Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Hur man tar sig runt i Paris

Hur nära är du din resa till Paris? Jag är säker på att du redan håller på att bestämma detaljer och resvägar, så missa inte mina tips om hur du kan ta dig runt i staden på ett bekvämt sätt.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minsta läsning

Hur man tar sig runt i Paris

Paris gator | ©Adrien Olichon

Paris är en stad med många sevärdheter och fantastiska saker att göra. Att ta sig runt i hela staden kan vara nästan omöjligt om du inte hittar rätt sätt att göra det. Organiserade utflykter, personliga turer, tunnelbana, buss... Det finns många alternativ och innan du anländer till Paris vill du ha övervägt dem alla.

Så snart du sätter din fot i den franska huvudstaden kommer du att inse att det finns tunnelbanestationer, olika bussar, taxibilar och till och med alternativa transportmedel som cykling. Beroende på hur du vill ta dig runt i Paris, hur mycket tid du har eller vad du vill besöka, skulle jag vilja rekommendera det ena eller det andra, vad tycker du?

Att vandra i Paris på en organiserad tur är det bekvämaste och säkraste sättet att ta sig runt i Paris

Promenader i Paris| ©Earth
Promenader i Paris| ©Earth

Jag tänker inte lura dig, för du vet säkert redan det, men Paris är en stor stad och det kan ibland vara komplicerat att ta sig runt om du inte vet vilken väg som är bäst eller vilket som är det bästa sättet att ta sig från en punkt till en annan. Det är därför jag alltid väljer en organiserad tur i Paris som organiserar allt åt mig, så att jag kan glömma kartor, rutter och vägbeskrivningar och bara fokusera på att se staden utan rädsla för att gå vilse eller komma för sent till en plats jag vill komma till.

En annan fördel är att turerna vanligtvis inkluderar inträde till Paris sevärdheter, så du kan vara säker på att komma in vid den angivna tiden. I slutändan finns det inget mer irriterande än att komma fram till en plats efter att ha gått halvvägs genom staden för att sedan sakna sin entrébiljett eller att ha den men inte komma fram i tid för att man har gått vilse.

Kort sagt, om du inte vill bli galen, lita på de professionella guiderna som inte bara förklarar allt du ser, utan också gör det enkelt att ta sig runt i Paris. Beroende på vad du vill se eller vilket transportmedel du vill använda kan du dessutom boka den ena eller andra typen av tur.

Boka en guidad tur i Paris

En rundvandring i Paris på en vandringstur

Det är uppenbart att promenader är det bästa sättet att se mer, eftersom du kan göra stopp eller komma närmare de bästa museerna i Paris eller de monument i Paris som fångar din uppmärksamhet. Bland så många gator och avenyer kommer du naturligtvis att gå vilse, men om du har en specialiserad guide är det inget problem.

Glöm att ta omvägar och bli utmattad i förtid för att du har gått i fel riktning, något som är mycket vanligt i Paris, och boka en personlig rundvandring, så att du kan se exakt det du vill se och stanna där du vill stanna, utan att behöva vänta på en stor grupp människor, vilket utan tvekan också försvårar och försenar varje resa i Paris.

Sanningen är att det är en lyx att resa runt i Paris i din egen takt, men med förvissning om att en guide har utformat rutten speciellt för dig, tro mig. Se bara till att du innan du bokar gör en lista över de platser du vill besöka så att guiden kan inkludera dem i turen eller låta dig veta om inträde ingår eller inte.

Cykla runt i Paris med en guide

Om du gillar att cykla till platser måste du försöka se Paris på två hjul. Var försiktig, trafiken och gatorna i Paris kan vara lite kaotiska, så min rekommendation är att om du ska cykla runt i Paris bör du göra det i sällskap av en guide och på en organiserad tur med en större grupp människor. På så sätt är det lättare för andra fordon att se dig och du är också tydligare när det gäller manövrer, svängar, skyltar... Det är bättre att inte riskera att tveka i en korsning för att du inte vet vilken väg du ska ta, eller hur?

