Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Turer i Rom stad

Det sägs att Rom är den eviga staden, och så är det också: på dess gator hittar du kilometervis av konst och kultur. Missa inte denna lista över de bästa turerna på engelska för att lära känna den och njuta av den fullt ut.

Ana Caballero

Ana Caballero

13 minsta läsning

Turer i Rom stad

Piazza di Spagna | ©Daniel Basso

Rom är ett friluftsmuseum. I varje hörn finns det en staty, en fontän eller en byggnad som utstrålar historia, en historia som vi måste lägga till invånarnas seder och bruk och den utsökta gastronomin. En guidad tur är det bästa sättet att lära känna staden Rom och eftersom det stora utbudet av turer kan vara överväldigande hjälper jag dig att välja den bästa.

1. Besök Vatikanen och det Sixtinska kapellet med en expertguide

Petersplatsen i Vatikanen
Petersplatsen i Vatikanen

Att lämna Rom utan att besöka Sixtinska kapellet skulle vara (nästan bokstavligen) en dödssynd. Kapellets fresker är utan tvekan huvudattraktionen för de miljontals turister som vallfärdar hit varje år, men du vill inte heller missa Peterskyrkan, Petersplatsen och den enorma mängd konst som du hittar i Vatikanmuseerna.

Att lära känna allt detta i detalj kan ta dagar, eller så kan du göra misstaget att besöka det på egen hand och vandra runt utan att tänka på dess sammanhang, dess symbolik eller Vatikanens bäst bevarade hemligheter. Att besöka dem med en expertguide är viktigt för att kunna njuta av detta område av Rom fullt ut. Dessutom slipper du köerna till entréerna (något som är mycket viktigt med tanke på att man kan vänta i timmar vid biljettkassorna).

Det finns flera alternativ att välja mellan: från det mest ekonomiska till det mest premium, där du får tillträde till Vatikanen tidigt på morgonen innan den öppnar för allmänheten så att du kan njuta av konsten i tystnad, lugn och ro och slippa trängseln. Boka alltid biljetter i förväg och online för att undvika att få för höga priser och framför allt för att få biljetter den dag och vid den tidpunkt du vill.

Boka en guidad visning av Vatikanen och Sixtinska kapellet

2. Colosseum och Forum Romanum, bäst inifrån och med en lokal guide.

Runt Colosseum
Runt Colosseum

Colosseum står förmodligen högst upp på din önskelista över platser att besöka i Rom. Och det är inte så konstigt. Det som under det antika Rom var platsen för de mest mytiska gladiatorstriderna har gått till historien som ett emblem, inte bara för Rom utan för hela Italien. Om du är fascinerad av utsidan får du inte missa insidan.

Numera är det möjligt att besöka Colosseum inifrån och gå runt på läktarna, till och med gå in i arenan, precis som gladiatorerna själva gjorde, och för en stund njuta av känslan av att göra en riktig resa tillbaka i tiden. Intill Colosseum ligger dessutom Forum Romanum och Palatinkullen, som är väl värda ett besök.

Du kan besöka monumentet på egen hand, men du får ut mycket mer av det om en lokal guide förklarar vad du ser, hur det byggdes och vad de strider som Colosseum stod värd för bestod av. Att avrunda ditt besök med en guidad tur till Forum Romanum och Palatinska kullen är det perfekta sättet att avsluta din rundtur i det antika Rom.

Oavsett vilken tur du väljer kommer du att kunna hoppa över de långa köerna vid biljettkontoret varje dag. Här är de bästa turerna:

Boka en tur till Colosseum, Forum och Palatinska kullen

3. Res till jordens centrum med en guidad tur i katakomberna

Roms arkitektur live
Roms arkitektur live

Roms katakomber är en annan av dess bäst bevarade hemligheter. En bit bort från centrum, längs den antika vägen Appian Way, når du katakomberna, en otroligt välbevarad underjordisk krypta där du kan besöka sarkofager och gravar av påvar och konstnärliga lämningar som är mer än 1500 år gamla.

Även om det finns mer än 19 kilometer katakomberna tar besöket mindre än två timmar, men du kan bara gå in med en guide, så jag rekommenderar att du bokar en guidad tur i S:t Callixtus katakomber om du känner för att fördjupa dig i denna resa full av legender och mysterier.

Boka en rundtur i Roms katakomber

4. Det mest bekväma alternativet: att resa runt i Rom med buss

Petersplatsen i Vatikanen
Petersplatsen i Vatikanen

Även om Rom är en stad att promenera runt i är det ibland inte inom allas räckhåll. Om detta är ditt fall har du möjlighet att göra det ombord på denna turistbuss utan att ge upp sällskapet av en specialiserad guide. Det område som bussen täcker är större än det som täcks av rundvandringarna, så jag rekommenderar också detta alternativ om du har lite tid under ditt besök.

Även om det kan verka som en utflykt som förtar stadens charm är turistbussen en utmärkt idé för personer med nedsatt rörlighet, med lite tid i staden eller helt enkelt för besökare som anländer till staden mitt i sommaren och letar efter ett praktiskt sätt att ta sig runt samtidigt som de undviker värmen.

Dessutom kan du använda den som kollektivtrafik för att förflytta dig från en sevärdhet till en annan, eftersom den har gratis hållplatser och täcker de viktigaste punkterna i staden. Kontrollera priser, tillgänglighet och rutter här:

Boka en sightseeingbuss i Rom

5. Upptäck även Roms omgivningar

Trastevere, stadsdelen
Trastevere, stadsdelen

Det är uppenbart att Rom är den eviga staden och namnet lurar inte: dess gator, monument och museer skulle göra det möjligt för oss att promenera och upptäcka nya saker varje dag i åratal. Men visst kommer din tid i staden inte att vara för evigt och om du känner för att utnyttja din resa för att utforska Roms omgivningar och lära känna lite mer om italiensk kultur har du tur.

Det finns gott om utflykter och guidade turer som du kan anmäla dig till om du känner för att koppla bort stadens kaos och lära känna andra otroliga platser som Pompeji, Florens, Neapel eller till och med de arkeologiska lämningarna i Ostia eller Villa dell'Este och Hadrianus villa.

Du kommer att se att det finns alternativ för alla smaker och budgetar, så dyka ner i den här listan för att välja det som passar bäst för din resa:

Boka en utflykt till Pompeji från Rom

6. Njut av Roms charm på cykel

Typisk pizzeria i Trastevere
Typisk pizzeria i Trastevere

Attutforska Rom på cykel är en av de roligaste turerna du kan göra under din semester i den eviga staden.

Det är en aktivitet som gör att du kan se många intressanta platser i Rom på kort tid, till exempel det antika Rom, Villa Borghese, stadens centrum eller Colosseum och Trastevere, bland många andra platser.

Cykelturerna i Rom varar vanligtvis i 3-4 timmar, men fördelen är att de kan göras av alla typer av resenärer, oavsett fysisk kondition, eftersom det finns både klassiska och elektriska cyklar. Dessutom får du hela tiden sällskap av en lokal guide som tar dig till de mest tillgängliga platserna och under resans gång kan du stanna flexibelt för att ta de foton du vill.

Boka en cykeltur i Rom

7. Lär dig mer om italiensk mat genom att ta en gastronomisk rundtur i Rom

Njut av de olika pizzorna på Pizzeria Panattoni.| ©Aimarmi
Njut av de olika pizzorna på Pizzeria Panattoni.| ©Aimarmi

När du tänker på Italien tänker du också på dess utsökta kök. Ett kök som har korsat gränser och erövrat hjärtan över hela världen.

Förutom att njuta av dess underbara rätter på Roms restauranger har du under din resa till Rom möjlighet att ta en gastronomisk rundtur för att upptäcka de bästa lokala produkterna under en rundtur på marknader som Campo de' Fiori och gourmetutrymmen i stadsdelar som Trastevere eller det judiska kvarteret.

Och det bästa av allt: det kommer att finnas provsmakningar! Pizzor, pasta, gelato, stekta kronärtskockor och många andra typiska rätter från staden.

