Versailles Dagsresor från Paris

Att besöka Versailles slott och se dess interiör och trädgårdar kommer att ta dig tillbaka i tiden. Så här tar du dig dit och hur mycket entrébiljetterna kostar

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minsta läsning

Versailles Dagsresor från Paris

Slottet i Versailles | ©Mat Reding

Att gå in i Versailles slott är att gå in i en annan värld. Alla de tidstypiska filmer vi har sett om Ludvig XIV, Marie Antoinette eller Ludvig XVI sammanfattas i de rika rummen och de vackra trädgårdarna.

Det finns flera typer av biljetter för att besöka slottet och dess trädgårdar, vissa inkluderar en guidad tur eller transport från Paris... Jag ska sammanfatta dem alla för att göra det lättare att välja:

Min favorit

Versailles dagstur från Paris med Palats guidad tur

Det mest prisvärda alternativet för att besöka Versailles från Paris

Upptäck Versailles och dess trädgårdar med en specialiserad guide. Resan sker med privatbuss från Paris.

Längd: från 5 till 7 timmar

Med denna guidade tur till Versailles kommer du att ansluta dig till gruppen från en av de tre upphämtningsplatser som bussen har i staden Paris och du kommer direkt till Versailles, där du kan hoppa över köerna vid slottet tack vare de biljetter som ingår i detta alternativ. Väl inne i slottet guidas ni genom rummen av er guide, som berättar de bäst bevarade hemligheterna och anekdoterna om slottet och dess konstruktion.

Ni får också en rundtur i dess imponerande trädgårdar, fontäner, statyer, blommor, färger... ett riktigt underverk.

Lunch ingår inte, men du kommer att ha tid att äta eller till och med köpa något där.

Varför jag gillar det här alternativet: med den här turen kan du besöka Versailles och dess trädgårdar utan att oroa dig för någonting, med en specialiserad guide.

Rekommenderas om... du föredrar att gå med i en organiserad grupp från början och bli hämtad i Paris med buss för att åka till Versailles och tillbaka.


Det mest ekonomiska alternativet

Versailles Palats Hoppa över linjen guidad tur

Det mest prisvärda alternativet för att besöka Versailles från Paris

Perfekt om du vill besöka Versailles med en expertguide men resa i din egen takt.

Längd: från 1 timme 30 minuter till 2 timmar 30 minuter

Versailles slott och trädgårdar ligger ca 50 långa minuter från Paris, men det är en så populär sevärdhet att det finns mycket bra förbindelser.

På denna guidade rundtur i Versailles med entré till slottet och trädgårdarna möter en lokal guide dig vid slottet, visar dig runt i trädgårdarna, berättar alla historier om denna historiska plats och ger dig sedan möjlighet att se slottet på din fritid efter den guidade rundturen. Observera att transfer till och från Paris inte ingår i denna tur, men du kommer snabbt och bekvämt till Versailles med tåg.

Motivering: Detta är det billigaste sättet att besöka Versailles slott och dess trädgårdar med en engelsktalande guide.

Rekommenderas om... du vill spara pengar på ditt besök och inte har något emot att resa med kollektivtrafik.


Besök Versailles med Paris Pass

Slottet i Versailles trädgårdar| ©Clark Van Der Beken
Slottet i Versailles trädgårdar| ©Clark Van Der Beken

Om du köper Paris Pass under ditt besök i den franska huvudstaden är inträdet till Versailles gratis som en del av Paris Museum Pass som ingår i detta paket. Det som inte ingår är återresan till Versailles eftersom Versailles ligger utanför stadskärnan, även om detta turistkort inkluderar tunnelbanan.

Om du vill veta mer om detta "turistkort" kan du läsa den här guiden som jag skrev om Paris-pass där jag också berättar om andra liknande kort med vilka du får gratis inträde till de viktigaste turistattraktionerna och museerna i Paris.

Den första söndagen i månaden är inträdet till Versailles gratis, men du bör kasta bort det under högsäsong eftersom den massiva tillströmningen av turister kan göra att du inte njuter av ditt besök.

Boka ditt Paris Pass

Hur man tar sig till Versailles från Paris

Närbild av en fontän utanför Versailles slott
Närbild av en fontän utanför Versailles slott

Slottet i Versailles har fått sitt namn från den kommun där det ligger, och det ligger i södra utkanten av Paris, ca 45 minuters bilresa från staden. Slottskomplexet och trädgårdarna är naturligtvis Versailles huvudattraktion, så det är enkelt och väl skyltat att ta sig dit med alla transportmedel.

