Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Colosseum och Forum Romanum med barn

Att åka till Rom med familjen är en fantastisk idé, men som alla resor med barn finns det ett knep. Här är några tips för att få ditt besök i Colosseum att gå smidigt.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minsta läsning

Colosseum och Forum Romanum med barn

Colosseums interiör med en grupp som besöker arenan. | Ahmed Almakhzanji

Om du planerar en resa till Rom med familjen och det finns ett litet barn i gruppen, oroa dig inte: Colosseum kommer att få dem att häpna. Det är sant att det kan vara ett långt besök, så det krävs lite organisation för att det ska bli en succé, det ska jag berätta för dig!

Skaffa dina biljetter online och i förväg för att undvika köer

Ingång till Colosseum| ©Justine Camacho
Ingång till Colosseum| ©Justine Camacho

Detta kommer alltid att vara mitt första råd till alla som planerar att besöka Colosseum och Forum Romanum, men om det finns barn i gruppen är det viktigt att undvika köer.

Om du köper dina biljetter till Colosseum i förväg undviker du långa köer i solen, där de små uppenbarligen kommer att förlora tålamodet (och energin). Dessutom är inte bara priserna oförändrade, utan på nätet har du större frihet att välja datum, tid och jämföra biljetttyper och priser.

Det brukar vara ganska mycket folk kring amfiteatern, så du kommer att känna dig privilegierad när du kommer dit med biljetterna i handen och slipper köer.

Observera att barn under 18 år har särskilda villkor för biljettpriser och guidade turer, så när du bokar dina biljetter måste du ange deras ålder för att de ska kunna få rabatt.

Boka dina biljetter till Colosseum, Forum och Palatinska kullen

Fördjupa dem i historien

Upplev historien| ©Matthew Waring
Upplev historien| ©Matthew Waring

En av de saker som aldrig misslyckas är att introducera dem till det antika Roms och Colosseums fascinerande historia. Genom att berätta lite om hur livet såg ut i Romarriket, hur gladiatorerna klädde sig osv. kommer de garanterat att låta fantasin flöda och känna sig som om de är stjärnor i en film.

Det finns berättelser, serier och till och med några tecknade kapitel som hjälper dig att sammanfatta historien eller förbereda dem på vad som väntar dem i Rom.

Runt Colosseum finns det dessutom vanligtvis personer klädda i typiska gladiatorkostymer som är redo att ta bilder med barnen (och vuxna), hälsa på dem och imponera på dem med sina rustningar och sina väskor. Om du kompletterar upplevelsen med den interaktiva utställningen Välkommen till Rom kommer de att gå därifrån ännu gladare.

Boka ett besök i Colosseum med virtual reality-goggles

Kom förberedd med snacks och förfriskningar

Svalka av dig och slå värmen| ©barnimages.com
Svalka av dig och slå värmen| ©barnimages.com

Även om du inte reser till Rom på sommaren är det troligt att du kommer att få en mycket varm dag (eller åtminstone mycket sol) i området Colosseum och Forum Romanum. Kom ihåg att det finns väldigt lite skugga, så det är nödvändigt att skydda sig mot solen.

Sätt på solkräm, en hatt och tveka inte att ha med dig några förfriskningar eller snacks i ryggsäcken om de skulle bli hungriga eller törstiga under besöket. Där kommer du att se stånd som säljer glass och läskedrycker, vilket också kan vara en bra idé för att få tillbaka krafterna.

Boka dina biljetter till Colosseum, Forum och Palatinska kullen

Besök först Colosseum och sedan Forum Romanum

Forum Romanum| ©Antônia Felipe
Forum Romanum| ©Antônia Felipe

Besöket inne i Colosseum är utan tvekan det mest intressanta: dimensionerna och mängden detaljer, tunnlar och gallerier som bevarats är otroliga. Det är också den mest intensiva delen av besöket, så det är bäst att göra det så snart som möjligt, när energinivån fortfarande är mycket hög.

Efteråt kan du ta en paus för att vila runt Colosseum innan du tar en trevlig promenad för att besöka Forum Romanum, där du har mer tid att bestämma hur mycket tid du vill spendera, hur mycket detaljer du vill gå in på och så vidare.

Vissa biljettpaket gör det möjligt att besöka Colosseum en dag och Forum Romanum nästa dag, vilket kan vara ett bra alternativ om du reser med mycket små barn eller om du märker att de är för trötta efter besöket i amfiteatern. Kom förresten ihåg att biljetter till Forum Romanum ingår i alla Colosseumturer och biljetter, vilket gör att du kan besöka Colosseum utan att behöva betala extra - ett bra tips!

Boka en guidad tur till Colosseum, Forum och Palatinska kullen

Tidigt på morgonen är bäst

Colosseum upplyst av det tidiga morgonljuset.| ©Rudoni Productions
Colosseum upplyst av det tidiga morgonljuset.| ©Rudoni Productions

Förutom att barnen inte är så trötta vid den tiden på dagen är ett besök på Colosseum i svalan av dagen viktigt för att få ut det mesta av det.

