Vatican Museum Biljetter: hur mycket kostar de, var man kan köpa dem, hur man sparar pengar ...

Om du besöker Rom får du inte missa en av dess juveler: jag berättar allt du behöver veta för att få biljetter till Vatikanmuseerna, där du kan se det otroliga Sixtinska kapellet.

Ana Caballero

Ana Caballero

13 minsta läsning

Vatican Museum Biljetter: hur mycket kostar de, var man kan köpa dem, hur man sparar pengar ...

Kolonnaden på Petersplatsen | ©Mathew Schwartz

Vatikanstaten, som kan nås till fots från centrala Rom, är påvarnas residens och centrum för katolsk makt i världen.

Huvudattraktionerna är Peterskyrkan med sin kupol, Petersplatsen och Vatikanmuseerna med Sixtinska kapellet. Om du vill undvika köerna, som bokstavligen är de längsta köerna i Rom, ska du se till att köpa din biljett i förväg.

Den mest ekonomiska

Rome Vatikanen och Sixtinska kapellet Hoppa över biljetter

Din direkta entré till Vatikanen utan att vänta vid biljettkontoret.

Se allt som Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet har att erbjuda i din egen takt genom att köpa dessa biljetter i förväg och hoppa över de långa köerna vid biljettkontoren.

Här är de typer av biljetter som finns att köpa i förväg: Få direkt tillgång till de imponerande Vatikanmuseerna, S:t Rafaels rum och Sixtinska kapellet och tillbringa så mycket tid du vill i vart och ett av rummen. Tack vareskip-the-line-biljetterna kan du komma in i komplexet utan att behöva gå igenom biljettkontoret i förvägoch ta turen i din egen takt. Du har också möjlighet att välja en audioguide med din biljett, som berättar detaljerna om de viktigaste målningarna och skulpturerna som du hittar längs vägen.

För bara 30 euro får du tillgång till en av Roms största turistattraktioner, och om du bokar dina biljetter i förväg sparar du huvudvärk när du väl är där.


Det bästa alternativet

Guidad tur i Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan

Din biljett till Vatikanen med en guidad tur i små grupper

Njut av en mer intim upplevelse när du besöker Vatikanen med en expertguide i en liten grupp.

Längd: 3 timmar

Med detta alternativ får du tillgång till Vatikanmuseerna, där du bland annat kan se det underbara Sixtinska kapellet. Fördelen?

Det ingår en biljett som besparar dig oändliga köer och du kommer att åtföljas av en expertguide som hjälper dig att sätta allt du ser i ett sammanhang. Tro mig: på en plats med så många verk, så mycket historia och så mycket symbolik kommer du att uppskatta att ha lite information om de viktigaste gallerierna, de viktigaste konstnärerna och de viktigaste verken för att inte bli överväldigad av den stora mängden stimuli, korridorer och konst som du hittar inuti. Med denna tur kommer duatt gå genom museernas huvudrum och gallerier och lära dig de mest relevanta detaljerna om de viktigaste verken i Vatikanmuseerna.

Om du är en av dem som inte tycker om turer i stora organiserade grupper, överväg det här alternativet eftersom det gör att du kan vara närmare guidens förklaringar, ha ett lättare tempo under besöket och ha mer frihet att ställa frågor, be om rekommendationer, få bättre kontakt med guiden etc.


Premium-alternativet

Tidig inträde Vatikanen och Sixtinska kapellet Tur

Din biljett för att besöka Vatikanen tidigt på morgonen för att undvika folkmassor.

Detta är utan tvekan det mest exklusiva sättet att besöka Vatikanmuseerna: du kan komma in i Sixtinska kapellet innan det öppnas för allmänheten och njuta av konsten utan alltför många turister runt omkring, med en expertguide i en liten grupp.

Längd: 4 timmar

Bland alla Premium-biljetter som du kan hitta till Vatikanen, om du på allvar måste överväga en av dem, är det denna tidiga entré med förmånlig tillgång till Sixtinska kapellet.

