Rom Pass och andra pass

Jag ska förklara vad det är och vad du kan göra om du köper Roma Pass.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Rom Pass och andra pass

Colosseum i Rom | © Fabio Fistarol

Alla resenärer vill känna sig fria att utforska sitt resmål, insupa dess kultur, lära känna dess hörn, dess historier... Men för att kunna göra det måste man planera och räkna. Att köpa turistkortet Roma Pass kan vara till stor hjälp. Jag ska berätta varför.

Vad är Roma Pass och hur mycket kostar det?

Fontänen Trevi| ©Viviana Couto Sayalero
Fontänen Trevi| ©Viviana Couto Sayalero

Rom har Roma Pass, som gör det möjligt för resenärer att spara tid och pengar under sitt besök; två mycket värdefulla råvaror när det gäller att få ut det mesta av en resa. Jag ska berätta för dig när och hur du använder det, samt hjälpa dig att avgöra om det är det bästa alternativet för dig beroende på vad du vill upptäcka om staden.

Priset på turistkort kan i allmänhet räknas på två sätt: genom antalet dagar du använder det eller genom antalet turistattraktioner du besöker med det. Om du bestämmer dig för att köpa Roma Pass är det det förstnämnda: priset beror på hur många dagar du använder det.

Boka ditt Roma Pass

Olika typer av Roma Pass

Vatikanens trädgårdar| ©Unsplash
Vatikanens trädgårdar| ©Unsplash

Du kan boka två typer av Roma Pass:

Roma Pass 2 dagar

Giltigt i 48 timmar efter första användning och inkluderar gratis inträde till ett av de listade monumenten eller museerna och 20% rabatt på alla andra attraktioner i katalogen.

Roma-pass 3 dagar

Giltigt i 72 timmar efter första användning och inkluderar gratis inträde till två monument eller museer som anges i katalogen och 20% rabatt på alla andra attraktioner i katalogen.

Boka ditt Roma Pass

Vad ingår i Roma Pass?

Loba Capitolina, Kapitolinska museerna| ©Andy Montgomery
Loba Capitolina, Kapitolinska museerna| ©Andy Montgomery
 • Gratis inträde till 1 museum om du väljer 48-timmarskortet och 2 om du väljer 72-timmarskortet. Inträde till Vatikanmuseerna ingår inte. Om du vill ha tillgång till Vatikanens monument måste du skaffa detta kort som också inkluderar Omnia-kortet.
 • Reducerat pris (minst 20% rabatt) för resterande museer och monument för vilka du inte använder den fria entrén.
 • Rabatter på shower, extra turisttjänster (cykeluthyrning, rundturer, turistbuss...) och tillfälliga utställningar (många av dem med köfri tillgång).
 • Rabatteri arkeologiska områden som inte direkt förvaltas av Roms kommun. Detta gäller t.ex. Villa Medici eller Circus Maximus.
 • Köfritt tillträde till Colosseum och andra sevärdheter.
 • Fri tillgång till all kollektivtrafik i Rom (tunnelbana och bussar) under den tid som Roma Pass gäller. Flygplatstransfer och regionaltåg ingår inte.
 • Karta och guide till de viktigaste sevärdheterna i Rom.

Boka ditt Roma Pass

Sevärdheter som ingår i Roma Pass

Utsikt från toppen av Castel Sant'Angelo| ©Unsplash
Utsikt från toppen av Castel Sant'Angelo| ©Unsplash

Om du köper Roma Pass kommer du att få inkluderat:

Colosseum, Forum i Rom och Palatinkullen

Detta är de tre viktigaste sevärdheterna för alla som är intresserade av det antika Rom (Colosseum är det mest besökta monumentet i Rom efter Vatikanmuseerna). Inträdet till alla tre platserna är kombinerat och om du vill veta mer om hur man besöker dem på egen hand, utan att behöva ha kortet, kan du läsa dessa andra artiklar på Colosseum-turer y Biljetter till Colosseum i Romee: hur man köper dem, vad ingår i dem, hur mycket kostar de, osv.....

Kapitolinska museerna

Ofta förbises av besökare i Rom i jakten på Vatikanmuseerna, vilket är ett stort misstag. Dessa museer som ligger på Capitolinkullen (Campidoglio) anses vara de äldsta i världen och rymmer en samling konstverk som inkluderar målningar av bland andra Titian, Caravaggio och Rubens.

Castel Sant Angelo

De kallar det "Roms väktare" eftersom det var den fästning som romarna använde för att möta de ständiga belägringarna av staden. Även om det ursprungligen var tänkt som mausoleum för kejsar Hadrianus, har det också fungerat (förutom som en fästning) som ett påvligt palats och ett fängelse. Det är en av de sevärdheter där det lönar sig mest att betala ett reducerat pris, eftersom det kan innebära en skillnad på mer än 70% jämfört med det vanliga priset.

Borghese-galleriet

En av Roms mest dolda skatter och förmodligen en av dem som du kommer att njuta mest av under ditt besök på grund av det låga antalet besökare jämfört med andra turistattraktioner. Borghese Gallery är ett av Roms viktigaste konstgallerier och innehåller skulpturer av utsökt skönhet. Ett annat mervärde med denna enklav är att den ligger i Roms lungor: Villa Borgheses trädgårdar.

Andra museer eller intressanta platser

På Roma Pass officiella webbplats kan du se resten av de sevärdheter du kan besöka med detta kort, men här är några fler museer och monument som ingår:

 • Palazzo Barberini
 • Trajans marknad
 • Etruskiska nationalmuseet i Villa Giulia
 • Diocletianus bad
 • Palazzo Massimo alle Terme
 • Balbis krypta
 • Nationalgalleriet för modern konst i Rom
 • Palazzo Venezia
 • Spada-galleriet
 • Roms museum

Boka ditt Roma Pass

När är det värt att köpa Roma Pass?

En av fontänerna på Piazza Navona| ©Unsplash
En av fontänerna på Piazza Navona| ©Unsplash

Den stora frågan du ställer dig är om det är värt att köpa ett Rome Sightseeing Pass. När jag själv planerar en resa sätter jag mig alltid ner för att samla information om stadens turistkort för att svara på samma fråga. För att hjälpa dig att undvika detta steg kommer jag att ge dig all information du behöver för att bestämma om du ska köpa Roma Pass eller inte. Här är vad du behöver tänka på:

Antal dagar du kommer att vara i Rom

Roma Pass gäller för en period på två eller tre dagar, så om din avsikt är att se stadenkort tid kommer det att vara mycket användbart, men om du kommer att vara i Rom i till exempel 10 dagar (om du inte kommer att spendera de första dagarna med att göra all sightseeing och sedan vandra runt i staden i din egen takt) kanske det inte är värt det eftersom du bara kan använda det för en del av ditt besök.

Rabatter du har rätt till baserat på ålder och yrke

Den största fördelen med Roma Pass är att du får 20 % rabatt på inträdet till museer och monument, men kanske har du redan rätt till den här rabatten utan Roma Pass på grund av din ålder eller ditt yrke. Till exempel har EU-medborgare mellan 18 och 24 år redan rabatt på Colosseum, så Roma Pass skulle inte vara till någon nytta för dem, eftersom rabatterna INTE är kumulativa.

Väntetid på turistattraktioner

Roma Pass-innehavare kommer att kunna få tillgång till Castel Sant Angelo, Capitoline Museums och Colosseum genom ett speciellt fönster. Det innebär att du slipper en hel del väntetid som du utan turistkortet (om inte turistattraktionen i fråga tillåter onlinebokning i förväg för att undvika köer, vilket är fallet med Colosseum) skulle behöva göra.

Monument och museer som du vill besöka

Du får valuta för pengarna med Rome Sightseeing Pass om du vill besöka flera sevärdheter som kräver entrébiljetter; om detta inte är fallet och din plan bara är att vandra på stadens gator, kanske du inte behöver passet. Om du är intresserad av att besöka någon eller några attraktioner, beräkna priset separat och jämför det med priset för Rome Pass.

Ta dig runt i Rom

I Roma Pass ingår gratis resor med tunnelbanan och stadsbussarna (som förresten inte är gratis, även om man ibland kan tro det, eftersom de har ett annat biljettvalideringssystem än andra europeiska städer). Om du bor i centrala Rom och kan ta dig runt till fots eller om du hyr en motorcykel under din vistelse och inte kommer att använda kollektivtrafiken, är detta en fördel med turistpasset som du kommer att gå miste om.

Ana's Traveller Tip

Innan du besöker någon plats i Rom, kontrollera alltid om de har rabatter med Roma Pass och om du har förmånlig tillgång för att du har kortet. Mer än en gång kommer du att bli positivt överraskad.

Hur fungerar Roma Pass?

Katakomberna i Rom| ©Unsplash
Katakomberna i Rom| ©Unsplash

Om du köper ditt Roma Pass online kommer du att få instruktioner om var du kan hämta ditt Roma Pass när du är i Rom med den voucher som skickas till dig efter ditt köp. Några av dessa punkter är:

 • Museer och sevärdheter som ingår i kortet.
 • APT:s turistinformationspunkter (finns även på flygplatser).
 • Flera tunnelbanestationer.

När du hämtar ut kortet måste du fylla i dina personuppgifter och vilket datum du vill aktivera det. På turistattraktioner ombeds du visa upp kortet tillsammans med din legitimation, på tunnelbanestationer finns en skärm som läser av koden på kortet, och på bussen behöver du bara bära det på dig.

Roma Pass aktiveras första gången du använder det (om du anländer till Rom på eftermiddagen och vill hämta det på flygplatsen är det inte värt att bara använda det för tunnelbanan eftersom du förlorar timmar av användning) och kom ihåg att vid många turistattraktioner behöver du inte köa vid ingången eftersom du har ett Roma Pass.

