Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Cykelturer och uthyrning

Lungan i Big Apple är ett utmärkt ställe att promenera, picknicka, hyra en båt eller cykla på.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

14 minsta läsning

Cykelturer och uthyrning

En solig dag i Central Park | ©Hellotickets

Med sina 341 hektar är Central Park New Yorks största stadspark och gröna lunga, utan tvekan en av de viktigaste sakerna att se på Manhattan, en vacker plats där New York-borna samlas för att ta en trevlig promenad, sola eller idrotta och koppla av från stadens liv och rörelse. En vacker plats där New York-borna samlas för att ta en trevlig promenad, sola eller idrotta och koppla av från stadens liv och rörelse. Vad kan man se och göra i Central Park?

Den toppar listan över de bästa parkerna i New York och du har förmodligen sett den otaliga gånger som en scen i många filmer och serier. Innan du påbörjar ditt besök är det värt att komma ihåg att den är över 800 meter bred och mer än 4 kilometer lång, vilket gör den större än Vatikanen och Monaco, två oberoende länder.

Med detta i åtanke skulle det vara utmattande att gå hela Central Park i hela dess längd. För att få en överblick över parken och fortfarande ha energi över för att utforska New York efter detta besök kan du gå med på en guidad tur i Central Park eller se den på egen hand, för vilket jag har sammanställt den här listan med måsten:

1. Hyr en båt vid The Lake

Båtturer i Central Park| ©Hellotickets
Båtturer i Central Park| ©Hellotickets

The Lake är den näst största sjön i parken efter Reservoir. Den korsas av Bow Bridge, där du kan hyra små båtar eller ta gondolturer under sommaren. En båttur när som helst på dagen är en fridfull och avkopplande upplevelse, men om vädret tillåter rekommenderar jag att du gör det vid solnedgången, då färgerna i parken och de omgivande byggnaderna får en magisk nyans.

Om du är sugen på att hyra en båt på The Lake kan den rymma upp till fyra personer och kostar 15 US-dollar i timmen, även om du måste betala ytterligare 4 US-dollar för varje ytterligare 15 minuter som det tar att lämna tillbaka båten. Du brukar bli ombedd att betala en deposition på 20 US-dollar, som återbetalas när du återvänder när de har kontrollerat att båten är i perfekt skick.

Öppettiderna är från 10.00 till solnedgången från april till november, så se till att utnyttja detta om du reser till New York på våren, sommaren eller hösten.

Boka en cykeltur med cykeltaxi i Central Park

2. Åk skridskor på Wollman Rink, deras vinterbana

Central Parks isbana| ©FJKFJK / Flickr.com
Central Parks isbana| ©FJKFJK / Flickr.com

En av de mest populära sakerna att göra i New York på vintern (och ännu mer kring jul) är att åka skridskor i Central Park. Precis runt parkens södra hörn hittar du Wollman Rink, en spektakulär isbana där du kan glida över isen från kl. 10.00 till 22.00 alla dagar i veckan (var försiktig, de stänger runt 14.30 på måndagar).

För priset betalar vuxna 12 dollar och barn 6 dollar, och skridskouthyrning finns vid ingången till rinken för ytterligare tio dollar. Kom ihåg att ta med kontanter eftersom de inte tar emot kreditkort. När du väl är där kommer de att be dig om din fotstorlek så att de kan ge dig ett par skridskor som passar. Det här är en fantastisk plan som väntar dig i New York från november och framåt.

Om du drömmer om en vykortsstad eftersom du har turen att besöka New York under julen, så finns här några andra planer som denna som du inte får missa under årets mest magiska tid: 15 juliga saker att göra i New York City.

Hyr en elcykel i Central Park

3. Besök Central Park Zoo

En bild på ett av sjölejonen på Central Park Zoo.| ©NYC & Company
En bild på ett av sjölejonen på Central Park Zoo.| ©NYC & Company

Det var den första djurparken i New York (1860) och har specialiserat sig på vissa arter som lemurer, grizzlybjörnar, vita leoparder, röda pandor och sjölejon, men barnen kommer att känna till de berömda pingvinerna, som inspirerade till succéfilmerna "Madagascar".

Förhandsinköp krävs, men som tur är är priserna inte överdrivna. En vuxenbiljett kostar 13,95 dollar och barn betalar mindre än 9 dollar, vilket gör det till en överkomlig plan (med tanke på standardpriserna på Manhattan). Ett annat alternativ är att ta denna rundtur i New York med ett besök på Central Park Zoo.