Det bästa med den här typen av turer är att de inte tenderar att fokusera enbart på gastronomi, utan de ägnar också tid åt att lära känna Roms emblematiska platser ( Fontana di Trevi, Spanska trappan, Piazza Navona, Pantheon, Campo de Fiori, etc.) och de kommer att ge dig de bästa rekommendationerna.) och de kommer att ge dig de bästa rekommendationerna för att du ska kunna äta som en lokal under ditt besök i Rom.

Om du väljer det alternativet kan du till och med ta en rundtur i Rom som innehåller en matlagningskurs med en professionell kock för att göra en äkta romersk pizza.

Boka en matresa i Rom

8. Utforska Roms bohemiska stadsdel Trastevere

Trilussa-torget| ©Jim Naureckas
Trilussa-torget| ©Jim Naureckas

Trastevere är ett av Roms charmigaste kvarter. Jämfört med andra områden i staden som är mer överfulla med turister har det en avslappnad och bohemisk air som du kommer att bli förälskad i.

Därför får du inte missa en rundtur i Trastevere under din semester i Rom. Om du har möjlighet rekommenderar jag dig att välja en privat rundtur eftersom du på så sätt kan njuta av dess underverk i din egen takt och anpassa rutten till de platser du är mest intresserad av att se.

På de privata turerna i Trastevere kommer du dessutom att skapa en mycket nära och avslappnad atmosfär med guiden, vilket gör utflykten till en mycket underhållande upplevelse. Du kan till och med be guiden om personliga restaurangrekommendationer, vilket kommer att komma väl till pass under besöket om du känner för att stanna på middag i Trastevere.

Boka en utflykt till Trastevere och det judiska gettot

9. Hoppa på en Vespa och upptäck Rom

På en vespa| ©jor baeke
På en vespa| ©jor baeke

Drömmer du om att efterlikna Audrey Hepburn och Gregory Peck i filmen "Roman Holiday" och upptäcka den eviga staden på en Vespa? Det här är en av de roligaste turerna i Rom!

Vespaen är en av de mest kända symbolerna för den italienska kulturen på grund av sina många framträdanden i filmerna, och att kunna utforska landets huvudstad på en av dem är en oförglömlig upplevelse.

Om du inte vet hur man kör en motorcykel behöver du inte oroa dig, för på den här turen reser du som passagerare och under resans gång får du sällskap av en privat chaufför som visar dig dess viktigaste monument och några häpnadsväckande hemliga platser. Och det kommer att göras stopp längs vägen så att du kan ta alla bilder du vill.

Hyr en skoter i Rom

10. Ha kul när du turnerar runt i det kejserliga Rom med golfbil

Besök Fontana di Trevi| ©Radek Kucharski
Besök Fontana di Trevi| ©Radek Kucharski

Ett annat bra sätt att tillbringa en oförglömlig dag i Rom är att sätta sig på en golfbil och låta sig föras genom gatorna i det kejserliga Rom medan chaufförens guide berättar om monumentens historia.

Under en rundtur på cirka tre timmar kan du njuta av de bästa vyerna över Colosseum, Pantheon eller Circus Maximus medan guiden berättar om de stora romerska kejsarnas strider.

När du passerar Trevi-fontänen kan du kasta ditt mynt och låta dig fotograferas, eftersom den här turen låter dig stanna vid de mest emblematiska platserna så att du kan gå runt dem och betrakta de romerska monumentens skönhet i lugn och ro.

Boka golfbilsturen i Rom

11. Promenera genom Roms gator under stjärnorna

Roms gator på natten| ©Dylan Freedom
Roms gator på natten| ©Dylan Freedom

Jag är säker på att en nattlig rundtur i Rom kommer att vara en av de upplevelser som du kommer att njuta mest av under din vistelse och som du kommer att ta med dig som ett mycket speciellt minne.

Det får inte saknas på din lista över saker att göra i Rom! Staden är insvept i en romantisk och gåtfull atmosfär och en promenad genom Roms monumentala gator medan du ser dess kyrkor, palats och torg skina blir en mycket spännande upplevelse.

