Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Champagne dagturer från Paris

Njut av det mousserande vinet på de platser där druvorna skördas. Regionen är lätt att nå från huvudstaden och är en perfekt tillflyktsort under alla tider på året.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

6 minsta läsning

Champagne dagturer från Paris

Champagne | ©Kirk K

Champagne ligger öster om Parisregionen och är en av Frankrikes historiska provinser. Varje år kommer tusentals turister hit, lockade av vingårdarna, källarna och naturligtvis de bästa champagnehusen.

Det finns oändligt mycket att se och göra i Paris, men om du planerar att stanna i fem dagar eller mer, bör en resa till Champagne-regionen stå på din agenda. Nedan följer de bästa guidade dagsturerna.

1. Utflykt till Champagne med besök i en källare

Inuti en champagnekällare| ©Julien Potron
Inuti en champagnekällare| ©Julien Potron

Dessa turer är populära av tre skäl: de innehåller provsmakningar av den typiska mousserande drycken, de kan göras på en dag och de erbjuder en paus från huvudstadens liv och rörelse. Bussen brukar lämna Paris vid 7.00-tiden och anländer till Champagne på drygt 2 timmar.

Beroende på vad varje byrå erbjuder kan du stanna i Épernay (där den berömda Moët & Chandon skördas), Hautvillers (känt för att ha varit värd för munken och källarmästaren Dom Pérignon) eller andra städer i regionen.

Utflykterna inkluderar vanligtvis provsmakning av fyra glas och en expertguide som förklarar både vinets egenskaper och lite lokal historia.

Om du vill upprepa den gastronomiska upplevelsen när du återvänder till huvudstaden rekommenderar jag att du läser inlägget om de bästa vin- och ostprovningarna i Paris.

 • Varaktighet: mellan 10 och 12 timmar
 • Pris: mellan 200 € och 250 €.

Boka din resa till Champagne från Paris

2. Dagstur till Champagne med besök i Reims

Lär känna Reims| ©Ștefan Jurcă
Lär känna Reims| ©Ștefan Jurcă

Den andra rutten delar flera av besöken i det föregående alternativet. En buss hämtar dig i Paris och tar dig till Champagne. Även här ingår en expertguide och en provsmakning av tre eller fyra glas av det berömda mousserande vinet.

Det är värt att boka denna tur för att lära sig hur champagne tillverkas. Varje flaska tillverkas enligt Champenoise-metoden, som innebär att vinet jäser en andra gång i samma flaska.

Du får också lära dig skillnaden mellan Grand Cru, Premier Cru och Cru och de andra egenskaper som gör det möjligt att framställa denna delikatess som uppskattas över hela världen.

Efter källarna tar bussen dig till Saint-Pierre-klostret i Hautvillers (där Dom Pérignons grav ligger) och sedan till Reims, kungarnas huvudstad. 25 av det galliska landets monarker kröntes i den fantastiska gotiska katedralen, som har förklarats som ett Unesco-världsarv.

Du kommer att ha tid att strosa runt i den fantastiskt bevarade gamla staden, som är full av pärlor som biskopspalatset, basilikan Saint-Remi och den fantastiska jugendresidensen Villa Demoiselle.

Förresten, om du är svag för jugendstil rekommenderar jag ett besök på Musée d'Orsay (en samling möbler i jugendstil, Rue de la Légion d'Honneur 1) eller Musée Maxim' s (Rue Royale 3) när du återvänder till Paris.

 • Varaktighet: ca 11 timmar
 • Pris: ca 200 €.

Boka din utflykt till Reims och Moët et Chandon-källarna

3. Tur i Champagne i en veteranbil

Vintage bil| ©Txemari (Argazki).
Vintage bil| ©Txemari (Argazki).

Har du en passion för bilar från förr? I så fall rekommenderar jag att du bokar en tur i en Citroën 2 CV. Den här bilen är en liten pärla från den franska tillverkaren: trots sin ålder är den förvånansvärt rymlig och bekväm.

Detta är ingen tillfällighet. Innan bilen lanserades utsatte förarna den för ett hårt test: 2CV:n skulle kunna korsa ett plöjt fält med två personer, en korg med ägg, femtio kilo potatis eller en tunna med vin utan att bryta ett ägg. Allt du behöver göra är att sitta i baksätet och njuta av utsikten.

Turen inkluderar ett stopp vid en lokal vingård med champagneprovning. Till skillnad från de tidigare turerna börjar inte turen i Paris utan i Reims. Därför måste du ta dig dit på egen hand. För mer information rekommenderar jag att du läser inlägget om de bästa utflykterna du kan göra från Paris.

 • Varaktighet: ca 3 timmar
 • Pris: ca 200 €.

Boka din sightseeingbuss i Paris

När är den bästa tiden att besöka Champagne?

