Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Vatikanens krypter och katakomber

Vatikanstaten rymmer otaliga hemliga och mystiska platser. En av dem, väl värd ett besök, är katakomberna som du hittar under Peterskyrkan. Jag ska berätta hur du tar dig dit.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minsta läsning

Vatikanens krypter och katakomber

Vatikanens kryptor | Sandip Roy

Peterskyrkans monumentalitet lockar miljontals besökare till Rom varje år. Förutom den majestätiska strukturen och den spektakulära kupolen finns det några rum i källaren som är värda ett besök: gravarna och sarkofagerna efter de viktigaste påvarna i den katolska kyrkan.

Det bästa alternativet

Guidad tur i Peterskyrkan med tillgång till underjordiska grottor och kupol

Det mest kompletta alternativet för att upptäcka Peterskyrkan och de påvliga gravarna.

Med en expertguide får du lära känna den imponerande Peterskyrkan och påvarnas underjordiska kryptor. Nekropolis ingår inte i denna rundtur.

Längd: 1 timme 45 minuter

.

Att besöka de påvliga gravarna i Peterskyrkan är möjligt tack vare denna guidade rundtur i Peterskyrkan och kryptorna, som tar dig genom en stor del av kyrkan och dess katakomber. En expertguide berättar om de historiska och konstnärliga detaljerna i denna monumentala basilika och den första nivån av underjorden där kvarlevorna av några kungar och påvar från 900-talet och framåt förvaras.

Nekropolen, på andra nivån i Vatikanens grottor, där aposteln Sankt Peter ligger begravd, kräver en annan typ av entrébiljett, som du måste begära separat på grund av den begränsade kapaciteten.

Rekommenderas om... På din rundtur i Peterskyrkan vill du inte missa grottorna och de arkeologiska lämningar som grävdes ut och bevaras under golvet i det katolska templet. Observera att du måste köpa en extra biljett för att gå ner ytterligare en nivå och besöka nekropolen.

Hur man köper biljetter till påvarnas kryptor i Vatikanen

Gå ner till Sankt Peters grav bakom altaret i basilikan.| ©CucombreLibre
Gå ner till Sankt Peters grav bakom altaret i basilikan.| ©CucombreLibre

Vatikanens kryptor och katakomber, med påvarnas gravar, ligger i källaren till Peterskyrkan, på den första underjordiska nivån. Även om inträdet till den första nivån är gratis, är du med denna guidade rundtur i Peterskyrkan garanterad tillgång till detta område med förklaringar av en guide som slutför rundturen i hela templet, vilket ger dig en global vision av den Heliga Stolen.

Ingången till Necropolis, där Sankt Peters grav ligger, ingår dock inte i denna rundtur. Tillgången till att gå ner till nästa nivå i underjorden är mycket begränsad och endast ett litet antal besökare kan gå ner varje dag. Jag kommer att förklara mer i nästa punkt.

Boka ett besök till Vatikanens påvliga gravar

Hur man får biljetter till Vatikanens nekropolis

Bonifatius VIII:s grav| ©Francesco Gasparetti
Bonifatius VIII:s grav| ©Francesco Gasparetti

Nekropolens kapacitet är så begränsad att du måste göra en förfrågan i förväg för att få tillgång till dem på en guidad tur. Här är detaljerna:

  • Skickae-post till den avdelning i Vatikanen som ansvarar för förvaltningen ([email protected]) eller gå till utgrävningskontoret vid den södra ingången (vänster sida), utanför kolonnaden på Petersplatsen. Om du gör det via e-post, ange hur många personer du vill ska delta i den guidade turen, språk och datum så kommer du att få ett svar med pris och vägbeskrivning för turen.
  • Den guidade turen varar cirkaen och en halv timme. Barn under 15 år är inte tillåtna och turen rekommenderas inte för personer med klaustrofobi.
  • Priset för denna rundtur är cirka 13 euro.
  • På dagen för besöket måste du vara på utgrävningskontoret 10 minuter före den överenskomna tiden.

Priser för besök i påvarnas grottor

Gravarna i påvarnas gravkapell| ©Sergio Calleja (Life is a trip)
Gravarna i påvarnas gravkapell| ©Sergio Calleja (Life is a trip)

Det är viktigt att inte förväxla påvarnas grottor (ett litet underjordiskt galleri) med nekropolen där Sankt Peter ligger begravd, två våningar under basilikan, som kräver förhandsbokning för att besöka. Detta besök kostar ca 13 euro.

Attbesöka påvarnas gravar är däremot kostnadsfritt och kan nås via en liten dörr inne i själva basilikan. För att få en fullständig upplevelse och förstå värdet av de arkeologiska lämningarna rekommenderar jag att du bokar en guidad tur i basilikan med grottor och kupol, som inkluderar tillgång till dessa gravar med en expertguide.

Den officiella guiden kommer att förklara hur begravningarna utfördes, symboliken i dessa kryptor och hur de bevaras idag. Du kommer inte att kunna gå genom kryptorna på egen hand, utan du kommer hela tiden att åtföljas av guiden.