Och om du föredrar att se floran?

Besök Conservatory Gardens: Detta är en enorm trädgård som är uppdelad i tre olika stilar (engelsk, fransk och italiensk) med vackra säsongsväxter och blommor. Atmosfären här är mycket avslappnad, eftersom det inte finns några cyklister eller joggare, så du kan ta en lugn promenad och njuta av landskapet.

Boka biljetter till Central Park Zoo

4. Åk på den legendariska karusellen i Central Park

Central Parks berömda karusell| ©Bike Rental Central Park
Central Parks berömda karusell| ©Bike Rental Central Park

Karusellen är en ikon i parken och har varit i drift sedan 1871. Det är en av de största karusellerna i landet och har njutits av många generationer. En 3:30-minuters tur kostar 3 dollar. I närheten finns ett utomhussportområde.

Även om det kan verka som en lite barnslig åktur skulle du bli förvånad över hur många vuxna som följer med och provar den utan barn. Kanske har det något att göra med bilderna som många tänker på att ladda upp på sin Instagram, men sanningen är att platsen för karusellen ger hela familjen mycket roligt.

Boka en tur med hästdroska i Central Park med hästkärra

5. Tanka upp på Tavern on the Green

Terrassen på Tavern on the Green i Central Park| ©Paul Wagtouicz
Terrassen på Tavern on the Green i Central Park| ©Paul Wagtouicz

Tavern on the Green har varit öppen sedan 1934 och är Central Parks mest kända restaurang. Den specialiserar sig på amerikanska rätter och rekommenderas varmt för att njuta av terrassen på våren, med en trädgård full av blommor och en underbar utsikt över parken.

Det är förmodligen inte den bästa restaurangen du kommer att prova under din resa, men läget och miljön gör den till ett mycket trevligt ställe att stanna till på för en paus (eller för att värma upp sig) före eller efter din promenad i parken.

Menyn sträcker sig från sallader till smörgåsar och hamburgare, men min favorit var dagens soppa, som jag kan försäkra dig om är perfekt för att värma upp sig efter ett skridskoåkningspass en vinterdag i New York.

6. Ta en löprunda på den vackra strandpromenaden The Mall

Spring i Central Park| ©Hellotickets
Spring i Central Park| ©Hellotickets

Om du åker till Central Park måste du gå åtminstone en del av den här underbara promenaden. The Mall är parkens huvudpromenad som löper från 66th Street till 72nd Street och leder till den vackra Bethesda Terrace, som jag ska berätta om om en stund.

Jag gillar att föreställa mig stadens överklass som anlände till parken i sina vagnar för flera decennier sedan och kom ner för en trevlig promenad här - en riktig resa tillbaka i tiden!

I dag är det en populär samlingsplats för bl.a. gatuartister och skateboardåkare(förresten, du kommer att bli förvånad över nivån på många av skateboardåkarna på den här promenaden!). ) Det förekommer också ofta livemusik längs vägen.

I den södra änden av The Mall ligger The Literary Walk, en promenadväg med statyer av kända författare som Shakespeare, Robert Burns och Sir William Scott.

7. Ta bilder från Bethesda Terrace

Från trapporna på Bethesda Terrace i Central Park| ©Hellotickets
Från trapporna på Bethesda Terrace i Central Park| ©Hellotickets

Bethesda Terrace anses vara hjärtat av Central Park. Ensemblen domineras av Bethesdafontänen (1873), en av de mest fotograferade attraktionerna, men den övre terrassen och den vackert kaklade och välvda gångvägen nedanför förtjänar också mycket uppmärksamhet.

Live-musiker uppträder ofta runt fontänen och många New Yorkare använder den som en mötesplats för att träffa vänner (och första dejter). Du kan också se grupper av tonåringar som promenerar hit efter skolan och det är en plats där fler än en har friat till sin partner (jag lämnar det därhän!).

8. Hylla John Lennon på Strawberry Fields

Hyllning till John Lennon i Central Park| ©Hellotickets
Hyllning till John Lennon i Central Park| ©Hellotickets

Strawberry Fields är namnet på John Lennons minnesplats som ligger mellan 71st och 74th Streets och är uppkallad efter en låt av The Beatles: "Strawberry Fields Forever".

