Turer i Rom stad

Det sägs att Rom är den eviga staden, och så är det också: på dess gator hittar du kilometervis av konst och kultur. Missa inte denna lista över de bästa rundturerna på engelska för att lära känna staden och njuta av den till fullo.

Ana Caballero

Ana Caballero

13 minsta läsning

Turer i Rom stad

Piazza di Spagna | ©Daniel Basso

Rom är ett friluftsmuseum. I varje hörn finns en staty, en fontän eller en byggnad som andas historia; en historia som vi måste lägga till invånarnas seder och bruk och den utsökta gastronomin. En guidad tur är det bästa sättet att lära känna staden Rom och eftersom det stora utbudet av turer som erbjuds kan vara överväldigande, hjälper jag dig att välja den bästa.

1. Besök Vatikanen och Sixtinska kapellet med en expertguide

Petersplatsen i Vatikanen
Petersplatsen i Vatikanen

Att lämna Rom utan att besöka Sixtinska kapellet skulle vara (nästan bokstavligt talat) en dödssynd. Kapellets fresker är utan tvekan huvudattraktionen för de miljontals turister som vallfärdar hit varje år, men du vill inte heller missa Peterskyrkan, Petersplatsen och den enorma mängd konst du hittar i Vatikanmuseerna.

Att lära känna allt detta i detalj kan ta dagar eller så kan du göra misstaget att besöka på egen hand och vandra runt utan att tänka på dess sammanhang, dess symbolik eller Vatikanens bäst bevarade hemligheter. Att besöka dem med en expertguide är nödvändigt för att njuta av detta område i Rom till fullo. Dessutom slipper du köerna till entrén (något som är mycket viktigt med tanke på att man kan få vänta i timmar vid biljettkassorna).

Det finns flera alternativ att välja mellan: från det mest ekonomiska till det mest exklusiva, att komma till Vatikanen tidigt på morgonen innan den öppnas för allmänheten så att du kan njuta av konsten i tystnad, lugn och ro och undvika folkmassorna. Boka alltid biljetter i förväg och online för att undvika för höga priser och framför allt för att få biljetter på den dag och vid den tidpunkt du vill.

Boka en guidad tur i Vatikanen och Sixtinska kapellet

2. Colosseum och Forum Romanum, bäst från insidan och med en lokal guide.

Runt Colosseum
Runt Colosseum

Colosseum står förmodligen högst upp på din önskelista över platser att besöka i Rom. Och det är inte så konstigt. Det som under antikens Rom var skådeplatsen för de mest mytomspunna gladiatorstriderna har gått till historien som ett emblem, inte bara för Rom, utan för hela Italien. Om du fascineras av utsidan får du inte missa insidan.

Numera är det möjligt att besöka Colosseum från insidan och gå runt bland läktarna, till och med gå in i arenan, precis som gladiatorerna själva gjorde, och för en stund njuta av känslan av att göra en verklig resa tillbaka i tiden. Bredvid Colosseum ligger dessutom Forum Romanum och Palatinkullen, som är väl värda ett besök.

Du kan besöka monumentet på egen hand, men du får ut mycket mer av det om en lokal guide förklarar vad du ser, hur det byggdes och vad de strider som Colosseum var värd för bestod av. Att avrunda besöket med en guidad tur på Forum Romanum och Palatinerberget är det perfekta sättet att fullborda din rundtur i det antika Rom.

Oavsett vilken tur du väljer kommer du att kunna hoppa över de långa köerna vid biljettkontoret varje dag. Här är de bästa:

Boka en rundtur i Colosseum, Forum och Palatinkullen

3. Res till jordens medelpunkt med en guidad tur i katakomberna

Roms arkitektur live
Roms arkitektur live

Roms katakomber är en av stadens bäst bevarade hemligheter. En bit från centrum, längs den antika Appiavägen, når du katakomberna, en otroligt välbevarad underjordisk krypta där du kan besöka sarkofager och påvegravar och konstnärliga lämningar som är mer än 1500 år gamla.

