Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Dagsturer till Neapel från Rom

Här är allt du behöver veta för att resa till pizzahuvudstaden från Rom utan att missa något.

Alex Grande

Alex Grande

10 minsta läsning

Dagsturer till Neapel från Rom

Neapels hustak på en solig dag | ©Mathias Bach

Det är lätt att bli förälskad i Neapel för dess pizza, för det ständiga kaoset, för den vackra utsikten över Vesuvius (om du vet hur du hittar den) och för många fler saker som jag berättar om om du läser vidare. Vill du resa till Neapel från Rom? Följande rader är till dig.

1. Den bästa dagsutflykten till Neapel från Rom (tar dig också till Pompeji)

Pompeji| ©Unsplash.com
Pompeji| ©Unsplash.com

Om du bestämmer dig för att lämna Rom för en dag måste utflykten vara väl värd det. Ett besök i Neapel och det otroliga Pompeji är en bra anledning att glömma den majestätiska eviga staden för en dag. Jag vet inte om det är samma sak för dig, men när jag reser vill jag släppa loss, njuta och inte behöva oroa mig för mycket för transportlogistiken, särskilt om jag har ett pressat schema - som i det här fallet, om vi bara har en dag på oss att göra den här utflykten.

Med den här all-inclusive-dagsresan till Neapel och Pompeji på engelska åker du tidigt från Rom i en privat buss och får hela tiden sällskap av en professionell guide som sätter allt du ser i sitt sammanhang (något som jag tyckte var viktigt, särskilt i Pompeji).

Stoppet i Neapel ger dig möjlighet att lära känna stadens historiska centrum och dess viktigaste punkter utan att behöva tillbringa alltför mycket tid med att flytta från en plats till en annan. Dessutom har du tid att äta och smaka på en av de berömda napolitanska pizzorna. Vad mer kan du önska dig?

Om besöket i Pompeji

Du kommer att besöka Pompejis ruiner i ungefär två timmar. Även om det vid första anblicken inte verkar lång tid, försäkrar jag dig att det är en rimlig tid för att se de viktigaste platserna i ruinerna och förstå hur livet levdes i denna imponerande stad som förstenades av Vesuvius utbrott.

Var beredd på att se välbevarade rester av det som en gång var staden, redskap från dess invånare, förstenade kroppar (oroa dig inte, det är inte så imponerande som det låter) och till och med stadens senaste fynd (som upptäcktes i slutet av 2020): det som ska ha varit en "snabbmatsrestaurang".

Om du föredrar ett längre besök i Pompeji kan du tillbringa upp till en hel dag där, eller till och med kombinera resan med en bestigning av Vesuvius. Om du vill veta alla möjligheter, kan du läsa den här artikeln om hur du kan besöka Pompeji från Rom på en dag.

Utforska de bästa dagsutflykterna från Rom

2. Andra alternativ för att ta sig till Neapel från Rom

Panoramautsikt över Neapel| ©Aliya Izumi
Panoramautsikt över Neapel| ©Aliya Izumi

Med tåg

Tåget är ett mycket bekvämt alternativ för en dagsresa till Neapel från Rom. Du behöver inte oroa dig för parkering, onödiga omvägar eller stopp. Nackdelen jämfört med andra transportmedel kan vara priset: en biljett för snabbtåget, som tar dig till Neapel på 1 timme och 15 minuter, kostar mellan 44 och 60 euro per väg.

Ett långsammare tåg, som tar mellan 2 och 3 timmar till Neapel, kostar mellan 20 och 27 euro per resa beroende på klass. Detta kan vara ett bra alternativ om du reser med en mindre budget, och om du tar tåget tidigt på morgonen har du gott om tid att utforska staden på en dag. Kolla alla tidtabeller och priser på Trenitalias officiella webbplats.

Buss till Neapel från Rom

De flesta bussar till Neapel från den italienska huvudstaden trafikeras av Flixbus, Baltour och BusCenter, och en returbiljett kostar vanligtvis omkring 20 euro. Bussarna går direkt till Neapel från Autostazione Tiburtina i Rom och anländer till busstationen Piazza Garibaldi i Neapel på cirka 2,5 timmar.

Jag rekommenderar att du köper bussbiljetterna en vecka i förväg, så att du kan vara säker på att det finns platser tillgängliga den dag du vill åka på rundturen och för att slippa besväret med att skaffa en returbiljett.

Men om jag ska vara ärlig mot dig kan du inte se hela Neapel på en dag (särskilt om du räknar in väntetiderna för kollektivtrafiken). Syftet med din utflykt från Rom är att njuta av staden och tillbringa en dag som skiljer sig från vad du vanligtvis hittar i den italienska huvudstaden. Här är min resplan för mitt besök:

Utforska de bästa utflykterna från Rom

3. Börja med Neapels bästa frukost

Typiskt espressokaffe för att börja dagen på rätt sätt i Neapel| ©Louis Hansel
Typiskt espressokaffe för att börja dagen på rätt sätt i Neapel| ©Louis Hansel

Jag är ingen stor fantast av kaffe, men du måste erkänna att napolitanskt kaffe är något som är värdigt de mest utsökta smaklökarna. Det första jag gjorde när jag klev av tåget i Neapel var att bege mig till Gran Caffè Gambrinus, ett elegant café i wienerstil med marmorväggar, skulpturer på hyllorna och ljuskronor som hänger i taket.

Det är förmodligen bekant eftersom det har blivit en ganska turisttät plats, men som romantiker ville jag inte missa chansen att ta en espresso och en sfogliatelle till frukost på ett av Oscar Wildes favoritställen i Neapel.

4. Promenera runt på Piazza del Plebiscito

Piazza del Plebiscito i Neapel| ©Alex N.
Piazza del Plebiscito i Neapel| ©Alex N.

Piazza del Plebiscito är ett stort torg som är kärnan i Neapels offentliga liv och ett av de viktigaste sevärdheterna. Den är uppkallad efter den folkomröstning som hölls under Italiens enande, tack vare vilken Neapel blev en del av kungariket Italien och huset Savoyen.

Som om det inte vore nog med dess historiska betydelse har torget den italienska essensen av storslagenhet och skådespeleri, med den enorma kolonnaden i kyrkan San Francesco di Paola i spetsen. Det är ett neoklassiskt underverk som imponerar på dagen och fängslar på natten när det är upplyst.

5. Upptäck Palazzo Reale

Palazzo Reale i solnedgången| ©Michelangelo Ambrosini
Palazzo Reale i solnedgången| ©Michelangelo Ambrosini

Neapels kungliga palats är en av de platser som bäst vittnar om stadens betydelse under 1700- och 1800-talen. Palatsets storlek och prakt beror på att det under ett århundrade var residens för Bourbon-dynastin och senare övergick i händerna på familjen Savoy.

Den utvecklades i takt med att den gick från hand till hand, men i salarna finns fortfarande den extravaganta napolitanska stilen från 1700-talet kvar. Fasaden kröns av åtta marmorstatyer av de kungar som styrde Neapel från 1100-talet fram till Italiens enande.

Den imponerande delen av Palazzo Reale ligger dock inuti: du hittar en monumental trappa i rosa och vit marmor som leder upp till de kungliga lägenheterna, hovteatern, tronsalen och det kungliga kapellet, som alla är dekorerade med spektakulära målningar och gobelänger.

Palazzo Reale är öppet alla dagar utom onsdagar, från 09:00 till 20:00, och inträdet kostar 6 euro.

6. Gå in på San Carlo-teatern

San Carlo-teaterns interiör| ©Wikimedia
San Carlo-teaterns interiör| ©Wikimedia

Det här är ett besök som man inte förbereder sig på: det majestätiska interiöret i Teatro di San Carlo, när man tittar upp och beundrar känslan av oändlighet i de sex våningarna och den freskerade kupolen, är något som tog mig helt överrumplad.

Därför anses Teatro San Carlo vara en av världens vackraste operabyggnader, och det är lätt att föreställa sig att salen är fylld av tidens aristokrater som diskuterar om de ska titta på scenen, den kungliga logen eller en förtäckt älskare på andra sidan av trappan.

Det enda sättet att besöka Teatro di San Carlo är att gå på en föreställning eller delta i en av de guidade turer som erbjuds av byggnadens egna organisatörer. Turen tar ungefär en timme och jag rekommenderar att du gör den även om du har lite mindre fritid i slutet av resan.

7. Njut av den äkta napolitanska pizzan

Typisk napolitansk pizza för att ladda batterierna mellan turerna.| ©Blake Wisz
Typisk napolitansk pizza för att ladda batterierna mellan turerna.| ©Blake Wisz

Jag är ganska säker på att om du tar tåget tillbaka till Rom och berättar för konduktören att du inte har ätit en pizza under ditt besök, kommer han att riva sönder din biljett och skicka dig till en av sina släktingars restauranger.

Nej, allvarligt talat, jag tror inte att du behöver övertygas om att napolitansk pizza är det mest autentiska exemplet på denna världsberömda mat. En av de mest rekommenderade restaurangerna är Gino Sorbillos pizzeria, men köerna är ofta enorma. Gorizia 1916 är en annan av stadens bättre namngivna restauranger, något dyrare men också elegantare, eftersom den ligger i Neapels förnämsta område. Slutligen, det alternativ som många lokalbor rekommenderar: L'antica Pizzeria da Michele Forcella.

8. Besök Umberto I-galleriet

Galleria Umberto I:s takfönster| ©Tom Podmore
Galleria Umberto I:s takfönster| ©Tom Podmore

Galleria Umberto I är en typisk italiensk shoppinggata där du hittar kaféer och butiker för att ta en paus från sightseeing. För mig är det bara kylan inomhus och golvplattornas dekoration i form av zodiakerna, i kombination med känslan av rymd som öppnar sig under byggnadens tak, som gör att galleriet är värt ett besök.

Om du har varit i Milano kommer Galleria Umberto I att påminna dig mycket om Galleria Vittorio Emanuele II, eftersom den var en direkt inspirationskälla för byggandet av denna napolitanska byggnad.

Om du väljer en annan frukost för att börja dagen kan du hitta några läckra sfogliatella och andra sötsaker i galleriet. Då har du säkert förstått att bakverk och sötsaker är en av Neapels passioner.

9. Korsa Via Toledo

Via Toledo är en av de få raka gatorna i Neapel. När du kommer fram till den inser du att du har vandrat längs ormformade gränder hela dagen. Via Toledo är stadens shoppinggata med byggnader i många olika stilar och butiker av alla slag.

Alex resenärstips

Tunnelbanestationen i Toledo är utan tvekan en av de vackraste jag någonsin sett - jag vill inte ge dig en beskrivning utan låta dig upptäcka den på egen hand!

10. Fördjupa dig i Neapels historiska centrum

Typisk bild av de smala gatorna i Neapels centrum| ©Samuel C.
Typisk bild av de smala gatorna i Neapels centrum| ©Samuel C.

Hjärtat av Neapel är som gjort för att gå vilse. När du går genom gatorna hittar du en kyrka i praktiskt taget varje hörn, och du kan njuta av att se livet gå förbi: gatumusikanter, konstnärsateljéer, gamla män som tittar på fotboll på TV i en bar och affärer av alla möjliga slag som är svåra att beskriva.

Gatorna är smala och ger inte mycket privatliv för invånarna. Du behöver bara titta upp för att se typiska italienska familjescener som utspelar sig framför dig genom fönstren i deras hem. Om du vill njuta av Neapel i sin helhet är det här området där du kan andas in den mest genuina atmosfären i staden.

Något som kommer att intressera dig om du gillar den antika världen är att du kan se en del av vägsträckningen i den grekisk-romerska staden Neapolis. Spaccanapoli, som skulle kunna översättas med "korta Neapel", är en rad gator som bokstavligen delar staden i två delar: Via Della Anticaglia (övre Decumanus), Via Dei Tribunali (Decumanus Major) och gatan som börjar som Via Benedetto Croce och blir Via San Biagio Dei Librai (nedre Decumanus).

