom biljettkontoret.

Om du vill läsa fler tips och tricks för att få ut så mycket som möjligt av din upplevelse i Vatikanen kan du läsa min praktiska guide till Vatikanen: 10 tips för att besöka Vatikanen.

Boka biljetter till Vatikanen

Hur du får biljetter till Vatikanen med Roma Pass och Omnia Card

Vatikanens museer| ©Unsplash
Vatikanens museer| ©Unsplash

Eftersom Rom är en så turisttät stad och det finns så många underverk att se i Rom kan du välja att köpa stadens turistkort, vilket är användbart för att besöka Vatikanmuseerna eftersom inträdesbiljetterna ingår i priset.

Omnia Vatikan- och Romapasset

Det här kortet, även känt som Omnia card Roma, kombineras ofta med Roma Pass och är det bästa alternativet för att besöka Vatikanen eftersom det inkluderar inträde till museer och andra attraktioner. Om du ska besöka området på djupet och göra lite sightseeing i resten av Rom rekommenderar jag att du tar en titt på denna andra artikel om Roma Pass, där jag berättar hur man använder det och alla dess fördelar.

Rom City Pass

Det är Roms VIP-pass och med det kan du få gratis inträde till Vatikanmuseerna och andra platser som Colosseum. Du kan köpa kortet för en period på 1 till 7 dagar och inkludera transport eller flygplatstransfer mot en tilläggsavgift.

Boka biljetter till Vatikanen

Köp billiga biljetter till Vatikanen och Colosseum kombinerat

Detaljer om en av korridorerna i Vatikanmuseerna| ©Berto Macario
Detaljer om en av korridorerna i Vatikanmuseerna| ©Berto Macario

Om du funderar på att besöka Colosseum (det är faktiskt ett måste) bör du veta att det finns möjlighet att köpa en kombinerad biljett för Vatikanen och Colosseum, vilket sparar både tid och pengar. Priset är lägre än om du köper båda biljetterna separat och du slipper köerna vid båda attraktionerna, vilket gör besöket mycket roligare.

Dessutom har du möjlighet att besöka båda monumenten tillsammans med en expertguide som ser till att du inte missar något om dessa två pärlor i den eviga staden.

Boka biljetter till Vatikanen och Colosseum

Hur man köper biljetter till Vatikanen vid biljettkontoret

Inträde till Vatikanen
Inträde till Vatikanen

Av erfarenhet kan jag försäkra dig om att de två timmar långa köerna utanför (med långa sträckor i solen) kommer att ta mycket energi från att se Vatikanmuseerna. Tänk på att du kan riskera att bli utsåld, beroende på när du går dit, så jag rekommenderar att du går dit först på morgonen.

Det första du behöver veta är att när vi talar om allmän entré till Vatikanen, menar vi entrén till Vatikanmuseerna. Det är gratis att komma in i Vatikanstaten (du behöver ingen biljett, det är som att besöka en annan del av Rom) och det är gratis att gå in i Peterskyrkan.

Men Sixtinska kapellet och alla verk och gallerier i Vatikanmuseerna med några av de mest kända verken i världen är avgiftsbelagda och kräver inträde och, vilket är mycket viktigt, säljer snabbt slut eftersom antalet platser är begränsat och det finns tusentals människor som vill gå dit varje dag.

Boka biljetter till Vatikanen

Ingår Sixtinska kapellet i biljetterna till Vatikanen?

Det Sixtinska kapellet
Det Sixtinska kapellet

Ja, alla biljetter till Vatikanen inkluderar ett besök i det berömda Sixtinska kapellet. Trots Vatikanmuseernas enorma storlek kommer du omedelbart att märka att det är det Sixtinska kapellet som lockar flest besökare, eftersom nästan alla stannar till i detta rum för att se det.

Om du vill njuta av den i lugn och ro kan du alltid köpa en entrébiljett med tillträde tidigt på morgonen för att undvika trängseln. För att förbereda ditt besök och få ut det mesta av det kan du läsa min artikel om hur du köper biljetter till Sixtinska kapellet eller hur du besöker Sixtinska kapellet.

Boka biljetter till Vatikanen

Ingår Peterskyrkan i biljetterna till Vatikanen?

Peterskyrkan
Peterskyrkan

Inte alltid, men inträdet till Peterskyrkan är gratis, så du behöver inte betala om du inte vill. Köerna är dock mycket långa, så det finns möjlighet att betala för att komma in (med eller utan guidad tur) för att slippa köerna. När du väl är inne kommer du att häpna över storleken och kvaliteten på vissa av verken.

Boka biljetter till Vatikanen

Ingår bestigningen av kupolen i biljetterna till Vatikanen?

Peterskyrkan
Peterskyrkan

Om du vill gå upp i Peterskyrkan måste du betala en separat biljett, men du kan köpa den på plats utan att behöva boka och det är vanligtvis ingen lång väntan på att komma in. Om du tvekar mellan att betala eller inte betala för att gå upp i kupolen, är mitt råd att ta en nypa frisk luft och gå upp.

