20 bästa sakerna att göra i Paris

Paris är ljusets, konstens, kärlekens, Eiffeltornets, crepesens och croissanternas stad. Om du besöker staden ska du låta dig ryckas med och gå vilse bland gatorna, men glöm inte bort de viktiga saker som staden har på lager åt dig.

Ana Caballero

Ana Caballero

15 minsta läsning

20 bästa sakerna att göra i Paris

Alexandre III-bron i Paris | ©Leonard Cotte

Efter flera resor till den franska huvudstaden är det inte ovanligt att känna att man inte har sett alla de viktigaste sevärdheterna; det som är bra med Paris är att staden alltid väntar på dig. Här är 20 saker du alltid kommer att minnas från Paris.

1. Besök Eiffeltornet, Trocadero och Champs de Mars

Utsikt över Eiffeltornet från Trocadero| ©Dimitry Anikin
Utsikt över Eiffeltornet från Trocadero| ©Dimitry Anikin

Paris emblem är utan tvekan tornet som många parisare en gång förkastade som en estetisk avvikelse för staden. Idag kan ingen föreställa sig ett första besök i Paris utan att klättra upp i Eiffeltornet. Om du har tur ser du det först från planet, sedan letar du efter Eiffeltornets ljus i horisonten när du går genom Paris på natten och slutligen tar du säkert det obligatoriska fotot från Place du Trocadéro.

Att ta sigtill Eiffeltornet är enkelt, men vad behöver du veta om du vill gå upp i tornet? För det första, som med de flesta turistattraktioner i Paris, biljetter till Eiffeltornet: det är bäst att boka dem i förväg för att undvika kön vid biljettkontoret. När du köper biljetter är det första du behöver bestämma om du vill gå upp till första våningen eller till toppen och om du vill gå upp med hiss eller trappor. Priset på biljetter till Eiffeltornet varierar beroende på vad du bestämmer dig för.

I båda fallen har du möjlighet att ta en guidad tur i E iffeltornet eller köpa en kombinerad biljett med ett paket med Eiffeltornet och Seinekryssning för att spara pengar.

Du kommer att älska utsikten från Eiffeltornet, både på dagen och när staden är upplyst (för att göra det på båda sätten utan att behöva gå upp två gånger är den bästa tiden att gå upp vid solnedgången), men glöm inte att besöka det omgivande området och till och med äta på en av restaurangerna nära Eiffeltornet efter ditt besök. På ena sidan av Eiffeltornet har du Champs de Mars, där du kan lägga dig ner på sommaren för en picknick, och på motsatt sida har du Trocadero-trädgårdarna.

Här är några tips på hur du får ut det mesta av ditt besök i Eiffeltornet för att göra upplevelsen ännu bättre.

Köp biljetter till Eiffeltornet

2. Se dig omkring på Louvren och koppla av i Tuileries-trädgården

Louvren|Marla Prusik
Louvren|Marla Prusik

Att promenera längs Seine, komma fram till Tuilerieträdgården som föregår Louvren, slå sig ner och läsa en bok i stolarna som omger de enorma fontänerna... För mig är det en av de bästa parisiska upplevelserna. Med detta menar jag att om Louvrens konstsamling är en av de mest omfattande och berömda i världen, är promenaden till Louvren och museets omgivningar, inklusive glaspyramiden genom vilken du går in, oöverträffade.

När du har njutit av området (och glöm inte att se det på natten) kan du planera ditt besök på museet. Bland Louvrens bästa verk finns Da Vincis Mona Lisa, Venus de Milo, Samothraces seger, Delacroix Friheten som leder folket och Hammurabis lagbok. Hur lång tid du behöver för att se Louvren varierar beroende på vad du vill se på djupet, men jag rekommenderar inte mindre än tre timmar.

Välj en dag och en tid för ditt besök (vad gäller Louvrens öppettider bör du veta att den är stängd på tisdagar och öppnar senare på onsdagar och fredagar) och, framför allt, köp dina Louvr-biljetter i förväg eftersom kön till biljettkontoret kan vara i timmar.

Uteslut inte en guidad tur i Louv ren för att få ut det mesta av samlingen (om du går till Louvren med barn hittar du också speciella turer för dem) och undvik allmänna helgdagar när folkmassorna är ännu större än vanligt. På dessa dagar kan det finnas rabatter på Louvren-biljettpriser, men enligt min mening är det inte värt det eftersom museet kommer att vara för trångt för att man ska kunna njuta av det i lugn och ro.

