Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Vatikanens krypter och katakomber

Vatikanstaten har otaliga hemliga och mystiska platser. En av dem, som är väl värd ett besök, är katakomberna som du hittar under Peterskyrkan. Jag ska berätta hur du tar dig dit.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minsta läsning

Vatikanens krypter och katakomber

Vatikanens kryptor | Sandip Roy

Peterskyrkans monumentalitet lockar miljontals besökare till Rom varje år. Förutom den majestätiska strukturen och den spektakulära kupolen finns det i källaren några rum som är värda att besöka: gravar och sarkofager för de viktigaste påvarna i den katolska kyrkan.

Det bästa alternativet

Guidad tur i Peterskyrkan med tillträde till kupolen och besök i nekropolen och katakomberna

Det mest kompletta alternativet för att upptäcka Peterskyrkan och de påvliga gravarna.

Tillsammans med en expertguide kan du upptäcka den imponerande Peterskyrkan, påvarnas kryptor och nekropolen under den. Du har också tillgång till kupolen och kan njuta av den bästa panoramavyn över Rom.

Längd: 1 timme 45 minuter

.

Att besöka de påvliga gravarna i Peterskyrkan är möjligt tack vare den här guidade rundturen i Peterskyrkan, som tar dig genom en stor del av kyrkan och dess katakomber. En expertguide berättar om de historiska och konstnärliga detaljerna i denna monumentala basilika, inklusive en exklusiv uppstigning till kupolen.

Rekommenderas om... du funderar på att besöka de påvliga gravarna men utan att missa detaljerna i Peterskyrkan och dess kupol. Allt detta i en liten grupp med en expertguide.

Hur man köper biljetter till Vatikanens kryptor och Vatikanens nekropolis

Nedgång till Petrus' grav bakom basilikans altare.| ©CucombreLibre
Nedgång till Petrus' grav bakom basilikans altare.| ©CucombreLibre

Vatikanens kryptor och katakomber, med påvarnas gravar, ligger i källaren till Peterskyrkan och på en första underjordisk nivå hittar du kryptor och gravar för några av de stora påvarna (besöket är gratis).

Köp biljetter till Necropolis

Kapaciteten för nekropolerna är faktiskt så begränsad att du måste göra en förfrågan i förväg för att få tillgång till dem på en guidad tur. För att besöka nekropolen har du två alternativ:

1. På egen hand: Kontakta Vatikanens avdelning som ansvarar för förvaltningen av nekropolen(scavi.va) via e-post eller gå till utgrävningskontoret vid den södra ingången (vänster sida), utanför kolonnaden på Petersplatsen. Om du gör det via e-post, ange hur många personer du vill göra den guidade turen och på vilka datum så svarar de med pris och uppgifter om turen.

2. Med en officiell guide: Endast officiella guider kan göra ett besök i katakomberna. På den här länken har du det billigaste alternativet och dessutom på spanska. Detta är det enklaste alternativet och det som garanterar dig en plats om du bokar i god tid, eftersom det finns en begränsad kapacitet på endast 250 personer per dag.

Boka ett besök i Vatikanens katakomber

Necropolis biljettpriser för att se påvernas kryptor och gravar

Bonifatius VIII:s grav| ©Francesco Gasparetti
Bonifatius VIII:s grav| ©Francesco Gasparetti

Det är inte möjligt att köpa biljetter för att besöka Necropolis på egen hand, utan du kan bara besöka den med en guidad tur. De officiella turerna (som du bokar via e-post) kostar cirka 28 euro och tar 90 minuter, men du kan också kombinera ett besök i katakomberna med en guidad tur i Vatikanen. Även om priset stiger till 60 euro är det värt det eftersom du också får se Vatikanmuseerna.

Under turen har du gott om tid att besöka Vatikanens viktigaste sarkofager och kryptor. De viktigaste påvarna är begravda där, liksom S:t Petrus. Den officiella guiden kommer att förklara hur begravningarna genomfördes, symboliken i kryptorna och hur de bevaras i dag. Du kan inte gå genom kryptorna på egen hand, utan du måste hela tiden ha en guide med dig.

Boka en rundtur i Vatikanens katakomber

Hur du får gratis inträde till Påvernas grottor

Påvarnas gravar| ©Sergio Calleja (Life is a trip)
Påvarnas gravar| ©Sergio Calleja (Life is a trip)

Det är viktigt att inte förväxla påvarnas grottor (ett litet underjordiskt galleri) med nekropolen där S:t Petrus är begravd, två våningar under basilikan.

Det är däremot gratis att besöka påvarnas gravar, som du når genom en liten dörr i själva basilikan.

Boka ett besök i Vatikanens katakomber

Observera att du inte kan ta bilder

Johannes Paulus II:s grav| ©budget travel accommodation
Johannes Paulus II:s grav| ©budget travel accommodation

Det är inte tillåtet att använda en kamera under besöket i Necropolis, inte ens utan blixt. Observera att detta är en mycket speciell plats vars bevarande är av största vikt, så du måste lägga undan din kamera och mobiltelefon vid detta tillfälle. Men oroa dig inte, eftersom belysningen i kryptorna inte heller tillåter dig att ta särskilt bra bilder.

