Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Vatikanens guidade turer

Vatikanmuseerna är utan tvekan ett obligatoriskt stopp på varje resa till Rom. Det Sixtinska kapellet, gallerierna och konstverken där inne gör det till ett av de mest besökta museerna i världen. Ska du missa det?

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minsta läsning

Vatikanens guidade turer

Utsikt över Vatikanstaten | © Gabriela Clare Marino

Vatikanen, med Vatikanmuseerna och Petersplatsen och kupolen som främsta landmärken, är ett måste bland de saker man måste se och göra i Rom. Historien bakom dess väggar finns inte i läroböckerna och det är en av de viktigaste anledningarna till att besöka den.

Att besöka Vatikanmuseerna på egen hand är en helt annan upplevelse än att besöka dem tillsammans med en specialiserad guide som förklarar och sätter kontexten för de århundraden av konst som finns i dessa museer. Det kan vara överväldigande att välja en tur bland de många alternativen, men det här är de bästa alternativen:

Det bästa alternativet

Rome Vatikanmuseet och Sixtinska kapellet guidad tur

Guidad tur i liten grupp till bästa pris

Om du letar efter en guidad tur i Vatikanen till ett överkomligt pris och med en liten grupp är detta det bästa alternativet.

Längd: 2 timmar 30 minuter

När det gäller att välja de bästa guidade turerna i Vatikanen föreslår jag att du överväger alternativ som t.ex. en liten grupptur i Vatikanen, som inkluderar praktiskt taget samma sak som den allmänna turen till ett något högre pris.

Den stora skillnaden är att du åker i en grupp på högst 12-14 personer. På så sätt kan du också komma närmare guiden, vilket gör det lättare för dig att ställa alla dina frågor till honom.

Varför detta alternativ rekommenderas: På andra platser är det inte så viktigt, men Vatikanmuseerna är överfulla (tyvärr är en av de största nackdelarna med platsen buller trots att den ligger i ett museum) och guiden kan inte höja rösten, så om han talar till en liten grupp blir det mycket bättre.


Premiumalternativet

Privat guidad tur till Vatikanmuseerna

Privat visning av Vatikanen

Om du vill undvika grupper, gå i din egen takt och få en personlig förklaring är detta den bästa privata rundturen i Vatikanen.

Längd: 3 timmar

Detta alternativ för en privat visning av Vatikanen gör det möjligt för dig att anpassa rutten till de delar av museerna som du är mest intresserad av (oftast har guiderna inga problem med att ändra rutten och är till och med glada över att gå utanför den officiella rutten) och, naturligtvis, att få personliga förklaringar som du kommer att få mycket mer ut av.

Tiden i Sixtinska kapellet (Vatikanmuseernas stjärna) räcker för att förklara freskerna perfekt och för att inte gå vilse i den mängd information som finns bakom målningarna.

Förutom förklaringar om specifika verk innehåller den här privata rundturen i Vatikanen också intressant information om vad som finns att se och göra i Vatikanen, t.ex. att observera områdets arkitektur, lära sig mer om det politiska och religiösa livet i Vatikanen (värt en egen serie och det finns faktiskt flera) och anekdoter som de flesta turister inte känner till.

Varför det här alternativet rekommenderas: Att ha en privat guide för dig och din grupp är en lyx. Du kommer att kunna ställa alla dina frågor till honom, och han kommer naturligtvis att lägga större vikt vid att förklara de punkter som intresserar dig mest.


Varför boka biljetter till Vatikanen utan kö?

När du anländer till Peterskyrkan eller Vatikanmuseerna kommer du att vara oändligt tacksam för att du har dina biljetter i fickan eller på din telefon och inte behöver vänta på att gå igenom biljettkontoret. I Hellotickets inkluderar alla biljetter till Vatikanen och de guidade turer du bokar till Vatikanen möjligheten att hoppa över kön, vilket är viktigt för att komma in i museet på nytt och inte behöva vänta i flera timmar i kön och komma in redan trött.

Tänk på detta om du funderar på att köpa dina biljetter på biljettkontoret när du anländer till Rom, eftersom du i så fall kommer att få vänta i långa köer och det kan försämra din upplevelse när du besöker Sixtinska kapellet eller Peterskyrkan.

Boka en privat visning av Vatikanen

Vad du behöver veta om guidade turer i Vatikanen

Kolonnaden på Petersplatsen| ©Patrick Schneider
Kolonnaden på Petersplatsen| ©Patrick Schneider

Genom att boka en guidad tur (och det fungerar i nästan alla fall) kan du sluta oroa dig för tider, rutter och väntetider (de allra flesta Vatikanrundturer är köfria). Paradoxalt nog känner du dig mindre som en turist på en guidad tur eftersom det enda som är viktigt är de historier som guiden berättar.