Halvvägs upp kommer du förmodligen att ångra dig (den smala spiraltrappan är en utmaning), men när du kommer upp på toppen kommer utsikten att vara värd det och du kan spara upplevelsen som en av resans höjdpunkter. Om du vill veta mer kan du läsa min artikel om hur man bestiger Peterskyrkan.

Boka biljetter till Vatikanen

Ingår Necropolis och katakomberna i biljetten till Vatikanen?

Påve Pius XI:s grav| ©Northfielder
Påve Pius XI:s grav| ©Northfielder

Nej, Vatikanens nekropolis, som ligger i källaren i Peterskyrkan, kräver en separat ingång. Det är ett intressant besök där du får se några historiska påvars och aposteln Petrus gravplatser. Om du vill organisera ett besök rekommenderar jag att du gör det i förväg, eftersom kapaciteten är ganska begränsad och efterfrågan är mycket stor. Jag berättar allt om det i min artikel om Vatikanens krypter och katakomber.

Boka biljetter till Vatikanen

Finns det några rabatter på biljetter till Vatikanen?

Flygfoto av Vatikanens trädgårdar
Flygfoto av Vatikanens trädgårdar

Inträdet till Vatikanen är gratis eller till specialpris för studenter under 25 år och universitetsstudenter, medlemmar av religiösa skolor eller ackrediterade pilgrimer, funktionshindrade, journalister och barn under sex år. Om du är intresserad av att besöka Vatikanen till bästa pris kan du här läsa om hur du får billiga, gratis eller rabatterade biljetter till Vatikanen.

Boka biljetter till Vatikanen

Vatikanens öppettider

Michelangelos Pietà| ©Sonse
Michelangelos Pietà| ©Sonse

Vatikanmuseerna är, med några få undantag, öppna från 9.00 till 16.00. Observera att museet är stängt hela dagen på söndagar för påvemässan som firas på Petersplatsen och även på vissa helgdagar. Den bästa tiden för ett besök är vanligtvis, som vanligt för alla turistattraktioner, tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen.

Jag berättar allt om det i denna detaljerade guide med alla öppettider i Vatikanen (museerna, basilikan, klättringen till kupolen...etc).

Boka biljetter till Vatikanen

Varaktighet för besöket i Vatikanen

Vatikanens museer| ©iam_os
Vatikanens museer| ©iam_os

Beroende på vad du vill besöka i Vatikanen behöver du minst tre timmar (två om du har bråttom, men det är inte värt det). Personligen föredrar jag att tillbringa tre timmar på en lugn rundtur på museerna med några få saker kvar att se från samlingen snarare än att se hela museet på två timmar för att få en "check" på att jag har "sett" allt.

Om du också vill stanna till vid Peterskyrkan, gå upp i kupolen eller promenera runt på Petersplatsen med dess kolonnad tar besöket upp till en hel dag. Här finns en detaljerad guide till Varaktighet för besöken i Vatikanen så att du kan beräkna hur mycket tid du behöver beroende på vad du vill uppleva under ditt besök.

Boka biljetter till Vatikanen

Är det värt att köpa biljetter till Vatikanen med en guidad tur?

Detalj av det Sixtinska kapellet| ©Unsplash
Detalj av det Sixtinska kapellet| ©Unsplash

Ja, en guidad tur är 100 % att rekommendera: en samling med så mycket symbolik och historiskt sammanhang är mycket roligare med en expert som kan berätta anekdoter om dess skapare, stil eller orsaken till dess historiska relevans. Det finns olika alternativ för guidade turer i Vatikanen, beroende på hur mycket tid och budget du har till förfogande.

Den mest omfattande och prisvärda turen kostar 38 euro och ger dig möjlighet att se det bästa av Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet. Om du vill undvika folkmassorna kan du alltid välja premiumalternativet för att komma in i Sixtinska kapellet tidigt på morgonen, innan det öppnar för allmänheten, så att du kan njuta av det Sixtinska kapellet i lugn och ro i en mycket liten privilegierad grupp.

Boka biljetter till Vatikanen

Hur man tar sig till Vatikanen

Detalj av det Sixtinska kapellet| ©Unsplash
Detalj av det Sixtinska kapellet| ©Unsplash

Vatikanstaten ligger långt från Roms centrum, men det betyder inte att den är svår att nå.

 • Promenad: Beroende på var du bor kan du kanske promenera till Vatikanen. Om ditt boende till exempel ligger nära Piazza Navona och du är sugen på en promenad kan du korsa Tibern och på ungefär en halvtimme är du på Petersplatsen. Om du gör en omväg kan du till och med gå förbi Castel Sant'Angelo först. Ingen promenad i Rom är slöseri med tid, men om du väljer det här alternativet ska du komma ihåg att åka iväg tidigt för att komma i rätt tid.
 • Med kollektivtrafik: Det snabbaste sättet att ta sig till Vatikanen med kollektivtrafik är att ta tunnelbanelinje A till Ottaviano S Pietro. Om tunnelbanan inte är lämplig finns det också bussar som går från Piazza dei Cinquecento eller Termini-stationen.

