Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Rome Capitoline Museums Biljetter: all information du behöver veta

Jag berättar vad du inte får missa på Kapitolium och ger dig tips om hur du får biljetter till bästa pris.

Alex Grande

Alex Grande

6 minsta läsning

Rome Capitoline Museums Biljetter: all information du behöver veta

Inuti de kapitolinska museerna | ©Mike Bradley

Kapitolinska museerna är det första konstområdet i historien. De ligger på toppen av Capitolinkullen och är två byggnader som innehåller en samling konstverk från den katolska kyrkan som donerades av påven Sixtus IV.

Om du funderar på att besöka dem under din resa till Rom ska jag berätta hur du ska göra:

Det mest ekonomiska alternativet

Biljetter till Rome Capitoline Museum

Tillträde till Capitolinska museerna utan köer och till bästa pris

Perfekt om du vill utforska museet i din egen takt och inte följa med på en guidad tur. Med det här alternativet sparar du tid genom att slippa köerna vid biljettkontoret.

Att köpa biljetter till Kapitolium-museerna online är ett mycket bra alternativ för att slippa köerna till entrén och för att garantera ditt besök. Museet arbetar med tidsscheman för att dela ut biljetter till besökarna, så jag rekommenderar starkt att du köper din biljett i förväg.

Du kan utforska rummen fulla av skulpturer, artefakter och arkeologiska lämningar från romarriket i din egen takt och utan att ha bråttom, för även om du har en bestämd inträdestid kan du stanna i de kapitalienska museernas byggnader så länge du vill.

Varför jag gillar det här alternativet: Det är det enklaste och billigaste sättet att besöka de kapitalienska museerna i din egen takt. Du behöver inte hålla dig till en guides resplan och du har tid att besöka dem i din egen takt.

Jag rekommenderar den om... du är en person som gillar självguidning eller om du vet tillräckligt mycket om Roms historia för att inte behöva en guide under besöket.


Det mest kompletta alternativet

Rome Capitoline Museum guidad tur

Upptäck museet med en expertguide

Det här är det bästa alternativet för att delta i en guidad rundtur på engelska i Capitolium-museerna. Du går igenom alla rum med en specialiserad guide som ser till att du njuter av rundturen till fullo.

Ett annat sätt att göra det här besöket är att göra en rundtur på Kapitolium-museerna, där en professionell guide, expert på romarrikets historia, tar dig med till de mest unika konstverk och föremål som museet har att erbjuda.

Precis som när du köper biljetter i förväg kan du med den här turen hoppa över köerna och få en berättelse helt på engelska. Efter den guidade visningen kan du vandra runt i museet på egen hand om du fortfarande är hungrig på mer.

En sak som skiljer den här turen från de andra är att den sker i en liten grupp på högst 13 personer, vilket garanterar en nära relation med guiden och gör att du slipper vara en del av en massa turister.

Varför jag gillar det här alternativet: En guidad tur på en plats med så mycket historisk bakgrund och så många detaljer är alltid en bra idé. Du kommer att kunna förstå allt du ser och en expertguide ser till att du inte missar de viktigaste verken.

Jag rekommenderar det om... du vill bättre förstå och sätta det du ser i ett sammanhang, och om du vill vara omgiven av en liten grupp, vilket gör besöket mycket mer intimt.


Köp din biljett till Kapitolium-museerna vid biljettkassan

Staty av en varg på Kapitolium| ©Malditofriki
Staty av en varg på Kapitolium| ©Malditofriki

Du kan köpa dina biljetter på biljettkontoret som ligger på bottenvåningen i Palazzo dei Conservatori. Allmänt inträde kostar 15 euro, och rabatterat inträde för personer mellan 6 och 25 år eller över 65 år kostar 13 euro. Min rekommendation, både för den här upplevelsen och för alla andra besök i Rom som kräver biljett, är att köpa biljetter på nätet i förväg.

Den enda fördelen med att köpa biljetter på biljettkontoret är att du kan improvisera besöket och vänta tills du känner för det, men i gengäld förlorar du mycket tid i kön och ingenting garanterar att du får en biljett för den tid du vill ha.

Vad du kan se på de kapitalienska museerna

Utsikt från Tabularium| ©Andrés Alvarado
Utsikt från Tabularium| ©Andrés Alvarado

Kapitolinska museerna är spridda över två byggnader som omger Piazza del Campidoglio och anses vara ett enda museum där du kan se allt: romerska brons- och marmorstatyer från antiken, imponerande fresker från medeltiden och renässansen, och från museet har du en fantastisk utsikt över Forum Romanum.

Här är min resplan för mitt besök på museet, som jag förberedde särskilt före besöket för att vara säker på att jag inte missade något viktigt:

Palazzo dei Conservatori

Börja besöket med att gå in i byggnaden mittemot det nya palatset. På gården kan du beundra fragmenten av den imponerande Konstantins koloss, en staty som brukade ha en framträdande plats på Forum Romanum.

Fortsätt till gobelinsalen, även känd som tronsalen, eftersom den på 1700-talet användes som befälsrum för Roms påve. Du kommer att se imponerande gobelänger med historiska scener från det gamla Rom och reproduktioner av verk av Rubens.

