Dagsturer till Neapel från Rom

Här är allt du behöver veta för att resa till pizzahuvudstaden från Rom utan att missa något.

Alex Grande

Alex Grande

10 minsta läsning

Dagsturer till Neapel från Rom

Neapels hustak på en solig dag | ©Mathias Bach

Det är lätt att bli förälskad i Neapel för dess pizza, för det ständiga kaoset, för den vackra utsikten över Vesuvius (om du vet hur du hittar den) och för många fler saker som jag berättar om om du läser vidare. Vill du resa till Neapel från Rom? Följande rader är för dig.

Den bästa dagsutflykten till Neapel från Rom (tar dig också till Pompeji)

Pompeji| ©Unsplash.com
Pompeji| ©Unsplash.com

Om du bestämmer dig för att lämna Rom för en dagsutflykt måste det vara väl värt det. Och att besöka Neapel och det otroliga Pompeji är en utmärkt anledning att glömma den majestätiska eviga staden för en dag. Jag vet inte om det är samma sak för dig, men när jag reser vill jag släppa loss mig själv, njuta av mig själv och inte behöva oroa mig för mycket för logistiken kring transporter, särskilt om jag har ett tajt schema.

Med denna all inclusive-dagstur till Neapel och Pompeji på engelska åker du tidigt från Rom i en privat buss och du får hela tiden sällskap av en professionell guide som sätter allt du ser i sitt sammanhang (något som jag tyckte var viktigt, särskilt i Pompeji).

Stoppet i Neapel gör det möjligt för dig att lära känna stadens historiska centrum och dess viktigaste punkter utan att behöva spendera alltför mycket tid på att flytta från en plats till en annan. Du kommer också att ha tid att äta lunch och smaka på en av de berömda napolitanska pizzorna. Vad mer kan man önska sig?

Om besöket i Pompeji

Ni kommer att besöka Pompejis ruiner i cirka två timmar. Även om det vid första anblicken kanske inte verkar lång tid, försäkrar jag er att det är en rimlig tid för att se de viktigaste delarna av ruinerna och förstå hur livet levdes i denna imponerande stad som förstenades av Vesuvius utbrott.

Om du föredrar att besöka Pompeji med mer tid kan du ägna en hel dag åt det eller till och med kombinera utflykten med en bestigning av Vesuvius. Om du vill veta alla möjligheter uppmanar jag dig att läsa den här artikeln om hur man besöker Pompeji från Rom på en dag.

Boka en utflykt till Pompeji från Rom

Andra alternativ för att åka till Neapel från Rom

Panoramautsikt över Neapel| ©Aliya Izumi
Panoramautsikt över Neapel| ©Aliya Izumi

Med tåg

Tåget är ett mycket bekvämt alternativ för en dagsresa till Neapel från Rom. Du behöver inte oroa dig för parkering, onödiga omvägar eller stopp. Nackdelen jämfört med andra transportmedel kan vara priset: biljetten för snabbtåget, som tar dig till Neapel på 1 timme och 15 minuter, kostar mellan 44 och 60 euro per väg.

Det finns ett långsammare tåg, som tar mellan 2 och 3 timmar att ta sig till Neapel, och som kostar mellan 20 och 27 euro per väg beroende på klass. Detta kan vara ett bra alternativ om du reser med en stramare budget, och om du tar tåget tidigt på morgonen har du gott om tid att utforska staden på en dag. Kolla alla tidtabeller och priser på Trenitalias officiella webbplats.

Ta dig till Neapel från Rom med buss

De flesta bussar till Neapel från den italienska huvudstaden trafikeras av Flixbus, Baltour och BusCenter, och en returbiljett kostar vanligtvis omkring 20 euro. Bussarna går direkt till Neapel, med avgång från Autostazione Tiburtina i Rom och ankomst till busstationen Piazza Garibaldi i Neapel på cirka 2,5 timmar.

Min rekommendation är att köpa bussbiljetterna en vecka i förväg för att se till att det finns platser tillgängliga den dag du vill göra rundturen, så att du inte behöver oroa dig för att skaffa en returbiljett också.

I vilket fall som helst, och för att vara väldigt ärlig mot dig, kan du inte se hela Neapel på en dag (särskilt om du lägger till väntetiderna för kollektivtrafiken). Målet med din utflykt från Rom är att njuta av staden och tillbringa en dag som skiljer sig från vad du skulle hitta i den italienska huvudstaden. Detta är den resväg jag tog med mig vid mitt besök:

Boka en utflykt till Neapel och Pompeji

Börja med den bästa frukosten i Neapel

Typiskt espressokaffe för en bra start på dagen i Neapel.| ©Louis Hansel
Typiskt espressokaffe för en bra start på dagen i Neapel.| ©Louis Hansel

Jag är inget stort fan av kaffe, men du måste erkänna att napolitiskt kaffe är något som är värdigt de mest utsökta smaklökarna. Det första jag gjorde när jag klev av tåget i Neapel var att bege mig till Gran Caffè Gambrinus, ett elegant café i wienerstil med marmorväggar, skulpturer på hyllorna och kristallkronor som hänger i taket.

Det är förmodligen bekant för dig eftersom det har blivit ett ganska turisttät ställe, men som romantiker tänkte jag inte missa chansen att ta en espresso och sfogliatelle till frukost på ett av Oscar Wildes favoritställen i Neapel.

Promenera runt på Piazza del Plebiscito

Piazza del Plebiscito i Neapel| ©Alex N.
Piazza del Plebiscito i Neapel| ©Alex N.

Piazza del Plebiscito är ett enormt torg, kärnan i Neapels offentliga liv och en av Neapels främsta sevärdheter. Det har fått sitt namn efter den folkomröstning som hölls under Italiens enande och som innebar att Neapel blev en del av kungariket Italien och huset Savoyen.

Som om dess historiska betydelse inte vore nog har torget den italienska essensen av storslagenhet och skådespeleri, med den enorma kolonnaden i kyrkan San Francesco di Paola som överordnad. Det är ett neoklassiskt underverk som imponerar på dagen och fängslar på natten när det är upplyst.

5. Upptäck Palazzo Reale

Palazzo Reale när det blir mörkt| ©Michelangelo Ambrosini
Palazzo Reale när det blir mörkt| ©Michelangelo Ambrosini

Neapels kungliga palats är en av de platser som bäst vittnar om stadens betydelse under 1700- och 1800-talen. Palatsets storlek och prakt beror på att det tjänade som residens för Bourbon-dynastin under ett århundrade och senare övergick i händerna på familjen Savoy.

Det utvecklades när det gick från hand till hand, men dess salar har fortfarande kvar den extravagans som kännetecknar 1700-talets neapolitanska stil. Fasaden kröns av åtta marmorstatyer av de kungar som styrde Neapel från 1100-talet fram till Italiens enande.

Den mest imponerande delen av Palazzo Reale finns dock inuti: du hittar en monumental trappa i rosa och vit marmor som leder upp till de kungliga lägenheterna, hovteatern, tronsalen och det kungliga kapellet, som alla är dekorerade med spektakulära målningar och gobelänger.

Palazzo Reale är öppet alla dagar utom onsdagar, från 09:00 till 20:00, och inträdet kostar 6 euro.

Gå in i San Carlo-teatern

San Carlo-teaterns interiör| ©Wikimedia
San Carlo-teaterns interiör| ©Wikimedia

Det här är ett besök som de inte förbereder dig på: majestätet i Teatro San Carlos interiör, när du tittar upp och beundrar känslan av oändlighet i dess sex våningar och den freskerade kupolen, är något som tog mig helt överrumplad.

Av denna anledning anses Teatro San Carlo vara en av världens vackraste operabyggnader, och det är lätt att föreställa sig att salen är fylld av tidens aristokrater som diskuterar mellan en glimt av scenen, den kungliga logen eller en smygande älskare på andra sidan läktaren.

Det enda sättet att besöka Teatro San Carlo inifrån är att gå på en föreställning eller att delta i en av de guidade turer som erbjuds av byggnadens egna arrangörer. Rundvandringen tar ungefär en timme, och jag rekommenderar att du gör den även om du har lite mindre tid över i slutet av resplanen.

