Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Versailles Dagsresor från Paris

Ett besök i Versailles slott och en rundtur i dess interiör och trädgårdar tar dig tillbaka i tiden. Så här tar du dig dit och hur mycket kostar biljetterna

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minsta läsning

Versailles Dagsresor från Paris

Slottet i Versailles | ©Mat Reding

Att gå in i Versailles slott är som att gå in i en annan värld. Alla de historiska filmer som vi har sett om Ludvig XIV, Marie Antoinette eller Ludvig XVI är sammanfattade i de rika rummen och de vackra trädgårdarna.

Det finns flera olika typer av biljetter för att besöka slottet och dess trädgårdar, vissa inkluderar en guidad tur eller transport från Paris... Jag sammanfattar dem alla för att göra det lättare att välja:

Min favorit

Versailles Palats Hoppa över linjen guidad tur

Det mest prisvärda sättet att besöka Versailles från Paris

Perfekt om du vill besöka Versailles med en expertguide. Du tar dig dit med tåg från Paris.

Längd: 1 timme 30 minuter

Versailles slott och trädgårdar (för vi får inte glömma de majestätiska trädgårdarna!) ligger cirka 50 minuter från Paris, men det är en så välbesökt sevärdhet att den är mycket väl ansluten.

På denna resa till Versailles med inträde till slottet och trädgårdarna hämtar en lokal guide dig i centrala Paris, tar dig med tåg (RER) till slottet, visar dig runt i trädgårdarna, berättar alla historier om detta historiska landmärke och ger dig sedan möjlighet att se slottet på egen hand. Du kan också åka tillbaka med valfritt tåg, vilket ger dig fri tid att upptäcka Versailles i din egen takt efter den guidade turen.

Observera att transportkostnaden inte ingår i denna tur, men du kommer snabbt och bekvämt till Versailles med tåg.

Varför jag gillar den här turen: Detta är det mest ekonomiska sättet att besöka Versailles slott och dess trädgårdar med en engelsktalande guide.

Rekommenderas om... du vill spara pengar på ditt besök och inte har något emot att resa med kollektivtrafik.


Det högkvalitativa alternativet

Versailles dagstur från Paris med Palats guidad tur

Det mest prisvärda alternativet för att besöka Versailles från Paris

Upptäck Versailles och dess trädgårdar med en specialiserad guide. Du kommer att tas med privat buss från Paris.

Längd: 5 timmar

Med den här guidade rundturen i Versailles ansluter du dig till gruppen från en av de tre uppsamlingsplatserna i Paris och anländer direkt till Versailles, där du kan hoppa över köerna till slottet tack vare biljetterna som ingår i det här alternativet. När du väl är inne i palatset får du en guide som guidar dig genom rummen och berättar de bäst bevarade hemligheterna och anekdoterna om palatset och dess konstruktion.

Du kommer också att få en rundtur i trädgården. Varför lägger jag så stor vikt vid trädgården? Första gången jag var där tillbringade jag timmar med att gå runt dem och andra gången insåg jag att jag bara hade sett hälften av dem. Trädgårdarna är imponerande, fontänerna, statyerna, blommorna, färgerna... ett riktigt underverk.

Lunch ingår inte, men du kommer att ha tid att äta eller köpa mat där (du kan också ta med dig mat från Paris i en ryggsäck).

På eftermiddagen åker du från Versailles tillbaka till Paris.

Varför jag gillar det här alternativet: Med den här turen kan du besöka Versailles och dess trädgårdar utan att behöva oroa dig för någonting, under ledning av en specialiserad guide.

Rekommenderas om... du föredrar att ansluta dig till en organiserad grupp från början och hämtas upp i Paris med buss till och från Versailles.


Den mest fullständiga

Versailles dagstur från Paris med palats, trädgårdar och Marie Antoinette Hus guidad tur

Det mest prisvärda sättet att besöka Versailles från Paris

Upptäck Versailles med en guidad tur i slottet, dess trädgårdar och Marie-Antoinettes egendom med en specialiserad guide. Du kommer att tas med privatbuss från Paris och lunch ingår.

Längd: 8 timmar 30 minuter

Om du föredrar att utnyttja möjligheten att se allt som en rundtur har att erbjuda är detta alternativet för dig: lär känna Versailles i sin helhet med den här rundturen, som tar dig till Versailles slott. Versailles dagstur från Paris med palats, trädgårdar och Marie Antoinette Hus guidad tur som tar dig runt slottet Versailles, det imponerande palatset och de stora trädgårdarna som omger det. Du kan också besöka den aristokratiska Marie Antoinettes gård och roa dig som ett barn med de djur som fortfarande lever där.

Allt detta under en 8-timmars utflykt i liten grupp med tågbiljetter tur och retur, en guide som berättar historien bakom denna underbara plats och en trerätters lunch. Allt du behöver oroa dig för är att njuta av en av de vackraste upplevelserna under din resa till Paris.

Varför jag gillar det här alternativet: Om du inte vill missa Versailles och vill njuta av hela dagen utan att behöva oroa dig för måltider eller transfer.