Resa till Versailles med privat transport

Organiserade turer till Versailles eller guidade turer till slottet och trädgårdarna inkluderar vanligtvis transport från centrala Paris. Vanligtvis tar en privat buss dig från en central punkt i staden, men du kan också hitta mer exklusiva alternativ som tar dig med bil eller i en välutrustad skåpbil.

Ta dig till Versailles med tåg

Detta är det enklaste alternativet. I Paris är tunnelbanan och RER-tågen perfekt integrerade och från vilken punkt som helst i staden kan du ta RER C, som är den linje som tar dig till Versailles och stannar vid slottet. Tänk dock på att denna linje delar sig i slutet av linjen, så innan du kliver på tåget bör du kontrollera på skärmarna att slutstationen är Versailles-Rive Gauche och inte Saint-Quentin-en-Yvelines.

Ta dig till Versailles med buss

Det finns en buss, "Versailles Express", som avgår från Eiffeltornet från tisdag till söndag och tar dig direkt till slottet. Den kostar 25 euro och går bara en eller två gånger om dagen beroende på säsong; av dessa skäl tenderar folk att välja bort den till förmån för stadslinjen 171 som släpper av dig nära Versailles-komplexet till ett mycket lägre pris.

Boka din resa till Versailles från Paris

Vad finns att se i Versailles

Ett av de mest imponerande rummen i Versailles slott.
Ett av de mest imponerande rummen i Versailles slott.

Interiören i slottet

Versailles slott är huvudattraktionen i komplexet. Vägen dit är perfekt utstakad, så när du väl har gått in genom huvudentrén (Verge d'Honneur) är det lätt att gå igenom hela slottet utan att missa något. Det första som imponerar på dig är den lyx och flärd som varje hörn av palatset utstrålar, men det som verkligen är intressant är historierna bakom varje rum.

Om du inte har bokat en guidad tur, tveka inte att använda den audioguide som du har rätt till med din biljett; den kommer att berätta otroliga historier om de karaktärer som bodde innanför dessa väggar, som Louis XVI och Marie Antoinette. Jag försäkrar dig att du kommer att bli lika imponerad av excentriciteten hos det som en gång var Europas mäktigaste monarki som av palatsets skönhet och dess dekorationer.

Trädgårdarna

En klassisk fransk layout, omsorgsfullt skött vegetation, fontäner och statyer som dekorativa element och en yta på 800 hektar; det är vad trädgårdarna i Versailles är. Många vet inte att Versailles trädgårdar faktiskt är gratis (utom när det är en show) och att du inte behöver köpa en biljett till slottet för att komma in i dem.

Om du ska till slottet rekommenderar jag att du ser trädgårdarna efteråt eftersom du kan använda ljudguiden; du kommer att älska berättelserna om fontänerna som pryder trädgårdarna om du är ett fan av mytologi. Precis som slottet är Versailles trädgårdar inte bara estetiskt vackra, utan symboliserar också en epok och höjden av en politisk regim som var bland de mäktigaste i Europa.

Grand Trianon och Petit Trianon

Med den fullständiga biljetten (som är den jag rekommenderar att du köper, eftersom den bara kostar två eller tre euro mer än den som bara täcker palatset och trädgårdarna) får du tillgång till dessa två oberoende palats som kallas trianoner. Stilen på både dessa palats och de omgivande trädgårdarna skiljer sig från huvudpalatset och trädgårdarna, så om du tror att det är "mer av samma sak" att besöka dem så har du fel.

Grand Trianon är ett barockpalats som byggdes av Ludvig XIV som en plats för rekreation och som senare beboddes av många franska monarker och Napoleon. Inredningen i detta palats är utsökt smakfull, men mellan de två Trianon-salarna är min favorit Petit Trianon.

Petit Tri anon var en gåva från Ludvig XV till en av hans älskarinnor, men användes senare av Marie Antoinette för hennes eget privata bruk. Palatsets insida ser ut som ett dockskåp, men det som är mest charmigt är dess omgivningar, kända som Drottningbyn. Marie Antoinette byggde denna lantliga miniatyrby med en kvarn, en gård, en sjö och stugor med små grönsaksodlingar, utan något annat syfte än att fungera som ett dekorativt element för hennes nöjen.