Även om det kan verka farligt är cykeln ett bra transportmedel för att ta sig runt i Paris snabbare och för att ta sig till platser som ligger lite längre bort från centrum på kortare tid. Om du fortfarande är orolig för säkerheten behöver du inte vara det, för med en organiserad tur har du en cykel och hjälm i perfekt skick, och en guide visar vägen, så du behöver bara följa honom eller henne utan att behöva stanna mitt på vägen för att kolla kartan.

Om du vill se så mycket som möjligt av Paris på en enda dag rekommenderar jag starkt en cykeltur, eftersom du då kommer till fler platser än på en rundtur till fots. Tänk dock på att du inte kommer att göra lika många stopp på en cykeltur, så välj denna väg om du vill göra en allmän rundtur i Paris.

Boka en cykeltur i Paris

Ta dig runt i Paris på en Segway

Segway runt Paris| ©Markus Tacker
Segway runt Paris| ©Markus Tacker

Vill du ta dig från en del av Paris till en annan ännu snabbare? Du har tur, för det finns organiserade turer som tar dig runt i staden på Segways, ett snabbt transportmedel där du inte behöver anstränga dig mer än att styra styret och följa guiden. Ingen trötthet kan ta överhanden och du kan se Paris med öppna ögon.

Om du aldrig har åkt Segway förut kanske du är lite orolig för att göra det för första gången i Paris, särskilt om du inte vet var du får åka, vilken hastighetsbegränsning som gäller eller hur du ska parkera. Oroa dig inte för det, för det kommer att finnas en ansvarig person på turen som svarar på dina frågor och guidar dig genom staden på din Segway-tur.

Om du reser till Paris med lite tid, kanske bara en dag, är segwayturen ett bra alternativ, eftersom du kan ta dig runt på de viktigaste platserna i den franska huvudstaden på mycket kort tid och få ut det mesta av varje minut.

Tur i Paris med en sightseeingbuss

Ett alternativ för att ta sig runt i Paris som jag alltid överväger är Paris sightseeingbussar. Dessa fordon går nästan längs hela Paris och du kan hoppa på och av vid de hållplatser som intresserar dig mest. Det är ett bra sätt att se till att du får se allt, men att bara spendera tid på de platser som du tycker är intressanta.

Om du stannar ett par dagar i Paris kan du överväga det här alternativet, eftersom biljetten är giltig för båda datumen och du kan använda den som kollektivtrafik och ta dig runt i Paris med denna buss som stannar vid platser som Notre Dame, Eiffeltornet och Moulin Rouge. När du kliver av kan du kombinera bussturen med en rundvandring till fots.

Dessutom är det bra att välja den här typen av bussar i stället för en vanlig buss eftersom de är förberedda för att se staden medan du rör dig i den, så de har två våningar och en av dem har ett öppet tak, så att du kan se Paris från ett annat perspektiv.

Boka en plats på Paris Sightseeing-bussen

Ta dig runt i Paris med tunnelbana och förortståg: det snabbaste sättet

Tunnelbana i Paris| ©FranceHouse
Tunnelbana i Paris| ©FranceHouse

Det finns totalt 16 linjer i Paris tunnelbana som förbinder hundratals punkter i staden, så du kan föreställa dig att detta alltid kommer att vara ett snabbt, bekvämt och tillgängligt alternativ för att ta sig runt i Paris, eftersom det finns många hållplatser och turtätheten är cirka 5 minuter. Många av tunnelbanestationerna är dessutom anslutna till eller har RER-stationer, som du kan använda för att ta dig till mer avlägsna platser som Versailles.

När du börjar åka runt i Paris kommer du att märka att det finns många tunnelbanestationer och att de är öppna från 5:30 till 01:00 (lördagar och helgdagar till 02:00), så du kan alltid ta tunnelbanan för att ta dig runt i staden. När du köper din biljett måste du dock ta hänsyn till vilka zoner du ska använda.

Paris är indelat i fem zoner, varav de tre första är de mest centrala och billigaste och är lätta att nå med tunnelbanan (cirka 2 euro för en enkelbiljett och 23 euro för ett 10-biljettspass). I dessa zoner fungerar RER som en tunnelbana och ingår därför i biljetten.

