Hur man klättrar på Peterskyrkan

En av de stora attraktionerna i Vatikanstaten är Peterskyrkans enorma kupol och naturligtvis utsikten. Jag ska berätta allt du behöver veta - tider, priser, biljetter - för att gå upp och betrakta den spektakulära panoramautsikten över Rom.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

9 minsta läsning

Hur man klättrar på Peterskyrkan

Peterskyrkan på natten, upplyst | Karim Ben Van

Vi har sett den hundratals gånger på vykort, filmer, foton... men det är inte alla som besöker Peterskyrkan som klättrar upp i kupolen, som ligger inuti templet. Upplevelsen utan att klättra upp till toppen av Vatikanstaten är inte komplett.

I alla rankningar av de bästa sakerna att göra i Rom kommer du alltid att ha denna plan i toppen och därifrån kommer du att se den otroliga utsikten över Petersplatsen från höjden med resten av staden vid dina fötter. Även om det är gratis att gå in i basilikan krävs det en särskild biljett för att gå upp till kupolen. Jag ska berätta för dig hur du bäst får tag på biljetter.

Det bästa alternativet

Guidad tur i Peterskyrkan med tillgång till kupolen

Undvik de långa köerna till Peterskyrkan med denna guidade tur som inkluderar ett besök i kupolen.

Missa inget av Vatikanens stora kristna tempel och låt dig guidas av en expert som tar dig in i basilikan och exklusivt till Peterskyrkans terrass.

Under de cirka två timmar som besöket varar har du möjlighet att besöka den stora Petersbasilikan och upptäcka alla konstverk som finns där inne tack vare den konstkunniga guiden som kommer att berätta om varje detalj.

Allt detta förutom att du får klättra upp till dess imponerande kupol, något som att göra på egen hand kan vara ett stort slöseri med tid och energi på grund av de berömda köerna som bildas runt monumentet. Och tro mig, du kommer att behöva båda för att klättra upp i den.

Att se panoramautsikten från toppen av Vatikanen kommer att bli en av dina favoritögonblick i Rom och att göra det lättare med denna guidade tur till kupolen är något du kommer att vara tacksam för.

Rekommenderas om... Du vill få en djupgående rundtur i Vatikanens katolska tempel utan att missa klättringen till världens högsta kristna kupol.

Hur ser den guidade rundturen i Peterskyrkan ut?

Peterskyrkans fasad| ©Pixabay
Peterskyrkans fasad| ©Pixabay

Rundturen med tillträde till området kring Petersdomen sker i små grupper, vilket gör att du kommer närmare miljön. Tack vare den specialiserade guiden får du lära dig om det historiska och konstnärliga värdet av Michelangelos och Berninis verk som finns i basilikan, och du kommer också att besöka Petersplatsen för att uppskatta den berömda kolonnaden.

Å andra sidan är det viktigt att veta att fram till nyligen var det enda sättet att få biljetter för att gå upp i Peterskupolen att köa inne i templet, eftersom de inte såldes på nätet. I dag har detta ändrats och du kan nu boka en guidad tur till kupolen. På så sätt slipper du långa väntetider vid biljettkontoret.

Boka en guidad tur till Peterskyrkan och kupolen

Är det värt att köpa biljetter online till Peterskyrkan och Kupolen?

Petersdomen| ©Aldo Loya
Petersdomen| ©Aldo Loya

Detär gratis att gå in i basilikan, men för att gå upp i kupolen behöver du en specialbiljett som du bara kan köpa i själva basilikan. För att slippa onödiga köer (kapaciteten är begränsad och väntetiden är mycket lång) finns det ett paket som kombinerar den guidade rundturen med inträde utan köer till Peterskyrkan och tillträde till kupolen.

Allt detta görs i en liten grupptur tillsammans med en expertguide och jag försäkrar er att det är värt det: basilikan är full av detaljer och historia och de stora folkmassorna som väntar på att köpa biljetter i själva basilikan gör att ni måste gå upp till kupolen redan trötta.

Detta sparar också köerna för att komma in i själva templet, som kan pågå i flera timmar. Allt som allt får du för ett mycket rimligt pris en guidad tur, tillgång till att hoppa över kön och exklusivt inträde till kupolen, vilket inte är lätt att hitta på nätet.

Boka ett besök till Peterskyrkan och kupolen

Biljettpriser för kupolen

Inne i Peterskyrkan| ©Marty B
Inne i Peterskyrkan| ©Marty B

För att komma in i kupolen måste du betala 8 euro om du vill gå hela vägen upp eller 10 euro om du vill kombinera det med en liftresa. I detta pris ingår inte en guidad tur och du slipper inte stå i kö. Om du väljer att säkra din biljett i förväg och köper paketet som inkluderar guidad tur i templet och biljetter till kupolen är priset cirka 42 euro.