Rekommenderas om... för dem som gillar att ha allt organiserat. Dessutom är detta det billigaste alternativet eftersom allt ingår för 139 euro: tågtransporter, biljetter och guidad visning av slottet, visning av trädgårdarna och gården och naturligtvis lunch.


Besök Versailles med Paris Pass

Slottet i Versailles trädgårdar| ©Clark Van Der Beken
Slottet i Versailles trädgårdar| ©Clark Van Der Beken

Om du använder Paris Pass under ditt besök i den franska huvudstaden är inträdet till Versailles gratis som en del av Paris Museum Pass som ingår i detta paket. Däremot ingår inte resan tillbaka till Versailles, eftersom Versailles ligger utanför stadens centrum, även om tunnelbanan ingår i detta turistkort.

Om du vill veta mer om detta "turistkort" kan du läsa denna guide som jag skrev om. Paris-pass där jag också berättar om andra liknande kort som ger dig gratis inträde till de viktigaste turistattraktionerna och museerna i Paris.

Anas restips

Den första söndagen i månaden är det gratis att besöka Versailles, men du bör undvika detta under högsäsong eftersom den massiva tillströmningen av turister kan hindra dig från att njuta av besöket.

Hur man tar sig till Versailles från Paris

Närbild av en fontän utanför slottet Versailles
Närbild av en fontän utanför slottet Versailles

Slottet Versailles har fått sitt namn från kommunen där det ligger, i södra utkanten av Paris, ca 45 minuter med bil. Slottet och trädgårdarna är förstås huvudattraktionen i Versailles, så det är lätt att ta sig dit med alla transportmedel och det är väl skyltat.

Ta dig till Versailles med privat transport

Organiserade rundturer i Versailles eller guidade turer i slottet och trädgårdarna inkluderar vanligtvis transport från centrala Paris. Du reser vanligtvis med privat buss från en central punkt i staden, men du kan också hitta mer exklusiva alternativ där du åker med bil eller i en välutrustad skåpbil.

Ta sig till Versailles med tåg

Detta är det enklaste alternativet. I Paris är tunnelbanan och RER-tågen perfekt integrerade och från vilken plats som helst i staden kan du ta dig till RER C, som är den linje som tar dig till Versailles och stannar vid slottet. Observera dock att linjen delar sig i slutet av linjen, så innan du sätter dig på tåget bör du kontrollera på skärmarna att slutstationen är Versailles-Rive Gauche och inte Saint-Quentin-en-Yvelines.

Ta dig till Versailles med buss

Det finns en buss, Versailles Express, som avgår från Eiffeltornet från tisdag till söndag och tar dig direkt till Palais. Den kostar 25 euro och går bara en eller två gånger om dagen, beroende på säsong. Av dessa skäl tenderar folk att välja bort den till förmån för stadslinje 171, som tar dig nära Versailleskomplexet till ett mycket lägre pris.

Att se i Versailles

Ett av de mest imponerande rummen i slottet Versailles
Ett av de mest imponerande rummen i slottet Versailles

Palatsets interiör

Slottet Versailles är huvudattraktionen i komplexet. Rundvandringen är tydligt markerad, så när du väl har kommit in genom huvudingången (Verge d'Honneur) är det lätt att gå igenom hela palatset utan att missa något. Det första som imponerar på dig är den lyx och den präktighet som varje hörn av detta palats utstrålar, men det som är riktigt intressant är att lära sig om historierna bakom varje rum.

Om du inte har bokat en guidad visning kan du gärna använda dig av den audioguide som du har rätt till med din biljett; den kommer att berätta otroliga historier om de personer som levde inom dessa murar, till exempel Ludvig XVI och Marie Antoinette. Jag försäkrar dig att du kommer att bli lika imponerad av de excentriska dragen hos det som en gång var den mäktigaste monarkin i Europa som av palatsets skönhet och dekoration.

Trädgårdarna

En klassisk fransk stil, en omsorgsfullt skött växtlighet, fontäner och statyer som dekorativa element och en yta på 800 hektar- det är vad Versailles trädgårdar är. Många vet inte att Versailles trädgårdar är gratis (utom när det är en föreställning) och att du inte behöver köpa en biljett till slottet för att komma in i dem.

Om du ska besöka slottet rekommenderar jag att du ser trädgårdarna efteråt eftersom du kan använda audioguiden; du kommer att älska berättelserna om fontänerna som pryder trädgården om du är en mytologifantast. Precis som slottet är Versailles trädgårdar inte bara en estetisk skönhet, utan en symbol för en epok och höjdpunkten för en politisk regim som var en av de mäktigaste i Europa.

Grand Trianon och Petit Trianon

Med den fullständiga biljetten (som jag rekommenderar att du köper eftersom den bara kostar två eller tre euro mer än den som bara täcker palatset och trädgårdarna) får du tillgång till dessa två oberoende palats som kallas trianons. Stilen i både dessa palats och de omgivande trädgårdarna skiljer sig från huvudpalatset och trädgårdarna, så om du tror att ett besök i dessa palats är "mer av samma sak" har du fel.