Glöm inte att besöka Louvrens museibutik, där du kan göra riktigt bra fynd, och det underjordiska shoppingcentret. Här är några rekommendationer på matställen i närheten av Louvren.

Köp biljetter till Louvren

3. Strosa runt i Montmartre och besök Sacre Coeur

Sacre Coeur| ©Mattia Bericchia
Sacre Coeur| ©Mattia Bericchia

Du har säkert läst historier om det bohemiska Paris och de målare och konstnärer som flockades till staden i början av 1900-talet. Alla dessa historier utspelade sig i stadsdelen Montmartre, som idag förvånansvärt nog inte har förlorat den speciella charm som gör den till den mest bes ökta stadsdelen i Paris.

Du hittar denna stadsdel i norra Paris, långt från centrum, men väl försedd med Paris tunnelbana (Blanche, Pigalle eller Anvers stannar på linje 2). De viktigaste sevärdheterna är Sacre Coeur, Moulin Rouge och Place des Painters, men den verkliga behållningen är att vandra runt på gatorna och kaféerna och lära sig mer om dess historia. Jag rekommenderar alltid en guidad tur i området.

Boka en rundtur i Montmartre och Sacre Coeur

4. Se en show på Moulin Rouge

Moulin Rouge| ©Lola Delabays
Moulin Rouge| ©Lola Delabays

För att komma till Moulin Rouge måste du gå in i Paris bohemiska kvarter. I nedre Montmartre, omgiven av erotiska butiker och neonljus, hittar du den mest berömda kabarén i Paris, mest känd för sina Toulouse Lautrec-affischer och cancan-dansen.

Idag tror vissa att Moulin Rouge är ett museum, men det är det inte: det är fortfarande en nattklubb där du kan gå och köpa biljetter till Moulin Rouge. Priset för Moulin Rouge-showen är inte billigt, men upplevelsen är värt det. Oavsett om du deltar i middagen eller väljer att äta nära Moulin Rouge, glöm inte att besöka det på natten för att se det upplyst och få en riktig känsla för områdets karaktär.

Boka biljetter till Moulin Rouge med middag och transport

5. Strosa runt i Notre Dame-katedralen

Notre Dame-katedralen| ©Mehmet Turgut Kirkgoz
Notre Dame-katedralen| ©Mehmet Turgut Kirkgoz

Det är oundvikligt att hänvisa till ett av Paris mest ikoniska monument utan att rysa lite och inte nämna de lågor som slukade strukturen den 15 april 2019.

Även om du inte kommer att kunna klättra upp för att se gargoylerna som vaktar Paris från sina torn, är Notre Dame-katedralen under restaurering och du kan åka till Île de la Cité för att besöka utsidan och ta en promenad runt det omgivande området. Om du är en bokälskare, glöm inte att besöka den mest underbara bokhandeln i världen, som ligger några meter från katedralen: Shakespeare and Co.

6. Upptäck den okända Sainte Chapelle

Fönster i Sainte Chapelle ©Ema Suriano
Fönster i Sainte Chapelle ©Ema Suriano

Det har alltid slagit mig att Sainte Chapelle är så obemärkt av turister som besöker Paris. Kyrkan ligger bara några meter från Notre Dame och utmärker sig genom sina imponerande glasmålningar. Det är värt att gå in för att se skådespelet av ljus och glas som, just för att det är föga känt, kan avnjutas i lugn och ro än i mer överfulla kyrkor som Sacre Coeur eller Notre Dame.

Boka biljetter till Sainte Chapelle i Paris

7. Ta en guidad tur i Paris Operabyggnad

Trappan till Opera Garnier| ©Valerian Guillot
Trappan till Opera Garnier| ©Valerian Guillot

En annan ikonisk byggnad är Opéra Garnier. Föreställningarna i denna magnifika byggnad (du bör se den både dag och natt, upplyst) samlade eliten inom det franska samhället och politiken, och dessa historier kommer att berättas för dig när du besöker dess överdådiga korridorer och föreställningssal. Under dagen kan du besöka byggnaden genom att köpa biljetter till en guidad tur på Opéra Garnier: och om du är i Paris på natten, var medveten om att konserter och shower fortfarande hålls här.

8. Korsa Triumfbågen och Champs Elysées

Triumfbågen|Misko
Triumfbågen|Misko

Norr om Seine och mitt på Place Charles de Gaulle ligger Paris berömda Triumfbåge, som du kan besöka underifrån eller klättra upp för att se staden från ovan. Om du gör det senare kommer du att se att skyskraporna i Defénse de Paris (affärsdistriktet), själva bågen och Louvrens pyramid bildar en perfekt rak linje.

Du kan också ta en promenad längs Avenue des Champs Elysées (om du besöker Paris vid jultid är träddekorationerna ett under) och titta på de många skyltfönstren som finns på båda sidor av den.

Boka biljetter till Triumfbågen

9. Strosa genom Luxembourgträdgården

Luxemburgs trädgårdar| ©Juanedc
Luxemburgs trädgårdar| ©Juanedc

Paris är en stad med stora grönområden och ett av de mest välskötta och även ett av de mest besökta är Luxembourgträdgården, söder om floden Seine. Dess design, fontäner och blommor är värda ett besök, men gå inte bara dit för att göra turistkontrollen: sitt och läs, köp en glass och se det dagliga livet i Paris passera förbi i denna park. Paris liv och rörelse stannar upp i dessa oklanderliga trädgårdar, där du också hittar palatset som gett dem deras namn.

10. Bli förälskad i Musée d'Orsay

D'Orsay-museet| ©Johan Mouchet
D'Orsay-museet| ©Johan Mouchet

Efter Louvren är detta det mest besökta museet i Paris och, för många människor, deras favorit. Musée d'Orsay har verk av Monet, Rodin, Cézanne och Gauguin i sin samling, är fördelat på flera våningar och är perfekt utformat för ett besök.

I mitten av Musée d'Orsay finns ett huvudgalleri med statyer och skulpturer och badar i spektakulärt ljus; de olika rummen är kontinuerligt fördelade runt sidorna av galleriet. De mindre folkmassorna jämfört med Louvren gör att du kan njuta av detta besök i lugn och ro (jag rekommenderar att du avsätter ett par timmar). Läs mer om detta och andra museer i vår guide till de bästa museerna i Paris.

Boka biljetter till Musée d'Orsay

11. Ha kul på Pompidou-museet

Pompidoucentret| ©Luis Tamayo
Pompidoucentret| ©Luis Tamayo

I en så kosmopolitisk stad som Paris har den samtida konsten mycket att säga till om och ett besök på George Pompidou-museet är ett bevis på det. På Pompidou kan du se en av de största samlingarna av samtida konst i Europa med verk av Duchamp, Kandinsky, Picasso och Matisse, samt originalverk av andra konstnärer som kommer att ge dig en bra tid under ditt besök.

Pompidou är ett museum där man kan ha roligt och njuta av konst samtidigt som man lär sig. Det är därför jag alltid säger att Pompidou är ett perfekt museum att besöka om man reser till Paris med barn. Läs mer i den här artikeln om de bästa museerna i Paris.

Boka biljetter till Pompidou-museet

12. Besök Napoleons grav på Les Invalides

Les Invalides| ©Brieuc DANIEL
Les Invalides| ©Brieuc DANIEL

Nära Champs de Mars ligger det arkitektoniska komplexet Les Invalides. Den fångar verkligen blicken med sin stora gyllene kupol, men vad finns egentligen inuti byggnaden? Svaret är ett militärmuseum och en kyrka som innehåller Napoleons kvarlevor. Om du är intresserad av den franska revolutionen och andra världskriget hittar du en enorm samling vapen och artefakter med anknytning till dessa perioder.

Boka biljetter till Invalides i Paris

13. Strosa genom Latinkvarteren och Pantheon

Pantheon
Pantheon

Den nyklassicistiska byggnaden är inspirerad av det romerska Pantheon och är en av de viktigaste byggnaderna i Latinkvarteren. Dess underjordiska gallerier eller dess upphöjda valv är huvudattraktionerna på den guidade turen som du kan ta inuti, men att se det från utsidan och för övrigt promenera genom gatorna i detta område är väl värt det.