Du kommer att ha möjlighet att föreviga din resa till Rom i många hörn av staden och till och med i andra delar av Vatikanen, till exempel museerna, basilikan eller Petersplatsen.

Respektera klädkoden i Peterskyrkan

Klä dig lämpligt för ditt besök| ©Anna Church
Klä dig lämpligt för ditt besök| ©Anna Church

Kom ihåg att både Peterskyrkan och dess nekropol är en gudstjänst och att du därför måste följa klädkoden för att få tillträde till interiören. Både män och kvinnor måste täcka axlar och knän, så du bör undvika korta byxor eller kjolar och linnen.

Kvinnor bör också täcka sin urringning, så det mest praktiska sättet att besöka Vatikanen (särskilt om du reser på sommaren) är att bära en foulard eller halsduk över axlarna. Dessa regler gäller även för besök i Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet.

Boka en rundtur i Vatikanens katakomber

Lämna ryggsäckar och skrymmande föremål på hotellet

Johannes XXIII:s inkorrupta kropp| ©jennicatpink
Johannes XXIII:s inkorrupta kropp| ©jennicatpink

Utrymmet i kryptorna är ganska begränsat och mycket ömtåligt, så för att de ska kunna bevaras perfekt kan du inte ta dig in i underjorden med stora ryggsäckar eller skrymmande bagage. Det är därför lämpligt att lämna väskor och ryggsäckar som du inte behöver under dagen på hotellet så att de inte blir till besvär.

Om du ändå måste bära en väska eller ryggsäck som du tror kan orsaka problem när du går in i Necropolis, finns det skåp eller förvaringsutrymmen där du kan lämna dina tillhörigheter under uppsikt. Denna tjänst finns innan du går in i templet, på höger sida av basilikans fasad. Tänk dock på att det kan uppstå långa köer, så se till att du har gott om tid så att du inte kommer för sent till din guidade tur.

Detta besök är inte tillåtet för barn under 15 år

Pius XI:s grav| ©Northfielder
Pius XI:s grav| ©Northfielder

Om ni reser till Rom som familj kan ni inte göra detta besök med de yngsta i familjen. Det är inte bara olämpligt, utan barn under 15 år får inte heller gå in. Tänk på detta när du organiserar ditt besök i kryptorna.

Men om du reser med barn behöver du inte oroa dig, för resten av basilikan, Petersplatsens storslagenhet och även besöket i Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet kommer att få dem att få öppna munnar.

Boka ett besök i Vatikanens katakomber

Komplettera ditt besök i kryptorna och Peterskyrkans nekropol med ett besök i Vatikanen

Besök det Sixtinska kapellet| ©Richard Mortel
Besök det Sixtinska kapellet| ©Richard Mortel

Hoppa över kön till Peterskyrkan

Som nämnts ovan är det gratis att gå in i Peterskyrkan, men om jag kan ge dig en rekommendation är det att du får en guidad tur till Vatikanmuseerna och Peterskyrkan så att du slipper de (mycket långa) köerna vid ingången till templet.

Om du funderar på att besöka basilikan inifrån och komplettera besöket med ett besök i kupolen eller en guidad tur i nekropolen, kommer du att vara mycket trött efter de långa köerna vid ingången och det kommer att minska charmen i ditt besök. Här är allt du behöver veta för att komma in i Peterskyrkan.

Klättra upp på kupolen för att få den bästa utsikten över staden

Det är sant att det inte är något för de svaga, men klättringen upp till Peterskyrkan garanterar dig den bästa utsikten över Rom och ett unikt perspektiv på Petersplatsen och Roms takåsar. Under klättringen (som delvis kan ske med hiss, men du kan inte undvika den smala trappan) kan du också se detaljerna i Berninis majestätiska kupol.

Biljetter till Peterskupolen fanns inte tillgängliga på nätet förrän nyligen, men nu finns det flera guidade turer som inkluderar dem. Du kan också köpa dem när du kommer in i själva basilikan. De kostar cirka 8 euro om du väljer att gå hela vägen upp och lite mer om du föredrar att använda hissen. Det är i vilket fall som helst värt det!

Missa inte ett besök i det Sixtinska kapellet

Att besöka det Sixtinska kapellet är utan tvekan en av höjdpunkterna på din resa. Dess konstnärliga perfektion lockar miljontals besökare varje år som stannar upp för att betrakta Michelangelos fresker med öppen mun. Du kan inte lämna Rom utan att ha besökt det, så i den här artikeln berättar jag hur du får tag på biljetter till Sixtinska kapellet.

Boka ett besök i Vatikanens katakomber

Vanliga frågor

  • Är det möjligt att besöka Peters grav?

    Petrus grav är för närvarande inte öppen för besökare eftersom den är i ett känsligt tillstånd av bevarande. Även om du kan besöka andra påvars gravar, är särskilt Peters grav begränsad till allmänheten.