Boka ett besök till Peterskyrkan och kupolen

Så här köper du biljetter till kupolen i basilikan

1500-talets Peterskyrka| ©LPLT
1500-talets Peterskyrka| ©LPLT

Om du föredrar att improvisera och köpa biljetter till kupolen "på plats" kan du också göra det. När du kommer in i basilikan ser du genast skyltarna som leder dig till biljettkontoret för kupolen.

Men när du väl har passerat köerna på Petersplatsen för att komma in i basilikan riskerar du att missa kupolen, eftersom köerna till biljettkontoret återigen tar udden av dig. Eller så kanske det helt enkelt inte finns några biljetter tillgängliga.

Även om inträdet till basilikan är gratis och du inte behöver någon särskild biljett kan du hoppa över köerna genom att köpa skip-the-line-biljetter till Peterskyrkan på den officiella webbplatsen Hellotickets i förväg.

Boka ett besök till Peterskyrkan och kupolen

Öppettider för Peterskyrkan

Tidtabeller för besöket av Peterskyrkan| ©Alexander Schimmeck
Tidtabeller för besöket av Peterskyrkan| ©Alexander Schimmeck

Petersdomen är öppen året runt. Normalt kan du besöka den från 8:00 till 17:00 mellan oktober och mars och från 8:00 till 18:00 mellan april och september.

Men jag säger normalt eftersom dessa öppettider kan ändras om det är en religiös fest eller ett firande som kräver att Peterskyrkan är stängd för allmänheten av säkerhetsskäl. Därför rekommenderar jag att du när du planerar din resa till Rom tar hänsyn till att basilikan kan vara stängd vissa dagar.

Boka ett besök till Peterskyrkan och kupolen

Bästa tiden att bestiga Peterskyrkan

Detalj av Peterskyrkan| ©Briana Tozour
Detalj av Peterskyrkan| ©Briana Tozour

I allmänhet, som på alla turistplatser i staden, gäller att ju färre människor du möter, desto bättre. Och detta är vanligtvis fallet först på morgonen. Dessutom är staden vid den tiden på dagen fortfarande lugn och morgonens svaga färger är vackra.

Lugnet och tystnaden från toppen av Peterskyrkan är också mycket uppskattad, så jag uppmuntrar dig att gå upp tidigt. I allmänhet är det också en bra tid för att se Peterskyrkan och även Vatikanmuseerna.

Så ser klättringen upp till Peterskyrkan ut

Vatikanens trappor| ©UnSplash
Vatikanens trappor| ©UnSplash

Jag tänker inte ljuga för dig: klättringen är inte lätt, det finns en hiss bara på en del och det är förmodligen inget för klaustrofobiska personer. Men om du tar den lugnt och energiskt försäkrar jag dig att du inte kommer att ångra dig.

Hiss vs. trappor

Om du bestämmer dig för att gå hela klättringen ska du veta att du har 551 trappsteg framför dig (om du tar hissen sparar du en stor del av den och behöver "bara" klättra 320). Du bör veta att även om du betalar hissavgiften måste du också gå uppför trapporna.

Köer till kupolen

När det gäller köerna måste du i båda alternativen vänta på din tur -det brukar vara ganska mycket folk- men som du kan föreställa dig är köerna för att ta hissen om möjligt längre.

En annan sak du bör veta är att kön för att gå upp är annorlunda än den för att gå ner, så du kommer inte att kunna vända tillbaka om du ångrar dig mitt under uppstigningen (jag tvivlar på att du kommer att ångra dig, men om du inte gillar mycket reducerade eller trånga utrymmen, tänk noga efter innan du går upp).

Min rekommendation

I allmänhet rekommenderar jag att du tar det lugnt, njuter av kupolens enorma storlek inifrån och inte rusar för att ta dig upp till toppen. Utsikten från toppen kommer att få dig att glömma din trötthet.

Boka ett besök till Peterskyrkan och kupolen

Varför det är värt att bestiga Petersdomen

Utsikten från kupolen| ©Michele Francioso
Utsikten från kupolen| ©Michele Francioso

Utsikten, utsikten, utsikten. Utan tvekan en av de bästa panoramavyerna över staden. Från toppen av kupolen har du ett helt annat perspektiv på staden och många av dess detaljer. Här är de saker som du bör hålla utkik efter för att få ut det mesta av ditt besök.

Berninis skulpturer på kolonnaden

Från toppen kommer du att kunna betrakta, i förgrunden, de 140 skulpturerna på toppen av Berninis kolonnad på Petersplatsen. Uppifrån får dessa figurer en annan dimension och öppnar sig mot den imponerande piazzas skyline.