Detta alternativ gör att du kan besöka det med en mindre kapacitet (innan det öppnas för allmänheten och andra turer) och utan tvekan njuta av det mycket mer. Denna typ av biljett garanterar att du kan se Vatikanmuseerna i allmänhet och Sixtinska kapellet i synnerhet med en liten grupp och en och enhalv timme innan folkmassorna översvämmar korridorerna. Om du måste behandla dig själv på din resa, rekommenderar jag att du tar den här mycket på allvar.


Sammanfattningsvis jämför vi de fyra alternativen:


Vatikanens biljettpriser

Peterskyrkan i Vatikanen| ©CALIN STAN
Peterskyrkan i Vatikanen| ©CALIN STAN

Jag föreslår två typer av biljetter med olika priser:

  • Det mest rekommenderade är att köpa biljetten som inkluderar en guidad tur på spanska i grupp och det kommer att kosta dig cirka 43 euro. Men beroende på vilken typ av biljett du vill köpa kommer priset att vara helt annorlunda.

Det som är bra är att det finns alternativ för alla budgetar. Om du vill ha mer information om biljettpriser för att komma åt Vatikanen kan du kolla min artikel om det här: Vatikanens biljettpriser 2023.

  • Ett mer premiumalternativ, som undviker folkmassorna, är möjligheten att komma in i Sixtinska kapellet och Vatikanmuseerna innan de öppnas för allmänheten. Detta kommer till ett något högre pris, men om du vill få ut det mesta av upplevelsen kommer du inte att ångra det. Det kostar cirka 60 euro. Du kommer hela tiden att åtföljas av en expertguide och tystnaden som råder i gallerierna vid den tiden på dagen är väl värd den extra kostnaden.

Boka en guidad tur till Vatikanen tidigt på morgonen

Få rabatt på dina biljetter till Vatikanen

Bramantes trappa| ©Bibi Pace
Bramantes trappa| ©Bibi Pace

Slutligen finns det också paket som gör att du kan spara när du besöker Vatikanen och andra attraktioner i staden. Till exempel kan du i Hellotickets få den kombinerade Colosseum + Vatikanen. På en dag besöker du båda attraktionerna med en specialiserad guide och kostnaden är cirka 90 euro, vilket gör det till ett billigare alternativ än om du köper båda besöken separat.

Kolla också upp möjligheten att köpa Omnia Card och Roma Pass, stadens turistkort, som ger dig tillgång till andra museer och monument utöver Vatikanen till ett reducerat pris.

Boka biljetter till Vatikanen genom att hoppa över kön

Var kan man köpa biljetter till Vatikanen för att hoppa över kön

Petersplatsen sedd från basilikans kupol.| ©Alan Liu
Petersplatsen sedd från basilikans kupol.| ©Alan Liu

Det bästa alternativet är att köpa dina biljetter i förväg och online så att du kan vara säker på att det alternativ du köper inkluderar tillgång till Vatikanen utan köer eller väntan.

Alla alternativ som du hittar i Hellotickets inkluderar det och det kommer att vara din stora fördel när du besöker Vatikanen. De långa köerna som bildas vid Vatikanens grindar går runt väggarna som flankerar museerna och är bokstavligen delängsta köerna i Rom. Att vänta i timmar i solen för att komma in i museerna, basilikan och Sixtinska kapellet kan bli din värsta mardröm om du kommer dit utan biljetter och måste gå igenom biljettkontoret.

Boka biljetter till Vatikanen genom att hoppa över kön

Så här får du biljetter till Vatikanen med Roma Pass och Omnia Card

Vatikanens museer| ©Unsplash
Vatikanens museer| ©Unsplash

Rom är en så turistig stad med så många underverk att se att ett bra alternativ är att köpa stadens turistkort, vilket hjälper dig att besöka Vatikanmuseerna eftersom entrébiljetterna ingår i priset.

Omnia Vatikanen och Roma Pass

Även känt som Omnia-kortet Roma, kombineras detta kort ofta med Roma Pass och är det bästa alternativet för att besöka Vatikanen eftersom det inkluderar inträde till museerna och andra attraktioner.

Roms stadspass

Detta är Roms VIP-pass och ger dig gratis inträde till Vatikanmuseerna och andra attraktioner som Colosseum. Du kan boka passet för 1 till 7 dagar och inkludera transport eller flygplatstransfer mot ett tillägg.

Boka ditt Roma Pass och Omnia Card

Köp billiga biljetter till Vatikanen och Colosseum i kombination

Detaljer om en av korridorerna i Vatikanmuseerna| ©Berto Macario
Detaljer om en av korridorerna i Vatikanmuseerna| ©Berto Macario

Om du funderar på att besöka Colosseum (det är faktiskt ett måste) bör du veta att det finns möjlighet att köpa en kombinerad biljett till Vatikanen och Colosseum som sparar tid och pengar, så det är verkligen bekvämt.

Priset är billigare än om du köper båda biljetterna separat och du kommer att hoppa över köerna vid båda attraktionerna, vilket gör besöket mycket trevligare. Dessutom får du möjlighet att besöka båda monumenten tillsammans med en expertguide hela tiden som ser till att du inte missar något av dessa två juveler i den eviga staden.

Boka biljetter till Vatikanen genom att hoppa över kön

Hur man köper biljetter till Vatikanen i biljettkassan

Vatikanens entré
Vatikanens entré

Av erfarenhet kan jag försäkra dig om att de två timmar långa köerna utanför (med långa sträckor i solen) kommer att ta mycket energi från att se Vatikanmuseerna.

Tänk på att beroende på vilken tid du går kan du riskera att bli utsåld, så jag råder dig att gå direkt på morgonen. Det första du behöver veta är att när vi talar omallmän entré till Vatikanen utan köer, hänvisar vi till entrén till Vatikanmuseerna. Det är gratis att komma in i Vatikanstaten (du behöver ingen biljett, det är som att besöka en annan del av Rom) och det är gratis att komma in i Peterskyrkan.

Men Sixtinska kapellet och alla verk och gallerier i Vatikanmuseerna med några av de mest berömda verken i världen är avgiftsbelagda och kräver en entrébiljett och, mycket viktigt, säljer ut snabbt eftersom platserna är begränsade och det finns tusentals människor som vill gå varje dag.

Boka din guidade tur i Vatikanen

Ingår Sixtinska kapellet i biljetterna till Vatikanen?

Sixtinska kapellet
Sixtinska kapellet

Ja, alla biljetter till Vatikanen inkluderar ett besök i det berömda Sixtinska kapellet. Faktum är att trots Vatikanmuseernas enorma storlek kommer du omedelbart att märka att Sixtinska kapellet lockar det största antalet besökare, eftersom nästan alla stannar i detta rum för att se det.

För att njuta av Sixtinska kapellet på din fritid kan du alltid köpa en biljett tidigt på morgonen för att undvika folkmassorna.

Boka biljetter för att hoppa över kön till Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet

Ingår Peterskyrkan i biljetterna till Vatikanen?

Peterskyrkan
Peterskyrkan

Inte alltid, men inträdet till Peterskyrkan är gratis så du behöver inte betala om du inte vill. Köerna är dock mycket långa, så det finns möjlighet att betala för att komma in (med eller utan en guidad tur) och hoppa över köerna. Väl inne kommer du att förundras över dess storlek och kvaliteten på några av dess verk.

Boka biljetter till Vatikanen genom att hoppa över kön

Ingår uppstigningen till kupolen i biljetterna till Vatikanen?

Peterskyrkan
Peterskyrkan

Om du vill upp till Peterskyrkan måste du betala en separat biljett, men du kan köpa den på plats utan bokning och det finns vanligtvis inga långa köer för att komma in.

Om du är osäker på om du ska betala för att gå upp till kupolen eller inte, är mitt råd att ta ett djupt andetag och gå upp. Halvvägs upp kommer du förmodligen att ångra dig (den smala spiraltrappan är en utmaning), men när du kommer upp till toppen är utsikten värd det och du kommer att kunna arkivera upplevelsen som en av höjdpunkterna på din resa.

