Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Cykelturer och uthyrning

Lungan i Big Apple är ett utmärkt ställe att promenera, picknicka, hyra en båt eller cykla på.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

14 minsta läsning

Cykelturer och uthyrning

En solig dag i Central Park | ©Hellotickets

Med sina 341 hektar är Central Park New Yorks största stadspark och dess gröna lunga, utan tvekan en av de saker man måste se på Manhattan. Det är en vacker plats där New York-borna samlas för att ta en trevlig promenad, sola eller idrotta och komma bort från stadens liv och rörelse. Vad kan man se och göra i Central Park?

Central Park toppar listan över New Yorks bästa parker och du har säkert sett den otaliga gånger som bakgrund för många filmer och tv-serier. Innan du gör ett besök är det värt att komma ihåg att den är över 800 meter bred och mer än 4 kilometer lång, vilket gör den större än Vatikanen och Monaco, två självständiga länder.

Med detta i åtanke skulle det vara utmattande att gå hela Central Park. För att få en överblick över parken och fortfarande ha energi över för att utforska New York efter besöket kan du följa med på en guidad tur i Central Park eller se den på egen hand, och då har jag sammanställt en lista över sevärdheter som du inte får missa:

1. Hyr en båt på sjön

Båtturer i Central Park| ©Hellotickets
Båtturer i Central Park| ©Hellotickets

Sjön är den näst största sjön i parken efter Reservoir. Den överbryggas av Bow Bridge, där du kan hyra små båtar eller åka gondol under sommaren. Att åka båt när som helst på dagen är en lugn och avkopplande upplevelse, men om vädret tillåter rekommenderar jag att du gör det vid solnedgången, då färgerna i parken och de omgivande byggnaderna får en magisk nyans.

Om du vill hyra en båt vid The Lake kan den rymma upp till fyra personer och kostar 15 US-dollar i timmen, men du måste betala ytterligare 4 US-dollar för varje ytterligare 15 minuter som det tar att lämna tillbaka båten. Du brukar bli ombedd att betala en deposition på 20 dollar, som återbetalas när du återvänder när båten har kontrollerats för att se till att den är i perfekt skick.

Öppettiderna är från 10.00 till solnedgången från april till november, så se till att utnyttja denna möjlighet om du reser till New York på våren, sommaren eller hösten.

Boka en rundtur i Central Park

2. Åk skridskor på Wollman Rink, deras vinterbana

Skridskobana i Central Park| ©FJKFJK / Flickr.com
Skridskobana i Central Park| ©FJKFJK / Flickr.com

En av de mest populära sakerna att göra i New York på vintern (och ännu mer under julen) är att åka skridskor i Central Park. Precis runt parkens södra hörn ligger Wollman Rink, en spektakulär isbana där du kan glida över isen från kl. 10.00 till 22.00 alla dagar i veckan (var försiktig, de stänger runt 14.30 på måndagar).

Priset är 12 dollar för vuxna och 6 dollar för barn, och skridskouthyrning är tillgänglig vid ingången till rinken för 10 dollar extra. Kom ihåg att ta med kontanter eftersom de inte tar emot kreditkort. När du är där frågar de dig om din fotstorlek så att de kan ge dig ett par skridskor som passar. Det är en fantastisk plan som väntar på dig i New York från och med november.

Om du drömmer om en stad som är ett vykort för att du har turen att besöka New York under julen, så har vi här några andra planer som du inte får missa under den mest magiska tiden på året: 15 juliga saker att göra i New York City.

Hyr en elcykel i Central Park

3. Besök Central Park Zoo

Bild på ett av sjölejonen på Central Park Zoo.| ©NYC & Company
Bild på ett av sjölejonen på Central Park Zoo.| ©NYC & Company

Det var den första djurparken i New York (1860) och har specialiserat sig på vissa arter som lemurer, grizzlybjörnar, vita leoparder, röda pandor och sjölejon, men barnen kommer att känna till de berömda pingvinerna, som inspirerade de framgångsrika filmerna "Madagascar".

Förhandsbiljetter måste köpas i förväg, men lyckligtvis är priserna inte för höga. En vuxenbiljett kostar 13,95 dollar och barn betalar mindre än 9 dollar, vilket gör det till en överkomlig plan (med tanke på vanliga priser på Manhattan). Ett annat alternativ är att göra denna rundtur i New York med ett besök på Central Park Zoo.

