Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Hur man bestiger Eiffeltornet

Vill du veta hur man klättrar upp i Eiffeltornet? Läs vidare!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minsta läsning

Hur man bestiger Eiffeltornet

Vy över Eiffeltornet | ©Pixabay

Att bestiga Eiffeltornet är drömmen för många resenärer som åker till Paris. Det är en ikon!

Om du är en av dem och du vill inkludera detta monument bland de aktiviteter du kommer att göra under din vistelse i staden, kommer jag i detta inlägg att berätta hur man klättrar upp i Eiffeltornet i detalj så att du inte missar någonting. Missa inte det!

Hur kommer jag till Eiffeltornet?

Eiffeltornet | ©Campus France
Eiffeltornet | ©Campus France

Järnladyn är den mest besökta turistattraktionen i Paris. Om du vill se insidan av Eiffeltornet måste du köpa en biljett till Eiffeltornet. För att undvika de långa köerna vid ingången till monumentet är det bästa alternativet att boka dina biljetter online. Detta steg gör att du kan välja den dag och tid som bäst passar ditt schema i den franska huvudstaden i god tid före din resa. På så sätt kan du i detalj organisera alla dagens aktiviteter och få ut det mesta av din tid i staden.

Från 30 € kan du få en biljett till Eiffeltornet i Hellotickets för att njuta av den magnifika utsikten från dess utsiktspunkter medan du åtföljs av en professionell guide som förklarar allt du ser samt en hel del kuriosa om monumentet. Men det finns många fler alternativ till mycket olika priser! Jag rekommenderar att du tar en titt på webbplatsen för att se alla möjligheter.

Typer av biljetter till Eiffeltornet

Innan du besöker Eiffeltornet, kom ihåg att du har olika biljettalternativ. Här är de mest populära:

Boka dina biljetter till Eiffeltornet

Vilka är alternativen för att klättra upp i Eiffeltornet?

Trapporna i Eiffeltornet| ©Guilhem Vellut
Trapporna i Eiffeltornet| ©Guilhem Vellut

Det finns två huvudalternativ för att ta sig upp i Eiffeltornet: trapporna och hissen. Och du kan kombinera båda beroende på vilken nivå i tornet du vill komma åt.

Trappan är det billigaste alternativet (från 30 € entrén). Det är perfekt om du vill besöka Eiffeltornets insida och reser till Paris med en budget. Med denna biljett kan du gå in på första och andra våningen i monumentet via trapporna och njuta av den fantastiska utsikten från ovan. Det är dock värt att komma ihåg att klättra 116 meter till fots kräver en fysisk ansträngning som inte alla har råd med.

Hissen är ett alternativ som jag rekommenderar dig att överväga om du reser till Paris med en mer flexibel budget eftersom biljetten kostar lite mer pengar (från 40 €). Det är perfekt om du vill undvika den långa trappan till Eiffeltornets första våning. När du väl har åkt hiss kan du njuta av den vackra utsikten över Paris från en privilegierad plats.

Och för lite mer pengar kan du göra upplevelsen komplett genom att åka hiss till toppen av Eiffeltornet på den tredje nivån. Då befinner du dig 276 meter upp och kan se Gustave Eiffels kontor, ingenjören som byggde tornet inför världsutställningen i Paris 1889.

Boka din nattbiljett till Eiffeltornet

Finns det guidade turer i Eiffeltornet och är det värt det?

Guide till Eiffeltornet| ©gbfernie5
Guide till Eiffeltornet| ©gbfernie5

Det stämmer, och det är ett alternativ som jag varmt rekommenderar eftersom det är väldigt roligt. Med en guidad tur i Eiffeltornet får du inte bara en fantastisk utsikt över Paris, du får också lära dig mycket om monumentets historia och dess konstruktion samt några av de mest märkliga anekdoterna.

Mitt råd är att välja en guidad tur i Eiffeltornet om det är första gången du besöker Paris eftersom du kommer att få ut mycket mer av upplevelsen genom att ha ett större sammanhang om det monument som du besöker.

Dessutom kommer guidens sällskap att göra väntan på hissen trevligare, som ibland kan bli lite lång och tråkig med tanke på det stora antalet människor i monumentet. Du kan även be honom om tips och rekommendationer för att få ut det mesta av din semester i den franska huvudstaden.

Boka din biljett till Eiffeltornet och en kryssning på floden Seine

Vilka är öppettiderna för Eiffeltornet?

Fantastiskt Eiffeltorn| ©Pedro Szekely
Fantastiskt Eiffeltorn| ©Pedro Szekely

Till skillnad från många turistattraktioner i Paris är Eiffeltornet öppet varje dag året runt från kl. 9.30 till 22.45 och stänger kl. 23.45.

Detta schema ger dig gott om tid att besöka Eiffeltornet när som helst, men särskilt vid en tidpunkt som bäst passar dina resplaner i staden.