Zonerna 4 och 5 ligger däremot längre bort och för att ta sig dit måste du ta RER-tåget, som inte ingår i enkelbiljetten men som ingår i biljetten till île-de-France. Priset varierar beroende på hur långt du ska resa, men du kan kontrollera det på den officiella webbplatsen. Observera att RER öppnar samtidigt som tunnelbanan (5.30) men stänger vid midnatt, så håll ett öga på tiden om du behöver ta dig tillbaka till centrum med RER.

Om du ska vara i Paris i en vecka eller mer och kommer att åka tunnelbana eller tåg, är mitt råd att skaffa ett Navigo-resekort, som gör att du kan resa fritt i alla områden du väljer utan att behöva oroa dig för att få slut på enkelbiljetter. Om du inte stannar så länge kan du alltid skaffa ett Paris Visite Card, som är speciellt utformat för turister som vill resa runt i Paris med tunnelbanan under de dagar de besöker staden.

Dessa pass är bra alternativ, men jag rekommenderar också Paris Pass, ett kort som inte bara ger dig rätt att åka kollektivtrafik i Paris, utan också ger dig prioriterad tillgång till många av stadens turistattraktioner.

Ta dig runt i Paris med buss

Busslinje 30 i Paris, Frankrike| ©Bus Box
Busslinje 30 i Paris, Frankrike| ©Bus Box

Även om tunnelbanan är snabbare är bussen mer charmig, eftersom du kan se Paris utkanter när du rör dig i staden. Bussen är faktiskt också ett av de mest populära transportmedlen för parisarna, med 59 linjer och ett mycket billigt pris (cirka 2 euro). Glöm dock inte att bussarna inte är lika punktliga, utan går ungefär var 15-20:e minut, och att de är tillgängliga under kortare tid (från 7:30 till 20:30).

De linjer som du kommer att använda mest om du vill ta dig runt i Paris centrum är linjerna 20-99, eftersom de senare linjerna går i utkanten. Du kan i alla fall se de tillgängliga rutterna på den officiella kartan.

Det är mycket enkelt att köpa biljetten i biljettautomaterna på alla stationer eller försäljningsställen, men du kan också köpa den när du kliver på bussen. Om du gör det blir det dock lite dyrare och du kan inte byta till andra transportmedel som tunnelbana eller tåg. Om du vill spara ännu mer pengar kan du alltid köpa ett pass, till exempel Navigo eller Paris Visite.

Även om du föredrar att inte använda bussen på dagen, om du vill njuta av Paris nattliv och ta dig runt i staden på natten måste du ta en av de 42 Noctilien-bussarna (märkta med ett N) som går i Paris från midnatt till halv sex på morgonen och du kan använda samma biljett.

Ta dig runt i Paris med taxi

Taxi i Paris| ©joiseyshowaa
Taxi i Paris| ©joiseyshowaa

Jag ska inte skoja med dig, taxin i Paris är inte det billigaste sättet att ta sig runt i staden (cirka 1,06 euro per kilometer), men det är ändå ett bra alternativ, särskilt om du inte vill oroa dig för att hitta tunnelbanan eller busshållplatserna eller om du föredrar en professionell chaufför som hämtar dig och släpper av dig exakt där du vill åka. Det är också ett mycket säkert alternativ, särskilt om du måste resa på natten, även om priset är lite högre.

Om du precis har anlänt till en av Paris flygplatser och vill åka till stadens centrum är det lätt att känna igen en officiell taxi eftersom det är de som står vid den särskilda taxistationen. Om du redan befinner dig i centrum, lita bara på dem som har en ljusskylt.

Att ta sig runt i Paris med cykel: ett hållbart alternativ

Ta dig runt i Paris med cykel| ©TRAVELBLOG
Ta dig runt i Paris med cykel| ©TRAVELBLOG

Vad kan vara mer idylliskt än att cykla runt platser som Eiffeltornet eller Place Vendome? Jag tror inte det, och därför hyr jag alltid en cykel när jag åker till Paris vissa dagar. Det är ett snabbt sätt att se staden utan att missa något. Dessutom bidrar det inte till föroreningarna i Paris och det är ganska ekonomiskt, eftersom staden själv har cyklar att hyra (den berömda Vélib) för cirka 5 euro per dygn.

