Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Colosseum-turer

Om Colosseum är överraskande från utsidan är det ett riktigt spektakel inuti. Att besöka den med en specialiserad guide gör upplevelsen ännu bättre och tar dig tillbaka i tiden för att upptäcka gladiatorernas värld i antikens Rom.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minsta läsning

Colosseum-turer

Colosseum i Rom | © Jametlene Reskp

Det finns många platser i Rom som gör dig mållös bara genom att titta på dem, men Colosseum kommer att vinna ditt hjärta och din själ som resenär. Jag berättar alla detaljer för att göra ditt besök på världens mest berömda amfiteater oslagbart.

Hur man väljer den bästa guidade turen till Colosseum

Det är inte lätt att välja de bästa guidade turerna till Colosseum, det finns många alternativ för alla budgetar. I allmänhet är det viktigaste att leta efter att de inkluderar biljetter (så att du slipper överraskningar med att behöva betala extra i dörren och att behöva köa) och du kan välja mellan de som har tillgång till arenan eller de som också inkluderar en rundtur på Forum Romanum och Palatinska kullen

I Hellotickets inkluderar alla alternativ biljetter med tillgång utan köer och beroende på din budget kan du välja mellan de olika alternativen. Alla har dessutom gratis avbokning om din resa ändras i sista minuten. Du hittar dem alla här:

Boka en rundtur i Colosseum, Forum och Palatinska kullen

Hur länge pågår guidade turer i Colosseum?

Detalj av Colosseums fasad| ©Adèle Beausoleil
Detalj av Colosseums fasad| ©Adèle Beausoleil

De guidade turerna i Colosseum och Forum tar i allmänhet tre timmar. Först tyckte jag inte att det var tillräckligt lång tid, men jag upptäckte att när du besöker platsen med en guide är tiden dubbelt så lång som om du hade besökt den på egen hand. Det finns också en expressvisning av Colosseum som bara är en och en halv timme lång om du inte har så mycket tid eller bara föredrar en kortare rundtur.

Senare kommer jag att jämföra min erfarenhet med andra resenärer som gjort längre turer och de flesta var överens om samma sak: det var svårt att hålla uppmärksamheten hela tiden och de sista förklaringarna var alltför detaljerade.

Boka ett besök till Colosseum, Forum och Palatinska kullen

Besök Colosseum i en liten grupp

Detaljer om Colosseums interiör| ©Unsplash
Detaljer om Colosseums interiör| ©Unsplash

Att besöka Colosseum på en guidad tur har många fördelar: du får lära känna dess historia, legender och arkitektur på djupet. Med turer som även inkluderar entrébiljetter och ett guidat besök på Forum Romanum och Palatinska kullen blir upplevelsen dessutom mycket mer komplett. Men om du är ute efter ett mer intimt och autentiskt besök rekommenderar jag att du väljer en resa i en liten grupp.

Om den allmänna rundturen i Colosseum och Forum i genomsnitt tar 25 personer, finns det andra rundturer som den här som har möjlighet att ta emot i genomsnitt 16 personer. Du kan överväga det här alternativet om du reser med en stor grupp och på så sätt kan guiden vara praktiskt taget privat för dig.

När rundturen var klar kan jag säga att det jag uppskattade mest var att vi fick besöka Colosseum utan att vänta eller köa, i en grupp på 25 personer och med tillgång till områden som man normalt sett inte får se på en individuell rundtur på egen hand. Detta är något jag älskade att göra under mitt besök i Rom.

Anas restips

Om du vill ha en fantastisk utsikt över Forum utan att betala inträde, gå från Piazza del Campidoglio.

Vad du kommer att se under ett besök i Colosseum och Forum Romanum

Utsikt över Colosseum och Forum Romanum| ©Unsplash
Utsikt över Colosseum och Forum Romanum| ©Unsplash

Här är de vanliga stoppen på alla turer, men om du väljer den privata guidade rundturen i Colosseum och Forum Romanum kan du avvika från standardrutten och be guiden att skräddarsy den efter din smak.

Colosseum i Rom

Detta är huvudpunkten på rundturen och den plats där vi spenderar mest tid. De flesta av oss hade sett Gladiator och kände till gladiator- och djurstriderna som ägde rum i den romerska amfiteatern, men vad jag till exempel inte visste och vad vi fick veta under besöket var att sjöstrider också återskapades här.

Det var mycket intressant att föreställa sig Colosseum i ett annat sammanhang och att se hur alla de föreställningar som ägde rum här var möjliga tack vare att man utnyttjade amfiteaterns teknik på bästa sätt.

Palatinska kullen

Den ligger nära Colosseum och Forum och är en av de äldsta punkterna i staden och den mest centrala av de sju kullarna i Rom. Jag minns mycket väl att de valde denna plats för att berätta historien om Romulus och Remus, eftersom det var här som Romulus grundade staden.

Om du inte känner till historien eller har glömt den rekommenderar jag att du inte slår upp något före besöket utan lyssnar på guidens förklaringar som om du fick höra historien för första gången. Även om du väljer den vanliga guidade gruppturen till Colosseum kommer du att besöka även denna del av Forum, eftersom den ingår.

Forum Romanum

Efter att ha sett Palatinska kullen fortsatte vi med en rundtur på Forum Romanum; det var en av de delar som jag såg fram emot mest eftersom det under den individuella rundturen inte finns någon information tillgänglig för att bättre förstå vad vi ser. På den guidade turen till Forum Romanum, Palatinska kullen och Colosseum har du förmodligen mer tid att ställa dina frågor till guiden, men de är alla mycket professionella och kommer att försöka svara på dina frågor under besöket.

