Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

15-dagars resplan för New York City: en guide för att få ut det mesta av dina två veckor i New York City

New York City har så mycket att erbjuda att 15 dagar kan flyga förbi. Packa resväskan för här är vad du kan se och göra i Big Apple under ditt besök.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

22 minsta läsning

15-dagars resplan för New York City: en guide för att få ut det mesta av dina två veckor i New York City

Natt i New York | © Sriharsha Chekuri

New York kallas "staden som aldrig sover" och det är inte svårt att förstå varför: det finns alltid något att göra och se i New York, oavsett vilken tid på dygnet det är!

Strosa genom Central Park, besök MET, se en NBA-match, tillbringa en dag på stranden eller klättra i skyskraporna... Det är svårt att bli uttråkad i en stad med så mycket kulturell variation.

Notera detta för här är vad du kan göra i New York på 15 dagar.

Dag 1: Upptäck Manhattan från höjden och ta dig till hjärtat av Harlem

Nattvy från Empire State Building| ©Hellotickets
Nattvy från Empire State Building| ©Hellotickets

Du har just anlänt till New York och är förmodligen ivrig att få komma ut och se alla de sevärdheter som du har sett så många gånger på film och foton. Eftersom detta är din första kontakt föreslår jag att du upptäcker Manhattan från ett fågelperspektiv och dyker ner i Harlem för att utforska stadens själ.

Se New York från dess skyskrapor

Vid det här laget borde du veta att New York är känt för sina skyskrapor. Staden, särskilt stadsdelen Manhattan, har en av världens mest spektakulära och berömda skylines och det är värt att ta sig tid att bestiga de bästa av dem.

Vid detta tillfälle kommer vi inte bara att känna oss små bredvid dessa enorma metallmassor, utan vi kommer också att ta chansen att bestiga Empire State Building eller gå upp till Top of the Rock. Från höjderna kommer du att kunna få en känsla av hur enorm staden är och sätta ett ansikte på alla gator du kommer att se.

Jag förstår att det ibland är svårt att välja mellan att klättra i en skyskrapa eller en annan, så om du är osäker rekommenderar jag att du läser denna jämförelse mellan att klättra på Top of the Rock eller Empire State Building. Jag hoppas att det hjälper dig att bestämma dig! Även om du alltid kan klättra båda (båda är öppna på natten, så du kan kombinera ett dagsljusbesök med ett nattbesök). Här har du mer information om att bestiga Top of the Rock på natten och Empire State Building på natten.

Om du vill överväga andra alternativ (inte lika mytiska men lika spektakulära eller mer) rekommenderar jag dig att ta en titt på möjligheten att bestiga de modernaste skyskraporna i Midtown Manhattan: The Edge och Summit Vanderbilt. Du kommer att få en svindlande morgon!

Boka din biljett till The Edge

Vi fördjupar oss i Harlem och dess kök

Efter denna upplevelse är du säkert hungrig och det finns ingen bättre plan än att ladda batterierna på en av de typiska amerikanska restaurangerna med en god milkshake och en hamburgare. Bege dig till Harlem, norr om Central Park, där en eftermiddag fylld av kontraster väntar dig.

Den här gången rekommenderar jag att ni först äter lunch på Harlem Shake, en välkänd restaurang i området där ni kan äta en traditionell lunch i Pulp Fiction-stil.

Trots det finns det gott om matställen i Harlem överallt i kvarteret. Mångfalden av mat och gatustånd gör att alla smaklökar blir nöjda och får energi för den kommande dagen.

Njut av atmosfären i Harlem på en gospelmässa

New York är en stad full av kulturer och kontraster, och ett bra sätt att få en försmak av detta är med en av dess mest kända och utbredda traditioner: att gå på en gospelgudstjänst i Harlem. Denna typiska religiösa händelse full av musik och glädje har blivit mycket populär över hela kontinenten och i staden hålls den i stadsdelen Harlem.

Söndagsmorgnar är de dagar då du kan ta en rundtur till alla kyrkor i stadsdelen och njuta av de karakteristiska sångerna. För att göra det måste du ta tunnelbanan och ta dig till stadsdelen Harlem där du hittar cirka 500 kyrkor där denna typiska mässa hålls (här är en lista över de bästa kyrkorna för att delta i en Gospel Mass).