Petersplatsen är fulländad

Om Piazza är imponerande underifrån är känslan av att se den från himlen oöverträffad. Du kommer att kunna uppskatta dess majestätiska storlek, den perfekta ellipsen och den optiska effekten av detta arkitektoniska underverk.

S:t Angelos slott och dess gångar

Vid horisonten framträder profilen av Castel St'Angelo och de murar (eller "pasetto") som förbinder Vatikanen med slottet i förgrunden. Det är svårt att föreställa sig den enorma omfattningen av denna befästning när man går längs gatorna runt omkring, men från höjden tar den andan ur en.

Stadens hustak

Roms skyline är en myriad av orangefärgade hustak, stenkupoler som kröner varje gata och en myriad av terrasser och takvåningar fulla av blommor och liv. Stadens bästa skyline kan ses från toppen av kupolen och är väl värd ett lugnt stopp.

Inne i kupolen

Vägen till toppen är också trevlig: mellan varje steg får du inte glömma att ta en titt på Domens skyline för att njuta av dess oändlighet och detaljer.

Boka ett besök till Peterskyrkan och kupolen

Andra saker att se i Peterskyrkan

Utsikt över Vatikanstaten| ©Jedi Equester
Utsikt över Vatikanstaten| ©Jedi Equester

Besök Peterskyrkan i din egen takt: den är enorm och dess interiör är fylld av värdefulla verk: från Michelangelos Pietà, som du känner igen direkt eftersom det alltid finns besökare som beundrar bilden, till den centrala baldakinen. Ta dig tid och njut av den eftersom den är full av detaljer.

Och om du väljer den guidade rundturen i Peterskyrkan kommer du inte att missa någon detalj och du kommer att kunna förstå den historiska, konstnärliga och religiösa betydelsen av den största katolska kyrkan i världen.

Pietàen

Michelangelo gav liv åt denna spektakulära marmorskulptur på nästan två meter mellan 1498 och 1499 för att föreställa Jungfru Maria som tar upp kroppen av sin son Jesus som dog på korset. Kvaliteten på detaljerna, dimensionerna och de perfekta proportionerna gjorde den snart till ett av Michelangelos mest beundrade verk. Den finns för närvarande i det första kapellet till höger, mycket nära ingången till basilikan.

Kryptorna

Även om de sista påvarna inte har begravts i dessa kryptor, kan du, om du bestämmer dig för att gå ner i Peterskyrkans inre, se mer än 100 påvars gravar och mausoleer samt Peterskyrkans nekropol. Du kan köpa inträdesbiljetten inne i själva kyrkan, för för att komma in i kryptorna behöver du en särskild biljett som kostar cirka 13 euro.

Baldachin

Denna kolossala struktur som Bernini ritade för att täcka basilikans altare dominerar kyrkans inre och fångar alla blickar från praktiskt taget varje hörn. Den är gjord av brons och är nästan 30 meter hög (du måste stå långt bakåt för att den ska synas fullt ut på ett fotografi).

Boka ett besök till Peterskyrkan och kupolen

Andra saker att göra i Vatikanen

Angelus av påve Franciskus| ©Unsplash
Angelus av påve Franciskus| ©Unsplash

Följ med på en guidad tur i Vatikanens museer

För att hjälpa dig att organisera ditt besök på museerna är det första du bör veta att när vi i allmänhet talar om biljetter till Vatikanen talar vi om biljetter som ger tillträde till Vatikanmuseerna, där tusentals verk finns och naturligtvis det populära Sixtinska kapellet.

Själva Vatikanstaten är fri att röra sig i och du kan gå runt på torget och till och med in i basilikan utan att behöva köpa några biljetter eller betala något alls. Mer eller mindre lång, mer eller mindre tidig och mer eller mindre exklusiv (du kan välja att göra det i en stor eller liten grupp) är en rundtur i Vatikanmuseerna praktiskt taget ett måste. Att gå förbi så mycket historia och symbolik utan att förstå mycket är en skam.

Vänd dig runt kolonnaden på Petersplatsen

Vatikanstaden skulle inte vara densamma utan den fantastiska cirkulära kolonnaden som utgör den. Om du också gillar fotografering kommer du att njuta av att leka med perspektiven på detta konstverk.

Ta chansen att se påven live

Oavsett om du är religiös eller inte är det lätt att se påven live när du besöker Vatikanen. Du måste hålla dig till vissa dagar och tider (onsdagsmässan eller Angelus på söndagar) men du kan.

Lämna inte Vatikanen utan att ha ätit gott

Attäta gott i närheten av Vatikanen är möjligt. Detta turistområde har några gömda restauranger som är väl värda ett stopp. Vad du än letar efter (pizza, pasta, ett sött mellanmål eller en fantastisk smörgås) hittar du några bra ställen i närheten av Vatikanen.

Boka in ett besök till Peterskyrkan och kupolen