Gratis avbokning

Det finns möjlighet till återbetalning om du avbokar 24 timmar i förväg. På så sätt kan du anpassa dina planer vid oförutsedda händelser utan att förlora dina pengar. Se till att biljetter ingår i bokningen och se till att det inte finns köer: även om det kan tyckas grundläggande, bör inget tas för givet.

Boka en guidad tur i Vatikanen

Organisera din guidade tur i Vatikanen

Vatikanens museer| ©Ana Rey
Vatikanens museer| ©Ana Rey

Tidtabell

Även om det finns olika tider för att besöka Vatikanen med en guidad tur, rekommenderas det att du väljer tidigt på morgonen för att undvika att det är rusningstid i Vatikanmuseerna.

Vad du ska ta med dig

Ett av de viktigaste tipsen att tänka på när du besöker Vatikanen är att bära en jacka eller halsduk för att täcka axlar och halsringning vid ingången och under besöket, eftersom Vatikanen är mycket strikt när det gäller klädsel. Du kan visa biljettkupongen för guiden från din mobiltelefon och han kommer att ge dig biljetterna om de inte redan har skickats till dig i digitalt format.

Hur man tar sig till Vatikanen

Vatikanen ligger långt från Roms historiska centrum, men tvärtemot vad många tror kan du nå Vatikanen från Roms centrum genom att gå från turistattraktioner som Piazza Navona eller Campo di Fiori. Det enklaste sättet att ta sig dit är att ta tunnelbanelinje A till Ottaviano S. Pietro.

Där förklarar guiden var mötesplatsen för den guidade turen är, beroende på vilken tur du väljer: alla är vanligtvis lätta att hitta och guiden har ett tydligt igenkännbart föremål med sig så att du kan se det i mängden.

Varaktighet

Rundturen i Vatikanen tar cirka tre timmar, men den totala tiden kan variera och kan vara längre (sällan kortare). Om du vill se Vatikanmuseernas höjdpunkter på djupet, utan att skynda dig runt och ta del av guidens förklaringar, rekommenderas inte en rundtur som tar mindre än denna tid. Om du besöker Vatikanen på egen hand kanske du är intresserad av det här inlägget om längden på Vatikanrundturer.

Lunch i området

Lämna området för lunch om inte din guide ger dig en särskild rekommendation om att äta i närheten av Vatikanen. Tänk på att de flesta ställen nära Petersplatsen är dyra och att vissa kanske begår den allvarliga synden att erbjuda dig en tallrik med återuppvärmd pasta eller pizza.

Om du ska fortsätta att besöka området efter besöket räcker det med att hålla dig borta från de centrala delarna eller be din guide om en rekommendation. Lyckligtvis är Italien ett av de enklaste länderna i Europa att äta bra och billigt.

Tur med barn

Det rekommenderas inte att du tar en guidad tur i Vatikanmuseerna med barn om den inte är särskilt anpassad för dem. Rundturen är lång för de små, museerna är överfulla, och varken de eller du kommer att få ta del av fördelarna med en guidad tur i Vatikanen. När det gäller barnvagnar kan de vara ett verkligt kaos vid rusningstider.

Särskilda alternativ

Om du har ett särskilt intresse för konst och måleri kan du tycka att den allmänna rundturen är kortfattad, eftersom Vatikanen trots allt har en av världens största konstsamlingar. Om du är konsthistoriskt intresserad kan du gärna komma tillbaka en annan dag för att utforska samlingen på djupet eller boka en privat rundvandring.

Anas resetips

Undvik att anlita de "guider" som kommer att kontakta dig på Petersplatsen. Många av dem är inofficiella och är inte kvalificerade för att ge en guidad tur av hög kvalitet.

Vanliga frågor från resenärer som är intresserade av den guidade rundturen i Vatikanen i Rom

Flygfoto av Vatikanträdgården| ©Unsplah
Flygfoto av Vatikanträdgården| ©Unsplah

Hur ska jag klä mig i Vatikanen?

På grund av platsens speciella särdrag är en av huvudreglerna i Vatikanen att man ska bära "anständiga" kläder. Det innebär inga hattar, inga hängslen, ingen klyvning, inga byxor och inga korta kjolar. Om det är sommar när du besöker Vatikanen kan du bära en långärmad T-shirt eller halsduk när du går in i Peterskyrkan eller Vatikanmuseerna.

Är det varmt i Vatikanstaten?

