Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 tips för att besöka Colosseum

Om du redan vet att Colosseum är ett måste under din resa till Rom kan du ta del av dessa tips för att få ut så mycket som möjligt av besöket.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minsta läsning

10 tips för att besöka Colosseum

Utsikt över Colosseum | Den Harrson

Colosseum är en av de mest besökta attraktionerna i världen. Århundrade efter århundrade fortsätter det att fånga blicken hos miljontals besökare som kommer till Rom med tanken att promenera genom resterna av det antika Rom.

Besöket gör ingen besviken, men som alla platser som lockar tusentals turister har den sina knep. Jag ska berätta allt om dem här för att göra ditt besök mer njutbart.

1. Köp dina biljetter online och i förväg för att undvika köer

Undvik köer och folkmassor| ©Alexander Savin
Undvik köer och folkmassor| ©Alexander Savin

Vid det här laget borde du veta att alla sevärdheter i Rom innebär långa timmar i solen för att få dina eftertraktade biljetter. Det mest grundläggande rådet jag kan ge dig är att köpa dina biljetter till Colosseum, Forum och Palatinerberget i förväg och, om du kan, boka den guidade turen till Colosseum eftersom det är värt det.

Hellotickets kan du till exempel välja olika typer av biljetter (med eller utan guidad tur, med eller utan tillgång till arenan etc) och du har också rätt till återbetalning om du måste avboka turen eller biljetten på grund av en oförutsedd händelse. Här finns mer information om Colosseum-biljetter.

Biljettkontoren är överfulla och du riskerar att antingen få slut på biljetter för den dag och tid du vill besöka Colosseum eller att gå in i amfiteatern redan trött och utmattad efter en lång kö i solen. Dessutom är priserna desamma som på webbplatsen, så du kommer inte att få några rabatter eller specialerbjudanden för att köpa på biljettkontoret.

Boka biljetter till Colosseum, Forum och Palatinerberget

2. Välj en guidad tur, alltid bättre än ett besök på egen hand

Guidad rundtur i Colosseum| ©Mario Sánchez Prada
Guidad rundtur i Colosseum| ©Mario Sánchez Prada

Colosseum har inte bara mycket att se, utan också en otrolig historia full av anekdoter, legender och sammanhang som kommer att fördjupa dig i de episka striderna som ägde rum inuti. Dessutom inkluderar den guidade Colosseum-turen, liksom Colosseum-biljetterna, även ett besök på Forum Romanum och Palatinkullen.

Tro mig, om du bara besöker det på egen hand kommer du att missa mycket av spänningen och du kommer att lämna där med en känsla av att ha sett ett fascinerande Colosseum, men inte riktigt förstå dess sammanhang och charmen i ruinerna av Forum Romanum.

En expertguide hjälper dig att fördjupa dig i historien på en av de mest spännande platserna i världen. Om du bara planerar att besöka Colosseum en gång i ditt liv, tveka inte och följ med på en guidad tur. Du kan läsa mer om guidade turer i Colosseum i den här artikeln.

Boka ett besök till Colosseum, Forum och Palatinerberget

3. Tveka inte att besöka Colosseums arena

Arenan i Colosseum| ©Henry Paul
Arenan i Colosseum| ©Henry Paul

Det finns en viktig del av Colosseum som många missar helt enkelt för att de inte ens vet att den är öppen för besökare. En stor del av historien om de strider som utkämpades i Colosseum är strikt kopplad till dess underjordiska gångar, dess arena och dess berömda Gladiatorport, genom vilken de som skulle strida i Colosseum gjorde sin triumferande entré.

Om du vill följa med på en guidad tur i Colosseum kan du boka en tur till Colosseums arena och Forum Romanum som tar dig till gladiatorernas port i världens mest berömda amfiteater. Om besöket på Colosseum inte var tillräckligt intressant, ger detta en unik bonus- gör kameran redo!

Boka ett besök på Colosseum-arenan

4. Skydda dig mot värmen: ta med vatten, hatt och solkräm

Glöm inte att skydda dig mot solen| ©Juliana Malta
Glöm inte att skydda dig mot solen| ©Juliana Malta

Även om du inte besöker Rom mitt i sommaren bör du vara medveten om att temperaturen runt Colosseum och Forum Romanum alltid är lite högre än i resten av staden. Kullerstenarna och avsaknaden av träd och skuggor bidrar till denna känsla av kvävning.

Av den anledningen är det bäst att vara väl förberedd: förutom bekväma skor, ta med vatten, täck huvudet med en keps eller hatt och tveka inte att smörja in dig med solkräm. Du har också möjlighet att reservera biljetter till Colosseum och undvika de långa köerna vid ingången.

I slutet av dagen är det ganska vanligt att se mer än en turist helt bränd. Om du inte vill bära med dig någon vikt finns det också stånd runt Colosseum som säljer drycker och glass. Och om du reser till Rom med barn bör du vara medveten om att vissa besök kräver extra planering. Här är en artikel om hur man besöker Colosseum med barn.

Boka biljetter till Colosseum, Forum och Palatinerberget

5. Undvik helgdagar och veckoslut

Colosseum med ett stort antal besökare| ©Denis Simonet
Colosseum med ett stort antal besökare| ©Denis Simonet

Det är inte alltid möjligt, men om du ska besöka Rom i flera dagar bör du försöka undvika lördagar och söndagar, då det är som mest folk i området.

Detsamma gäller för helgdagar: det är mycket mer inhemsk turism, stora grupper av resenärer, kryssningsfartyg som stannar till för det obligatoriska besöket på Colosseum... om du letar efter en lite tystare och mer avslappnad atmosfär är det bäst att boka dina biljetter till Colosseum på en veckodag.

