Paris i september: allt du behöver veta

Om du planerar en resa till Paris i september och undrar om det finns något evenemang eller någon aktivitet som du inte får missa? Då har du hittat rätt artikel!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minsta läsning

Paris i september: allt du behöver veta

Louvren, Paris, Frankrike | ©Canmandawe

September är en perfekt månad att besöka Paris och njuta av höstvädret i staden. Det finns också många intressanta evenemang på gång. Här är alla de saker du kan göra för att få ditt livs tid i Paris i september.

1. Ta en båttur längs floden Seine som en riktig turist

Kryssa på Seine förbi Ile de France| ©Joe deSousa
Kryssa på Seine förbi Ile de France| ©Joe deSousa

Det sägs att Paris är kärlekens och ljusets stad, och det finns få planer som är mer romantiska än att boka en kryssning på Seine. Dessutom förvandlar hösten Paris till en autentisk färgsprakande scen med en helt speciell atmosfär. Att upptäcka staden och dess monument ur detta perspektiv blir en spännande upplevelse.

Floden Seine är en av de bästa romantiska sakerna att göra i Paris. Särskilt vid den här tiden på året. Ombord på en kryssning ser staden annorlunda ut och du kan njuta av nya vyer av Eiffeltornet, Notre Dame-katedralen, Louvren eller Musée d'Orsay.

Boka en kryssning på Seine

2. Se ut som om du kan skilja mellan en Bordeaux och en Bourgogne

Flaskor med vin| ©Hermes Rivera
Flaskor med vin| ©Hermes Rivera

Om du älskar vin kan du inte besöka den franska huvudstaden utan att boka en vin- och ostprovning i en vinkällare i Paris. Några av världens bästa viner produceras i Frankrike, särskilt i regionerna Bourgogne, Champagne, Bordeaux, Loiredalen och Alsace.

Därför rekommenderar jag att du avsätter en eftermiddag på din resa för att njuta av en vinprovning i Paris i Paris. Dessutom kommer du säkert att lära dig att skilja på vissa sorter och upptäcka intressanta kuriositeter och saker du inte visste tidigare.

Boka en vin- och ostprovning i en vinkällare i Paris

3. Njut av en stad med ett eget soundtrack

Paris jazzfestival| ©InfoParis
Paris jazzfestival| ©InfoParis

Paris är en av jazzmusikens internationella huvudstäder och i september anordnas den unika och magiska festivalen Jazz à la Villette. Så om du råkar befinna dig i Paris under de första dagarna i september får du inte missa någon av konserterna på denna festival. På programmet står världsberömda artister, men också lokala artister och verkliga nyskapare inom jazz, som representerar alla stilar.

Varje år strömmar mer än 30 000 entusiaster till de olika platserna i La Villette för att se sina favoritartister och upptäcka nya talanger (på Cabaret Sauvage, Philharmonie de Paris...)

Musikfestivalen åtföljs ofta av andra intressanta aktiviteter: utställningar, masterclasses, filmvisningar osv. Och om du är intresserad av kulturella evenemang, glöm inte att ta en guidad tur på Opéra Garnier. Kort sagt, du befinner dig i den perfekta miljön för att njuta av det breda utbudet av kulturevenemang som en stad som Paris har att erbjuda.

Boka en guidad rundtur i Garnieroperan

4. Upptäck de mest emblematiska byggnaderna i Paris under de europeiska kulturarvsdagarna

Elyséepalatset| ©Steve Knight
Elyséepalatset| ©Steve Knight

De europeiska kulturarvsdagarna äger rum varje år den tredje helgen i september i Paris. Under dessa dagar öppnar de viktigaste byggnaderna, museerna och monumenten sina dörrar för allmänheten för att avslöja sina mest intima hemligheter.

Under två dagar kan du besöka många platser och monument, av vilka vissa vanligtvis inte är öppna för allmänheten. Det gäller t.ex. Elyséepalatset, den franska presidentens residens. Men listan över monument är ganska omfattande, så denna parisiska helg är det perfekta tillfället att besöka de bästa museerna i Paris. Du kan bland annat besöka Cirque Bouglione, Institut de France eller de berömda Galeries Lafayette.

Du kan också köpa biljetter till Eiffeltornet och ta ett foto från toppen av den berömda Place du Trocadéro. Andra sevärdheter att se är den vackra basilikan Sacré Coeur, justitieministeriet och ja, du kan också boka en guidad tur på Louvren utan köer!

