Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Hur man tar sig till Pompeji från Rom

Pompeji är den perfekta platsen för att fördjupa sig i det förflutna i denna stad som förstenats av lava från Vestubio. Hur tar man sig dit från Rom?

Carmen Navarro

Carmen Navarro

3 minsta läsning

Hur man tar sig till Pompeji från Rom

Utsikt över Pompeji | Vladimir de Vico

Om du planerar att besöka Pompeji från Rom har du gjort rätt val. Den arkeologiska platsen och den italienska huvudstaden ligger mindre än 250 kilometer från varandra, vilket du kan göra med bil, buss eller tåg.

Vill du veta hur du bäst tar dig till Pompeji från Rom, hur lång tid det tar och vilken budget du behöver? Jag berättar allt om det nedan:

Det enklaste sättet: anlända med bil på en guidad tur från Rom

Resa med minibuss| ©Patrick Gaudin
Resa med minibuss| ©Patrick Gaudin

För att besöka Pompeji från Rom på en dag är det mest praktiska och säkraste sättet att boka en Pompeji-utflykt från Rom där du inte behöver oroa dig för någonting: turer till Rom från Pompeji inkluderar en privat buss eller minibuss som inte gör några stopp däremellan och som släpper av dig vid porten till Pompejis arkeologiska utgrävning.

De inkluderar inträdesbiljetter som hoppar över kön och en guidad tur som leds av enprofessionell reseledare som kommer att följa med dig under hela dagen. Om du föredrar det kan du också inkludera lunch i resplanen eller till och med ett stopp i Neapel eller Vesuvius.

Kort sagt är allt organiserat så att du inte behöver slösa tid på transportlogistik: när du har bokat turen får du den exakta adressen till mötesplatsen där bussen avgår (vanligtvis någonstans i Roms centrum) och du kommer tillbaka samma dag några timmar senare.

Användbar information

 • Resans längd: ungefär två och en halv timme.
 • Pris för utflykten: Från 100 euro (inklusive entréavgifter och guidad tur).
 • Mer information: Utflykter till Pompeji från Rom

Boka en utflykt till Pompeji från Rom

Från Rom till Pompeji med tåg

Pompeji tågstation (Neapel)| ©Alex Ranaldi
Pompeji tågstation (Neapel)| ©Alex Ranaldi

Om du inte gillar rundturer eller helt enkelt föredrar att se Pompeji på egen hand är ett bra sätt att ta dig dit från Rom med tåg. Tågen avgår från Termini station och anländer till Neapel**(det finns ingen tågstation i Pompeji**), så du är fortfarande cirka 23 kilometer från Pompejis arkeologiska utgrävningsplats och du måste ta en extra buss dit, vilket kan ta mer än en halvtimme.

Observera att det finns höghastighetståg som tar dig dit på drygt en timme, men priserna stiger givetvis (regionaltåg, med många stopp emellan, är billigast men tar upp till en timme extra).

När det gäller turtäthet kan det under rusningstid gå upp till ett tåg varje halvtimme, men min rekommendation är att kolla den officiella tågwebbplatsen för att få en uppfattning om vilken tidtabell och restid som passar dig bäst innan du gör ditt val.

Om du dyker upp på stationen utan att ha tagit eller kontrollerat biljetterna riskerar du att få nöja dig med det snabba tåget (betala mycket) eller det långsamma tåget (betala lite men förlora mer tid på resan).

Intressanta fakta

 • Restid: 1 timme och 20 minuter för det snabbaste höghastighetståget.
 • Pris för tågbiljetten: Från 25 ¤ per väg (det längsta regionaltåget).
 • Mer information: Trenitalia

Så tar du dig från Rom till Pompeji med buss

Resa till Pompeji med buss| ©Antonio Vera
Resa till Pompeji med buss| ©Antonio Vera

Eftersom du måste passera Neapel först när du åker tåg sparar du en transfer om du åker buss direkt till Pompeji. Det är sant att det är den längsta rutten, eftersom det kan ta långt över tre timmar, men på plussidan kan du spara lite eftersom det är det billigaste transportsättet.

Tillgängligheten och frekvensen är mer begränsad än tågen, så jag rekommenderar att du kollar hemsidan i förväg för att organisera din tid och få ut det mesta av din tid i Pompeji. Kom också ihåg att om du väljer det här alternativet måste du köpa biljetterna till Pompeji på egen hand (och jag rekommenderar att du gör det online och i förväg för att undvika långa köer och säkerställa tillgängligheten).

Användbar information

 • Restid: 3 timmar och 20 minuter
 • Pris för bussbiljetten: Från 17 € per väg
 • Mer information: Flixbus

Hyr din egen bil för mer frihet

Resa med bil till Pompeji| ©Britta Jerome
Resa med bil till Pompeji| ©Britta Jerome

Om du reser runt i Italien och har en hyrbil har du definitivt mer flexibilitet i ditt schema och dina förflyttningar, du kan röra dig när du vill och till och med komplettera ditt besök med ett stopp i Neapel eller Vesuvius.

Om du måste hyra en bil bara för att åka till Pompeji rekommenderar jag det inte alls: skatter, försäkringar, bensin och parkering gör att budgeten för att hyra en bil skjuter i höjden och det är inte särskilt vettigt.

Om du ändå väljer det här alternativet ska du veta att vägarna är i mycket gott skick, att ankomsten till Pompeji är mycket väl skyltad och att Google Maps som alltid är en bra allierad för att vägleda dig med den bästa rutten, trafikförhållandena och ankomsttiderna. Ha en trevlig resa!

Användbar information

 • Restid: ungefär 2 och en halv timme.
 • Pris för biluthyrning: Från 60 € per dag + skatter, avgifter och bensin.
 • Mer information: Rentalcars

Boka en utflykt till Pompeji från Rom