Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Opera Garnier - Turer

Det är möjligt att besöka Parisoperans inre utan att behöva betala för att gå på föreställning: jag berättar hur du gör en backstage-tur.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minsta läsning

Opera Garnier - Turer

Opera Garnier | ©Caleb Maxwell

Trots den oändliga listan över spektakulära monument är kanske operan det största kännetecknet för Paris. Numera är det möjligt att besöka den utan att betala för en föreställning, så det finns ingen ursäkt för att missa den.

Det bästa alternativet

Paris Opera Garnier Tur

Upptäck Opéra Garnier i din egen takt

Om du ser fram emot att få ta del av Parisoperans magi ger den här biljetten dig prioriterad tillgång till dess historia och bäst bevarade hemligheter bakom kulisserna.

Längd: 1 timme

Som för de flesta turistattraktioner i Paris är det bäst att köpa biljetter till Opéra Garnier i god tid för att undvika köer och för att få tillgång till den dag och tid du väljer. Om du väljer den självguidade rundturen på Operan har du möjlighet att välja ett pass utanför de vanliga besökstiderna (10-17) och se Operans interiör utan att det är trängsel.

På den här självguidade turen kan du disponera din tid som du vill. Jag rekommenderar att du avsätter ungefär en timme för rundturen och att du köper en audioguide på ditt eget språk vid ingången, eftersom den inte ingår i priset för biljetten för att hoppa över kön.


Köp biljetter till operan

Flygfoto av baksidan av operahuset
Flygfoto av baksidan av operahuset

Om du väljer att köpa biljetter för besöket på egen hand rekommenderar jag att du går till biljettkontoret i god tid och helst 15 minuter före öppningstiden kl. 10.00. Barn under 10 år och innehavare av Parispasset har fri entré.

Även om Parisoperan är öppen från måndag till söndag kan det finnas särskilda dagar med exceptionella stängningstider, som du kan kontrollera på den officiella webbplatsen.

Gå på en föreställning på Paris operahus

Det är en sak att besöka Parisoperan och en annan att gå på en av dess föreställningar. Om du väljer det andra alternativet (eller det första) får du tillträde till den stora salen under föreställningen du väljer, men inte till resten av byggnaden (föreställningarna äger rum utanför öppettiderna).

Om du vill köpa biljetter till någon av Parisoperans föreställningar kan du göra det i biljettkassan (flera dagar i förväg) eller på Opéra Garniers officiella webbplats.

Boka en guidad tur till Opéra Garnier

Öppettider för Opera Garnier

Vyer av Opera Garnier i Paris
Vyer av Opera Garnier i Paris

Operahuset i Paris är öppet från 10 till 17 måndag till söndag, men det finns helgdagar då besöket kan vara inställt. Den guidade visningen tar vanligtvis en och en halv timme, men om du besöker byggnaden på egen hand räcker det med en timme för att se den på djupet. På så sätt kan du kombinera ditt besök på Parisoperan med andra aktiviteter eller museer som du vill se under din resa.

Jag rekommenderar det sista passet (kl. 16.30) så att du kan tillbringa eftermiddagen i närheten och lämna förmiddagen fri för att besöka andra sevärdheter som Louvren, som kräver mer tid för att besöka och vänta.

Boka en guidad tur till Opéra Garnier

Besök operan med barn

Opera Garnier-salen| ©Gwen King
Opera Garnier-salen| ©Gwen King

Du kan besöka operan med barn, men många guidade turer tar inte emot barn under fem år. Trots detta är operan enligt min mening en av de mest lämpliga platserna i Paris att besöka som familj, eftersom besöket i genomsnitt är långvarigt och de små inte tröttnar i långa väntetimmar, vilket är fallet på andra museer.

Besök Opéra Garnier med Paris Pass

Opera Garnier platser och boxar| ©Sheila Sund
Opera Garnier platser och boxar| ©Sheila Sund

Om Parisoperan är en av de byggnader som du säkert kommer att besöka under din resa bör du skaffa ett Parispass. Detta är ett pass för sightseeing i staden som ger dig fri entré till olika monument och museer i Paris (inklusive Operan) och rabatter på många andra.

Med Parispasset kan du besöka Paris operahus gratis och även ta del av guidade turer i operahuset. Enligt min erfarenhet är Parispasset ett av de mest omfattande stadspassen som finns; med tanke på alla sevärdheter som staden har att erbjuda lönar det sig att använda det (oavsett vilka dagar du väljer), men det kräver också mer planering av ditt besök i Paris för att du ska få ut så mycket som möjligt av det.

Jag har skrivit en guide om Paris-pass full av tips om när du ska använda den, dess fördelar och nackdelar och allt du behöver veta innan du anlitar den.

Organisera ditt besök på Paris operahus

Taket av färgat glas i restaurangen i det lyxiga Galeries Lafayette, några meter från Opera Garnier.| ©Les Corpographes
Taket av färgat glas i restaurangen i det lyxiga Galeries Lafayette, några meter från Opera Garnier.| ©Les Corpographes

Hur man tar sig till Operan

Parisoperan ligger i Quartier de L'Opera, ett centralt område norr om Tuilerieträdgården och Louvren. Detta är ett ståtligt kvarter som är perfekt för shopping och promenader utan turistmassor och kan nås antingen till fots från de närliggande kvarteren på norra sidan av Paris (Louvren eller Champs Elysées) eller med tunnelbana (linje 7, linje 8 och linje 3).

Var man kan äta

Om du vill äta i grannskapet före eller efter ditt besök hittar du både enkla restauranger och eleganta kaféer där du kan njuta av fransk mat utan att det är trångt i andra livligare områden i huvudstaden. Jag rekommenderar dock att du tänker på den franska tidtabellen (lunchtid är vanligtvis mellan kl. 12 och 14 och middagen börjar kl. 19) och att du bokar i förväg för att slippa stå i kö.

Anas resetips

Få ut det mesta av din tid i Opéra Granier-området och ta en tur till de lyxiga "passagerna" och shoppinggallerierna i området.

Promenera runt på Opera Garnier

Utsikt från taket på Paris operahus
Utsikt från taket på Paris operahus

Paris operahus är en symbol för den välbärgade parisiska livsstilen, vilket återspeglas i byggnadens omgivningar och de täckta shoppinggalleriorna som omger den. Ett av de mest praktiska alternativen för att lära känna området är att välja en tur som kombinerar ett guidat besök på operan med en rundvandring i omgivningarna och ett besök i Palais Royal, som ligger mellan opera- och Tulleries-kvarteren.

Galeries Lafayette och takterrass

Om du är shoppingsugen kommer detta att vara ett av dina paradis. Notera platsen så att du kan komma tillbaka senare och utforska den här typen av shoppingcenter i lugn och ro, och fråga din guide vilket som är det bästa stället att köpa originella presenter på. Under ditt besök kommer du att vilja klättra upp på taket för att njuta av utsikten över området, så ha kameran redo.

Från Galeries Lafayettes tak har du en panoramautsikt över hela staden och du kan njuta av den medan de berättar historier om det parisiska högsamhället och adelns skandaler.

Place des Pyramides

Ett av de många ikoniska torgen i den franska huvudstaden, som ligger i stadens första arrondissement och som leds av Jeanne d'Arc:s ryttarstaty. Din guide kommer utan tvekan att utnyttja det första stoppet för att berätta den mytiska historien om jungfrun från Lothringen.

Palais Royal-teatern

Kungliga palatset i Paris var kardinal Richelieus hem i början av 1600-talet. I dag finns här statsrådet och kulturministeriet och andra platser som symboliserar landets politiska organisation, men den verkliga attraktionen är de täckta gallerierna fulla av butiker och konstgallerier. Du kommer att besöka dem under rundturen, men jag rekommenderar att du avsätter en annan dag för att shoppa i området.

Galleri Vivienne

Detta är ett av de mest ikoniska täckta gallerierna i Paris. Dess glastak och dekoration av dess lokaler har gjort att det har fått status som stadens historiska monument.

Templet La Madeleine

Denna kyrka i grekisk stil är en av de mest besökta i huvudstaden. De 52 korintiska kolonnerna och basrelieferna på bronsdörrarna som visar de tio budorden är enastående. Ett perfekt stopp för att lära sig lite mer om den roll som religionen har spelat i Paris under århundradena och hur nära kyrkans angelägenheter kan vara kopplade till det parisiska högsamhällets angelägenheter.

Place de la Concorde

Detta är det näst största torget i Frankrike och ligger i början av Avenue des Champs Elysées. Just nu ser du i mitten av torget Luxorobelisken som Egypten skänkte till Paris, men för några århundraden sedan stod i mitten en staty av Ludvig XV som restes för att fira hans tillfrisknande efter en lång tids sjukdom.

Om du gillar historier om den franska revolutionen kan din guide berätta allt om dem, eftersom torget var en av de blodigaste scenerna under den tiden; det var platsen för den berömda giljotinen som halshögg personligheter som Marie Antoinette, Ludvig XVI och Robespierre.

Om du efter den här rundturen fortfarande är sugen på mer, har Operakvarteret fortfarande mycket att erbjuda dig. Det gäller Musée Grévin, vaxmuseet i Paris med de berömda förvridna speglarna, Palais de la Bourse, den neoklassiska byggnaden där stadens ekonomiska verksamhet är koncentrerad, eller de specialiserade tryffel-, champagne- och kaviarbutikerna på Place de la Madeleine.

Vad du kan se på Opéra Garnier i Paris

Trappan till Opera Garnier| ©Valerian Guillot
Trappan till Opera Garnier| ©Valerian Guillot

Parisoperan är en byggnad som är värd att se från utsidan, både på dagen för att uppskatta alla arkitektoniska detaljer i denna nybarockbyggnad och på kvällen när den är en av de mest kraftfulla attraktionerna i Paris i ljuset. Om fasaden redan bär tecken på lyx och prunk är det som att gå in i Operahuset som att gå in i ett litet Versailles.

Taket

Biljetter till Parisoperan ger dig tillgång till platsen som inspirerade Leroux till den berömda pjäsen "Fantomen på operan". Taket i auditoriet, där operor och baletter spelas än i dag, är en av de viktigaste detaljerna att se under ditt besök.

Utsmyckning

Korridorerna och foajéerna där 1800-talets ledande personer ur den parisiska eliten rörde sig är dekorerade med bladguld, kristallkronor och mosaik, en symbol för periodens överflöd och för hur Paris var ett av de europeiska nervcentrumen för samhälle och kultur.

Trappan

Den vita marmortrappan som förbinder de två våningarna i byggnaden är också en viktig del av besöket i den inre delen av byggnaden som ritades av arkitekten Charles Garnier under Napoleon III:s regeringstid.

Om du gillar ett besök på Parisoperan kommer du också att gilla

För mig liknade det att gå genom korridorerna på Parisoperan mycket den överdådighet och storslagenhet som man kan se i Versailles slott. Bortsett från den överdådiga dekorationsstil som finns på båda turistattraktionerna tror jag att det beror på att de två byggnaderna förmedlar samma budskap: ett välmående samhälle å ena sidan och en enväldig monarki å andra sidan.

Paris har alltid varit den spegel i vilken Europa har sett sig självt och jag tror att båda byggnaderna, även om de är olika på sitt sätt, visar detta.

Om du gillade stilen på Parisoperan kommer du definitivt att gilla Versaillespalatset. Observera att utflykten är en heldagsutflykt och att den ligger i utkanten av Paris. Du kan köpa dina biljetter i förväg och välja vilken typ av besök du vill göra, och du kan också läsa mer om det i den här artikeln om Versailles slott som jag skrev. Versailles Dagsresor från Paris.

Om du vill komplettera din resa till Paris med ett kulturellt besök kan jag berätta att Paris har ett av Europas rikaste museiutbud.

Eftersom mångfalden kan vara överväldigande när det gäller att välja vilka museer man ska besöka har jag sammanställt mina favoriter i den här guiden om . MuseumbiljetterJag är säker på att du kommer att välja Louvren, ett av de mest populära museerna i världen. Här lämnar jag denna artikel om Paris Louvre Museum Biljetter och turer: olika alternativ, var du kan köpa dem och mycket mer om du vill veta mer.

Vanliga frågor

 • Är det möjligt att fotografera inne på Opera Garnier?

  Ja, det är tillåtet att fotografera utan blixt i operahuset.

 • Finns det en underjordisk rundtur på Opera Garnier?

  Om du funderar på att besöka den ökända underjordiska bostaden för operans fantom, är den tyvärr inte öppen för allmänheten. På grund av de renoveringar som har gjorts under årens lopp är det dock inte mycket kvar av den mystiska atmosfär som platsen hade i början av 1900-talet.

 • Vad kan jag göra efter att ha besökt Opera Garnier?

  Du kan shoppa på Galeries Lafayette, besöka det eleganta Musée Fragonard du Parfum eller prova några av de bästa chokladen i Paris på Boutique Lindt.

 • Finns det en klädkod för att gå på Parisoperan?

  För operaturen finns inga särskilda krav, men om du ska se en pjäs rekommenderar jag en mer elegant stil (undvik flip-flops, shorts och turistkläder).