Hur man tar sig runt i Paris

Hur nära är du din resa till Paris? Jag är säker på att du redan håller på att bestämma detaljer och resplaner, så missa inte mina tips om hur du tar dig runt i staden på ett bekvämt sätt.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Hur man tar sig runt i Paris

Paris gator | ©Adrien Olichon

Paris är en stad med många sevärdheter och bra saker att göra. Att ta sig runt i hela staden kan vara nästan omöjligt, om man inte hittar rätt sätt att göra det på. Organiserade turer, personliga turer, tunnelbana, buss... Det finns många alternativ.

Beroende på hur du vill ta dig runt i Paris, den tid du har eller vad du vill besöka, skulle jag vilja rekommendera dig det ena eller det andra alternativet, vad tycker du?

Ta dig runt i Paris på en organiserad rundtur

Promenera runt i Paris| ©Earth
Promenera runt i Paris| ©Earth

Paris är en enorm stad och att ta sig runt kan ibland vara komplicerat om man inte vet vilken väg som är bäst eller det bästa sättet att ta sig från en punkt till en annan. Det är därför jag alltid väljer att boka en guidad vandringstur i Paris.

På så sätt kan du glömma kartor, rutter och vägbeskrivningar och bara fokusera på att se staden utan rädsla för att gå vilse. En annan fördel är att turerna vanligtvis inkluderar entrébiljetter till Paris landmärken, så att du kan vara säker på att komma in vid den angivna tiden.

Kort sagt, om du inte vill bli galen, lita på de professionella guiderna som, förutom att förklara allt du ser, kommer att göra att det verkar enkelt att ta sig runt i Paris.

Ta dig runt i Paris på en vandringstur

Det är uppenbart att promenader är det bästa sättet att se mer, eftersom du kan stanna till eller komma närmare de bästa museerna i Paris eller de parisiska monument som fångar ditt öga. Naturligtvis kommer du förmodligen att gå vilse, men du har ingen specialiserad guide.

Något som är mycket vanligt i Paris är att boka en personlig vandringstur, så att du kan se exakt vad du vill se och stanna där du vill stanna, utan att behöva vänta på en stor grupp människor, vilket utan tvekan också gör det svårt och försenar all rörelse runt Paris.

Sanningen är att det är en lyx att turnera Paris i din egen takt, men med förtroende för att en guide har utformat rutten speciellt för dig, tro mig. Se bara till att du innan du bokar gör en lista över de platser du vill besöka så att guiden kan inkludera dem i turen och låta dig veta om inträde ingår eller inte.

Cykla runt i Paris med en guide

Om du tycker om att cykla till olika platser måste du försöka se Paris på två hjul. Varning, trafiken och gatorna i Paris kan vara lite kaotiska, så min rekommendation är att boka en cykeltur i Paris som organiseras med en större grupp människor.

Det gör det lättare för andra fordon att se dig och även om det kan verka farligt är cykling ett bra sätt att ta sig runt i Paris snabbare och att ta sig till vissa platser lite längre från centrum på kortare tid. Dessutom ingår en cykel och hjälm i perfekt skick.

Om du vill se så mycket av Paris som möjligt på en enda dag rekommenderar jag cykelturen, eftersom du faktiskt kommer till fler platser än på en vandringstur. Tänk dock på att du inte kommer att göra lika många stopp på en cykeltur, så välj den här turen om du vill ha en allmän rundtur i Paris.

Ta dig runt i Paris med Segway

Segway runt Paris| ©Markus Tacker
Segway runt Paris| ©Markus Tacker

Vill du ta dig från en plats till en annan i Paris ännu snabbare? Då har du tur, för det finns organiserade turer som tar dig runt i staden på en Segway, ett snabbt transportmedel där du inte behöver anstränga dig mer än att kontrollera styret och följa guiden.

Ingen trötthet kan ta överhanden och du kommer att kunna se Paris med öppna ögon. Det är också perfekt om du reser till Paris med lite tid och du vill ta dig runt de viktigaste platserna i den franska huvudstaden snabbt och göra det mesta av varje minut.

Om du aldrig har åkt en Segway förut, oroa dig inte. Det kommer att finnas en ansvarig person på turen som kommer att svara på dina frågor och guida dig runt i staden på din Segway-tur. Och om du gillade upplevelsen och kommer att stanna fler dagar i Paris rekommenderar jag att du bokar Segway-turen i Château de Vincennes.