Boka dina biljetter till Eiffeltornet i Paris

5. Missa inte någon av höstfestivalens shower!

Höst i Paris| ©Cliffano Subagio
Höst i Paris| ©Cliffano Subagio

I november börjar en av stadens viktigaste kulturfestivaler: Höstfestivalen. Sedan 1972 har denna festival bjudit på ett enormt program av kulturevenemang som omfattar musik, film, teater och dans, bland andra discipliner. Så om du brinner för kultur är du på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Höstfestivalen har totalt 50 föreställningar och börjar i september, men pågår till december och kanske ännu längre. Showerna äger rum på olika platser i Paris, den ena mer symbolisk än den andra: på Musée d'Orsay, på Théâtre de la Bastille, på Centre Pompidou, etc.

Om du är i Paris i september, ta en titt på festivalens program och välj en av showerna för att ha en fantastisk tid. En annan bra idé för din resa skulle vara att boka biljetter och middag till Moulin Rouge med transport inkluderad - det är den mest berömda kabarén i världen. Du kommer att älska det!

Boka dina biljetter till Musée d'Orsay

6. Kom nära Techno Parade och få en försmak av atmosfären

På Techno Parade| ©Olivier Ortelpa
På Techno Parade| ©Olivier Ortelpa

Om du gillar elektronisk musik bör du definitivt komma och njuta av Techno Parade som äger rum i september. Detta firande samlar mer än 400 000 älskare av denna musikgenre. Paris gator och avenyer förvandlas till ett spektakel av ljud och bild med färgglada vagnar, färgglada kostymer, musik och en spektakulär festlig atmosfär.

Paris Techno Parade börjar med en parad av v agnar som bär stora högtalare med elektronisk musik och en mängd olika variationer. Människorna på vagnarna dansar och njuter av stunden, liksom de människor som promenerar längs gatorna och följer med i paraden. Dessutom tar festivalarrangörerna in ett antal internationella DJ:s för att få folk att dansa. Så när paraden är över fortsätter festen på stadens nattklubbar.

Om du vill upptäcka Paris som om du satt på en av Techno Parade-vagnarna kan du välja några av de bästa turistbussarna i staden och upptäcka de mest intressanta platserna utan att bli trött.

Boka din sightseeingbuss från Big Bus Paris

7. Fira höstens början på "Fete des Jardins a Paris"!

Notre Dame| ©Adrienn
Notre Dame| ©Adrienn

Hösten börjar i september med "Festival des Jardins de Paris". Under den två dagar långa festivalen förvandlas området runt den imponerande kyrkan Notre Dame till en enorm trädgård med spännande aktiviteter.

Faktum är att alla stadens trädgårdar och parker deltar i firandet och förbereder fester och evenemang för både unga och gamla. Man kan till exempel delta i trädgårdsworkshops, träffa landskapsarkitekter, prata med stadens parkförvaltare, besöka utställningar och kulturevenemang med anknytning till temat, njuta av utomhuskonserter etc.

Det är alltså en aktivitet för hela familjen som är väl värd att ägna sig åt. Om du är i Paris med barn i september kan det vara ett utmärkt evenemang att inkludera i dina planer. Du kan också boka en privat rundtur i Notre Dame, Île de la Cité och Saint-Séverin-kyrkan för barn.

Boka en privat rundtur i Notre Dame för barn

8. Rör dig fritt i staden på den bilfria dagen

Montmartre-distriktet| ©Ed Webster
Montmartre-distriktet| ©Ed Webster

I september firar Paris den bilfria dagen. Det innebär att alla gator i staden är avstängda för trafik för att fotgängare ska kunna använda och njuta av dem. Under en hel dag kan både parisare och turister utforska staden fritt och i sin egen takt.

Så det är din chans att promenera, boka en cykeltur i Paris, njuta av en guidad tur i Montmartre-distriktet eller bara bli förälskad i de vackra sevärdheterna i den bilfria staden.

Boka en cykeltur i Paris

9. Delta i Paris Design Week och lär dig mer om design och dekoration

Workshop i hantverk| ©julian mora
Workshop i hantverk| ©julian mora

Den berömda Paris Design Week äger också rum i september, så om du råkar vara i staden vid den tiden och vill lära dig mer om design och dekoration är det bara att upptäcka festivalens program och notera de aktiviteter som intresserar dig mest.

Paris Design Week presenterar de nya modekollektionerna från de största designers som finns: Christian Dior, Iris Van Herpen, Stella McCartney och till och med Channel. Men det är inte bara de typiska modevisningarna som vi ser på TV, utan också andra typer av aktiviteter för vanliga människor. Till exempel hålls design- och dekorationsworkshops, det finns gratis utställningar, tävlingar hålls och möbelhus, många av dem, presenterar sina nya produkter.

Om du känner dig hemma i Paris kan du dessutom se att staden är indelad i tematiska rundturer: digital design, arkitektur och design, konst och design, gastronomisk design, design i Frankrike. Varje person kan välja den som intresserar dem mest, ta en titt på evenemangets program och gå på turnén - det är en fantastisk sak!

10. Delta (om du är kvinna) i La Parisienne och känn dig bättre om dig själv!

Loppet La Parisienne| ©ParisInfo
Loppet La Parisienne| ©ParisInfo

La Parisienne är ett lopp enbart för kvinnor. Det har arrangerats varje år sedan 1997 i september och samlar tusentals kvinnor från hela Europa.

Evenemanget inbjuder alla kvinnor som vill delta att springa och upptäcka gatorna i en av världens vackraste städer. Och du behöver inte vara en professionell löpare. Om du vill delta kan du helt enkelt jogga med, delta i folkmassan och njuta av atmosfären.

Rutten kan ändras från år till år, men är i allmänhet cirka 7 kilometer lång och går genom centrala Paris. Den börjar vanligtvis vid Pont de Jena och slutar vid Champ de Mars. Det är också möjligt att delta i lag om två: vänner, mödrar och döttrar, familjemedlemmar, företagsteam etc. La Parisienne är också ett välgörenhetslopp som samlar in pengar till bröstcancerforskning. Så om du deltar kommer du att göra din del för att hjälpa till att bekämpa denna fruktansvärda sjukdom.

Vädret i Paris i september

September i Paris| ©Jeffrey Hayes
September i Paris| ©Jeffrey Hayes

Vädret i den franska huvudstaden i september är fortfarande mycket behagligt för att planera alla saker att göra och se i Paris. Även om det kan förekomma variationer under dagen är det stabilt och mestadels soligt, vilket gör det till en av de bästa månaderna att besöka staden.

Under de första två veckorna kan temperaturen variera från 23°C till 13°C. Under de andra två veckorna kan temperaturen dock vara så låg som 23°C och så hög som 13°C. Under den andra halvan av månaden börjar temperaturerna sjunka och varierar från 18ºC till 9ºC.

Boka en rundtur i Montmartre

Antalet turister i Paris i september

Louvren-museet| ©Irina Ledyaeva
Louvren-museet| ©Irina Ledyaeva

I början av september är antalet turister fortfarande högt eftersom många fortfarande är på semester. Faktum är att du kan hitta långa köer vid de flesta av de stora monumenten, särskilt vid Eiffeltornet.

Men från och med andra veckan i september, när skolloven är över, minskar antalet turister och staden blir tystare och mer fridfull. Detta är den perfekta tiden att besöka och upptäcka de bästa turerna och utflykterna du kan göra i den franska huvudstaden.

Boka en rundtur i Saint-Germain-des-Prés-distriktet i Paris

Vad du ska packa för ett besök i Paris i september

Packa din resväska| ©Vlada Karpovich
Packa din resväska| ©Vlada Karpovich

Det är inte lätt att packa för en resa till Paris i september. Temperaturerna kan vara varma under dagen, men på natten sjunker de och du kan bli kall. Så det är bäst att packa lite av varje:

  • Kortärmade T-shirts om det är soligt, samt hatt eller solglasögon - Sweatshirts och en jumper för svalare kvällar - En tunn jacka eller lätt kappa - Ett hopfällbart paraply om det regnar - Sköna skor för att gå runt i staden - Om du fryser, en halsduk och mer varma kläder - En jacka eller lätt jacka för kvällarna - En lätt jacka eller lätt kappa - Ett ihopfällbart paraply om det regnar - Sköna skor för att gå runt i staden - Om du fryser, en halsduk och mer varma kläder.

Boka en rundtur i Latinkvarteren i Paris