Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

11 juliga saker att göra i Rom

Julen gör Rom till en (ännu mer) magisk stad: missa inte följande lista över platser som du måste besöka för att tillbringa några dagar i en film.

Alex Grande

Alex Grande

8 minsta läsning

11 juliga saker att göra i Rom

Colosseums julgran | ©Getty

Rom är ett fantastiskt resmål med så mycket att göra och se året runt, men om jag var tvungen att välja bara en stad i Europa för att fira jul i skulle det vara den eviga staden.

Förutom att du kan delta i evenemang som är typiska för det katolska julfirandet kan du njuta av den vackra belysningen av staden, julmarknaderna, de fantastiska krubborna... Fortsätt läsa så berättar jag 10 saker att göra för att få en perfekt jul i Rom:

1. Promenera genom Roms julmarknader

Julmarknaden på Piazza Navona| ©Jamie Heath
Julmarknaden på Piazza Navona| ©Jamie Heath

Den mest typiska julmarknaden är den på Piazza Navona. Marknaden är uppdukad för julen från början av december med stånd som säljer leksaker, handgjorda hantverk, rostade kastanjer och typiska sötsaker. På torget finns också en karusell och en enorm krubban, samt en tron där jultomten tar hand om barnen.

Torget är fullt av gatukonstnärer och målare och du kan beundra den vackra belysningen av de fyra flodernas fontän, kyrkan Sant'Agnese in Agone och Palazzo Pamphili, de finaste exemplen på romersk barockarkitektur.

På Piazza Ankara arrangeras också en julmarknad, vars intäkter går till välgörande ändamål, med stånd som säljer rättvisemärkta produkter och antikviteter.

För att du inte ska missa de charmigaste hörnen är det bäst att ta en av de bästa guidade turerna i Rom, alltid tillsammans med en expertguide, så att du kan upptäcka de hörn och torg du inte får missa.

Boka en tur till Roms torg och fontäner

2. Utforska Vatikanen och ta emot påvens urbi et orbi personligen

Flygfoto Urbi et Orbi Blessing| ©Michael Beat
Flygfoto Urbi et Orbi Blessing| ©Michael Beat

Om du besöker Rom i juletid är det en vacker upplevelse att närvara vid påvens budskap i Vatikanen, oavsett vad du tror, och det kommer att fylla dig med frid.

Den 25 december vid middagstid hålls det påvliga urbi et orbi-talet i Vatikanstaten, och det är gratis att närvara, men folkmassorna är så stora att du måste gå upp tidigt om du vill få en plats på torget vid Heliga Stolen.

Ett annat alternativ om du besöker Vatikanen är att delta i mässan i själva Peterskyrkan, men då måste du köpa en biljett i god tid. Det är så svårt att ta sig till detta evenemang att jag nästan skulle säga att det inte är värt det, men för många människor är det den viktigaste anledningen till att åka till Rom i jul.

Och när du ändå är i området får du inte missa Vatikanmuseerna där du kan beundra bland annat Sixtinska kapellet. Du kan antingen köpa en biljett till Vatikanmuseerna eller ta en guidad tur i Vatikanen.

Boka biljetter till Vatikanen utan kö

3. Njut av stadens ljus och de upplysta monumenten i Rom

Julbelysning| ©AHLN
Julbelysning| ©AHLN

Vissa städer som London och Paris kan stoltsera med eleganta juldekorationer och belysningar, men ingen av dem förmedlar julens anda lika mycket som de som finns i Rom.

Ljusen som pryder Roms historiska centrum ger de gamla gatorna en speciell aura, och att bara promenera längs Via del Corso, Via Cola di Rienzo eller Via Ottaviano i julens färger är en upplevelse som du alltid kommer att minnas. Men det är i stadens viktigaste monument och byggnader som julbelysningen verkligen lyser upp: Vatikanen och Santa Maria Maggiore är några av dem som imponerade mest på mig under mitt besök.

Julbelysningssäsongen i Rom börjar officiellt den 8 december, högtiden för den obefläckade avlelsen, och pågår till den 6 januari, en mycket speciell dag i Italien när gåvorna från Befana (häxan som ersätter de tre vise männen) delas ut.

Ett bra sätt att upptäcka stadens ljus är att åka på en busstur för att bekvämt kunna se staden och den speciella julbelysningen. Om du är sugen på att åka kan du kolla in de bästa sightseeingbussarna i Rom.

Boka din plats på bussen för sightseeing i Rom

4. Delta i mässan i Pantheon

Utsikt över Pantheon| ©Benjamín Mejías Valencia
Utsikt över Pantheon| ©Benjamín Mejías Valencia

Om du gillade tanken på att delta i en julmässa i Rom, rekommenderar jag att du deltar i den som firas på julafton i Pantéon. Mässan firas vid midnatt på italienska i ljusljus och med en liten kör, vilket är en mycket vacker upplevelse.

Jag rekommenderar naturligtvis att du är där vid 23.00 eller tidigare för att få en plats, eftersom Pantheon fylls ganska snabbt. Det är kallt inomhus, så glöm inte att ta med dig en bra jacka för att göra kvällen trevligare.

Överhuvudtaget är ett besök i Pantheon ett underverk: dess majestätiska, rekordstora kupol och imponerande arkitektur kommer att lämna dig med öppna munnar. För att få ut det mesta av det, gå med på en guidad tur till Pantheon i Rom.

Boka en guidad tur i Pantheon

5. Smaka på Roms traditionella julmeny

Romersk restaurang vid jul| ©Marco Verch
Romersk restaurang vid jul| ©Marco Verch

I Rom äter man traditionellt middag före midnattsmässan på julafton, som vanligtvis kallas "de sju fiskarnas fest": man äter en mängd olika fisk- och skaldjursprodukter enligt en medeltida sedvänja att fasta från rött kött och mejeriprodukter. Ett par restauranger som rekommenderas att boka på julafton, även om de är lite dyrare, är Crispi 19 (bredvid Fontana di Trevi) eller L'Uliveto på Waldorf Hotel Roma Cavalieri.

Den typiska romerska julmåltiden är abbacchio, en rätt med lamm som stekts med vitlök, rosmarin och skinka, serveras med potatis och grönsaker och vanligtvis åtföljs av en första rätt med gnocchi alla romana, som skiljer sig något från andra typer av gnocchi. Den traditionella efterrätten är pangiallo, ett sött bröd fyllt med valnötter, dadlar, choklad och honung.

Allt detta förklaras bäst (och smakar mycket bättre) om du tar denna berömda matresa i Rom med en expert. Om du är i staden i några dagar och inte vet var du ska äta lunch eller middag, finns här en lista över mina favoriter i den här artikeln på 10 matställen i Rom.

Boka en gastronomisk rundtur i Rom

6. Låt dig fotograferas vid Colosseums julgran och besök Colosseum arena.

Colosseums julgran| ©Images George Rex
Colosseums julgran| ©Images George Rex

De julgranar som står vid monument och viktiga byggnader i Rom är vanligtvis belysta på ett enkelt sätt, men de är inte mindre vackra för det. Ett bra exempel är den 22 meter höga granen som varje år placeras bredvid Colosseum. Platsens högtidlighet ger denna dekoration en viss julmagi, och du kan ta en speciell bild med Colosseum i bakgrunden.

Och när du ändå är här får du inte missa Colosseum på insidan, som automatiskt kommer att bli höjdpunkten på din resa (tro mig, Colosseum på insidan är mycket mer majestätiskt än du kan föreställa dig). Jag rekommenderar att du antingen köper en biljett till Colosseum online eller tar en guidad tur till Colosseum och Forum Romanum, som ger dig en inblick i det antika Roms historia.

Här är en länk där du kan hitta de bästa upplevelserna du kan få på Colosseum.

Andra julgranar som är värda att se under din resa till Rom är de på Petersplatsen, imponerande och rikligt dekorerade, och min personliga favorit är den på Piazza Venezia.

Boka en guidad tur i Colosseum

7. Beundra födelsescenerna i Roms kyrkor

Peterskyrkan i Vatikanen| ©jennicatpink
Peterskyrkan i Vatikanen| ©jennicatpink

Traditionen med att sätta upp krubbor föddes förstås i Italien, genom "presepi" av Franciskus av Assisi, när han julen 1223 skapade den första krubban för att fira mässan, med hjälp av halm, hö, en åsna och en oxe. Denna händelse blev en tradition när andra städer ersatte dessa element med figurer, som till en början skapades för hand.

I Rom firas traditionen stort, precis som alla andra jultraditioner, och du kan beundra några riktigt imponerande presepios. Ett bra exempel på detta är födelseplatsen i basilikan Santa Maria Maggiore, där en scen som skulpterades i marmor av skulptören Arnolfo di Cambio år 1290 finns bevarad.