I varghallarna kan du se en bronsstaty från omkring 500-talet som föreställer Romulus och Remus, Roms mytiska grundare, när de ammar en varghona. Detta verk är stadens symbol och dess hall är omgiven av fasces, listor över domare som är graverade i marmor.

I de andra rummen i Palazzo dei Conservatori kan du se Spinario, även känd som "Törnens barn", och en bronsstaty från det andra århundradet som föreställer kejsaren Marcus Aurelius till häst.

En sak som du inte får missa i Capitolium-museerna, men som är helt subjektiv, är gässens sal. Berninis "Medusahuvud" som du kan se där har en viss aura som gör att du (bildligt talat) kommer att bli imponerad.

Galleria Lapidaria

Det är ett underjordiskt galleri där mer än hundra steninskrifter som användes för både det offentliga och privata livet i Rom under antiken visas upp. Du kan läsa informativa texter om gravar, lagar, handel och handelsaffärer samt militära ordningar.

I slutet av galleriet kommer du till Tabularium, där du har en minnesvärd utsikt över Forum Romanum.

Palazzo Nuovo

Detta är, enligt min och många andra som besöker Capitolium-museerna, den flygel i museet som man absolut inte får missa. Här finns några av konsthistoriens vackraste marmorstatyer, och när du kommer in i byggnaden kommer du att bli hypnotiserad av statyn av Marforio, flodens gud, som välkomnar dig i en portiko som flankeras av nischer med statyer i perfekt symmetri med golvets utformning. En riktig fantasi.

Därefter går du upp i palatset och befinner dig i den stora salen, som har kvar sitt ursprungliga förgyllda trätak. På en solig dag ger ljuset genom fönstren det här rummet ett drömliknande utseende och skapar en atmosfär som jag inte har hittat någon annanstans i Rom.

Som avslutning på besöket kan du beundra den mest berömda skulpturen i hela museet, "Dying Galata", som är en marmorkopia av originalet, som nu är försvunnet.

Alex resenärstips

I tunneln till Galleria Lapidaria finns en av de bästa vyerna i hela Rom: Forum Romanum och dess antika ruiner på nära håll. Vad du än gör under ditt besök på Capitolium-museerna, missa inte denna panoramautsikt.

Vad du bör tänka på innan du bokar

Ryttarstatyn av Marcus Aurelius| ©Mike Steele
Ryttarstatyn av Marcus Aurelius| ©Mike Steele
  • Du får en bekräftelse via e-post när du bokar dina biljetter eller din tur till den e-postadress du har angett. Öppna den för att kontrollera att allt är korrekt, och mitt råd är att du behåller den i en framträdande post eftersom du måste visa upp den vid biljettkassan eller för din guide vid mötesplatsen.
  • Du kan returnera biljetterna eller avbryta resan när som helst, vilket är en fördel jämfört med att köpa biljetter på annat sätt. Om du vill få 100 % återbetalning måste du dock göra det 24 timmar innan upplevelsen börjar. Du hittar instruktionerna i bekräftelsemeddelandet.

Tips för att besöka de Kapitolinska museerna

Kapitolinska museerna rum| ©Mike Steele
Kapitolinska museerna rum| ©Mike Steele
  • Förutom det som jag har berättat om i min resplan har museet många andra saker som du kan se, till exempel mynt och smycken från antiken som du kommer att älska att titta på om du är intresserad av historia.
  • Kapitolinska museerna är öppna för allmänheten från tisdag till söndag från **9.30 till 19.**30, utom den 24 och 31 december då de stänger klockan 14.00. Den 1 januari, 1 maj och 25 december är museet stängt hela dagen.
  • Du kan ta bilder inne i museet, men blixtar och stativ är inte tillåtna.
  • Om du har en stor ryggsäck eller väska måste du lämna den vid biljettkontoret, vilket kostar 1 euro. Om du gör det, kom ihåg att ta med småpengar.
  • Den närmaste tunnelbanestationen till Capitolinska museerna är Colosseo (linje B), som ligger cirka 15 minuters promenad bort. Några närliggande busshållplatser är Teatro Marcello-Ara Coeli, Teatro Marcello, Piazza Venezia, Piazza Venezia-Ara Coeli, Fori Imperiali och Plebiscito.

Andra aktiviteter som kan intressera dig

Om du inte redan har gjort det efter att ha besökt Capitolium-museerna rekommenderar jag att du besöker Forum Romanum. Det finns många guidade turer och upplevelser som tar dig till dem tillsammans med Colosseum, och du kan läsa mer om biljetter till Colosseum i Rom och guidade turer till Colosseum.

Och om du är en av dem som outtröttligt besöker museerna i de städer du besöker, får du inte missa Vatikanmuseerna. Den rikedom som århundraden av konst utgör skatten i dess samling, som innehåller verk av Da Vinci, Titian, Caravaggio, Rafael och ett måste i Rom, det Sixtinska kapellet.

Läs mer om hur du får biljetter till Vatikanen till bästa pris eller ta en guidad tur i Vatikanen med en expertguide för att få ut det mesta av ditt besök.