Bästa matlagningskurser i Paris

Gillar du att laga mat? Då finns det inget bättre än en matlagningskurs för att lära dig att göra några av de klassiska bakverksklassikerna från Paris: ta på dig förklädet och följ med mig för att lära dig av erfarna konditorer i Paris!

Verónica Álvarez

Verónica Álvarez

8 minsta läsning

Bästa matlagningskurser  i Paris

Paris | ©Elina Sazonova

Paris är världsberömt, bland annat för kvaliteten på sina bröd och desserter. En av de bästa sakerna att göra i Paris om du gillar att laga mat är att delta i en kurs i konditori eller bakning. När du återvänder till din stad kommer du att kunna laga dessa delikatesser till din familj och dina vänner och även visa dem att du lärt dig hemligheterna kring deras tillagning med kunniga professionella kockar.

Denna typ av aktivitet är också ett utmärkt sätt att njuta av Paris med dina barn, de små kommer att älska att få smutsa ner händerna i ett professionellt kök och göra läckra efterrätter som de kan äta efteråt. De kommer också att få veta hur vardagen ser ut i ett parisiskt konditori eller bageri och hur de professionella maskinerna fungerar och hur man använder de olika köksredskapen. Följ med mig på denna tur till de bästa matlagningskurserna i Paris.

1. Matlagningskurs i Paris: lär dig att göra macarons

Macarons| ©Anne Laurence
Macarons| ©Anne Laurence

Macarons är en av specialiteterna i det franska konditoriet. Macarons historia går långt tillbaka i tiden, eftersom de serverades vid kungliga bröllop redan på 1400-talet.

Macarons är ett tydligt exempel på den förfining och omsorg med vilken fransmännen närmar sig sina traditionella bakverk. Barn kan inte motstå dessa läckra godsaker, så om du reser med dina små barn är det en bra idé att ha en matlagningskurs för att lära sig att göra dem. När ni kommer hem kan de replikera receptet och bjuda sina vänner på något.

Under denna tre timmar långa kurs får du en instruktör som steg för steg lär dig hur du gör läckra macarons, som du sedan kan återskapa hemma. Efter att ha gjort dina macarons kan du smaka på dem med en kopp te eller kaffe. I upplevelsen ingår allt material, välkomstdrink, kaffe och en låda med cirka 20 macarons som du har gjort själv!

Intressanta detaljer om den här upplevelsen

  • Pris: från cirka 120 euro per person.
  • Varaktighet: cirka 3 timmar.
  • Transportmedel: Du måste ta dig till platsen för lektionen på egen hand, du kan åka buss, tunnelbana, taxi eller bil.
  • Fördelar med detta alternativ: Inkluderar välkomstdrink, kaffe och macarons som du bakar.
  • Nackdelar med detta alternativ: lektionerna är inte på spanska.

2. Bakom ridån i ett Boulangerie: en utflykt till ett franskt bageri i Paris

Boulangerie bageri| ©Juan Antonio Segal
Boulangerie bageri| ©Juan Antonio Segal

Det bageri du ska besöka ligger i det pittoreska kvarteret Montmartre. På den här utflykten får du lära dig alla hemligheterna i ett traditionellt parisiskt bageri där du får se hur de tillverkar några av sina mest ikoniska bröd som baguetten. Du kommer att upptäcka på nära håll hur det fungerar och vilken dynamik som ligger bakom tillverkningen av de klassiska franska bröden.

Under detta besök på en timme får du i en avslappnad atmosfär se hur allt fungerar och du får en nybakad baguette och en croissant som gåva. I det här fallet är klassen inte praktisk, du kommer inte att laga mat, men du får se hur bageripersonal gör det. Du får möjlighet att se och lära dig hur den industriella utrustning som används i dagens professionella bagerier fungerar.

Intressanta detaljer om den här upplevelsen

  • Pris: från cirka 34 euro per person.
  • Varaktighet: cirka 1 timme.
  • Transportmedel: Du måste ta dig dit på egen hand, antingen med buss, tunnelbana, taxi eller bil.
  • Fördelar med det här alternativet: Du får se bagarmästarna arbeta i realtid under bageriets öppettider.
  • Nackdelar med detta alternativ: Du kan inte baka själv.

3. Upptäck Paris genom en workshop om baguetter och croissanter

Workshop om baguetter och croissanter| ©Viator
Workshop om baguetter och croissanter| ©Viator

I den här underbara aktiviteten får du inte bara se en skicklig parisisk bagare i aktion, utan du kommer också att baka dina egna baguetter och croissanter enligt recept som har gått i arv genom generationer.