Boka dina biljetter till Eiffeltornet

Vem har tillträde till Eiffeltornet?

Utsikt från tornet| ©Chris Yunker
Utsikt från tornet| ©Chris Yunker

Att besöka Eiffeltornet är ett måste för alla som är i gott fysiskt skick under sin vistelse i Paris.

På grund av monumentets struktur och egenskaper är uppstigningen till fots inte lämplig för besökare som lider av hjärtsjukdomar eller andra allvarliga åkommor. Det rekommenderas inte heller för gravida kvinnor på grund av den extra ansträngning som krävs för att klättra upp i Eiffeltornet under vissa omständigheter.

Rullstol finns tillgänglig för den andra nivån av Eiffeltornet men inte till toppen, som ligger på tredje våningen.

Boka din nattbiljett till Eiffeltornet

Är det tillrådligt att besöka Eiffeltornet med barn?

Barn som klättrar uppför trapporna i Eiffeltornet| ©Poom!
Barn som klättrar uppför trapporna i Eiffeltornet| ©Poom!

Ja, absolut! Barn kommer att älska att se staden från ett fågelperspektiv och klättra upp i ett så unikt monument som Eiffeltornet, som de säkert har sett i otaliga filmer.

Dessutom har Eiffeltornet tillräckligt med säkerhetsåtgärder för att man ska kunna lära känna det som familj. Du behöver inte oroa dig, alla delar av attraktionen är skyddade av ett säkerhetsstaket. Det enda du måste vara försiktig med är att de inte snubblar om du bestämmer dig för att gå uppför trapporna. Dessutom kan du ta en kort paus på varje nivå så att de inte blir utmattade under turnén.

Och om du letar efter andra planer med de små i huset, tveka inte att konsultera artikeln Paris med barn.

Boka din biljett till Eiffeltornet och en kryssning på floden Seine

Hur mycket tid behöver du för att besöka Eiffeltornet?

Väntar på att gå upp| ©gckwolfe
Väntar på att gå upp| ©gckwolfe

Normalt tar ett helt besök i Eiffeltornet (från botten till toppen) ca 2 timmar eller 2 timmar och 30 minuter, medan 1 timme och 30 minuter förmodligen räcker för monumentets första och andra våning.

I vilket fall som helst finns det ingen tids begränsning för att besöka Eiffeltornet. Du kan tillbringa lång tid i souvenirbutikerna i atriumet, på första eller andra våningen, eller ta en drink i någon av barerna runt sevärdheten.

Boka dina biljetter till Eiffeltornet

Vad du inte får missa på Eiffeltornet

Utsikt över Trocadero från Eiffeltornet| ©Álvaro Bertelsen
Utsikt över Trocadero från Eiffeltornet| ©Álvaro Bertelsen

Inuti Eiffeltornet

De flesta besökare är ofta hänförda av utsikten över stadsbilden från Eiffeltornet. Men byggandet av tornet var en av de största tekniska revolutionerna under 1800-talet och hade en enorm inverkan på den samtida allmänheten.

Många turister tenderar att inte lägga märke till det inre ramverket och dess geniala struktur. Hissarnas funktion är också mycket slående. Så ta en närmare titt och missa inte detaljerna - du kommer garanterat att bli förvånad!

Utsikten från monumentet

Utsikten från Eiffeltornet är sensationell. Från observationsdäcket på första våningen befinner du dig 116 meter upp och kan se många av Paris sevärdheter som du aldrig har sett dem förut. Monumentets kikare hjälper dig med uppgiften!

Höjdpunkten kommer när du tar dig upp till toppen av Eiffeltornet på den tredje nivån, 276 meter över havet. Att se stadens skyline från toppen är en svindlande och spännande känsla. Några av de sevärdheter du kan se från toppen är basilikan Sacre-Coeur, Musée d'Orsay: Detta är en före detta tågstation som omvandlats till ett museum som rymmer omfattande utställningar om 1800-talets konst. Det är ett av de bästa museerna i Paris och därför ett måste att besöka Notre Dame-katedralen, floden Seine, Louvren, Trocaderos trädgårdar, Triumfbågen, Champs de Mars, trädgårdarna vid foten av Eiffeltornet där man en solig dag kan koppla av med en picknick med en otrolig utsikt över monumentet eller Champs Elysées.

Och för att avrunda besöket får du inte missa Eiffeltornets tredje våning, där Gustave Eiffels kontor ligger, den berömda ingenjör som byggde tornet för världsutställningen i Paris 1889. Det har den ursprungliga atmosfären från den tiden!

Boka din biljett till Eiffeltornet och en kryssning på floden Seine

Eiffeltornet på natten

 ©Luciano Teixeira
©Luciano Teixeira

Paris är en underbar stad som kan lämna dig mållös när som helst på dygnet, men det är sant att det är något speciellt med staden på kvällen. Att kunna se Paris från höjderna är en fantastisk upplevelse, särskilt på natten när staden ser fantastisk ut och monumentet skiner i all sin prakt.

