Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Dagsresor och utflykter från Rom

Rom är en stad som man bör njuta av i sin helhet, men om du har tillräckligt med tid, glöm inte bort att besöka dess omgivningar: natur, historia och drömska hörn. Låter inte det bra?

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Dagsresor och utflykter från Rom

Solnedgång på ponte vecchio i Florens | © Xavier Mejorada

När du har besökt Rom kommer du att vilja se mer av landet och se om du kan bli förälskad i andra städer på samma sätt som du har blivit förälskad i Rom. Roms omgivningar är fulla av underverk som du kan upptäcka på dagsutflykter.

1. Utflykter till Pompeji

Pompeji med Vesuvius i bakgrunden
Pompeji med Vesuvius i bakgrunden

Italien är det europeiska land som har flest UNESCO-världsarv och på den här utflykten får du se en av dem: ruinerna av staden Pompeji som ligger nära Vesuvius, som du kan bestiga under det här besöket. Utflykten till Pompeji och Vesuvius inkluderar luftkonditionerad transport, lunch, guidad tur och skip-the-line-entré till ruinerna och Vesuvius. Den här utflykten från Rom är idealisk för entusiaster av arkeologi och antik historia.

Om du vill veta mer om turer till Pompeji kan du kolla in denna andra artikel om de bästa utflykterna till Pompeji från Rom.

Intressanta detaljer om den här utflykten

 • Pompeji ligger ungefär tre timmars bilresa från Rom.
 • Vid ett besök till Pompejis ruiner får du lära dig om stadens historia och hur många av dess invånare omkom i utbrottet av Italiens mest aktiva vulkan.
 • Du kommer att vandra längs vulkanens åsar och besöka stadens ruiner och fossiler från själva utgrävningarna.
 • Om du tar den här turen mellan den 20 november och 31 mars är Vesuvius stängd, så det här stoppet ersätts av ett besök i staden Neapel.
 • Avgångstiden från Rom är tidigt på morgonen och turen kommer att pågå en hel dag.
 • Om du bestämmer dig för att göra denna tur på egen hand kan du passa på att se Neapel, men i så fall är det bäst att övernatta där för att hålla koll på tiden.

Boka en utflykt till Pompeji

2. Utflykter till katakomberna i Rom

Katakomberna i Rom| ©Unsplash
Katakomberna i Rom| ©Unsplash

Innan du börjar utforska platserna i Roms närhet finns det olika utflykter tillgängliga i själva staden, utanför de upptrampade turiststråken. Detta är fallet med utflykten till katakomberna; en tur som går genom det underjordiska Rom och förbinder olika intressanta platser.

Intressanta detaljer om denna utflykt

Det bästa sättet att besöka Roms katakomber är med en organiserad tur. Här är vad du bör veta om du är intresserad av att boka en sådan:

 • Om du är intresserad av att boka en utflykt, kan du boka den om du vill det.
 • Det är turer i små grupper (cirka 20 personer).
 • I besöket ingår entrébiljetter till: Det är en grupp av besök som består av följande: Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, Basilica of San Clemente, Santa Domitilla katakomber och kapucinerna museum och kryptan.
 • Utflykterna utgår vanligtvis från en central punkt i Rom.
 • Alla utflykter inkluderar en specialiserad guide.

Boka en guidad utflykt till katakomberna

3. Utflykter till Florens

Florens| ©Faruk Kaymak
Florens| ©Faruk Kaymak

Jag kan inte vara särskilt objektiv när det gäller den här utflykten eftersom Florens efter Rom är min favoritstad i Italien. I motsats till det kaos (på ett bra sätt) som råder i den eviga staden handlar Florens om skönhet och perfektion.

Toscanas huvudstad är ett måste och den här turen är det perfekta sättet att få ett första smakprov på staden som (var beredd på det) kommer att få dig att vilja komma tillbaka om och om igen. Det här är enligt min mening inte baraen av de bästa turerna du kan göra från Rom, utan också en av de mest kompletta och bekväma. På denna tur till Florens hämtas du från ditt hotell i Rom och körs till Termini-stationen, varifrån höghastighetståget avgår till Florens och tar bara en och en halv timme.

Väl där visar en specialiserad guide dig stadens främsta sevärdheter, inklusive en guidad tur i Uffizierna och fritid i slutet av dagen för att njuta av staden i lugn och ro. I priset för denna dagsutflykt ingår lunch, transfer, inträde till galleriet och tågbiljetter. En riktig lyx så att du bara behöver oroa dig för att besöka sådana emblematiska platser som...:

Vad du kommer att besöka på den här turen

 • Katedralen Santa Maria del Fiore och Piazza del Duomo.
 • Ponte Vecchio
 • Accademia-galleriet och Michelangelos David
 • Uffizierna
 • Boboliträdgårdarna
 • Brunelleschis kupol

Boka en utflykt till Florens

4. Utflykter till Pisa

Besök i Pisa| ©Saffron Blaze
Besök i Pisa| ©Saffron Blaze

Om du planerar att besöka Florens finns det möjlighet att göra en utflykt till Florens med ett besök i Pisa för att se det berömda lutande tornet.