Inte lika mycket som på Colosseum eller Forum, men ja. Museerna är täckta, men det finns ingen skugga på Petersplatsen. Så även om du inte ska köa för att komma in i Vatikanmuseerna, eftersom du ska på en guidad tur, ska du ta med dig vatten och solkräm.

Kan jag gå in i Vatikanmuseerna med en ryggsäck?

Omdet inte är en stor ryggsäck eller ett stort bagage, ja. I annat fall måste du lämna den i biljettkontoret. I vilket fall som helst är det inte tillrådligt att följa med på någon av de rundturer du tar i Rom; detta är en promenadstad och extra vikt gör det svårt för dig att njuta av den.

Får jag ta med mig mat in i Vatikanmuseerna?

Det är inte tillåtet att äta och dricka i utställningshallarna, så om du har proviant i din ryggsäck eller väska får du inte ta ut det när du besöker utställningen.

Får jag fotografera i Vatikanen?

Blixtar och selfiepinnar är inte tillåtna i Vatikanmuseerna. Du får fotografera med din mobiltelefon och med en kamera som inte har professionella tillbehör (för det senare krävs särskilt tillstånd).

När det gäller Peterskyrkan ska du komma ihåg att du befinner dig på en gudstjänstplats; även om många turister inte respekterar detta, är det inte lämpligt att fotografera när besökare försöker njuta av den avskildhet som platsen borde förmedla. Spara ditt minneskort för de andra underverken i Rom eller för utsikten över Petersplatsen från kupolen.

Är det värt att bestiga Peterskyrkan?

Även om inträdet till Peterskyrkan är gratis och du förmodligen kommer att se den under din guidade rundtur i Vatikanen, måste du betala för bestigningen av Peterskyrkan separat. Om du är frisk och inte lider av klaustrofobi är det värt att göra det. Från Gianicolo Hill har du en mycket likartad utsikt över Petersplatsen.

Kan jag besöka Vatikanmuseerna på natten?

Vissa fredagar under året är Vatikanmuseerna öppna på eftermiddagen och kvällen (även om det vanligtvis inte hålls några visningar under dessa tider). Ta reda på när dessa är och utnyttja dem om du är i Rom, eftersom de vanligtvis är mycket mindre överfulla.

Boka en guidad tur i Vatikanen

Vad händer om jag bara vill ha biljetter till Vatikanen?

Bramante-trappan, Vatikanmuseerna| ©Lelê Breveglieri
Bramante-trappan, Vatikanmuseerna| ©Lelê Breveglieri

Du kan naturligtvis också köpa biljetter till Vatikanen utan någon form av guidad tur. Det är sant att du kan se hela området i din egen takt utan att behöva vara uppmärksam på en guides förklaringar, men å andra sidan kommer du att sakna charmen av att i detalj känna till förklaringen till all konst, livsstil och kuriosa som Vatikanen gömmer. Priset på biljetter till Vatikanen utan guidad tur är dock lägre och du kan få rabatt på biljetter till Vatikanen om du uppfyller vissa ålders- eller yrkeskrav.

Andra guidade turer i Rom

En annan guidad tur som du kan vara intresserad av om du besöker Vatikanen är besöket i nekropolen under Peterskyrkan. Detta besök kräver ett särskilt tillstånd eftersom det ger tillträde till platsen där aposteln är begravd, men det finns några specialiserade turer som erbjuder detta besök.

När det gäller andra intressanta guidade turer i Rom är min personliga favorit Colosseum och Forum i Rom. Området har inget med Vatikanen att göra, men det är det andra måsten i den eviga staden och den historia som det bär med sig är fascinerande, vilket är anledningen till att det finns kombinerade biljetter för Vatikanen och Colosseum.

Vanliga frågor

  • Finns det en klädkod för Vatikanmuseerna?

    Ja, det är bäst att undvika shorts och kjolar under knäet, liksom ärmlösa kläder och sandaler. Det bästa rådet är att bära en lång, sval klänning med en sjal eller jacka, eller helt enkelt jeans och en T-shirt.

  • Finns det en guidad tur som ger mig möjlighet att gå direkt in i Sixtinska kapellet?

    Det Sixtinska kapellet är ett av de många rummen i Vatikanmuseerna. Om du inte är så intresserad av att lära känna museerna på djupet kan du välja den guidade expressrundturen som tar dig snabbt till kapellet.

  • Ingår Peterskyrkan i turerna och när är bästa tiden att besöka den?

    Om den guidade tur du väljer inte inkluderar ett besök i basilikan kan du göra det före eller efter besöket av Vatikanmuseerna.