Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Hur man tar sig till Vatikanen

Vatikanstaten ligger inte i Roms centrum, men det är lätt att ta sig dit om du vet hur. Här är det bästa sättet att ta sig till Vatikanen för att göra ditt besök perfekt.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minsta läsning

Hur man tar sig till Vatikanen

Petersplatsen | Kevin et Laurianne

Planerar du ditt besök i Rom och vill inte lämna några lösa trådar? Du har rätt, för den eviga staden har mycket att erbjuda och det finns ingen tid att förlora. Så om du redan har bokat en biljett till Vatikanen eller en guidad tur i Vatikanen har jag sammanställt den här praktiska guiden så att du, oavsett var du befinner dig, kan ta dig till Vatikanen inom den tid och budget du har till förfogande.

1. Promenad från Roms centrum, för det är alltid trevligt att promenera

Piazza di Spagna| ©Ilnur Kalimullin
Piazza di Spagna| ©Ilnur Kalimullin

Att gå i Rom kommer alltid att vara min favorit (och definitivt det billigaste!) transportmedlet. Det finns inte en gata, ett hörn, en fontän eller ett torg som inte förtjänar ett besök eller ett foto. Och det är bara möjligt om du går genom varenda en av de smala gatorna, inte bara de mest kända i centrum.

Om du besöker stadens historiska centrum är det bäst att gå till Vatikanen till fots. Ta det lugnt, stanna upp när en fasad eller ett torg fångar ditt intresse och njut av promenaden.

Gångavstånd till stadens viktigaste platser

 • Från Piazza Spagna: det tar 33 minuter att gå runt i centrum och korsa Tibern framför Castel St'Angelo - spektakulärt!
 • Från Piazza Navona: det tar 24 minuter att gå genom stadens vackraste gator.
 • Från Campo dei Fiori: endast 24 minuter, en mycket kort promenad!
 • Från Isola Tiberina: 36 minuters promenad längs Tibern - en dröm!
 • Från Trastevere: 38 minuters promenad längs en autentisk romersk väg.
 • Från Colosseum: 50 minuter. Detta är förmodligen den längsta promenaden, men du kommer att korsa hela staden och njuta av det spektakel som staden har att erbjuda.

2. Med buss från centrum

Buss genom Roms gator| ©Chris Sampson
Buss genom Roms gator| ©Chris Sampson

Om du inte känner för att gå eller om du föredrar att spara dina krafter för att besöka museerna och basilikan är det också enkelt, bekvämt och mycket billigt att ta sig till Vatikanen med buss. Den närmaste busshållplatsen till Vatikanen ligger på Piazza del Risorgimento, och därifrån behöver du bara gå 5 minuter till museerna eller Petersplatsen.

Beroende på var du befinner dig kan du också nå Via di Porta Cavalleggeri eller Via Leone IV och Via degli Scipioni. Kolla tidtabeller och priser på Roms officiella webbplats för kollektivtrafik.

Rekommenderade busslinjer

 • Busslinjer till Piazza del Risorgimento: de mest populära är 49, 32, 81 (går genom staden från Colosseum), 982.
 • Busslinjer till Via Leone IV med Via degli Scipioni: 492, 990
 • Busslinje till Via di Porta Cavalleggeri: 64 (denna buss är mycket populär eftersom den förbinder tågstationen Termini med Vatikanen.
 • Andra rekommenderade linjer: 62 (förbinder stadens viktigaste turistattraktioner, t.ex. Piazza Venezia och Vatikanen) och 40 (även från Termini).

Använd turistbussen om du har en biljett

Om du under din resa till Rom har bestämt dig för att köpa en biljett till Roms sightseeingbuss, tveka inte att använda den som transportmedel. Den är vanligtvis mycket bekväm eftersom den förbinder de viktigaste turistpunkterna i staden, så eftersom den har obegränsat antal turer och stopp, tveka inte och ta dig till Vatikanen med den berömda röda dubbeldäckaren.

3. Med tunnelbana från alla delar av staden

Inuti en tunnelbanevagn i Rom| ©N i c o l a
Inuti en tunnelbanevagn i Rom| ©N i c o l a

Även om det inte finns så många linjer i Rom har Vatikanen goda förbindelser med tunnelbanan, Roms tunnelbana. Den mest bekväma stationen är vanligtvis Ottaviano, eftersom den ligger närmast, men om du inte har något emot att gå en bit kan du också kliva av vid Cipro eller Lepanto. En biljett kostar bara 1,5 euro, så det är definitivt ett av de billigaste sätten att ta sig till Vatikanen.

 • Linje A: Det bästa sättet är att ta tunnelbanelinje A, som också passerar genom stadens viktigaste punkter, t.ex. Piazza Spagna eller tågstationen Termini, och kliva av vid Ottaviano-S. Pietro. Därifrån är det en lätt 5 minuters promenad till Vatikanen (följ souvenirstånden så går du inte vilse).

4. Med spårvagn, för en autentisk upplevelse

Spårvagn genom Roms gator| ©Rob Dammers
Spårvagn genom Roms gator| ©Rob Dammers

Rom har fortfarande några spårvagnslinjer, och även om det inte alltid är det mest praktiska (du kommer att upptäcka att det inte finns bra förbindelser till stadens historiska och turistiska centrum), kan du, beroende på var du bor, tycka att det är bekvämt att använda spårvagnen. Du hittar priser och tidtabeller på Roms officiella webbplats för kollektivtrafik.

Den närmaste spårvagnslinjen är nummer 19 och den släpper av dig vid Piazza del Risorgimento (det är den sista hållplatsen på linjen, så du kan inte missa den). Den kan vara användbar om du bor i närheten av Villa Borghese eller om du promenerar runt där eller i Bioparco innan du besöker Vatikanen.

5. Med taxi för att underlätta

Taxi genom Roms gator| ©Phillip Capper
Taxi genom Roms gator| ©Phillip Capper

Taxiservicen i Rom fungerar ganska bra: det finns gott om taxibilar på gatan och de viktigaste turistattraktionerna i staden har taxistationer där du kan ta en taxi på högst fem minuter.

Priserna är rimliga för den här typen av tjänster, men jag rekommenderar att du har en tydlig resplan (för att undvika att få en extra tur) och att du ber taxichauffören att sätta på mätaren innan du börjar köra för att undvika obehagliga överraskningar. I princip bör det inte kosta mer än 15 euro från Roms centrum.

6. Med Uber, som också fungerar i Rom

Uber-förare| ©Thibault Penin
Uber-förare| ©Thibault Penin

Om du funderar på att ta en bekväm dörr-till-dörr-tjänst är Uber det bästa alternativet. Du kan beställa den från APP:en när du vill, du vet vilken väg du ska följa och du har en klar uppfattning om priset för resan, oavsett vilken trafik du kan stöta på längs vägen. Dessutom slipper du ta fram ditt kort eller kontanter för att betala.

7. Med car2go eller elbil om du vågar trotsa den romerska trafiken

Car2go| ©Miwok
Car2go| ©Miwok

Sedan några år tillbaka har biluthyrningstjänsterna i minuten ökat i Rom för att du ska kunna förflytta dig från en del av staden till en annan. Om du redan är bekant med denna tjänst har du förmodligen Share Now eller Car2GO APP, en av de mest internationella tjänsterna, nedladdad på din smartphone.

På appens karta kan du se hur många bilar som finns tillgängliga i närheten av din plats, boka en bil med ett enda klick och inom några minuter är du framme vid din destination. Fordonen är vanligtvis "Smarts" eller liknande, med en mycket liten storlek, vilket gör det mycket lättare att parkera i centrum eller i närheten av trånga områden.

Tänk dock på att trafiken i Rom kan vara kaotisk och att du måste vara försiktig så att du inte parkerar din bil i en zon med parkeringsförbud (det är oftast mycket väl skyltat). Det bästa av allt är att priset vanligtvis inte är mer än 5 euro om du har parkerat bilen någonstans i stadens centrum.

8. Med cykel eller skoter, om du vågar göra din resa till Rom på hjul

Ta dig runt i Rom med cykel| ©Rob Larsen
Ta dig runt i Rom med cykel| ©Rob Larsen

På samma sätt som det finns bildelningstjänster kommer du att se att Rom är bokstavligen fullt av skotrar. Det finns flera lokala och internationella företag som från APP låter dig hyra en skoter eller cykel i minuten så att du kan ta dig runt i staden i din egen takt. Det är vanligtvis ganska bekvämt, snabbt och billigt.

Men kom ihåg att trafiken i Rom kan vara lite kaotisk och att det finns många gågator i centrum där det är bättre att inte ge sig ut. Nu kör vi!