Boka din resa till Versailles från Paris

Planera ditt besök till Versailles

Interiörfresker i slottet i Versailles
Interiörfresker i slottet i Versailles

När du ska åka

Oavsett när du åker till Versailles kommer det att vara trångt. Slottet är en av de viktigaste turistattraktionerna i Paris och besöks av åtta miljoner turister varje år. Det är dock så stort att du inte kommer att känna dig trängd, särskilt om du lämnar slottets inre för eftermiddagen eller om du går in i de mer dolda delarna av trädgårdarna.

Särskilda shower

På Versailles slott har man på tisdagar en musikshow i trädgårdarna och på helgerna lyser man upp fontänerna; även om det är mer trångt är det värt att besöka anläggningen på en helg eftersom de upplysta fontänerna ger liv åt trädgårdarna. När det gäller årstiden, planera ditt besök i Versailles för en solig dag för att njuta av den långa promenaden runt slottet.

Besökets varaktighet

På dagen för ditt besök i Versailles bör du boka din entrébiljett i förväg för att spara tid, annars kan du förvänta dig en kö på minst två timmar under högsäsong. Det tar ungefär två timmar att se slottets inre delar, särskilt om du använder audioguiden, vilket jag rekommenderar.

Därefter kan du besöka trädgårdarna och trianonerna hur länge du vill, men det tar inte mindre än tre timmar att se hela palatset. Allt som allt, mellan resan dit och tillbaka, besöket i palatsets inre, trädgårdarna och trianonerna, kan det ta dig en hel dag att se Versailles-komplexet.

Vad man bör ta med

Ryggsäckar och stora väskor är inte tillåtna inne i slottet; du måste lämna dem vid biljettkontoret. Din väska måste också passera genom säkerhetskontrollen. Om du åker till Versailles på sommaren bör du ta med solkräm i bagaget eftersom du kan bli solbränd under besöket i trädgårdarna och glöm naturligtvis inte din kamera.

I vissa rum i slottet får du inte ta bilder eller ta dem med blixt, men färgerna och växtligheten som du hittar i trädgårdarna är värda mer än en bild. Å andra sidan bör du ha bekväma skor eftersom du kommer att gå ganska mycket och glöm inte att ta med dig vatten under ditt besök i trädgårdarna.

Var man kan äta

I hela Versailles slottskomplex hittar du olika matstånd och restauranger. Kan du gå ut och äta i det omgivande området och komma tillbaka in? Jag rekommenderar inte det, eftersom du slösar bort onödig tid, eftersom det inte finns några restauranger i omedelbar närhet som sticker ut för sin kvalitet eller priser över dem du hittar inne i slottet.

Vad du kan göra, och inte alla känner till det, är att ha picknick i vissa delar av trädgårdarna, så tveka inte om du besöker Versailles en dag med behagliga temperaturer.

Resa till Versailles med barn

Barn har gratis inträde till Versailles och både slottet och trädgårdarna är perfekt anpassade för familjebesök. Det finns mycket för barnen att springa runt i utanför komplexet, men inne i slottet kan de bli lite tröttare på grund av den långa rundturen.

Om du är osäker på vilken dag du ska åka till Versailles, finns det en musikshow i trädgårdarna på tisdagar och fontänerna är upplysta på helgerna.

Boka din resa till Versailles från Paris

Om du är intresserad av Versailles slott kommer du också att gilla

Det finns inget i Paris som kan jämföras med Versailles slott. Faktum är att det närmaste i Europa är Schönbrunn Palace i Wien. Versailles är unikt, men om du vill lära dig mer om den absolutistiska monarkin och den franska revolutionens historia (vilket är vad du kommer att lära dig mest om under detta besök) rekommenderar jag att du tar en av vandringsturerna i centrala Paris.

Det är här du kommer att få höra de flesta berättelserna om stadens förflutna och du har ett brett utbud av alternativ som du kan läsa i den här artikeln som jag har skrivit om. Paris-turer.

Om du känner för att upptäcka en av stadens många symboler kan jag rekommendera (naturligtvis) Eiffeltornet, Garnieroperan eller Louvren. Här är några av mina artiklar i ämnet om du är intresserad av att utforska några av alternativen: Eiffeltornets biljetter: hur man köper dem, hur mycket kostar de, bästa alternativet osv., Opera Garnier - Turer y Paris Louvre Museum Biljetter och turer: olika alternativ, var du kan köpa dem och mycket mer.

Boka din resa till Versailles från Paris