Tidigt på morgonen är det dessutom oftast inte så många besökare eller stora grupper, vilket blir trevligare när det gäller att uppmärksamma detaljerna, ta foton eller till och med ta en paus under besöket för att ladda batterierna. Detta och andra tips får du i min lista med tips för att besöka Colosseum och Forum Romanum i den här artikeln.

När du väl har gått runt i området väntar resten av Rom på att du ska utforska stadens historiska centrum i din egen takt.

Boka dina biljetter till Colosseum, Forum och Palatinska kullen

Utforska idén om en guidad tur i virtuell verklighet

Barn som njuter av VR| ©Jessica Lewis
Barn som njuter av VR| ©Jessica Lewis

Om dina barn är älskare av ny teknik kommer de definitivt att njuta av den här specialiserade guidade turen som förberetts med dem i åtanke. Bland de många alternativen för en guidad tur i Colosseum finns ett alternativ som inkluderar en virtual reality-rekreation av det gamla Rom och Colosseum.

Under hela besöket i Colosseum får du sällskap av en guide som ger dig speciella glasögon så att du kan jämföra forumets och Colosseums nuvarande tillstånd med scener från den tid som du kommer att känna dig som om du upplevde på plats.

Att ha en specialiserad guide med sig kommer dessutom att göra besöket mycket roligare och hålla dem underhållna och nyfikna, så du behöver inte oroa dig för att ständigt uppta deras tid.

Boka ett besök på Colosseum med virtual reality-goggles

Känn dig som en filmstjärna med ett besök på arenan Colosseum

Attgå ner i själva amfiteaterarenan är en upplevelse som inte får missas av familjens yngsta medlemmar. Förutom att de får ett annat perspektiv på dess läktare och en överraskande utsikt över dess tunnlar och underjordiska gallerier kommer de att känna sig som huvudpersonerna i en gladiatorfilm från romarriket.

Det är ett begränsat område och antalet platser är mer begränsat, så du kan bara besöka det som en del av en guidad tur tillsammans med en expertguide, som ger dig en inblick i utvecklingen över tid av denna märkliga arena där gladiatorkamper och strider mellan människor och exotiska djur hölls för att underhålla allmänheten och kejsarna.

Perfekt för att ta några av de bästa fotografierna på din resa. Om du vill ha mer information om detta förslag får du inte missa artikeln om besöket på arenan och Colosseums underjordiska tunnelbana.

Boka din guidade rundtur i Colosseum med tillträde till arenan

Njut av en resa tillbaka i tiden med en guidad tur

Med en guidad tur till Colosseum, Forum Romanum och Palatinska kullen kommer du att fördjupa dig i dessa emblematiska platsers historia på ett roligt och underhållande sätt för de yngsta i familjen. En resa genom tiden för att uppleva episka berättelser från berättelsen av en expertguide som följer med er under hela turen.

Dessutom passerar ni utan att köa, något som är mycket viktigt att ta hänsyn till när ni åker med barn eftersom de tröttnar lättare och naturligtvis för att få mer tid att njuta av andra fritidsaktiviteter i Rom med de små, som en rundtur med buss, en tur med elcykel eller att se Roms vaxmuseum.

Boka en guidad tur till Colosseum, Forum och Palatinska kullen

Om du har en barnvagn är det bäst att lämna den på hotellet.

Inne i Colosseum| ©rjzaar
Inne i Colosseum| ©rjzaar

Colosseum och Forum Romanum har trappor, kullerstensgolv eller sandgolv och även i Colosseum hittar du gallerier och montrar som är nästan omöjliga att ta sig fram till med en barnvagn.

Om du vill att ditt besök ska gå smidigt och utan avbrott är det bäst att inte ta med barnvagnen till detta område (det finns andra platser i Rom där det är lättare att hantera en barnvagn, till exempel Vatikanen eller gatorna i den historiska stadskärnan).

När det gäller besöket till Colosseum eller Forum Romanum rekommenderar jag att om ditt barn ännu inte är tillräckligt gammalt för att gå, bör du överväga att bära honom eller henne i en ryggsäck eller bärsele så att du kan röra dig mer fritt.

Boka dina biljetter till Colosseum, Forum och Palatinska kullen

Planera dina måltider

Smaka på den utsökta romerska maten| ©Pinar Kucuk
Smaka på den utsökta romerska maten| ©Pinar Kucuk

En annan viktig punkt under ditt besök i Colosseum och Forum Romanum är var du ska äta före eller efter besöket. Som du kommer att se har området inte mycket att erbjuda, så innan du sätter dig på det första stället du stöter på rekommenderar jag att du kollar in min artikel om de bästa ställena att äta i närheten av Colosseum. Där kommer du garanterat att få rätt.

Boka en matrundtur i Trastevere, Campo dei Fori och det judiska gettot