Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Hur man får rabatter eller billiga Vatikanbiljetter

Om du planerar din resa till Rom och ditt besök i Vatikanen men är orolig för att biljettpriserna ska spräcka din budget får du här några tips på hur du kan få gratis eller rabatterade biljetter.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

5 minsta läsning

Hur man får rabatter eller billiga Vatikanbiljetter

Petersplatsen och basilikans fasad | Alisa Anton

Vatikanstaten är hem för stora konstnärliga pärlor som är värda ett besök. Och ja, vissa är dyrare än andra. Om du vill besöka Sixtinska kapellet kommer du oundvikligen att behöva betala för att köpa en biljett, men här är hur du kan minska budgeten för ditt besök i Vatikanen.

Så får du de billigaste biljetterna till Vatikanen

Sixtinska kapellet| ©Mike Norton
Sixtinska kapellet| ©Mike Norton

Om du vill spendera så lite som möjligt på ditt besök i Vatikanen rekommenderar jag att du köper en enkelbiljett (utan audioguide eller guidad tur) på officiella webbplatser som Hellotickets eller på Vatikanmuseernas biljettkontor.

Tänk på att dessa biljetter, genom att köpa dem online, ger dig tillgång till Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och Raphaels rum, och allt utan att behöva vänta i de långa köerna som bildas vid biljettkontoren.

Från cirka 30 euro för allmän entré och 18 euro med rabatt (för barn från 6 till 17 år eller studenter upp till 25 år) kan du besöka monumentets oändliga rum och hela dess samling av målningar och skulpturer.

Om du föredrar att inte missa en enda detalj av konstverken som är gömda i varje hörn av Vatikanen kan du också köpa en ljudguide i samband med din bokning.

Boka biljetter till Vatikanen

Ett annat sätt att spara pengar: kombinerade biljetter

Vatikanen, Rom| ©max
Vatikanen, Rom| ©max

För att spara pengar på din resa till Rom finns det andra alternativ som också kan vara av intresse för dig. Om du planerar att besöka andra viktiga monument som Colosseum och Forum Romanum, samt Vatikanen, finns det sparpaket med vilka du kan köpa kombinerade biljetter till ett lägre pris. Du kan välja mellan dessa två alternativ:

Biljetter utan guidad tur

Om du är en av dem som föredrar att sprida besöket till stadens huvudattraktioner över flera dagar, rekommenderar jag dig att få detta erbjudande om biljetter till Vatikanen och Colosseum. Jag ska berätta i detalj:

 • Vad ingår: Colosseum, Forum Romanum, Palatine Hill, Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan (du får också en ljudguide och en förklarande video).
 • Hur mycket tid har jag på mig: 3 dagar.
 • Pris: cirka 76 euro.

Kombinerad guidad rundtur

Men det finns resenärer som vill gå längre och väljer den guidade turen för att få en mer kontextualiserad vy och bättre förstå dess historia. Om detta är ditt fall, oroa dig inte för det finns också ett sätt att spara med detta paket med guidade turer i Vatikanen och Colosseum. Vänligen observera:

 • Vad ingår: Colosseum, Forum Romanum, Palatinkullen, Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet.
 • Hur lång tid tar det: Halvdagstur.
 • Pris: ca 88 euro.

Boka kombinerade biljetter till Vatikanen och Colosseum

Vem kan komma in i Vatikanen gratis

Vatikanens museer| ©Marialaura Gionfriddo
Vatikanens museer| ©Marialaura Gionfriddo

Vatikanmuseerna, med Sixtinska kapellet inuti, är avgiftsbelagda och du måste köpa din Vatikanbiljett för att besöka dem. Det finns alltid undantag och det är sant att vissa grupper kan besöka museerna gratis.

Observera att även om dessa grupper har gratis inträde måste de fortfarande köpa sin gratisbiljett och stå i kö vid biljettkassan. Detta är de grupper som kan komma in i Vatikanen gratis:

 • Spädbarnoch barn upp till 5 år
 • Funktionshindrade personer med en erkänd grad av funktionshinder på mer än 74% (i detta fall, om de behöver åtföljas, kan deras följeslagare också komma in gratis).
 • Pilgrimer, präster eller medlemmar av en religiös församling vars grupp officiellt har ackrediterats för att komma in i Vatikanen.

Boka dina biljetter till Vatikanen

Finns det några rabatter för inträde till Vatikanen?