Boka biljetter för att hoppa över kön till Vatikanen

Ingår Necropolis och katakomberna i biljetten till Vatikanen?

Påven Pius XI:s grav| ©Northfielder
Påven Pius XI:s grav| ©Northfielder

Nej. Vatikanens nekropolis, som ligger i källaren till Peterskyrkan, kräver en separat entrébiljett. Det är ett ganska intressant besök där du får se kryptorna och gravarna för några historiska påvar och aposteln Petrus. Om du vill organisera ditt besök rekommenderar jag att du gör det i förväg, eftersom kapaciteten är ganska begränsad och efterfrågan är mycket hög.

Finns det några rabatter på biljetter till Vatikanen?

Flygfoto över Vatikanens trädgårdar
Flygfoto över Vatikanens trädgårdar

Inträde till Vatikanen är gratis eller till specialpris för studenter under 25 år och universitetsstudenter, medlemmar av religiösa skolor eller ackrediterade pilgrimer, funktionshindrade, journalister och barn under sex år.

Ta reda på hur du besöker Vatikanen till bästa pris eller får rabatter i den här guiden.

Vatikanens öppettider

Michelangelos pieta| ©Sonse
Michelangelos pieta| ©Sonse

Vatikanmuseernas öppettider är, med få undantag, från kl. 9.00 till 16.00. Observera att på söndagar är museet stängt hela dagen för den påvliga mässan som firas på Petersplatsen och även på vissa helgdagar. Den bästa tiden att besöka museet är, som för alla turistattraktioner, tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Tänk bara på att turer som inkluderar ett besök i Peterskyrkan efter kl. 14.00 inte garanterar tillträde till basilikan.

Jag berättar allt om det i den här detaljerade guiden med alla scheman i Vatikanen (museerna, basilikan, uppstigningen till kupolen ... etc).

Boka din guidade tur i Vatikanen

Varaktighet för besöket i Vatikanen

Vatikanens museer| ©iam_os
Vatikanens museer| ©iam_os

Beroende på vad du vill se i Vatikanen behöver du minst tre timmar (två om du har bråttom, men det är inte värt det). Jag föredrar personligen att spendera tre timmar på en lugn rundtur i museerna med några saker kvar att se från samlingen snarare än att rusa igenom hela museerna på två timmar för att få "checken" att jag har "sett" allt.

Om man dessutom vill stanna till vid Peterskyrkan, gå upp i kupolen eller promenera runt på Petersplatsen med dess kolonnad, blir besöket oundvikligen längre och kan ta upp till en hel dag. Det är viktigt att planera vad du vill se i Vatikanen så att du kan beräkna hur mycket tid du behöver och njuta av ditt besök.

Boka din guidade tur i Vatikanen

Är det värt att köpa biljetter till Vatikanen med en guidad tur?

Detalj av Sixtinska kapellet| ©Unsplash
Detalj av Sixtinska kapellet| ©Unsplash

Ja, en guidad tur är 100% rekommenderad: en samling med så mycket symbolik och historiskt sammanhang är mycket roligare med en expert som kan berätta anekdoter om dess skapare, dess stil eller anledningen till dess historiska relevans. Det finns olika alternativ för guidade turer i Vatikanen, beroende på din tid och budget.

Till exempel kostar den mest omfattande och mest prisvärda turen 38 euro och ger dig möjlighet att se det bästa av Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet. Om du vill undvika folkmassorna kan du alltid välja premiumalternativet för att komma in i Sixtinska kapellet direkt på morgonen, innan det öppnas för allmänheten, så att du kan njuta av Sixtinska kapellet i lugn och ro i en mycket liten, privilegierad grupp.