Även om det finns mer än 19 kilometer katakombtunnlar tar besöket mindre än två timmar, men du kan bara komma in med en guide, så jag rekommenderar att du bokar en guidad tur i St Callixtus katakomber om du känner för att fördjupa dig i denna resa full av legender och mysterier.

Boka en rundtur i Roms katakomber

4. Det bekvämaste alternativet är att åka buss till Rom

Petersplatsen i Vatikanen
Petersplatsen i Vatikanen

Även om Rom är en stad att promenera runt i, är det ibland inte alla som har möjlighet att göra det. Om så är fallet kan du göra det ombord på den här turistbussen utan att avstå från sällskapet av en specialiserad guide. Bussen täcker ett större område än vandringarna, så jag rekommenderar även detta alternativ om du har lite tid under ditt besök.

Även om det kan verka som en utflykt som förtar stadens charm, är turistbussen en utmärkt idé för personer med nedsatt rörlighet, med lite tid i staden eller helt enkelt för besökare som anländer till staden mitt i sommaren och letar efter ett praktiskt sätt att ta sig runt samtidigt som de flyr från hettan.

Dessutom kan du använda den som kollektivtrafik för att ta dig från en intressant plats till en annan, eftersom den har gratis hållplatser och täcker de viktigaste punkterna i staden. Kontrollera priser, tillgänglighet och rutter här:

Boka sightseeingbuss till Rom

5. Upptäck även Roms omgivningar

Kvarteret Trastevere
Kvarteret Trastevere

Det är uppenbart att Rom är den eviga staden och namnet ljuger inte: dess gator, monument och museer skulle göra det möjligt för oss att promenera och upptäcka nya saker varje dag i åratal. Men din tid i staden kommer inte att vara för evigt och om du vill utnyttja din resa till att utforska Roms omgivningar och lära dig lite mer om den italienska kulturen har du tur.

Det finns gott om utflykter och guidade turer som du kan anmäla dig till om du vill koppla bort stadens kaos och lära känna andra otroliga platser som Pompeji, Florens, Neapel eller till och med de arkeologiska lämningarna i Ostia eller Villa dell'Este och Hadrianus Villa.

Du ser att det finns alternativ för alla smaker och budgetar, så dyk ner i listan för att välja det som passar bäst för din resa:

Boka en utflykt till Pompeji från Rom

6. Njut av Roms charm på cykel

Typisk pizzeria i Trastevere
Typisk pizzeria i Trastevere

Attutforska Rom på cykel är en av de roligaste turerna du kan göra under din semester i den eviga staden.

Det är en aktivitet som gör att du kan se många intressanta platser i Rom på kort tid, till exempel antika Rom, Villa Borghese, stadens centrum eller Colosseum och Trastevere, bland många andra platser.

Cykelturerna i Rom varar vanligtvis cirka 3 eller 4 timmar men fördelen är att de kan göras av alla typer av resenärer, oavsett deras fysiska kondition, eftersom det finns klassiska och elektriska cyklar. Dessutom kommer du hela tiden att åtföljas av en lokal guide som tar dig till de mest tillgängliga platserna och under rutten kommer du att kunna stanna flexibelt för att ta de foton du vill ha.

Boka en cykeltur i Rom

7. Lär dig mer om italiensk mat genom att ta en gastronomisk rundtur i Rom

Njut av de många olika pizzorna på Pizzeria Panattoni| ©Aimarmi
Njut av de många olika pizzorna på Pizzeria Panattoni| ©Aimarmi

När man tänker på Italien tänker man också på dess utsökta kök. Ett kök som har korsat gränser och erövrat hjärtan över hela världen.

Förutom att njuta av dess underbara rätter på Roms restauranger har du under din resa till Rom möjlighet att ta en gastronomisk tur för att upptäcka de bästa lokala produkterna på en rundtur på marknader som Campo de' Fiori och gourmetutrymmen i kvarter som Trastevere eller det judiska kvarteret.