En idé för en julplan är att ta en guidad tur i Rom för att se några av de många krubbor som visas i kyrkor och på torg. Jag rekommenderar dem på Petersplatsen, Spanska trappan, kyrkan Santi Cosma e Damiano (på Via dei Fori Imperiali), kyrkan San Carlo al Corso (på Via del Corso), kyrkan Santa Maria del Popolo (Piazza del Popolo) och den på Piazza Navona.

Om du också är en konstälskare och vill besöka några av dessa kyrkor men inte vet vilken du ska börja med, har jag skrivit en artikel om 10 vackraste kyrkor i Rom så att du kan organisera din rundtur i staden efter de som du tycker bäst om.

Boka en guidad tur i de romerska basilikorna

8. Gå på en julkonsert

Julkonsert| ©Steven Lozano
Julkonsert| ©Steven Lozano

Att lyssna på klassisk musik under julen är en tradition i många familjer. Särskilt i Spanien har du förmodligen sett Wiens filharmoniska orkesters nyårskonsert på TV.

Om du just har blivit magiskt förflyttad tillbaka till dina minnen av den gångna julen kommer du att bli glad över att veta att du under din resa till Rom kan lyssna på klassisk musik i några av stadens kyrkor. Jag rekommenderar särskilt konserterna i Chiesa di Sant'Antonio dei Portoghesi, Santa Maria ai Monti och Sant'Ignazio.

Conciliazione Auditorium, nära Vatikanen, har ett program med julkonserter, och på Piazza Navona hålls ofta konserter med körer som du kan hitta på en spontan konsert.

9. Smaka på typiska julgodis

Panetone| ©N i c o l a
Panetone| ©N i c o l a

Har du ett sött begär? Då har du valt rätt ställe att fira jul på. Här är en rad godbitar att prova: pandoro, ett stjärnformat sött bröd bestrött med florsocker som vanligtvis äts till frukost doppat i kaffe, den klassiska panettone, ett annat sött bröd fyllt med nötter, sultanrussin eller choklad och toppat med mandelspån, panforte, en fruktkaka smaksatt med kryddnejlikor och andra kryddor som ursprungligen kommer från Siena, och panpepato, som liknar panforte men har en starkare ingefärssmak.

När du promenerar genom de medeltida marknaderna kommer du att se alla sorters julkakor, i alla former och färger, som kommer att fylla din mage och ditt hjärta med julstämning.

Kom ihåg att för de mest krävande smaklökarna finns det en gastronomisk rundtur i Rom som för dig närmare stadens mest originella smaker från en expert.

10. Åk skridskor vid ett ikoniskt monument i Rom

Även om temperaturen i Rom sällan blir tillräckligt kall för att det ska snöa under julen, finns det skridskobanor över hela staden där du kan njuta av ett traditionellt sätt att tillbringa eftermiddagen.

Den skridskobana som jag tyckte var vackrast var den vid Castel Sant'Angelo, mausoleumet för kejsar Hadrianus familj, som nu är ett museum. Du kommer att ha den i bakgrunden när du åker skridskor. Om du också vill besöka själva slottet (vilket jag rekommenderar till 100 %) lämnar jag här information om följande Rome Castel Sant'Angelo Biljetter: tillgängliga alternativ och hur du köper dem..

Ett annat alternativ är skridskobanan vid Auditorium Parco della Musica, som finns utanför detta musikcentrum i staden, eller den vid julmarknaden på Piazzale Ankara, där du kan åka skridskor efter en eftermiddag med shopping.

11. Förlora dig själv i Galleria Borghese för att hålla decemberkylan borta

Borghese-galleriet är utan tvekan en av de mest speciella platserna i Rom. Hotellet ligger mitt i en idyllisk trädgård i Roms lungor och du kommer inte att ha några problem att hitta dess spektakulära fasad som skyddas av sagoträdgårdar.

Här kan du se några av de mest kända klassiska skulpturerna i historien, såsom Proserpinas våldtäkt eller Apollon och Daphne. Varför är detta ett måste? Rummen och själva palatset är ett konstverk. Eftersom det är en mycket mindre efterfrågad enklav av turister kan du dessutom gå runt där inne praktiskt taget ensam (kapaciteten är mycket begränsad) och upplevelsen är unik. Det bästa sättet att se galleriet är att ta en guidad tur i Borghese-galleriet.

Å andra sidan kan du passa på att promenera runt Villa Borghese och dess sjö på vägen ut, och om vädret tillåter kan du hyra en båt för att njuta av en solig vintermorgon.

Boka biljetter till Borghese Gallery