Dagsresor och utflykter från Rom

Rom är en stad som ska upplevas i sin helhet, men om du har tillräckligt med tid får du inte glömma att besöka dess omgivningar: natur, historia och drömska hörn. Låter inte det bra?

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Dagsresor och utflykter från Rom

Solnedgång på Ponte Vecchio i Florens | © Xavier Mejorada

När du har besökt Rom kommer du att vilja se mer av landet och se om du kan bli lika förälskad i andra städer som du har blivit i Rom. Roms omgivningar är fulla av underverk som du kan upptäcka på dagsutflykter.

1. Utflykter till Pompeji

Pompeji med Vesuvius i bakgrunden
Pompeji med Vesuvius i bakgrunden

Italien är det europeiska land som har flest UNESCO-världsarv och på den här resan får du se ett av dem: ruinerna av staden Pompeji som ligger nära Vesuvius, som du kan bestiga under detta besök. Utflykten till Pompeji och Vesuvius inkluderar luftkonditionerad transport, lunch, guidad tur och skip-the-line-entré till ruinerna och Vesuvius. Denna rundtur från Rom är idealisk för arkeologi- och forntidsentusiaster.

Om du vill veta mer om utflykter till Pompeji kan du kolla in den här andra artikeln om de bästa utflykterna till Pompeji från Rom.

Intressanta detaljer om denna utflykt

 • Pompeji ligger cirka tre timmars bilresa från Rom.
 • På ett besök i Pompejis ruiner kommer du att lära dig om stadens historia och hur många av dess invånare som omkom i utbrottet av Italiens mest aktiva vulkan.
 • Du kommer att vandra längs vulkanens ås och se stadens ruiner och fossiler från utgrävningarna själva.
 • Om du gör denna resa mellan 20 november och 31 mars är Vesuvius stängd, så detta stopp kommer att ersättas av ett besök i staden Neapel.
 • Avresan från Rom sker tidigt på morgonen och turen varar en hel dag.
 • Om du bestämmer dig för att göra den här resan på egen hand kan du passa på att se Neapel, men i så fall är det bäst att tillbringa natten där för att hålla koll på din tid.

Boka en utflykt till Pompeji

2. Utflykter till katakomberna i Rom

Katakomberna i Rom| ©Unsplash
Katakomberna i Rom| ©Unsplash

Innan du börjar utforska platserna nära Rom finns det olika utflykter tillgängliga i själva staden, utanför den upptrampade turistvägen. Detta är fallet med Katakomberna-turen; en tur som går genom det underjordiska Rom och förbinder olika intressanta platser.

Intressanta detaljer om denna utflykt

Det bästa sättet att besöka katakomberna i Rom är med en organiserad tur. Här är vad du bör veta om du är intresserad av att boka en sådan:

 • Turen är ungefär 1 timme lång.
 • Detta är turer i små grupper.
 • I besöket ingår entrébiljetter till: Sankt Callixtus katakomber med påvarnas krypta, Sankt Cecilias krypta och sakramentens kabinett, bland andra områden i tunnelnätverket.
 • Turerna avgår vanligtvis från en central punkt i Rom.
 • Alla turer inkluderar en specialiserad guide.

Boka en guidad tur i katakomberna

3. Utflykter till Florens

Florens| ©Faruk Kaymak
Florens| ©Faruk Kaymak

Jag kan inte vara särskilt objektiv när det gäller den här turen eftersom Florens, efter Rom, är min favoritstad i Italien. I motsats till det kaos (på ett bra sätt) som råder i den eviga staden, handlar Florens om skönhet och perfektion. Toscanas huvudstad är ett måste och den här resan är det perfekta sättet att få en första smak av staden som (var beredd på det) kommer att få dig att vilja komma tillbaka om och om igen.

Detta är enligt min mening inte bara en av de bästa res orna du kan göra från Rom, utan också en av de mest kompletta och bekväma. På denna rundtur till Florens hämtas du från ditt hotell i Rom och körs till Termini station, varifrån höghastighetståget avgår till Florens och tar bara en och en halv timme.

Väl där kommer en specialiserad guide att visa dig stadens viktigaste sevärdheter, inklusive en guidad tur i Uffizi Gallery och fri tid i slutet av dagen för att njuta av staden på egen hand. I priset för denna dagsutflykt ingår lunch, transfer, inträde till galleriet och tågbiljetter. En riktig lyx så att du bara behöver oroa dig för att besöka sådana emblematiska platser som..:

Vad du kommer att besöka på denna rundtur

 • Katedralen Santa Maria del Fiore och Piazza del Duomo
 • Ponte Vecchio
 • Accademia-galleriet och Michelangelos David
 • Galleriet Uffizi
 • Boboli-trädgården
 • Brunelleschis kupol

Boka en utflykt till Florens

4. Utflykter till Pisa

Besök i Pisa| ©Saffron Blaze
Besök i Pisa| ©Saffron Blaze

Om du planerar att besöka Florens finns det möjlighet att göra en utflykt till Florens som inkluderar ett besök i Pisa för att se det berömda lutande tornet. Om du är intresserad av att besöka detta område rekommenderar jag att du gör det som en del av ditt besök i Florens, eftersom staden Pisa i sig är liten och inte kräver en exklusiv resa.