Och bäst av allt: det kommer att finnas provsmakningar! Pizzor, pasta, gelato, friterade kronärtskockor och många andra typiska rätter från staden.

Det bästa med den här typen av rundturer är att de inte bara fokuserar på gastronomi, utan också ägnar tid åt att lära känna Roms symboliska platser ( Trevifontänen, Spanska trappan, Piazza Navona, Pantheon, Campo de Fiori, etc.) och de kommer att ge dig de bästa rekommendationerna.) och de kommer att ge dig de bästa rekommendationerna för att du ska kunna äta som en lokalbo under ditt besök i Rom.

Om du väljer det alternativet kan du även ta en rundtur i Rom som innehåller en matlagningskurs med en professionell kock för att göra en äkta romersk pizza.

Boka en matresa i Rom

8. Utforska Roms bohemiska stadsdel Trastevere

Trilussa-torget| ©Jim Naureckas
Trilussa-torget| ©Jim Naureckas

Trastevere är en av Roms mest charmiga stadsdelar. Jämfört med andra delar av staden, som är mer turisttäta, har Trastevere en avslappnad och bohemisk atmosfär som du kommer att bli förälskad i.

Det är därför du inte får missa en rundtur i Trastevere under din semester i Rom. Om du har möjlighet rekommenderar jag att du väljer en privat rundtur eftersom du på så sätt kan njuta av dess underverk i din egen takt och anpassa rutten till de platser du är mest intresserad av att se.

På de privata turerna i Trastevere kommer du dessutom att skapa en mycket nära och avslappnad atmosfär med guiden, vilket gör utflykten till en mycket underhållande upplevelse. Du kan till och med be guiden om personliga restaurangrekommendationer, vilket kommer väl till pass under ditt besök om du känner för att stanna kvar och äta middag i Trastevere.

Boka en rundtur i Trastevere och judiska gettot

9. Hoppa på en Vespa och upptäck Rom

På en vespa| ©jor baeke
På en vespa| ©jor baeke

Drömmer du om att göra som Audrey Hepburn och Gregory Peck i filmen "Roman Holiday" och upptäcka den eviga staden på en vespa? Detta är en av de roligaste turerna i Rom!

Vespan är en av de mest kända symbolerna för italiensk kultur tack vare dess många framträdanden i filmer och att kunna utforska landets huvudstad på en av dem är en oförglömlig upplevelse.

Om du inte vet hur man kör motorcykel behöver du inte oroa dig, för på den här turen kommer du att resa som passagerare och under resans gång kommer du att åtföljas av en privatchaufför som visar dig de viktigaste monumenten och några häpnadsväckande hemliga platser. Och det kommer att finnas stopp längs vägen så att du kan ta alla bilder du vill.

Hyr en skoter i Rom

10. Ha kul på en rundtur i det kejserliga Rom med golfbil

Besök Fontana di Trevi| ©Radek Kucharski
Besök Fontana di Trevi| ©Radek Kucharski

Ett annat bra sätt att tillbringa en oförglömlig dag i Rom är att sätta sig i en golfbil och låta sig transporteras genom det kejserliga Roms gator medan föraren berättar om monumentens historia.

Under en tur på ca tre timmar får du den bästa utsikten över Colosseum, Pantheon eller Circus Maximus medan guiden berättar om de stora romerska kejsarnas strider.

När du passerar Trevifontänen kan du kasta mynt och låta dig fotograferas, eftersom denna tur låter dig stanna till vid de mest symboliska platserna så att du kan gå runt dem och begrunda de romerska monumentens skönhet på din fritid.

Boka golfbilstur i Rom

11. Strosa genom Roms gator under stjärnorna

Roms gator på natten| ©Dylan Freedom
Roms gator på natten| ©Dylan Freedom

Jag är säker på att en nattvandring i Rom kommer att vara en av de upplevelser du kommer att njuta mest av under din vistelse och en upplevelse som du kommer att ta med dig som ett mycket speciellt minne.

Det får inte saknas på din lista över saker att göra i Rom! Staden är insvept i en romantisk och gå tfull atmosfär och en promenad genom Roms monumentala gator medan du ser dess kyrkor, palats och torg lysa blir en mycket spännande upplevelse.

Dessutom är en av fördelarna med att göra en nattvandring i Rom jämfört med dagsturer att det på natten vanligtvis inte finns så många folkmassor på gatorna och promenaden är mycket tystare. Jag rekommenderar dig att göra det särskilt under sommarnätterna, det är helt enkelt magiskt!

Om du vill veta mer om den här typen av aktiviteter, missa inte inlägget Bästa natturer i Rom där du hittar många förslag.


De viktigaste hållplatserna i Rom

Fontänen Trevi
Fontänen Trevi

Grovt sett kan man dela in staden Rom i fyra turistområden: Antika Rom med Colosseum och Forum Romanum som främsta sevärdheter, Vatikanstaten med Petersplatsen som landmärke, stadsdelen Trastevere och Roms centrum med Trevifontänen, Pantheon och Piazza Navona som måste-se-platser. Om inte den tur du bokar täcker ett specifikt kvarter eller område, täcker de alla vanligtvis följande stopp:

Fontana del Tritone

Fontana del Tritone ligger på Piazza Barberini och är en barockfontän som designades av Bernini. Förutom att berätta om myten om Triton kommer guiden säkert att utnyttja detta stopp för att berätta om journalisten Margaret Fuller, eftersom det finns en plakett på torget som är tillägnad henne.

Piazza Navona

Roms största torg med sina barockfontäner är ett av de områden som mest förtrollar besökare i den eviga staden. Det finns många legender kring dessa statyer som representerar de stora floderna på den tid då de byggdes (mitten av 1600-talet); guiden kommer att förklara flera av dem och berätta vilka som är de mest tillförlitliga.

Fontänen Trevi

Utan tvekan den mest representativa fontänen i Rom och även den största. Ta med dig småpengar eftersom du säkert har hört att traditionen är att kasta dem baklänges: en för att återvända till Rom och två för att hitta kärleken.

Pantheon

Din guide kommer förmodligen att använda detta stopp för att berätta om Roms återförening, eftersom det är i Pantheon som Victor Emmanuel II, den första kungen i det återförenade Italien, vilar. Försök att inte tappa tråden i förklaringarna när du betraktar detta underverk av romersk arkitektur; jag varnar dig för att det inte är lätt. Inträdet är gratis.

Ignatius av Loyola-kyrkan

Denna kyrka i barockstil byggdes mellan 1600- och 1700-talet och innehåller en modell av ett tempel tillägnat världens religioner och en mycket speciell optisk illusion som din reseledare i Rom kommer att kunna avslöja för dig. Gratis inträde.

Hadrianus tempel

Detta tempel i korintisk stil från 1000-talet är det bästa stället att lära sig mer om Roms gamla kejsare. Din guide kommer säkert inte att missa detta tillfälle.

Organisera din guidade rundtur i Rom

Villa Borghese trädgårdar
Villa Borghese trädgårdar

Hur man tar sig till mötesplatsen

Mötesplatserna för vandringsturer i Rom är vanligtvis centrala platser. Tritonfontänen, Piazza Trilussa i Trastevere, Piazza del Popolo, Piazza de Campo de Fiori, Via Labicana... Jag rekommenderar att du tar tunnel banan till en central hållplats och sedan promenerar till mötesplatsen (du kan be din guide om en referenspunkt när du bokar turen).

Tidtabeller

Du kommer normalt att kunna välja mellan ett antal tidtabeller för din rundtur i Rom. När det gäller veckodagar erbjuds turer vanligtvis varje dag, men observera att de flesta av Roms museer är stängda på måndagar, så besökare kanske vill ta tillfället i akt att göra lite sightseeing i stadens centrum. Som i alla storstäder brukar det vara mer folk i turistområdena på helger och helgdagar.

