Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Roms Pantheon: allt du behöver veta innan du besöker det

Bland de moderna byggnaderna i Rom finns en som byggdes för flera hundra år sedan, men som fortfarande är en av de bäst bevarade. Att gå till Pantheon i Rom är en upplevelse som tar dig tillbaka cirka 1 900 år i tiden, så missa inte det.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

7 minsta läsning

Roms Pantheon: allt du behöver veta innan du besöker det

Pantheon i Rom | ©Griffin Wooldridge

När du reser till Rom bör du komma ihåg att det finns många välbevarade antika byggnader som du kan besöka, bland de bästa monumenten i Rom finns Pantheon. Anläggningen är också känd som Marcus Agrippas Pantheon.

Pantheon skadades i branden 80 e.Kr. och återuppbyggdes av kejsar Hadrianus på 200-talet. År 608 bad Bonifatius IV om att den skulle omvandlas till Santa Maria-basilikan. Det är gratis att besöka detta stora verk av italiensk arkitektur.

Hur man får biljetter till Pantheon i Rom

Interiören i Agrippas pantheon| ©Evan Qu
Interiören i Agrippas pantheon| ©Evan Qu

Eftersom det är en plats för religiös tillbedjaning är det gratis att gå in i Pantheon (numera en basilika), men observera att det från måndag till fredag inte krävs någon form av bokning för att komma in i byggnaden, förutom att det är gratis. En gratis rundvandring på italienska ingår också och är tillgänglig varje dag som besökare har tillträde till Pantheon.

helgdagar, helger eller när det är ett religiöst evenemang i basilikan måste du boka inträde minst en dag i förväg. Förfarandet sker via den webbplats som skapats av det italienska kulturministeriet.

Boka dina biljetter om du åker under högsäsong

Om du reser till Rom på sommaren bör du tänka på att det är högsäsong i staden, så du kan behöva boka din biljett till Pantheon. Du kan också göra en bokning på deras webbplats. Så snart du kommer in, kryssa för alternativet att registrera dig och fyll i följande uppgifter:

 • Ange om du är guide eller besökare.
 • Fyll i dina uppgifter.
 • Skapa ett konto på webbplatsen för att hantera ditt besök.

Om du däremot är intresserad av romersk historia och vill fördjupa dig i detaljerna kring detta otroliga monument kan du också anlita en guidad tur som berättar om höjdpunkterna i Pantheon i Rom.

Boka en guidad tur i Pantheon

Finns det guidade turer i Pantheon och är det värt det?

Kupolen i Pantheon| ©Pedro Layant
Kupolen i Pantheon| ©Pedro Layant

Även om inträdet är gratis kan du boka en guidad tur i Pantheon, vilket garanterar en fantastisk upplevelse för alla turister. Det ingår en guide som uppenbarligen känner till den antika byggnaden mycket väl, så du får tillförlitlig information om dess konstruktion, arkitektur och historia.

Om ditt besök i Pantheon sammanfaller med en guidad tur på italienska eller engelska behöver du inte oroa dig. Inne i byggnaden säljs audioguider på flera språk, inklusive spanska, så jag rekommenderar att du köper en. Vad får du med den här typen av guide? Du får följande fördelar:

 • Du får veta hela Pantheons historia i Rom.
 • Då vet du var de intressanta detaljerna i byggnaden finns.

Tjänster som erbjuds under den guidade turen

Eftersom det är en plats som besöks av miljontals människor varje år är det inte ovanligt att de strävar efter att ge dig den bästa upplevelsen. På webbplatsen för Pantheon i Rom förklaras att följande tjänster finns tillgängliga för olika typer av besök:

 • Audioguider: Dessa finns på kinesiska, engelska, franska, tyska, italienska, portugisiska, ryska, spanska och kinesiska.
 • Digital upplevelse: en virtuell 360° rundtur och en direktsändning från Pantheon. En guide finns tillgänglig för att svara på alla frågor.
 • Mobilapp: Appen som finns tillgänglig för Android och iOS ger dig möjlighet att lära dig mer om den romerska byggnaden, dess hemligheter och roliga fakta. Det är bra att ladda ner den när du besöker Pantheon i Rom.

