Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

20 saker att göra på Manhattan

Om du planerar en resa till världens huvudstad får du inte missa de bästa sakerna att se och göra på ön Manhattan.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

22 minsta läsning

20 saker att göra på Manhattan

Foto på Times Square | ©Hellotickets

När man tänker på vad man kan göra och se i New York tänker man oundvikligen på Manhattan, dess ljus och skyskrapor.

New York är ett drömresmål för många och en fantastisk stad som är full av möjligheter. Är det första gången du besöker New York? Det finns så mycket att upptäcka att din resplan kan angripas på många olika sätt. För att se till att du inte missar ett enda hörn av denna stad, här är mina Manhattan must-sees:

1. Beundra ljusen på Times Square, dag och natt

Förundras över atmosfären på Times Square| ©Hellotickets
Förundras över atmosfären på Times Square| ©Hellotickets

Jag minns fortfarande första gången jag besökte New York, jag lämnade mina väskor på hotellet och vi gick snabbt ner till tunnelbanan för att kliva av vid hållplatsen Times Square. Det var redan mörkt och min första kontakt med gatorna i Big Apple var denna: ljuset från Times Square fick mig att bli extatisk i flera minuter och jag visste då att det skulle bli min favoritstad, för alltid.

Att se på Times Square

 • Titta bara upp för att se några av världens största reklamskyltar
 • Det är inte ovanligt att se den berömda hal vnakna cowboyen och andra figurer omringade av turister som står i kö för att få ta en bild med honom (om du gör det måste du ge honom dricks) , (om du gör det måste du ge honom dricks)
 • Disney Store
 • Butik med M&M's-tema, där du blir som ett barn igen
 • Lågprisbutiker för kläder, till exempel H&M eller Gap (Gap brukar ha en hel del skräddarsydda tröjor och t-shirts med New York-detaljer, så det är ett bra ställe att köpa mer originella souvenirer på).
 • Välkändatemarestauranger som Hard Rock Café, Bubba Gump eller Planet Hollywood
 • Den berömda bollen som New York firar nyårsafton med klockspel
 • Den berömda röda trappan varifrån man kan se torget från ett högre perspektiv
 • Gatustånd med snabbmat: pizza, varmkorv, hamburgare...

Times Square vid jul

Om det finns en tid på året då Times Square blir centrum för allting så är det julen (som är en av de bästa tiderna att besöka New York). Torget börjar hetta upp med enorma folkmassor natten till den berömda Black Friday (den sista fredagen i november varje år) och det är startskottet för julhandeln. Några dagar före julafton hålls dessutom "Santa Convention": en parad med tusentals utklädda "jultomtar".

Varför jag gillar Times Square

Varje gång jag besöker Manhattan passerar jag förbi den dag och natt: atmosfären av New York-bor som korsar (alltid i brådska), turister som stirrar på skärmarna som skymtar himlen och dussintals utklädda figurer, korvvagnar och tonåringar som shoppar. När du är på Times Square vet du att du befinner dig i den moderna världens epicentrum. Och om du vill se New Yorks centrum på natten utan att bli trött eller gå vilse rekommenderar jag att du bokar en nattlig busstur på Manhattan.

Boka bussturen på Manhattan

2. Besök New Yorks katedral: St Patrick's Cathedral

St Patrick's Cathedral mitt på 5th Avenue| ©Hellotickets
St Patrick's Cathedral mitt på 5th Avenue| ©Hellotickets

Du hade förmodligen inte detta i åtanke när du började tänka dig din resa till Big Apple, men jag rekommenderar att du inte missar det och jag ska berätta varför. Tio minuters promenad från Times Square, mitt på Fifth Avenue och mittemot Rockefeller Center ligger St Patrick's Cathedral, den största nygotiska katolska kyrkan i Nordamerika.

Vad du kommer att se

Detta är en mycket speciell byggnad, inte bara för sin exteriör (dess vita marmorfasad sticker ut bland de skyskrapor som omger den), utan också för sin interiör, där det finns två orglar med nästan 10 000 pipor med vilka spektakulära musikaliska konserter framförs varje säsong från oktober och framåt.

Inne i St Patrick's Cathedral kan du se en skulptur av Pieta, som är tre gånger större än Michelangelos i Rom. Lägg också märke till rosenfönstret med en diameter på 8 meter ovanför huvudorgeln och altaret av St Louis och St Michael. Många av de bästa New York-turerna på spanska passerar här.

Varför jag gillar St Patrick's Cathedral

När du planerar din resa till skyskrapornas stad skulle du aldrig föreställa dig att du just där, i modernitetens och avantgardismens hjärta, kan se en så spektakulär klassisk byggnad. Inträdet till templet är gratis, så det kostar dig ingenting att gå in och ta en titt, och kontrasten mot de andra attraktionerna du kommer att besöka på din resa visar dig att New York bokstavligen har allt.

Boka en rundtur i New York

3. Shoppa på Fifth Avenue

Fönstershopping på Apple Store på Fifth Avenue| ©Hellotickets
Fönstershopping på Apple Store på Fifth Avenue| ©Hellotickets

New Yorks berömda Fifth Avenue förbinder Manhattans norra och södra sida och är en av de viktigaste artärerna i staden och även en av de dyraste. Inte för inte är den känd som "miljonärernas aveny" för att den har de mest exklusiva hotellen och butikerna i Big Apple som Armani, Prada, Chanel eller Tiffany, bland många andra. Här är några av de bästa sakerna att köpa i New York.