Vatikanstaten| ©iam_os
Vatikanstaten| ©iam_os

Nej, du hittar inga kuponger, rabattkuponger eller gratisbiljetter till Vatikanen någonstans. Det finns dock vissa grupper av människor eller grupper av människor som har rätt till ett reducerat pris. Dessa är

 • Barn och ungdomar mellan 6 och 18 år
 • Studenter i åldern 19-25 år som har officiell dokumentation från sitt universitet eller högskola för att bevisa att de fortfarande studerar under det aktuella året.

Så här fungerar det

Om du väljer alternativet "reducerat pris" när du bokar din biljett online måste du ta med de dokument som styrker att du har rätt till detta pris (identitetskort för minderåriga, officiellt studentkort etc.) till dörren.

Om du har bokat med en resebyrå ska du se till att de har de handlingar som krävs för att undvika överraskningar den dag du besöker museet.

Om du har några tvivel eller inte är säker på att de handlingar du kan visa upp garanterar dig tillträde till reducerat pris kan du alltid köa direkt till biljettkontoret och fråga vid biljettkassan.

Om du reser med en religiös församling som har ackrediterats kan du ha rätt till en särskild guidad tur eller andra förmånliga villkor när du köper biljetter, men du måste kontrollera detta med din researrangör.

Boka dina biljetter till Vatikanen

När är Vatikanen gratis?

Taket på Peterskyrkan| ©Ariel Leek
Taket på Peterskyrkan| ©Ariel Leek

Om du vill spara så mycket som möjligt på ditt besök finns det möjlighet att få gratis inträde till Vatikanen: Vatikanmuseerna är gratis den sista söndagen i varje månad, från tidigt på morgonen till 12:30. Ärligt talat är det ett besök som jag inte rekommenderar att du gör på en söndag alls.

Trängseln inne i museerna, de långa kö erna för att komma in och risken att inte komma in trots att man köat i flera kilometer kan fördärva det som ska vara ett av de mest intressanta besöken under din resa till Rom.

Peterskyrkan, gratis året runt

Peterskyrkan| ©Martijn Vonk
Peterskyrkan| ©Martijn Vonk

Om du känner för att besöka Vatikanen men inte vill spendera pengar på det, kan du alltid nöja dig med en promenad genom Petersplatsen och besöka Peterskyrkan, vilket jag rekommenderar till 100%. Väl inne kan du bland annat beundra den spektakulära statyn Michelangelos Pieta, ett verkligt konstverk, liksom det spektakulära långhuset, Baldachin och Berninis kupol. Inte illa för att vara gratis, eller hur?

Naturligtvis måste du vänta i en lång kö för att komma in (och gå igenom en säkerhetskontroll) men det är väl värt det, jag försäkrar dig.

Det mest kompletta alternativet: en guidad tur

Vatikanstaten| ©Juan García Arenas
Vatikanstaten| ©Juan García Arenas

Ett alternativ som kräver en något högre budget, men som ger bäst valuta för pengarna, är att boka en guidad tur i Vatikanen som, förutom att ge dig köfri tillgång till Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet, inkluderar sällskap av en officiell guide som kommer att följa med dig under turen.

Med en guidad tur, förutom att bättre förstå verken och sammanhanget för allt du kommer att se, garanteras du ett besök till de viktigaste platserna i Vatikanen. Detta alternativ kostar ca 48 € på Hellotickets och är mycket bekvämt med tanke på allt som ingår. Det du kommer att uppskatta mest är det faktum att du kan hoppa över köerna.

Boka en guidad tur i Vatikanen

Så, vad kan jag se gratis i Vatikanen?

Petersplatsen| ©Melissa Cronin
Petersplatsen| ©Melissa Cronin

Själva Vatikanstaten är gratis att besöka. Du kan gå över Petersplatsen, gå genom kolonnaden och till och med gå in i Peterskyrkan utan att behöva betala för det eller köpa en biljett. För att göra det tydligare, här är en sammanfattning av vad du kan se gratis i Vatikanen och vad du inte kan se gratis:

Ingen biljett krävs och det är gratis:

 • Petersplatsen
 • Peterskyrkan
 • Tillträde till Petersplatsen under den påvliga audiensen och Angelus på onsdagar och söndagar.
 • Gå på mässa i Peterskyrkan

Inträdesavgift krävs: