Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Hur man får rabatter eller billiga Vatikanbiljetter

Om du planerar din resa till Rom och ditt besök i Vatikanen, men är orolig för att biljettpriset ska slå sönder din budget, får du här några tips på hur du kan få gratis eller rabatterade biljetter.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

5 minsta läsning

Hur man får rabatter eller billiga Vatikanbiljetter

Petersplatsen och basilikans fasad | Alisa Anton

Vatikanstaten är hemvist för stora konstnärliga pärlor som är värda att besöka. Och ja, vissa är dyrare än andra. Om du vill besöka Sixtinska kapellet måste du oundvikligen betala för att köpa en biljett, men jag ska berätta hur du kan sänka budgeten för ditt besök i Vatikanen.

Det bästa alternativet

Rome Vatikanen och Sixtinska kapellet Hoppa över biljetter

Dina biljetter för att hoppa över kön för att upptäcka Vatikanen och Sixtinska kapellet i din egen takt.

Det mest bekväma alternativet för att undvika de långa köerna vid biljettkontoret till ett av världens mest besökta monument.

Om du vill besöka Vatikanen i din egen takt och på ett så ekonomiskt och bekvämt sätt som möjligt är dessa biljetter till Vatikanens museer och Sixtinska kapellet utan köer ditt bästa alternativ.

Rekommenderas om... du vill undvika de långa köerna vid biljettkontoret och köpa dina biljetter i förväg utan att få en guidad tur och i din egen takt genom Vatikanmuseerna. Med möjlighet att inkludera en audioguide.

Hur du får de billigaste biljetterna till Vatikanen

Sixtinska kapellet| ©Mike Norton
Sixtinska kapellet| ©Mike Norton

Om du vill spendera så lite som möjligt på ditt besök i Vatikanen rekommenderar jag att du köper en enkelbiljett (utan audioguide eller guidad tur) på officiella webbplatser som Hellotickets eller på biljettkontoret för Vatikanmuseerna.

Tänk på att dessa biljetter, som du köper på nätet, ger dig tillgång till Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och Rafaels rum, och det utan att du behöver stå i de långa köerna som bildas vid biljettkontoren.

Från cirka 30 euro för allmän entré och 18 euro med rabatt (för barn mellan 6 och 17 år eller studenter upp till 25 år) kan du besöka monumentets oändliga rum och hela dess samling av målningar och skulpturer.

Om du föredrar att inte missa en enda detalj av konstverken som gömmer sig i varje hörn av Vatikanen kan du köpa en audioguide i samband med din bokning.

Boka biljetter till Vatikanen

Vem får komma in gratis i Vatikanen?

Vatikanens museer| ©Marialaura Gionfriddo
Vatikanens museer| ©Marialaura Gionfriddo

Vatikanmuseerna, med det Sixtinska kapellet inuti, är avgiftsbelagda och du måste köpa en Vatikanbiljett för att besöka dem. Det finns alltid undantag och det är sant att vissa grupper kan besöka museerna gratis.

Observera att även om dessa grupper har fri entré måste de fortfarande köpa sin biljett gratis och köa vid biljettkontoret. Följande grupper får komma in gratis i Vatikanen:

  • Spädbarn och barn upp till 5 år
  • Funktionshindrade personer med en erkänd funktionsnedsättning på mer än 74 % (om de behöver sällskap kan deras ledsagare också komma in gratis).
  • Pilgrimer, präster eller medlemmar av en religiös församling vars grupp har fått officiellt tillträde till Vatikanen.

Boka dina biljetter till Vatikanen

Finns det några rabatter för inträde till Vatikanen?

Vatikanstaten| ©iam_os
Vatikanstaten| ©iam_os

Nej, du kommer inte att hitta kuponger, kuponger eller gratis biljetter till Vatikanen någonstans. Det finns dock vissa grupper av personer eller grupper av personer som har rätt till en reducerad skattesats. Dessa är:

  • Barn och ungdomar mellan 6 och 18 år
  • Studenter i åldern 19-25 år som har officiell dokumentation från sitt universitet eller sin skola som visar att de fortfarande studerar under innevarande år.