Boka biljetter till Colosseum, Forum och Palatinerberget

6. Passa på att promenera runt i området på söndagar

Gågatan Via del Fori Imperiali| ©Stefano Costantini
Gågatan Via del Fori Imperiali| ©Stefano Costantini

Du bör veta att på söndagar är en stor del av området runt Colosseum och Forum Romanum (särskilt från Piazza Venezia) gågata och tusentals besökare och romare tar tillfället i akt att gå runt i området.

Detta ger området en underbar charm och jag rekommenderar till 100 % att du tar en promenad, men på grund av folkmassorna är söndagar inte den bästa dagen att använda dina Colosseum-biljetter.

Du kommer att se hela familjer och det är ett utmärkt tillfälle att ta bilder och ta dagen i akt och promenera runt i denna trafikfria del av Rom (under veckan kör bilarna fort här igenom, så utsikten är inte lika njutbar).

Boka in ett besök på Colosseum, Forum och Palatinerberget

7. Leta efter de bästa vyerna, från trapporna till Monti eller från Campidoglio Hill

Via del Fori Imperiali är en gågata.| ©Bert Kaufmann
Via del Fori Imperiali är en gågata.| ©Bert Kaufmann

Colosseum inuti är imponerande: det är förmodligen en av de mest hjärtstoppande sevärdheterna och ett av de bästa minnena du kommer att ta med dig från din resa till Rom.

Men det är sant att dess omgivningar, Forum Romanum, Triumfbågen och de rester av det antika Rom som finns kvar gör det ännu mer speciellt. Om du vill ha utsikt över hela det arkeologiska området rekommenderar jag att du går upp på Campidoglio Hill (där Capitoline Museums ligger) och börjar gå ner längs en av de markerade gångvägarna som leder in i en del av Forum. Utsikten är spektakulär.

Om du vill fånga Colosseum i sin fulla prakt och inte behöva kämpa med kameran för att dess enorma dimensioner inte passar in i bilden, kommer trapporna som leder upp till Monti-kvarteret att ge dig den perfekta panoramautsikten. Det finns områden med räcken, ramper och trappor som ger dig den perfekta vinkeln. Passa på att ta en promenad runt detta område efter din guidade rundtur i Colosseum...

Boka biljetter till Colosseum, Forum och Palatinerberget

8. Fall inte i turisternas matfällor

Smaka på romersk pizza| ©Inna Podolska
Smaka på romersk pizza| ©Inna Podolska

Att äta i närheten av Colosseum kan vara en fröjd .... eller en mardröm. Beroende på hur mycket tur du har eller hur bra du är på att hitta ett bra ställe i förväg. Eftersom vi inte alltid har tid att boka, söka, jämföra och titta på menyer på olika restauranger, kommer här en lista över vad som för mig är de bästa ställena att äta nära Colosseum.

Oavsett om du går på morgonen, eftermiddagen eller kvällen hittar du det perfekta stället att njuta av en god pizza, en traditionell italiensk pasta, en gelato eller till och med en cocktail med den bästa utsikten. Notera och njut!

Kom också ihåg att en annan intressant plan för din resa är att boka en gastronomisk rundtur i Rom så att du inte missar någon av landets kulinariska specialiteter.

Boka en gastronomisk rundtur i Rom

9. Se upp för ficktjuvar

Var försiktig i folkmassor| ©Matthew Waring
Var försiktig i folkmassor| ©Matthew Waring

Rom är i allmänhet en mycket säker stad och du kommer inte att ha några problem när du besöker den. Den allmänna rekommendationen för detta område är dock att det kan förekomma ficktjuvar runt Colosseum, eftersom det finns ett stort antal turister som är mer fokuserade på monumenten än på sina tillhörigheter.

Lägg din plånbok och dina dokument på ett säkert ställe (undvik ryggsäckar fulla med värdesaker) så behöver du inte oroa dig för något annat än att njuta av ditt besök på Colosseum. Om du promenerar ska du vidta samma försiktighetsåtgärder, platsens skönhet kommer förmodligen att göra dig trollbunden och det är normalt att sänka garden.

Förresten, om du behöver mer information om hur du kommer till Colosseum, i min artikel lämnar jag dig de bästa tipsen för att använda kollektivtrafik, vilka är de bästa rutterna för promenader eller till och med cykling.

Boka biljetter till Colosseum, Forum och Palatinerberget

10. Försök alltid att åka tidigt på morgonen

Colosseum badar i gryningsljus| ©Jorge Fernández Salas
Colosseum badar i gryningsljus| ©Jorge Fernández Salas

Särskilt om du inte har köpt dina Colosseum-biljetter hemifrån är det bäst att bege sig till Colosseum tidigt på morgonen. Då undviker man stora folkmassor av turistgrupper och köerna till biljettluckorna brukar vara kortare.

Det är också ett bra sätt att undvika mitt på dagen, när solen ännu inte är alltför hög och stark och Colosseum-besöket är mer uthärdligt. Försök att besöka Colosseum först (det brukar bli fullt först) och sedan Forum Romanum.

Då har du resten av dagen på dig att sitta och äta lunch på en terrass och ladda batterierna för att fortsätta vandra runt i Rom på eftermiddagen. Förresten, om du är den typen av person som går till Colosseum på stående fot utan biljetter, har biljettkontoret på Forum Romanum vanligtvis en kortare kö än amfiteatern (och priserna, priserna och biljetterna är desamma på båda ställena).

Boka ett besök till Colosseum, Forum och Palatinerberget