De kommer att lära dig alla hemligheter så att du kan göra dina egna baguetter och croissanter när du kommer hem. Om du känner till baguettens historia kommer du att förstå varför detta bröd har varit så nära knutet till Frankrikes historia i århundraden och varför det har fått den berömmelse det har idag.

Grupperna är små för den här upplevelsen, med högst 8 personer för att säkerställa att du får personlig uppmärksamhet från din instruktör.

Du kommer också att lära dig hur man väljer de bästa ingredienserna och naturligtvis hur de olika industrimaskinerna i köket fungerar och vad de används till, samt hur man använder de viktigaste redskapen i ett professionellt bageri på rätt sätt.

Du kommer att få smaka på olika croissanter och bröd som du tar med dig för att njuta av senare.

Intressanta detaljer om den här upplevelsen

  • Pris: från 120 euro per person ungefär.
  • Varaktighet: cirka 2 timmar.
  • Transportmedel: Du måste ta dig dit med egna medel, bil, tunnelbana, buss eller taxi.
  • Fördelar med detta alternativ: Det är en praktisk klass som gör att du lär dig recepten så att du kan återskapa dem senare så många gånger du vill.
  • Nackdelar med detta alternativ: aktiviteten finns inte tillgänglig på spanska.

4. Lär dig att göra franska macarons i Paris

Tillagning av franska macarons| ©Nico
Tillagning av franska macarons| ©Nico

I den här klassen får du lära dig steg för steg hur du förbereder de bästa macarons i fransk stil. Du kommer att delta i valet av de typer av macarons som ska tillagas under klassen tillsammans med de andra deltagarna i upplevelsen.

Aktiviteten äger rum i kockens personliga lägenhet, i en avslappnad atmosfär och i grupper på högst 8 personer, så aktiviteten är mycket personlig och du får möjlighet att reda ut eventuella tvivel om ingredienserna och tillagningen.

Denna kurs ger dig möjlighet att lära dig att tillaga macarons på samma sätt, med utrustning och redskap som liknar dem du kanske har hemma och inte med professionell utrustning.

Efter denna detaljerade kurs på tre timmar får du med dig en låda full av läckra macarons och receptet som du kan dela med dig av till dina vänner. I priset för upplevelsen ingår användning av alla redskap och all utrustning samt lådan med macarons som du tar med dig hem i slutet av klassen.

Om du är sötsugen och macarons inte räcker till för dig kan du försöka tillfredsställa ditt dessertbehov genom att besöka ett av de bästa creperierna i Paris, du kommer inte att ångra det, Paris är en stad som har så många delikatesser att erbjuda att du kommer att vilja prova dem alla.

Intressanta detaljer om denna upplevelse

  • Pris: från cirka 120 euro per person.
  • Varaktighet: cirka 3 timmar.
  • Transportmedel: Du måste ta dig dit på egen hand, men det är inte komplicerat eftersom lägenheten ligger i centrala Paris och om du följer dessa tips om hur du tar dig runt i Paris blir det ännu enklare.
  • Fördelar med det här alternativet: Det ingår husgeråd och det är i små grupper.
  • Nackdelar med detta alternativ: det är inte en aktivitet på engelska.

5. Rundtur bakom kulisserna i Paris konditori

Matlagningskurs| ©Jeff Hester
Matlagningskurs| ©Jeff Hester

När du anländer till konditoriet får du njuta av en typisk fransk frukost (ingår i priset för rundturen) och sedan sätta dig i arbete, under en parisisk bagarmästares vaksamma blick. Du får lära dig vilka ingredienser som behövs för att skapa baguetter, croissanter och pain au chocolates med traditionell stil, textur och smak.

Du får lära dig att baka några av klassikerna i det traditionella franska bageriet med alla de hemligheter som bara proffs känner till, samt hur du väljer de ingredienser som passar bäst för den typ av bröd du ska baka.

Din lärare kommer också att förklara och ge dig de bästa tipsen om tillagningsmetoder, t.ex. idealiska tider och temperaturer, så att du när du kommer hem kan baka de bästa baguetter och croissanter och pain au chocolat för att dela med din familj.

Baguetter, croissanter och pain au chocolat är de tre franska bageriklassikerna som alla matintresserade bör veta hur man tillagar. Ta tillfället i akt och lär dig att tillaga dessa tre delikatesser enkelt och med hjälp av ett proffs, och skryt sedan för dina vänner om de kulinariska färdigheter du lärt dig under din resa.

Intressanta detaljer om den här upplevelsen

  • Pris: från cirka 80 euro per person.
  • Varaktighet: cirka 2 timmar.
  • Transportmedel: Du måste komma fram på egen hand, tunnelbana, buss, bil eller taxi.
  • Fördelar med detta alternativ: Klassen är på spanska, så du kan svara på eventuella frågor på ditt eget språk.
  • Nackdelar med detta alternativ: grupperna är stora, upp till 27 personer.

Boka en rundtur i Paris konditorier

6. Matlagningskurs i Paris: Choklad-Eclairs och gräddpapper

Éclair| ©David Lebovitz
Éclair| ©David Lebovitz

Den här upplevelsen fokuserar på tillagning av två franska bakverksklassiker, choklad eclairs och gräddpapper.

Du får lära dig att tillaga dessa gourmetdelikatesser av en professionell fransk konditor, enligt traditionella franska recept som är svartsjukt bevakade.

Din lärare kommer att lära dig steg för steg hur man gör chouxdegen och chantillygrädden genom tydliga och detaljerade förklaringar. Om du redan har försökt göra eclairs och gräddpapper hemma vet du att dessa recept är lite komplicerade och har några små hemligheter som inte finns i receptböckerna.

Misströsta inte om eclairerna ändå inte blir perfekta, för i den här kursen får du lära dig alla hemligheter du behöver för att göra dem precis som de som görs av professionella bagare.

I slutet av kursen kommer du att kunna ta med dig originalrecepten hem så att du kan baka dem igen utan problem. När du har avslutat denna unika kulinariska upplevelse får du med dig några eclairs eller gräddpapper som du kan njuta av senare med ett gott kaffe.

Intressanta detaljer om den här upplevelsen

  • Pris: från cirka 106 euro per person.
  • Varaktighet: cirka 3 timmar.
  • Transportmedel: Du måste komma fram på egen hand, buss, taxi, bil eller tunnelbana.
  • Fördelar med detta alternativ: Du får lära dig att laga två recept som inte brukar finnas på matlagningsresor.
  • Nackdelar med det här alternativet: Det är ingen lektion i spanska.

Så här bokar du en matlagningskurs i Paris

Boka din resa| ©Vlada Karpovich
Boka din resa| ©Vlada Karpovich

Den här typen av aktivitet erbjuds vanligtvis inte i hotellens receptioner, utan du bör leta efter dem på en onlineplattform för resor och turism som är specialiserad på att sälja upplevelser av den här typen.

Den här typen av onlineföretag har vanligtvis i sin portfölj av resor, förutom de bästa gastronomiska turerna i Paris, flera alternativ av kulinariska klasser med inriktning på klassikerna inom gastronomi, konditori och traditionellt bageri i Paris.

Förutom att kunna hitta den typ av matlagningskurs du vill ha kan du på dessa plattformar också se ett stort antal upplevelser och turer som erbjuds av lokala guider och som i allmänhet ligger utanför hotellkretsarna eftersom det är personliga upplevelser som erbjuds av privata guider. Jag rekommenderar att du surfar runt på dessa webbplatser för att se alla olika alternativ du kan hitta.

Varför är det tillrådligt att ta en matlagningskurs i Paris?

Matlagningskurser| ©Elaine
Matlagningskurser| ©Elaine

För alla matlagningsentusiaster är det en dröm som går i uppfyllelse att lära sig av lokala proffs hur man tillagar några av de klassiska bakverk och bakverk från ett av världens mest ikoniska kök. Du kan se många recept på internet, men det är inte samma sak som att lära sig steg för steg tillreda typiska franska recept av riktiga proffs.

Genom en matlagningskurs lär du dig inte bara att laga en viss typisk maträtt, utan genom en sådan upplevelse lär du dig ännu mer om kulturen, sedvänjorna och egenheterna hos folket i Paris.

Om du inte är ett stort fan av matlagning och inte är särskilt skicklig, kan ett deltagande i en matlagningskurs i Paris ge dig andra verktyg och kunskaper som du inte kan lära dig genom receptböcker och kanske väcka den gourmet som du har gömt inom dig.

Jag älskar gastronomi och när jag besöker en ny stad deltar jag alltid i en matlagningskurs, om jag har chansen. Inte bara för att lära mig receptet, utan framför allt för att jag vill lära mig mer om den lokala kulturen och interagera med lokalbefolkningen på ett avslappnat och autentiskt sätt som bara kan uppnås genom något som går bortom kulturella skillnader: mat.