Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 av Roms bästa glassar

Även om pengar inte kan köpa lycka kan de köpa italiensk glass, vilket är i stort sett samma sak!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minsta läsning

10 av Roms bästa glassar

Diverse glassar | ©Jéshoots

Du visste att du kunde hitta de bästa pizzorna i Rom, men hur är det med glass? Om du reser till Rom och älskar gelato har du kommit helt rätt eftersom Italien är det land där denna delikatess uppfanns.

Staden är full av glassbarer där du kan få en äkta "gelato", så du kan inte åka härifrån utan att ha provat några. I följande inlägg visar jag dig 10 glassbarer i Rom där du kan njuta av den bästa gelaton i staden, och du kommer att vilja komma tillbaka för mer!

1. Giolitti

Ingången till glassbaren Giolitti| ©Kalboz
Ingången till glassbaren Giolitti| ©Kalboz

Innan du besöker Agrippas Pantheon rekommenderar jag att du besöker stadens glass-tempel: Giolitti. En av de äldsta och mest populära glassbarerna i staden. Faktum är att många anser att det är den bästa glassbaren i Rom.

Sedan Giolitti grundades omkring år 1900 har den gjort många generationer romare lyckliga med sin glass. Ingenting har förändrats sedan den öppnade sina dörrar. Varken den gamla inredningen (som är trogen sitt ursprung) eller den enorma variationen av smaker på glassen.

Det finns choklad, jordgubbar, kanel, tiramisu, pistage... och i alla dess former. Oavsett om det är i strut, tub, kopp eller kex är de utsökta! Och om du vill sätta pricken över i:et på din Giolitti-glass, glöm inte att be om den läckra doppia panna (dubbelkräm), en njutning du inte kommer att kunna motstå!

Och om du vill ha något sött efteråt, säljer denna glassbar också hemgjorda sicilianska desserter som är utsökta. Passa på och prova dem!

 • Adress: Via Uffici del Vicario nº40
 • Rekommenderad glass: Choklad med doppia panna.

Boka en gastronomisk rundtur i Rom

2. Frigidarium glassbar

Utsökt gelato i Rom| ©Gelateria Frigidarium Roma
Utsökt gelato i Rom| ©Gelateria Frigidarium Roma

En annan glassbar i Rom som du måste besöka när du är på väg till Piazza Navona är Frigidarium. En av de mest populära i staden för kvaliteten på sina glassar, som görs med naturliga ingredienser enligt den traditionella metoden.

På detta sätt får Frigidariums glassar en mjuk och naturlig smak som får det att vattnas i munnen. Det finns choklad, hasselnöt, pistasch, fiorentinakräm, stracciatella etc. som du kan lägga på en vanlig strut eller våffla.

Den sista touchen på dessa glassar är ett läckert över drag av vit, mörk choklad eller grädde som ger en mer intensiv och krämig touch.

 • Adress: Via del Governo Vecchio, 112
 • Rekommenderad glass: Hasselnöt med chokladtopping

3. San Crispino glassbar

Olika smaker av glass från glassbaren San Crispino.| ©Su-Lin
Olika smaker av glass från glassbaren San Crispino.| ©Su-Lin

Efter besöket vid Trevifontänen är det dags att ta en paus från stadsrundturen och njuta av en av de utsökta glassarna från San Crispino glassbar.

Hemligheten med deras glassar är att de bara använder naturliga ingredienser, utan konserveringsmedel eller färgämnen som kan förändra produktens kvalitet. De använder inte heller waferstrutar, eftersom San Cris pino-glassbaren hävdar att kexet maskerar glassens rena smak. Därför serveras alla glassar här i tub.

På glassbaren San Crispino tar man hand om produkten på största allvar. När du kommer in i lokalen kommer du därför att bli förvånad över att se att glassarna, till skillnad från andra glassbarer i Rom, är täckta för att skydda deras smak och den specifika temperaturen för varje glass.

Denna glassbar har ett brett utbud av smaker, men jag rekommenderar att du provar husets glass: San Crispino, en kräm gjord på sardisk arbutushonung som kommer att få dig att tappa hakan.

 • Adress: Via della Paneteria, 42
 • Rekommenderad glass: San Crispino

Boka en gastronomisk rundtur i Rom

4. Fior di Luna

Ingång till Heladeria| ©mdfeeds
Ingång till Heladeria| ©mdfeeds

Korsa en av Roms broar som går till Trastevere för att utforska detta pittoreska bohemiska kvarter och ta en god gelato på Fior di Luna när du ändå är där.

Detta gelato-ställe är känt för sin ekologiska gelato, som tillverkas med lokala ingredienser (färsk frukt, kakao, hasselnötter, honung etc.) och hantverksmässiga tekniker, och resultatet kan inte bli bättre. Resultatet kan inte bli bättre: glassen är underbar!

Fior di Luna är smakutbudet inte så stort, men det finns några mycket originella smaker, t.ex. pepprad choklad. Sorbeterna förtjänar också ett särskilt omnämnande, som ananas med ingefära, eftersom de är riktigt goda. Även om denna glassbar också erbjuder traditionella smaker som hasselnöt, vanilj och pistage.

 • Adress: Via della Lungareta, 96
 • Rekommenderad glass: Choklad med peppar

5. Fatamorgana

Glass på Fatamorgana| ©Sabrina Rossi
Glass på Fatamorgana| ©Sabrina Rossi

Utan att lämna Trastevere är Fatamorgana en annan av Roms glassbarer som du måste besöka om du vill komma bort från rutinen med choklad-, vanilj- eller hasselnötssmak.

Här hittar du mycket originella förslag för att överraska din gom, som wasabiglass, karkadérosglass, basilikaglass med pinjenötter och honung eller lakritsglass. Vågar du prova en annan smak?

Fatamorgana har dock också tänkt på dem som särskilt gillar traditionella smaker och har ett litet utbud av mycket goda krämiga glassar.

 • Adress: Via Laurina 10 (området via del Corso)
 • Rekommenderad glass: Kastanjer och myrten

Boka en gastronomisk rundtur i Rom

6. Gelateria del Teatro

Besök på Gelateria del Teatros anläggning| ©Natalie
Besök på Gelateria del Teatros anläggning| ©Natalie

Innan du korsar Vittorio Emanuele II-bron för att besöka Vatikanen eller Castel Sant'Angelo kan du ta en paus och återfå krafterna genom att smaka på Gelateria del Teatros glass.

Detta hantverksmässiga gelateria ligger nära det vackra Piazza Navona (där en av Roms mest älskade julmarknader hålls varje jul), och du hittar det vid foten av en medeltida trappa där en gammal teater en gång stod och från vilken den har fått sitt namn.

Gelateria del Teatro ligger på en mycket charmig plats (den vann faktiskt priset för den mest fotogeniska glassbaren), så medan du köar för din gelato kan du ta några bilder till dina sociala medier.

Väl inne kan du välja från en meny med klassiska smaker (tiramisu, jordgubbar, pistage, kaffe...) eller välja en mer originell smak som erhålls genom infusion av aromatiska örter, t.ex. glass med vit persika och lavendel, glass med hallon och salvia eller glass med citron, honung och rosmarin. Alla är gjorda på färska, säsongsbetonade ingredienser, och det märks!

Oavsett vad du väljer får du inte missa att komplettera din glass med en krispig strut (leta inte efter tubarna!) eftersom Gelateria del Teatro också vann priset för glassbaren med den bästa kexstruten.

 • Adress: Via dei Coronari, 65/66, 00186 Roma
 • Rekommenderad glass: Vit persika och lavendel

7. Gelateria dei Gracchi

Choklad- och kokosglass från Gelateria dei Gracchi| ©dj schwend
Choklad- och kokosglass från Gelateria dei Gracchi| ©dj schwend

Om du känner för att unna dig en glass när du besöker Vatikanstaten är mitt råd att undvika turistfällorna runt Peterskyrkan och gå till Gelateria dei Gracchi, en säker hit.

Detta är en av de mest populära gelatoaffärerna i Rom för hantverksmässig gelato, som görs med säsongens ingredienser och färsk mjölk utan konserveringsmedel eller färgämnen, något du kommer att uppskatta vid första tuggan eftersom den är utsökt!

Gelateria dei Gracchis meny erbjuder ett brett utbud av smaker att välja mellan. Från de klassiska smakerna citron, mörk choklad, yoghurt eller stracciatella till mer originella smaker som ricotta och päron, granatäpple, choklad och rom eller äggtoddy.

Oavsett vilken tid på året du besöker Rom kommer du garanterat att hitta den perfekta gelato för dig. Ett tips? Den uppfriskande mint- och äppelglassen på sommaren och choklad- och romglassen på vintern.

 • Adress: Via dei Gracchi, 272, 00193 Roma
 • Rekommenderad glass: Granatäpple

8. Ciampini

Italiensk glass| ©Katie Parla
Italiensk glass| ©Katie Parla

Om du letar efter glassbarer i Rom där du kan äta en klassisk italiensk glass, enkel och utan krusiduller men full av smak, måste du gå till Ciampini på Piazza San Lorenzo, inte långt från Fontana di Trevi eller Pantheon i Rom.

Till skillnad från andra glassbarer i staden har detta lilla men eleganta ställe på Piazza San Lorenzo inga kreativa smakkombinationer som ger upphov till vågade förslag, utan snarare en utsökt krämig glass som smälter i munnen med de traditionella smakerna från en livstid. Vad mer kan man begära en varm dag i Rom?

Jag rekommenderar att du beställer en av Ciampinis mest populära glassar, som choklad, pistage eller vanilj, tillsammans med bitar av kanderad frukt för en extra touch.

 • Adress: Piazza di S. Lorenzo in Lucina 29
 • Rekommenderad glass: Pistasch

9. Gelo för särskilda tider

Njut av en glass från Al Settimo Gelo| ©Al settimo gelo
Njut av en glass från Al Settimo Gelo| ©Al settimo gelo

Inte långt från Piazza Mazzini ligger Al Settimo Gelo, en liten glassbar som du kan nå på en promenad genom Prati-området efter att ha besökt Sixtinska kapellet i Vatikanen.

Dess hantverksmässigt gjorda glassar med lokala ingredienser av högsta kvalitet lovar att ta dig till sjunde himlen. Det är därför så många romare ofta kommer förbi för att smaka på deras utbud. Glassbaren Al Settimo Gelo ligger en bit från centrum, men om du älskar glass är det ett måste på din lista.

De har flera smaker, några av dem mycket originella, som chokladglass med chili, pistaschglass med rosenvatten och iransk saffran eller passionsfrukt med mörk choklad. Men du kan också välja mer klassiska smaker som mandel, stracciatella eller vanilj.

 • Adress: Via Vodice, 21, 00195 Roma
 • Rekommenderad glass: Pistasch med rosenvatten och iransk saffran.

10. La Nazionale Gelateria

Kokosnöts- och jordgubbsglass på La Nazionale Gelateria| ©Suze
Kokosnöts- och jordgubbsglass på La Nazionale Gelateria| ©Suze

Om du under din rundtur i Rom blir sugen på en god italiensk gelato behöver du inte gå långt från Colosseum eller basilikan Santa Maria Maggiore, för i närheten hittar du gelaterian La Nazionale Gelateria.

Det här stället är fantastiskt eftersom du kan se hur de förbereder gelaton på plats på ett hantverksmässigt sätt. De har ett brett utbud av smaker och fruktsmakerna (mango, kokos, jordgubbar...) är så intensiva att du tror att du äter en hel bit färsk frukt.

Dessutom, om du älskar frusen yoghurt har La Nazionale Gelateria också det. Det svåra är att välja vilka tillbehör som ska serveras eftersom det finns så mycket att välja på: allt från frukt, sirap och nötter till flingor och choklad.

 • Adress: Via Nazionale, 206
 • Rekommenderad glass: Mango