Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Hur man går till en evangeliemässa i Harlem, New York City

Att delta i en gospelgudstjänst i Harlem är en autentisk upplevelse som du inte kommer att glömma när du återvänder från din resa. Så här gör du på en tur eller på egen hand.

Alex Grande

Alex Grande

6 minsta läsning

Hur man går till en evangeliemässa i Harlem, New York City

Harlem Corner | ©Jean Philippe

I Harlem får du uppleva New Yorks kulturella mångfald och upptäcka ett samhälles rötter i ett område långt från skyskraporna. Om du avslutar ditt besök med en evangeliemässa slutar du att vara turist för en stund och blir en lokal invånare. Det finns olika alternativ för både besök i området och deltagande i en evangelistgudstjänst, beroende på hur mycket tid du har till förfogande. Här är min favorit:

Det bästa alternativet

Harlem Sunday Gospel Service

Promenera genom Harlem som en lokal invånare

Perfekt för dig som vill ta en promenad genom Harlem och samtidigt njuta av en äkta gospelmässa. Rundturen är endast tillgänglig på söndagar.

Det bästa sättet att fördjupa sig i Harlem-kulturen är att ta en rundtur i området och delta i en gospelgudstjänst i en lokal Harlem-kyrka. Därför rekommenderar jag denna Harlem Gospel Mass-tur, som tar dig till hjärtat av en äkta gospelförsamling där du kan uppleva kulturen på nära håll.

På denna Harlem Sunday Gospel Mass-tur kommer du att besöka Harlems landmärken som Apollo Theater, Morris-Jumel Mansion, det äldsta huset på Manhattan, Sylvan Terrace, en udda gata med identiska hus, och Cotton Club, en nattklubb som har varit värd för historiska konserter. Efteråt besöker du en lokal kyrka och får uppleva evangeliet live.

Varför jag gillar den här turen: Om du får en guidad tur i området kan du förstå lokalbefolkningens seder och bruk och njuta ännu mer av upplevelsen.

Rekommenderas om... du vill tillbringa en annorlunda dag under din resa till New York och fördjupa dig i den lokala kulturen som en lokal.


Hur evangeliemässor ser ut i Harlem

Harlems gator| ©Nicole Y-G
Harlems gator| ©Nicole Y-G

Att besöka en lokal kyrka och uppleva en levande gospelgudstjänst i Harlem är en upplevelse som trots sin popularitet fortfarande har en viss aura av alternativ, utanför de upptrampade New York-stigarna.

Det finns hundratals kyrkor i New York som erbjuder gospelgudstjänster, och därför tar turerna inte besökarna till en bestämd kyrka för att bevara församlingarnas gemenskap och lokala karaktär och för att garantera en genuin upplevelse. Du kanske besöker en kyrka i Harlem eller Bronx, men det kommer alltid att vara kyrkor där en autentisk mässa erbjuds och inte en kommersiell show. Mässan består av en kombination av sång och predikan (predikan hålls med samma energi som i en evangeliemässa).

Här är en artikel om de bästa kyrkorna för att gå på en Harlem Gospel Mass som hjälper dig om du vill uppleva denna upplevelse.

Boka en Harlem Gospel Mass Tour (söndag)

Tips för att delta i en evangeliemässa i Harlem

Gospelkören
Gospelkören

1. Ta hand om din klädsel

Kom ihåg att det finns en klädkod för att delta i en gudstjänst i New York: undvik shorts och linnen. Du besöker trots allt en samlingsplats för en andlig församling. Därför kommer du förmodligen inte att kunna ta bilder och du kommer att bli ombedd att ge en donation under gudstjänsten.

2. Var medveten om varaktigheten

En gospelgudstjänst i New York brukar ta ungefär två timmar, men programmet är inte fastställt och längden beror alltid på hur många som deltar i församlingen. I vilket fall som helst tar turen dig bara till evangeliet i en timme.

3. Kom i tid

Observera att om du inte besöker gudstjänsten som en del av en rundtur måste du stå i kö för att komma in, vilket kan leda till att du inte får se gudstjänsten. Så om du bestämmer dig för att åka på egen hand, se till att du kommer till kyrkan i förväg. Det här inlägget om tiderna för evangeliemässor kan hjälpa dig.

4. Undvik oäkta, "kommersiella" massor

Något som också har blivit ett växande problem under de senaste åren är att det finns församlingar som för turisterna uppträder med shower som återskapar evangeliemässor, men det finns inget äkta med dem. De turer jag rekommenderar tar dig till äkta gospelgudstjänster i Harlem eller Bronx, men om du bestämmer dig för att besöka Harlem på egen hand, se upp så att du inte går i en turistfälla.

5. Respektera det utrymme som tilldelats församlingen

Du kommer in i kyrkan strax innan det börjar och sitter vanligtvis i en övre loge för att se det hela. Huvudförsamlingen sitter vanligtvis på bottenvåningen, men du kan också ha församlingsmedlemmar som sitter bredvid dig i logen.

6. Förbered en donation

Du kommer att bli ombedd att göra en donation under gudstjänsten. Även om det är frivilligt, rekommenderar jag att du förbereder dig med 10 dollar för när det är dags.

Boka en gospelmässa i Harlem (onsdagar)

Harlem bortom en gospelmässa

Harlem Neighbourhood Corner (hörnet av Harlem)
Harlem Neighbourhood Corner (hörnet av Harlem)

På 1960-talet gjorde underjordiska klubbar och gatuvåld Harlem till en plats att undvika. På senare år har Harlem dock genomgått en andra renässans och blivit en mycket attraktiv plats för besökare i New York.

