Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Dagsresor och utflykter från Rom

Rom är en stad som man bör njuta av i sin helhet, men om du har tillräckligt med tid, glöm inte bort att besöka dess omgivningar: natur, historia och drömmar. Låter inte det bra?

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Dagsresor och utflykter från Rom

Solnedgång på ponte vecchio i Florens | © Xavier Mejorada

Efter att ha besökt Rom kommer du att vilja se mer av landet och se om du kan bli förälskad i andra städer på samma sätt som du har blivit förälskad i Rom. Roms omgivningar är fulla av underverk som du kan upptäcka på dagsutflykter.

1. Utflykter till Pompeji

Pompeji med Vesuvius i bakgrunden
Pompeji med Vesuvius i bakgrunden

Italien är det land i Europa som har flest platser på UNESCO:s världsarvslista och på den här resan kommer du att besöka en av dem: ruinerna av staden Pompeji som ligger nära Vesuvius, som du kan bestiga under resan. Utflykten till Pompeji och Vesuvius inkluderar luftkonditionerad transport, lunch, guidad tur och inträde till ruinerna och Vesuvius. Den här resan från Rom är idealisk för alla som är intresserade av arkeologi och antik historia.

Intressanta detaljer om denna utflykt

 • Pompeji ligger ungefär tre timmars bilresa från Rom.
 • Under ett besök i Pompeji ruiner får du lära dig om stadens historia och hur många av dess invånare omkom i utbrottet av Italiens mest aktiva vulkan.
 • Du vandrar längs vulkanens bergsrygg och får se stadens ruiner och fossiler från själva utgrävningarna.
 • Om du gör den här turen mellan den 20 november och 31 mars är Vesuvius stängd, så detta stopp ersätts av ett besök i Neapel.
 • Avresa från Rom sker tidigt på morgonen och turen tar en hel dag.
 • Om du bestämmer dig för att göra den här turen på egen hand kan du passa på att se Neapel, men i så fall är det bäst att övernatta där för att hålla koll på tiden.

Se min personliga guide till Pompeji

Om du vill veta mer om utflykten till Pompeji från Rom kan du läsa den här artikeln om de bästa utflykterna till Pompeji från Rom, där jag berättar i detalj hur du organiserar besöket och ger dig mina rekommendationer.

Jämför utflykter till Pompeji

2. Utflykter till Roms katakomber

Katakomberna i Rom| ©Unsplash
Katakomberna i Rom| ©Unsplash

Innan vi börjar utforska platserna i närheten av Rom ska jag berätta att det i själva staden finns olika utflykter som ligger långt från den vanliga turistkretsen. Detta är fallet med katakomberna, en utflykt som går genom det underjordiska Rom och förbinder olika intressanta platser.

Intressanta detaljer om denna utflykt

Det bästa sättet att besöka Roms katakomber är med en organiserad tur. Här är vad du bör veta om du är intresserad av att boka en:

 • Turen tar cirka tre och en halv timme.
 • Det är turer i små grupper (cirka 20 personer).
 • I besöket ingår entréavgifter till: Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, Basilica of San Clemente, Santa Domitilla-katakomben samt kapucinermuseet och kryptan.
 • Utflykterna utgår vanligtvis från en central punkt i Rom.
 • Alla utflykter inkluderar en specialiserad guide.

Jämför utflykter till katakomberna

3. Utflykter till Florens

Florence| ©Faruk Kaymak
Florence| ©Faruk Kaymak

Jag kan inte vara särskilt objektiv när det gäller den här resan eftersom Florens är min favoritstad i Italien efter Rom. I motsats till det kaos (på ett bra sätt) som råder i den eviga staden handlar Florens om skönhet och perfektion. Toscanas huvudstad är ett måste och den här turen är det perfekta sättet att få en första smak av staden som (var beredd på det) kommer att få dig att vilja komma tillbaka om och om igen.

Detta är enligt min mening inte bara en av de bästa utflykterna du kan göra från Rom, utan också en av de mest kompletta och bekväma. På den här resan till Florens hämtas du från ditt hotell i Rom och körs till Termini Station, varifrån höghastighetståget till Florens avgår, med en restid på bara en och en halv timme.

När du väl är där kommer en specialiserad guide att visa dig stadens främsta sevärdheter, inklusive en guidad tur i Uffiziegalleriet och fri tid i slutet av dagen för att njuta av staden på egen hand. I priset för denna dagsutflykt ingår lunch, transfer, inträde till galleriet och tågbiljetter. En riktig lyx som gör att du bara behöver oroa dig för att besöka sådana symboliska platser som:

Vad du kommer att besöka på den här resan

 • Katedralen Santa Maria del Fiore och Piazza del Duomo
 • Ponte Vecchio
 • Accademia-galleriet och Michelangelos David
 • Uffizierna
 • Boboliträdgårdarna
 • Brunelleschis kupol

Jämför utflykter till Florens

4. Utflykter till Pisa

Om du planerar att besöka Florens finns det möjlighet att göra en resa till Florens med ett besök i Pisa för att se det berömda lutande tornet. Om du är intresserad av att se detta område rekommenderar jag att du gör det som en del av ditt besök i Florens, eftersom själva staden Pisa är liten och inte behöver en exklusiv resa.