Resa runt i Paris med turistbuss

Ett alternativ för att ta sig runt i Paris som jag alltid överväger är att boka en sightseeingbuss. Dessa fordon kör nästan hela Paris längd och du kan hoppa på och av vid de hållplatser som intresserar dig.

Det är ett bra sätt att se till att du ser allt men bara spenderar tid på de platser som fångar ditt öga. Om du stannar ett par dagar i Paris bör du överväga detta alternativ, eftersom biljetten är giltig för båda datumen och du kan använda den som kollektivtrafik.

Denna buss stannar vid platser som Notre Dame, Eiffeltornet och Moulin Rouge. Det bästa med att välja den här typen av buss istället för en vanlig buss är att den har två däck, varav det ena har ett öppet tak så att du kan se Paris sevärdheter från ett annat perspektiv.

Boka plats på sightseeingbussen i Paris

Ta dig runt i Paris med tunnelbana och förortståg

Tunnelbana i Paris| ©FranceHouse
Tunnelbana i Paris| ©FranceHouse

Det finns totalt 16 linjer i Paris tunnelbana som förbinder hundratals punkter i staden, så du kan föreställa dig att detta alltid kommer att vara ett snabbt, bekvämt och tillgängligt alternativ för att ta sig runt i Paris.

Det finns många hållplatser och turtätheten är cirka 5 minuter. Dessutom är många av tunnelbanestationerna anslutna till eller har RER-hållplatser (Paris förortståg), som kan ta dig längre bort till platser som Versailles.

Tunnelbanestationerna är öppna från 5:30 på morgonen till 1:00 (lördagar och helgdagar till 2:00), så du kan alltid ta en tunnelbana för att ta dig runt i staden. När du köper din biljett bör du dock ta hänsyn till vilka områden du ska resa i.

Paris zoner

Paris är indelat i 5 zoner, varav de 3 första är de mest centrala och billigaste och är lätta att nå med tunnelbana (ca 2 € för en enkelbiljett och 23 € för ett 10-biljettspass). I dessa zoner fungerar RER som en tunnelbana och ingår därför i biljetten.

Zon 4 och 5 ligger däremot längre bort och för att ta sig dit måste man åka med förortståget RER, som inte ingår i enkelbiljetten men som ingår i biljetten för île-de-France. Priset varierar beroende på hur långt du ska resa, men du kan kontrollera det på den officiella webbplatsen.

Paris-passet

Om du ska vara i Paris i en vecka eller mer och kommer att åka tunnelbana eller tåg är mitt råd att skaffa ett Navigo-resepass, som gör att du kan röra dig fritt i alla de områden du väljer. Om du inte stannar så länge har du alltid möjlighet att skaffa ett Paris Visite Card.

Dessa är bra alternativ, men du kan också boka Paris Pass, ett kort som inte bara låter dig åka kollektivtrafik i Paris, utan också inkluderar prioriterad tillgång till många av stadens turistattraktioner.

Boka Paris Pass

Ta dig runt i Paris med buss

Linje 30-buss i Paris, Frankrike| ©Bus Box
Linje 30-buss i Paris, Frankrike| ©Bus Box

Även om tunnelbanan är snabbare är bussen charmigare, eftersom du kan se utkanterna av Paris när du tar dig runt i staden. Faktum är att det är ett av de mest populära transportmedlen även för parisarna.

Det finns 59 linjer och biljettpriset är ganska billigt (ca 2 €). Glöm dock inte att bussarna inte är lika punktliga, eftersom de går ungefär var 15-20:e minut, och är tillgängliga under kortare tid (från 7:30 till 8:30).

De linjer du kommer att använda mest om du vill ta dig runt i centrala Paris är de från 20 till 99, eftersom de senare kör genom utkanten av staden. I vilket fall som helst kan du se de tillgängliga linjerna på den officiella kartan.

Hur man köper en bussbiljett

Det är mycket enkelt att köpa din biljett från biljettmaskinerna på alla stationer eller försäljningsställen, men du kan också köpa den när du kliver på bussen. Om du gör detta blir det dock lite dyrare och du kommer inte att kunna byta till andra transportmedel som tunnelbana eller tåg.

Om du vill spara ännu mer pengar kan du alltid köpa en säsongsbiljett, t.ex. Navigo eller Paris Visite.

Nattbussar

Även om du föredrar att inte använda bussen under dagen, om du vill njuta av Paris nattliv och ta dig runt i staden på natten, måste du ta en av de 42 Noctilien-bussarna (markerade med ett N) som kör i Paris från 00:30 till 5:30 och på vilka du kan använda samma biljett.

