Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Museumbiljetter

I Paris finns några av de viktigaste museerna i världen. Jag berättar vilka som är de mest värdefulla och hur du får tag på biljetter.

Ana Caballero

Ana Caballero

14 minsta läsning

Museumbiljetter

Louvre-museets exteriör | ©Chris Karidis

Museerna och kulturutbudet i Paris är ett av de största i Europa, så mycket att du ibland behöver en guide för att inte gå vilse bland det stora utbudet och för att kunna göra ett bättre val. Det är omöjligt att bara välja ett, men eftersom jag antar att din tid i Paris inte är oändlig, lämnar jag dig med en lista över de viktigaste museerna i staden så att du kan välja vilket eller vilka du ska ägna din tid åt.

1. Louvren

Vyer av pyramiden på Louvren
Vyer av pyramiden på Louvren

Det behöver inte presenteras; det är det typiska museet i Paris och en av de största konstsamlingarna i Europa. Jag rekommenderar att du bokar dina biljetter i förväg och väljer ett tidsintervall för att besöka museet (tidsintervallet gäller bara för entrén, när du väl är inne finns det ingen tidsbegränsning).

Annars riskerar du att biljetterna till Louvren blir slutsålda på grund av tillströmningen av besökare och att du måste vänta i långa köer. Därför rekommenderar jag att du bokar en allmän biljett till Louvren utan köer.

Louvrens samling är så enorm att du kan tillbringa så mycket tid som du vill, med verk som Leonardo Da Vincis La Gioconda, Delacroix' Friheten som leder folket, Venus de Milo, Veroneses Bröllopet i Kana, Segern i Samothrake och en imponerande samling egyptisk konst.

Hoppa över linjen vid entrén med audioguide

Om du är intresserad av Louvren kan du läsa den guide som jag har skrivit om Louvren. Paris Louvre Museum Biljetter och turer: olika alternativ, var du kan köpa dem och mycket mer. Du kan också besöka Louvren i din egen takt med en audioguide, så att du kan förstå detaljerna i det du ser när du går runt i den otroliga byggnaden.

Guidad tur

Men det finns utan tvekan ett alternativ som för mig är det mest rekommenderade. Om du vill njuta på djupet av det visuella spektaklet framför dig rekommenderar jag en guidad tur på 100 % av Louvren; när en professionell person förklarar de viktigaste verken på museet kan du njuta av och lära dig dubbelt så mycket på halva tiden.

Familjealternativ

Om du reser med din familj och funderar på att hoppa över Louvren för att du reser med barn: gör det inte! Om du besöker museet med barnen på egen hand kan de bli uttråkade om de tillbringar för många timmar där inne, men du har möjlighet att hyra ett besök med en audioguide som är speciellt anpassad för barn och som väcker deras intresse för konst och kultur.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: mån, tor, lördag och söndag kl. 9.00-18.00 X och fre kl. 9.00-21.45.
 • Sista dag: tisdag
 • Rekommenderad besökstid: 3,5 timmar.
 • Hur man tar sig dit: Metro Palais Royal, Musée du Louvre

Jämför biljetter till Louvren

2. D'Orsay-museet

Klockan på Musée d'Orsay
Klockan på Musée d'Orsay

Jag har svårt att vara objektiv när det gäller detta museum eftersom det är mitt favoritmuseum av alla museer i Paris. De impressionistiska målningarna av Monet och gipsreplikan av Rodins Helvetesport är mina favoritverk, och till dessa ska läggas de underverk som skapats av konstnärer som Cézanne och Gauguin.

Storleken på museet, som är uppdelat på två våningar, och den sidoordnade och ordnade uppdelningen av rummen gör att du kan njuta av museet utan att vara trångbott och i lugn och ro. Dessutom gör ljuset i huvudgalleriet och den fridfulla atmosfären detta till en mycket speciell plats.

Guidad tur

I mitt fall föredrar jag att njuta av det på egen hand, men uteslut inte en guidad tur på Musée d'Orsay, som ger dig all information du behöver för att bli förälskad i museet och konstverken som det innehåller.

Entré med audioguide och kryssning ingår

Om du besöker museet för första gången, tveka inte att ta audioguiden. Konstverken på Musée d'Orsay har en fantastisk lärdom bakom sig. Ett starkt rekommenderat alternativ för att förlänga upplevelsen av att besöka detta museum är att avsluta dagen med en kryssning på Seine.

Det finns ett kombinerat alternativ för båda aktiviteterna, inträde till museet med audioguide och kryssning på Seine, vilket är mycket förmånligt om du är intresserad av båda aktiviteterna.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: Tisdag till söndag 9.30-18.00 Torsdag till 21.45.
 • Sista dag: måndag
 • Rekommenderad besökstid: 2 timmar
 • Hur man tar sig dit: St-Germain des-Prés-området, tunnelbana Solférino.

Boka dina biljetter till Musée d'Orsay

3. Georges Pompidou

Centre Georges Pompidou| ©Chris Waits
Centre Georges Pompidou| ©Chris Waits

Museet för samtidskonst i Paris är ett av de mest originella museerna i Europa och en av de största samlingarna av samtidskonst i världen. Pompidou-museet har en mycket speciell arkitektur och är indelat i fyra våningar (ytterligare två våningar är avsedda för tillfälliga utställningar) där du kan se verk av Duchamp, Kandinsky, Picasso och Matisse.

Älskare av samtida konst kommer att njuta av de viktigaste verken, men även de som är mindre bekanta med denna disciplin kommer att uppskatta denna viktiga referens i Paris på grund av samlingens originalitet.

Organisera ditt besök

De rymliga rummen på Pompidou-museet gör att du kan uppleva ett besök bortom folkmassorna. Om du reser med barn och bara måste välja ett museum att ta med dem till, välj Pompidou. Kontakten med konsten blir mycket roligare och närmare dem än på "vanliga" museer och väcker deras nyfikenhet.

Det är ovanligt med långa köer till Pompidou, men du kan också köpa biljetter i förväg på Pompidous webbplats.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: onsdag till måndag kl. 11-21.
 • Sista dag: tisdag
 • Rekommenderad besökstid: 2 timmar
 • Hur man tar sig dit: Beauborg- och Les Halles-området, tunnelbana Rambuteau.

Boka en privat guidad tur på Pompidou-museet

4. Rodin-museet

Rodin-museet| ©Angela n.
Rodin-museet| ©Angela n.

Oavsett om du känner till Rodins verk eller aldrig har sett någon av hans skulpturer måste du besöka detta museum. Samlingen av 400 konstverk som finns i en historisk 1700-talsherrgård blandas med de verk som visas i de vackert anlagda trädgårdarna, där du kan strosa runt utan att det är trångt och utan att ha bråttom.

Som alltid rekommenderar jag att du köper din biljett till Rodin-museet i förväg så att du kan komma dit och njuta av det.

Varför jag gillar det här museet

Rodin-museet är en fristad bland museerna i Paris, en frisk fläkt där naturens grönska blandas med skulpturer som Helvetets portar, Balzac, Borgarna från Calais eller Tänkaren. När du kommer ut från det här besöket kommer du inte att känna dig som en stor folkmassa; Eiffeltornet ligger bara en kort promenad bort, jag rekommenderar att du åker dit och lägger dig tillbaka och tar in omgivningarna på Champs de Mars.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: Från 10:00 till 17:45, onsdag till 20:45.
 • Sista dag: måndag
 • Rekommenderad besökstid: En och en halv timme.
 • Hur man tar sig dit: Les Invalides-området, tunnelbanestationen Varenne.

Hitta biljetter till Paris museer

5. Musée de l'Orangerie

Museet Orangeriet| ©Jon
Museet Orangeriet| ©Jon

Om du gillar impressionistisk måleri är det här museet där du kan se impressionistiska och postimpressionistiska verk av Matisse, Picasso, Renoir och Cézanne. Orangeriet ligger nära Louvren i Tuilerieträdgården och är ett litet och specialiserat museum (du känner igen det på att det ser ut som ett grekiskt tempel), men det är ändå ett av de mest besökta museerna i Paris och ett av de mest framstående i staden.

Du kanske har sett Monets målning av näckrosorna (den som han målade upp till 250 gånger i sin strävan efter perfektion); åtta av dessa verk finns på detta museum. För att du inte ska gå miste om något, se till att du köper din biljett till Musée de l'Orangerie i förväg.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: 9:00-18:00
 • Stängt: tisdagar och vissa helgdagar
 • Rekommenderad besökstid: En timme
 • Hur man tar sig dit: Les Tuilleries-området, tunnelbana Concorde

Boka dina biljetter till Musée de l'Orangerie

6. Picassomuseet

Picassomuseets målning| ©Carsten Sprotte
Picassomuseets målning| ©Carsten Sprotte

Den spanska konstnären, som var en av kubismens främsta företrädare, har alltid haft Paris som sitt andra hem. Om du tar en guidad tur i Montmartre-kvarteret kan du upptäcka de platser som han besökte under sin vistelse i den franska huvudstaden och mer än en anekdot om konstnären. Därför är det nödvändigt att det finns ett museum som är tillägnat hans personlighet i Paris, närmare bestämt i stadsdelen Marais (en stadsdel som för övrigt är väl värd ett besök).

Även om det inte är den största befintliga samlingen av konstnären är de verk och den dokumentation som samlats i detta museum fortfarande ett fönster till det spanska geniets liv och arbete. Dessutom kan du med din biljett till Picassomuseet också beundra verk av Matisse, Miró, Derain och Cézanne som ingick i konstnärens egen samling.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: M, T, Th, Th och F från 11:30 till 18:00, lördag, söndag och helgdagar 9:30 till 18:00.
 • Sista dag: måndag
 • Rekommenderad längd på besöket: En timme
 • Hur man tar sig dit: Le Marais-området, tunnelbana St Paul

Hitta biljetter till Paris museer

7. Museet för det stora kriget

Uniformer från första världskriget| ©John Coster
Uniformer från första världskriget| ©John Coster

Du måste lämna Paris centrum för att se detta museum om första världskriget, men om du är särskilt intresserad av denna del av historien är det värt att köpa en biljett till museet om det stora kriget, där du kan se totalt 70 000 historiska föremål och dokument.

Samlingen startades av en privat historiker, Jean-Pierre Verney, som samlade in föremålen under 50 år, som sedan köptes av Pays de Meaux, som nu är museets hemvist. En av fördelarna med detta museum är att det är anpassat så att även barn kan besöka det och på ett interaktivt sätt lära sig lite mer om denna viktiga period i Europas historia.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: 9:30-18:00
 • Sista dag: tisdag
 • Rekommenderad längd på besöket: En timme
 • Hur man tar sig dit: Utanför Paris (Meaux)

Hitta biljetter till Paris museer

8. Vinmuseet

Underjordisk källare
Underjordisk källare

Alla konstverk i Paris står inte på en piedestal eller i en ram. Stadens kulturella arv är också något att beundra, och inom detta arv finns den franska vintraditionen. I detta museum får du lära dig mer om vin, hur det framställs och hur viktigt det är i den franska huvudstaden. I inträdet till vinmuseet ingår även en vinprovning.

Vinmuseet ligger nära Eiffeltornet och dess gallerier är byggda på platsen för de gamla stenbrotten i Passy.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: Tisdag till lördag från 10:00 till 18:00.
 • Stängt: måndag och söndag
 • Rekommenderad besökstid: En timme
 • Hur man tar sig dit: Quartier Chaillot, tunnelbana Passy.

Hitta biljetter till Paris museer

9. Les Invalides (Musée de l'Armée)

Napoleons grav| ©Dennis Jarvis
Napoleons grav| ©Dennis Jarvis

Frankrike är ett land som lägger stor vikt vid sin militärhistoria, vars framgångar förkroppsligas i figuren Napoleon. Vid ett besök på Musée des Invalides, som ligger i hotellet med samma namn, får du lära dig mer om det europeiska politiska landskapet samtidigt som du tittar på samlingen av rustningar, krigsmålningar, vapen och andra föremål med anknytning till den franska revolutionen och andra världskriget.

Besöket omfattar även domkyrkan där Napoleons grav ligger.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: Varje dag från 10:00 till 18:00.
 • Stängningsdagar: Vissa helgdagar
 • Rekommenderad besökstid: En och en halv timme.
 • Hur man tar sig dit: Les Invalides-området, tunnelbanestationen Invalides.

Hitta biljetter till Paris museer

10. Montmartre-museet

Montmartre Museum Hall| ©Shadowgate
Montmartre Museum Hall| ©Shadowgate

Den impressionistiske målaren Auguste Renoir bodde i det som nu är Musée Montmartre, vilket är anledningen till att de fantastiska trädgårdarna som omger museet (med utsikt över en hemlig vingård) fortfarande bär hans namn. Detta museum är tillägnat nostalgi; nostalgi som är uppdelad mellan Renoirs liv och kärnan i Montmartre-kvarteret som inspirerade konstnären under en av de viktigaste konstnärliga perioderna i hans karriär.

På Musée de Montmartre är det viktigaste inte konstverken (som också finns där) utan historien om ett kvarter och en epok, historien om Paris konstnärliga bohemia. Om du har blivit förälskad i berättelserna om denna plats och de människor som levde där, rekommenderar jag att du besöker Montmartre-museet och tar dig tid att ta till dig allt som museet har att berätta.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: Varje dag från 10:00 till 19:00.
 • Stängningsdagar: Vissa helgdagar
 • Rekommenderad besökstid: En och en halv timme.
 • Hur man tar sig dit: Montmartre-området, tunnelbana Abbesses

Hitta biljetter till Paris museer

11. Museet Petit Palais

Petit Palais| ©Edgardo W. Olivera
Petit Palais| ©Edgardo W. Olivera

Petit Palais-byggnaden, som ligger i början av Avenue des Champs Elysées, rymmer konstverk från antiken till början av 1900-talet och är känd som Paris stads Musée des Beaux-Arts.

Det är gratis att besöka den permanenta samlingen, men den mest intressanta delen av museet är de tillfälliga utställningarna. Det är också värt att ta en titt på själva byggnaden och promenera i den fridfulla trädgården.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: Varje dag från 10:00 till 18:00.
 • Stängt: Måndagar och vissa helgdagar
 • Rekommenderad besökstid: En timme
 • Hur man tar sig dit: Champs-Elysées-området, tunnelbanestation Champs-Elysées Clemenceau.

Hitta biljetter till Paris museer

12. Musée Grevin (vaxmuseum)

Figur av Albert Einstein, Grevin-museet| ©Vijay Krishna
Figur av Albert Einstein, Grevin-museet| ©Vijay Krishna

Varje större stad har ett vaxmuseum där de stora personligheterna i stadens historia finns representerade. Paris är inget undantag, och i Paris är vaxmuseet (Musée Grevin) ganska lyckat, med det spektakel som du hittar i Galerie des Mirages.

Ryan Gosling, Marilyn Monroe, Ludvig XIV och Mozart är några av de personer som finns representerade i museet. Detta är ett av de roligaste familjebesöken, men jag rekommenderar att du bokar biljetter till Grevin Museum i förväg för att undvika köerna vid ingången.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: måndag, måndag, tisdag, torsdag och fredag 10.00-18.00, lördag och söndag 9.30-19.00.
 • Stängningsdagar: Vissa helgdagar
 • Rekommenderad besökstid: En och en halv timme.
 • Hur man tar sig dit: Quartier de L'Opéra, tunnelbana Richelieu Drouot.

Hitta biljetter till Paris museer

13. Museum för illusioner

Optisk effekt| ©Fran Parra Carrión
Optisk effekt| ©Fran Parra Carrión

På det här museet kommer du inte att se konstverk eller lära dig om historia. På det här museet kommer du att ha roligt och du kommer att bli förvånad över vad dina egna sinnen kan lura dig. Illusionsmuseet är, som namnet antyder, inriktat på optiska fenomen och intellektuella utmaningar.

Den här upplevelsen, som också kan göras i städer som New York, Shanghai, Toronto och Dubai, är idealisk att dela med vänner eller barn. Om du vill ta en paus mellan besöken på din resa till Paris kan du boka biljetter till Illusionsmuseet och få en annorlunda upplevelse.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: Måndag till fredag från 10:00 till 20:00.
 • Stängningsdagar: lördagar och söndagar
 • Rekommenderad besökstid: En timme
 • Hur man tar sig dit: Beauborg- och Les Halles-området, tunnelbanestationen Étienne Marcel.

Hitta biljetter till Paris museer

14. Chokladmuseet

Choklad, barer och kakao| ©Tetiana Bykovets
Choklad, barer och kakao| ©Tetiana Bykovets

Det är bäst att du inte går hungrig till det här museet, för då riskerar du att få en sockerrus. Ett besök på Chokladmuseet i Paris inkluderar en provsmakning av så mycket choklad som du vill och hjälper dig att lära dig om historien bakom en av Frankrikes mest kända sötsaker och naturligtvis om hur den tillverkas.

En en och en halv timme lång audioguidad rundtur, som du kan boka online, kommer att få dig att vattnas i munnen under besöket.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: Varje dag från 10:00 till 18:00.
 • Stängningsdagar: nyår och jul
 • Rekommenderad besökstid: En och en halv timme.
 • Hur man tar sig dit: Quartier de L'Opéra, tunnelbanestationen Grands Boulevards.

Hitta biljetter till Paris museer

15. Museet Carnavalet

Carnavalet-museets innergård
Carnavalet-museets innergård

Det finns gastronomiska museer, museer med konstverk, museer om stadens invånare, krigsmuseer... Naturligtvis måste det också finnas ett museum som berättar om Paris stads utveckling från dess födelse till idag.

Carnavalet-museet ligger i Marais-distriktet och rymmer alla slags konstverk, modeller, möbler och andra föremål som har med den franska huvudstadens historia att göra. Ett rekommenderat besök för alla som är nyfikna på hur ljusstaden blev som den är idag.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: Tisdag till söndag från 10:00 till 18:00.
 • Sista dag: måndag
 • Rekommenderad besökstid: En timme
 • Hur man tar sig dit: Le Marais-området, tunnelbana St Paul

Hitta biljetter till Paris museer

16. Palais de Tokyo

Palais de Tokyo Utställning| ©Chiara
Palais de Tokyo Utställning| ©Chiara

Låt dig inte förvirras av namnet: i detta museum får du inte lära dig om Japans historia, men du kommer ändå att få se viktiga delar av modern och samtida konst som liknar dem som finns på Pompidou-museet. Palais de Tokyo har en mindre samling än sin storebror, men är lika intressant.

Museet Palais de Tokyo är ett centrum för konstnärligt skapande, där visuell konst, mode och musik har sin plats. Ett av de mest originella och nödvändiga besöken för konstälskare som söker något nytt och utöver det vanliga.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: Varje dag från 12:00 till 23:55.
 • Sista dag: tisdag
 • Rekommenderad besökstid: En timme
 • Hur man tar sig dit: Quartier Chaillot, tunnelbana Léna.

Hitta biljetter till Paris museer

17. Museet för modern konst

Museet för modern konst, Paris| ©Fred Romero
Museet för modern konst, Paris| ©Fred Romero

Det är gratis att besöka den permanenta samlingen på detta museum, som ligger i en av flyglarna i Palais de Tokyo. Musée d'Art Moderne fokuserar på 1900-talets måleri och därmed på trender som surrealism, dadaism, fauvism och kubism av konstnärer som Modigliani, Picasso, Matisse och Braque.

Museum of Modern Art tenderar att gå obemärkt förbi av de flesta, men jag försäkrar dig att det är väl värt ett besök.

Intressanta detaljer

 • Öppettider: Tisdag till söndag från 10:00 till 18:00, torsdag till 22:00.
 • Sista dag: måndag
 • Rekommenderad besökstid: En timme
 • Hur man tar sig dit: Quartier Chaillot, tunnelbana Léna.

Hitta biljetter till Paris museer

Paris Museum Pass

Om du älskar museer och efter att ha läst den här listan redan har skrivit in flera i din reseplan rekommenderar jag att du investerar i Paris Museum Pass, ett stadspass som ger dig fri entré till alla museer utan köer under 2, 4 eller 6 dagar i följd, beroende på vilket pass du väljer.

Organisera dig utifrån den tid du har på dig att se staden (museerna är bara en del av allt som finns att se i Paris), storleken på de museer du vill se och de områden där de ligger. När du har detta i åtanke tror jag att Paris Museum Pass kan löna sig om du har flera museer på listan som du vill se under ditt besök.

Anas resetips

I Paris är museer vanligtvis stängda på måndagar och tisdagar. Tänk på detta när du planerar ditt besök.

19. Andra sevärdheter

Om du, utöver de kulturella erbjudanden som Paris har att erbjuda, känner att du vill avsluta ditt besök i Ljusets stad med en mer avslappnad attraktion, är det alltid ett bra alternativ att klättra upp i Eiffeltornet och njuta av den otroliga utsikten över staden från toppen. Jag lämnar er med denna artikel som jag skrev om Eiffeltornets biljetter: hur man köper dem, hur mycket kostar de, bästa alternativet osv. så att du kan läsa alla detaljer som du behöver veta när du planerar ditt besök.

Om du däremot känner för att koppla av medan du ser stadens mest otroliga byggnader är en kryssning på Seine ett utmärkt alternativ. Jag har också skrivit en guide om Seinefloden - Kryssningar att berätta allt du behöver veta. Bon voyage!