Vatikanens guidade turer

Vatikanmuseerna är utan tvekan ett obligatoriskt stopp på alla resor till Rom. Det Sixtinska kapellet, gallerierna och konstverken inuti gör det till ett av de mest besökta museerna i världen. Kommer du att missa det?

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minsta läsning

Vatikanens guidade turer

Utsikt över Vatikanstaten | © Gabriela Clare Marino

Med Vatikanmuseerna, Petersplatsen och kupolen som främsta landmärken är Vatikanen ett måste bland allt man kan se och göra i Rom. Historien bakom dess väggar kan inte läsas i läroböcker och det är en av de främsta anledningarna till att besöka dem.

Upplevelsen av att besöka Vatikanmuseerna på egen hand är helt annorlunda än att besöka dem med en specialiserad guide som förklarar och sätter in århundraden av konst i dessa museer i sitt sammanhang. Att välja en rundtur bland de många alternativen kan vara överväldigande, men här är de bästa alternativen:

Sparalternativet

Guidad tur i Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan

Komplett rundtur i Vatikanen och Peterskyrkan

Om du vill besöka Vatikanmuseerna och Peterskyrkan under samma dag utan att missa påvarnas gravar och spara både tid och pengar är detta det bästa alternativet.

Längd: 3 timmar

Detta alternativ med ett komplett besök i Vatikanen med en expertguide är för dem som vill få ut det mesta av dagen i Vatikanmiljön och se dess viktigaste arkitektoniska pärlor. Med denna 2-timmars tur sparar du mycket tid på att köa och du får också exklusiv tillgång till de påvliga gra varna i Peterskyrkan.

Förutom förklaringar av specifika verk innehåller denna kompletta rundtur i Vatikanen och Peterskyrkan också intressant information som en titt på områdets arkitektur, inblick i det politiska och religiösa livet i Vatikanen (värt en serie och det finns faktiskt flera) och anekdoter som de flesta turister inte känner till.

Rekommenderas om... Du vill komplettera ditt besök i Vatikanen med att upptäcka en annan av Roms måste-se-platser och dra nytta av dess närhet.


Andra alternativ för guidade turer i Vatikanen

Sixtinska kapellet| ©Richard Mortel
Sixtinska kapellet| ©Richard Mortel

Om du vill slippa köa och slösa tid på att vänta i kö, här är några andra förslag på guidade turer i Vatikanen:

Vad du behöver veta om din guidade rundtur i Vatikanen

Kolonnaden på Petersplatsen| ©Patrick Schneider
Kolonnaden på Petersplatsen| ©Patrick Schneider

Genom att boka en guidad tur (och detta fungerar i praktiskt taget alla fall) kan du sluta oroa dig för tider, rutter och väntetider (de allra flesta turer i Vatikanen är köfria). Även om det kan verka paradoxalt känner man sig mindre som en turist på en guidad tur eftersom det enda man bryr sig om är de historier som guiden berättar.

Kostnadsfri avbokning

Det finns återbetalningsalternativ om du avbokar 24 timmar i förväg. Detta gör att du kan justera dina planer i händelse av oförutsedda omständigheter utan att förlora dina pengar. Se till att entrébiljetter ingår när du gör din bokning och säkerställ köfri tillgång: även om det kan verka grundläggande, bör ingenting tas för givet.

Boka din guidade tur i Vatikanen

Organisera din guidade tur i Vatikanen

Vatikanens museer| ©Ana Rey
Vatikanens museer| ©Ana Rey

Öppettider

Även om det finns olika tider att besöka Vatikanen med en guidad tur, rekommenderar vi att du väljer tidig morgon för att undvika att sammanfalla med topptider på Vatikanmuseerna. Det är också viktigt att notera att turer som inkluderar ett besök i Peterskyrkan efter kl. 14.00 inte garanterar tillgång till basilikan.

Hur man tar sig till Vatikanen

Även om det är en bit bort kan man ta sig till Vatikanen från centrala Rom till fots från turistplatser som Piazza Navona eller Campo di Fiori. Under alla omständigheter är det enklaste alternativet att ta tunnelbanelinje A till Ottaviano S. Pietro.

Varaktighet

Enrundtur i Vatikanen kan ta ungefär tre timmar, men den totala tiden kan variera och kan vara längre. Om du vill se höjdpunkterna i Vatikanmuseerna på djupet rekommenderas inte en rundtur på mindre än denna tid. Om du besöker Vatikanen på egen hand kanske du är intresserad av det här inlägget om längden på turer i Vatikanen.