Naturligtvis måste du vara respektfull och ta detta intressanta besök som en andlig och religiös handling och följa de fastställda reglerna för att delta i en Gospel Mass.

Boka din rundtur i Gospel Mass

Dag 2: Gå genom varje hörn av Central Park och upplev en filmkväll

Central Park, New Yorks lungor| ©Pixabay
Central Park, New Yorks lungor| ©Pixabay

Central Park är New Yorks lung or och har dussintals platser där du kan förlora dig själv och tillbringa dagen mitt i all stadens liv och rörelse. För den här andra dagen föreslår jag en picknickdag i hjärtat av Manhattan.

Utgångspunkt vid Bethesda-fontänen

Ett av de bästa sätten att lära känna parken är att gå till dess stora centrala torg, Bethesda-fontänen. Denna plats har varit ett av parkens mest ikoniska landmärken i åratal och är en mötesplats för många New York-bor.

Längst ner hittar du början på Central Parks berömda sjö och nära tunneln kan du lyssna på den fantastiska akustiken från musikerna som spelar. Tänk på att det här är en enorm park så du måste vara pigg hela dagen om du vill hinna se alla sevärdheter.

Ha picknick med utsikt

Ett av de bästa sätten att få ut det mesta av Central Park är att äta inomhus för att få ut det mesta av tiden. För detta kan en picknick vara det bästa alternativet. I alla stormarknader på Manhattan nära parken hittar du smörgåsar, sallader och läsk så att du kan ligga på gräset och njuta av utsikten. Pret A Manger erbjuder till exempel snabb och hälsosam mat att ta med (smörgåsar, soppor, grönsakswraps...)

Central Park har otaliga slätter och sjöar där du kan lägga ut en duk och stanna till för att ladda batterierna. Det vackra med denna upplevelse är att gå vilse bland dess skogar och långa stigar, så när du hittar en plats du gillar, stanna till för lunch. På parkens södra sida äter du också bland träden, men med utsikt över Midtowns skyskrapor.

Boka en rundtur i Central Park

Hyr en cykel för att avsluta din rundtur bland parkens ikoner

Central Park är värt ett besök i sig. Men förutom huvudfontänen har parken många historiska platser som man måste se.

En av dem är minnesmärket för Beatles-sångaren John Lenno som kallas Strawberry Fields. Denna mosaik i marken innehåller ordet "Imagine" och besöks och hedras varje dag av sångarens fans. Även den mytiska skulpturen av Alice i Underlandet, tillägnad författaren Lewis Carroll, är ett måste.

Om du har energi över kan du alltid hyra en cykel som gör att du kan åka genom resten av parken i snabbare takt och känna dig som en New York-bo.

Hyr en cykel i Central Park

Upplev en kväll på teatern

Utan att lämna Midtown Manhattan är det nu dags att klä upp sig och njuta av Broadway-kvarteren med stil. Denna plats är full av ljus och teatrar och har blivit en av de mest kulturella gatorna i hela staden. Längs hela avenyn finns det gott om Broadway-musikaler och pjäser med ett stort internationellt intresse.

Om du vill njuta av en av dessa shower live, bör du veta att de vanligtvis är ganska rimligt prissatta och är en av de mest värdefulla planerna i hela New York. Allt du behöver göra är att titta igenom katalogen i förväg och njuta av Broadways charm på nära håll.

Det finns något för alla, och de mest populära är Lejonkungen, Aladdin och Phantom of the Opera.

Boka din biljett till Broadway

Dag 3: Återupplev stadens historia på nedre Manhattan

Frihetsgudinnans krona| ©Jeff Burak
Frihetsgudinnans krona| ©Jeff Burak

Den här dagen tar vi en paus för att lära oss mer om stadens historia och dess mest ikoniska landmärken under senare tid. Från en rundtur på Ellis Island till minnesmärket som markerade hela 2000-talet med tvillingtornen och den oförlikneliga Frihetsgudinnan.

Besök Frihetsgudinnan

Den obestridda stjärnan i New Yorks historia och skyline är Frihetsgudinnan. Från Battery Park på nedre Manhattan går det färjor till Fri hetsgudinnan som tar dig dit på bara några minuter och ger dig en otrolig utsikt över statyn och Manhattans skyline.

När du har fått en biljett till Frihetsgudinnan kan du gå in på dess piedestal och till och med klättra upp till den ikoniska kronan. Det är sant att det är en plats som alltid är full av turister, men som du kan föreställa dig är det ett måste för besökare.

Besök Frihetsgudinnan

Fortsätt turen på Ellis Island och Immigration Museum

För att förstå New Yorks ursprung måste vi gå tillbaka till dess förflutna som invandrarstad. Staden är skapad av invandrare och en av platserna med berättelser är Ellis Island, platsen där alla nya invånare anlände förr i tiden och för vilken Amerika anses vara möjligheternas land.

Väl framme på Ellis Island kan du besöka Immigration Museum, där du kan lära dig mer om denna viktiga plats och se de allra första anmälningslistorna som skapade staden.

Återvänd till Manhattan för att upptäcka Ground Zero

För att fortsätta med denna historiska dag rekommenderar jag ett besök på 9/11 Memorial and Museum när du återvänder till Battery Park efter att ha sett statyn. Platsen, som byggts på den tidigare platsen för tvillingtornen, utformades för att hedra minnet av dem som dog vid Ground Zero.

Där, på platsen för de tidigare tornen, finns två stora fontäner som sprutar vatten, samt en skog med 400 ekar, varav en utmärker sig för att vara den enda som mirakulöst nog överlevde tragedin. Det finns också ett museum med vittnesmål och memorabilia som får håret att resa sig på dig.

Köp biljetter till 9/11-museet

Utforska Wall Street

Nu när du är här och har stannat till på ett av de många ställena i centrum för en bit mat är det dags att utforska Wall Street, finansdistriktet.

Gatorna som kantas av toppchefer och lyxiga kontor är en riktig stadsupplevelse. Du bör också låta dig fotograferas med den berömda Wall Street-tjuren, en av de mest kända ikonerna i området och en som har varit med i många storfilmer.

Boka en rundtur på Wall Street

Avsluta dagen med en kryssning

Efter en intensiv dag full av känslor och kontraster finns det inget bättre än att koppla av benen medan du njuter av en kryssning på Hudson River och ser New Yorks skyline (här hjälper jag dig att välja bland de bästa kryssningarna på Manhattan).

Det finns alla typer av båtar och resvägar som passar alla budgetar, men om du vill unna dig själv är det bäst att boka en middagskryssning på Hudson. Till rytmen av rogivande livemusik ser du stadens ljus som du aldrig har föreställt dig dem förut - det är som en film!

Boka en kryssning på Hudsonfloden

Dag 4: Tillbringa dagen i Brooklyn

Utsikt från DUMBO i Brooklyn| ©Hellotickets
Utsikt från DUMBO i Brooklyn| ©Hellotickets

Brooklyn, bredvid Manhattan, är en av New Yorks mest kända stadsdelar. Det är en av de mest populära turistattraktionerna i staden, och det med goda skäl. Denna spektakulära plats är mycket mer än den berömda bron och har områden som DUMBO där du kan gå vilse och tillbringa hela dagen.

Vandra längs Brooklyn Bridge och i stadsdelen DUMBO

Brooklyn Bridge är ett av de mest kända vykorten från hela staden och därför är det det obligatoriska stoppet som vi börjar denna fjärde dag med. Vi kommer att lämna Manhattan åt sidan för en dag och fokusera på de andra viktiga stadsdelarna. Den här gången välkomnar bron oss till Brooklyn, en stadsdel full av konst och nya trender.

Jag rekommenderar en promenad genom DUMBO, precis på andra sidan bron. En helt nyrenoverad stadsdel som har blivit en samlingspunkt för avantgardet. Muralmålningarna, de ombyggda lagerlokalerna och de alternativa butikerna är värda att se.

Ta en rundtur på Brooklyn Bridge

Prova pizza på Grimaldi's

När du har fått en första smak av Brooklyn är det dags att stanna till och äta en bit mat så att du orkar resten av dagen. Det finns många ställen att äta på i Brooklyn, men ett ställe sticker ut med sin berömda pizza.

Grimaldis är en av Brooklyns mest berömda restauranger. Trots att det är en kedja som sträcker sig över hela kontinenten finns bara den här restaurangen, som ligger under bron, i staden. Dess amerikanska pizza är en hit bland både lokalbefolkning och turister.

