Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Sistine Chapelbiljetter: hur du köper biljetter till Vatican museums, hur du hoppar över kön osv.

Det är praktiskt taget obligatoriskt att se Sixtinska kapellet under ditt besök i Rom. Så här gör du för att få ut det mesta av ditt besök i denna konstnärliga skatt.

Alex Grande

Alex Grande

8 minsta läsning

Sistine Chapelbiljetter: hur du köper biljetter till Vatican museums, hur du hoppar över kön osv.

Michelangelos berömda fresco i Sixtinska kapellet | ©Agatha Depine

Freskerna i Sixtinska kapellet är en av de få konstnärliga helheter som verkar vara utanför tid och rum: när man tittar upp för att beundra dem har man känslan av att se något både gammalt och modernt, och känslan av vördnad är så stor att man bara kan undra hur något så imponerande kunde ha skapats.

Sixtinska kapellet är en del av Vatikanens museer, så för att kunna besöka det måste man köpa en biljett eller ta en guidad tur i detta museum. Läs vidare så ska jag berätta vilka alternativ du har för att besöka en av världens största konstskatter och några tips för att få ut det mesta av ditt besök.

Det bästa alternativet

Rome Vatikanen och Sixtinska kapellet Hoppa över biljetter

Med dina biljetter till Vatikanmuseerna kan du också gå in i Sixtinska kapellet utan att behöva vänta.

Glöm köerna vid biljettkontoret och säkra dig inträde till Sixtinska kapellet till bästa pris med dessa biljetter som ger dig prioriterad tillgång till Vatikanmuseernas inre.

Upptäck det Sixtinska kapellets dolda värde med dina skip-the-line-biljetter till Vatikanmuseerna. Med allt som finns att se inuti Roms främsta attraktion kommer du att ångra att du slösar bort tiden på att köa för biljetter vid biljettkontoret. Därför är min första rekommendation att boka dem i förväg.

Om du hör till dem som föredrar att gå i din egen takt så att du kan tillbringa så mycket tid som du behöver vid vart och ett av de konstnärliga underverken i Vatikanmuseerna är det bästa att köpa biljetter utan guider eller grupper. När du väl kommer fram till Sixtinska kapellet, inne i museet, kan du betrakta de imponerande freskerna av Michelangelos "Den sista domen" utan att ha bråttom.

Hur man köper biljetter till det Sixtinska kapellet

Det Sixtinska kapellet i detalj| ©Slices of Light
Det Sixtinska kapellet i detalj| ©Slices of Light

Som jag angav måste du ha en biljett till Vatikanmuseerna för att få tillträde till Sixtinska kapellet: det är bäst att boka online och i förväg, för att undvika köer och se till att du får tillgång till det bästa priset. I Hellotickets hittar du de billigaste guidade turerna på engelska och du har möjlighet att avboka biljetten eller turen om du råkar ut för en oförutsedd händelse.

Boka biljetter till Vatikanen och Sixtinska kapellet

Köp biljetter vid biljettkontoret för Sixtinska kapellet

Sixtinska kapellet| ©Richard Mortel
Sixtinska kapellet| ©Richard Mortel

Biljetter kan köpas på biljettkontoret i Vatikanmuseerna, men jag rekommenderar inte alls detta. Kön är så lång att den bokstavligen går runt Vatikanens väggar (du kommer att se det om du någonsin går runt och du kommer att bli riktigt förvånad över att se en så lång kö). Mitt råd är att köpa dem online och i förväg för att vara säker på att du har en plats den dag och tid du bestämmer dig för.

Boka biljetter till Vatikanen och Sixtinska kapellet

Biljetter till Vatikanmuseerna

Vatikanmuseernas sal| ©Corey Buckley
Vatikanmuseernas sal| ©Corey Buckley

För ett självguidat besök är det bästa alternativet att köpa biljetter till Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet online. Du slipper köa för att komma in på denna upptagna turistattraktion, vars trängsel är det enda som kan förstöra din upplevelse.

Du får prioriterat tillträde till Vatikanmuseerna, vid ingången får du en karta och en kort orientering om den rekommenderade rutten, och du kommer att kunna komma in i Sixtinska kapellet och Rafaels rum.

Med dessa biljetter kan du stanna i Vatikanmuseerna så länge du vill och besöka rummen i din egen takt.

Jag rekommenderar det om

Om du undviker turistgrupper och inte behöver en guide för att besöka Vatikanmuseerna.