Och om du föredrar att se floran

Besök Conservatory Gardens: Detta är en enorm trädgård som är indelad i tre olika stilar (engelsk, fransk och italiensk) med vackra säsongsväxter och blommor. Atmosfären här är mycket avslappnad, eftersom det inte finns några cyklister eller joggare, så du kan ta en lugn promenad och njuta av landskapet.

Boka ett besök till Central Park Zoo

4. Åk på den legendariska karusellen i Central Park

Central Parks berömda karusell| ©Bike Rental Central Park
Central Parks berömda karusell| ©Bike Rental Central Park

Karusellen är en ikon i parken och har varit i drift sedan 1871. Det är en av de största karusellerna i landet och har varit en glädje för många generationer. En resa på 3:30 minuter kostar 3 dollar. I närheten finns ett utomhussportområde.

Även om det kan verka lite barnsligt skulle du bli förvånad över hur många vuxna som följer med och provar det utan barn. Det kan ha att göra med de bilder som många tänker på att ladda upp på Instagram, men karusellen är ett utmärkt ställe för hela familjen.

Boka en guidad tur i Central Park med yogaklass

5. Tanka bränsle på Tavern on the Green

Terrassen på Tavern on the Green i Central Park| ©Paul Wagtouicz
Terrassen på Tavern on the Green i Central Park| ©Paul Wagtouicz

Tavern on the Green har varit öppen sedan 1934 och är Central Parks mest kända restaurang. Restaurangen specialiserar sig på amerikanska rätter och rekommenderas varmt för att njuta av terrassen på våren, med sin blomsterfyllda trädgård och den underbara utsikten över parken.

Det är förmodligen inte den bästa restaurangen som du kommer att prova under din resa, men läget och miljön gör det till en mycket trevlig plats att stanna till på för att vila (eller värma upp sig) före eller efter din promenad i parken.

Menyn innehåller allt från sallader till smörgåsar och hamburgare, men jag gillade framför allt dagens soppa, som jag kan försäkra dig om är perfekt för att värma upp efter en skridskoåkning på en vinterdag i New York.

6. Ta en löprunda på den vackra strandpromenaden The Mall

Löpning genom Central Park| ©Hellotickets
Löpning genom Central Park| ©Hellotickets

Om du går till Central Park måste du gå åtminstone en del av den här underbara promenaden. The Mall är parkens huvudpromenad som löper från 66th Street till 72nd Street och leder till den vackra Bethesda Terrace, som jag ska berätta om om en stund.

Jag gillar att föreställa mig hur stadens överklass kom till parken i sina vagnar för flera decennier sedan och kom ner för en trevlig promenad här - en riktig resa tillbaka i tiden!

Numera är det en populär mötesplats för gatukonstnärer och skateboardåkare, bland annat (förresten, du kommer att bli förvånad över nivån på många av de skateboardåkare som umgås här!). ) Det finns också ofta levande musik längs vägen.

I den södra änden av The Mall ligger The Literary Walk, en promenad med statyer av kända författare som Shakespeare, Robert Burns och Sir William Scott.

7. Ta bilder från Bethesda Terrace

Från trapporna på Bethesda Terrace i Central Park| ©Hellotickets
Från trapporna på Bethesda Terrace i Central Park| ©Hellotickets

Bethesda Terrace anses vara hjärtat av Central Park. Ensemblen domineras av Bethesdafontänen (1873), som är en av de mest fotograferade attraktionerna, men den övre delen av terrassen och den vackert kaklade och välvda nedre gången förtjänar också stor uppmärksamhet.

Live-musiker uppträder ofta runt fontänen, och många New Yorkare använder den som en mötesplats för att träffa vänner (och första dejter). Du kan också se grupper av tonåringar som promenerar hit efter skolan och det är en plats där fler än en har friat till sin partner (jag låter det vara!).

8. Hylla John Lennon på Strawberry Fields

Hyllning till John Lennon i Central Park| ©Hellotickets
Hyllning till John Lennon i Central Park| ©Hellotickets

Strawberry Fields är namnet på John Lennons minnesplats som ligger mellan 71st och 74th Streets och som fick sitt namn efter Beatles låt "Strawberry Fields Forever".

Lennon bodde mycket nära här, i den berömda Dakota Building, och som en hyllning har en stor mosaik med ordet "Imagine", som syftar på en av hans mest kända låtar, placerats i marken. I dag har denna cirkulära mosaik blivit ett pilgrimscentrum för hans fans.