Dessutom är en av fördelarna med att göra en nattlig rundtur i Rom jämfört med rundturer på dagtid att det på kvällen vanligtvis inte är så mycket folk på gatorna och promenaden är mycket lugnare. Jag rekommenderar dig att göra det särskilt under sommarnätterna, det är helt enkelt magiskt!

Om du vill veta mer om den här typen av aktiviteter får du inte missa inlägget Bästa nattvandringarna i Rom där du hittar många förslag.


Viktigaste turstopps i Rom

Trevi-fontänen
Trevi-fontänen

Grovt sett kan du dela in staden Rom i fyra turistområden: det antika Rom med Colosseum och Forum Romanum som främsta sevärdheter, Vatikanstaten med Petersplatsen som landmärke, kvarteret Trastevere och Roms centrum med Trevi-fontänen, Pantheon och Piazza Navona som måste sevärdheter. Om inte turen du bokar täcker ett specifikt kvarter eller område, brukar alla turer täcka följande hållplatser:

Fontana del Tritone

Vanligtvis är det turens mötesplats, den ligger på Piazza Barberini och är en barockfontän ritad av Bernini. Förutom att berätta om myten om Triton kommer guiden säkert att utnyttja detta stopp för att berätta om journalisten Margaret Fuller, eftersom det finns en tavla på torget som är tillägnad henne.

Piazza Navona

Roms största torg med sina barockfontäner är ett av de områden som mest förtrollar besökare till den eviga staden. Det finns många legender smidda kring dessa statyer som representerar de stora floderna på den tid då de byggdes (mitten av 1600-talet); guiden kommer att förklara flera av dem och berätta vilka som är de mest tillförlitliga.

Fontana di Trevi

Utan tvekan den mest representativa fontänen i Rom samt den största. Ta med småpengar eftersom du säkert har hört att traditionen är att kasta dem baklänges: en för att återvända till Rom och två för att hitta kärleken.

Pantheon

Din guide kommer förmodligen att använda detta stopp för att berätta om Roms återförening, eftersom det är i Pantheon som kvarlevorna av Victor Emmanuel II, det återförenade Italiens första kung, vilar. Försök att inte tappa tråden i förklaringarna när du betraktar detta underverk av romersk arkitektur; jag varnar dig för att det inte är lätt. Inträdet är gratis.

Ignatius av Loyolas kyrka

Denna kyrka i barockstil som byggdes mellan 1600- och 1700-talen innehåller en modell av ett tempel tillägnat världsreligionerna och en mycket speciell optisk illusion som din reseledare i Rom kommer att kunna avslöja för dig. Fri entré.

Hadrianus tempel

Detta tempel i korintisk stil från 1000-talet är den bästa platsen för att lära sig om Roms gamla kejsares historia. Din guide kommer säkerligen inte att missa detta tillfälle.

Organisera din guidade rundtur i Rom

Trädgårdarna i Villa Borghese
Trädgårdarna i Villa Borghese

Hur du tar dig till mötesplatsen

Mötesplatserna för rundvandringar i Rom är vanligtvis centrala platser. Tritonfontänen, Piazza Trilussa i Trastevere, Piazza del Popolo, Piazza de Campo de Fiori, Via Labicana... Jag rekommenderar att du tar tunnelbanan till en central hållplats och sedan går till mötesplatsen (du kan be din guide om en referenspunkt när du bokar turen).

Tidtabeller

Du kommer normalt att kunna välja mellan ett antal tidtabeller som finns tillgängliga för din rundtur i Rom. När det gäller veckodagarna finns turer vanligtvis tillgängliga varje dag, men observera att de flesta av Roms museer är stängda på måndagar, så besökare kanske vill ta tillfället i akt att göra lite sightseeing i stadens centrum. Som i alla storstäder brukar helger och helgdagar också vara mer trångt i turistområdena.