Boka din audioguidade rundtur i Pantheon

Vad finns att se i Marcus Agrippas Pantheon?

Detalj av utsidan av Pantheon i Rom| ©Kristof Verslype
Detalj av utsidan av Pantheon i Rom| ©Kristof Verslype

Pantheon är ett perfekt exempel på romersk arkitektur och dess design kännetecknas av harmoni och balans i alla aspekter. Byggnaden är oklanderligt konstruerad. Även om det nu är ett religiöst centrum finns det flera gravar i Pantheon. Bland dem finns två italienska kungars och renässansmålaren Rafael Sanzios gravar.

Ta en närmare titt på kupolen

Byggnadens kupol, även känd som Santa Maria-byggnaden, är gjord av oarmerad betong och har en diameter på 43,44 meter. Den är 9 meter lång, och vad är det som är så speciellt med denna del av byggnaden? Solljuset tränger in genom oculus, så när dagen fortskrider blir Pantheons insida ett gigantiskt solur. Det är som om väggen talar om tiden, vilket definitivt är något att tänka på när man besöker byggnaden.

Det mest anmärkningsvärda med detta är att byggnader i andra delar av världen på den tiden var avsedda att ses utifrån. Pantheon är dock en plats som förtjänar att beundras inifrån.

Pingsten i Santa Maria basilikan

Det sätt på vilket pingstdagen firas i basilikan är välkänt i Italien och andra länder. Till minne av den dag då den heliga anden sänkte sig över apostlarna och andra människor, hålls en dusch av kronblad inne i basilikan.

Blombladen släpps genom okulus med hjälp av brandkåren. Den här händelsen äger rum efter mässan, runt 10:30 på morgonen, ungefär 50 dagar efter den romerska heliga veckan.

Besök Roms enda gotiska kyrka

Även om Santa Maria sopra Minerva inte kan jämföras med den berömda Peterskyrkan, är den en av de mindre basilikorna och anses vara den enda gotiska och religiösa byggnaden i staden. Det ligger på Piazza della Minerva, cirka 230 meter från Piazza della Rotonda. Om du går från det ena torget till det andra behöver du gå mindre än 10 minuter.

När byggnaden uppfördes var den ett hedniskt tempel tillägnat Minerva, som ansågs vara hantverkarnas skyddshelgon och Roms beskyddare. Några av de skulpturer som sticker ut i den är:

 • Kristus omfamnar ett kors.
 • En elefant med en egyptisk obelisk (framför kyrkan).

Beundra utsidan

Liksom andra platser som byggdes i det antika Rom har Pantheon en imponerande konstruktion. Jag uppmuntrar dig att ta några minuter för att se dess yttre struktur och hur denna plats lyckas komplettera de moderna byggnaderna runt omkring.

När natten faller över Rom är Pantheon upplyst, vilket gör att det ser ännu mer imponerande ut. På Piazza della Rotonda, ett av Roms bästa torg, finns det dessutom alltid något att roa sig med. Gatukonstnärer visar till exempel upp shower som du kan titta på när du promenerar runt på Piazza.

Boka ett besök till Pantheon och Santa Maria Sopra

Hur man tar sig till Pantheon i Rom

Ta en taxi| ©Patrik Tschudin
Ta en taxi| ©Patrik Tschudin

Den ligger söder om Piazza della Rotonda och det finns flera sätt att ta sig dit från vilken del av staden du än befinner dig. Följande transportmedel finns tillgängliga: taxi, buss, spårvagn och tunnelbana. Här är vad du ska göra för varje enskilt fall:

