Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Rom Pass och andra pass

Jag ska förklara vad det är och vad du kan göra om du köper Roma Pass.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minsta läsning

Rom Pass och andra pass

Colosseum i Rom | © Fabio Fistarol

Alla resenärer vill känna sig fria att utforska sitt resmål, ta del av dess kultur, lära känna dess hörn och historia... Men för att göra det måste man planera och räkna, och turistkortet Roma Pass kan vara till stor hjälp. Jag ska berätta varför.

Vad är Roma Pass och hur mycket kostar det?

Fontana di Trevi| ©Viviana Couto Sayalero
Fontana di Trevi| ©Viviana Couto Sayalero

Rom har Roma Pass, som gör det möjligt för resenärer att spara tid och pengar under sitt besök; två mycket värdefulla varor när det gäller att få ut det mesta av en resa. Jag ska berätta när och hur du ska använda det, samt hjälpa dig att avgöra om det är det bästa alternativet för dig beroende på vad du vill upptäcka i staden.

Priset på turistkort kan i allmänhet räknas på två sätt: efter antalet dagar du använder det eller efter antalet turistattraktioner du besöker med det. Roma Pass är det förstnämnda: priset beror på antalet dagar du använder det.

Boka ditt Roma Pass och Omnia Card

Typer av Roma Pass

Vatikanens trädgårdar| ©Unsplash
Vatikanens trädgårdar| ©Unsplash

Rom Pass 2 dagar

Giltigt i 48 timmar efter första användningen och inkluderar fri entré till ett monument eller museum som anges i katalogen och 20 % rabatt på resten av turistattraktionerna i katalogen.

Roma Pass 3 dagar

Giltigt i 72 timmar efter första användningen och inkluderar fri entré till två monument eller museer som anges i katalogen och 20 % rabatt på alla andra attraktioner i katalogen.

Boka ditt Roma Pass och Omnia Card

När är det värt att köpa Roma Pass?

En av fontänerna på Piazza Navona| ©Unsplash
En av fontänerna på Piazza Navona| ©Unsplash

Den stora frågan som du har i huvudet är när det är värt att köpa Romturistkortet och när är det inte värt det? När jag själv planerar en resa sätter jag mig alltid ner för att samla information om stadens turistkort för att besvara samma fråga. För att du ska slippa detta steg ska jag ge dig all information du behöver för att avgöra om du ska köpa Romakortet eller inte. Här är vad du behöver tänka på:

Antal dagar du kommer att vara i Rom

Roma Pass är abonnerat för en period på två eller tre dagar, så om du har för avsikt att se stadenkort tid kommer det att vara mycket användbart, men om du ska vara i Rom i till exempel 10 dagar (om du inte tänker spendera de första dagarna med att göra alla sightseeingturer och sedan vandra runt i staden i din egen takt) är det kanske inte värt det eftersom du bara kommer att kunna använda det under en del av ditt besök.

Rabatter som du har rätt till på grund av ålder och yrke

Den största fördelen med Roma Pass är den 20-procentiga rabatten på inträde till museer och monument, men kanske har du på grund av din ålder eller ditt yrke redan rätt till denna rabatt utan Roma Pass. EU-medborgare mellan 18 och 24 år har till exempel redan rabatt på Colosseum, så Roma Pass skulle inte vara till någon nytta för dem, eftersom rabatterna INTE är kumulativa.

Väntetid vid turistattraktioner

Innehavare av Roma Pass kommer att kunna få tillträde till Castel Sant Angelo, Kapitolium-museerna och Colosseum genom ett särskilt fönster. Det innebär att man sparar en avsevärd mängd väntetid som man skulle behöva göra utan turistkortet (såvida inte turistattraktionen i fråga tillåter onlinebokning i förväg för att undvika köer, vilket är fallet med Colosseum).

Monument och museer som du vill besöka

Du får mest ut av ditt Rom City Pass om du vill besöka flera attraktioner som kräver inträdesavgifter; om detta inte är ditt fall och din plan är att bara vandra runt på stadens gator behöver du kanske inte passet. Om du är intresserad av att besöka någon eller några attraktioner, beräkna deras pris separat och jämför det med priset för Rompasset.