Lennon bodde mycket nära här, i den berömda Dakota Building, och som en hyllning sattes en stor mosaik i marken med ordet "Imagine", som hänvisar till en av hans mest kända låtar. I dag har denna cirkelformade mosaik blivit ett pilgrimscentrum för hans fans.

Du upptäcker den direkt eftersom det vanligtvis finns musiker som spelar levande Lennon-låtar runt omkring den, samt en grupp turister som väntar på att få ta en bild med mosaiken.

9. Runt dammen

Flickor som spelar vid dammen| ©Hellotickets
Flickor som spelar vid dammen| ©Hellotickets

De flesta av parkens attraktioner finns i den södra halvan, mellan 59th och 86th. The Pond, på 1,4 hektar, är Central Parks fjärde största sjö och en tillflyktsort för flyttfåglar. The Pond ligger i en slags dal, vilket gör den förvånansvärt tyst och en fridfull oas, idealisk för att titta på solnedgången.

Andra sjöar eller reservoarer i parken:

 • Harlem Meer: En annan av de sjöar som finns i Central Park och en juvel som inte många känner till. Det är vanligt att se fiskare här på villkor att de återlämnar fisken i vattnet och människor som har picknick. Omgiven av stora träd ger den känslan av att vara isolerad från det urbana New York för en stund, och på våren är det imponerande att se hur rosorna invaderar denna del av Central Park.
 • Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir: Med sina 43 hektar är det den största sjön i Central Park. Fram till 1990-talet var den en dricksvattenreservoar för New York, men nu försörjer den bara de andra sjöarna i parken.

10. Gå på jakt efter Alice i Underlandet

Staty av Alice i Underlandet| ©Hellotickets
Staty av Alice i Underlandet| ©Hellotickets

En av Central Parks mest kända statyer som hedrar författaren Lewis Carolls figurer. Den är speciellt utformad för att barn ska kunna klättra upp på den och ta ett roligt foto med Alice, den vita kaninen och den galna hattmakaren. Inte långt därifrån finns statyn av Hans Christian Andersen, författaren till "Den lilla sjöjungfrun".

Andra statyer i Central Park

De flesta av statyerna i Central Park har donerats av privatpersoner och organisationer, medan några har donerats av staden själv. Det finns statyer av djur, författare, fiktiva karaktärer, historiska personer, vetenskapsmän och till och med ett regemente från första världskriget.

 • Författare: William Shakespeare, Lewis Caroll, Hans Christian Andersen, Sir Walter Scott och Fitz-Greene Halleck.
 • Fiktiva figurer: Alice i Underlandet, Romeo och Julia och Burnett Memorial Fountain.
 • Historiska personer: Christopher Columbus, Simon Bolivar, kung Władysław II Jagiełłłło och utrikesminister Daniel Webster.
 • Forskare: naturforskaren Alexander von Humboldt.
 • Krigsminnesmärke: för 107th New York Infantry Regiment från första världskriget.
 • Djur: Eagles and Prey, Still Hunt och Balto (den senare för att hedra de slädhundar som red genom en snöstorm för att leverera medicin för att stoppa en difterieepidemi i Alaska).

11. Besök slottet Belvedere

Vyer av Belvedere Castle| ©Centralpark.com
Vyer av Belvedere Castle| ©Centralpark.com

Detta är ett befästningsverk i viktoriansk stil som utformades 1865. Här finns numera ett väderobservatorium, men du kan besöka slottet och njuta av panoramautsikten över Delacorte Theatre, Great Lawn, Turtle Pond och Ramble Forest.

12. Ta en picknick på den stora gräsmattan

Njut av en tupplur efter middagen i Central Park| ©Hellotickets
Njut av en tupplur efter middagen i Central Park| ©Hellotickets

Detta är Central Parks största äng, där New York-borna samlas för att sola eller picknicka när vädret är fint. Om du besöker parken på sommaren anordnas ett antal gratis evenemang, till exempel konserter med New York Philharmonic Orchestra.

Var du kan köpa take-away-mat

Om vädret är fint och det är en solig dag ska du inte tveka och gå på picknick i Central Park. Men var kan man köpa mat till en picknick?