Besök i Champagne| ©Megan Cole
Besök i Champagne| ©Megan Cole

Det skulle vara lätt att svara "vår eller sommar", men de riktiga experterna är övertygade om att hösten är den bästa tiden. Om du reser till Paris i september rekommenderar jag att du bokar en resa till Champagne. Druvskörden börjar i slutet av denna månad och slutar i första hälften av oktober.

Vilka är de viktigaste byarna i Champagne?

Besökande Sedan| ©Valentin F.R
Besökande Sedan| ©Valentin F.R

Champagne-regionen ligger öster om Paris och består av departementen Aube, Marne, Haute-Marne och Ardennerna. Det finns dussintals charmiga städer och listan nedan innehåller mina fem bästa:

 • Reims, Champagnes huvudstad. Det viktigaste monumentet är katedralen Notre-Dame, ett gotiskt tempel med sitt karakteristiska centrala rosenfönster och hisnande glasmålningar. Gamla stan är vackert bevarad och har många terrassbarer. Jag rekommenderar att du provar de rosa macarons som är signaturens kännetecken. Lokalbefolkningen hävdar att de bästa finns på Douceurs Macarons (40 Rue Chanzy)
 • Sedan, en medeltida by vid floden Meuse. Du kan hyra en trampbåt eller en kanot och njuta av de vackra vattnen. Huvudattraktionen är slottets fästning som är den största i Europa. Du kan besöka den varje dag utom den 1 januari och den 25 december. En vanlig biljett kostar cirka 9,5 euro. Mer information finns på den officiella webbplatsen
 • Chaumont, som tidigare var residens för grevarna av Champagne. I den gamla stadskärnan finns kyrkan Saint-Jean-Baptiste och några eleganta renässanshus. I december visar Musée de la Crèche (Födelsemuseet) napolitanska födelsekryssningar från 1700-talet. Om du reser under årets sista månad rekommenderar jag att du läser inlägget om 10 saker att göra i Paris under julen
 • Langres, en muromgärdad by med en historia som går tillbaka till romartiden. Omgiven av skogar och sjöar är det ett idealiskt resmål för vandring eller mountainbikeåkning
 • Epernay, en fridfull stad cirka 30 kilometer från Reims. Dess fritids- och kulturutbud är kopplat till det berömda mousserande vinet: under gatorna gömmer sig flera källare där flaskor av Dom Pérignon, Moët & Chandon och andra märken förvaras.

Boka din officiella biljett till Eiffeltornet i Paris

Vilka är fördelarna med en guidad tur jämfört med att besöka Champagne på egen hand?

Vingården dag| ©Megan Cole
Vingården dag| ©Megan Cole

Som du har sett i föregående punkt kan du lätt ta dig till området där det berömda mousserande vinet produceras från huvudstaden. Men om du reser med tåg kan du bara se en plats och om du hyr en bil måste du köra i Paristrafiken och betala för både motorväg och bensin.

En guidad tur är ett rekommenderat alternativ: den totala kostnaden inkluderar både resa och inträde till källarna med champagneprovningar (vanligtvis tre eller fyra glas). Du har möjlighet att besöka flera byar och egendomar för ett pris på cirka 200 euro.

Även om det kan verka dyrt, skulle priset vara högre om du skulle betala separat. Det enda som saknas är mat, men det råder ingen brist på restauranger i området. Av dessa skäl är en dagstur i denna region definitivt en av de 10 bästa turerna och utflykterna från Paris.

Vad ska jag ta med på en utflykt till Champagne från Paris?

Bekväma skor| ©Kindel Media
Bekväma skor| ©Kindel Media

Först och främst bör du vara medveten om att dessa turer går mitt ute på landsbygden och inkluderar inträde till de egendomar där druvorna skördas. Ta på dig bekväma skor eftersom du kommer att gå längs kullerstensvägar och genom källare.

Ett paraply eller en mackintosh är också ett måste i resväskan, eftersom det ofta regnar.

Är en utflykt till Champagne lämplig för barn?

Vinkällare| ©Megan Cole
Vinkällare| ©Megan Cole

Deflesta (om inte alla)guidade turer tillåter besök med barn. Om de är mycket små bör du ange i förväg om du behöver en barnstol. Om du inte är övertygad rekommenderar jag att du läser inlägget om vad du kan se och göra i Paris med barn. Du hittar andra alternativ i och runt huvudstaden.

Boka din billiga biljett till Disneyland Paris

Är det värt att resa till Champagne på vintern?

Vinodlingar| ©judy dean
Vinodlingar| ©judy dean

Det ärinte den bästa säsongen, men det betyder inte att det inte är värt det. Vid den här tiden på året sjunker temperaturen ofta under nollan och det är inte ovanligt att landskapet är höljt i dimma eller frost. Landskapen får en magisk känsla, särskilt med ett glas champagne i handen.

Du måste ha varma och bekväma kläder, men oroa dig inte, om du inte är övertygad kan du stanna i huvudstaden och bekämpa kylan med en inomhusaktivitet. Personligen rekommenderar jag alltid ett besök på Invalides-museet och Napoleons grav eller en kryssning på Seine-floden.