Boka din guidade tur i Vatikanen

Hur man tar sig till Vatikanen

Detalj av Sixtinska kapellet| ©Unsplash
Detalj av Sixtinska kapellet| ©Unsplash

Vatikanstaten ligger långt från Roms centrum, men det betyder inte att den är svår att ta sig till. Det finns flera sätt att ta sig dit, så välj det som passar bäst för din resplan:

  • Tillfots: Beroende på var du bor kan du mycket väl ta dig dit till fots. Om ditt boende till exempel ligger nära Piazza Navona och du känner för att ta en promenad, kan du korsa Tibern och på ungefär en halvtimme kommer du till Petersplatsen; om du tar en omväg kan du till och med gå förbi Castel Sant'Angelo först. Ingen promenad i Rom är slöseri med tid, men om du väljer det här alternativet, kom ihåg att gå tidigt för att komma dit i rätt tid.
  • Medkollektivtrafik: Det snabbaste sättet att ta sig till Vatikanen med kollektivtrafik är att ta tunnelbanelinje A till Ottaviano S Pietro. Om tunnelbanan inte passar finns det också bussar som går från Piazza dei Cinquecento eller Termini Station.

Hur man köper biljetter på Vatikanens officiella webbplats

Kolonnaden på Petersplatsen
Kolonnaden på Petersplatsen

Om du ska köpa biljetter på Vatikanens officiella webbplats, observera att de inte återbetalas och endast gäller för den dag du väljer.

Om du inte gillar att improvisera under dina resor rekommenderar jag att du bokar detta alternativ av skip-the-line-biljetter till Vatikanen på Hellotickets, eftersom det tillåter gratis avbokning; på så sätt förlorar du inte dina pengar om något bakslag uppstår under din resa. Ana's Traveller Tip Om du bokar din biljett i förväg undviker du köer på mer än två timmar.

Praktiska tips för att besöka Vatikanen

Inuti Peterskyrkan
Inuti Peterskyrkan

Att besöka Vatikanen är ett obligatoriskt stopp på din resa till Rom, men för att få ut så mycket som möjligt av dagen är det en bra idé att planera ditt besök lite. Här är vad du bör tänka på när du besöker Vatikanen:

Täck över dig när du besöker Vatikanen

Du kan lära dig av dina misstag och jag är säker på att du känner någon som efter att ha planerat sitt besök har varit tvungen att lämna utan att besöka museerna eller basilikan. På båda dessa platser måste du täcka dina ben och axlar.

Inga ärmlösa, urringade kläder, shorts, minikjolar eller hattar är tillåtna. Måste man vara heltäckande klädd mitt i sommaren? Låt oss se, sunt förnuft: ta med en halsduk eller lång foulard i ryggsäcken som du kan ha på dig när du går in på dessa platser och som du inte behöver ha på dig hela dagen. Jag försäkrar dig att förebyggande är bättre än botemedel.

Hur man undviker folkmassorna när man besöker Vatikanen

För att undvika köer vet du redan att du måste köpa din biljett till Vatikanmuseerna i förväg, men folkmassorna kommer inte att vara så lätta att undvika ... Det enda sättet att minska dem är att välja den första eller sista tidtabellen och inte åka före eller efter en allmän helgdag och, om du kan, undvika högsäsongen.

Vad ska man göra med ryggsäckar och bagage när man besöker Vatikanen

De är inte tillåtna och det kan återigen bildas köer vid biljettkontoren. Jag rekommenderar att du tar med dig det allra nödvändigaste, för efter så många timmar på benen kan till och med ett paket näsdukar bli tungt.

Är det värt att betala för audioguiden för barn?

Om du besöker Vatikanmuseerna med barn rekommenderar jag att du ber om en audioguide speciellt för dem (rekommenderas för åldrarna 6 till 12). På så sätt blir besöket mindre tröttsamt för dem och de kommer att njuta mer av konstverken.

Var man kan äta nära Vatikanen

Det här området, som är ganska turistigt, kanske inte vid första anblicken verkar vara den bästa delen av Rom att stanna till för lunch eller middag. Men det betyder inte att den italienska huvudstaden inte fortfarande är en gastronomisk referenspunkt, så även i området runt Vatikanen hittar du utsökta matställen.

Förbered din gom och njut av de bästa romerska rätterna! Ana's Traveller Tips Bär en halsduk i ryggsäcken så att du kan täcka axlarna när du går in i Vatikanmuseerna och Peterskyrkan.