 • Whole Foods Market: Denna stormarknad ligger på 10 Columbus Circle och har en omfattande buffé med sallader, färdigrätter, smörgåsar, hamburgare, ekologiska produkter och juice.
 • The Plaza Food Hall: Detta är en matmarknad i Plaza Hotels underjordiska plan med ett bageri, konditori och bar/restaurang där du kan köpa en mängd olika produkter. Du kan äta här vid något av borden eller barerna eller beställa en take away som du kan ta med dig till Central Park. Plaza Food Hall ligger på 1 W 59th St.
 • Street stalls: Utspridda i Central Park finns flera matstånd där du kan köpa varmkorv, våfflor, glass, smörgåsar och drycker.
 • Café Express: Det är det billiga alternativet till The Loeb Boathouse där de erbjuder hamburgare, smörgåsar och sallader på menyn. Det har en mycket trevlig trädgård där du kan äta när vädret är fint, även om de också har en takeaway-tjänst som gör att du kan njuta av en picknick i parken.
 • Le Pain Quotidien: Det är en enkel cafeteria med överkomliga priser för lunch eller ett mellanmål. De har en hälsosam meny, kaffe, bakverk och en utsökt lemonad som du kan njuta av på deras charmiga terrass med utsikt över parken. De har också gratis WiFi.

13. Cykla runt i parken

Cykeltur i Central Park| ©Hellotickets
Cykeltur i Central Park| ©Hellotickets

Det finns många sätt att utforska Central Park, men din tid kanske inte är oändlig och du kanske är rädd att du ska missa några av sevärdheterna. Sanningen är att cykla genom parken är ett mycket bra alternativ, eftersom du då kan cykla genom parken på mycket kortare tid och se de viktigaste sevärdheterna.

Vid de viktigaste ingångarna till parken finns stånd där du kan hyra en cykel: jag rekommenderar att du hyr en för ungefär två timmar, så att du hinner ta dig till nästan allt du behöver se.

14. Besök museerna och de landmärkesbyggnader som omger Central Park

Dakota Building och Upper West Side skyline från Central Park.| ©Hellotickets
Dakota Building och Upper West Side skyline från Central Park.| ©Hellotickets

Förutom alla de platser som jag redan har nämnt att se i Central Park bör din rutt inkludera några av de museer och byggnader som kantar kanten av parken. De viktigaste från norr till söder är följande:

 • Guggenheim-museet: Ett av de bästa museerna i New York för sin magnifika samling av modern konst och den spektakulära arkitekturen i den modernistiska byggnaden som är ritad av Frank Lloyd Wright. Guggenheim är en ikon för 1900-talet.
 • MET Museum: Stadens största museum och ett av de mest framstående i staden. Dess samling samlar konstverk från hela världen med mer än 5 000 års historia. MET är fascinerande!
 • Museum of Natural History: Detta är ett av New Yorks museer som man måste se. Det skapades för att studera universum, jorden, människan och sprida vetenskap.
 • Dakota Building: Detta lägenhetshus ligger på Upper West Side och är ökänt för mordet på John Lennon 1980 när han skulle gå in i sitt hem.
 • Ghostbusters Building: På 55 Central Park West ligger den ikoniskaGhostbusters-byggnaden, där några av de mest ikoniska scenerna från filmen äger rum.

15. För lunch: The Loeb Boathouse

Loeb Boathouse bakom sjön| ©Posta.com.mx
Loeb Boathouse bakom sjön| ©Posta.com.mx

Vid stranden av The Lake ligger denna eleganta restaurang som under sina mer än sex decennier av historia har varit scen för populära filmer och serier som "När Harry mötte Sally", "27 klänningar" och "Sex and the City".


Planera ditt besök i Central Park

Så tar du dig till Central Park

 • Buss: linjerna M1, M2, M3, M4 och M10.
 • Tunnelbana: linjerna 5, 6, 7, A, B, B, B, C och D.

Plats och tidtabell

Mellan Fifth och Eighth Avenues och 59th och 110th Streets. Parken är öppen från 06.00 till 01.00.

Vilken är den mest populära ingången?

Ingången till Fifth Avenue vid Plaza Hotel. Det är den mest frekventerade, men om du vill börja ditt besök med mindre turisttrafik och mer lugn och ro kan du gå norrut mot Harlem.

