Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Rom Pass och andra pass

Jag förklarar vad det är och vad du kan göra om du köper Roma Pass.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minsta läsning

Rom Pass och andra pass

Colosseum i Rom | © Fabio Fistarol

Alla resenärer vill känna sig fria att utforska sitt resmål, ta del av dess kultur, lära känna dess hörn, dess historia... Men för att kunna göra det måste du planera och räkna och turistkortet Roma Pass kan vara till stor hjälp. Här är anledningen till detta.

Vad är Roma Pass och hur mycket kostar det?

Fontana di Trevi| ©Viviana Couto Sayalero
Fontana di Trevi| ©Viviana Couto Sayalero

Rom har Roma Pass-kortet, som gör det möjligt för resenärer att spara tid och pengar under sitt besök, två mycket värdefulla saker när det gäller att få ut så mycket som möjligt av en resa. Jag ska berätta när och hur du ska använda den och hjälpa dig att avgöra om det är det bästa alternativet för dig, beroende på vad du vill upptäcka om staden.

I allmänhet kan priset för ett turistkort beräknas på två sätt: genom antalet dagar du använder det eller genom antalet turistattraktioner du besöker med det. Roma Pass är det förstnämnda: priset beror på hur många dagar du använder det.

Boka ditt Roma Pass och Omnia Card

Typer av romska pass

Vatikanens trädgårdar| ©Unsplash
Vatikanens trädgårdar| ©Unsplash

Rom Pass 2 dagar

Det är giltigt i 48 timmar efter första användningen och inkluderar fri entré till ett av de monument eller museer som ingår i katalogen och 20 % rabatt på resten av turistattraktionerna i katalogen.

Rom Pass 3 dagar

Det är giltigt i 72 timmar efter första användningen och inkluderar fri entré till två monument eller museer som ingår i katalogen och 20 % rabatt på resten av turistattraktionerna i samma område.

Boka ditt Roma Pass och Omnia Card

När är det värt att köpa Roma Pass?

En av fontänerna på Piazza Navona| ©Unsplash
En av fontänerna på Piazza Navona| ©Unsplash

Den stora frågan som du kommer att ställa dig är när det lönar sig att köpa Rom turistkortet och när det inte gör det.Jag har själv varit lite av en turist när jag planerade att besöka Rom. När jag själv planerar en resa sätter jag mig alltid ner för att samla information om stadens turistkort för att besvara samma fråga. För att hjälpa dig att undvika detta steg ska jag ge dig all information som du behöver för att avgöra om du ska köpa Roma Pass eller inte. Här är vad du bör tänka på:

Antal dagar du kommer att vara i Rom

Roma Pass är abonnerat för en period på två eller tre dagar, så om din avsikt är att se stadenkort tid är det mycket användbart, men om du ska vara i Rom i till exempel 10 dagar (om du inte tänker spendera de första dagarna med att göra alla sightseeingturer och sedan vandra runt i staden i lugn och ro) är det kanske inte värt det eftersom du bara kommer att kunna använda det under en del av ditt besök.

Rabatter som du har rätt till på grund av ålder och yrke

Den största fördelen med Roma Pass är den 20-procentiga rabatten på inträde till museer och monument, men på grund av din ålder eller ditt yrke kanske du redan har denna rabatt utan Roma Pass. EU-medborgare mellan 18 och 24 år har till exempel redan rabatt på Colosseum, så Roma Pass skulle inte vara till någon nytta för dem, eftersom rabatterna INTE är kumulativa.

Väntetid på turistattraktioner

Innehavare av Roma-passet kommer att få tillträde till Castel Sant Angelo, Capitolium-museerna och Colosseum genom ett särskilt fönster. Det innebär att du slipper vänta länge, vilket du skulle behöva göra utan turistkortet (såvida inte turistattraktionen i fråga tillåter onlinebokning i förväg för att undvika köer, vilket är fallet med Colosseum).

Monument och museer som du vill besöka

Du får valuta för pengarna med Rome City Pass om du vill besöka flera sevärdheter som kräver inträde; om du inte vill besöka dem och planerar att bara vandra runt på stadens gator behöver du kanske inte passet. Om du är intresserad av att besöka någon eller några attraktioner ska du beräkna deras pris separat och jämföra det med priset för Roma Pass.