Besök exklusiva Williamburg och konstnärliga Bushwick

När du har utforskat Brooklyns sevärdheter kan du ägna eftermiddagen åt att vandra runt i resten av stadsdelen och promenera genom två av dess andra stadsdelar, Williamburg och Bushwick. Båda domineras av konst och en blandning av traditioner, och att gå vilse i de smala gränderna är utan tvekan den bästa planen.

Williamburg är ett lyxigt område med ett tydligt judiskt inflytande och på senare tid en referensplats för hela hipsterestetiken. Den perfekta blandningen av tradition och nya trender. Den judiska stadsdelen i New York

Bushwick är ett måste för alla som älskar urban konst. Det har en industriell känsla och puertoricanskt inflytande, som om det vore West Side Story.

Avsluta kvällen med att se Nets spela i NBA

Om du har fastnat för Brooklyn kan du inte åka hem utan att avsluta dagen med en NBA-match på Barclays Center, där Brooklyn Nets spelar. Med en varmkorv i handen kommer du att vara lika hes som en New York-bo när du skriker och hejar på världens mest kända basketstjärnor.

Så här får du tag på NBA-biljetter och deras priser så att du kan förbereda dig för denna sportkväll i förväg.

Boka biljetter till Nets

Dag 5: Tillbringa en dag på dina favoritmuseer

Inträde till Naturhistoriska museet| ©Wikimedia
Inträde till Naturhistoriska museet| ©Wikimedia

New York är en av städerna med de viktigaste museerna i världen, så när du har haft tid att gå runt och se alla fantastiska sevärdheter i staden är det dags att tillbringa en dag med att besöka de bästa museerna i New York. Vilket ska jag välja? Jag ska berätta lite om varje museum så att du kan planera i förväg:

MoMA

MoMA anses vara det viktigaste museet för modern konst i världen, och det är inte konstigt. Här finns de viktigaste konstverken från avantgarde till nutid, vilket är anledningen till att det är ett måste på din resa till New York.

Om du organiserar dig väl kan du göra en rundtur på bara två timmar, även om museet i sig räcker för en hel dag. Du kan köpa biljetter i förväg för att undvika köer och se till att du får den tid som passar dig bäst.

Åh, och låt inte allt vara kultur. Här är de bästa matställena nära MoMa för att stilla din aptit med något gott.

Boka biljetter till MoMa

Metropolitans museum för konst

Met Museum eller Metropolitan Museum of Art är ett annat av de mest rekommenderade museerna att besöka på denna kulturdag. Även om Metropolitan Museum of Art inte är lika viktigt som MoMA har det äran att vara ett av de tio mest besökta museerna i världen och utan tvekan i New York.

Här finns inte bara målningar utan också en rad historiska föremål av stor betydelse, som den egyptiska ut ställningen med resterna av det gamla templet i Abu Simbel.

Boka en guidad tur på Met Museum

Museum för naturhistoria

Om vi byter ämne och antar att du är trött efter en lång dag, föreslår jag att du avslutar med något mer dynamiskt på National History Museum.

Dess interiör är mycket mer dynamisk eftersom det är ett vetenskapligt museum som går igenom jordens och mänsklighetens historia på ett tydligt och underhållande sätt. Det var också här som filmen Natt på museet spelades in, så det är väl värt besväret att ta farväl av denna kulturella dagsutflykt. Här har du all information du behöver för att besöka Natural History Museum.

Köp biljetter till Natural History Museum

Efter den kulturella dagen, en cocktail med utsikt

New York är staden som aldrig sover och på natten måste du också uppleva den. Vi har haft en "museidag" på Manhattan och det bästa är att kombinera den med en god cocktail på höjden. Ta reda på vilken av New Yorks bästa takterrasser du vill upptäcka och njut av utsikten över staden nattetid.

Dag 6: Alla de senaste nyheterna och de bäst bevarade hemligheterna i New York City

Linbana till Roosevelt Island| ©Patrick T Kindt
Linbana till Roosevelt Island| ©Patrick T Kindt

New York utvecklas ständigt och har mycket att erbjuda resenärer. Dessutom finns det alldeles i närheten av Manhattan en oas som får dig att tro att du befinner dig i en annan stad och som många turister inte upptäcker. Läs vidare, du kommer att bli intresserad.