Förutom att cykling är ett hållbart transportsätt är det ett mycket tillgängligt transportsätt, eftersom det finns många cykelparkeringsstationer (du kan se de officiella stationerna här) och många cykelbanor, så du kommer säkert att kunna ta dig till alla platser du vill utan att behöva blanda dig med bilar.

Att ta sig runt i Paris med bil: det dyrare alternativet

Paris med bil| ©Alexandr Podvalny
Paris med bil| ©Alexandr Podvalny

Om du vill ta dig runt i Paris med bil ska du vara medveten om att trafiken kan vara överväldigande, särskilt om du inte är van vid att köra i storstäder. Centrala områden som Triumfbågen, där rondellen verkar omöjlig, men om du ska utnyttja din resa till Paris för att göra lite sightseeing i Paris och du har hyrt en bil kan du också använda den i centrum så att du alltid har ett fordon tillgängligt för dina behov.

Om du är EU-medborgare räcker ditt nationella körkort för att hyra och köra bil i Paris eller någon annanstans i Frankrike. Se dock till att kontrollera de officiella bestämmelserna så att du inte kommer tillbaka från din resa med böter. I allmänhet är reglerna samma som i andra europeiska länder (kör till höger, sätt på dig säkerhetsbälte och respektera regler och skyltar på vägarna).

Bortsett från trafikstockningar och trafikstockningar i Paris är det svåraste med att ta sig runt med bil att parkera, eftersom det alltid är dyrt. Till exempel är det bara möjligt att parkera på gatan i högst två timmar och kostar mellan 2,40 och 4 euro ungefär (varje dag mellan 9 och 20, utom på helgdagar och söndagar på vissa gator).

Om du vill välja ett säkrare alternativ finns det alltid de underjordiska parkeringarna, som är öppna och bevakade dygnet runt. Priserna varierar dock från stadsdel till stadsdel och kostar cirka 2,50 euro per timme. Om du vet att du kommer att köra runt i Paris och behöver parkering kan du skaffa ett parkeringstillstånd för flera dagar.

Andra roliga sätt att se staden på

Men förutom de vanliga transportalternativen som beskrivs i den här artikeln finns det andra turalternativ som gör att du kan lära känna Paris utan att behöva ge avkall på det roliga. Med en klassisk biltur med förare kan du köra genom de viktigaste gatorna i Paris i en autentisk fransk klassisk bil. För de mer livliga finns det också möjlighet till vinprovning.

Upptäck Paris på nytt ur ett annat perspektiv med en privat sidovagnstur i Paris och dess breda utbud av turer. Eller kanske du vill ha något mer lugnt och miljövänligt som tuk tuk-turerna i Paris

Att gå runt i Paris: endast om du bara ska gå runt i ett enda kvarter

Runt Paris| ©Mathias P.R. Reding
Runt Paris| ©Mathias P.R. Reding

Att gå runt och se några av de mest kända och speciella platserna i världen är ett nöje, det förnekar jag inte, men du måste förstå att Paris är en stad med många stadsdelar och turistcentra. Att gå är ett roligt, billigt och charmigt alternativ för att ta sig runt, men du slösar mycket tid på att ta dig från en plats till en annan. Det man kan göra är att gå till ett visst kvarter och när man väl är där, gå runt i det för att besöka de mest symboliska sevärdheterna.

Är det inte tillrådligt att gå runt i Paris? Tvärtom! Det är ett bra sätt att lära känna staden, men mitt råd är att snabbt ta sig till ett visst område och sedan ta sig runt till fots. Att gå från Eiffeltornet till Montmartre-kvarteret tar till exempel mer än en timme och när du kommer dit är du utmattad och saknar energi för att gå genom gatorna som är fulla av konstnärer. Det är mycket bättre att ta sig till Montmartre med tunnelbanan och gå därifrån.

Har du bestämt hur du ska ta dig runt i Paris? Som du kan se finns det flera alternativ och vissa av dem kan kombineras med varandra, så jag tvivlar inte på att du kommer att kunna se så mycket som du vill på din resa.

Boka en guidad tur i Paris