Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Paris-pass

Med Parispasset kan du få ut det mesta av stadens sevärdheter utan att behöva oroa dig för din budget: så här får du veta hur du skaffar det och om det är värt det eller inte.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Paris-pass

Paris från Notre-Dames tak | © Pedro Lastra

Louvren, Pompidou, Musée d'Orsay, Musée Rodin, Eiffeltornet, Opéra Garnier, Versailles, Notre Dame, Sacre Coeur, Triumfbågen.... Det finns så mycket att se att Parispasset kan vara till stor hjälp!

Vad är Parispasset och hur får man det?

Sightseeingkort är kort som du kan köpa för ett visst antal dagar för att få tillgång till transporter och stadens viktigaste turistattraktioner till ett reducerat pris. Parispasset är det viktigaste kortet i Paris och också ett av de mest kostnadseffektiva.

Med det här kortet, som du kan köpa på den officiella webbplatsen, får du tillgång till de mest populära sevärdheterna i Paris, som Louvren, Triumfbågen och Parisoperan, till bästa pris. Dessutom ingår kollektivtrafiken och du kan också hoppa på turistbussen och ta en kryssning på Seine - ett bra erbjudande!

Varför jag rekommenderar Paris Pass: Om du vill få ut det mesta av din resa och besöka de mest symboliska monumenten och museerna kan du spara tid (med Paris Pass slipper du köer vid biljettkassan) och pengar, eftersom du får tillgång till sevärdheterna till ett fast pris.

Om du föredrar att gå direkt till stadens bästa museer behöver du inte tveka: Paris Museum Pass är din bästa allierade.

Och om du vill ha goda nyheter: Paris Pass inkluderar Museum Pass, så med ett enda kort kan du dra nytta av båda alternativen!

Hur mycket kostar Parispasset?

Flygfoto Triumfbågen
Flygfoto Triumfbågen

Du kan få Parispasset för 109 euro. Det första du bör veta är att priset på Paris Pass beror på hur många dagar du bokar kortet. Du kan boka Paris Pass för två, tre, fyra eller sex dagar.

Under den tid som kortet är aktivt kan du besöka så många av de inkluderade attraktionerna som du vill utan att behöva betala något extra och utan att behöva stå i kö (många museer har en entré som är reserverad enbart för medlemmar av detta kort).

Hur Paris Pass fungerar

Promenera genom Louvre-pyramiden
Promenera genom Louvre-pyramiden

Hämta upp

När du har köpt ditt Pass kan du välja mellan följande leveransmetoder:

 • Leverans till ditt hem
 • Leverans till ditt boende under din resa till Paris.
 • Du kan hämta ut din bil på något av kontoren i Paris med den kupong som du får när du gör din bokning.
 • Digital version som du kan ta med dig i mobilen (när jag köpte den var den inte så här, men jag antar att de kommer att uppdatera den snart).

Aktivering

När du har köpt ditt Paris Pass är det giltigt i ett år och aktiveras första gången du använder det på en attraktion eller i Paris transportmedel (som också ingår). Observera att aktiveringen sker per kalenderdag och inte per timme, så det är inte tillrådligt att använda ditt Paris Pass för första gången i slutet av en av resans dagar, utan i början av dagen för att få ut mesta möjliga av det under hela dagen.

Vad ingår i Paris Pass

Paris operahus| ©Edgardo W. Olivera
Paris operahus| ©Edgardo W. Olivera

Paris Pass-paketet är uppdelat i tre delar: ett pass för turistattraktioner, ett museipass (detta är Paris Museum Pass och kan också köpas separat) och ett kort för att använda kollektivtrafiken. Dessutom ger Paris Pass dig tillgång till en rad rabatter i utvalda butiker och restauranger och du får även en guidebok och en karta över staden.

Sevärdheter och aktiviteter ingår

 • Museet Louvren
 • Bestigning av Triumfbågen
 • En kryssning på Seine
 • En dagstur med turistbussen i Paris
 • Musée d'Orsay
 • Pompidou-museet för samtida konst
 • Slottet i Versailles
 • Operan i Paris
 • Pantheon
 • Vinprovning
 • Klättra upp i Montparnasse-tornet
 • Guidade rundvandringar i olika delar av Paris

Sevärdheter som inte ingår

Som du kan se finns det en stor avsaknad i listan: klättringen på Eiffeltornet ingår inte i Paris Pass, inte heller inträdet till katakomberna, Disneyland eller Moulin Rouge-showen. Dessa upplevelser måste du betala för separat, men med tanke på allt som detta turistpass omfattar kan jag försäkra dig om att det fortfarande ger valuta för pengarna.

Är Paris Pass värt det eller inte?

Inuti Musée d'Orsay| ©Derek Key
Inuti Musée d'Orsay| ©Derek Key

Det finns inget exakt svar, allt beror på vad du ska använda den till och vilken typ av resenär du är. Om du utnyttjar det på bästa sätt kommer Parispasset att spara både tid och pengar (kom ihåg att Parispasset inkluderar inträde utan köer, vilket är en stor fördel på platser som Versailles och Louvren), det är helt klart.

När betalar Paris Pass sig självt?

 • Om du är kulturintresserad och inte vill missa de viktigaste sevärdheterna kan du göra en lista över deras priser separat, lägga ihop dem och jämföra dem med priset för passet.
 • Paris Pass har ett Museum Pass inkluderat, vilket gör det till det mest kostnadseffektiva alternativet för att besöka så många av stadens sevärdheter och museer som möjligt (och det finns många!).
 • Om du planerar en kryssning på Seine ingår den också.
 • Om du ska resa mycket i Paris är kollektivtrafiken ett utmärkt sätt att ta dig fram.
 • Om du vill göra en utflykt till Versailles ingår också inträdesavgiften.
 • Om du besöker Paris när det är ganska kallt eller regnigt vill du ha det här kortet för att skydda dig från vädret på de underbara museerna och sevärdheterna.

När betalar Paris Pass INTE för sig självt?

 • Om du ska vara i Paris under en mycket lång resa behöver du inte pressa in all din sightseeing på några få dagar, så Parispasset är inte kostnadseffektivt och det är bättre att njuta av kulturen i Paris i lugn och ro.
 • Om du inte heller gillar tanken på att besöka museer eller sevärdheter på insidan kommer du inte heller att få ut mycket av det.
 • Om du inte planerar att använda stadens kollektivtrafik kommer du inte heller att ha någon nytta av denna fördel.

Anas resetips

Gör en lista över de museer och sevärdheter du vill se i Paris och räkna ut hur mycket biljetterna skulle kosta separat för att se hur mycket du kan spara med Paris Pass.

Parispasset och sightseeingbussen

Flygfoto Triumfbågen
Flygfoto Triumfbågen

Om du har bestämt dig för att köpa Parispasset får du inte missa möjligheten att ta en panoramisk busstur genom Paris. Bussresor är ofta underskattade eftersom de är "för turistiga", men jag råder dig att ta bort dina fördomar, för den här resan är mycket trevlig.

Tänk på att stadens storlek gör det omöjligt att se den "i ett svep", något som den stora bussrundturen i Paris gör. Det faktum att det inte är idealiskt att besöka en stad från ett fordon utesluter inte möjligheten att ta del av en guidad tur med kommentarer för att njuta av de viktigaste se värdheterna före eller efter att ha besökt dem på djupet.

Turen pågår i en och en halv timme och du kan läsa mer om rutten och vad du kommer att se i denna artikel på Hop-on Hop-off Bussturer.

Paris Museum Pass

Paris Museum Pass är ett utmärkt alternativ om du främst vill besöka museerna i Paris. Skillnaden med Paris Pass är att de flesta av de inkluderade besöken är på museer. Till skillnad från Parispasset omfattar Paris Museum Pass till exempel inte vinprovning, besök på Parisoperan, vandringsturer eller en tur uppför Montparnasse-tornet.

Det inkluderar dock ett besök till Triumfbågen, ett besök till Sainte Chapelle, ingången till Versailles eller en tur uppför tornen i Notre Dame (det senare är för närvarande inte tillgängligt på grund av branden 2019) och en timmes kryssning på Seine med livekommentarer under rundturen. Om du köper kortet online kan du välja att få det levererat till ditt hotell i Paris, men inte till en privatbostad i staden.

Paris Museum Pass ingår i Paris Pass, men observera att om du köper Paris Pass för tre dagar får du Paris Museum Pass för två dagar, eftersom det inte finns något alternativ för tre dagar med detta kort.

Andra pass för sightseeing i Paris

Detalj av Centre Pompidou| ©Matt Seymour
Detalj av Centre Pompidou| ©Matt Seymour

Även om Parispasset är det mest** populära** finns det andra turistkort för att besöka Paris. De är alla ganska lika när det gäller användning, antal attraktioner som ingår och villkor. Det finns dock subtila skillnader mellan dem som kan få dig att välja det ena eller det andra.

Paris-passet

Paris Passlib är mycket lik Paris Pass, men passar dig om du vill ha ett 5-dagarsalternativ, vilket är det enda alternativet som Paris Pass inte har. Priset är lite lägre, så det kan vara ett bra alternativ om du inte är intresserad av att se Parisoperan, klättra upp i Montparnasse-tornet eller göra vinprovningar.

Dessa tre turistattraktioner är den största skillnaden med Paris Pass, så om du inte är intresserad av någon av dem kan Paris Passlib vara ett bättre alternativ. Om du betalar lite extra för Parispasset kan du dessutom få tillgång till en rundtur på första våningen i Eiffeltornet.

Go Paris Pass

Den största fördelen med Go Paris Pass är priset. Med en varaktighet på två dagar (det finns ingen möjlighet att lägga till fler dagar som med andra stadskort) omfattar det alla de viktigaste sevärdheterna och museerna i Paris till ett lägre pris än andra turistkort.

Tänk dock på att du med Go Paris Pass inte kan använda stadens kollektivtrafik, så om du bor utanför den historiska stadskärnan kanske det inte är värt det.

Anas resetips

Om du väljer Paris Pass, aktivera först attraktionskortet och sedan museipasset så att du kan samla mer tid mellan de två korten.

Tips för att få ut det mesta av ditt Paris Pass (eller något annat turistpass)

Pont Alexandre III, Paris| ©Léonard Cotte
Pont Alexandre III, Paris| ©Léonard Cotte

Planera

Det är klart att alla kort lönar sig om du ska se så mycket som möjligt på kort tid, men det betyder inte att du ska rusa från en plats till en annan. Med god planering kan du se fler sevärdheter (och därmed spara pengar) utan att behöva offra lugn och ro.

Innan du börjar din resa bör du göra en lista över de saker du vill se och organisera dig efter de områden där de finns.I många av dessa områden har du också möjlighet att gå en gratis rundvandring, så tro inte att du måste spendera hela dagen på att besöka stängda platser om du köper Parispasset.

Boka en dag för museer

Den dag du besöker Louvren eller Versailles tar en hel del tid i anspråk (även om du slipper köerna), så du kommer inte att kunna se så mycket annat under dessa dagar. Paris har dock många små och vackra museer som du kan besöka på kortare tid, till exempel Rodin-museet och Dali-rummet som är ganska bra för mig och som tenderar att gå obemärkt förbi av de flesta turister.

Överväga öppettider

Innan du aktiverar ditt kort bör du kontrollera öppettider och öppettider för museer och turistattraktioner. Vissa är stängda på helgdagar eller särskilda dagar. Om din resa sammanfaller med en av dessa dagar ska du inte aktivera ditt kort för den dagen eller utnyttja kryssningen på Seine-floden, vinprovningen eller besöket i Versailles.

Ta reda på om rabatter och guidade turer

Du kanske besöker Paris operakvarter utan att veta att ditt Paris Pass inkluderar en guidad tur i operakvarteret. Innan du planerar ett besök på en attraktion bör du kontrollera att Paris Pass inte inkluderar guidade turer i området.

Fråga också de affärer och restauranger du besöker om du får rabatt med detta kort, eftersom du inte bara kan spara mycket pengar på utflykter, utan också på lokala restauranger och i souvenirbutiker.

För Paris Pass och Museum Pass aktiverar du först det ena kortet och sedan det andra

Paris Pass är tre kort i ett: transport, turistattraktioner och museer. Jag rekommenderar att du aktiverar attraktionskortet först och gör de aktiviteter som är exklusiva för det, och sedan aktiverar museikortet nästa dag. Med detta enkla knep kan du spara tid och besöka ännu fler sevärdheter utan att behöva investera i ett överlägset kort.

Tänk också på att tiden på detta kort räknas per kalenderdag och inte per timme; om du anländer till Paris på eftermiddagen, spendera dagen med att besöka staden och aktivera ditt Paris Pass nästa morgon så att du inte förlorar tid på att använda det.

Om du är intresserad av Parispasset kommer du också att vara intresserad av

Med Paris Pass finns det väldigt lite kvar att se i Paris eftersom det inkluderar nästan allt. Efter några dagar med det här kortet kommer du att ha väldigt få saker kvar att se i staden, men det finns några saker som Eiffeltornet som du kan läsa mer om här: Eiffeltornets biljetter: hur man köper dem, hur mycket kostar de, bästa alternativet osv..

Bortsett från monumenten finns det föreställningar som är värda att se i Paris. En av de mest kända är Moulin Rouge-showen och du kan också köpa separata biljetter för att komplettera ditt besök i Paris och lära dig mer om showen i denna andra artikel om Moulin Rouge-showen. Moulin Rouge Biljetter: allt du behöver veta.

Slutligen är en av de vanligaste frågorna som du får när du läser om det stora utbudet av museer som ingår i Paris Pass hur du ska välja. Jag har skrivit en annan artikel om Museumbiljetter som du kan ta en titt på för att hjälpa dig att bestämma dig.

Vanliga frågor

 • Finns det många Paris City Sightseeing Passes?

  Paris erbjuder ett par olika typer av turistpass, men det mest populära är Parispasset, eftersom det inkluderar inträde till många sevärdheter utan att behöva stå i kö och är billigt.

 • Inkluderar Paris Sightseeing Pass kollektivtrafiken?

  Paris Pass är ganska imponerande eftersom det innehåller ett obegränsat resekort som kan användas på alla kollektivtrafiksystem i staden.

 • Innefattar Paris Sightseeing Pass andra rabatter och förmåner?

  Förutom gratis kollektivtrafik ger Paris Pass dig också 15 % rabatt på en rad cykel- och Segwayturer och 2CV-turer med chaufför, 20 % rabatt på all mat och dryck på Monument Café, Monument Cafe, 10 euro rabatt på Idéal Gourmet och en gratis förrätt eller Hot Fudge Sundae på Hard Rock Cafe.