Du kommer att kunna se den direkt eftersom det vanligtvis finns musiker som spelar Lennon-låtar live runt omkring den, liksom en grupp turister som väntar på att få ta en bild med mosaiken.

9. Promenad runt dammen

Flickor som leker vid dammen| ©Hellotickets
Flickor som leker vid dammen| ©Hellotickets

De flesta av parkens attraktioner finns i den södra halvan, mellan 59th och 86th. The Pond är med sina 1,4 hektar den fjärde största sjön i Central Park och en tillflyktsort för flyttfåglar. Dammen ligger i en slags dal, vilket gör den förvånansvärt tyst och en fridfull oas, idealisk för att titta på solnedgången.

Andra sjöar eller reservoarer i parken:

 • Harlem Meer: En annan av Central Parks sjöar och en pärla som inte många känner till. Det är vanligt att man ser fiskare här på villkor att de återlämnar fisken i vattnet och att folk picknickar här. Den är omgiven av stora träd och ger en känsla av att vara isolerad från New York för en stund, och på våren är det imponerande att se hur rosorna invaderar denna del av Central Park.
 • Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir: Med sina 43 hektar är den den största sjön i Central Park. Fram till 1990-talet var den en dricksvattenreservoar för New York, men numera försörjer den bara de andra sjöarna i parken.

10. Gå på jakt efter Alice i Underlandet

Staty av Alice i Underlandet| ©Hellotickets
Staty av Alice i Underlandet| ©Hellotickets

En av de mest berömda statyerna i Central Park som hedrar författaren Lewis Carolls karaktärer. Den var speciellt utformad för att barnen skulle kunna klättra upp på den och ta ett roligt foto med Alice, den vita kaninen och den galna hattmakaren. Inte långt därifrån finns statyn av Hans Christian Andersen, författaren till "Den lilla sjöjungfrun".

Andra statyer i Central Park

De flesta av statyerna i Central Park har donerats av privatpersoner och organisationer, medan några har donerats av staden själv. Det finns statyer av djur, författare, fiktiva karaktärer, historiska personer, vetenskapsmän och till och med ett regemente från första världskriget.

 • Författare: William Shakespeare, Lewis Caroll, Hans Christian Andersen, Sir Walter Scott och Fitz-Greene Halleck.
 • Fiktiva karaktärer: Alice i Underlandet, Romeo och Julia och Burnett Memorial Fountain.
 • Historiska personer: Christopher Columbus, Simon Bolivar, kung Władysław II Jagiełłłło och utrikesminister Daniel Webster.
 • Forskare: naturforskaren Alexander von Humboldt.
 • Krigsminnesmärke: för 107th New York Infantry Regiment, som deltog i första världskriget.
 • Djur: Eagles and Prey, Still Hunt och Balto (den sistnämnda är en hyllning till de slädhundar som red genom en snöstorm för att leverera mediciner för att stoppa en difterieepidemi i Alaska).

11. Besök slottet Belvedere

Utsikt över slottet Belvedere| ©Centralpark.com
Utsikt över slottet Belvedere| ©Centralpark.com

Detta är ett befästningsverk i viktoriansk stil som byggdes 1865. Nu finns det ett väderobservatorium här, men du kan besöka slottet och njuta av panoramautsikten över Delacorte Theatre, den stora gräsmattan, Turtle Pond och Ramble Forest.

12. Ha en picknick på Great Lawn

Njuter av en tupplur efter middagen i Central Park.| ©Hellotickets
Njuter av en tupplur efter middagen i Central Park.| ©Hellotickets

Central Parks största äng, där New York-borna samlas för att sola och picknicka när vädret är fint. Om du besöker parken på sommaren anordnas ett antal kostnadsfria evenemang, t.ex. konserter med New York Philharmonic Orchestra.

Var du kan köpa takeaway-mat

Om vädret är fint och dagen är solig, tveka inte att organisera den perfekta planeringen av Central Park. Men var kan man köpa mat till en picknick?