Hur det fungerar

Om du väljer alternativet "reducerad taxa" när du bokar din biljett online måste du ta med dig de dokument som styrker att du har rätt till denna taxa (identitetshandling för minderåriga, officiellt studentkort etc.) till dörren.

Om du har bokat med en resebyrå ska du se till att de har de nödvändiga dokumenten från dig för att undvika överraskningar den dag du kommer in på museerna.

Om du är osäker på om de dokument du kan uppvisa garanterar dig tillträde till den reducerade taxan kan du alltid ställa dig i kö direkt vid biljettkontoret och fråga vid biljettdisken.

Om du reser med en religiös församling som har ackrediterats kan du ha rätt till en särskild guidad tur eller andra förmånliga villkor när du köper biljetter, men du måste kontrollera detta med din researrangör.

Boka dina biljetter till Vatikanen

När är Vatikanen fri?

Taket på Peterskyrkan| ©Ariel Leek
Taket på Peterskyrkan| ©Ariel Leek

Om du vill spara så mycket som möjligt på ditt besök kan du välja att få gratis inträde till Vatikanen: Vatikanmuseerna är gratis den sista söndagen i varje månad, från första morgonen till 12.30. Ärligt talat är detta ett besök som jag inte rekommenderar att du gör på en söndag överhuvudtaget.

Trängseln på museerna, de långa köerna för att komma in och risken att inte komma in trots att du har köat i flera kilometer kan förstöra det som skulle vara ett av de mest intressanta besöken under din resa till Rom.

Boka dina biljetter till Vatikanen

Peterskyrkan, gratis året runt

Peterskyrkan| ©Martijn Vonk
Peterskyrkan| ©Martijn Vonk

Om du känner för att besöka Vatikanen men inte vill spendera pengar på det kan du alltid nöja dig med en promenad på Petersplatsen och besöka Peterskyrkan, vilket jag rekommenderar till 100 %. När du väl är inne kan du bland annat beundra Michelangelos spektakulära staty Pieta, ett verkligt konstverk, samt det spektakulära skeppet, Baldachin och Berninis kupol. Inte illa för att vara gratis, eller hur?

Du måste naturligtvis vänta i en lång kö för att komma in (och gå igenom en säkerhetskontroll), men det är väl värt det, det försäkrar jag dig.

Det mest kompletta alternativet: en guidad tur

Ett alternativ som kräver en något högre budget, men som ger bäst valuta för pengarna, är att boka en guidad tur i Vatikanen, som förutom att du får köfritt tillträde till Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet även inkluderar en officiell guide som följer med dig under hela turen.

Med en guidad tur kan du inte bara förstå verken och sammanhanget för allt du kommer att se, utan du kan också vara säker på att du kommer att besöka Vatikanens viktigaste punkter. Detta alternativ kostar cirka 48 euro på Hellotickets och är mycket bekvämt med tanke på allt som ingår. Det du kommer att uppskatta mest är att du kan slippa köerna.

Boka en guidad tur i Vatikanen

Vad kan jag se gratis i Vatikanen?

Petersplatsen| ©Melissa Cronin
Petersplatsen| ©Melissa Cronin

Det är gratis att komma in i Vatikanstaten. Du kan gå över Petersplatsen, gå genom kolonnaden och till och med gå in i Peterskyrkan utan att behöva betala för det eller köpa en biljett. För att göra det tydligare finns här en sammanfattning av vad du kan se gratis i Vatikanen och vad du inte kan se gratis:

Ingen biljett krävs och det är gratis:

  • Petersplatsen
  • Peterskyrkan
  • Tillträde till Petersplatsen under audiensen och Angelus på onsdagar och söndagar
  • Gå på mässa i Peterskyrkan.

En inträdesavgift krävs: