5 ställen att äta nära Vatikanen

När du planerar din resa till Rom föreställer du dig förmodligen att du ska äta mycket och bra. Men ibland kan det vara svårt att hitta det perfekta stället. Här är mina favoriter

Carmen Navarro

Carmen Navarro

5 minsta läsning

5 ställen att äta nära Vatikanen

Förberedelse av degen för en utsökt pizza | Nadia Spetniskaya

Rutiga dukar, parmesandoft och oändligt med spaghetti carbonara. Ja, det vattnas i munnen för det är vad som väntar dig när du anländer till pastans huvudstad. Och när du kommer dit ska du göra ett (eller flera) stopp i Vatikanen, för efter så mycket konst kommer du att få aptit.

För att du inte ska hamna med tom mage mitt i ett sådant turistområde utan att veta vart du ska ta vägen rekommenderar jag att du tar en gastronomisk rundtur i Vatikanen där du får smaka på olika italienska specialiteter och prova ett brett utbud av viner. Du kommer också att besöka en pizzeria med mer än 80 förslag. Och om du letar efter fler alternativ, här är en lista över mina favoritställen:

1. De bästa pizzorna i en familjär atmosfär, på Nicò

Utsökt italiensk pizza| ©Nik Owens
Utsökt italiensk pizza| ©Nik Owens

Om du är ute efter en bra och varierad meny på en autentisk restaurang ska du prova Nicò, en mysig restaurang i Prati (bara några meter från Vatikanen) där du kan äta bland romare och knappt höra några turister.

Det är ett ställe som mest besöks av familjer som bor i området och ungdomar som studerar i området (det finns flera gymnasier och högskolor i närheten), så du kommer att hitta bra priser och bra kvalitet.

Här kan du äta den typiska romerska pizzan, den tunna med krispiga kanter. Du äter upp hela pizzan utan att känna dig mätt (vilket är fallet med de tjockare pizzorna). Den mest klassiska är margherita (tomat och mozzarella) men låt servitörerna ge dig råd eller beställ till och med olika pizzor så att du kan prova lite av varje.

 • Var: Viale Angelico, 6.
 • Varför jag gillar det här stället: Det är ett av dessa familjeägda ställen, mycket autentiskt och mycket "grannskap", med en mycket bra kvalitetsstandard och atmosfär.
 • Rekommenderas om... du är ute efter en traditionell italiensk middag med ett brett utbud på menyn att välja mellan.

Boka en gastronomisk rundtur i Vatikanen

2. Mellanmål och frukost, på Panificio Marè Prati

Italienska bakverk| ©Louis Hansel
Italienska bakverk| ©Louis Hansel

Om du fortfarande inte har fått nog av croissanter (man kan aldrig få nog) vill jag att du stannar till vid denna dolda pärla (jag säger dold eftersom den har en mycket liten ingång och går helt obemärkt förbi) för att köpa de bästa bakverk du någonsin kommer att smaka i Rom. Förutom att sälja till allmänheten levererar detta historiska bageri bakverk till många restauranger och barer i staden.

Priserna är löjliga. En "cornetto de cioccolato", min favorit, kostar 40 centimes. Du kommer inte att kunna ta bara en, tyvärr! Tänk bara på att med alla promenader du har gjort och med alla promenader du fortfarande måste göra, kommer dessa kalorier knappast att sätta sig i din kropp. Du hittar det på Viale Angelico, 88 och du måste gå ner för en kort trappa till paradiset. Här är deras webbplats för att väcka din aptit: Panificio Marè Prati.

 • Var ligger det: Viale Angelico 88
 • Varför jaggillar det här stället: det stora utbudet av sötsaker och kvaliteten som du hittar här är oslagbar. Och priserna också!
 • Rekommenderas om... du vill äta något sött när du är i området men inte letar efter någonstans att sitta ner. Allt här är takeaway.