Njut av äkta napolitansk pizza

Typisk napolitansk pizza för att tanka mellan turerna| ©Blake Wisz
Typisk napolitansk pizza för att tanka mellan turerna| ©Blake Wisz

Jag är ganska säker på att om du tar tåget tillbaka till Rom och berättar för konduktören att du inte har ätit pizza under ditt besök, så kommer han att riva sönder din biljett och skicka dig till en av sina släktingars restauranger.

Nej, allvarligt talat, jag tror inte att du behöver övertyga dig om att napolitansk pizza är det mest autentiska exemplet på denna världsberömda mat. En av de mest rekommenderade restaurangerna är Gino Sorbillos pizzeria, men köerna är ofta enorma. Gorizia 1916 är en annan av stadens bättre namngivna matställen, något dyrare men också elegantare, eftersom den ligger i Neapels förnämsta område. Slutligen, det alternativ som många lokalbor rekommenderar: L'antica Pizzeria da Michele Forcella.

Besök Umberto I-galleriet

Galleria Umberto I:s takfönster| ©Tom Podmore
Galleria Umberto I:s takfönster| ©Tom Podmore

Galleria Umberto I är en typisk italiensk shoppingarkad, där du hittar kaféer och butiker för att ta en paus från sightseeingen. För mig gör bara kylan inomhus och den zodiakala dekorationen på golvplattorna, tillsammans med känslan av rymd som öppnar sig under byggnadens tak, att galleriet är värt ett stopp.

Om du har varit i Milano kommer Galleria Umberto I att påminna mycket om Galleria Vittorio Emanuele II, eftersom den var en direkt inspiration för byggandet av denna napolitanska byggnad.

Om du väljer en annan frukost för att börja dagen kan du hitta läckra sfogliatellas och andra sötsaker i galleriet. Då har du säkert insett att bakverk och sötsaker är en av Neapels passioner.

9. Korsa Via Toledo

Utsikt över Neapel med Vesuvius i bakgrunden.| ©Carlo Raso
Utsikt över Neapel med Vesuvius i bakgrunden.| ©Carlo Raso

Via Toledo är en av de få raka gatorna du hittar i Neapel. När du når den kommer du att inse att du har vandrat längs ormformade vägar hela dagen. Som sådan är Via Toledo stadens shoppinggata, med byggnader i många olika stilar och butiker av alla slag.

Alex resetips

Tunnelbanestationen Toledo är utan tvekan en av de vackraste jag någonsin sett - jag låter hellre bli att ge dig en beskrivning och låter dig upptäcka den på egen hand!

Fördjupa dig i Neapels historiska centrum

Typisk bild av de smala gatorna i Neapels centrum| ©Samuel C.
Typisk bild av de smala gatorna i Neapels centrum| ©Samuel C.

Hjärtat i Neapel är som gjort för att gå vilse i. När du går genom dess gator hittar du en kyrka i praktiskt taget varje hörn, och du kan njuta av att se livet gå förbi: gatumusikanter, konstnärsateljéer, gamla män som tittar på fotboll på TV i en bar och affärer av alla slag som är svåra att beskriva.

Gatorna är smala och erbjuder inte mycket avskildhet för sina invånare. Du behöver bara titta upp för att se typiska italienska familjescener som utspelar sig framför dig, genom fönstren på deras hus. Om du vill insupa Neapels essens är detta det område där du kan andas in stadens mest genuina atmosfär.

Något som kommer att intressera dig om du gillar den antika världen är att du kan se en del av vägsträckningen från den grekisk-romerska staden Neapolis. Spaccanapoli, som skulle kunna översättas med "korta Neapel", är en följd av gator som bokstavligen delar staden i två delar: Via Della Anticaglia (övre Decumanus), Via Dei Tribunali (Decumanus Major) och gatan som börjar som Via Benedetto Croce och blir Via San Biagio Dei Librai (nedre Decumanus).

Se Neapels katedral

Neapels katedral| ©Wikimedia
Neapels katedral| ©Wikimedia

Av Neapels cirka femhundra kyrkor kan ingen mäta sig med stadens katedral: Duomo di San Gennaro eller Duomo di Santa Maria Assunta, som den kallas av lokalbefolkningen.