 • Taxi: Om du vill ta dig snabbt till byggnaden är det bäst att välja det här alternativet. Be taxichauffören köra dig till Piazza della Rotonda och gå därifrån till Pantheon. Priset börjar på 9 euro.
 • Buss: Linjerna 30, 40, 62, 64, 81, 87 och 492, stig av vid hållplatsen Largo di Torre Argentina som ligger cirka 400 meter från Roms Pantheon.
 • Spårvagn: Detta är det billigaste sättet att ta sig till Pantheon, det kostar cirka 3 euro och du tar linje 40 från Roma Termini station. Resan tar cirka 15 minuter.
 • Tunnelbana i Rom: Ta linje A till hållplatsen Barberini, som ligger cirka 700 meter från den berömda romerska byggnaden.

Är det lämpligt att gå till Marcus Agrippas Pantheon med barn?

Barn som njuter av Patheon| ©Domina Viaggi Evento
Barn som njuter av Patheon| ©Domina Viaggi Evento

Ja, jag är säker på att många barn tycker att det är roligt att åka till en plats som har funnits i århundraden och som är mycket välbevarad. Naturligtvis vill jag uppmuntra dig att nämna för dem att man inte får springa i Pantheon, inte prata högt och absolut inte skrika.

Dessutom rekommenderar jag att ni ordnar särskilda aktiviteter för barnen så att även de kan få roliga upplevelser under semestern. I en annan artikel berättar jag vad du kan göra i Rom med barn.

Hur mycket tid behöver du för att besöka Pantheon i Rom?

Utsikt över Patheon på natten| ©Diana Biris
Utsikt över Patheon på natten| ©Diana Biris

För att avgöra hur mycket tid du ska tillbringa vid Pantheon i Rom måste du tänka på följande:

 • Var du befinner dig: Detta avgör hur lång tid det tar att ta sig till det berömda romerska Pantheon.
 • Hur många människor kommer att vänta på att få komma in: Kom ihåg att det är gratis inträde under veckan, så det är normalt att det kommer att finnas flera grupper av människor som väntar på sin tur till rundturen. Om du bokar en helg eller helgdag är detta inget problem, eftersom tiden du kan åka är angiven i bokningen.
 • Turens längd: den varar mellan 30 och 40 minuter. Sista ingången är klockan 18:45.

Har du en bokning för att besöka Pantheon? I så fall är det bäst att komma i tid, om möjligt 30 minuter till 1 timme innan turen börjar. På så sätt har du möjlighet att besöka Piazza della Rotonda och dess omgivningar.

Öppettider för Pantheon

Sidovy av Pantheon| ©motfemme
Sidovy av Pantheon| ©motfemme

Basilikan Santa Maria är öppen varje dag från 9.00 till 19.00. Om ett religiöst evenemang planeras kan dessa tider ändras, och i så fall informeras du om detta vid ankomst eller när du bokar online.

De enda dagarna på året då basilikan är stängd är den 1 januari och den 25 december. De som besöker Rom i juletid behöver inte oroa sig, det finns fortfarande mycket att se i staden.

Tips för att besöka Pantheon

Besök i Pantheon i Rom| ©Carlo Raso
Besök i Pantheon i Rom| ©Carlo Raso

Eftersom det är en religiös byggnad är det normalt att man tar hänsyn till hur besökarna beter sig i Pantheon. Jag råder dig därför att undvika följande när du besöker Pantheon:

 • Att prata med hög röst.
 • Sitt på golvet.
 • Lutade sig mot väggarna.
 • Att bära hattar, mössor eller kläder som inte är lämpliga för basilikan (ärmlösa blusar, västar och shorts).
 • Gå in med djur.

Pantheon i Rom finns med på listan över de bästa sakerna att göra i Rom. Det är en av de mest kända platserna i staden, och det är otroligt att beundra arkitekturen från utsidan, men att se insidan är spektakulärt. I den här artikeln har jag förklarat allt om denna byggnad, jag hoppas att du njuter av din resa till fullo, buon viaggio!