För mer detaljerad information har jag sammanställt en guide om hur du tar dig till Vatikanen.

Boka biljetter till Vatikanen

Hur du köper biljetter på Vatikanens officiella webbplats

Kolonnaden på Petersplatsen
Kolonnaden på Petersplatsen

Om du köper dina biljetter på Vatikanens officiella webbplats ska du tänka på att de inte kan återbetalas och att de endast gäller för den dag du väljer. Om du gillar att improvisera under dina resor rekommenderar jag Hellotickets, eftersom det är möjligt att avboka utan kostnad; på så sätt förlorar du inte dina pengar om något missöde inträffar under resan.

Anas resetips

Om du bokar din biljett i förväg slipper du köer på över två timmar.

Praktiska tips för att besöka Vatikanen

Inne i Peterskyrkan
Inne i Peterskyrkan

Att besöka Vatikanen är ett måste på din resa till Rom, men för att få ut så mycket som möjligt av dagen är det bra att planera besöket lite grann. Här finns en lista med tips för att besöka Vatikanen och jag sammanfattar de mest relevanta nedan:

Ta skydd när du besöker Vatikanen

Man kan lära sig av sina misstag och jag är säker på att du känner någon som efter att ha planerat sitt besök har varit tvungen att vända tillbaka utan att besöka museerna eller basilikan. På dessa två ställen måste du täcka dina ben och axlar. Det är inte tillåtet att bära ärmlösa, lågt skurna kläder, shorts, minikjolar eller hattar.

Måste du täcka dig mitt i sommaren? Låt oss se, sunt förnuft: ta med dig en halsduk eller en lång foulard i ryggsäcken som du kan ha på dig när du kommer in på dessa platser och som du inte behöver ha på dig hela dagen. Jag försäkrar dig att det är bättre att förebygga än att bota.

Hur du undviker folkmassorna när du besöker Vatikanen

För att undvika köer vet du redan att du måste köpa din biljett till Vatikanmuseerna i förväg, men det är inte lika lätt att undvika trängseln... Det enda sättet att minska trängseln är att välja den första eller sista tidtabellen, att inte åka före eller efter en helgdag och att undvika högsäsong om du kan.

Vad du ska göra med ryggsäckar och bagage när du besöker Vatikanen

De är inte tillåtna och det kan uppstå köer igen vid biljettkassorna. Jag rekommenderar att du besöker den med ett minimum, för efter så många timmar på fötterna blir till och med ett paket med näsdukar tungt för dig.

Är det värt att betala för audioguiden för barn?

Om du besöker Vatikanmuseerna med barn rekommenderar jag att du ber om en audioguide för dem (rekommenderas för åldrarna 6-12 år). På så sätt blir besöket mindre tröttsamt för dem och de kan njuta mer av konstverken.

Var du kan äta i närheten av Vatikanen

Detta område är ganska turisttät och verkar kanske inte vid första anblicken vara den bästa delen av Rom att stanna till för lunch eller middag. Därför har jag sammanställt den här artikeln med de bästa ställena att äta i närheten av Vatikanen för att undvika besvikelser.

Gör dina smaklökar redo och njut av romersk gastronomi!

Anas resetips

Bär en halsduk i ryggsäcken för att täcka axlarna när du går in i Vatikanmuseerna och Peterskyrkan.

Vanliga frågor

 • Vilken del av Vatikanstaten kan jag besöka?

  Under ditt besök i Vatikanen kommer du att se: Petersplatsen, Peterskyrkan, Vatikanträdgårdarna och Vatikanmuseet. Det finns också Vatikanbiblioteket, som är reserverat för forskare, som måste visa upp ett intyg om sin forskning och sina kvalifikationer för att få tillträde.

 • Finns det någon möjlighet att träffa påven under mitt besök i Vatikanstaten?

  Även om det är osannolikt att du kommer att se påven gå runt i staden, brukar han hålla sin påvliga audiens på onsdagar på Petersplatsen och firar Angelus (eller välsignelse) på söndagar klockan 12.00. Vårt råd är att komma tidigare för att undvika folkmassorna och få en plats. Påven bjuder också på några påvliga mässor, och om du vill delta i en sådan bör du läsa hans dagbok för att få reda på i vilka kyrkor och när de äger rum.

 • Är det mycket folk i Vatikanmuseerna?

  Inne i museet finns det många gallerier och kapell (särskilt Sixtinska kapellet). Om du deltar i en guidad tur kommer guiden att se till att du inte möter andra grupper för att göra besöket trevligare. På grund av Covid-19-gränserna är kapaciteten mycket mer kontrollerad och det är svårt att se folkmassor.

 • Hur många gallerier finns det i Vatikanmuseerna?

  Vatikanmuseerna består av 54 olika gallerier, varav det sista är det Sixtinska kapellet. Bland dessa finns kartgalleriet, Rafaelrummen, Borgia-lägenheten och Vatikanens bildgalleri.