11. Betrakta katedralen i Neapel

Katedralen i Neapel| ©Wikimedia
Katedralen i Neapel| ©Wikimedia

Av Neapels cirka femhundra kyrkor kan ingen mäta sig med stadens katedral: Duomo di San Gennaro eller Duomo di Santa Maria Assunta, som den kallas av lokalbefolkningen.

Neapels katedral är inte lika imponerande som katedralen i Florens eller Milano, men den är en blandning av gotisk och barock stil med en imponerande interiör dekorerad med fresker som för tankarna till Paradiset.

12. Den bästa solnedgången, från Castel Sant'Elmo

Neapel i solnedgången| ©Alex N.
Neapel i solnedgången| ©Alex N.

Den perfekta planen för att avsluta dagen är att ta linbanan till Castel Sant'Elmo, ett 1200-talsfäste i form av en stjärna på toppen av Vomero. Där möter du både lokalbefolkning och turister som har lärt sig sin läxa: det är inte för inte som du från denna topp kan njuta av den bästa 360º-utsikten över staden, Vesuvius och Neapelbukten.

Ett perfekt sätt att avsluta din resa till Neapel innan du åker tillbaka till Rom.

13. Ta dig runt i Neapel med bekvämlighet

Typisk bild av de smala gatorna i Neapels centrum| ©Vincenzo La Montagna
Typisk bild av de smala gatorna i Neapels centrum| ©Vincenzo La Montagna

Det bästa sättet att lära känna Neapel är till fots: det är det enda sättet att hitta de mest autentiska gatorna och andas in stadens essens. På en dagsutflykt har du dock oftast ett pressat schema, så för att ta dig runt i Neapel rekommenderar jag att du tar tunnelbanan.

Neapels tunnelbana har två linjer, 1 och 6 (det är ett mysterium vad som hände med de andra linjerna) och täcker nästan hela stadens tätortsområde.

Om du väljer att köra till Neapel ska du vara försiktig eftersom det finns flera områden av historisk betydelse där det är dyrt att parkera, med böter på upp till 90 euro. Dessa områden kallas ZTL (Limited Traffic Zone) och undviker du bäst genom att parkera i utkanten av staden eller genom att titta på en karta över dessa områden innan du parkerar bilen.

14. Tips och tricks för din resa till Neapel från Rom

Typiska gator i Neapel| ©Paul Postema
Typiska gator i Neapel| ©Paul Postema

Akta dig för ficktjuvar

Neapel är en stad som har ett något skamfilat rykte om sig att vara mindre turistvänlig. Oroa dig inte för mycket, så länge du håller utkik efter ficktjuvar och undviker att lämna de mer centrala områdena bör du klara dig bra.

Bär bekväma skor

Eftersom du kommer att gå hela dagen på den här turen bör du vara väl förberedd: du bör packa med dig gymnastikskor, en ryggsäck med vatten, en powerbank för att ladda din mobiltelefon och något varmt för kvällen om du reser på sommaren. På vintern är det bäst att bära lager på lager så att du blir mer eller mindre varm när dagen går.

Var beredd med kontanter

Vissa butiker och restauranger tar bara emot kontanter, så ta med dig lite småpengar för säkerhets skull (min rekommendation: ta med dig precis tillräckligt mycket).

Om du inte talar italienska behöver du inte oroa dig

Om du inte talar italienska har du inga problem i Rom eftersom de mer eller mindre kan förstå dig på spanska eller till och med engelska. Men om du ska resa till Neapel rekommenderar jag att du har en översättningsapp installerad på din mobiltelefon, eftersom det kan underlätta ditt liv vid vissa tillfällen.

15. Andra utflykter som du kan vara intresserad av

Om du redan känner till Neapel eller om du inte är särskilt intresserad av att besöka denna stad är Florens kanske ett bättre alternativ för dig. Innan du åker från Rom rekommenderar jag att du läser mer om hur du förbereder dig för denna upplevelse här: Dagsturer till Florence från Rom. En av de många fantastiska sakerna med Rom är dess läge på kartan: förutom att ligga i mitten av den italienska halvön har staden många symboliska platser att besöka i omgivningen. Om du känner för att upptäcka dem, har vi här en lista över de bästa platserna att besöka i närheten av Rom.