Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Colosseum-turer

Om Colosseum är överraskande från utsidan är det ett riktigt spektakel inuti. Att besöka den med en specialiserad guide gör upplevelsen ännu bättre och tar dig tillbaka i tiden för att upptäcka gladiatorernas värld i antikens Rom.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minsta läsning

Colosseum-turer

Colosseum i Rom | © Jametlene Reskp

Det finns många platser i Rom som gör dig mållös bara genom att titta på dem, men Colosseum kommer att vinna ditt hjärta och din själ som resenär. Jag berättar alla detaljer för att göra ditt besök på världens mest berömda amfiteater oslagbart.

Hur man väljer den bästa guidade turen till Colosseum

Det är inte lätt att välja de bästa guidade turerna till Colosseum, det finns många alternativ för alla budgetar. I allmänhet är det viktigaste att se till att biljetterna är inkluderade (på så sätt slipper du överraskningar med att behöva betala extra i dörren och köa) och du kan välja mellan biljetter som ger tillträde till arenan och biljetter som även inkluderar en rundtur på Forum Romanum och Palatinska berget.

I Hellotickets inkluderar alla alternativ biljetter med skip the line-tillgång och beroende på din budget kan du välja mellan olika alternativ. Alla har dessutom gratis avbokning om din resa ändras i sista minuten. Du hittar dem alla här:

Turer till Colosseum

Hur lång tid tar de guidade turerna i Colosseum?

Detalj av Colosseums fasad| ©Adèle Beausoleil
Detalj av Colosseums fasad| ©Adèle Beausoleil

I allmänhet tar rundturerna i Colosseum och Forum tre timmar. Först tyckte jag inte att det var tillräckligt lång tid, men jag insåg att om du besöker platsen med en guide är tiden dubbelt så lång som om du skulle besöka den på egen hand. Det finns också en expressvisning av Colosseum som bara tar en och en halv timme om du inte har så mycket tid eller bara föredrar en kortare rundtur.

Senare jämförde jag min erfarenhet med andra resenärer som gjort längre turer och de flesta var överens om samma sak: det var svårt att hålla uppmärksamheten hela tiden och de sista förklaringarna var för detaljerade.

Besöka Colosseum i en liten grupp

Detaljer om Colosseums interiör| ©Unsplash
Detaljer om Colosseums interiör| ©Unsplash

Att besöka Colosseum på en guidad tur har många fördelar: du får lära känna dess historia, legender och arkitektur på djupet. Med turer som även inkluderar entrébiljetter och ett guidat besök på Forum Romanum blir upplevelsen dessutom mycket mer komplett. Men om du är ute efter ett mer intimt och autentiskt besök rekommenderar jag att du väljer en resa i en liten grupp.

Om den allmänna rundturen i Colosseum och Forum i genomsnitt tar 25 personer, finns det andra rundturer som den här som har möjlighet att ta emot i genomsnitt 16 personer. Du kan överväga det här alternativet om du reser med en stor grupp och på så sätt kan guiden vara praktiskt taget privat för dig.

När rundturen var klar kan jag säga att det jag uppskattade mest var att vi fick besöka Colosseum utan att vänta eller köa, i en grupp på 25 personer och med tillgång till områden som man normalt inte ser på en individuell rundtur på egen hand. Detta var något som jag gärna gjorde under mitt besök i Rom.

Anas resetips

Om du vill ha en fantastisk utsikt över Forum utan att betala inträde, ska du gå från Piazza del Campidoglio.

Vad du kommer att se på en rundtur i Colosseum och Forum Romanum

Utsikt över Colosseum och Forum Romanum| ©Unsplash
Utsikt över Colosseum och Forum Romanum| ©Unsplash

Här är de vanliga stoppen på alla turer, men om du väljer den privata guidade turen till Colosseum och Forum Romanum kan du avvika från standardrutten och be guiden att anpassa den efter dina önskemål.

Colosseum i Rom

Detta är huvudpunkten på rundturen och den plats där vi spenderar mest tid. De flesta av oss hade sett Gladiator och kände till gladiator- och djurstriderna som ägde rum i den romerska amfiteatern, men vad jag till exempel inte visste och vad vi fick veta på rundturen var att sjöslag också återskapades här.

Det var mycket intressant att föreställa sig Colosseum i ett annat sammanhang och att se hur alla de spektakel som ägde rum här var möjliga tack vare att man utnyttjade amfiteaterns teknik på bästa sätt.

Palatinska kullen

Den ligger nära Colosseum och Forum och är en av de äldsta punkterna i staden och den mest centrala av de sju kullarna i Rom. Jag minns mycket väl att de valde denna plats för att berätta historien om Romulus och Remus, eftersom det var på denna plats som Romulus grundade staden.

Om du inte känner till historien eller har glömt den rekommenderar jag att du inte slår upp något före besöket utan lyssnar på guidens förklaringar som om du fick höra historien för första gången. Även om du väljer den vanliga guidade gruppturen till Colosseum kommer du att besöka även denna del av Forum, eftersom den ingår.

Forum Romanum

Efter att ha sett Palatinska kullen fortsatte vi med att besöka Forum Romanum; det var en av de delar som jag såg fram emot mest eftersom det under den individuella rundturen inte finns någon information tillgänglig för att bättre förstå vad vi ser. I den guidade rundturen i Colosseum i en liten grupp har du förmodligen mer tid att ställa dina frågor till guiden, men de är alla mycket professionella och kommer att försöka svara på dina frågor under besöket.

Efter att ha pekat ut de olika delarna av forumet (Saturnus, Venus, Vestas tempel etc.) förklarade han för oss vilken typ av aktiviteter och ceremonier som ägde rum här. Vi visste alla att denna enklav var centrum för det romerska samhällslivet, men jag tror att vi förstod riktigt varför efter förklaringarna.

Anas resetips

När du väljer en guidad tur är det bättre att välja små grupper och med biljetter redan inkluderade.

Organisera din guidade tur till Colosseum i Rom

Inne i Colosseum| ©Unsplash
Inne i Colosseum| ©Unsplash

Vad du ska ta med dig

När du packar din ryggsäck får du inte glömma att ta med dig kupongen som du fick via e-post när du bokade turen (du får biljetterna av guiden).Om du inte kan skriva ut den behöver du inte oroa dig, det räcker med att visa upp din e-postadress eller dina uppgifter. Det är mycket varmt i Colosseum och särskilt i Forum, så ta med vatten, en hatt, solskydd och svala kläder om det är sommar. Även om de guidade turerna vanligtvis inte är så långa, ta med något att äta eftersom mat normalt inte ingår i turerna i detta område.

Hur man tar sig till mötesplatsen

Mötesplatsen är nästan alltid nära Colosseum och guiden berättar hur du hittar dit så att du inte kan missa den. För att ta dig till Colosseum från Roms centrum kan du ta tunnelbanelinje B till hållplatsen Colosseo (det enklaste alternativet), bussarna C3, 60, 81, 85, 87, 175, 628 eller spårvagn nummer 3. Om du bor i Roms centrum kan du också gå dit; Colosseum ligger visserligen inte i centrum, men det är lätt att ta sig dit till fots.

Äta i området

Om du avslutar din rundtur i Colosseum och Forum vid lunch- eller middagstid är det bäst att hålla dig borta från området för att undvika trängsel och överhettad mat (en synd med tanke på de pizzor och pastorätter du kan äta i Rom), men om du tar en guidad tur har du möjlighet att be guiden rekommendera ett närliggande ställe som inte är alltför turisttäkt, så att du kan njuta av en mer autentisk måltid.

Colosseumturer med barn

Om du ska besöka Colosseum med barn kan en privat guidad visning av Colosseum och Forum vara ett bra alternativ, för om det finns barn i gruppen introducerar de ofta anekdoter som kan intressera dem och anpassar en del av talet för dem. Du kan också hitta turer som är helt anpassade för barn och som kan vara ett bra alternativ för att väcka deras intresse för platsens historia.

Särskilda alternativ

Om du reser med någon med nedsatt rörlighet bör du se till att den guidade tur du väljer är anpassad för denna grupp. Colosseum har flera rullstolar tillgängliga för besökare.

Praktiska tips för guidade turer

Utsikt över Colosseum och Forum från Campidoglio| ©Unsplash
Utsikt över Colosseum och Forum från Campidoglio| ©Unsplash

Bilder

Det viktigaste rådet jag kommer att ge dig gäller för alla guidade turer i Rom. Om du älskar att fotografera finns det hundratals platser i Rom som kommer att glädja dig, men försök inte ta för många bilder under den guidade turen.

Du kommer att ha gott om tid att ta bilder av Colosseum från utsidan. Under besöket kan du njuta av förklaringarna och låta dig förföras av omgivningarna. I gengäld har vi här några platser där du kan ta imponerande bilder av dessa två monument:

  • Utsikten över Forum från Piazza del Campidoglio och Kapitolium-museerna är spektakulär och du behöver inte betala inträde som vid andra utsiktsplatser i staden.
  • Mellan gatorna Via del Colosseo och Via Nicola Salvi finns en höjdpunkt där du kan ta en fantastisk bild av Colosseum. Jag rekommenderar också att du, även om amfiteatern inte är hel i bilden, försöker experimentera vid olika tidpunkter på dagen från torget som omger den.

Akta dig för värmen

Jag måste också upprepa att ni bör vara försiktiga med de höga temperaturerna. Tänk på att Forum är en esplanad där det inte finns någon skugga och att värmen kan vara mycket intensiv under besöket. Ta mycket vatten för att få i dig vätska och skydda dig mot solen.

Vad du ska göra med ryggsäckar och bagage

Slutligen bör du vara medveten om att du inte kommer att kunna gå in i Colosseum med stora ryggsäckar eller bagage, så undvik att ta den här guidade turen dagen innan du åker till flygplatsen eller direkt vid ankomsten utan att stanna till vid ditt hotell.

Andra guidade turer som du kan vara intresserad av

Tillsammans med Colosseum är Vatikanmuseerna Roms mest emblematiska plats och har så mycket att erbjuda att det är värt att besöka dem tillsammans med någon som kan berätta om deras historia på ett underhållande sätt. Du kan läsa den här artikeln om Vatikanens guidade turer som jag skrev.

Jag skulle inte glömma Galleria Borghese, som är en av de mest spektakulära platserna i staden och som ofta går obemärkt förbi av turister. Jag lämnar Borghese trädgårdar och galleri Turer och biljetter här så att du kan läsa den.

Om du föredrar mer fullständiga turer genom staden rekommenderar jag att du läser Turer i Rom stad. Jag är säker på att du kommer att hitta en som passar din smak, eftersom utbudet av rundturer och guidade besök i staden är oändligt!