Opera Garnier - Turer

Att besöka insidan av Parisoperan utan att behöva betala för att se en föreställning är möjligt: jag berättar hur du gör en backstage-tur.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minsta läsning

Opera Garnier - Turer

Opera Garnier | ©Caleb Maxwell

Trots sin oändliga lista över spektakulära monument är kanske Paris största landmärke operahuset. Numera är det möjligt att besöka operan utan att betala för en föreställning, så det finns ingen ursäkt för att missa det.

Köp biljetter till Opéra de Garnier

Flygfoto över baksidan av operahuset
Flygfoto över baksidan av operahuset

Om du väljer att köpa biljetter till Operan online rekommenderar jag att du gör det i god tid. Barn under 10 år och innehavare av Paris Pass har gratis inträde.

Även om Parisoperan är öppen från måndag till söndag kan det förekomma särskilda stängningsdagar som du kan kontrollera på den officiella webbplatsen.

Gå på en föreställning på Parisoperan

Det är en sak att besöka Parisoperan och en annan att gå på en av dess föreställningar. Om du väljer det andra alternativet (eller det första) får du tillträde till den stora salen under den tid som föreställningen pågår, men inte till resten av byggnaden (föreställningarna äger faktiskt rum utanför öppettiderna).

Om du vill köpa biljetter till någon av föreställningarna på Parisoperan kan du göra det i biljettkassan (flera dagar i förväg, förstås) eller på Opéra Garniers officiella webbplats.

Öppettider för operahuset Garnier

Utsikt över Opéra Garnier i Paris
Utsikt över Opéra Garnier i Paris

Parisoperan är öppen från kl. 10.00 till 17.00 måndag till söndag, men det finns allmänna helgdagar då besöket kan ställas in. Den guidade turen varar vanligtvis en och en halv timme, men om du besöker byggnaden på egen hand räcker det med en timme för att se den på djupet. Detta gör att du kan kombinera ditt besök på Parisoperan med andra aktiviteter eller museer som du vill se under din resa.

Jag rekommenderar det sista pass et (kl. 16.30) så att du kan tillbringa eftermiddagen i närheten och lämna morgonen fri för att besöka andra intressanta platser som Louvren, som kräver mer tid att besöka och vänta.

Boka en guidad rundtur i Opera Garnier

Besök Opéra Garnier med barn

Operahuset Garnier| ©Gwen King
Operahuset Garnier| ©Gwen King

Du kan besöka Operan med barn, men många guidade turer accepterar inte barn under fem år. Trots det tycker jag att Operan är en av de lämpligaste platserna i Paris att besöka som familj, eftersom besöket i genomsnitt är så långt och eftersom de små inte blir trötta av långa väntetider som de kan bli på andra museer.

Besök Opera Garnier med Paris Pass

Sittplatser och loger på Opera Garnier| ©Sheila Sund
Sittplatser och loger på Opera Garnier| ©Sheila Sund

Om Parisoperan är en av de byggnader som du garanterat kommer att besöka under din resa kanske du vill skaffa ett Paris Pass. Detta är ett sightseeingkort som ger dig gratis inträde till ett antal parisiska monument och museer (inklusive operahuset) och rabatter på många andra.

Med Paris Pass kan du besöka Paris operahus gratis och även ta de guidade turerna inuti operahuset. Enligt min erfarenhet är Paris Pass ett av de mest omfattande stadspassen som finns; med tanke på alla sevärdheter som staden har att erbjuda lönar det sig att använda det (oavsett vilka dagar du väljer), men det kräver också mer planering av ditt besök i Paris för att få ut mesta möjliga av det.

Jag har skrivit en guide på Paris-pass full av tips om när du ska använda det, dess fördelar och nackdelar och allt du behöver veta innan du bokar.

Boka en guidad tur på Opera Garnier

Organisera ditt besök på Opéra Garnier i Paris

Tak med målat glas i restaurangen på lyxiga Galeries Lafayette, bara några meter från Opera Garnier.| ©Les Corpographes
Tak med målat glas i restaurangen på lyxiga Galeries Lafayette, bara några meter från Opera Garnier.| ©Les Corpographes

Hur man tar sig till Opera Garnier

Parisoperan ligger i Quartier de L'Opera, ett centralt område norr om Tuilerieträdgården och Louvren. Det är ett ståtligt kvarter som är perfekt för shopping och promenader utan turistmassor och man kan ta sig dit antingen genom att ta en promenad från de närliggande kvarteren på norra sidan av Paris (Louvren eller Champs Elysées) eller med tunnelbana (linje 7, linje 8 och linje 3).

Var kan man äta?

Om du vill äta i kvarteret före eller efter ditt besök hittar du både enkla restauranger och eleganta kaféer där du kan njuta av fransk mat utan att trängas med folkmassorna i andra mer trafikerade områden i huvudstaden. Jag rekommenderar dock att du tänker på de franska tidtabellerna (lunchtid är vanligtvis mellan kl. 12 och 14 och middagen börjar kl. 19) och bokar bord tidigt för att slippa vänta.

Ana's Traveller Tip

Utnyttja det faktum att du befinner dig i Opera Granier-området för att ta en rundtur i de lyxiga "passagerna" och shoppingarkaderna i området.

Promenera runt i området

Utsikt från taket på Paris Operahus
Utsikt från taket på Paris Operahus

Parisoperan är en symbol för den välbärgade parisiska livsstilen, vilket återspeglas i byggnadens omgivningar och de täckta shoppingarkaderna som omger den. Ett av de mest praktiska alternativen för att lära känna området är att välja en rundtur som kombinerar ett guidat besök på operan med en promenad i det omgivande området och ett besök på Palais Royal, som ligger mellan Opera- och Tulleries-distrikten.

Galeries Lafayette och dess takterrass

Om du är en shopaholic kommer detta att vara ett av dina paradis. Anteckna platsen så att du kan komma tillbaka senare för att utforska denna typ av shoppingcenter i lugn och ro, och fråga din guide var det bästa stället att köpa originella presenter är. Under ditt besök kommer du att vilja gå upp på taket för att njuta av utsikten över området.

Från Galeries Lafayettes tak har du panoramautsikt över hela staden och du kan njuta av den medan de berättar historier om den parisiska societeten och adelns skandaler.

Place des Pyramides

Ett av de många ikoniska torgen i den franska huvudstaden, beläget i stadens 1:a arrondissement och med en staty av Jeanne d'Arc. Din guide kommer utan tvekan att utnyttja det första stoppet på denna rundtur för att berätta den mytomspunna historien om jungfrun från Lorraine.

Teatern i Palais Royal

Palais Royal var kardinal Richelieus hem i början av 1600-talet. Idag inrymmer det statsrådet och kulturministeriet, bland andra platser som symboliserar landets politiska organisation, men dess verkliga attraktion är de täckta gallerierna som är fulla av butiker och konstgallerier. Du kommer att besöka dem under rundturen, men jag rekommenderar att du avsätter en annan dag för shopping i området.

Galerie Vivienne

Galerie Vivienne| ©Benh LIEU SONG
Galerie Vivienne| ©Benh LIEU SONG

Detta är ett av de mest ikoniska inomhusgallerierna i Paris. Dess glastak och utsmyckningen av butikerna har gett det status som ett av stadens historiska monument.

Templet La Madeleine

Denna kyrka i grekisk stil är en av de mest besökta i huvudstaden. De 52 korintiska kolonnerna och basrelieferna på bronsdörrarna som visar de tio budorden är särskilt anmärkningsvärda. Ett perfekt stopp för att lära sig lite mer om vilken roll religionen har spelat i Paris under århundradena och hur nära kyrkans angelägenheter kunde vara kopplade till den parisiska societeten.

Place de la Concorde

Detta är det näst största torget i Frankrike och ligger i början av Avenue des Champs Elysées. Just nu står Luxorobelisken i mitten av torget, en donation från Egypten till staden Paris, men för några århundraden sedan var det en staty av Ludvig XV som stod i mitten för att fira hans tillfrisknande efter en lång tids sjukdom.

Om du gillar berättelser om den franska revolutionen kommer din guide att berätta allt om dem, eftersom torget var en av de blodigaste scenerna under den tiden; det var platsen för den berömda giljotinen som halshögg personligheter som Marie Antoinette, Louis XVI och Robespierre.

Om du fortfarande är hungrig på mer efter denna tur, har Operadistriktet fortfarande mycket att erbjuda dig. Det gäller Musée Grévin, Paris vaxmuseum med de berömda förvridna speglarna, Palais de la Bourse, den neoklassiska byggnaden där stadens ekonomiska verksamhet är koncentrerad, eller de specialiserade tryffel-, champagne- och kaviarbutikerna på Place de la Madeleine.

Boka en guidad tur på Opéra Garnier

Vad du kan se på Opéra Garnier i Paris

Trappan till Opera Garnier| ©Valerian Guillot
Trappan till Opera Garnier| ©Valerian Guillot

Parisoperan är en byggnad som är värd att se från utsidan; både på dagen för att uppskatta alla arkitektoniska detaljer i denna nybarocka byggnad, och på natten när den är en av Paris mäktigaste attraktioner i ljus. Om fasaden redan bär tecken på lyx och flärd är det som att gå in i ett litet Versailles att gå in i operahuset.

Taket

Biljetter till Parisoperan ger dig tillgång till den plats som inspirerade Lerouxs berömda pjäs "The Phantom of the Opera". Taket i auditoriet, där operor och baletter fortfarande spelas idag, är en av de viktigaste detaljerna att observera under ditt besök.

Dekorationen

Dekorationerna i korridorerna och foajéerna där 1800-talets ledande personer i Pariseliten rörde sig består av bladguld, kristallkronor och mosaiker, en symbol för periodens överflöd och för hur staden Paris var ett av de europeiska nervcentrumen för samhälle och kultur.

Trappan

Den vita marmortrappan som förbinder de två nivåerna i byggnaden är också en viktig del av besöket i den inre delen av byggnaden som ritades av arkitekten Charles Garnier under Napoleon III:s regeringstid.

Om du gillar ett besök på Parisoperan kommer du också att gilla

Slottet i Versailles| ©lameato feliz
Slottet i Versailles| ©lameato feliz

För mig var det att gå i Parisoperans korridorer mycket likt det överflöd och den storslagenhet som kan ses på Versailles slott. Bortsett från den överdådiga inredningsstilen på båda turistmålen tror jag att det beror på att de två byggnaderna förmedlar samma budskap: å ena sidan ett välmående samhälle och å andra sidan en absolutistisk monarki.

Paris har alltid varit den spegel i vilken Europa sett sig självt och jag tror att båda byggnaderna, även om var och en på sitt sätt, visar detta.

Om du gillade stilen på Parisoperan kommer du definitivt att gilla Versailles slott. Observera att turen är en heldagsutflykt och att den ligger i utkanten av Paris. Du kan köpa dina biljetter i förväg och välja vilken typ av besök du vill göra och du kan också läsa mer om det i den här artikeln som jag skrev om Versailles slott. Versailles Dagsresor från Paris.

Om du också vill komplettera din resa till Paris med ett kulturellt besök kan jag berätta att Paris har ett av de rikaste museiutbuden i Europa.

Eftersom variationen kan vara överväldigande när man väljer vilka museer man ska besöka, har jag sammanställt mina favoriter i denna guide till museerna i Paris. MuseumbiljetterLouvren är ett av de mest populära museerna i världen, men du kommer förmodligen att välja Louvren i slutändan. Jag lämnar dig här den här artikeln på Paris Louvre Museum Biljetter och turer: olika alternativ, var du kan köpa dem och mycket mer om du vill veta mer.

Boka en guidad tur på Opera Garnier

Vanliga frågor

 • Är det möjligt att ta bilder inne i Opera Garnier?

  Ja, foton utan blixt är tillåtna inne i operahuset.

 • Finns det en underjordisk rundtur i Opera Garnier?

  Om du funderar på att besöka det ökända underjordiska residenset för Fantomen på Operan så är det tyvärr inte öppet för allmänheten. Men på grund av de renoveringar som har genomförts under årens lopp finns inte mycket kvar av den mystiska atmosfär som platsen hade i början av 1900-talet.

 • Vad kan jag göra efter att ha besökt Opera Garnier?

  Du kan shoppa på Galeries Lafayette, besöka det eleganta Musée Fragonard du Parfum eller prova några av Paris bästa chokladbitar på Boutique Lindt.

 • Finns det någon klädkod för att besöka operan i Paris?

  För operaresan finns inga särskilda krav, men om du ska se en pjäs rekommenderar jag en mer elegant stil (undvik flip-flops, shorts och turistklädsel).