Om du väljer detta alternativ bör du veta att du anländer till Florens vid lunchtid och att en av dess främsta fördelar är att grupperna är små (högst 12 personer) så att hela den guidade turen till dessa två renässansstäder blir ännu trevligare och mer lönsam.

Boka en utflykt till Florens och Pisa

5. Besök ruinerna av Ostia

Ostia Antica| ©Andy Montgomery
Ostia Antica| ©Andy Montgomery

Ostia är ett område med välbevarade antika ruiner som ligger nära havet på ett avstånd av cirka 40 minuter från Roms centrum. Om du tyckte om Colosseum och Forum Romanum är denna utflykt till Ostia Antica definitivt det bästa valet.

I dessa ruiner hittar du Neptunus bad, amfiteatern, Piazzale delle Corporazioni, Thermopilium, tempel tillägnade den persiska guden Mithras, en judisk synagoga och en kristen basilika som främsta sevärdheter.

Du kan besöka ruinerna på egen hand, men om du vill spara tid är utflykterna från Rom det bästa alternativet: de inkluderar entrébiljetter, transport till Ostia från Rom, hämtning på hotellet och lokal guide som följer med dig under besöket.

Intressanta detaljer om detta besök i Ostia

 • Turen tar ungefär en halv dag och besöket i ruinerna tar ungefär fyra timmar.
 • De flesta turer inkluderar inte lunch, så du måste ta med din egen.
 • Det finns skugga vid ruinerna och det finns vanligtvis inga turistmassor, så det kommer att bli ett mycket bekvämt besök, borta från huvudstadens kaos.
 • Det viktigaste du kommer att lära dig på den här turen är hur det dagliga livet såg ut för dem som levde i det antika Rom.
 • Ruinerna öppnar kl. 8.30 på morgonen och besökstiden slutar kl. 16.00 på vintern och ca kl. 18.00 på sommaren.

Boka en utflykt till Ostia

6. Utflykter till Assisi och Orvieto

Basilikan Sankt Franciskus av Assisi| ©Unsplash
Basilikan Sankt Franciskus av Assisi| ©Unsplash

Hur mycket man än älskar staden Rom vill man ibland bara komma bort från liv och rörelse och andas lite frisk luft på landsbygden. Att göra det är att uppleva en annan del av Italiens rikedom, och huvudstadens läge gör det möjligt. På den här resan till Assisi och Orvieto besöker du Franciskus födelseplats i Assisi (två och en halv timmes bilresa från Rom) och den imponerande katedralen i Orvieto (en och en halv timme från Rom).

Vad ingår i denna rundtur

Förutom transfer och lunch vid Trasimenosjöns strand ingår även upphämtning på hotell i centrala Rom. Ni stannar först i Orvieto för att besöka den gotiska katedralen som är berömd för sina målade glasfönster och mosaiker.

Eftermiddagen tillbringas sedan i Assisi, en lugn stad med kullerstensgator och en basilika från 900-talet som berättar historien om Italiens skyddshelgon och som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Ett perfekt val för dem som vill tillbringa en lugn och avkopplande dag utan att ge avkall på att besöka historiska monument och lära sig lite mer om Italiens historia.

Boka en utflykt till Assisi och Orvieto

7. Utflykter till Capri

Capri| ©Martyna Bober
Capri| ©Martyna Bober

Att besöka ön Capri under ett besök i Rom var fram till för några år sedan en odyssé. Förutom logistiken för att ta sig till Neapel var det logistiken för att ta sig till ön med båt och logistiken för transport inom ön. Att göra allt detta på en dag var dyrt och ohanterligt, vilket är anledningen till att jag blev så förvånad över att stöta på en organiserad utflykt till Capri för ett par år sedan.

Vad kommer du att se på Capri?

Ett litet urval av de italienska öarnas extraordinära skönhet. Landskapet på Capri är unikt och klimatet i staden gör att du kan njuta av en underbar dag på stranden. På den här turen får du möjlighet att besöka Blå grottan (entréavgiften är det enda som inte ingår i priset för turen), låta en guide visa dig de bästa platserna på ön och utforska staden i din egen takt.

Boka en utflykt till Capri

8. Flerdagars utflykter i Italien

Markusplatsen i Venedig| ©Unsplash
Markusplatsen i Venedig| ©Unsplash

När du har gjort en eller flera av dessa utflykter kommer du utan tvekan att återvända från din resa och vilja se mer av Italien.

Du kommer förmodligen tillbaka mer än en gång, men du kommer säkert att vilja förlänga din resa. Innan det händer dig, om du har möjlighet att göra det, rekommenderar jag att du kompletterar ditt besök i Rom med en utflykt på flera dagar i Italien. Du kommer inte att vilja komma tillbaka, men på en resa kommer du att ha upptäckt en stor del av detta underbara land och du kommer att ha fått ut det mesta av din upplevelse.

Assisi

Den helige Franciskus av Assisis födelseplats är en av Europas viktigaste pilgrimsorter, men om staden tar emot hundratals besökare varje dag är det också för basilikans skönhet och den äkthet och det liv som dess kullerstensgator utstrålar.

Siena

Den historiska stadskärnan i Siena finns också med på UNESCO:s världsarvslista, och en flygbild över den lilla staden räcker för att förstå varför. All Toscanas charm i en av de mest magiska städerna i området.

Florens

Toscanas huvudstad utstrålar skönhet i varje hörn. Om du tillbringar två nätter där kan du besöka den berömda bron Ponte Vecchio, Duomo-katedralen, Uffizi-galleriet, se Michelangelos David och njuta av dess charm och gastronomi.

Bologna

Denna lilla universitetsstad är full av passager som gör den till en tillgänglig labyrint för besökare.

Padua

Denna stad ligger i Veneto-regionen och är en av de stora överraskningarna under besöket på grund av hur mycket dess gator och palats har att erbjuda resenärerna. Du och din kamera kommer att bli förvånade över att detta spännande hörn av staden inte är mer omtalat.

Venedig

Det sista stoppet på resan inkluderar två nätter i en av Italiens mest ikoniska städer. Markusplatsen, Rialtobron och kanalerna är vad staden är mest känd för, men Venedig har en charm som inte går att upptäcka utan att promenera och gå vilse på dess gator. Den perfekta avslutningen på denna rundresa i södra Italien.

Du kan också boka en resa till Venedig med höghastighetståg från Rom och ägna din resa uteslutande åt denna stad - du har till och med möjlighet till en Venedigutflykt från Rom med en gondoltur inkluderad!

Höjdpunkter på denna resa

Detta är förmodligen det bästa sättet att besöka Italien utan att behöva oroa sig för tidtabeller, transporter, hotell osv. Här är höjdpunkterna i detta paket:

 • Det är en all-inclusive-resa: transport mellan städerna, fyra nätters hotellboende, professionell guide i alla städer, luncher, middagar och frukostar.
 • Resan varar i fem dagar och avrese- och hemkomstorten är Rom.
 • I resan ingår en professionell guide som hjälper dig att upptäcka de städer du besöker och undvika köer och folkmassor.
 • Trots att det är en organiserad resa kommer du att ha tid att utforska städerna i din egen takt utan att behöva missa de guidade turerna.

Boka en tågresa till Venedig

9. Utflykter till Tivoli för att se dess villor

Villa d'Este i Tivoli| ©Unsplash
Villa d'Este i Tivoli| ©Unsplash

Tivoli är en stad som ligger ungefär en timmes tågresa från Rom och på grund av sitt svalare klimat fungerade som ett "sommarresidens" för romarna. Idag är viktiga ruiner fortfarande öppna för allmänheten, t.ex: Villa Adriana, Villa d'Este, Villa Gregoriana, slottet Rocca Pia eller amfiteatern i Bleso.

Det bästa med denna utflykt till Tivoli är hur lätt det är att ta sig dit, eftersom du kan ta ett direkttåg från Termini station, och ruinernas läge: i stora trädgårdar fulla av natur som ger upphov till fantastiska landskap.

Boka en utflykt till Tivoli från Rom

Andra intressanta aktiviteter i Rom

Om du inte har bestämt dig för en destination ännu, eller om du är mer av den typen som föredrar att utforska varje hörn av staden innan du ger dig ut på en dagsutflykt, rekommenderar jag att du kollar in mina andra guider till Rom för att hjälpa dig att organisera din resa.

Dessa två artiklar på Turer i Rom stad, Biljetter till Colosseum i Romee: hur man köper dem, vad ingår i dem, hur mycket kostar de, osv.... y Vatican Museum Biljetter: hur mycket kostar de, var man kan köpa dem, hur man sparar pengar ... är en bra utgångspunkt för att se till att du inte missar det viktigaste, jag hoppas att du tycker att de är användbara!

Ana's Traveller Tip

Om du planerar att göra några utflykter på egen hand, kontrollera de officiella tåg- och busswebbplatserna, men var medveten om att kollektivtrafiken i Italien ofta är försenad.