Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Hur man besöker St. Peterskyrkan

Insidan av Peterskyrkan är väl värd ett besök, men... men hur får man ut så mycket som möjligt av den? Jag berättar allt du behöver veta här.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

10 minsta läsning

Hur man besöker St. Peterskyrkan

Inne i Peterskyrkan | Anna C.

Ett besök i Rom och Vatikanstaten är inte komplett utan ett besök i Peterskyrkan. Men när du gör din lista över saker att se och göra i Rom kommer du säkert att ha några tvivel: hur mycket tid behöver jag för att besöka? Måste jag köpa biljetter till Peterskyrkan? Kommer det att vara en lång kö? Vad måste jag se? Kan jag klättra upp i kupolen?

Eftersom besöket i Peterskyrkan är gratis rekommenderar jag att du följer med på en guidad tur som ger dig en mer komplett bild av platsen. Dessa turer inkluderar en rundtur i templet med förklaringar från en guide som är expert på konst. Vissa inkluderar ett besök i kupolen och för lite extra pengar kan du också få inträde till Vatikanmuseerna. Jag ska berätta mer:

Min favorit

Guidad tur i Peterskyrkan med tillgång till kupolen

Gå in i Peterskyrkans inre och missa inte en detalj tack vare denna kompletta guidade rundtur.

Se den imponerande Peterskyrkan och lär dig mer om den konstnärliga betydelsen av verken inuti med denna guidade tur. Du kommer också att kunna upptäcka kupolen på ett exklusivt sätt.

Längd: 1 timme 45 minuter

Vatikanen har mycket att se och ett av dess måste är insidan av Peterskyrkan. Med denna guidade tur med tillgång till kupolen kan du på nära håll upptäcka allt som finns inuti med förklaringar från en expertguide som ger dig en bättre förståelse för det historiska och konstnärliga sammanhanget i den största kristna kyrkan i världen.

I en liten grupp går ni runt i basilikan och ser verk som Michelangelos Pietà eller Berninis altare, tills ni når kupolens terrass, där ni får en exklusiv utsikt över den bästa panoramautsikten över Petersplatsen, Vatikanen och Rom i allmänhet.

Rekommenderas om... Du vill inte missa den imponerande Peterskyrkan, katolicismens säte i världen och, medan du är där, förstå värdet av dess historiska konstverk. Med denna guidade tur är du dessutom garanterad att få klättra upp i kupolen, ett måste under ditt besök i Vatikanen.


Premiumalternativet

Guidad tur i Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan

Lär känna Vatikanen på djupet med detta paket med museer och basilika.

Spara pengar på din Vatikanupplevelse och få biljetter till guidade turer till de tre monumentala pärlorna: Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan. Inkluderar inte klättringen till kupolen

Längd: 2 timmar

Vatikanmuseerna är ett annat måste i Rom och ligger bredvid Peterskyrkan. Av den anledningen väljer de flesta resenärer samma dag för att besöka båda platserna, även om de enorma köerna som kan ses på Piazza för att komma in i kyrkan ibland kan avskräcka många.

För att undvika dessa köer är det bäst att boka ett paket som inkluderar en guidad rundtur i Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och basilikan. Efter rundturen bland de många konstverken i museerna och beundran av Michelangelos imponerande verk i Sixtinska kapellet har du prioriterad tillgång till basilikan utan köer. Denna rundtur inkluderar dock inte ett besök i kupolen.

Rekommenderas om... Du planerar också att besöka Vatikanmuseerna och föredrar att kombinera besöket på en dag utan att spendera för mycket tid i kö på Petersplatsen för att komma in i basilikan.

Gå in i Peterskyrkan genom att hoppa över köerna med en guidad tur

Ta en guidad tur i basilikan| ©Ivan PC
Ta en guidad tur i basilikan| ©Ivan PC

En av de bästa rekommendationerna jag kan ge dig när du organiserar ditt besök i basilikan, och en som nästan ingen känner till, är att om du föredrar att undvika de långa köerna och få prioriterad tillgång till basilikan, gå med på denna guidade rundtur i Vatikanen. Förutom att du får se templets interiör med en professionell guide, kan du hoppa över de mycket långa köerna vid ingången till Piazza, vilket utan tvekan är ett mervärde med detta alternativ.

Från 48 € kan du först besöka Vatikanmuseerna och sedan besöka basilikan, njuta av dess huvudverk och förstå dess struktur. Efter rundturen har du dessutom tid att gå runt i interiören på egen hand, fortsätta beundra dess skönhet och till och med dra nytta av att du är där för att gå upp till Peterskyrkan eller gå ner för att se påvarnas gravar.

Jag rekommenderar detta alternativ till guidad rundtur eftersom även om entrén till basilikan är gratis, ibland är det inte värt att vänta så många timmar vid ingången och särskilt om du bara har några dagar på dig att besöka Rom.

Boka ditt besök i basilikan och Vatikanmuseerna

Besök Peterskyrkan gratis

Utsikt över Peterskyrkan| ©Michał Kostrzyński
Utsikt över Peterskyrkan| ©Michał Kostrzyński

Peterskyrkan är gratis och kräver ingen inträdesavgift. För att komma in måste du korsa den berömda kolonnaden på Petersplatsen (ett av de bästa torgen i Rom) och, tyvärr, ställa dig i kö. När du kommer nära templet måste du gå igenom en rutinmässig säkerhetskontroll (skanner för metallföremål) och du kommer att kunna gå in i basilikan.

Om du besöker Rom på sommaren bör du veta att det inte finns några skuggor på Petersplatsen och att du måste stå i de långa köerna i solen, så jag rekommenderar dig att ta med en hatt eller keps, kallt vatten och till och med solkräm. Om du känner dig lite trång vid tanken på att behöva tillbringa timmar stående i solen, oroa dig inte, det finns också ett alternativ att hoppa över köerna - läs vidare!

Boka ditt besök till Peterskyrkan och kupolen

Vad finns att se i Peterskyrkan

Detalj av Peterskyrkan| ©Unsplash
Detalj av Peterskyrkan| ©Unsplash

Av alla underverk att se i Vatikanen är Peterskyrkan det viktigaste. Om du vill njuta av den till fullo och se alla konstverk, kapell och relikskrin och läsa alla inskriptioner på basilikans väggar utan att behöva tillbringa alltför många timmar där, rekommenderar jag att du fokuserar på följande:

Basilikans mittskepp

När du går in i Peterskyrkan är det första som slår dig hur imponerande dess skepp är, hur enorm dess interiör är och den utsökta dekor ationen som täcker dess väggar.

Michelangelos Pietà

Detta är ett av Michelangelos viktigaste skulpturala verk tillsammans med David, även om det för min smak är det mer sublima av de två. Det är en överväldigande framställning av Maria som håller Kristi kropp i en klagosång. Du hittar Michelangelos Pieta i det första kapellet till höger när du kommer in i basilikan.

Bronsstaty av Sankt Peter

På den högra sidan av basilikans mittskepp finns en bronsstaty från medeltiden, en av de få kvarvarande från denna period. Många besökare i Peterskyrkan lägger inte märke till denna lilla figur, men de troende som vallfärdar till Heliga stolen gnuggar och till och med kysser hans fot när de anländer, sliten efter århundraden.

Baldacchino

Denna struktur som stöds av fyra pelare är ett verk av Gian Lorenzo Bernini, barockperiodens viktigaste arkitekt och skulptör, och fungerar som en baldakin för basilikans huvudaltare, som endast är reserverat för den påvliga mässan. Altaret är byggt över Sankt Peters grav och är det symboliska och andliga hjärtat i Peterskyrkan.

Kupolen

På initiativ av Michelangelo och under ledning av Giacomo Della Porta utformades Peterskyrkans kup ol som den ultimata representationen av kristendomen. På insidan hittar du två inskriptioner på latin, varav den ena lyder: "Du är Petrus, och på denna klippa ska jag bygga min kyrka. Till dig ska jag ge nycklarna till himmelriket" och en annan tillägnad påven Sixtus V.

Vad gäller att klättra upp i kupolen: du kan klättra upp i både den inre och yttre kupolen, varifrån du har en av de bästa panoramautsikterna över Rom. Du kan också få en närbild av Michelangelos fresker och inskriptioner. Inträdesavgiften till kupolen är 10 euro för hissen eller 8 euro om du går upp för de över 500 trappstegen till toppen.

Alexander VII:s grav

Detta triangelformade verk, som är så typiskt för barocken, är en magnifik uppsättning allegoriska figurer som ackompanjerar en bild av påven Alexander VII, knäböjande och ödmjuk, som ber över dödsskynket, som avbildas med ett tomt timglas i handen. Något som särskilt imponerade på mig med denna grav, förutom dess magnifika teatralitet, är den skulpturala behandlingen av svepningen.

Skattkammarmuseet

Om du har lite tid över och är särskilt intresserad av Vatikanens ikonografi rekommenderar jag ett besök i sakristian och skattmuseet, där du kan se kors, påvliga kläder, smycken och relikskrin. Inträde kostar 5 € för vuxna och 3 € för barn upp till 12 år.

Vatikanens grottor

I slutet av ditt besök i basilikan ska du leta efter skyltarna till Vatikanens grottor, underjordiska gallerier där kvarlevorna av flera påvar, inklusive Johannes Paulus II, ligger. Du kommer att se ett förgyllt altare över Sankt Peters grav, precis under högaltaret och Baldacchino. Så här besöker du Vatikanens katakomber, kryptor och nekropolis.

Boka ditt besök i Peterskyrkan och kupolen

Hur mycket tid behöver du för att besöka Peterskyrkan?

Michelangelos Pieta| ©Alejandro Moreno Calvo
Michelangelos Pieta| ©Alejandro Moreno Calvo

Om du följer med på en guidad tur tar det ungefär en timme att besöka basilikan. Om du går på egen hand kan du anpassa tiden för besöket som du vill, men räkna med att du fortfarande behöver cirka 60 minuter för att gå runt hela basilikan och stanna till vid de viktigaste verken som Baldachin eller Moses.

Om du vill besöka nekropolen kan du behöva en timme extra, och om du också funderar på att gå upp till kupolen måste du förlänga ditt besök med ett par timmar för att ha tillräckligt med tid att gå upp, beundra utsikten och sedan komma ner igen.

Boka ditt besök till Peterskyrkan och kupolen

Hur man klättrar upp i Peterskyrkan

Besök kupolen| ©Clay Banks
Besök kupolen| ©Clay Banks

Du kan gå upp till Peter skyrkan till fots eller genom att kombinera en del till fots med en hiss. Klättringen är inte lämplig för alla (trappan är ibland smal och kan kännas lite klaustrofobisk) men jag försäkrar dig om att utsikten är värd det.

När det gäller hur man får tag på biljetter till kupolen, observera att du inte kan köpa dem online. Du måste köpa dem inne i själva templet för 8 € (promenaden upp) eller 10 € om du föredrar att använda hissen till den tillgängliga sektionen. Hur som helst kommer du att kunna njuta av den bästa utsikten över staden från ett av de bästa monumenten i Rom och det kommer att vara ett av de minnen du tar med dig från Rom.

Boka ditt besök till Peterskyrkan och kupolen

Hur man ser påvarnas gravar i Peterskyrkan

Pius XI:s grav| ©Phil
Pius XI:s grav| ©Phil

I Peterskyrkans källare finns påvarnas gravar. De är uppdelade i två nivåer: det första galleriet, på nivå -1, består av olika mausoleer och gravar från olika påvar. Besöket är gratis och du kommer till galleriet inifrån basilikan.

Om du föredrar att gå in i nekropolen och bland annat besöka Sankt Peters krypta måste du ta hänsyn till att kapaciteten är mycket begränsad (högst 250 personer per dag) och du måste göra en förfrågan i förväg genom att skicka ett e-postmeddelande med information om de besökare som du vill delta. Du hittar alla detaljer i min guide till Vatikanens katakomber, påvarnas kryptor och Sankt Peters nekropol.

Boka ditt besök i Vatikanbasilikan och Vatikanmuseerna

Peterskyrkans öppettider

Utsikt över Vatikanen från Peterskyrkans kupol| ©Alan Liu
Utsikt över Vatikanen från Peterskyrkans kupol| ©Alan Liu

Peterskyrkan är öppen dagligen, måndag till fredag, mellan kl. 07.00 och 19.00. På vintern, från oktober till mars, stänger den en timme tidigare, kl. 18.00.

Observera att under religiösa helgdagar eller särskilda gudstjänster kan öppettiderna komma att ändras, så kontrollera innan du planerar ditt besök om du reser under jul eller påsk.

Är det möjligt att delta i mässan i Peterskyrkan?

Eukaristiskt firande| ©Ministerio de Cultura de la Nación
Eukaristiskt firande| ©Ministerio de Cultura de la Nación

Ja, det kan du, även om den heliga mässan inte firas av påven förutom vid mycket speciella tillfällen, som jul eller påsk.

  • Under veckan är mässschemat som följer: 9:00 / 10:00 / 11:00 / 12:00 / 17:00.
  • På allmänna helgdagar är mässans schema som följer: : 9:00 / 10:30 / 11:30 / 12:15 / 13:00 / 16:00 / 17:30

Boka ditt besök i Vatikanen tidigt på morgonen

Kommer jag att få se påven i Peterskyrkan?

Påven Franciskus| ©Ashwin Vaswani
Påven Franciskus| ©Ashwin Vaswani

Det är ganska svårt att träffa påven i basilikan av en slump. Hans scheman för mässor och offentliga audienser är ganska strikta och han är aldrig spontant i basilikan om det inte är en speciell mässa, t.ex. midnattsmässan eller påskmässan.

Men om du vill se påven personligen kan du alltid delta i hans söndagsaudiens, Angelus eller onsdagens Benediktion. Dessa evenemang äger alltid rum på Petersplatsen och är vanligtvis öppna för alla, även om du vanligtvis måste gå igenom säkerhetskontroller för att komma in på torget.

Boka biljetter till påveaudiensen

Hur ska man klä sig för att besöka Peterskyrkan?

Klä dig lämpligt| ©Anna Church
Klä dig lämpligt| ©Anna Church

Som religiöst tempel kräver kyrkan att både män och kvinnor bär knä- och axelklädsel. Glöm korta shorts, linnen eller linnen, och när det gäller kvinnor måste du också täcka din urringning. Om du vill kan du i den här artikeln läsa några tips för att förbereda ditt besök i Vatikanen.

Boka ditt besök i Peterskyrkan

Vad mer finns det att se i Vatikanen?

Sixtinska kapellet| ©Richard Mortel
Sixtinska kapellet| ©Richard Mortel

Om du planerar ditt besök och vill veta vad som är måste-se och saker att göra i Vatikanen, låt oss börja med måste-se. Du kan inte åka härifrån utan att besöka Sixtinska kapellet och Vatikanmuseerna.

Besök det Sixtinska kapellet

Det Sixtinska kapellet kröns i sitt valv med de mest berömda freskerna i världen, Michelangelos fresker, och är en av de stora attraktionerna i Vatikanstaten. Du kan besöka det på egen hand eller få ut det mesta av det genom att delta i en guidad tur med en expert och professionell guide. Du behöver minst två timmar för att besöka resten av Vatikanmuseerna och njuta av deras skönhet. Så här får du biljetter till Sixtinska kapellet.

Besök Vatikanmuseerna

Förutom Peterskyrkan är det starkt rekommenderat att besöka Vatikanmuseerna, där Sixtinska kapellet ligger. Det finns olika alternativ för att få tillgång till och besöka dem, du kan köpa biljetter till V atikanen och besöka museerna på egen hand eller med en ljudguide, eller så kan du boka en guidad rundtur i Vatikanen på engelska för att få ut det mesta av din rundtur i de mest populära gallerierna i konstvärlden.

Boka dina biljetter till Vatikanmuseerna