 • Whole Foods Market: Denna stormarknad ligger på 10 Columbus Circle och har en stor buffé med sallader, färdigrätter, smörgåsar, hamburgare, ekologiska produkter och juice.
 • The Plaza Food Hall: Detta är en matmarknad i Plaza Hotels underjordiska våning med ett bageri, konditori och bar/restaurang där du kan köpa en mängd olika produkter. Du kan äta här vid något av borden eller barerna eller beställa en take away som du kan ta med dig till Central Park. Plaza Food Hall ligger på 1 W 59th St.
 • Gatustånd: I Central Park finns flera matstånd där du kan köpa korv, våfflor, glass, smörgåsar och drycker.
 • Café Express: Detta är det billiga alternativet på Loeb Boathouse där de erbjuder hamburgare, smörgåsar och sallader på menyn. Det har en mycket trevlig trädgård där du kan äta när vädret är fint, men de har också en take away-tjänst som gör att du kan njuta av din måltid med en picknick i parken.
 • Le Pain Quotidien: Detta är en enkel cafeteria med överkomliga priser för lunch eller mellanmål. De har en hälsosam meny, kaffe, bakverk och en utsökt lemonad, som du kan njuta av på deras söta terrass med utsikt över parken. De har också gratis WiFi.

13. Cykla runt i parken

Cykeltur i Central Park| ©Hellotickets
Cykeltur i Central Park| ©Hellotickets

Det finns många sätt att ta sig runt i Central Park, men du kanske inte har oändligt med tid och är rädd för att missa saker att se. Sanningen är att det är ett mycket bra alternativ att cykla runt i parken, eftersom det gör att du kan ta dig runt i parken på mycket kortare tid och se de viktigaste sevärdheterna.

Vid huvudingångarna till parken finns det ställen där du kan hyra en cykel: jag rekommenderar att du hyr en cykel för ungefär två timmar, så att du hinner ta dig till nästan allt du vill se.

14. Besök museerna och de viktiga byggnaderna som omger Central Park

Dakota Building och Upper West Side skyline från Central Park| ©Hellotickets
Dakota Building och Upper West Side skyline från Central Park| ©Hellotickets

Förutom alla de platser som jag redan har nämnt att se i Central Park måste du ta med några museer och byggnader som ligger i utkanten av parken i din rutt. De viktigaste är följande, från norr till söder:

 • Guggenheim Museum: Ett av New Yorks främsta museer för sin magnifika samling av modern konst och den spektakulära arkitekturen i den Frank Lloyd Wright-designade jugendbyggnaden. Guggenheim är en ikon från 1900-talet.
 • MET Museum: Det största museet i staden och ett av de mest framstående i staden. Samlingen innehåller konstverk från hela världen med mer än 5 000 års historia - MET är fascinerande!
 • Museum of Natural History: Detta är ett av New Yorks mest sevärda museer. Den skapades för att studera universum, jorden och människan och för att sprida vetenskap.
 • Dakota Building: Detta hyreshus ligger på Upper West Side och är sorgligt nog känt för mordet på John Lennon 1980, när han var på väg in i sitt hem.
 • Ghostbusters Building: På 55 Central Park West ligger den ikoniska Ghostbusters-byggnaden, där några av filmens mest ikoniska scener äger rum.

15. För lunch, The Loeb Boathouse

Loebs båthus bakom sjön| ©Posta.com.mx
Loebs båthus bakom sjön| ©Posta.com.mx

Vid sjöns strand ligger denna eleganta restaurang som under sina mer än sex decennier har varit skådeplats för populära filmer och serier som "När Harry träffade Sally", "27 klänningar" och "Sex and the City".


Planera ditt besök i Central Park

Hur man tar sig dit

 • Buss: linjerna M1, M2, M3, M4 och M10.
 • Metro: linjerna 5, 6, 7, A, B, C och D.

Plats och öppettider

Mellan femte och åttonde avenyerna och 59:e och 110:e gatorna. Parken är öppen från 06:00 till 01:00.

Vilken är den mest populära ingången?

Den på Fifth Avenue vid Plaza Hotel. Det är den mest välbesökta, men om du vill börja ditt besök med mindre turisttrafik och mer lugn och ro kan du bege dig norrut mot Harlem.

Hur mycket tid ska du lägga ner?