I West Harlem finns det flera ställen som främst besöks av lokalbefolkningen. En av dem är Riverside Park, där du hittar General Grant Memorial och en vacker utsikt över Hudsonfloden. Om du inte vill gå för långt kan du ta en promenad i Marcus Garvey Park, som visserligen inte är så speciell, men som ger dig en paus från att gå på asfalt. East Harlem, även känt som "El Barrio", är ett område som de flesta New Yorkare kommer att säga att du ska undvika eftersom det är en lite av en oroshärd.

Om du inte vill missa något rekommenderar jag i alla fall det här inlägget om vad du kan se och göra i Harlem.

Alex tips

En guidad tur är det bästa sättet att upptäcka och förstå Harlem, grannarnas livsstil och stadsdelens historia.

Vad du kommer att se på en gospelvisning i Harlem

Typisk Harlem-arkitektur| ©Ronny Rondon
Typisk Harlem-arkitektur| ©Ronny Rondon

På Harlem Gospel Tour får du en komplett rundtur i det autentiska Harlem och får ta del av dess historia. Turerna i Harlem tar vanligtvis cirka 4 timmar. Detta inkluderar en rundtur till de viktigaste landmärkena i området och evangeliemässan. De flesta Harlem-turerna utgår från Times Square-området. Här är vad du kommer att se under de flesta av dessa guidade turer:

1. Apollo Theater

Apollo Theater var födelseplatsen för jazz, R&B, gospel och soul sedan 1934, då det började anordna musikaliska tävlingar och skapade en hel gemenskap av artister runt omkring. Afroamerikanska musikikoner som Ella Fitzgerald, Billie Holiday, James Brown och Lauryn Hill gav sina första konserter på Apollo-scenen.

2. Morris Jumel Mansion

Morris Jumel Mansion är det äldsta huset på Manhattan och är i dag ett museum som visar livsstilen i New York i slutet av 1700-talet. Det finns också ett antal legender och spökhistorier om platsen.

3. Sylvan Terrace

Sylvan Terrace är en charmig liten gata som ligger mycket nära Morris Jumels herrgård, med två rader av identiska hus och en kullerstensbeläggning.

4. Cotton Club

Cotton Club var en viktig del av New Yorks nattliv på 1920- och 1930-talen och är fortfarande värd för jazzshower och konserter i dag.

5. Stridarnas rad

Det är ett bostadsområde fyllt av karakteristiska bruna cementhus och har varit hem för berömda afroamerikaner under hela 1900-talet. I dag besöks den för sin unika arkitektoniska stil.

6. Schomburg Center for Research in Black Culture (Schomburg Center för forskning om svart kultur)

Ett forskningscentrum där du kan upptäcka historien om de olika delar som utgör den afroamerikanska kulturen. Du kan besöka biblioteket och delta i föreläsningar och utställningar om slaveri, hip-hop och jazz.

7. Sugar Hill

Ett elegant område där författare, konstnärer, politiker och framstående personer bodde och där du kan avsluta din rundtur i Harlem med en trevlig promenad.

Jag vill göra en rundtur i Harlem

Var kan man äta i Harlem efter rundturen till Gospel Mass?

Stekt kyckling är typiskt för detta område
Stekt kyckling är typiskt för detta område

Harlems signaturmat kallas "soul food" och består bland annat av rätter som den berömda friterade kycklingen på en våffla, makaroner och ost, persikokakorv och friterad fisk. Det är en typ av mat som har sitt ursprung i den amerikanska södern under slaveriets dagar och som har utvecklats till en viktig del av Harlems afroamerikanska kultur.

Eftersom Harlems kök är en så viktig del av stadsdelen är det här en artikel om var man kan äta i Harlem som du säkert kommer att tycka är intressant.

Turer som liknar Harlem-turen och Gospel Mass

Harlem är inte den enda stadsdelen i New York som du bör besöka på din resa. Brooklyn, med sina platta tegelgator med träd på båda sidor, är ett av de kvarter som ger New York City mest identitet. Manhattan, Bronx eller Queens är de andra stadsdelarna som också har mycket att upptäcka, och kontrastturen är en guidad tur till det bästa av varje stadsdel. Jag berättar allt om det här: New York-Kontrastturer.

Om du gillar tanken på att gå utanför de upptrampade turiststråken rekommenderar jag också rundturen Upper and Lower Manhattan, eftersom den visserligen fokuserar på stadsdelen Manhattan, men visar dig de mest intressanta platserna utanför de upptrampade stråken. Du kan läsa min erfarenhet av denna resa här: Rundtur på övre och nedre Manhattan.

Vanliga frågor

 • När öppnar kyrkorna i Harlem för evangeliet?

  När evangeliet börjar varierar beroende på kyrkan, men det är oftast bäst att delta i en av dessa mässor på morgonen.

 • Vad bör jag veta innan jag deltar i en gospelgudstjänst?

  Kom ihåg att gospelkörer är en del av en religiös predikan och inte en musikalisk föreställning, så det är en bra idé att alltid visa en viss återhållsamhet och respekt. Observera också att fotografering och videofilmning i allmänhet inte är tillåtet.

 • Är det möjligt att fotografera under evangeliemässan?

  Det rekommenderas inte. Tänk på att detta inte är en turistattraktion utan en privat religiös fest där privatliv och respekt värderas högt. Det finns ingen officiell regel, men om du tar fram din kamera kan det hända att du blir uppmärksammad.

 • Vad finns det att göra i Harlem?

  Prova Levain Bakerys ikoniska chokladkakor, ät autentisk sydstatsmat på Sylvia's Restaurant, lyssna på jazz på en kväll på Bill's Place, besök Marcus Gravey Park och beundra konstverk av afrikanska ättlingar på Studio Museum.