Om du väljer det här alternativet bör du veta att du anländer till Florens vid lunchtid och att en av dess främsta fördelar är att grupperna är små (högst 12 personer), vilket gör att hela den guidade rundturen i dessa två renässansstäder blir ännu roligare och mer lönsam.

Jämför utflykter till Pisa

5. Besök ruinerna i Ostia

Ostia Antica| ©Andy Montgomery
Ostia Antica| ©Andy Montgomery

Ostia är ett område med välbevarade antika ruiner som ligger nära havet, cirka 40 minuter från Roms centrum. Om du gillade Colosseum och Forum Romanum är denna utflykt till Ostia Antica definitivt det bästa valet.

I dessa ruiner finns Neptunusbadet, amfiteatern, Piazzale delle Corporazioni, Thermopilium, tempel tillägnade den persiska guden Mithras, en judisk synagoga och en kristen basilika som främsta sevärdheter.

Även om du kan besöka ruinerna på egen hand är utflykter från Rom det bästa alternativet om du vill spara tid: de inkluderar inträdesavgifter, transport till Ostia från Rom, hämtning på hotellet och en lokal guide som följer med dig under besöket.

Intressanta detaljer om detta besök i Ostia

 • Turen är en halvdagstur och besöket i ruinerna tar ungefär fyra timmar.
 • De flesta turer inkluderar inte lunch, så du måste ta med dig din egen lunch.
 • Det finns skugga vid ruinerna och det finns vanligtvis inga turistmassor, så det blir ett mycket behagligt besök, bort från huvudstadens kaos.
 • Det viktigaste du får lära dig på den här turen är hur vardagen såg ut för dem som levde i det antika Rom.
 • Ruinerna öppnar kl. 8.30 på morgonen och besökstiden slutar kl. 16.00 på vintern och ca. 18.00 på sommaren.

Jämför utflykter från Rom

6. Utflykter till Assisi och Orvieto

Basilikan Sankt Franciskus av Assisi| ©Unsplash
Basilikan Sankt Franciskus av Assisi| ©Unsplash

Även om staden Rom fascinerar dig, vill du ibland bara komma bort från det livliga livet och andas lite frisk luft på landsbygden. Att göra det är att uppleva en annan del av Italiens rikedom, och huvudstadens läge gör det möjligt. På den här resan till Assisi och Orvieto besöker du Franciskus av Assisis födelseplats (två och en halv timmes bilresa från Rom) och Orvietos imponerande katedral (en och en halv timme från Rom).

Vad den här resan innehåller

Förutom transporten och lunchen vid Trasimenosjöns strand ingår även upphämtning från hotell i Roms centrum. Du stannar först i Orvieto för att besöka den gotiska katedralen, som är känd för sina glasmålningar och mosaiker.

Därefter tillbringar du eftermiddagen i Assisi, en lugn stad med kullerstensgator som domineras av en basilika från 800-talet som berättar historien om Italiens skyddshelgon och som har förklarats som ett av UNESCO:s världsarv. Ett idealiskt alternativ för dem som vill tillbringa en lugn och avkopplande dag utan att ge avkall på att besöka historiska monument och lära sig lite mer om Italiens historia.

Jämför turer från Rom

7. Utflykter till Capri

Capri| ©Martyna Bober
Capri| ©Martyna Bober

Att se ön Capri i samband med ett besök i Rom var fram till för några år sedan en odyssé. Förutom logistiken för att ta sig till Neapel fanns logistiken för att ta sig till ön med båt och logistiken för transport på ön. Att göra allt detta på en dag var dyrt och oöverskådligt, och därför blev jag så förvånad när jag för ett par år sedan stötte på en organiserad utflykt till Capri.

Vad får du se på Capri?

Ett litet urval av de italienska öarnas extraordinära skönhet. Capris landskap är unikt och stadens klimat gör att du kan njuta av en underbar dag på stranden. Med den här turen får du möjlighet att besöka den blå grottan (inträdet är det enda som inte ingår i priset för turen), få en guide som visar dig de bästa platserna på ön och utforska staden i din egen takt.