Beroende på hur länge du stannar i New York kan du planera ditt besök i Central Park på olika sätt:

 • Om det är ett kort besök kan du tillbringa en förmiddag eller eftermiddag där. Du måste planera din resväg utifrån den tid du har till förfogande, eftersom det är en enorm park och du kommer inte att kunna se allt. Om du bara har ett par timmar på dig kan du hyra en cykel för att se till att du får med dig de viktigaste sevärdheterna.
 • Om du är i New York i en vecka kan du tillbringa en hel dag där och ha en picknick eller äta på en restaurang som Tavern on the Green.
 • Ett annat alternativ är att utforska Central Park under flera dagar och kombinera olika delar av parken varje dag med något av de närliggande museerna.
 • Om du har ont om tid kan du överväga att ta en tur med en elektrisk skoter genom Central Park- det snabbaste sättet att se till att du inte missar något!

Hur hittar du runt i Central Park?

Central Park har många olika ingångar och när du väl kommer dit kan du bli förvirrad på grund av parkens storlek. För att undvika detta råder jag dig att vara uppmärksam på lyktstolparna eftersom de är numrerade. De två första siffrorna motsvarar det närmaste gatunumret medan den sista siffran anger om du befinner dig på parkens västra eller östra sida.

Dessutom betyder jämna siffror att du befinner dig närmare Manhattans östra sida, medan udda siffror betyder att du befinner dig på västra sidan.

Informationspunkter i Central Park

Om du känner dig vilse eller vill veta hur du bäst tar dig någonstans i Central Park kan du gå till någon av de fyra informationspunkterna i parken.

 • Dairy Visitor Center: ligger mitt i parken vid 65th Street och är öppet måndag till söndag från 9-17.
 • Informationskiosker: Det finns tre informationskiosker i Central Park som du kan vända dig till om du har några frågor under ditt besök: West 60th Street, West 72nd Street och East 72nd Street.

Offentliga toaletter i Central Park

Om du känner att naturen kallar på dig under ditt besök i Central Park, oroa dig inte, det finns offentliga toaletter! Här är de som är öppna året runt:

 • Heckscher lekplats
 • Toaletter i Delacorte Theater
 • Charles A. Dana Discovery Center
 • Ramble Shed
 • Forntida lekplats
 • Trädgård i vinterträdgård
 • North Meadow rekreationscenter

När ska man besöka Central Park?

Den bästa tiden att besöka parken är våren eller hösten, två tillfällen då Central Parks vackra flora är som bäst när vegetationen blommar och trädens löv skiftar, vilket är ett vackert färgskådespel för ögonen.

Vintern har dock också sin charm när den ikoniska isbanan Wollman Rink är uppställd och på sommaren är Central Park en sval oas att koppla av i när New Yorks höga temperaturer är som högst.

Vilken veckodag är den bästa dagen att utforska Central Park?

När som helst kan man ta en trevlig promenad i denna park på Manhattan, men det är sant att söndagar har en speciell magi eftersom det är en helgdag och många New York-bor tar tillfället i akt att åka till Central Park för att ha picknick på ängarna, ta en fototur, utöva sport, etc. Om du är en av dem som vill fördjupa dig till 100 % i New York-kulturen kommer du att känna dig som en till genom att ta den här guidade rundturen i Central Park med en yogaklass. Det är som en film!

Vilka är de bästa vyerna i Central Park?

Central Park är väl uppskattad till fots eller på cykel, som vi har sett. Den är full av dolda kullar, broar, sjöar och utsiktsplatser som ger dig otroliga vykort.

Men som med det mesta i New York är Central Park bäst att se från fågelperspektiv. Om du vill se Central Park från ovan är den bästa utsikten från Top of the Rock eller från MET-museets takterrass.

Ett annat alternativ är att följa med på en helikoptertur över Manhattan och njuta av parkens vidsträckta natur i sin helhet. Det finns flera turer som går genom hela parken, från söder till norr, och jag försäkrar dig om att du kommer att få en öppen mun.

Vanliga frågor

 • Är det farligt att cykla i New York?

  New York har under de senaste åren förbättrats avsevärt för den genomsnittlige cyklisten, tack vare de många cykelbanor som finns tillgängliga.

 • Kan man cykla på trottoarerna i New York?

  Det är faktiskt olagligt att cykla på trottoaren, men det är en lag som sällan tillämpas. Om du cyklar på trottoaren är det viktigaste att respektera fotgängare, trampa långsamt och kliva av cykeln vid behov.

 • Ska jag ha hjälm när jag cyklar i New York?

  De flesta cykelturer och uthyrningsfirmor kommer att be dig att bära hjälm för din säkerhet, och även om det inte är lagstadgat rekommenderar vi starkt att du bär en hjälm, särskilt i en livlig stad som New York.