Att ta sig runt i Rom

Romapasset inkluderar gratis resor med tunnelbanan och stadsbussarna (som förresten inte är gratis, även om du ibland kan tro att de är det, eftersom de har ett annat system för validering av biljetter än andra europeiska städer). Om du bor i Roms centrum och kan ta dig runt till fots eller om du hyr en motorcykel under din vistelse och inte kommer att använda kollektivtrafiken är detta en fördel med City Pass som du kommer att gå miste om.

Anas resetips

Innan du besöker något ställe i Rom ska du alltid kontrollera om de har rabatter med Roma Pass och om du har förmånstillträde för att du har kortet. Mer än en gång kommer du att bli positivt överraskad.

Vad ingår i Roma Pass?

Loba Capitolina, Kapitolinska museerna| ©Andy Montgomery
Loba Capitolina, Kapitolinska museerna| ©Andy Montgomery
 • Fri entré till 1 museum om du väljer 48-timmarskortet och 2 om du väljer 72-timmarskortet. Inträde till Vatikanmuseerna ingår inte.
 • Reducerat pris (minst 20 % rabatt) för de övriga museer och monument som du inte utnyttjar den fria entrén till.
 • Rabatter på föreställningar, ytterligare turisttjänster (cykeluthyrning, rundturer, turistbuss...) och tillfälliga utställningar (många av dem med skip-the-line-access).
 • Rabatter i arkeologiska områden som inte förvaltas direkt av Roms kommun. Detta gäller till exempel Villa Medici eller Circus Maximus.
 • Köfritt tillträde till Colosseum och andra sevärdheter.
 • Fri tillgång till all kollektivtrafik i Rom (tunnelbana och bussar) under Roma Passets giltighetstid. Flygplatstransport och regionaltåg ingår inte.
 • En karta och guide till de viktigaste sevärdheterna i Rom.

Boka ditt Roma Pass och Omnia Card

Sevärdheter som ingår i Roma Pass

Utsikt från toppen av Castel Sant'Angelo| ©Unsplash
Utsikt från toppen av Castel Sant'Angelo| ©Unsplash

Colosseum, Rom Forum och Palatinska kullen

Detta är de tre viktigaste platserna som måste ses för den som är intresserad av det antika Rom (Colosseum är det mest besökta monumentet i Rom efter Vatikanmuseerna). Inträdet till alla tre sevärdheterna är kombinerat och om du vill veta mer om hur du kan besöka dem på egen hand, utan att behöva ha kortet, kan du läsa dessa andra artiklar om Colosseum-turer y Biljetter till Colosseum i Romee: hur man köper dem, vad ingår i dem, hur mycket kostar de, osv.....

Kapitolinska museerna

Ofta förbises av besökare till Rom i jakten på Vatikanmuseerna, vilket är ett stort misstag. Dessa museer, som ligger på Capitolinkullen (Campidoglio), anses vara de äldsta i världen och rymmer en samling konstverk med målningar av bland annat Tizian, Caravaggio och Rubens.

Den kapitolinska vargen, ryttarstatyn av Marcus Aurelius, Berninis Medusa, Konstantins koloss och den sårade Galata är bland de viktigaste konstverken i Vatikanmuseerna. Förutom de verk som finns där inne är själva de majestätiska rummen värda ett besök.

Slottet Sant Angelo

De kallar det "Roms väktare" eftersom det var den fästning som romarna använde för att möta de ständiga belägringarna av staden. Även om det ursprungligen var tänkt som mausoleum för kejsar Hadrianus, har det också fungerat (förutom som fästning) som påvepalats och fängelse.

Mångfalden av rum, utsikten över staden som kan avnjutas från den övre terrassen, museet som finns där inne, korridorerna i mausoleet och labyrinten av rum som utgör det gör det till ett måste för alla som vill upptäcka Rom bortom Colosseum och Vatikanen. Det är en av de sevärdheter där det är mest värt det reducerade priset, eftersom det kan innebära en skillnad på mer än 70 % jämfört med det vanliga priset.

Borghese-galleriet

En av Roms mest dolda skatter och förmodligen en av de som du kommer att njuta mest av under ditt besök på grund av det låga antalet besökare jämfört med andra turistattraktioner. Borghese-galleriet är ett av Roms viktigaste konstgallerier och innehåller skulpturer av utsökt skönhet.

Ett annat mervärde med denna enklav är att den ligger i Roms lungor: Villa Borghese-trädgårdarna. Jag rekommenderar att du även här använder dig av den reducerade taxan, eftersom du beroende på årstid kan gå från att betala 15 euro till bara 4. Om du funderar på att besöka Borghese Gallery rekommenderar jag den här artikeln jag skrev om den: Borghese trädgårdar och galleri Turer och biljetter.

Andra museer eller sevärdheter

På den officiella webbplatsen för Roma Pass kan du kontrollera resten av de sevärdheter du kan besöka med detta kort, men jag kan berätta att andra museer och monument som ingår är:

 • Ara Pacis Museum
 • Palazzo Barberini
 • Caracallas badhus
 • Trajanus marknad
 • Nationella etruskiska museet i Villa Giulia
 • Diocletianus' bad
 • Palazzo Massimo alle Terme
 • Altemps-palatset
 • Kryptan i Balbi
 • Roms nationalgalleri för modern konst
 • Palazzo Venezia
 • Spada-galleriet
 • Museet i Rom

Boka ditt Roma Pass och Omnia Card

Hur fungerar Roma Pass?

Roms katakomber| ©Unsplash
Roms katakomber| ©Unsplash

Om du köper ditt Roma Pass online får du instruktioner om var du kan hämta ditt Roma Pass när du är i Rom med kupongen som skickas till dig efter köpet. Några av dessa platser är:

 • De museer och sevärdheter som ingår i kortet.
 • APT:s turistinformationspunkter (finns även på flygplatser).
 • Flera tunnelbanestationer.

När du hämtar kortet måste du fylla i det med dina personuppgifter och det datum då du ska aktivera det. På turistattraktioner ombeds du visa upp kortet tillsammans med din legitimation, på tunnelbanestationer finns det en skärm som läser av koden på kortet och på bussen behöver du bara bära det på dig.

Roma Pass aktiveras första gången du använder det (om du anländer till Rom på eftermiddagen och vill hämta det på flygplatsen är det inte värt att använda det bara för tunnelbanan eftersom du då förlorar timmar av användning) och kom ihåg att vid många turistattraktioner behöver du inte köa vid ingången eftersom du är innehavare av Roma Pass.

Anas resetips

Om du besöker Colosseum finns det en kö vid ingången som är reserverad för innehavare av Roma Pass.

Organisera din resa med Roma Pass

Fontänen i Villa Borghese-parken| ©Unsplash
Fontänen i Villa Borghese-parken| ©Unsplash

Roma Pass kommer att göra saker och ting mycket enklare för dig under ditt besök i Rom, men bortsett från det ska jag ge dig några tips för att du ska få ut det mesta av det (kom ihåg att du bara har 48 eller 72 timmar på dig att få ut det mesta av det). Innan du aktiverar ditt Roma Pass bör du tänka på följande:

Öppettider för attraktionerna

Kontrollera öppettider och dagar för alla turistattraktioner du vill besöka. Colosseum är öppet året runt, men på måndagar i Rom är de flesta museer stängda och vissa kan också vara stängda på helgdagar. Se till att du inte aktiverar ditt kort en måndagsmorgon om du vill använda det för att komma till Kapitolium-museerna eller Castel Sant'Angelo, eftersom de då är stängda och du har slösat bort värdefull tid på ditt kort.

Planera dina besök i förväg

Målet är att du ska kunna se de flesta av de platser som kräver entrébiljetter under den tid du har Roma Pass, så det är viktigt att du bestämmer i vilken ordning du ska besöka museerna enligt deras öppettider. Tänk på att du behöver en hel förmiddag för att se Colosseum och Forum Romanum. De flesta museer stänger klockan 19.30 i Rom.

Kontrollera hur lång tid det tar att ta sig från en attraktion till en annan

De flesta platser i Rom kan nås till fots, men vissa, som Villa Borghese eller Vatikanstaten, ligger mer avlägset och kan ta längre tid att nå.

Om du reser med barn

Om du reser med barn är det inte tillrådligt att skaffa Roma Pass till dem eftersom de får gratis inträde till de flesta av stadens turistattraktioner. Faktum är att jag skulle rekommendera att du inte skaffar det till dig själv i det här fallet heller eftersom om du vill göra det mesta av det att gå från plats till plats kanske barnen inte kan hänga med i tempot.

Om kollektivtrafiken i Rom

Roma Pass inkluderar gratis kollektivtrafik, men tänk på att väntetiderna för bussen i Rom kan vara långa, så om du kan gå från en plats till en annan skulle jag rekommendera det. Därför är det bäst att organisera besök till monument eller museer inom samma område.

Boka ditt Roma Pass och Omnia Card

Vilka andra turistpass finns det för att besöka Rom?

Skapelsen, Sixtinska kapellet| ©Slices of Light
Skapelsen, Sixtinska kapellet| ©Slices of Light

Omnia-kortet

Hittills har jag berättat om fördelarna med Roma Pass, eftersom det är ett av de viktigaste passen i staden. Du har dock sett att det finns områden i Vatikanen, till exempel Vatikanmuseerna, som inte ingår: för dem finns det ett annat kort, Omnia Card. Detta kort garanterar fri och snabb tillgång till Vatikanmuseerna, förmånstillträde med audioguide till Peterskyrkan och rabatter på olika museer och områden i Vatikanen.

Nu undrar du: "Vilket ska jag välja? Det är det bästa: du behöver inte välja eftersom Omnia Card inkluderar Roma Pass så att du kan tillbringa två (eller tre) dagar i Rom och en dag i Vatikanstaten. Om du inte redan har besökt Vatikanen på en tidigare resa är detta definitivt det alternativ jag rekommenderar: kombinera båda korten.

Hur som helst rekommenderar jag dig att läsa denna andra artikel jag gjorde om Omnia-kort för att undanröja alla dina tvivel om du fortfarande har dem.

Rom City Pass

Utöver dessa två kort finns det ett annat pass för att besöka Rom som kan betraktas som VIP-alternativet: Rome City Pass. Till skillnad från de tidigare är detta turistkort giltigt under hela din vistelse i staden och det är ett 100 % digitalt kort. Det inkluderar fri entré till Colosseum eller Borghese-galleriet, turistbussen, rabatter på utflykter och andra sevärdheter, och mot ett tillägg kan du besöka Vatikanmuseerna och hyra en flygplatstransfer.

Den största fördelen är bekvämligheten och fullständigheten i villkoren, nackdelen är naturligtvis det högre priset jämfört med Roma Pass och Omnia Card. Om du har råd är det ett användbart alternativ, men se till att du spenderar tillräckligt med tid i staden för att få ut det mesta av det.

Om du är intresserad av Roma Pass kanske du också är intresserad av

Om du har valt Roma Pass och ska besöka Colosseum, Kapitolium-museerna, Borghese-galleriet och Castel Sant Angelo vill du förmodligen inte missa ett av de viktigaste alternativen som inte ingår i detta stadspass: Vatikanmuseerna. Om det inte fungerar för dig att använda Omnia Card tillsammans med Roma Pass kan du använda ditt Roma Pass för alla de inkluderade monumenten och museerna och sedan köpa biljetter till Vatikanen på egen hand. Jag berättar hur du gör detta i den här artikeln om Vatican Museum Biljetter: hur mycket kostar de, var man kan köpa dem, hur man sparar pengar ....

Om du ändå föredrar att köpa biljetterna separat, till exempel för Colosseum, lämnar jag dig en länk här till min artikel på Biljetter till Colosseum i Romee: hur man köper dem, vad ingår i dem, hur mycket kostar de, osv.....

Det finns också möjlighet att köpa en kombinerad biljett för Colosseum och Vatikanmuseerna, vilket också inkluderar ett guidat besök på båda platserna. Du kan hitta all information här: Hur man köper biljetter till Colosseum och Vatican.