Påveaudiens - Biljetter

En av de stora attraktionerna i Vatikanen är att höra påvens välsignelse, men det är inte alltid lätt att se honom personligen: här är hur, när och var du kan se honom eller till och med delta i den påvliga välsignelsen.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minsta läsning

Påveaudiens - Biljetter

Påvens hälsning till de troende | ©RDMBP

Påven är biskop i Rom och överhuvud för den katolska kyrkan, världens största kristna samfund. Med undantag för VIP-personer, myndigheter och andra som kan få äran att hälsa på påven personligen, har de flesta pilgrimer och turister som besöker Vatikanen två alternativ för att träffa påven personligen: söndagens Angelus (ingen biljett krävs, var bara på Petersplatsen vid lunchtid) och onsdagens påvliga audienser, för vilka det krävs biljett.

Det bästa alternativet

Påveaudiens i Vatikanen (onsdagar)

Säkra din biljett till den påvliga audiensen på det enkla sättet!

Om du under din resa till Rom vill närvara vid den påvliga audiensen i Vatikanen varje vecka men inte vill slösa tid på att köa, se till att du får en plats genom att köpa din biljett online i förväg.

Så här gör du för att få en biljett: Onsdagens påvliga audiens är gratis, men för att delta måste duskaffa en biljett från Vatikanen och hämta ut den personligen i Rom.

Eftersom antalet platser är begränsat och efterfrågan är mycket stor är det mycket svårt att få en biljett och tyvärr är det många som inte får plats på grund av platsbrist. När du anländer till Petersplatsen får du en guide som hjälper dig att en bra plats precis innan påveaudiensen börjar.

Motivering: Det är det enklaste sättet att säkra din biljett till påveaudiensen och att få en plats på Petersplatsen till ett rimligt pris.

Rekommenderas om... du vill ha en exklusiv upplevelse i Vatikanen och inte vill oroa dig för att leta efter biljetter på egen hand och riskera att inte få dem i tid för din resa.

Varför boka biljetter till den påvliga audiensen i förväg?

Petersplatsen på audiensdagen| ©Michael Gaylard
Petersplatsen på audiensdagen| ©Michael Gaylard

Om påven befinner sig i Rom hålls en offentlig påvlig audiens varje onsdag på Petersplatsen kl. 09.00. Det är inte en mässa utan en serie läsningar och psalmer som den Helige Fadern framför på olika språk i sällskap med kardinalerna. Den avslutas med en bön på latin och med att påven går runt torget för att ge sin välsignelse till de troende.

Onsdagens påveaudiens är gratis, men om du bokar en biljett till påveaudiensen är du garanterad tillträde eftersom du för att kunna närvara måste skaffa en biljett från Vatikanen och hämta ut den personligen i Rom:

  • Platserna är begränsade och efterfrågan är extremt hög. Genom att boka din biljett till påveaudiensen i förväg får du garanterad tillgång till Petersplatsen för att se påven på nära håll under onsdagsaudiensen.
  • Under denna aktivitet kommer du att åtföljas av en lokal guide som tar hand om alla detaljer så att du kan få bästa möjliga utsikt och njuta av denna upplevelse på din fritid.
  • I biljetten ingår ett headset så att du inte missar något av det som påven säger under audiensen.

Du kan också välja att delta i påveaudiensen och ta en busstur i Rom, så att du inte ens behöver oroa dig för hur du ska ta dig från ditt hotell till Petersplatsen.

Boka din biljett till påveaudiensen

Vad är det bästa med att närvara vid påveaudiensen?

Petersplatsen på audiensdagen| ©Dennis Sylvester Hurd
Petersplatsen på audiensdagen| ©Dennis Sylvester Hurd

Att få möjlighet att vara några meter från påven och till och med, med lite tur, skaka hand med honom och be med honom i hjärtat av Rom är ett oförglömligt minne för varje troende kristen och en upplevelse som varmt rekommenderas. Jag har fina minnen från den dagen, inte bara för att jag fick möjlighet att träffa påven personligen under en så speciell högtid, utan också för att vi hade jätteroligt tack vare vår guide som alltid var mycket uppmärksam på oss och hjälpte personerna i vår grupp attfå en bra plats under påveaudiensen.

För mig var det en fördel att köpa en biljett till påveaudiensen och garantera tillträde, eftersom om jag hade åkt på egen hand skulle upplevelsen ha varit mer kaotisk när det gällde att boka en gång i Rom på grund av den höga efterfrågan och bristen på platser för evenemanget. För att inte tala om de långa köerna för att komma in på Petersplatsen och svårigheten att hitta en bra plats i folkmassan.

Boka din biljett till påvens audiens

Allt du behöver veta innan du går på påvens audiens

Påve Franciskus under en Angelus| ©Wikipedia - Paris Orlando
Påve Franciskus under en Angelus| ©Wikipedia - Paris Orlando

Hur lång tid tar ceremonin?

Påven kommer till Petersplatsen kl. 9.00 ombord på påvemobilen för att hälsa på de troende personligen och påveaudiensen börjar omkring kl. 9.30.

Början av evenemanget kan vara lite försenad eftersom det tar mest tid att hälsa på människorna i de främre raderna, särskilt när det gäller sjuka, barn och nygifta som han ägnar särskild uppmärksamhet. Påveaudiensen varar icirka 90 minuter och i slutet återvänder den Helige Fadern för att gå runt torget och ge sin välsignelse till de närvarande innan han lämnar.

På vilka språk hålls audienserna?

Du kan lyssna på påveaudiensen på spanska, engelska och franska.