Turernas varaktighet

Turerna varar vanligtvis mellan två och tre timmar, beroende på vilket alternativ du väljer. Vandringsturerna i centrala Rom är tillräckligt långa för att du ska kunna insupa historien på de mest emblematiska platserna och sedan återvända till dem i lugn och ro, men om du väljer vandringsturerna Colosseum och Forum Romanum ska du tänka på att tiden du spenderar inne i monumenten kan vara kort om du vill se dem på djupet.

Måltider

Ta med dig vatten och snacks. Längre rundturer har vanligtvis ett 15-minuters stopp mitt i rundturen. Beroende på var du avslutar rundturen kommer din guide förmodligen att rekommendera ställen att äta eller äta middag på, bort från stadens allmänna liv och rörelse.

Turer med barn

Om det inte är en lång rundtur kan barn klara sig utmärkt eftersom de är utomhus och kan springa runt och leka (det är inte som på ett museum där de måste stå stilla) medan guiden visar dem sevärdheterna. De sträckor som täcks under de flesta turer (särskilt de i centrum) är ganska hanterbara, men tänk på att det vid de flesta hållplatser inte finns plats att sitta ner.

Anas restips

Om du kan välja datum för din guidade tur, undvik helger och helgdagar, eftersom det är då som de flesta turisterna tenderar att befinna sig i Roms centrum.

Tips till resenärer som är intresserade av att ta en guidad tur i Rom

Piazza Navona-fontänen
Piazza Navona-fontänen

Att hitta din mötesplats, välja schema och packa ryggsäcken är viktigt, men det finns andra detaljer som du bör känna till innan du ger dig ut på en rundtur i Rom. Här är mina bästa tips:

  1. Kontrollera språket. Du kommer inte att ha några problem eftersom dessa turer finns på flera språk (spanska, portugisiska, engelska, tyska och franska är de vanligaste), men kontrollera tillgängligheten för din valda tid och ditt valda språk. Ett annat tips är att en stadsrundtur inte är rätt tillfälle att öva språk, du kommer att njuta mycket mer av den på ditt modersmål. 2. Bär bekväma skor. Du kommer att gå i flera timmar och stå länge, eftersom det ibland inte finns någon plats att sitta ner under rundturen. Se till att dina skor inte är nya och att de inte skaver (se upp för sommarskor). För säkerhets skull, ta med dig några plåster. 3. Ställ frågor. Be om rekommendationer för att äta som en lokal eller gå ut och festa och fråga efter de bästa utsiktspunkterna för att ta de bästa bilderna, efter de mest originella souvenirerna du kan köpa i Rom, efter gömda platser du inte får missa, efter utflykter som kompletterar din resa... Ställ så många frågor du vill eftersom du inte alltid kommer att ha en expertguide i staden som kan svara på dina frågor. 4. Gör anteckningar. Okej, det kanske är en överdrift, men personligen har jag mer än en gång njutit så mycket av de historier som jag har fått höra på rundvandringar att jag har kommit på mig själv med att anteckna på min mobiltelefon. På senare tid har jag tagit med mig anteckningsbok och penna på vandringsturerna eftersom jag inte vill glömma något. Det blir också en idealisk övning om du senare ska göra en reseanteckningsbok.

Om du är intresserad av rundturer i Rom kommer du också att vara intresserad av

Borghese-galleriet| ©Mateus Campos Felipe
Borghese-galleriet| ©Mateus Campos Felipe

Om du hör till dem som tycker om historierna, detaljerna och anekdoterna bakom de viktigaste monumenten kan du inte lämna Rom utan att ta de två viktigaste guidade turerna: Colosseum och Vatikanen. Båda platserna är underbara att gå runt på och ta tusen bilder på, men du förstår dem inte fullt ut förrän du får en guidad tur. Här är de guidningar som jag har skrivit om Vatikanens guidade turer y Colosseum-turer ifall du är intresserad av att organisera din egen guidade tur.

Om du vill komma bort från de upptrampade vägarna föreslår jag att du besöker det otroliga Borghese-galleriet (som också ligger i en av de vackraste parkerna jag någonsin sett). Det här är artikeln som jag skrev om den, Borghese trädgårdar och galleri Turer och biljettersom du kan läsa för att organisera ditt besök.