Ana's Traveller Tip

Om du besöker Colosseum finns det en kö vid ingången som är reserverad för Roma Pass-innehavare.

Organisera din resa med Roma Pass

Fontän i Villa Borghese-parken| ©Unsplash
Fontän i Villa Borghese-parken| ©Unsplash

Roma Pass kommer att göra det mycket enklare för dig under ditt besök i Rom, men bortsett från det kommer jag att ge dig några tips för att få ut det mesta av det (kom ihåg att du bara har 48 eller 72 timmar på dig att få ut det mesta av det). Innan du aktiverar ditt Roma Pass bör du tänka på följande:

Öppettider för attraktionerna

Kontrollera öppettider och dagar för alla turistattraktioner som du vill besöka. Colosseum är öppet året runt, men på måndagar i Rom är de flesta museer stängda och vissa kan också vara stängda på allmänna helgdagar. Se till att du inte aktiverar ditt kort på en måndagsmorgon om du vill använda det för att besöka Kapitolinska museerna eller Castel Sant'Angelo eftersom de då är stängda och du har slösat bort värdefull tid på ditt kort.

Planera dina besök i förväg

Målet är att du ska kunna se de flesta av de platser som kräver entrébiljetter under den tid du har Roma Pass, så det är viktigt att du bestämmer i vilken ordning du ska se museerna enligt deras öppettider. Tänk på att det tar en hel förmiddag att besöka Colosseum och Forum Romanum. De flesta museer stänger kl. 19.30 i Rom.

Kontrollera hur lång tid det tar att ta sig från en attraktion till en annan

De flesta platser i Rom är tillgängliga till fots, men vissa, som Villa Borghese eller Vatikanstaten, ligger mer avlägset och kan ta längre tid att nå.

Om du reser med barn

Om du reser med barn är det inte tillrådligt att köpa Roma Pass till dem eftersom de får gratis inträde till de flesta av stadens turistattraktioner. Jag skulle faktiskt rekommendera att du inte skaffar det till dig själv i det här fallet heller, för om du vill få ut det mesta av att åka från plats till plats kanske barnen inte kan hänga med i tempot.

Om kollektivtrafiken i Rom

Roma Pass inkluderar gratis kollektivtrafik, men var medveten om att väntetiderna för bussen i Rom kan vara långa, så om du kan gå från en plats till en annan skulle jag rekommendera det. Därför är det bäst att organisera besök på monument eller museer inom samma område.

Boka ditt Roma Pass

Vilka andra turistpass finns det för att besöka Rom?

Skapelsen, Sixtinska kapellet| ©Slices of Light
Skapelsen, Sixtinska kapellet| ©Slices of Light

Omnia-kortet

Hittills har jag berättat om fördelarna med Roma Pass, eftersom det är ett av de viktigaste passen i staden. Men du har säkert sett att det finns områden i Vatikanen, t.ex. Vatikanmuseerna, som inte ingår: för dem finns Omnia-kortet. Detta kort garanterar gratis och snabb tillgång till Vatikanmuseerna, förmånlig entré med audioguide till Peterskyrkan och rabatter i olika museer och områden i Vatikanen.

Nu undrar du: "Vilket ska jag välja? Det bästa är att du inte behöver välja eftersom Omnia-kortet inkluderar Roma Pass så att du kan tillbringa två (eller tre) dagar i Rom och en dag i Vatikanstaten. Om du inte redan har besökt Vatikanen på en tidigare resa är detta definitivt det alternativ jag rekommenderar: att kombinera båda korten.

Hur som helst rekommenderar jag att du läser den här andra artikeln jag gjorde på Omnia-kort för att reda ut alla dina tvivel om du fortfarande har dem.

Boka ditt Roma Pass och Omnia Card

Om du är intresserad av Roma Pass kommer du också att vara intresserad av

Om du har bestämt dig för att köpa Roma Pass och ska besöka Colosseum, Kapitolinska museerna, Borghese-galleriet och Castel Sant Angelo, vill du förmodligen inte missa ett av de viktigaste alternativen som inte ingår i detta turistpass: Vatikanmuseerna. Om det inte fungerar för dig att använda Omnia-kortet tillsammans med Roma Pass kan du använda ditt Roma Pass för alla monument och museer som ingår och sedan köpa biljetter till Vatikanen på egen hand. Jag berättar hur du gör detta i den här artikeln på Vatican Museum Biljetter: hur mycket kostar de, var man kan köpa dem, hur man sparar pengar ....

Om du fortfarande föredrar att köpa biljetterna separat, till exempel för Colosseum, lämnar jag dig en länk här till min artikel om Biljetter till Colosseum i Romee: hur man köper dem, vad ingår i dem, hur mycket kostar de, osv.....

Det finns också möjlighet att köpa en kombinerad biljett till Colosseum och Vatikanmuseerna, som också inkluderar en guidad rundtur på båda platserna. Du hittar all information här: Hur man köper biljetter till Colosseum och Vatican.