Boka en matresa i Rom

3. Få de bästa pastarätterna att ta med på Pastasciutta

Pastarätt| ©Amirali Mirhashemian
Pastarätt| ©Amirali Mirhashemian

Aldrig har en pastarätt för takeaway varit så god. Förra gången jag gick på en guidad tur i Vatikanmuseerna var jag hungrig och hade ont om tid. Vi utnyttjade det faktum att det inte var så mycket folk i Castel St Angelo och bestämde oss för att köpa med oss ett par pastarätter och äta dem på bron med utsikt över floden.

Vi gick in med låga förväntningar, men vi blev positivt överraskade av kvaliteten på pastan och dess såser. De har alla möjliga sorters pasta och tillbehör, så på några sekunder förbereder de den rätt du vill ha (du kan se hur de gör det genom glaset) och innan du vet ordet av har du den färdig att ta med dig i en låda.

Överväg detta alternativ om du vill äta i lugn och ro i lägenheten eller hotellet där du bor eller om du föredrar att göra som jag gjorde och leta efter det landskap du vill njuta av under din måltid på Roms gator. Detta är deras webbplats.

 • Var ligger det: Via delle Grazie, 5
 • Varför jag gillar det här stället: Få ställen erbjuder en så bra, snabb och billig service.
 • Rekommenderas om... du har bråttom (och är hungrig) och du inte vill avstå från att äta typisk italiensk pasta, bra gjort.

Boka en gastronomisk rundtur i Vatikanen

4. Smörgåsar med gourmetpålägg, på Bono Roma

Italienska charkuterier| ©Theme Photos
Italienska charkuterier| ©Theme Photos

Vem har sagt att något så enkelt som en smörgås inte kan vara lika utsökt som den mest sofistikerade meny? Vi vet att italienarna är mästare på brödproduktion, men blanda det med ett femstjärnigt charkuteri och resultatet kan bli episkt.

För en snabb men välsmakande måltid står Bono Roma i särklass. Du kan ta med dig en av de otroliga "Paninos" som finns på menyn och äta den i något av stadens magiska hörn. Min favorit är Monti, med mortadella, brieost, pistaschpaté och ruccola. Du måste verkligen prova någon av delikatesserna på menyn.

 • Var: Via di Porta Cavalleggeri, 109/111.
 • Varför jag gillar det här stället: ingredienserna är förstklassiga, servicen är snabb, personalen mycket uppmärksam och priset är mycket överkomligt.
 • Rekommenderas om... du vill prova en typisk italiensk "panino italiano" av hög kvalitet och njuta av de bästa charkuterierna.

Boka en gastronomisk rundtur i Vatikanen

5. Rom har också fantastisk sushi och den bästa sushin i stan finns på Temakinho

Sushi| ©Vinicius Benedit
Sushi| ©Vinicius Benedit

Är du trött på pasta och pizza om du har varit i staden i några dagar? Oroa dig inte, jag skulle aldrig erkänna det högt, men jag erkänner att det har hänt mig också. Om du har ätit dig mätt på pasta, pizza, lasagne, risotto och gnocchis är det mer än berättigat att du letar efter något lite mer exotiskt.

Och om du gillar sushi har du tur, för nära Vatikanen finns den bästa sushi jag ätit i Rom. Temakinho är en kedja av brasiliansk-japanska fusionrestauranger (exotiskt, jag varnade dig!) som gör fantastiska rullar och cocktails som inbjuder till att tillbringa natten sittande på terrassen. Byggnaden är också värd ett besök: det är ett typiskt trevånings klassiskt italienskt palazzo som omvandlats till en restaurang med trendig design.

 • Var: Via dei Serpenti, 16
 • Varför jag gillar det här stället: Jag tror att jag skulle upprepa mig för mycket om jag sa att det är en av de godaste asiatiska rätter jag någonsin har ätit, men jag måste insistera - oemotståndlig!
 • Rekommenderas om... du känner för att prova något annorlunda och besöka en av de trendigaste restaurangerna i Rom just nu.

Boka en gastronomisk rundtur i Vatikanen