Rundturernas längd

Turerna varar vanligtvis mellan två och tre timmar, beroende på vilket alternativ du väljer. Vandringarna i centrala Rom är tillräckligt långa för att du ska kunna ta del av historien på de mest emblematiska platserna och sedan återvända till dem när du vill, men om du väljer Colosseum och Forum Romanum bör du tänka på att den tid du tillbringar inne i monumenten kan vara kort om du vill se dem på djupet.

Måltider

Ta med vatten och snacks. Längre turer har vanligtvis ett 15-minuters stopp mitt på turen. Beroende på var du avslutar turen kommer din guide förmodligen att rekommendera platser där du kan äta eller äta en bit bort från stadens allmänna liv och rörelse.

Rundturer med barn

Om det inte är en lång rundtur kan barn klara sig alldeles utmärkt eftersom de är utomhus och kan springa runt och leka (det är inte som på ett museum där de måste stå stilla) medan guiden visar dem sevärdheterna. Avstånden på de flesta turer (särskilt de i stadens centrum) är ganska hanterbara, men var medveten om att det vid de flesta hållplatser inte finns plats att sitta ner.

Ana's Traveller Tip

Om du kan välja ett datum för din guidade tur, undvik helger och helgdagar, eftersom det är då de flesta turister tenderar att vara i centrum av Rom.

Tips för resenärer som är intresserade av att ta en rundtur i Rom

Fontänen på Piazza Navona
Fontänen på Piazza Navona

Att hitta din mötesplats, välja ditt schema och packa din ryggsäck är viktigt, men det finns andra detaljer du vill veta innan du ger dig ut på en rundtur i Rom. Här är mina bästa tips:

  1. Kontrollera språket. Du kommer inte att ha några problem eftersom dessa turer finns tillgängliga på flera språk (spanska, portugisiska, engelska, tyska och franska är de vanligaste), men kontrollera tillgängligheten för din valda tid och språk. Ett annat tips är att en stadsrundtur inte är rätt tillfälle att öva språk, du kommer att njuta mycket mer av den på ditt modersmål. 2. Ta på dig bekväma skor. Du kommer att gå i flera timmar och stå länge, eftersom det ibland inte finns någon plats att sitta ner på under turen. Se till att dina skor är nya och inte skaver (se upp för sommarskor). Ta för säkerhets skull med dig några plåster. 3. Ställ frågor. Be om rekommendationer för att äta som en lokalbo eller gå ut och festa och fråga efter de bästa utsiktsplatserna för att ta de bästa bilderna, efter de mest originella souvenirerna du kan köpa i Rom, efter gömda platser du inte får missa, efter utflykter som kompletterar din resa ... Ställ så många frågor du vill eftersom du inte alltid har en expertguide i staden som kan svara dig. 4. Ta anteckningar. OK, det kanske är en överdrift, men personligen har jag mer än en gång uppskattat de historier jag har fått höra på vandringsturer så mycket att jag har kommit på mig själv med att göra anteckningar på min mobiltelefon. På senare tid har jag tagit med mig en anteckningsbok och penna eftersom jag inte vill glömma något. Det kommer också att vara perfekt övning om du ska göra en reseanteckningsbok senare.

Om du är intresserad av Romresor kommer du också att vara intresserad av

Borghese-galleriet| ©Mateus Campos Felipe
Borghese-galleriet| ©Mateus Campos Felipe

Om du är en av dem som tycker om berättelserna, detaljerna och anekdoterna bakom de viktigaste monumenten kan du inte lämna Rom utan att ta de två viktigaste guidade turerna: Colosseum och Vatikanen. Båda platserna är underbara att gå runt och ta tusen bilder, men du förstår dem inte helt förrän du tar en guidad tur. Här är de guider jag har skrivit om Vatikanens guidade turer y Colosseum-turer om du är intresserad av att organisera en egen guidad tur.

Om du vill gå utanför allfarvägarna föreslår jag att du besöker det otroliga Borghese Gallery (som också ligger i en av de vackraste parkerna jag någonsin har sett). Här är artikeln jag skrev om det, Borghese trädgårdar och galleri Turer och biljettersom du kan läsa för att organisera ditt besök.