Finns det någon klädkod för att träffa påven?

Ja, för att komma in i vissa gudstjänstlokaler finns det en klädkod som strikt gäller för både män och kvinnor.

Kläder som blottar axlar och knän är inte tillåtna, så om du inte följer denna klädkod kan du riskera att bli nekad inträde till påveaudiensen eller Angelus. Det är inte nödvändigt att klä sig extremt formellt, men eftersom du ska träffa en så framstående personlighet och kanske få ett souvenirfoto taget med honom rekommenderar jag att du väljer enelegant look.

Är det möjligt att ta med sig ett föremål som påven kan välsigna?

Ja, det är möjligt. Jag råder dig att ta med ett litet föremål som ett radband, ett krucifix eller ett heligt kort. Av säkerhetsskäl är det bättre att inte ta med stora föremål, väskor eller ryggsäckar.

Är denna aktivitet tillgänglig för rullstolsanvändare?

Ja, den här turen är lämplig för rullstolsanvändare så länge de reser med en följeslagare som kan hjälpa dem att komma på och av bussen. Researrangören uppger att rullstolar kommer att förvaras i bussens bagageutrymme.

Är det möjligt att ta med barnvagnar?

Ja, barnvagnar kan tas med under aktiviteten, men barnen måste sitta i föräldrarnas knä på bussen.

Vad händer om det regnar?

Om väderförhållandena inte tillåter att onsdagens påvliga audiens hålls utomhus kommer den att hållas i Peterskyrkan eller i audienssalen (Paul VI-salen eller Nervi-salen) beroende på antalet deltagare, och de kommer då att delas in i grupper för att kunna ta emot dem på rätt sätt.

Måste jag köa för att komma in?

Vissa köar redan från tidig morgon, men det är inte nödvändigt att vara där så tidigt, bara tillräckligt med tid för att ta sig igenom säkerhetskontrollerna och försöka få en bra plats, vilket sköts av aktivitetsguiden som har allt under kontroll.

Kommer vi att ha reserverade platser?

Det är viktigt att komma ihåg att när du köper din biljett till påveaudiensen är du garanterad tillträde, men inte en specifik plats, eftersom dessa upptas när människor anländer till torget. Platserna är inte numrerade. Om du inte får plats på de bästa platserna behöver du inte oroa dig, för torget är enormt och du kan stå på sidorna eller längst bak.

Faktum är att du kan höra förhandlingarna väl från alla platser.

Boka din biljett till den påvliga audiensen

Andra alternativ för att se påven

Privat audiens med påven| ©Presidencia El Salvador
Privat audiens med påven| ©Presidencia El Salvador

Angelus på söndagen

Till skillnad från onsdagens påveaudienser är det inte nödvändigt att skaffa biljett för att delta i Angelus-ceremonin.

Det är en enkel tillställning och det räcker att komma till Petersplatsen före kl. 12.00 för att få en bra plats. Under denna söndagsceremoni, somvarar i ca 20 minuter, tittar påven ut genom fönstret i sitt rum i Apostoliska palatset (till höger om Peterskyrkans fasad) för att hälsa på de troende som samlats på torget. Därefter håller han en kort homilia till de närvarande, ber Angelus tillsammans med dem och avslutar med en allmän välsignelse.

Vid det här tillfället ser du påven på avstånd, från fönstret i påvens våning, men att delta i Angelus i Rom och be med den Helige Fadern är också en unik och oförglömlig upplevelse för alla kristna.

Påvens dagliga mässa i Santa Marta

Varje dag firar Hans Helighet mässa i sitt residens i Santa Marta. Om du av någon särskild anledning skulle vilja delta i detta firande i sällskap med den Helige Fadern kan du begära tillstånd från prefekturen för det påvliga hushållet via fax genom att fylla i formuläret på prefekturens webbplats.

Som sig bör beviljas denna typ av tillstånd på ett mycket begränsat sätt på grund av storleken på påvens kapell och egenskaperna hos denna typ av ceremoni.

En privat audiens med påven

Många människors dröm är att få en privat audiens hos den Helige Fadern. På grund av hans hektiska schema är detta ofta komplicerat men inte omöjligt.

Om detta är ditt fall är allt du behöver göra att skriva ett brev till Vatikanen och begära en privat audiens med påven och uttrycka skälen till varför du skulle vilja ha ett personligt möte med honom. Vem vet, kanske har du tur - det skadar inte att försöka!

Boka din biljett till påveaudiensen

Om du gillar Påvlig audiens i Rom kanske du också är intresserad av

Besök Sixtinska kapellet| ©Calvin Craig
Besök Sixtinska kapellet| ©Calvin Craig

Efter att ha sett påven personligen kanske du vill besöka Peterskyrkan, kristendomens säte.

Mitt råd är att boka en guidad tur i basilikan, som också inkluderar tillgång till grottorna, om du verkligen vill suga in allt. Om du besöker Rom får du inte heller missaVatikanmuseerna, en av dess stora skatter där du också kan se det spektakulära Sixtinska kapellet.

Visste du att om du bokar sista minuten-biljetter till Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet så slipper du köerna och du får också tillgång till alla rum och gallerier som är öppna vid tidpunkten för ditt besök? Och även om det inte är lika känt som Vatikanens utställningsrum så ärKapitolinska museerna ett mycket rekommenderat besök som vanligtvis inte ingår i de mest typiska turistrundorna. Boka dina bil jetter till Kapitolinska museerna i förväg och se till att besöka vad som anses vara de första museerna i världen.

Boka biljetter till den påvliga audiensen och bussrundtur i Rom