Börja dagen på Hudson Yards

Just när vi trodde att allt var skrivet (och byggt) i New York, klicka här, ett helt nytt lyxkvarter där det tidigare bara fanns tågspår och övergivna fabriker.

Här hittar du utsökta matställen, shoppinggallerior, innovativa skyskrapor och den berömda High Line: en flytande park byggd på de gamla tågspåren som tidigare gick väster om staden.

Ta chansen att gå runt och upptäcka den otroliga Vessel-byggnaden eller njut av den otroliga utsikten från skyskrapan The Edge.

Boka biljetter till The Edge

Stanna för lunch på Chelsea Market

I linje med andan i stadens omvandling är det bästa stället att äta på närbelägna Chelsea Market, en före detta kexfabrik som omvandlats till en av stadens bästa matmarknader - det är väl värt ett besök!

Och på eftermiddagen Roosevelt Island

Roosevelt Island är en av New Yorks hemligheter som inte alla turister upptäcker: det är en liten, långsträckt stadsdel som är ganska lugn och unik, där du kan strosa runt och se de vackra bostadshusen utan att vara omgiven av turister. Härifrån kan man också åka linbana med spektakulär utsikt.

Linbanan till Roosevelt Island är inte en av New Yorks mest populära turistattraktioner, men utsikten över hela Manhattan och floden är väl värd resan. Det är enkelt att ta sig till Roosevelt Island eftersom det finns en tunnelbana och därifrån går du till E 59th St & 2nd Avenue.

Resan kostar lika mycket som en tunnelbanebiljett och även om resan bara tar några minuter är upplevelsen väl värd det. Taxibilarna går ofta och ansluter mycket bra till Manhattan.

Dag 7: Vi ska på en rundtur!

Utsikt över Vita huset på rundturen i Washington| ©Rene Deanda
Utsikt över Vita huset på rundturen i Washington| ©Rene Deanda

En av fördelarna med att ha två hela veckor på sig att besöka New York är att man har lyxen att kunna ta sig ut ur staden på en av New York-turerna till det omgivande området.

Det finns flera resvägar och destinationer att välja mellan, och du kan till och med välja en tvådagars- eller endagstur om du inte vill ta upp för mycket av din tid i Big Apple.

De mest populära är Washington-turerna för stadsälskare, Niagarafallsturerna, perfekta för naturälskare, och Boston-turerna, ett utmärkt val för kultur- och historiefantaster.

Boka din resa från New York

Dag 8: Tillbaka till New York för att uppleva mångfalden i Queens

Promenera runt i New York| ©Hellotickets
Promenera runt i New York| ©Hellotickets

Queens är en stadsdel full av kontraster och kulturer, och det är värt en heldag för att njuta av dess väsen. Med den legendariska Pepsi-skylten som utgångspunkt utforskar vi de olika stadsdelarna och smakar på typiska rätter.

Du kan gå runt på egen hand, men om du föredrar att ha med dig en guide finns den berömda New York Contrasts Tour, som gör det lättare att ta sig runt i staden.

Long Islands industriområde

Det berömda industriområdet Long Island ligger vid flodens strand och har på senare tid blivit en mycket populär och uppskattad plats att besöka. En av de platser som bäst har anpassat sig till de nya tiderna är Gantry Plaza State Park, en promenadliknande park som fångar hela stadsdelens liv.

Dess typiska Pepsi Cola-symbol mitt på promenaden har blivit en ikon för stadsdelen som ett tecken på den omvandling den har genomgått och blandningen mellan industribyggnaderna och dess moderna luft.

Lär känna det grekiska kvarteret

När vi fortsätter in i stadsdelen Queens stöter vi på Astoria, det grekiska kvarteret. Denna plats, som du redan har sett under andra delar av resan, är den perfekta blandningen av tradition, en blandning av kulturer och det nya avantgardet.

Astoria är den perfekta platsen för att prova medelhavsrätter och njuta av urban konst och nya trender inom musik. Och från Astoria Park har du en vacker utsikt över solnedgången.

Flushing, det riktiga Chinatown

Under den sista delen av dagen rekommenderar jag att du åker till Flushing, som av många anses vara New Yorks riktiga Chinatown. Här bor de flesta kineserna och det finns många lokala matställen där man kan äta middag.

I området finns också Louis Armstrongs hus, som har förvandlats till ett museum och är ett måste för alla jazzälskare.

Boka biljetter till Contrasts Tour

Dag 9: Vandra genom Bronx och besök djurparken

Sjölejon på Bronx Zoo| ©Michael Gray
Sjölejon på Bronx Zoo| ©Michael Gray

Bronx är mer myt än verklighet när det gäller dess farlighet och berömmelse. Sanningen är att det numera är en viktig plats att besöka på din resa till New York eftersom det, förutom graffiti och gatukonst, har en av världens största djurparker.

Lär känna Bronx Zoo

Bronx Zoo är ett av de största centren i världen för att observera och uppleva djur. Jag rekommenderar att du går upp tidigt den dagen och tillbringar hela förmiddagen inne i djurparken för att se dig omkring och njuta av besöket.

Denna enorma plats invigdes 1899 och har för närvarande mer än 4 000 djur av 600 olika arter. Djuren du kommer att upptäcka på Bronx Zoo sträcker sig från djur som är infödda i Amerika till giraffer, lejon och isbjörnar.

Boka din biljett till Bronx Zoo

Lunch på Little Italy

När du lämnar djurparken är du förmodligen utsvulten efter alla promenader. Då är det dags att upptäcka en av Bronx stadsdels pärlor: Little Italy. Denna stadsdel, som bildades av tidigare italienska invandrare, har speglats i en mängd serier och filmer, och det är inte konstigt.

Bland dess gator kan du gå vilse men framför allt upptäcka platser med den bästa pastan i hela staden. Jag lämnar det upp till dig, vilket ställe som helst passar bra för att njuta av en äkta italiensk bit.

Boka en gastronomisk rundtur i Little Italy

Upplev Hip Hop-kultur och gatukonst

Stadsdelen Bronx har länge haft ett rykte om sig att vara ett gäng- och gatulivsområde. Numera är det dock ett säkert område att besöka och njuta av.

Rester av den eran finns kvar i form av gatukonst och du kommer definitivt att märka att du besöker en av vaggorna för Hip Hop-stilen. Här finns också Bronx Museum of Modern Art, där all denna gatukonst och kulturella essens har fångats.

Tillbaka till Manhattan: en promenad genom Times Square

Den här dagen återvänder vi till Manhattans nervcentrum och upptäcker återigen ett av dess mest berömda och fotograferade hörn. Times Square är ett av New Yorks mest kända ansikten tillsammans med skyskraporna och jag rekommenderar att du utnyttjar morgonen för att ta dig till denna symboliska plats.

Det är vanligtvis en mycket livlig plats, lättillgänglig och med massor av matstånd om du skulle bli hungrig. Alla de stora avenyerna börjar här och det är bara en kort promenad till Broadways konstdistrikt.

Boka din biljett till LOL Lounge på Times Square

Besök vaxmuseet

Halvvägs dit rekommenderar jag att du tillbringar ett par timmar på ett av de mest underhållande och roliga museerna i området: Madame Tussauds Wax Museum. Inuti hittar du en ganska trogen återskapelse av de mest kända internationella karaktärerna.

Det är vanligtvis en mycket upptagen plats för turister och nyfikna men om du får dina biljetter i förväg kan du organisera din dag väl och jag försäkrar dig om att det kommer att vara värt det.

Dag 10: Coney Island och en dag på stranden

Besök på Coney Island| ©Tony Hisgett
Besök på Coney Island| ©Tony Hisgett

Efter de senaste dagarnas frenesi föreslår jag en tionde dag av lugn och avkoppling genom att åka till New Yorks berömda strand, Coney Island. Denna pilgrimsfärd kommer att göra det möjligt för oss att ha en dag mer kopplad till naturen och dessutom ha kul i dess emblematiska nöjespark.

Ha en fantastisk tid på Luna Park

En av huvudattraktionerna i detta område söder om staden är att njuta av och ha kul med de mytomspunna attraktionerna i Luna Park. Denna nöjespark byggdes på en gångväg ovanför stranden och har en speciell charm.

Du bör tänka på när du vill besöka New York eftersom parken vanligtvis är stängd under de kallare månaderna och området är lite öde. Men om du hoppas på bra väder finns det inget bättre än att åka några av åkattraktionerna tidigt på morgonen. Ta reda på hur färjan fungerar för att ta sig dit.

Ta en bit mat från stånden längs strandpromenaden

När du är sugen på lunch rekommenderar jag att du fortsätter att njuta av denna legendariska strandpromenad och dyker in i de många matstånden du kan hitta.

Gatustämningen och ibland lite udda är charmen med denna plats och efter att ha besökt de senaste dagarna, platser och ansedda lokalbefolkningen, är det bra att ha denna avslappnade luft.

Njut av stranden i New York

Som plan för att tillbringa eftermiddagen rekommenderar jag en resa till Coney Island Beach. Förvänta dig inte att hitta en stor strand med kristallklart vatten - New Yorks stränder är inte sådana.

Men det är en trevlig plats att ta en promenad, njuta av ett dopp och tillbringa en eftermiddag med familjen och titta på solnedgången. New York är utan tvekan en stad med tusen kontraster och att titta på solnedgången på stranden är en av dem.

Dag 11: Promenad genom Chinatown och en eftermiddag med basket

Chinatown i New York| ©Alejandro Mallea
Chinatown i New York| ©Alejandro Mallea

New York har en verklig passion för basket och vi bör inte lämna staden utan att ha bevittnat en basketmatch på plats. I dag ska vi titta på i Madison Square Garden, men först ska vi besöka Chinatown och smaka på den exotiska maten.

Besök Chinatown

New York City har invånare från hela världen och av alla dessa har den kinesiska gemenskapen varit en av de mest grannskapsskapande. Det mest tätbefolkade området ligger i Queens, men det berömda Chinatown på Manhattan är värt ett besök.

Bara genom att vandra runt i området kan du hitta flera blinkningar till orientalisk kultur och dessutom är detta en av de viktigaste platserna för att hitta imitationsföremål med de mest realistiska finisharna. Fynda och lägg vantarna på de bästa "varumärkena".

Smaka på den lokala maten

I en bra Chinatown finns det dussintals typiska restauranger. Efter att ha tillbringat hela förmiddagen med att besöka Chinatown och shoppa är det bästa att stanna till för en typisk måltid.

Det finns gott om ställen att äta gott på i Chinatown och det är inte bara ett ställe för turister, utan asiaterna själva kommer hit för att köpa ingredienser som hämtats från den röda jätten och tillagats på det mest traditionella sättet.

Eftermiddag med basket på Madison Square Garden

Förhoppningsvis har du fortfarande energi och styrka i slutet av dagen eftersom en av de bästa sakerna att göra i stadsdelen Manhattan är att gå och se en basketmatchMadison Square Garden.

Denna arena är värd för hundratals nationella och internationella matcher under hela året och på en plats som New York där basket ligger i luften kan du inte missa den fantastiska atmosfären genom att titta på en av matcherna. Biljetter är vanligtvis billiga om de bokas i förväg.

Köp biljetter till Knicks

Dag 13: Ta en matrundtur i staden

Pizza, snabbmat i New York| ©Jeremy Keith
Pizza, snabbmat i New York| ©Jeremy Keith

Vid det här laget har du säkert insett att New York är den perfekta blandningen av kulturer och traditioner. Du kan hitta den bästa italienska pastan, såväl som exotisk asiatisk mat. Det är därför jag idag föreslår en gastronomisk rundtur till stadens mest kända matställen, så ta fram ditt resekort och njut!

Frukost på EGG, den bästa frukosten enligt New York Times

För att börja dagen på rätt sätt finns det inget bättre än att låta sig ryckas med av New York Times gastronomiska recensioner och hamna på restaurang EGG, ett ställe där man började med att innovera med ägg i alla dess former men som till slut har vunnit titeln som stadens bästa frukost.

Detta ställe ligger i stadsdelen Brooklyn och erbjuder alla typer av frukostar och den berömda brunchen som gör att du kan börja dagen med energi och en näringsrik och utsökt maträtt.

Ät stans bästa pizza på Rizzo's

När det är dags att äta föreslår jag att du provar en av stadens bästa pizzor i hjärtat av Queens: Rizzos Pizzeria. Det är så många har sett det och det är därför restaurangen är full av affischer och utmärkelser.

Det är bäst att gå hungrig eftersom du till ett mycket rimligt pris kan prova flera typer av traditionell amerikansk pizza antingen i enskilda skivor eller hela pizzor.

Jazzmiddag på B.B. King Blues

Som avslutning på denna kulinariska dag ska vi ägna oss åt lite mer fine-dining. Om du älskar jazz eller är nyfiken på denna musikstil har du förmodligen varit på humör för en typisk restaurang med livemusik vid mer än ett tillfälle.

B.B King Blues är ett sådant ställe. Här finns en mängd olika lunch- och middagsmenyer, men det som utan tvekan är mest värt att besöka är livemusiken. Du kommer att känna dig som stjärnan i LaLaLand!

Dag 14: En dag med shopping i staden som aldrig sover

Femte avenyn på Manhattan| ©Doug Kerr
Femte avenyn på Manhattan| ©Doug Kerr

Du närmar dig slutet av din resa och efter nästan två veckor i staden som aldrig sover är det dags att göra den sista shoppingen och dra nytta av de bästa erbjudandena och exklusiva produkterna. Beröva dig inte av någonting! I den här listan rekommenderar jag allt från exklusiva ställen till riktiga fynd.

Upplev lyxen på Fifth Avenue

Om din dröm var att lära känna New York är en av de planer du inte får missa att shoppa på Fifth Avenue. Denna breda gata är hem för alla lyxbutiker och toppmärken i staden.

Det kanske inte passar alla budgetar, men du kommer säkert att plocka upp några exklusiva souvenirer för att påminna dig om ditt besök i Big Apple. Trots det är avenyn så stor att du kan hitta alla typer av etablissemang. Du strosar runt och tittar på de många skyltfönstren... Det är alltid gratis!

En varmkorv för att ladda batterierna

Efter en morgon med promenader och shopping är det bästa du kan göra för att ladda batterierna, och det är utan tvekan en av de mest typiska New York-panoramorna, att äta en typisk varm korv vid ett av stånden längs gatan.

Denna typ av mat inkluderar inte bara varmkorv, eftersom food trucks nyligen har blivit mycket moderna och du kan hitta unika rätter från den mest obemärkta vagnen.

Upptäck New Yorks största outlet

För denna shoppingdag lämnar jag dig med en pärla till shoppingupplevelse. Butikerna som du kan hitta runt om i staden, med mer eller mindre variation, tenderar att vara välkända och återkommande varumärken, men det finns en plats där alla stadens outletkläder samlas.

Om du vill hitta unika kläder eller accessoarer, uppmuntrar jag dig att spendera morgonen på Woodbury Commons, den bästa outleten i New York. Bussar och turer avgår från Times Square och tar dig dit på mindre än en timme.

Besök New York Outlets

Dag 15: Ta farväl av New York på en filmvisning

Den berömda Friends-lägenheten| ©Hellotickets
Den berömda Friends-lägenheten| ©Hellotickets

Vi närmar oss slutet på denna spektakulära resa genom New York. För den här dagen föreslår jag en halvdagsplan så att du har tid att packa dina väskor, göra den sista shoppingen eller gå på sightseeing. Men du kan inte lämna New York utan att besöka de platser som har varit kulisser för fantastiska serier och filmer.

En filmresa till de stora inspelningsplatserna

Vid det här laget har du haft möjlighet att se nästan hela denna imponerande stad. Därför är min rekommendation att du denna sista dag kopplar av och njuter av en sista rundtur.

En av de mest rekommenderade är den som tar dig till inspelningsplatserna för de serier och filmer som vi har sett så mycket av på TV. Att besöka inspelningsplatserna för "Friends","Glee" eller "Spiderman" kommer att få dig att lämna New York med känslan av att vara en riktig stjärna.

Boka en rundtur i New York

Ta farväl av storstaden

Under de få timmar du har kvar i Big Apple är det bäst att tillbringa den sista eftermiddagen med att göra din sista shopping, besöka en plats du har gillat och strosa runt i området där du bor.

Beroende på vilket distrikt du befinner dig i är det säkert värt det att gå på de gator som har gjort störst intryck på dig och ta dina sista fotografier.

Den sista måltiden

Som pricken över i:et rekommenderar jag att du går ut och äter middag för att ta farväl av New York. Som ni har sett sover staden aldrig och det kommer alltid att finnas ett öppet ställe där ni kan summera er semester.

Nu när ni känner till staden bättre vet ni säkert vart ni ska gå för att hitta ett välsmakande och autentiskt ställe där ni kan avnjuta en god avskedsmåltid.