Om du är intresserad av att besöka detta område rekommenderar jag att du gör det som en del av ditt besök i Florens, eftersom själva staden Pisa är liten och inte kräver en exklusiv resa. Om du väljer detta alternativ bör du veta att du kommer att anlända till Florens vid lunchtid och att en av dess främsta fördelar är att grupperna ärsmå (högst 12 personer) så att hela den guidade rundturen i dessa två renässansstäder blir ännu roligare och mer lönsam.

Boka en utflykt till Florens och Pisa

5. Besök ruinerna i Ostia

Ostia Antica| ©Andy Montgomery
Ostia Antica| ©Andy Montgomery

Ostia är ett område med välbevarade antika ruiner som ligger nära havet på ett avstånd av cirka 40 minuter från Roms centrum. Om du gillade Colosseum och Forum Romanum är denna utflykt till Ostia Antica definitivt ditt bästa val.

I dessa ruiner hittar du Neptunusbadet, amfiteatern, Piazzale delle Corporazioni, Thermopilium, tempel tillägnade den persiska guden Mithras, en judisk synagoga och en kristen basilika som främsta sevärdheter. Även om du kan besöka ruinerna på egen hand är utflykterna från Rom det bästa alternativet om du vill spara tid: de inkluderar inträdesbiljetter, transport till Ostia från Rom, hämtning på hotellet och lokalguide som följer med dig under besöket.

Intressanta detaljer om detta besök i Ostia

 • Utflykten tar ungefär en halv dag och besöket i ruinerna tar ungefär fyra timmar.
 • De flesta turer inkluderar inte lunch, så du måste ta med dig din egen lunch.
 • Det finns skugga vid ruinerna och det finns vanligtvis inga skaror av turister, så det blir ett mycket bekvämt besök, bort från huvudstadens kaos.
 • Det viktigaste du kommer att lära dig på den här turen är hur vardagen såg ut för dem som levde i det antika Rom.
 • Ruinerna öppnar klockan 8.30 på morgonen och besökstiderna slutar klockan 16 på vintern och ungefär klockan 18 på sommaren.

Boka en utflykt till Ostia

6. Utflykter till Assisi och Orvieto

Basilikan för den helige Franciskus av Assisi| ©Unsplash
Basilikan för den helige Franciskus av Assisi| ©Unsplash

Hur mycket du än älskar staden Rom så vill du ibland bara komma bort från det hektiska livet och andas lite frisk luft på landsbygden. Att göra det är att uppleva en annan del av Italiens rikedom, och huvudstadens läge gör det möjligt. På den här resan till Assisi och Orvieto besöker du den helige Franciskus av Assisis födelseort (två och en halv timmes bilresa från Rom) och den imponerande katedralen i Orvieto (en och en halv timme från Rom).

Vad som ingår i den här resan

Förutom transporten och en lunch som du kommer att njuta av vid Trasimenosjöns stränder ingår även upphämtning från hotell i Roms centrum i resan. Du stannar först i Orvieto för att besöka dess gotiska katedral, som är känd för sina glasmålningar och mosaiker.

Därefter tillbringar du eftermiddagen i Assisi, en lugn stad med kullerstensgator och en basilika från 800-talet som berättar historien om Italiens skyddshelgon och som har förklarats som ett av Unescos världsarv.

Ett idealiskt val för dem som vill tillbringa en lugn och avkopplande dag utan att ge avkall på att besöka historiska monument och lära sig lite mer om Italiens historia.

Boka en utflykt till Assisi och Orvieto

7. Utflykter till Capri

Capri| ©Martyna Bober
Capri| ©Martyna Bober

Att se ön Capri under ditt besök i Rom var fram till för några år sedan en odyssé. Förutom logistiken för att ta sig till Neapel fanns logistiken för att ta sig till ön med båt och logistiken för transport inom ön. Att göra allt detta på en dag var dyrt och oöverskådligt, och därför blev jag så förvånad när jag för ett par år sedan stötte på en organiserad utflykt till Capri.

Vad ska du se på Capri?

Ett litet urval av de italienska öarnas extraordinära skönhet. Landskapen på Capri är unika och stadens klimat gör att du kan njuta av en underbar dag på stranden.

Med den här turen får du möjlighet att besöka den blå grottan (inträdesavgiften är det enda som inte ingår i priset för turen), få en guide som visar dig de bästa platserna på ön och utforska staden i din egen takt.