Utsikten från observationsdäcken över stadsbilden, prydd med tusentals små färgade ljus, är en vykortsfin avslutning på en fantastisk dags sightseeing i "Ljusets stad"!

En nattlig utsikt över Eiffeltornet är en fantastisk plan som du inte får missa. Upptäck allt som denna upplevelse har att erbjuda i inlägget Eiffeltornet på natten.

Boka din nattbiljett till Eiffeltornet

Hur tar man sig till Eiffeltornet?

Tunnelbana i Paris| ©FranceHouse
Tunnelbana i Paris| ©FranceHouse

Paris är en enorm stad med långa avstånd. Om du inte har tid att ta en promenad är det bäst att ta kollektivtrafiken för att snabbt komma till Eiffeltornet.

 • Med tunnelbana: Linje 6 (Bir-Hakeim station), linje 8 (Ecoile Militaire station) och linje 9 (Trocadéro station).
 • Med buss: Linje 82 och 42, hållplats Eiffeltornet.

Om du däremot väljer att ta bilen för att komma till Eiffeltornet bör du veta att det finns flera parkeringsplatser i närheten där du kan parkera din bil.

 • Pullman Tour Eiffel parkering (ca 5 minuters promenad)
 • 443 Avenue Joseph Bouvard (ca 6 minuters promenad)
 • Quai branly-Tour Eiffel parkering (ca 8 minuters promenad)
 • 2 Place Joffre, 75007 Paris (ca 12 minuters promenad)

Om du letar efter mer detaljerad information om detta ämne, missa inte inlägget Hur man tar sig till Eiffeltornet- vi tar en närmare titt!

Boka din biljett till Eiffeltornet och en kryssning på floden Seine

Tips för att besöka Eiffeltornet

 ©Glenn Carstens-Peters
©Glenn Carstens-Peters

Ta del av dessa tips för att få ut det mesta av ditt besök i det mytomspunna Eiffeltornet!

 • Eftersom det är det mest besökta monumentet i Paris rekommenderar jag att du köper dina biljetter i förväg och online för att slippa de oändliga köerna vid biljettkontoret.
 • Om du besöker Paris för första gången kan det vara en bra idé att ta en guidad tur i Eiffeltornet, eftersom du kommer att få ut mer av upplevelsen och ha det trevligt med en guide.
 • När du planerar ditt besök rekommenderar jag att du kontrollerar väderprognosen för den dag du vill åka, eftersom Paris ibland brukar gry med ett lager dimma och du kan inte njuta av utsikten lika mycket.
 • För en mer intim och lågmäld upplevelse av Eiffeltornet är det bäst att planera in ett besök tidigt på morgonen (om det inte är dimmigt) eller tidigt på kvällen.
 • Om du reser till Paris med en snäv budget och vill se Eiffeltornet utan att spendera en massa pengar, är mitt råd att välja trappturen.
 • Å andra sidan, om du reser till Paris med en budget, rekommenderar jag att du väljer hissrundturen med tillgång till toppen av Eiffeltornet på tredje nivån.
 • Paris är en dyr stad. Om du planerar att klättra upp i Eiffeltornet och ta en kryssning på Seine är ett bra alternativ att välja ett sparpaket, som kombinerar båda aktiviteterna och sparar dig lite pengar.
 • Solnedgången är en bra tid att klättra upp i Eiffeltornet om du vill njuta av utsikten både dagtid och nattetid men inte vill göra besöket två gånger. Var dock beredd på trängsel, eftersom det är den mest populära tiden på dagen!
 • Om du vill äta en bit mat före eller efter ditt besök i Eiffeltornet rekommenderar jag en picknick i Trocadero-trädgården eller på Champs de Mars om dagen är solig. Det är en mycket avkopplande upplevelse och du får en fantastisk utsikt över monumentet från ett annat perspektiv.
 • Inne i Eiffeltornet finns också flera fantastiska restauranger dit du kan gå om du vill ha en speciell romantisk kväll - rekommenderas starkt!
 • Ta hand om dina tillhörigheter under hela ditt besök. Ficktjuvar är på utkik efter all oförsiktighet.
 • I slutet av ditt besök, spara tid genom att ta trapporna ner, eftersom hissarna bildar långa köer - det tar bara några minuter och på vägen ner kommer du att ha en oöverträffad utsikt över landskapet!

Om dessa små "tips" har hjälpt dig att förbereda ditt besök i Eiffeltornet rekommenderar jag att du också tar en titt på inlägget Tips för att besöka Eiffeltornet (när man ska åka, hur länge man ska vara där...) där du hittar många fler.

Boka dina biljetter till Eiffeltornet