Jämför utflykter från Rom

8. Flerdagsturer i Italien

Piazza San Marco i Venedig| ©Unsplash
Piazza San Marco i Venedig| ©Unsplash

När du väl har gjort en eller flera av dessa utflykter kommer du säkert att återvända från din resa och vilja lära känna Italien mer ingående.

Du kommer förmodligen att komma tillbaka mer än en gång, men du kommer säkert att vilja förlänga din resa. Innan det händer, om du har möjlighet att göra det, rekommenderar jag att du kompletterar ditt besök i Rom med en femdagars rundtur i Italien. Du kommer inte att vilja komma tillbaka, men på en enda resa har du upptäckt en stor del av detta fantastiska land och fått ut det mesta av din upplevelse.

Assisi

Assisis födelseort är en av de viktigaste pilgrimsmålen i Europa, men om staden tar emot hundratals besökare varje dag är det också för basilikans skönhet och för den autenticitet och det liv som de kullerstensbelagda gatorna utstrålar.

Siena

Sienas historiska stadskärna är också ett av UNESCO:s världsarv, och det räcker med en flygbild över den lilla staden för att förstå varför. All Toscanas charm i en av de mest magiska städerna i området.

Florence

Toscanas huvudstad utstrålar skönhet i varje hörn. Om du tillbringar två nätter där kan du besöka den berömda bron Ponte Vecchio, katedralen Duomo, gå in i Uffizierna, se Michelangelos David och njuta av dess charm och gastronomi.

Bologna

Denna lilla universitetsstad är full av passager som gör den till en tillgänglig labyrint för besökare.

Padua

Staden ligger i Venetoregionen och är en av de stora överraskningarna under ett besök eftersom dess gator och palats har så mycket att erbjuda resenärer. Du och din kamera kommer att bli förvånade över att det inte längre talas om detta spännande hörn av staden.

Venedig

Resans sista stopp inkluderar två nätter i en av Italiens mest ikoniska städer. Markusplatsen, Rialtobron och kanalerna är det som staden är mest känd för, men Venedig har en charm som man inte kan upptäcka utan att gå och gå vilse på gatorna. Den perfekta avslutningen på denna resa i södra Italien.

Du kan också boka en resa till Venedig med höghastighetståg från Rom och ägna din resa enbart åt denna stad - du kan till och med välja en utflykt till Venedig från Rom med en gondoltur inkluderad!

Höjdpunkter på denna resa

Detta är förmodligen det bästa sättet att besöka Italien utan att behöva oroa sig för tidtabeller, transporter, hotell, osv. Här är höjdpunkterna i paketet:

 • Detta är en all-inclusive-resa: transport mellan städerna, fyra hotellnätter, professionell guide i alla städer, luncher, middagar och frukostar.
 • Resan varar i fem dagar och avrese- och återkomstort är Rom.
 • Turen inkluderar en professionell guide som hjälper dig att upptäcka städerna du besöker utan att du behöver köer och trängsel.
 • Trots att det är en organiserad resa har du tid att utforska städerna i din egen takt utan att behöva missa de guidade turerna.

Jämför turer från Rom

9. Utflykter till Tivoli för att se dess villor

Villa d'Este i Tivoli| ©Unsplash
Villa d'Este i Tivoli| ©Unsplash

Tivoli är en stad som ligger ungefär en timme med tåg från Rom och på grund av det svalare klimatet fungerade den som "sommarboende" för romarna. I dag finns viktiga ruiner kvar där och är öppna för allmänheten: Villa Adriana, Villa d'Este, Villa Gregoriana, slottet Rocca Pia eller amfiteatern i Bleso.

Det bästa med denna utflykt till Tivoli är hur lätt det är att ta sig dit, eftersom du kan ta ett direkttåg från Termini station, och ruinernas läge: i stora trädgårdar fulla av natur som ger upphov till fantastiska landskap.

Jämför utflykter från Rom

10. Andra intressanta aktiviteter i Rom

Om du ännu inte har bestämt dig för ett resmål eller om du är en person som föredrar att gå runt i varje hörn av staden innan du ger dig ut på en utflykt, rekommenderar jag att du läser mina andra guider om Rom som du kan använda för att hjälpa dig att organisera din resa.

Dessa två artiklar om Turer i Rom stad, Biljetter till Colosseum i Romee: hur man köper dem, vad ingår i dem, hur mycket kostar de, osv.... y Vatican Museum Biljetter: hur mycket kostar de, var man kan köpa dem, hur man sparar pengar ... är en bra utgångspunkt för att se till att du inte missar det viktigaste - jag hoppas att du tycker att de är användbara!

Anas resetips

Om du planerar att göra utflykter på egen hand kan du kontrollera de officiella webbplatserna för tåg och bussar, men tänk på att kollektivtrafiken i Italien ofta är försenad.