Boka biljetter till Pantheon i Paris

14. Gå upp till observationsdäcket i Montparnasse-tornet

Utsikt från Montparnasse-tornets observationsdäck| ©Henrique Ferreira
Utsikt från Montparnasse-tornets observationsdäck| ©Henrique Ferreira

Söder om Paris hittar du en av de bästa utsiktsplatserna i Paris med fantastisk utsikt över staden. Montparnassetornet finns inte med på listan för att det är särskilt vackert, långt därifrån (det bryter faktiskt av Paris skyline), men utsikten därifrån är värd det både för höjden (det är inte lika högt som Eiffeltornet, så du kan se staden i mer detalj) och för att du inte ser själva tornet.

Boka biljetter till Montparnasse-tornet

15. Ta en guidad rundtur i Paris

Att lära känna Paris| ©deepskyobject
Att lära känna Paris| ©deepskyobject

När du har lite tid i en stad eller bara är på genomresa är mina rekommendationer alltid tvåfaldiga: hyr en transfer från flygplatsen för att spara tid på vägen dit och tillbaka, och om du bara kan välja en turistaktivitet, välj en guidad promenad i stadens centrum. I Paris finns det mycket att välja mellan på grund av stadens storlek och turerna är vanligtvis organiserade för att täcka de bästa kvarteren i Paris.

Denna artikel om de olika guidade turerna du kan ta i Paris sammanfattar de mest intressanta. Till exempel kan en nattvandring i Paris vara ett utmärkt tillfälle att se staden upplyst, men uteslut inte något område i staden - varje kvarter har sin egen charm!

Boka en guidad tur i Paris

16. Koppla av på en kryssning på floden Seine

Kryssning på floden Seine| ©Joe deSousa
Kryssning på floden Seine| ©Joe deSousa

Att ta en båttur på Seine är en av de mest populära aktiviteterna i den franska huvudstaden. Stadens monument ligger så till att man kan se många av dem från floden och den här typen av kryssning är ett perfekt tillfälle att göra det på ett originellt och avslappnat sätt.

På grund av den stora efterfrågan finns det olika alternativ som en middagskryssning på Seine eller en nattkryssning på Seine, som passar alla budgetar. Vi berättar allt om dem i den praktiska guiden till de bästa Seine-kryssningarna du kan göra:.

Boka en kryssning på Seine

17. Gå tillbaka till din barndom på Disneyland Paris

Disneyland Paris| ©Mathis Jrdl
Disneyland Paris| ©Mathis Jrdl

Det är svårt att vara objektiv i den här rekommendationen: vi har alla ett barn i oss och många av oss älskar nöjesparker, särskilt temaparker och särskilt Disneyland. Både barn och vuxna har en lång lista över saker att se och göra på Disneyland Paris.

Om du åker med barn är det ett nästan obligatoriskt besök. Om du inte åker med barn, men ska tillbringa flera dagar i Paris, rekommenderar jag att du passar på att ta en getaway. Det är lättillgängligt från centrala Paris och upplevelsen är väl värd det för film- och attraktionsälskare. Om du funderar på att göra detta besök rekommenderar jag att du läser artikeln om hur man köper biljetter till Disneyland: och kontrollerar både Disney-parkernas öppettider och hur man tar sig till Disneyland från Paris. En bra planering är nyckeln till att spara tid (du kommer att förlora tillräckligt med tid på att köa för många av attraktionerna i Disney-parkerna) och pengar (kom ihåg att äta i Disney-parken redan är en extra kostnad) i denna upplevelse.

När det gäller tiden, beroende på vilka dagar du tillbringar i parken, kommer tipsen för att besöka Disneyland Paris att vara olika. Jag lämnar dig med den här listan som, oavsett vilket alternativ du väljer, kommer att hjälpa dig:

Slutligen, om du vill ha min åsikt om vilken som är den bästa tiden att besöka Disneyland Paris, har jag det klart för mig: att besöka Disneyparken vid jul eller uppleva magin i Disneyland vid Halloween är de bästa alternativen.

Köp biljetter till Disneyland Paris

18. Res tillbaka i tiden från slottet i Versailles

Slottet i Versailles| ©Anthony Choren
Slottet i Versailles| ©Anthony Choren

Vi känner alla till historien om absolutismens uppkomst och dess fall med den franska revolutionen, men att besöka slottet och trädgårdarna i Versailles är att återuppleva den i vart och ett av dess rum. Bortsett från historien är ett besök i Versailles ett måste, både för slottets överdådighet och för dess fantastiska trädgårdar.