Efter att ha pekat ut de olika delarna av forumet (Saturnus, Venus, Vestas tempel etc.) förklarade han för oss vilken typ av aktiviteter och ceremonier som ägde rum här. Vi visste alla att denna enklav var centrum för det romerska samhällslivet, men jag tror att vi förstod varför efter förklaringarna.

Boka ett besök till Colosseum, Forum och Palatinska kullen

Organisera din guidade tur till Colosseum i Rom

Inne i Colosseum| ©Unsplash
Inne i Colosseum| ©Unsplash

Har du redan bokat ditt besök till Colosseum? Här är några rekommendationer som du bör känna till så att du inte får några motgångar som kan förstöra ditt besök på ett av de viktigaste monumenten i den romerska staden.

Vad du ska ta med dig

När du packar din ryggsäck får du inte glömma kupongen som du får via e-post när du bokar turen (biljetterna får du av guiden).Om du inte kan skriva ut den behöver du inte oroa dig, det räcker att visa din e-postadress eller uppge dina uppgifter. Det är mycket varmt i Colosseum och särskilt i Forum, så ta med vatten, en hatt, solskydd och svala kläder om det är sommar. Även om de guidade turerna vanligtvis inte är så långa, ta med något att äta eftersom mat normalt inte ingår i turerna i detta område.

Hur man tar sig till mötesplatsen

Mötesplatsen är nästan alltid nära Colosseum och guiden berättar hur du hittar dit så att du inte kan missa den. För att ta dig till Colosseum från Roms centrum kan du ta tunnelbanelinje B till hållplatsen Colosseo (det enklaste alternativet), bussarna C3, 60, 81, 85, 87, 175, 628 eller spårvagn nummer 3. Om du bor i Roms centrum kan du också gå dit; Colosseum ligger visserligen inte i centrum, men det är lätt att ta sig dit till fots.

Äta i området

Om du avslutar din rundtur i Colosseum och Forum vid lunch- eller middagstid är det bäst att hålla dig borta från området för att undvika trängsel och överhettad mat (en synd med tanke på de pizzor och pastorätter du kan äta i Rom), men på en guidad tur har du möjlighet att be guiden rekommendera ett närliggande ställe som inte är för turisttätigt för en mer autentisk måltid.

Colosseumturer med barn

Om du ska besöka Colosseum med barn kan en privat guidad visning av Colosseum och Forum vara ett bra alternativ, för om det finns barn i gruppen introducerar de ofta anekdoter som kan intressera dem och anpassar en del av talet för dem. Du kan också hitta turer som är helt anpassade för barn och som kan vara ett bra alternativ för att väcka deras intresse för platsens historia.

Särskilda alternativ

Om du reser med någon med nedsatt rörlighet bör du se till att den guidade tur du väljer är anpassad för denna grupp. Colosseum har flera rullstolar tillgängliga för besökare.

Boka en nattlig rundtur i Colosseum och underjorden

Praktiska tips för guidade turer

Utsikt över Colosseum och Forum från Campidoglio| ©Unsplash
Utsikt över Colosseum och Forum från Campidoglio| ©Unsplash

Bilder

Det viktigaste tipset jag ska ge dig gäller för alla guidade turer i Rom. Om du älskar att fotografera finns det hundratals platser i Rom som kommer att glädja dig, men försök inte ta för många bilder under den guidade turen.

Du kommer att ha gott om tid att ta bilder av Colosseum från utsidan. Under besöket kan du njuta av förklaringarna och låta dig förföras av omgivningarna. I gengäld har vi här några platser där du kan ta imponerande bilder av dessa två monument:

  • Utsikten över Forum från Piazza del Campidoglio och Kapitolium-museerna är spektakulär och du behöver inte betala inträde som vid andra utsiktsplatser i staden.
  • Mellan gatorna Via del Colosseo och Via Nicola Salvi finns en höjdpunkt där du kan ta en fantastisk bild av Colosseum. Jag rekommenderar också att du, även om amfiteatern inte blir "hel" i bilden, försöker experimentera vid olika tidpunkter på dagen från torget som omger den.

Akta dig för värmen

Jag måste också upprepa att ni bör vara försiktiga med de höga temperaturerna. Tänk på att Forum är en esplanad där det inte finns någon skugga och att värmen kan vara mycket intensiv under besöket. Drick mycket vatten för att få i dig vätska och skydda dig mot solen.

Vad du ska göra med ryggsäckar och bagage

Tänk slutligen på att du inte kommer att kunna gå in i Colosseum med stora ryggsäckar eller bagage, så undvik att ta den här guidade turen dagen innan du åker till flygplatsen eller direkt vid ankomsten utan att stanna till på ditt hotell.

Andra guidade turer som du kan vara intresserad av

Tillsammans med Colosseum är Vatikanmuseerna Roms mest emblematiska plats och har så mycket att erbjuda att det är värt att besöka dem tillsammans med någon som kan berätta om deras historia på ett underhållande sätt. Du kan läsa den här artikeln som jag skrev om Vatikanens guidade turer.

Jag skulle inte glömma Galleria Borghese, som är en av de mest spektakulära platserna i staden och som ofta går obemärkt förbi av turister. Här lämnar jag er en guide till Borghese trädgårdar och galleri Turer och biljetter så att du kan konsultera den.

Om du föredrar mer kompletta rundturer i staden, rekommenderar jag att du läser Turer i Rom stad. Jag är säker på att du kommer att hitta en som passar din smak, eftersom utbudet av rundturer och guidade besök i staden är oändligt!

Boka ett besök till Colosseum, Forum och Palatinska kullen