Boka ett besök till Vatikanens påvliga gravar

Observera att du inte kommer att kunna ta några foton

Johannes Paulus II:s grav| ©budget travel accommodation
Johannes Paulus II:s grav| ©budget travel accommodation

Det är inte tillåt et att använda kamera under ett besök i nekropolen, inte ens utan blixt. Observera att detta är en mycket speciell plats vars bevarande är av största vikt, så du måste lägga undan din kamera och mobiltelefon vid detta tillfälle. Men oroa dig inte, för belysningen i kryptorna kommer inte heller att tillåta dig att ta särskilt bra bilder.

Boka ett besök till Vatikanens påvliga gravar

Respektera klädkoden i Peterskyrkan

Klä dig lämpligt för ditt besök| ©Anna Church
Klä dig lämpligt för ditt besök| ©Anna Church

Kom ihåg att både Peterskyrkan och dess nekropol är en plats för tillbedjan och därför måste du följa klädkoden för att få tillgång till interiören. Både män och kvinnor måste täcka axlar och knän, så du bör undvika korta byxor eller kjolar och linnen.

Kvinnor ska också täcka sin urringning, så det mest praktiska sättet att besöka Vatikanen (särskilt om du reser på sommaren) är att bära en foulard eller scarf över axlarna. Dessa regler gäller även för Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet.

Boka en guidad tur i Peterskyrkan och gravarna

Lämna ryggsäckar och skrymmande föremål på hotellet

Johannes XXIII:s oförstörda kropp| ©jennicatpink
Johannes XXIII:s oförstörda kropp| ©jennicatpink

Utrymmet i kryptorna är ganska begränsat och mycket känsligt, så för deras perfekta bevarande kommer du inte att kunna komma åt underjorden med stora ryggsäckar eller skrymmande bagage. Det är därför tillrådligt att lämna väskor eller ryggsäckar som du inte behöver under dagen på hotellet så att de inte blir en olägenhet.

Om du ändå måste ha med dig en väska eller ryggsäck som du tror kan orsaka problem när du går in i Necropolis, finns det skåp eller depåer där du kan lämna dina tillhörigheter under uppsikt. Denna service finns innan du går in i templet, på höger sida av basilikans fasad. Tänk dock på att det kan vara långa köer, så se till att ha gott om tid så att du inte blir sen till din guidade tur.

Detta besök är inte tillåtet för barn under 15 år

Pius XI:s grav| ©Northfielder
Pius XI:s grav| ©Northfielder

Om du reser till Rom som en familj kommer du inte att kunna göra detta besök med de yngsta medlemmarna i familjen. Inte nog med att det inte rekommenderas, de yngsta besökarna, de som är under 15 år, får inte heller komma in. Ha detta i åtanke när du organiserar ditt besök i kryptorna.

Men om du reser med barn behöver du inte oroa dig, för resten av basilikan, den storslagna Petersplatsen och även besöket i Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet kommer att göra dem mållösa.

Boka en guidad tur i Peterskyrkan och gravarna

Avsluta ditt besök i Peterskyrkans kryptor och nekropolis med ett besök i Vatikanen

Besök Sixtinska kapellet| ©Richard Mortel
Besök Sixtinska kapellet| ©Richard Mortel

Hoppa över kön till Peterskyrkan

Som nämnts ovan är det gratis att besöka Peterskyrkan, men om jag kan ge dig en rekommendation är det att du skaffar en guidad rundtur i Vatikanmuseerna och Peterskyrkan så att du kan hoppa över de (mycket långa) köerna vid ingången till templet.

Om du funderar på att besöka basilikan invändigt och avsluta besöket med ett besök i kupolen eller en guidad tur i nekropolen, kommer du att vara mycket trött efter de långa köerna vid ingången och detta kommer att förringa charmen med ditt besök. Här är allt du behöver veta för att komma in i Peterskyrkan.

Klättra upp i kupolen för att få den bästa utsikten över staden

Det är sant att det inte är för svaga hjärtan, men klättringen upp till Peterskyrkan garanterar dig den bästa utsikten över Rom, samt ett unikt perspektiv på Petersplatsen och Roms takåsar. Under klättringen (som du delvis kan göra med hiss men du kan inte undvika den smala trappan) kommer du också att kunna uppskatta detaljerna i Berninis majestätiska kupol.

Biljetter till Peterskyrkan var inte tillgängliga online förrän nyligen, men nu finns det flera guidade turer som inkluderar dem. Du kan också köpa dem när du går in i själva basilikan. De kostar ca 8 euro om du väljer att gå hela vägen upp och lite mer om du föredrar att använda hissen. Hur som helst är det väl värt det!

Missa inte ett besök i Sixtinska kapellet

Att besöka Sixtinska kapellet kommer utan tvekan att vara en av höjdpunkterna på din resa. Dess konstnärliga perfektion lockar miljontals besökare varje år som stannar till för att betrakta Michelangelos fresker med öppen mun. Du kan inte lämna Rom utan att besöka det, så i den här artikeln kommer jag att berätta hur du får tag på biljetter till Sixtinska kapellet.

Boka en guidad rundtur i Peterskyrkan och gravarna