Topp 10 torg i Rom

Roms majestätiska torg gömmer skulpturer, fontäner och drömska hörn. Här är en lista över mina favoriter som du kan ta med i din resplan.

Alex Grande

Alex Grande

8 minsta läsning

Topp 10 torg i Rom

Petersplatsen, Vatikanstaten | ©Caleb Miller

I Roms monument och byggnader hittar du rester av antikens historia, imperiets storhet och överflöd. Men det är på torgen som du kan känna den eviga stadens sanna väsen, när du ser livet gå förbi och de romerska sedvänjorna vakna till liv. Det här är mina favoriter:

1. Piazza Navona

Piazza Navona på kvällen| ©Unsplash
Piazza Navona på kvällen| ©Unsplash

Vi kan inte börja den här listan på något annat sätt än genom att presentera Roms stora barocktorg, Piazza Navona, ett av stadens mest framstående torg sedan antiken. Den är byggd på ruinerna av Diocletianus' stadion och de flesta guideböcker säger dig att dess tre barockfontäner, Berninis Fontana dei Fiumi, Fontana di Nettuno och Fontana del Moro, är huvudattraktionen på Piazza Navona.

Och även om de inte har fel, gillar jag särskilt detta torg på grund av en tradition som berättas i historieböckerna. Mellan 1600- och 1800-talen översvämmades torget med vatten och parader hölls med båtar och sjömanskostymer, vilket är logiskt när man inser att torget har en konkav botten.

Piazza Navona är en av de mest ikoniska platserna att besöka på en rundtur i Rom, vilket jag rekommenderar att du gör för att utforska varje hörn och skrymsle och inte missa något.

Hur man tar sig till Piazza Navona

Det bästa sättet att ta sig dit är att gå. Jag rekommenderar promenaden som börjar vid Spanska trappan och slutar vid Piazza Navona, som är väl skyltad, och på vägen kan du besöka Fontana di Trevi och Pantheon.

Boka en tur till Roms fontäner och torg

2. Piazza del Popolo

Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare
Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare

Detta symboliska torg i Rom, som kröns av den flaminska obelisken som ursprungligen stod på Circus Maximus, är än i dag en viktig agora för det romerska offentliga livet.

På torget finns tre kyrkor, Santa Maria dei Miracoli och Santa Maria in Montesanto, två till synes identiska tempel men som var och en har sina egna hemligheter och egenheter, och kyrkan Santa Maria del Popolo, en av de mest besökta kyrkorna i Rom eftersom den rymmer inte mindre än två målningar av barockkonstnären Caravaggio.

Hur man tar sig till Piazza del Popolo

Den närmaste tunnelbanestationen till Piazza Del Popolo är Flaminio, från vars utgång du kan nå torget på en minut eller två till fots.

Boka rundturen i Rom med fontäner och torg

3. Piazza di Spagna

Piazza di Spagna| ©Daniel Basso
Piazza di Spagna| ©Daniel Basso

På detta torg finns den berömda trappan som byggdes 1723 för att förbinda kyrkan Trinità dei Monti med Via dei Condotti. Många romantiker från 1800-talet beundrade det vackra torget och några av dem bosatte sig här, till exempel John Keats och Goethe. Keats hus ligger till vänster om trappan och är idag ett museum som ägnar sig åt Keats och Percy Shelleys litteratur.

På våren och sommaren är trapporna fyllda med blommor och Fontana della Barcaccia, fontänen vid trappans fot, förser torget med ny energi, som alltid är fullsatt, både dag och natt.

Hur man tar sig till Piazza di Spagna

Piazza di Spagna är lätt att nå via tunnelbanestationen med samma namn. Från torget kan du ta dig till den berömda Via Condotti med sina butiker och lyxbutiker, som i sin tur ansluter till Via del Corso.

Boka rundturen i Rom med fontäner och torg

4. Piazza Santa Maria i Trastevere

Piazza Sant Maria i Trastevere| ©Shutterstock
Piazza Sant Maria i Trastevere| ©Shutterstock

Torget ligger i hjärtat av Trastevere, mitt i en labyrint av smala gränder och kullerstensgator. Det mest intressanta på torget är kyrkan Santa Maria med sina mosaiker från 1100-talet på fasaden och sin imponerande freskerade inre absida.

Både atmosfären och belysningen gör torget särskilt vackert på kvällen, och fontänen i centrum är en favoritmötesplats för lokalbefolkningen. På söndagsmorgnarna doftar torget av den rikliga rökelse som placeras i Santa Maria-kyrkan, och atmosfären är mycket lugn och välkomnande.

När du väl är här rekommenderar jag att du upptäcker de andra hörnen av Trastevere och blir förälskad i allt som denna stadsdel i Rom har att erbjuda.

Hur man tar sig till Rom

Du kan ta dig till Piazza Santa Maria i Trastevere med spårvagn från hållplatsen Trastevere - Mastai (8) och med bussar av linjerna 115, 125, 780 och N8.

Boka en rundtur i Trastevere och det judiska gettot

5. Piazza della Bocca della Verità

La Bocca della Verità| ©Wikimedia
La Bocca della Verità| ©Wikimedia

Piazza della Bocca della Verità ligger precis framför Tiberön, där kyrkan Santa Maria di Cosmedin ligger. I den inre portiken finns Bocca della Verità, den berömda marmormasken där så många besökare kommer för att se om legenden om att munnen stängs över en lögnares hand är sann.

På samma torg, mittemot kyrkan, finns också ett tempel tillägnat Herkules och Tritonernas fontän.

Hur du hittar oss

Om du befinner dig i Trastevere eller planerar att tillbringa eftermiddagen vid Tiberön eller Circus Maximus är det mycket lätt att gå till torget därifrån. Om du vill åka direkt finns det ett antal bussar som tar dig dit: 44, 44F, 83, 160, 160F, 170, 175, 716, 781, C3, N9 och N19.

6. Piazza Venezia

Piazza Venezia| ©Renata Rodrigues
Piazza Venezia| ©Renata Rodrigues

Piazza Venezia är för Rom vad Trocadéro är för Paris. Den anses vara stadens centrum och är en sammanbindningspunkt för två huvudgator: Via dei Fori Imperiali och Via del Corso. Över torget ligger Vittoriano-byggnaden, ett nationellt monument tillägnat Viktor Emanuel II.

Torgets namn kommer från Palazzo Venezia eller Palazzo Barbo, en byggnad från renässansen som byggdes som säte för Republiken Venedigs ambassad. År 1929 och under fascismens år blev denna byggnad centrum för Mussolinis regering, och från byggnadens balkong höll ledaren själv sina tal till folket i Rom.

Hur man tar sig till Piazza Venezia

Med tunnelbanan, ta linje B och gå av vid hållplatsen Colosseo, eller med bussarna 170, 70 och 716.

7. Piazza di Trevi

Piazza di Trevi| ©Christopher Czermak
Piazza di Trevi| ©Christopher Czermak

Det finns knappast något behov av att presentera detta torg, kanske det mest kända i Rom, där den underbara Fontana di Trevi ligger. Det är en av Roms mest populära sevärdheter och ett måste på alla turistorter i staden, eftersom det är platsen för en av de mest ikoniska filmscenerna i "La dolce vita".

En sak som är lätt att missa vid ett första besök i Rom är att en stor del av Fontana di Trevi:s majestät ligger i bakgrunden, som i själva verket är fasaden på Palazzo Poli som ligger precis bakom fontänen. Fontänens stora tema är att tämja vattnet, med skulpturer av tritonfiskar och sjöhästar under Neptunus blick.

För att undvika folkmassorna är det bäst att besöka Piazza di Trevi i gryningen eller tidigt på morgonen, två tillfällen då fontänen är särskilt vacker.

Hur man tar sig till Piazza di Trevi

Du kan ta dig till Fontana di Trevi med tunnelbanan och kliva av vid hållplatsen Barberini (linje A) eller med buss. Några av de bussar som släpper av dig i närheten är 52, 53, 62, 63, 71, 83, 85 och 116. Du kan också enkelt gå dit från Piazza Navona eller från Pantheon.

8. Piazza della Rotonda

Att lämna Pantheon| ©Christopher Czermak
Att lämna Pantheon| ©Christopher Czermak

Pantheon, ett av stadens viktigaste antika monument, dominerar detta symboliska torg. Under dagen är det en attraktion för stora turistmassor, men på kvällen är det fortfarande en plats som många lokalbor besöker för att ta en kaffe på en av terrasserna som omger Piazza della Rotonda.

Torget har fått sitt namn från Pantheonets nuvarande användning som tempel, vars namn är Santa Maria Rotonda eller Santa Maria dei Martiri. Det är gratis att gå in i Pantheon, och om du inte har fått munnen öppen av den yttre storslagenheten rekommenderar jag att du utforskar det inre och förundras över vad som utan tvekan är den bäst bevarade byggnaden i det antika Rom.

Inne i Pantheon kan du se flera italienska kungars gravar, fresker, mosaiker och skulpturer, i den unika atmosfär som skapas av det stora oculus i taket som släpper in naturligt ljus.

Hur man tar sig till Pantheon

Antingen till fots från Piazza Navona eller med buss. Bussarna 40, 60 och 64 tar dig ganska nära, och de flesta av Roms Hop-on Hop-off-bussar stannar på intilliggande gator och torg.

9. Piazza Campo de' Fiori

Campo de' Fiori i solnedgången| ©Wikimedia
Campo de' Fiori i solnedgången| ©Wikimedia

Torget Campo de' Fiori är med på den här listan inte så mycket för sin skönhet som för sin rika historia och betydelse för Roms offentliga liv. Under dagen hålls här en blomstermarknad utomhus, och du kan också hitta stånd som säljer alla typer av produkter och hantverk.

Under århundraden var torget platsen för offentliga avrättningar, och till minne av detta har en staty rests för att hedra Giordano Bruno, som brändes levande på torget för sina astronomiska teorier.

Det är den medeltida atmosfären på detta torg som skiljer det från alla andra, och det är också ett av de få torgen i Rom som saknar kyrka. Runt omkring finns tavernor och värdshus, och på kvällen är det en populär plats för att äta eller ta en drink.

Hur man tar sig till Campo de' Fiori

Campo dei Fiori ligger mitt i Roms historiska centrum, så det finns ingen tunnelbanestation på själva torget. Det är lätt att ta sig dit med buss eller från centrum till fots, eller genom att ta en promenad från närliggande tunnelbanestationer som t.ex: Piazza di Spagna (linje A), Colosseo (linje B) och Termini (linje A och B).

10. Piazza San Pietro

Piazza San Pietro| ©Wikimedia
Piazza San Pietro| ©Wikimedia

Utan tvekan skulle jag vilja gå så långt som att säga att detta är det vackraste torget i världen. Det ultimata exemplet på italiensk barock och ett arkitektoniskt mästerverk, med Peterskyrkan som överordnad.

Det bästa sättet att ta sig till Petersplatsen är att korsa Via della Conciliazione, en väg där basilikan visas framför dina ögon och bjuder in dig till torgets ellips av kolonnader.

Bernini, som ansvarade för utformningen av detta mycket viktiga torg, gav det en stark symbolisk innebörd för att leda de troende in i basilikan, och han tänkte på ett teatraliskt skådespel som skulle överraska ögonen.

Om du vill gå in på Petersplatsen som den ursprungligen var tänkt är det därför bäst att gå in genom en av de två sidoingångarna till torget, antingen via Borgo Santo Spirito eller via Via dei Corridori, så att du får se basilikan i all sin storslagenhet framför dig.

Torgets storlek är utformad för att rymma en massa människor, vilket du kan se varje onsdagsmorgon när påven själv leder bönen. Fram till klockan 13 är Peterskyrkan stängd för den så kallade påveaudiensen.

När du besöker torget rekommenderar jag att du avslutar din upplevelse med en rundtur i Vatikanmuseerna, där du kommer att upptäcka det Sixtinska kapellets hisnande skönhet.

Hur man tar sig till Piazza San Pietro

Om du vill ta dig till Piazza San Pietro på ett enkelt sätt är det bästa sättet att ta tunnelbanelinje A mot Battistini, gå av vid Ottaviano-San Pietro-stationen och gå till torget. Beroende på hur du vill komma in är detta kanske inte det bästa sättet att komma in via Via della Conciliazione, men du kan gå längs gatorna som omger torget för att ta den väg som passar dig bäst.