Boka biljetter till Vatikanen och Sixtinska kapellet

Besök Vatikanen med en Premiumbiljett med tidig tillgång till Vatikanen

Rotundasalen, Vatikanmuseerna| ©Richard Mortel
Rotundasalen, Vatikanmuseerna| ©Richard Mortel

Om du letar efter en premiumupplevelse för att besöka Sixtinska kapellet är det här rätt. Detta är en privat rundtur i Vatikanstaten, med den speciella egenskapen att du kommer in i Vatikanen i gryningen, undviker folkmassorna och utforskar denna fantastiska plats i exklusivt sällskap med din grupp.

Som du kan föreställa dig är Sixtinska kapellet en av de mest besökta turistattraktionerna i världen, så att undvika folkmassorna och beundra det i lugn och ro kommer att förändra din upplevelse helt och hållet.

Jag rekommenderar det om

Om du letar efter den perfekta upplevelsen av Sixtinska kapellet, att undvika turistmassorna och besöka Vatikanen i det första ljuset av dagen.

Boka en rundtur tidigt på morgonen i Vatikanen och det Sixtinska kapellet

Så här slipper du köerna för att komma in i Sixtinska kapellet

Besök Sixtinska kapellet| ©Calvin Craig
Besök Sixtinska kapellet| ©Calvin Craig

Köerna för att komma in till Vatikanmuseerna och det populära Sixtinska kapellet kan pågå i flera timmar, vilket säkert försvårar din upplevelse. Därför är det bäst att köpa dina biljetter online, undvika att gå till biljettkontoret och när du bokar välja ett alternativ som garanterar att du slipper köerna. Med denna guidade tur till Sixtinska kapellet, Vatikanmuseerna och Peterskyrkan får du till exempel direkt tillgång till Sixtinska kapellet utan att behöva vänta.

Boka biljetter till Vatikanen och Sixtinska kapellet för att slippa köa

Öppettider för Sixtinska kapellet och bästa tiden att besöka Sixtinska kapellet

Sixtinska kapellet| ©Richard Mortel
Sixtinska kapellet| ©Richard Mortel

Det Sixtinska kapellet kan besökas måndag till lördag från 9.00 till 18.00. Sista ingången är klockan 16.30 och runt 17.30 börjar alla besökare i Vatikanen att gå.

Den bästa tiden att besöka Sixtinska kapellet är tidigt på morgonen, antingen med en Early Bird-tur eller vid den första ingången efter öppning. Det brukar vara mindre trångt på torsdagar och fredagar. Du kan också besöka Vatikanmuseerna strax före stängningsdags för att undvika folkmassorna, men då riskerar du att bli stängd innan du har avslutat ditt besök.

Den sista söndagen i varje månad är Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet öppna från 9.00 till 14.30, med sista inträde kl. 12.00. Den här dagen är det gratis inträde till Sixtinska kapellet, så det kan vara ett bra alternativ om du har en liten budget, men jag rekommenderar det inte eftersom köerna och folkmassorna är monstruösa.

En mycket trevlig upplevelse kan vara att besöka Vatikanmuseerna på kvällen; de är öppna på fredagskvällar från 19.00 till 23.00, från mitten av april till slutet av oktober.

Boka ett besök tidigt på morgonen i Vatikanen och Sixtinska kapellet

Tips för att besöka Sixtinska kapellet

Sixtinska kapellet| ©Dennis Jarvis
Sixtinska kapellet| ©Dennis Jarvis

Här är några tips som jag lärde mig under mitt besök i Sixtinska kapellet och som hjälper dig att spara tid och besöka Vatikanens vidder som om du redan hade varit där.

Hur du hittar till Sixtinska kapellet

För att komma till Sixtinska kapellet så fort du kommer in i Vatikanen, gå upp för rulltrapporna och sväng vänster in på gården Pineapple Courtyard. Gå genom gården och sväng till vänster, där du hittar en trappa.

Gå genom den åttkantiga gården och in i det runda rummet, där du kan se Neros badkar. Sväng nu till vänster, gå genom rummet med Konstantins grav, uppför trapporna, in i gobelinsalen och rakt fram för att hitta Sixtinska kapellet.

Kläder och fotografier

När man besöker en plats vars smeknamn är Heliga stolen vet man att man måste klä sig lämpligt (vilket man gör för så många andra gudstjänstlokaler i Rom, så vid besöket i Sixtinska kapellet har man vant sig vid det). Knän och axlar ska vara helt täckta, även på sommaren. Mitt råd är att bära en lätt tröja som du lätt kan ta på dig.

Och nej, du kan inte fotografera inne i Sixtinska kapellet av flera skäl, särskilt för att undvika att en eventuell blixt förstör freskerna som dekorerar det. Vakterna är mycket uppmärksamma på detta och kommer att skrika åt dig om de ser att du tar bilder antingen med en kamera eller en mobiltelefon, och om de kommer på dig flera gånger kan de till och med kasta ut dig ur rummet. Så du vet, njut av ditt besök och beundra med egna ögon den hisnande skönheten framför dig.