Grand Trianon är ett barockpalats som byggdes av Ludvig XIV som en plats för rekreation och som senare beboddes av många franska monarker och Napoleon. Palatsets dekoration är utsökt smakfull, men min favorit bland de två trianonerna är Petit Trianon.

Petit Trianon var en gåva från Ludvig XV till en av hans älskarinnor, men användes senare av Marie Antoinette för privat bruk. Palatsets insida ser ut som ett dockhus, men det mest charmiga är dess omgivningar, som kallas Queen's Village. Marie Antoinette byggde denna miniatyrby på landsbygden med en kvarn, en gård, en sjö och stugor med små grönsaksträdgårdar, utan något annat syfte än att vara ett dekorativt element för hennes nöjen.

Annes restips

Ta gott om tid på dig för att besöka trädgårdarna. De flesta människor koncentrerar sig på huvudområdet framför palatset, men om du utforskar lite längre bort kommer du att upptäcka unika och överraskande vinklar och vrår.

Planera ditt besök i Versailles

Fresker i Versailles slott
Fresker i Versailles slott

När ska du åka?

Oavsett när du åker till Versailles kommer det att finnas folk. Palatset är en av de viktigaste turistattraktionerna i Paris och besöks av åtta miljoner turister varje år. Det är dock så stort att du inte kommer att känna dig trångbodd, särskilt om du lämnar palatsets inre för eftermiddagen eller om du går in i de mer dolda delarna av trädgården.

Särskilda utställningar

På slottet Versailles hålls en musikshow i trädgården på tisdagar och på helgerna är fontänerna upplysta.Även om det är mer trångt är det värt att besöka komplexet på helgerna eftersom de upplysta fontänerna väcker trädgården till liv. När det gäller tiden på året är det bäst att planera ditt besök i Versailles en solig dag för att kunna njuta av den långa promenaden runt slottet.

Besökets varaktighet

När du besöker Versailles bör du boka din entrébiljett i förväg för att spara tid, annars kan du räkna med en minst två timmar lång kö under högsäsong. En rundvandring i palatset tar ungefär två timmar, särskilt om du använder audioguiden, vilket jag rekommenderar.

Därefter kan du besöka trädgårdarna och trianonerna så länge du vill, men det tar minst tre timmar att se hela parken. Allt som allt kan det ta en hel dag att se Versailles-komplexet, med resan fram och tillbaka, besöket av slottets inre, trädgårdarna och trianonerna.

Vad du ska ta med dig

Ryggsäckar och stora väskor får inte tas med in i slottet, utan måste lämnas vid biljettkontoret. Din väska måste också passera genom säkerhetskontrollen. Om du åker till Versailles på sommaren ska du ha med dig solkräm i bagaget eftersom du kan bli solbränd under besöket i trädgården och glöm naturligtvis inte bort din kamera.

I vissa rum i palatset är det inte tillåtet att fotografera eller ta bilder med blixt, men färgerna och växtligheten i trädgården är värda mer än en bild. Ta på dig bekväma skor eftersom du kommer att gå mycket och glöm inte att ta med dig vatten under besöket i trädgården.

Var man kan äta

I hela Versailles slottskomplexet finns olika matstånd och restauranger. Kan du gå ut och äta i omgivningarna och komma tillbaka? Jag rekommenderar det inte, eftersom det är ett onödigt slöseri med tid, eftersom det inte finns några restauranger i närheten som utmärker sig genom sin kvalitet eller sina priser som är högre än de restauranger som finns inne i palatset.

Det som du kan göra, och som inte alla känner till, är att picknicka i vissa delar av trädgården, så tveka inte om du besöker Versailles en dag med behagliga temperaturer.

Att åka till Versailles med barn

Barn har gratis inträde till Versailles och både slottet och trädgården är perfekt utformade för familjebesök. Det finns fler än en plats för barnen att springa runt på utanför komplexet, men inne i slottet kan de bli lite trötta på grund av rundturens längd.

Anas restips

Om du är osäker på vilken dag du ska åka till Versailles kan du se en musikshow i trädgården på tisdagar och fontänerna är upplysta på helgerna.

Om du är intresserad av slottet i Versailles kommer du också att gilla

Det finns inget i Paris som kan jämföras med slottet i Versailles. Det som ligger närmast i Europa är Schönbrunn Palace i Wien. Versailles är unikt, men om du vill lära dig mer om den absolutistiska monarkin och den franska revolutionens historia (vilket är vad du kommer att lära dig mest om under det här besöket) rekommenderar jag att du tar en av rundvandringarna i centrala Paris.

Det är där du får höra flest historier om stadens förflutna och du har många olika alternativ som du kan läsa i den här artikeln jag skrev om Paris-turer.

Om du känner för att upptäcka någon av stadens många symboler kan jag rekommendera Eiffeltornet, operan Garnier eller Louvren. Här är några av mina artiklar om ämnet om du är intresserad av att utforska några av alternativen: Eiffeltornets biljetter: hur man köper dem, hur mycket kostar de, bästa alternativet osv., Opera Garnier - Turer y Paris Louvre Museum Biljetter och turer: olika alternativ, var du kan köpa dem och mycket mer.