Boka en utflykt till Capri

8. Flerdagsutflykter i Italien

Piazza San Marco i Venedig| ©Unsplash
Piazza San Marco i Venedig| ©Unsplash

När du väl har gjort en eller flera av dessa utflykter kommer du utan tvekan att komma tillbaka från din resa och vilja se mer av Italien.

Du kommer förmodligen att komma tillbaka mer än en gång, men du kommer säkert att vilja förlänga din resa. Innan det händer dig, om du har möjlighet att göra det, rekommenderar jag att du kompletterar ditt besök i Rom med en utflykt på flera dagar i Italien. Du kommer inte att vilja komma tillbaka, men på en resa kommer du att ha upptäckt en stor del av detta fantastiska land och du kommer att ha fått ut det mesta av din upplevelse.

Assisi

Den helige Franciskus av Assisis födelseort är en av de viktigaste pilgrimsmålen i Europa, men om staden tar emot hundratals besökare varje dag är det också för basilikans skönhet och för den äkthet och det liv som dess kullerstensgator utstrålar.

Siena

Sienas historiska stadskärna är också ett av UNESCO:s världsarv, och en flygbild över den här lilla staden räcker för att förstå varför. All Toscanas charm i en av de mest magiska städerna i området.

Florens

Toscanas huvudstad utstrålar skönhet i varje hörn. Om du tillbringar två nätter där kan du besöka dess berömda bro Ponte Vecchio, katedralen Duomo, gå in i Uffiziegalleriet, se Michelangelos David och njuta av dess charm och gastronomi.

Bologna

Denna lilla universitetsstad är full av passager som gör den till en tillgänglig labyrint för besökare.

Padua

Den här staden ligger i Venetoregionen och är en av de stora överraskningarna under besöket på grund av hur mycket dess gator och palats har att erbjuda resenärerna. Du och din kamera kommer att bli förvånade över att detta spännande hörn av staden inte är mer omtalat.

Venedig

Resans sista stopp inkluderar två nätter i en av Italiens mest ikoniska städer. Markusplatsen, Rialtobron och kanalerna är det som staden är mest känd för, men Venedig har en charm som man inte kan upptäcka utan att gå och gå vilse på dess gator.

Den perfekta avslutningen på denna rundresa i södra Italien. Du kan också boka enresa till Venedig med höghastighetståg från Rom och ägna din resa enbart åt denna stad - du har till och med möjlighet till en Venedigutflykt från Rom med en gondoltur inkluderad!

Höjdpunkter på den här resan

Detta är förmodligen det bästa sättet att besöka Italien utan att behöva oroa sig för tidtabeller, transporter, hitta hotell osv. Här är höjdpunkterna i det här paketet:

 • Det är en all-inclusive-resa: transport mellan städerna, fyra hotellnätter, professionell guide i alla städer, luncher, middagar och frukostar.
 • Resan varar i fem dagar och avgångs- och återkomstort är Rom.
 • Turen inkluderar en professionell guide som hjälper dig att upptäcka de städer du besöker utan att behöva köer och trängsel.
 • Trots att det är en organiserad tur har du tid att utforska städerna i din egen takt utan att behöva missa de guidade turerna.

Boka en tågresa till Venedig

9. Utflykter till Tivoli för att se dess villor

Villa d'Este i Tivoli| ©Unsplash
Villa d'Este i Tivoli| ©Unsplash

Tivoli är en stad som ligger ungefär en timmes tågresa från Rom och på grund av det svalare klimatet fungerade den som "sommarresidens" för romarna. I dag är viktiga ruiner fortfarande öppna för allmänheten, t.ex: Villa Adriana, Villa d'Este, Villa Gregoriana, slottet Rocca Pia eller amfiteatern Bleso.

Det bästa med denna utflykt till Tivoli är hur lätt det är att ta sig dit, eftersom du kan ta ett direkttåg från Termini station, och ruinernas läge: i stora trädgårdar fulla av natur som ger upphov till fantastiska landskap.

Boka en tur till Tivoli från Rom

Andra intressanta aktiviteter i Rom

Om du inte har bestämt dig för ett resmål än, eller om du är mer av typen som föredrar att utforska varje hörn av staden innan du ger dig ut på en dagsutflykt, rekommenderar jag att du kollar in mina andra guider om Rom för att hjälpa dig att organisera din resa.

Dessa två artiklar om Turer i Rom stad, Biljetter till Colosseum i Romee: hur man köper dem, vad ingår i dem, hur mycket kostar de, osv.... y Vatican Museum Biljetter: hur mycket kostar de, var man kan köpa dem, hur man sparar pengar ... är en bra utgångspunkt för att se till att du inte missar det viktigaste, jag hoppas att du finner dem användbara!

Anas resetips Om du planerar att göra några utflykter på egen hand bör du kontrollera de officiella tåg- och busswebbplatserna, men tänk på att kollektivtrafiken i Italien ofta är försenad.