Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Trastevere-turer

Här är allt du behöver veta för att njuta av Trasteveres charm.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minsta läsning

Trastevere-turer

Trastevere, Rom | © Carlos Ebert

I Trastevere hittar du inte Colosseum, Trevifontänen eller Petersplatsen; i Trastevere ser du inte palats eller lyx, men du hittar smala, färgglada och charmiga gator som får dig att känna dig som i en Fellini-film.

1. Ta en gastronomisk rundtur i Trastevere

Pasta i Rom| ©Amirali Mirhashemian
Pasta i Rom| ©Amirali Mirhashemian

Det finns dussintals charmiga gator och en lång lista med restauranger att njuta av. Det är därför många rundturer i Rom inkluderar Trastevere-området i sina resplaner. Ett av de bästa sätten att utforska området är att ta denna gastronomiska rundtur i Trastevere, Campo di Fiori och det judiska kvarteret där du, förutom att lära känna dess gator och dess historia under tre och en halv timme, kan smaka på några av de mest utsökta rätterna.

Om gastronomi i Trastevere

Gastronomin är en viktig del av rundturen, eftersom den är en viktig del av just detta kvarter i Rom. Här får du smaka på några av stadens bästa pastarätter och pizzor. Jag ska få dig att lida lite mer och lista de italienska specialiteter som du kommer att få smaka på under ditt besök:

  • Pasta: det är en av Italiens stjärnrätter och om du någonsin har bott med en italienare vet du att det är en ritual för dem.
  • Pizza Bianca: detta är pizza utan tomat och, innan du gör en rolig min, den anses vara en delikatess i Rom. En personlig rekommendation: ju tunnare deg, desto bättre.
  • Färskmozzarellaost och saltad salami: färskvaror i Italien är av utmärkt kvalitet och ost är en av dess starka sidor.
  • Risottobollar: kallas även suppli och är en typisk judisk rätt.
  • Friterade kronärtskockor: I det judiska området friterar man allt och resultatet lämnar inget övrigt att önska. Här finns ingen "fritanga".
  • Hantverksmässig glass (du har inte smakat riktig glass förrän du äter den i Rom).

Vad turen består av

Hela denna tur och alla dessa provsmakningar kommer att avnjutas i en liten kapacitet tur där högst 12 personer garanterar en intim upplevelse. Upplevelsen av denna gastronomiska promenad i och runt Trastevere varar i tre och en halv timme och, trots att den har en dedikerad lokal guide, är mer som en avslappnad och intressant eftermiddag med vänner än en sightseeingtur.

Boka en matrundtur i Trastevere

2. Se Santa Maria-torget i Trastevere

Santa Maria i Trastevere| ©Unsplash
Santa Maria i Trastevere| ©Unsplash

Santa Maria-torget är centrum för det sociala och kulturella livet i denna stadsdel och det bästa sättet att lära känna dess historia är att följa med på en rundtur i Trastevere. Det är också ett måste att se torget i skymningen, när det är upplyst och blir en mötesplats. Torget har fått sitt namn efter kyrkan som pryder det och i mitten finns en fontän kring vars trappsteg dussintals ungdomar samlas varje kväll och det anordnas gatushower. De flesta av restaurangerna i området ligger på gatorna som leder till torget, med bord utomhus under sommarmånaderna.

Ett roligt sätt att utforska torget är på en Segway. Det finns Segway-turer i centrala Rom på upp till två timmar som tar dig runt de viktigaste platserna i staden och berättar de historier som döljer sig på gatorna, på detta populära tvåhjuliga elfordon. Det är förresten väldigt bekvämt och enkelt att använda, så prova!

Boka en rundtur i Trastevere

3. Besök Santa Cecilias kyrka i Trastevere

Santa Cecilia-kyrkan, Trastevere| ©Wikipedia - Sailko
Santa Cecilia-kyrkan, Trastevere| ©Wikipedia - Sailko

Santa Cecilia är musikens skyddshelgon, så om du har bokat en rundtur i Trastevere kommer din guide att utnyttja detta stopp för att berätta lite om italiensk musik och särskilt om alla konserter som du kan se i detta bohemiska område. Han eller hon kommer också att berätta den skrämmande historien om offret av detta helgon som led martyrdöden på just denna plats.

Boka en rundtur i Trastevere

4. Rundtur i Villa Sciarra

En av gatorna i stadsdelen Trastevere.| ©Unsplash
En av gatorna i stadsdelen Trastevere.| ©Unsplash

Här finns en romantiskt inredd park full av fontäner och statyer. Parken är som bäst när körsbärsblommorna blommar på våren och härifrån har man en vacker utsikt över Rom ända upp till Gianicolo-kullen.

Boka en rundtur i Trastevere

5. Strosa genom det judiska kvarteret

Detaljer om det judiska kvarteret| ©Unsplash
Detaljer om det judiska kvarteret| ©Unsplash

Även känt som det "judiska gettot" utan att namnet har några negativa konnotationer, rekommenderar jag att du bokar en rundtur i Trastevere och det judiska kvar teret så att du kan lära dig allt om platsens historia, vilket inte är en liten sak. I detta område hittar du sevärdheter som ruinerna av portico d'Ottavia eller Roms största synagoga, men det mest relevanta är de lokala specialiteterna som du kan smaka på i de små restaurangerna mitt i en genuin atmosfär. Jag hoppas att du gillar friterad mat eftersom det är platsens specialitet.

Boka en rundtur i Trastevere och det judiska kvarteret

6. Upptäck Campo dei Fiori på natten

Torget Campo dei Fiori på kvällen| ©Unsplash
Torget Campo dei Fiori på kvällen| ©Unsplash

Detta område kännetecknas av sin enorma utomhusmarknad med färsk frukt och färska grönsaker. Denna enklav var en gång fylld av medeltida värdshus och renässanspalats som Palazzo Farnese (där rundturen i Trastevere och det judiska kvarteret vanligtvis börjar) eller Palazzo Spada. Värdshusen är inte längre bevarade, men det är däremot palatsen och herrgårdarna. I mitten av torget där marknaden ligger hittar du en staty tillägnad den berömde filosofen Giordano Bruno.

Boka en rundtur i Trastevere

7. Ta en privat rundtur i Trastevere

Marknadsstånden runt Tibern på sommaren| ©Unsplash
Marknadsstånden runt Tibern på sommaren| ©Unsplash

Om du blir förälskad i detta kvarter och det dagliga livet i Rom har du möjlighet att boka en privat rundtur i Trastevere för dig och dina reskamrater. Även detta alternativ varar i 3,5 timmar (till fots), inkluderar det judiska kvarteret och Campo de Fiori och kan naturligtvis också organiseras som en gastronomisk rundtur.

Fördelen? Den intima atmosfären med guiden och möjligheten att anpassa turen och dess tider beroende på vad du är mest intresserad av att besöka i detta område. Du kommer också att kunna få personliga restaurangrekommendationer som kommer att vara till nytta under ditt besök.

Boka en rundtur i Trastevere

8. Gå över Ponte Sisto

Ponte Sisto, Trastevere| ©Daryl_Mitchell
Ponte Sisto, Trastevere| ©Daryl_Mitchell

Ponte Sisto byggdes på 1400-talet för att förbinda Trastevere med centrala Rom och det är en uppfriskande upplevelse att promenera över den i solnedgången där du också kan överraskas av musikframträdanden.

Ana's Traveller Tip

Om du vill ta med dig en gastronomisk souvenir hem, köp gourmetprodukter i butikerna nära Piazza della Cinque Scole.

9. Ta en aperitif på Piazza Trilusa

Piazza Trilussa, Trastevere| ©Edem, Janine and Jim
Piazza Trilussa, Trastevere| ©Edem, Janine and Jim

I slutet av Sistobron hittar du detta torg fullt av gatukonstnärer och målare. En viktig plats för att lära känna Trastevere-kvarteren.

Om du inte visste det så är en aperitif en av de mest djupt rotade sederna för italienare, både unga och gamla. Mitt på eftermiddagen är det mycket vanligt att se grupper av italienare ta en traditionell spritz eller en öl medan de njuter av ett gott mellanmål bestående av focaccia, salamis, pizzetas... Och det bästa av allt? Du betalar för drinken och "tapas" (eller aperitif, som de kallar det) finns på baren. Kan du inte vänta med att prova det?

Boka en gastronomisk rundtur i Trastevere

10. Besök kyrkan San Pietro i Montorio

San Pietro-kyrkan i Montorio| ©Wikipedia - Quinok
San Pietro-kyrkan i Montorio| ©Wikipedia - Quinok

Kyrkan ligger i botten av Gianicolo och dess terrass är också en utmärkt utsiktsplats. Missa inte utsikten över det runda templet i detta kloster från den nedre delen av dess innergård.

Boka en rundtur i Trastevere

11. Promenera längs Via Portuense

Besök på loppmarknaden Porta Portese| ©Alexis
Besök på loppmarknaden Porta Portese| ©Alexis

Porta Portese ligger i slutet av denna gata och är en av ingångarna till kvarteret bakom muren som omger en del av det. Den leder till det mindre turistiga Trastevere och om du går dit på söndag morgon hittar du en av de mest populära loppmarknaderna i Rom.

Boka en rundtur i Trastevere

12. Se shower

Roms takåsar| ©Unsplash
Roms takåsar| ©Unsplash

Stadskulturen är mycket närvarande i Trastevere-området och därför kommer du att ha möjlighet att gå på mer än en intressant show i detta område. Det bästa av allt är att du sent på dagen på Piazza Santa Maria eller Piazza Trilusa inte ens behöver betala entré eftersom det finns så många (och mycket bra) gatuartister i det här området.

13. Shopping

Typiska gastronomiska produkter| ©Jenny Poole
Typiska gastronomiska produkter| ©Jenny Poole

Om du vill ha en annorlunda souvenir från din resa till Rom är Trastevere rätt ställe att besöka. Förutom att köpa gourmetprodukter i några av butikerna kan du också njuta av hantverk och små butiker med märkliga föremål som du inte hittar i något annat område i Rom.

14. Tillbringa din sista natt där

Trasteveres pittoreska terrasser| ©Unsplash
Trasteveres pittoreska terrasser| ©Unsplash

Även om det inte är den mest tillgängliga platsen för en sightseeingtur i Rom, kan det vara ett perfekt farväl till den eviga staden att tillbringa din sista dag där. Att gå in i Trastevere är som att gå in i ett annat Rom och att njuta av det under dina sista timmar borta från turistmassorna kan vara ett perfekt slut på din upplevelse.

Ana's Traveller Tip

Missa inte solnedgången från Gianicolo-kullen. Avsluta sedan dagen med en middag i Trastevere och upptäck dess nattliv.

Organisera din rundtur i Trastevere

Typisk pizzeria i Trastevere| ©Unsplash
Typisk pizzeria i Trastevere| ©Unsplash

Hur man tar sig till Trastevere

Du kan promenera över Sistobron eller Garibaldibron. Om du besöker Vatikanen tar promenaden till Trastevere bara 30 minuter. För att du inte ska bli utmattad av att gå (du har tid att promenera på gatorna) kan du ta dig dit antingen med buss H (avgår från Termini Station och passerar bland annat Piazza Venezia) eller med spårvagn 8 (avgår från Piazza Venezia).

Var försiktig! Även om många turer går genom Trastevere utgår de inte direkt därifrån, så var noga med att kontrollera mötesplatsens adress. Om du har några frågor kan du skriva till din guide när du bokar din tur så att han/hon kan förklara det för dig, men oroa dig inte eftersom de vanligtvis är lätta att hitta.

Tidtabell

Du kan göra Trastevere-turerna vid olika tidpunkter beroende på vilken veckodag du väljer. Jag rekommenderar att du gör det mitt på eftermiddagen så att du kan se Trastevere-området på kvällen när du är klar. Observera att om du gör turen på en söndag kommer många butiker i Rom att vara stängda.

Turens längd

Turen varar i tre och en halv timme och är en vandringstur, men eftersom den innehåller flera stopp för att prova det lokala köket är den inte lika tröttande som en lika lång rundtur i centrala Rom. För mig flög tiden iväg eftersom stämningen är helt avslappnad och det finns en mycket avslappnad atmosfär med guiden och resesällskapet.

Var man kan äta

Om du fortfarande är hungrig i slutet av turen är du på det bästa stället i Rom för lunch eller middag. Alla barer nära Piazza Santa Maria i Trastevere är värda ett besök. Missa inte glassbarerna, de är också kända i området och många av dem har en mångårig historia.

Om du ska äta på egen hand, som du redan har upptäckt, är stadsdelen känd för sin gastronomi. Det är ett av de bästa områdena i Rom för italiensk mat. Tips: undvik turistmenyn och låt dig rekommenderas. När det gäller mängderna brukar de vara ganska rikliga, så en tallrik kan räcka.

En annan rekommendation är att inte skygga för rätter som verkar "enkla" eller "typiska": jag kan garantera att en pizza margherita eller en tallrik pasta arrabiata i Rom kommer att smaka som ingen annanstans i världen.

Språk

Rundturen finns tillgänglig på flera språk: engelska, tyska, franska, spanska och tyska.

Besök i Trastevere med barn

Turen passar perfekt för barn. Se bara till att de provar allt så att de inte slösar bort den utsökta maten som ingår i resans pris.

Njut av fotografering

Stadsdelen är en av de platser som lämpar sig bäst för lugn och eftertänksam fotografering utan den stress som kan omge Roms mer mättade monument. Ju längre in på gatorna du kommer, desto fler möjligheter kommer du att upptäcka. Ett måste är Gianicolo-kullen, varifrån du har en underbar utsikt över Rom, särskilt vid solnedgången.

Boka en rundtur i Trastevere

Om du är intresserad av rundturen i stadsdelen Trastevere är du säkert också intresserad av

Inuti Peterskyrkan| ©Mathew Schwartz
Inuti Peterskyrkan| ©Mathew Schwartz

Om du har förälskat dig i gastronomin i Trastevere får du inte missa restaurangerna i en annan av Roms stadsdelar som lockar matälskare: Testaccio. Denna stadsdel ligger på motsatt sida av floden från Trastevere och är också värd ett besök, om inte annat för sina restauranger. Även om det är mindre känt beskrivs det av vissa som ett av Roms mest autentiska kvarter.

Besök i Vatikanen

Om du ska besöka Trastevere på eftermiddagen rekommenderar jag att du gör det efter att ha besökt Vatikanmuseerna på förmiddagen av två skäl. Den första är närheten till de båda platserna (cirka trettio minuters promenad), vilket kan vara ett perfekt sätt att tillbringa dagen.

Den andra är att du redan vet att Vatikanen är ett måste i Rom, men också en av de mest trafikerade platserna; efter det liv och rörelse du kommer att hitta i museerna eller i Peterskyrkan, kommer att njuta av lugnet i Trastevere vara en balsam som laddar dig med energi för resten av dagarna av ditt besök i Rom. Om du är intresserad av detta alternativ och vill veta mer om hur du organiserar ditt besök i Vatikanen kan du läsa den här andra artikeln om de bästa guidade turerna i Vatikanen.

Andra guidade turer i Rom

Om du å andra sidan föredrar att göra en bredare rundtur i staden som inte bara fokuserar på Trastevere, oroa dig inte eftersom utbudet av guidade turer i Rom är oändligt. I själva verket så mycket att det kan vara överväldigande. Jag har sammanställt denna guide till de 11 bästa turerna i Rom som kan hjälpa dig att välja vilket som är det bästa alternativet.

De bästa turerna från Rom

Och slutligen, om du nu har blivit förälskad i Rom som jag, rekommenderar jag dig att besöka resten av Italien, eftersom det finns tusentals underverk att upptäcka utanför den eviga staden. Jag lämnar dig med den här artikeln om de 9 bästa turerna från Rom så att du kan börja drömma om alla utflykter du kan göra när du väl är där.

Boka en rundtur i Trastevere