Även om den inte är lika imponerande som katedralen i Florens eller Milano är Neapels katedral en blandning av gotisk och barock stil med en imponerande interiör dekorerad med fresker som framkallar bilden av Paradiset.

Den bästa solnedgången, från Castel Sant'Elmo

Neapel i solnedgången| ©Alex N.
Neapel i solnedgången| ©Alex N.

Den perfekta planen för att avsluta dagen är att ta linbanan till Castel Sant'Elmo, en stjärnformad fästning från 1200-talet på toppen av kullen Vomero. Där möter du både lokalbefolkning och turister som har lärt sig sin läxa: det är inte för inte som du från denna topp kan njuta av den bästa 360º-utsikten över staden, Vesuvius och Neapelbukten.

Ett perfekt sätt att avsluta din resa till Neapel innan du åker tillbaka till Rom.

Att ta sig runt i Neapel i bekvämlighet

Typisk vy av de smala gatorna i Neapels centrum.| ©Vincenzo La Montagna
Typisk vy av de smala gatorna i Neapels centrum.| ©Vincenzo La Montagna

Det bästa sättet att lära känna Neapel är till fots: det är det enda sättet att hitta de mest autentiska gatorna och andas in stadens essens. På en dagsutflykt har du dock oftast ett pressat schema, så för att ta dig runt i Neapel rekommenderar jag att du tar tunnelbanan.

Neapels tunnelbana har två linjer, 1 och 6 (det är ett mysterium vad som hände med alla andra) och täcker nästan hela stadens storstadsområde.

Om du har valt att köra till Neapel ska du vara försiktig, eftersom det finns flera områden av historisk betydelse där det är dyrt att parkera, med böter på upp till 90 euro. Dessa områden kallas ZTL (Limited Traffic Zone) och det bästa sättet att undvika dem är att parkera i utkanten av staden eller att kolla en karta över dessa områden innan du parkerar bilen.

Tips och tricks för din resa till Neapel från Rom

Typiska gator i Neapel| ©Paul Postema
Typiska gator i Neapel| ©Paul Postema

Akta dig för ficktjuvar

Neapel är en stad med ett något skamfilat rykte om att vara mindre turistvänlig. Oroa dig inte för mycket, så länge du håller utkik efter ficktjuvar och undviker att lämna de mer centrala områdena bör du inte ha några problem.

Bär bekväma skor

Eftersom du kommer att gå hela dagen på den här rundturen ska du komma ihåg att vara väl förberedd: du bör packa med dig gympaskor, en ryggsäck med vatten, en powerbank för att ladda din mobiltelefon och något varmt för kvällen om du reser på sommaren. På vintern är det bäst att klä sig i flera lager så att du blir varmare och varmare när dagen går.

Var beredd med kontanter

Vissa butiker och restauranger tar bara emot kontanter, så ta med dig lite småpengar för säkerhets skull (min rekommendation: ta med dig precis tillräckligt mycket).

Om du inte talar italienska behöver du inte oroa dig

Om du inte talar italienska kommer du inte att ha några problem i Rom eftersom de mer eller mindre kommer att kunna förstå dig på engelska eller till och med spanska. Men för resor till Neapel rekommenderar jag att du har en översättningsapp installerad på din mobiltelefon eftersom den kan göra ditt liv lättare vid vissa tillfällen.

Andra utflykter som du kanske är intresserad av

Om du redan känner till Neapel eller om du inte är så intresserad av att besöka denna stad är kanske Florens ett alternativ som du kanske gillar mer. Innan du åker från Rom rekommenderar jag att du läser mer om hur du förbereder dig för denna upplevelse här: Dagsturer till Florence från Rom. En av de (så många) goda sakerna med Rom är dess läge på kartan: förutom att staden ligger i mitten av den italienska halvön har den många symboliska platser att besöka i sin omgivning. Om du är sugen på att upptäcka dem, så finns här en lista över vad jag tycker är de bästa platserna att besöka i närheten av Rom.

Boka en utflykt till Neapel och Pompeji