En resa till Versailles slott från Paris: det tar nästan en hel dag och du kan ta dig till Versailles från centrala Paris med tåg eller hyra oberoende transport och en guidad rundtur.

När du planerar ditt besök bör du kontrollera Versailles slottets öppettider, men tänk på att köerna för biljetter till Vers ailles slott är minst två timmar. Om du bokar dina biljetter i förväg sparar du dyrbar tid som du sedan kan lägga på allt som finns att se inne i Versailles slott.

Om du har bestämt dig för att ta en av de bästa rundturerna från Paris kommer du att tycka att dessa tips för att besöka Vers ailles är användbara (liksom dessa tips för att besöka Versailles med barn) och detta inlägg om var man kan äta i Versailles.

Boka en utflykt till Versailles från Paris

19. Rundresa i Paris med buss

Besöka Paris med sightseeingbuss| ©zoetnet
Besöka Paris med sightseeingbuss| ©zoetnet

Det kanske kommer som en överraskning för vissa att en av punkterna på denna lista är rekommendationen att använda en sightseeingbuss. Det finns två anledningar till detta och båda har att göra med den typ av stad som Paris är. För det första, när staden är så stor som den är, är det mycket svårt att ta sig runt till fots, åtminstone på en enda dag.

Att använda turistbussen är därför det perfekta sättet att täcka ett stort område av staden på kort tid, vilket jag tycker är perfekt för dem som har ont om tid eller bara vill ta en allmän rundtur i staden. Om du köper Paris Pass är sightseeingbussen dessutom en av de attraktioner som ingår.

För det andra är komfort en faktor; Paris är en vacker stad och ibland vill man bara se sig omkring utan att behöva gå långa promenader i slutet av en tröttsam dag. De natursköna förhållandena på denna typ av buss är perfekta för detta. Här finns mer information om sightseeingbussen i Paris.

Boka plats på Paris sightseeingbuss

20. Besök Paris katakomber

Katakomberna i Paris| ©MykReeve
Katakomberna i Paris| ©MykReeve

Om du har förälskat dig i Paris på ytan saknar du pricken över i:et på din resa: det underjordiska Paris. Paris katakomber är en spännande resa genom stadens förflutna och utan tvekan ett mycket intressant besök om du vill ta reda på mer om dess historia. Var försiktig, för det är ganska kallt där inne på grund av luftfuktigheten.

Tips för att göra din resa till Paris lika spektakulär som staden själv

Champs Elysées| ©PCA Stream
Champs Elysées| ©PCA Stream

Det finns många tips jag kan ge dig när du reser till Paris, från de bästa restaurangerna i staden till de bästa ställena att äta de godaste crêpes i Paris till rekommendationer för att ta sig runt i centrala Paris. Erfarenheten säger mig dock att det första du bör tänka på är när du ska besöka staden och hur många dagar.

De bästa sakerna att göra i Paris under alla årstider

En av de första frågorna du förmodligen ställer dig när du planerar din resa är när det är bäst att besöka Paris. Hur klyschigt det än kan låta har varje årstid (till exempel) sina bra saker att erbjuda, vilket inte är ovanligt i en stad av den storlek som den franska huvudstaden har.

Vad du kan göra i Paris månad för månad

Det finns olika färger som passar alla smaker. Min favorittid att besöka staden är julen, både för julmarknaderna som du hittar i Paris och julbelysningen som du hittar både i centrum och i de olika kvarteren i Paris. Men precis som med årstiderna har varje månad sin egen charm i ljusets stad:

Hur länge kommer du att vara i Paris?

Jag ska inte lura dig: att vara i Paris i mindre än fyra dagar innebär att det finns saker du inte kommer att se och det är verkligen synd. Betyder det att du inte kan få en känsla för staden på kortare tid? Inte alls, du kan alltid komma tillbaka och om du följer dessa guider kommer du att hitta saker att göra i Paris från en dag till två veckor:

Transfer mellan Paris och Paris flygplatser

Den sista punkten är förmodligen en av de tråkigaste, men också en av de viktigaste. Vet du redan vilken flygplats du ska ta dig till? Charles de Gaulle ligger närmast centrum och Beauvais ligger längst bort, men från vilken som helst av de tre kan du spara tid om du bokar din transfer (antingen till eller från) i förväg.