Hur du tar dig runt i Rom

Romapasset inkluderar gratis resor med tunnelbanan och stadsbussarna (som förresten inte är gratis, även om du ibland kan tro att de är det, eftersom de har ett annat system för att validera biljetter än i andra europeiska städer). Om du bor i Roms centrum och kan ta dig runt till fots, eller om du hyr en motorcykel under din vistelse och inte använder kollektivtrafiken, är detta en av fördelarna med City Pass som du går miste om.

Anas resetips

Innan du besöker något ställe i Rom ska du alltid kontrollera om de har rabatter med Roma Pass och om du har förmånstillträde för att du har kortet. Mer än en gång kommer du att bli positivt överraskad.

Vad ingår i Roma Pass?

Loba Capitolina, Kapitolinska museerna| ©Andy Montgomery
Loba Capitolina, Kapitolinska museerna| ©Andy Montgomery
 • Gratis inträde till ett museum om du väljer 48-timmarskortet och två om du väljer 72-timmarskortet. Inträde till Vatikanmuseerna ingår inte.
 • Reducerat pris (minst 20 % rabatt) på de övriga museer och monument som du inte använder dig av den fria entrén.
 • Rabatter på föreställningar, ytterligare turisttjänster (cykeluthyrning, rundturer, turistbuss...) och tillfälliga utställningar (många av dem med möjlighet att hoppa över kön).
 • Rabatter i arkeologiska områden som inte direkt förvaltas av Roms kommun. Detta gäller till exempel Villa Medici eller Circus Maximus.
 • Köfritt tillträde till Colosseum och andra sevärdheter.
 • Fri tillgång till all kollektivtrafik i Rom (tunnelbana och bussar) under den tid som Roma Passet gäller. Flygplatstransport och regionaltåg ingår inte.
 • En karta och guide till Roms viktigaste sevärdheter.

Boka ditt Roma Pass och Omnia Card

Sevärdheter som ingår i Roma Pass

Utsikt från toppen av Castel Sant Angelo| ©Unsplash
Utsikt från toppen av Castel Sant Angelo| ©Unsplash

Colosseum, Forum i Rom och Palatinska kullen

Det här är de tre viktigaste platserna för den som är intresserad av det antika Rom (Colosseum är det mest besökta monumentet i Rom efter Vatikanmuseerna). Det är kombinerat inträde till alla tre platserna och om du vill veta mer om hur du kan besöka dem på egen hand, utan att behöva ha kortet, kan du läsa dessa andra artiklar om Colosseum-turer y Biljetter till Colosseum i Romee: hur man köper dem, vad ingår i dem, hur mycket kostar de, osv.....

Kapitolinska museerna

De förbises ofta av besökare som åker till Rom för att besöka Vatikanmuseerna, vilket är ett stort misstag. Dessa museer på Capitolinkullen (Campidoglio) anses vara de äldsta i världen och rymmer en samling konstverk med målningar av bland annat Tizian, Caravaggio och Rubens.

Dess interiör innehåller viktiga verk som den kapitolinska vargen, ryttarstatyn av Marcus Aurelius, Berninis Medusa, Konstantins koloss och den sårade Galata. Förutom de verk som finns där inne, är även de majestätiska rummen i sig själva värda ett besök.

Castel Sant Angelo

De kallar den "Roms väktare" eftersom det var den fästning som romarna använde för att stå emot de ständiga belägringarna av staden. Även om det ursprungligen var tänkt som mausoleum för kejsar Hadrianus har det (förutom som fästning) även fungerat som påvligt palats och fängelse.

Mångfalden i rummen, utsikten över staden som kan avnjutas från den övre terrassen, museet som finns där inne, korridorerna i mausoleet och labyrinten av rum som utgör det gör det till ett måste för alla som vill upptäcka Rom bortom Colosseum och Vatikanen. Det är en av de punkter där det lönar sig mest att använda den reducerade taxan, eftersom den kan innebära en skillnad på mer än 70 % av det vanliga priset.

Borghese-galleriet

En av Roms mest dolda skatter och förmodligen en av de som du kommer att njuta mest av under ditt besök på grund av det låga antalet besökare jämfört med andra turistattraktioner. Borghese-galleriet är ett av Roms viktigaste konstgallerier och innehåller skulpturer av utsökt skönhet.

Ett annat mervärde med denna enklav är att den ligger i Roms lungor: Villa Borghese-trädgårdarna. Jag rekommenderar att du också använder den reducerade taxan här, för beroende på årstid kan du gå från 15 euro till bara 4 euro. Om du funderar på att besöka Borghese-galleriet rekommenderar jag den här artikeln som jag skrev om det: Borghese trädgårdar och galleri Turer och biljetter.

Andra museer eller sevärdheter

På den officiella webbplatsen för Roma Pass kan du se resten av de sevärdheter som du kan besöka med detta kort, men jag kan berätta att andra museer och monument som ingår är:

 • Ara Pacis-museet
 • Palazzo Barberini
 • Caracallas bad
 • Trajanusmarknaden
 • Nationalmuseet för etruskiska museet i Villa Giulia
 • Diocletianusbadet
 • Palazzo Massimo alle Terme
 • Palazzo Altemps
 • Balbi Crypt
 • Roms nationalgalleri för modern konst
 • Palazzo Venezia
 • Galleria Spada
 • Roms museum

Boka ditt Roma Pass och Omnia Card

Hur fungerar Roma Pass?

Katakomberna i Rom| ©Unsplash
Katakomberna i Rom| ©Unsplash

Om du köper ditt Roma Pass online får du instruktioner om var du kan hämta det när du är i Rom med kupongen som skickas till dig efter köpet. Några av dessa punkter är:

 • De museer och platser som ingår i kortet.
 • APT:s turistinformationspunkter (finns även på flygplatser).
 • Flera tunnelbanestationer.

När du hämtar kortet måste du fylla i dina personuppgifter och ange det datum då du ska aktivera det. På turistattraktioner måste du visa upp kortet tillsammans med din legitimation, på tunnelbanestationer finns det en skärm som läser koden på kortet och på bussen behöver du bara ha det med dig.

Roma Pass aktiveras första gången du använder det (om du anländer till Rom på eftermiddagen och vill hämta det på flygplatsen är det inte värt att använda det enbart för tunnelbanan eftersom du då förlorar timmar av användning) och kom ihåg att du inte behöver köa vid många turistattraktioner eftersom du har detta kort.

Anas restips

Om du besöker Colosseum finns det en kö vid ingången som är reserverad för innehavare av detta kort.

Organisera din resa med Roma Pass

Fontän i Villa Borghese-parken| ©Unsplash
Fontän i Villa Borghese-parken| ©Unsplash

Roma Pass kommer att göra ditt besök i Rom mycket enklare, men förutom det ska jag ge dig några tips om hur du kan få ut det mesta av det (kom ihåg att du bara har 48 eller 72 timmar på dig att få ut det mesta av det). Innan du aktiverar ditt Roma Pass bör du vara uppmärksam på följande:

Öppettider för sevärdheter

Titta på öppettider och dagar för alla turistattraktioner du vill besöka. Colosseum är öppet året runt, men de flesta museer i Rom är stängda på måndagar och vissa kan också vara stängda på helgdagar. Se till att du inte aktiverar ditt kort en måndagsmorgon om du vill använda det för att komma till Kapitolium-museerna eller Castel Sant Angelo, för då är de stängda och du har slösat bort värdefull tid på ditt kort.

Planera dina besök i förväg

Målet är att du ska kunna se de flesta av de platser som kräver entrébiljetter under den tid du har Roma Pass, så det är viktigt att du bestämmer i vilken ordning du ska besöka museerna enligt deras öppettider. Tänk på att du behöver en hel förmiddag för att se Colosseum och Forum Romanum. De flesta museer i Rom stänger klockan 19.30.

Kontrollera hur lång tid det tar att ta sig från en attraktion till en annan

De flesta platser i Rom är lätta att nå till fots, men vissa, som Villa Borghese och Vatikanstaten, är mer avlägsna och kan ta längre tid att nå.

Om du reser med barn

Om du reser med barn är det inte tillrådligt att skaffa Roma Pass till dem, eftersom de får gratis inträ de till de flesta av stadens turistattraktioner. Jag skulle faktiskt rekommendera att du inte skaffar den till dig själv i det här fallet heller, för om du vill göra det mesta av den genom att ta dig från plats till plats kanske barnen inte kan hålla jämna steg med tempot.

Om kollektivtrafiken i Rom

Roma Pass inkluderar gratis kollektivtrafik, men var medveten om att väntetiderna på bussen i Rom kan vara långa, så om du kan gå från en plats till en annan skulle jag rekommendera det. Det är bäst att organisera besök på monument eller museer inom samma område.

Boka ditt Roma Pass och Omnia Card

Vilka andra pass för sightseeing finns det för att besöka Rom?

Skapelsen, Sixtinska kapellet| ©Slices of Light
Skapelsen, Sixtinska kapellet| ©Slices of Light

Omnia-kort

Hittills har jag talat om fördelarna med Roma Pass, eftersom det är ett av de viktigaste passen i staden. Du har dock sett att det finns områden i Vatikanen, t.ex. Vatikanmuseerna, som inte ingår: för dem finns det ett annat kort, Omnia-kortet. Kortet garanterar fri och snabb tillgång till Vatikanens museer, förmånstillträde med audioguide till Peterskyrkan och rabatter på olika museer och områden i Vatikanen.

Nu undrar du: "Vilken ska jag välja? Det bästa är att du inte behöver välja eftersom Omnia Card inkluderar Roma Pass så att du kan tillbringa två (eller tre) dagar i Rom och en dag i Vatikanstaten. Om du inte redan har besökt Vatikanen på en tidigare resa är detta definitivt det alternativ som jag rekommenderar: att kombinera båda korten.

Jag rekommenderar att du läser denna andra artikel som jag har skrivit om Omnia-kort för att undanröja alla dina tvivel om du fortfarande har några.

Rom City Pass

Förutom dessa två kort finns det ett annat pass för att besöka Rom som kan betraktas som ett VIP-alternativ: Rome City Pass. Till skillnad från de tidigare är det här turistkortet giltigt under hela din vistelse i staden och det är ett 100 % digitalt kort. Det inkluderar fri entré till Colosseum och Borghese-galleriet, turistbuss, rabatter på utflykter och andra sevärdheter, och mot en tilläggsavgift kan du besöka Vatikanmuseerna och hyra en flygplatstransfer.

Den största fördelen är bekvämligheten och fullständigheten i villkoren, men nackdelen är naturligtvis det högre priset jämfört med Roma Pass och Omnia Card. Om du har råd är det ett bra alternativ, men se till att du tillbringar tillräckligt med tid i staden för att få ut det mesta av det.

Om du är intresserad av Rompasset kommer du också att vara intresserad av

Om du har valt Romapasset och ska besöka Colosseum, Kapitolium, Borghese-galleriet och Castel Sant Angelo vill du förmodligen inte missa ett av de viktigaste alternativen som inte ingår i detta stadspass: Vatikanmuseerna. Om det inte fungerar för dig att använda Omnia Card tillsammans med Roma Pass kan du använda ditt Roma Pass för alla de inkluderade monumenten och museerna och sedan köpa biljetter till Vatikanen på egen hand. Jag berättar hur du gör det i den här artikeln om Vatican Museum Biljetter: hur mycket kostar de, var man kan köpa dem, hur man sparar pengar ....

Om du ändå föredrar att köpa biljetter separat, till exempel till Colosseum, finns här en länk till min artikel om Colosseum. Biljetter till Colosseum i Romee: hur man köper dem, vad ingår i dem, hur mycket kostar de, osv.....

Det finns också möjlighet att köpa en kombinerad biljett för Colosseum och Vatikanmuseerna, som också inkluderar ett guidat besök på båda ställena. Du hittar all information här: Hur man köper biljetter till Colosseum och Vatican.

Vanliga frågor

 • Vilka typer av turistpass finns det i Rom?

  Med tanke på hur mycket det finns att se i Rom finns det minst fem olika turistpass att välja mellan, som vanligtvis inkluderar inträde utan köer och rabatter på några av Roms turistattraktioner. Dessa pass är Omnia Vatican and Rome Card, Rome Pass, Rome Turbopass, Rome City Pass och Rome Sightseeing Bus.

 • Vilket turistpass ska jag köpa?

  De mest populära passen är Rome City Pass, Rome Pass, Omnia Vaticano och Rome Card. Om du inte planerar att besöka Vatikanen kan du använda Rom-passet, som är det officiella turistpasset, som ger obegränsad gratis användning av kollektivtrafiken, är perfekt för musei- och arkeologikunniga och kan köpas för två eller tre dagar.

 • Vilket City Pass är bäst för att besöka Vatikanen?

  Omnia Vatican and Rome Card inkluderar inträde till de viktigaste sevärdheterna och obegränsad Hop-on Hop-off busstransport i 3 dagar. Kortet är främst inriktat på Vatikanstaten. Om du tillbringar mer än tre dagar i Rom ger Rome City Pass dig mer frihet att besöka Rom och Vatikanen i din egen takt, eftersom det erbjuder alternativ mellan 1 och 7 dagar och obegränsad användning av Hop-on Hop-off.