Äta i området

Lämna området för lunch om inte din guide ger dig en specifik rekommendation för att äta nära Vatikanen. Var medveten om att de flesta ställen nära Petersplatsen är dyra och att vissa kan begå den allvarliga synden att erbjuda dig en tallrik med uppvärmd pasta eller pizza.

Resa med barn

Vi rekommenderar inte att du tar en guidad tur i Vatikanmuseerna med barn om den inte är särskilt anpassad för dem. Turen är för lång för de små, museerna är fulla av folk och de kommer inte att njuta av den och du kommer inte att njuta av den. När det gäller barnvagnar kan de vara kaotiska vid rusningstid.

Ana's Traveller Tip

Undvik att anlita de "guider" som kommer att närma sig dig på Petersplatsen. Många är inofficiella och är inte kvalificerade att ge en guidad tur av hög kvalitet.

Vanliga frågor från resenärer som är intresserade av en guidad tur i Vatikanen i Rom

Flygfoto över Vatikanens trädgård| ©Unsplah
Flygfoto över Vatikanens trädgård| ©Unsplah

Hur ska jag klä mig i Vatikanen?

På grund av platsens speciella idiosynkrasi är en av huvudreglerna i Vatikanen att bära "dekorativa" kläder. För att komma in måste axlar och knän vara täckta. Detta innebär också att inga hattar, inga hängslen, ingen urringning, inga byxor och inga korta kjolar.

Får jag ta bilder inne i Vatikanen?

I Vatikanmuseerna är varken blixtar eller selfiepinnar tillåtna. Du får ta bilder med din mobiltelefon och med en kamera som inte har professionella tillbehör (för det senare måste särskilt tillstånd begäras).

När det gäller Peterskyrkan, kom ihåg att du befinner dig på en plats för tillbedjan; även om många turister inte respekterar detta, är det inte lämpligt att ta bilder medan besökare försöker njuta av den avskildhet som platsen bör förmedla.

Är det värt att klättra upp i Peterskyrkan?

Även om inträdet till Peter skyrkan är gratis och du förmodligen kommer att se den under din guidade rundtur i Vatikanen, finns det en separat avgift för att klättra upp i Peterskyrkan. Om du är vältränad och inte lider av klaustrofobi är det värt att göra. Från Gianicolo Hill har du annars en mycket liknande utsikt över Petersplatsen.

Kan jag besöka Vatikanmuseerna på natten?

Vissa fredagar under året är Vatikanmuseerna öppna på kvällen (även om det vanligtvis inte finns några visningar då). Ta reda på när det är och passa på att besöka dem om du är i Rom, eftersom det oftast inte är så mycket folk där.

Boka din guidade rundtur i Vatikanen

Vad händer om jag bara vill ha biljetter till Vatikanen?

Bramantes trappa, Vatikanmuseerna| ©Lelê Breveglieri
Bramantes trappa, Vatikanmuseerna| ©Lelê Breveglieri

Naturligtvis finns det också möjlighet att köpa biljetter till Vatikanen utan någon form av guidad tur. Det är sant att detta gör att du kan lära känna hela området i din egen takt utan att behöva vara uppmärksam på en guides förklaringar, men å andra sidan kommer du att missa charmen med att i detalj känna till förklaringen till all konst, livsstil och kuriosa som Vatikanen döljer. Priset på biljetter till Vatikanen utan en guidad tur kommer dock att vara lägre och du kan dra nytta av rabatter på biljetter till Vatikanen om du uppfyller vissa ålders- eller yrkeskrav.

Boka biljetter till Vatikanen

Andra guidade turer i Rom

Romerska Colosseum| ©Dunia
Romerska Colosseum| ©Dunia

En annan guidad tur som du kanske är intresserad av om du besöker Vatikanen är besöket i nekropolen under Peterskyrkan. Detta besök kräver ett särskilt tillstånd eftersom det ger tillgång till den plats där aposteln är begravd, men det finns några specialiserade turer som erbjuder detta besök.

När det gäller andra värdefulla guidade turer i Rom är favoriten utan tvekan besöket på Colosseum och Forum i Rom. Området har inget med Vatikanen att göra, men det är den eviga stadens andra måste-se och den historia som det bär med sig är fascinerande, vilket är anledningen till att det finns kombinerade biljetter till Vatikanen och Colosseum.