Ta dig runt i Paris med taxi

Taxi i Paris| ©joiseyshowaa
Taxi i Paris| ©joiseyshowaa

Jag ska inte lura dig, taxi i Paris är inte det billigaste sättet att ta sig runt i staden (ca 1,06 € per kilometer), men det är ändå ett bra alternativ om du inte vill oroa dig för att hitta tunnelbanan eller busshållplatserna.

Det är också ett mycket säkert alternativ, särskilt om du behöver ta dig runt på natten, även om priset är lite högre.

Mitt råd är att se till att du tar en officiell taxi när du ska ta en taxi. Om du just har anlänt till en av Paris flygplatser och vill åka till stadens centrum är det lätt att känna igen en officiell taxi eftersom det är de som står vid den specifika taxistationen. Om du redan befinner dig i stadens centrum ska du bara lita på dem som har en lysande skylt.

Ta dig runt i Paris med cykel

Paris med cykel| ©TRAVELBLOG
Paris med cykel| ©TRAVELBLOG

När jag åker till Paris hyr jag alltid en cykel några av dagarna. Det är ett snabbt sätt att se staden utan att missa något. Men glöm inte att du också kan boka en cykeltur i Paris för att se staden med en grupp som jag förklarade ovan.

Att hyra en cykel bidrar inte till Paris föroreningar och är ganska ekonomiskt, eftersom staden själv har cyklar att hyra (den berömda Vélib) för cirka 5 € varje 24 timmar.

Förutom att cykling är hållbart är det ett mycket tillgängligt transportsätt eftersom det finns gott om cykelparkeringsstationer (du kan kolla de officiella här) och gott om cykelbanor, så du kommer säkert att kunna ta dig till alla de platser du vill åka till.

Boka en cykeltur i Paris

Ta dig runt i Paris med bil

Kör runt i Paris med bil| ©Alexandr Podvalny
Kör runt i Paris med bil| ©Alexandr Podvalny

Om du vill ta dig runt i Paris med bil bör du vara medveten om att trafiken kan vara överväldigande, särskilt om du inte är van vid att köra i storstäder och centrala områden. Men om du ska utnyttja din resa till Paris för att göra lite sightseeing runt Paris är detta perfekt.

Om du är EU-medborgare räcker det med ditt nationella körkort för att hyra och köra bil i Paris eller någon annanstans i Frankrike. Men glöm inte att ta en titt på de officiella bestämmelserna så att du inte kommer tillbaka från din resa med böter.

Men det mest komplicerade med att köra bil i Paris är parkering, eftersom det alltid är dyrt. Om du vill välja ett säkrare alternativ finns det alltid underjordiska parkeringsplatser, som är öppna och bevakade 24 timmar om dygnet.

Andra roliga sätt att utforska staden med bil

Boka en rundtur i klassisk bil i Paris

Rundvandring i Paris

Runt Paris| ©Mathias P.R. Reding
Runt Paris| ©Mathias P.R. Reding

Att promenera runt och se några av världens mest kända och speciella platser är ett nöje, det ska jag inte förneka, men du måste förstå att Paris är en stad med många stadsdelar och turistcentra.

Att promenera är ett roligt, billigt och charmigt alternativ, men du kommer att slösa mycket tid på att ta dig från en plats till en annan. Vad du kan göra är att flytta till ett visst kvarter och, när du väl är där, flytta runt det för att besöka de mest symboliska platserna.

Att till exempel gå från Eiffeltornet till Montmartre-kvarteret tar dig mer än en timme och när du kommer fram kommer du att vara utmattad och utan energi. Det är mycket bättre att ta tunnelbanan till Montmartre och promenera dit.

Jämförelse av transport i Paris

 • Organiserad rundtur
 • Det mest kompletta alternativet
 • Det finns ett brett utbud av alternativ
 • Tunnelbana eller förortsbana
 • Snabbare alternativ
 • Kan vara kaotiskt
 • Offentlig buss
 • Billigare alternativ
 • Beror på trafiksituationen
 • Taxi
 • Det bekvämaste och säkraste alternativet
 • Dyrt
 • Cykel
 • Mer hållbart alternativ
 • Rekommenderas inte för familjer med små barn
 • Bil
 • Mer flexibelt alternativ
 • Parkering är dyrt och komplicerat