Hur mycket tid ska du spendera

Beroende på hur lång din vistelse i New York är kan du planera ditt besök i Central Park på olika sätt:

 • Om det är ett kort besök kan du tillbringa en förmiddag eller en eftermiddag där, och du måste planera din resväg efter den tid du har till förfogande, eftersom du inte kommer att kunna se allt eftersom det är en enorm park. Om du bara har ett par timmar på dig kan du hyra en cykel för att se till att du täcker de viktigaste punkterna.
 • Om du är i New York i en vecka kan du tillbringa en hel dag där och ha en picknick eller äta på en restaurang som Tavern on the Green.
 • Ett annat alternativ är att utforska Central Park under flera dagar och kombinera olika delar av parken varje dag med några av museerna som ligger i närheten.
 • Om du har ont om tid kan du överväga att åka en tur med en eldriven skoter i Central Park. Det snabbaste sättet att se till att du inte missar något!

Hur hittar du rätt i Central Park?

Central Park har många olika ingångar och när du väl kommer dit kan du bli förvirrad på grund av parkens enorma storlek. För att undvika detta råder jag dig att titta på lyktstolparna eftersom de är numrerade. De två första siffrorna motsvarar det gatunummer som ligger närmast dig, medan den sista siffran anger om du befinner dig på västra eller östra sidan av parken.

Dessutom betyder de jämna siffrorna att du befinner dig närmare Manhattans östra sida medan de udda siffrorna betyder att du befinner dig på den västra sidan.

Informationspunkter i Central Park

Om du känner dig vilse eller vill hitta den bästa rutten för att ta dig någonstans i Central Park kan du gå till någon av de fyra informationspunkterna i parken.

 • Dairy Visitor Center: Ligger mitt i parken vid 65th Street och är öppet måndag till söndag från 9-17.
 • Informationskiosk: Det finns tre informationskiosker i Central Park dit du kan gå om du har några frågor under ditt besök: West 60th Street, West 72nd Street och East 72nd Street.

Offentliga toaletter i Central Park

Om du känner att naturen kallar på dig under ditt besök i Central Park behöver du inte oroa dig, det finns offentliga toaletter! Här är de som är öppna året runt:

 • Heckscher Playground
 • Delacorte Theater Restrooms
 • Charles A. Dana Discovery Center
 • Ramble Shed
 • Ancient Playground
 • Conservatory Garden
 • North Meadow Recreation Center

När ska du besöka Central Park?

Den bästa tiden att besöka parken är våren eller hösten, två tillfällen då skönheten i Central Parks flora är som störst med blomning av vegetationen eller växling av löven på träden, vilket är en vacker färguppvisning för ögonen.

Men vintern har också sin charm med den ikoniska isbanan Wollman Rink och på sommaren är Central Park en sval oas att koppla av i när New Yorks temperaturer är som varmast.

Vilken veckodag är den bästa tiden att utforska Central Park?

Alla tider är bra för att ta en trevlig promenad i denna park på Manhattan, men söndagar har en speciell magi eftersom det är en helgdag och många New York-bor tar tillfället i akt att åka till Central Park för en picknick i ängarna, en fototur, sport osv.

Vilka är de bästa vyerna i Central Park?

Central Park syns bäst till fots eller på cykel, som vi har sett. Den är full av dolda kullar, broar, sjöar och utsiktsplatser som ger dig otroliga vykort.

Men som med det mesta i New York är Central Park bäst att se från ett fågelperspektiv. Om du vill se Central Park uppifrån är den bästa utsikten från Top of the Rock eller från terrassen på MET-museet.

Ett annat alternativ är att följa med på en helikoptertur över Manhattan och njuta av parkens ofantlighet i sin helhet. Det finns flera turer som genomkorsar hela parken, från söder till norr, och jag försäkrar dig att de kommer att lämna dig med öppen mun.

Vanliga frågor

 • Är det farligt att cykla i New York?

  New York har under de senaste åren förbättrats avsevärt för den genomsnittlige cyklisten, tack vare de många cykelbanor som finns tillgängliga.

 • Kan man cykla på trottoarerna i New York?

  Det är faktiskt olagligt att cykla på trottoaren, men det är en lag som sällan tillämpas. Om du cyklar på trottoaren är det viktigaste att respektera fotgängare, trampa långsamt och kliva av cykeln vid behov.

 • Ska jag ha hjälm när jag cyklar i New York?

  De flesta cykelturer och uthyrningsfirmor kommer att be dig att bära hjälm för din säkerhet, och även om det inte är lagstadgat rekommenderar vi starkt att du bär en hjälm, särskilt i en livlig stad som New York.