Vad du bör veta innan du bokar

Vatikanmuseernas innergård| ©robertsharp
Vatikanmuseernas innergård| ©robertsharp
 • När du bokar dina biljetter eller din rundtur får du ett bekräftelsemail till den adress som du har angett. Mitt råd är att du öppnar det för att kontrollera att allt är korrekt och att du behåller det i en framträdande post, så att du har det till hands vid ingången till Vatikanen eller vid mötesplatsen med din guide.
 • Du kan få 100 % återbetalning om du vill avbryta upplevelsen, men var försiktig, för endast om du returnerar biljetterna 24 timmar före upplevelsedagen. För att returnera dina biljetter eller avboka din tur går du till e-postmeddelandet och letar efter instruktioner.
 • onsdagar kan du inte komma in i Peterskyrkan eftersom det är dagen för den påvliga audiensen. Mitt råd är att boka för någon annan dag än onsdag så att du kan inkludera detta besök i din rundtur i Vatikanen.
 • Om du har köpt eller planerar att köpa Omnia Card, tänk på att det inkluderar inträde till Vatikanmuseerna, så du kan spara dig själv från att behöva köpa det separat. Om du däremot vill ta en rundtur måste du boka den separat.

Boka biljetter till Vatikanen och Sixtinska kapellet

Vad du mer kan se i Vatikanmuseerna

Kartgalleri| ©Northfielder
Kartgalleri| ©Northfielder

Här är de rum som imponerade mest på mig under mitt besök i Vatikanmuseerna i ingen särskild ordning, bara som referens. Totalt tog det mig cirka 3 timmar att se allting första morgonen och utan särskild brådska.

 • Vatikanens bildgalleri: I detta palats finns mer än 400 konstverk av målare som Giotto och Fra Angelico, de största representanterna för den tidiga renässansen, samt Rafael, Leonardo da Vinci och Caravaggio.
 • Samling av samtida religiös konst: I 55 rum finns cirka 800 verk av konstnärer som Chagall, Dalí, Gauguin, Kandinsky och Van Gogh, något som jag definitivt inte förväntade mig att hitta i Vatikanen.
 • Museo Pio-Clementino: Det finns flera rum som är tillägnade utställningen av grekiska och romerska skulpturer, varav några är mycket berömda, till exempel Apollon från Belvedere, Apoxymen eller Afrodite från Cnido. Jag rekommenderar starkt att du tar en promenad här.
 • Gregorianska egyptiska museet: Här förvaras arkeologiska lämningar och konstverk från egyptiska, assyriska, mesopotamiska och andra forntida kulturer, främst från Hadrianus villa i Tivoli.
 • Rafaels rum: Det viktigaste besöket i Vatikanmuseerna efter det Sixtinska kapellet. Det finns fyra rum som visar fresker av Rafael och medlemmar av hans skola.
 • Den obefläckade avelsens rum: Ett rum som helt och hållet är dekorerat med fresker tillägnade Jungfru Marias liv.
 • Gallery of Maps: Här finns världens förmodligen största kartografiska samling, som visas på väggarna i ett imponerande galleri.
 • Sixtinska kapellet: Jag tror inte att du kommer att glömma att besöka Sixtinska kapellet vid ditt besök i Vatikanmuseerna, men eftersom konstigare saker har setts, lämnar jag det här för att avsluta listan för säkerhets skull.

Boka biljetter till Vatikanen och Sixtinska kapellet

Andra sevärda upplevelser i Rom

Fasaden på de kapitolinska museerna| ©Erik Drost
Fasaden på de kapitolinska museerna| ©Erik Drost

Allt i Rom handlar inte om att besöka dess monument och historiska byggnader. Det finns många människor som fokuserar på alla platser de måste gå in på och alla de sevärda attraktionerna, bara för att i slutet av sin resa inse att de har missat det som verkligen är viktigt: att lära känna staden. För att du inte ska missa något lämnar jag dig med en artikel som guidar dig till att välja den bästa rundturen i Rom, en upplevelse som jag varmt rekommenderar: Turer i Rom stad.

Och även om de inte har samma prakt och enorma omfattning som Vatikanens utställningshallar är Kapitolium-museerna ett besök värt som vanligtvis inte ingår i de mer typiska turistkretsarna. Om du vill läsa mer om detta museum har jag skrivit en guide som kan hjälpa dig när du planerar ett besök: Rome Capitoline Museums Biljetter: all information du behöver veta.