Hur man tar sig till Pompeji från Rom

Pompeji är den perfekta platsen för att fördjupa dig i det förflutna i denna stad som förstenats av Vestubios lava. Hur man kommer dit från Rom? Notera!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

4 minsta läsning

Hur man tar sig till Pompeji från Rom

Utsikt över Pompeji | Vladimir de Vico

Om du planerar ett besök i Pompeji från Rom har du gjort rätt val. Den arkeologiska platsen och den italienska huvudstaden ligger mindre än 250 kilometer från varandra, vilket kan täckas med bil, buss eller tåg.

Vill du veta det bästa sättet att ta sig till Pompeji från Rom, hur lång tid det tar och vilken budget du behöver? Så här gör du:

Det bästa alternativet

Tur till Pompeji och Vesuvius från Rom

Dagsutflykt med skip-the-line-entré till Pompejis arkeologiska park

Ett äventyr från Rom till Pompeji genom att bestiga Vesuvius på sommaren eller besöka Positano på vintern med lunch inkluderad.

Längd: 12h

Börja din resa från Rom till ikoniska Pompeji, där en arkeologguide tar dig med på en rundtur i ruinerna av denna stad som begravdes av Vesuvius. Från antika hem till förstenade kroppar, varje detalj avslöjar historien om denna tragedi.

Efter att ha utforskat Pompeji kan du, beroende på säsong, bestiga Vesuvius på sommaren eller besöka Positano på vintern. Båda alternativen erbjuder en unik upplevelse och guidas av lokala experter som ger dig detaljerad information om området.

Oavsett om du väljer vulkanäventyret eller Positano-utforskningen kommer du alltid att åtföljas av en guide som svarar på dina frågor och ger dig ytterligare information om de platser som besöks.

Rekommenderas om... du vill fördjupa dig i Pompejis rika arkeologiska historia och utforska regionens naturliga charm medan du njuter av en lunch med typiska rätter.

Bekvämast: anländer med bil på en guidad utflykt från Rom

Resa med minibuss| ©Patrick Gaudin
Resa med minibuss| ©Patrick Gaudin

För att besöka Pompeji från Rom på en dag är det mest praktiska och säkraste sättet att boka en Pompeji-utflykt från Rom som är bekymmersfri: turer till Rom från Pompeji inkluderar en privat buss- eller minibussresa som inte gör några stopp däremellan och släpper av dig vid porten till Pompejis arkeologiska plats.

De inkluderar entrébiljetter som hoppar över kön och en guidad tur som genomförs av enprofessionell reseguide som kommer att följa med dig hela dagen. Om du vill kan du också inkludera lunch i resplanen eller till och med ett stopp i Neapel eller Vesuvius.

Kort sagt, allt är organiserat så att du inte behöver slösa tid på transportlogistik: när du har bokat turen får du den exakta adressen till mötesplatsen där bussen avgår (vanligtvis någonstans i centrala Rom) och du är tillbaka samma dag några timmar senare.

Användbar information

 • Resans längd: cirka två och en halv timme.
 • Pris för utflykten: Från 100 € (inklusive inträdesavgifter och guidad tur)
 • Mer information om utflykter: Utflykter till Pompeji från Rom

Boka en utflykt till Pompeji från Rom

Från Rom till Pompeji med tåg

Pompejis tågstation (Neapel)| ©Alex Ranaldi
Pompejis tågstation (Neapel)| ©Alex Ranaldi

Om du inte gillar rundturer eller helt enkelt föredrar att se Pompeji på egen hand, är ett bra sätt att ta sig dit från Rom med tåg. Tågen avgår från Termini Station och anländer till Neapel (detfinns ingen tågstation i Pompeji), så du kommer fortfarande att befinna dig cirka 23 kilometer från Pompejis arkeologiska utgrävning och du måste ta en extra buss dit, vilket kan ta mer än en halvtimme.

Observera att det finns höghastighetståg som tar dig dit på drygt en timme, men priserna går naturligtvis upp (regionaltåg, med många stopp däremellan, är billigast men tar upp till en timme extra).

När det gäller turtätheten kan det under rusningstid gå upp till ett tåg i halvtimmen, men min rekommendation är att du kollar på den officiella tågwebbplatsen för att få en uppfattning om vilken tidtabell och restid som passar dig bäst innan du gör ditt val.

Om du dyker upp på stationen utan att ha tagit eller kontrollerat biljetterna riskerar du att behöva nöja dig med det snabba tåget (betala mycket) eller det långsamma tåget (betala lite men förlora mer tid på resan).

Intressanta fakta

 • Restid: 1 timme och 20 minuter för det snabbaste höghastighetståget.
 • Pris för tågbiljetten: Från 25 ¤ varje väg (det längsta, regionala tåget)
 • Mer information: Trenitalia

Hur man tar sig från Rom till Pompeji med buss

Resa till Pompeji med buss| ©Antonio Vera
Resa till Pompeji med buss| ©Antonio Vera

Eftersom du måste åka tåg genom Neapel först, kan du spara en transfer genom att åka direkt till Pompeji med buss. Det är sant att det är den längsta vägen, eftersom det kan ta långt över tre timmar, men på plussidan kan du spara lite eftersom det är det billigaste transportsättet.

Tillgänglighet och frekvens är mer begränsad än tågen, så jag rekommenderar att du kontrollerar webbplatsen i förväg för att organisera din tid och få ut det mesta av din tid i Pompeji. Kom också ihåg att om du väljer det här alternativet måste du köpa biljetterna till Pomp eji på egen hand (och jag rekommenderar att du gör det online och i förväg för att undvika långa köer och säkerställa tillgängligheten).

Användbar information

 • Restid: 3 timmar och 20 minuter
 • Pris för bussbiljetten: Från 17 € varje väg
 • Mer information: Flixbus

Hyr din egen bil för mer frihet

Resa med bil till Pompeji| ©Britta Jerome
Resa med bil till Pompeji| ©Britta Jerome

Om du reser runt i Italien och har en hyrbil kommer du definitivt att ha mer flexibilitet i ditt schema och dina förflyttningar, du kommer att kunna flytta runt när du vill och till och med slutföra ditt besök med ett stopp i Neapel eller Vesuvius.

Om du måste hyra en bil bara för att åka till Pompeji, rekommenderar jag inte det alls: skatter, försäkringar, bensin och parkering kommer att göra budgeten för att hyra en bil skyrocket och det är inte mycket meningsfullt.

Om du ändå väljer detta alternativ bör du veta att vägarna är i mycket gott skick, att ankomsten till Pompeji är mycket väl skyltad och att Google Maps, som alltid, kommer att vara en bra allierad för att vägleda dig med den bästa rutten, trafikförhållanden och ankomsttider. Ha en bra resa!

Användbar information

 • Restid: cirka 2,5 timmar
 • Pris förhyrbil: Från 60 € per dag + skatter, skatter och bensin
 • Mer information: Rentalcars

Boka en utflykt till Pompeji från Rom