Att se

På Fifth Avenue Du kommer förmodligen att passera den här avenyn flera gånger under din resa, men om du tillåter mig att ge dig ett råd, lämna rusningen åt sidan och stanna till för en eftermiddag för att fönstershoppa och surfa i de mest kända butikerna på gatorna.

Mycket nära Central Park har du Trump Tower, och därifrån har du oändliga butiker, köpcentrum och turistattraktioner som Empire State Building, St Patrick's Cathedral, Rockefeller Center, MET, Public Library och längre ner Flatiron Building, New Yorks första skyskrapa. Om shopping är det som verkligen lockar dig till New York får du förresten inte missa Woodbury Commons, New Yorks bästa outlets, där du kan göra en utflykt med transfer och vissa rabatter.

De fem bästa butikerna och fönstershopping

 • Den berömda smyckesbutiken Tiffany & Co: förutom flera våningar med lyxiga smycken har man nyligen öppnat ett kafé på översta våningen så att du äntligen kan få din "diamantfrukost".
 • SaksFifth Avenue: ett köpcentrum med otroliga skyltfönster där du kommer att tappa bort tiden.
 • Apple Store: den här Apple Store är, enligt min mening, inte bara en vanlig Apple Store. Den ligger nära Central Park och är helt inglasad och får dig att glömma alla Apple Store du har besökt tidigare.
 • Abercrombie & Fitch: Alla har inte turen att ha en Abercrombie i sin hemstad, så det är ett bra ställe att få tag på de legendariska tröjorna från det amerikanska märket.
 • NBA Store: Oavsett om du är ett NBA-fan eller inte (och jag kommer att berätta mer om hur det är att gå på en match senare) kommer du definitivt att vilja ha en keps eller en tröja från den viktigaste basketligan i världen. Detta är deras officiella butik i New York, så tveka inte att besöka den.

Varför jag gillar Fifth Avenue

Jag erkänner att jag som shopaholic inte är särskilt objektiv på den här punkten, men om det är något som gör att Fifth Avenue hamnar på min lista är det främst för att det är en av de mest ikoniska avenyerna på Manhattan, en viktig punkt för att orientera sig när man går från en plats till en annan och en plats att shoppa på (eller drömma om att shoppa på), oavsett vilken budget man har. Dessutom ger Central Park i bakgrunden alltid en magisk touch.

Boka en resa till Woodbury Commons

4. Bli kulturell på MoMA

Ingången till MoMA| ©Wikimedia
Ingången till MoMA| ©Wikimedia

Om du lämnar Fifth Avenue bakom dig och går ner på 54th Street hittar du New Yorks MoMA, världens främsta museum för modern konst och ett av de bästa museerna i New York. Det har en stor samling verk av kända konstnärer som Dalí, Van Gogh, Pablo Picasso och Andy Warhol, bland många andra.

Praktisk information

Varför jag gillar MoMA

Det finns många museer i New York, men MoMA är ett av de mest dynamiska och lättsamma, vilket gör det till en enormt populär attraktion, även om du åker till New York med barn.

Du kan se de mest representativa konstverken från 1800-, 1900- och 2000-talet och upptäcka Andy Warhols mest kända serie, som markerade ett före och ett efter i den moderna konstens historia. Om du funderar på att besöka andra museer kan du överväga följande: Guggenheim, MET Museum och Natural History Museum.

Biljetter till MoMA

5. Se Manhattans skyline genom att klättra upp i de bästa skyskraporna

Utsikt över Central Park från Top of the Rock Observatory| ©Hellotickets
Utsikt över Central Park från Top of the Rock Observatory| ©Hellotickets

Man skulle kunna säga att New Yorks själ ligger i de skyskrapor som utgör dess skyline. Listan över observatorier i staden är lång (du kan också klättra upp på Empire State Building, One World Observatory, The Edge och det nya Summit Vanderbilt) och vart och ett av dem visar en annan och unik sida, men för många (och för mig också) är Top of the Rock det bästa observatoriet för att njuta av den mest fascinerande panoramavyn över New York i all sin prakt.

Top of the Rock är en favorit

Observationsdäcket Top of the Rock ligger i Rockefeller Center, ett enormt komplex av restauranger, kontor, butiker, teatrar och tv-studior som byggdes under den stora depressionen i hjärtat av Midtown Manhattan. Från Top of the Rock är utsikten över staden spektakulär: du har ett underbart panorama över Central Park, en perfekt utsikt över Empire State Building och Downtowns skyline (finanskvarteren) på avstånd, men i detalj.

Dessutom är observationsdäcket ganska stort och utomhus, vilket gör att du kan njuta ännu mer av din tid där uppe, utan att ha bråttom, trängsel eller trängsel. Det är mycket enkelt att ta sig till Top of the Rock och när du väl är där kan du också passa på att äta på de bästa restaurangerna i närheten av Top of the Rock.

Varför jag föredrar Top of the Rock

Attklättra upp till Top of the Rock var en av de upplevelser som imponerade mest på mig under min resa till New York. Att se skyskraporna från toppen är ett måste för att få en fågelperspektiv över Manhattan, och även om det kan finnas barer eller restauranger på andra hustak är utsikten från Top of the Rock oslagbar. Du kan förresten också klättra upp till Top of the Rock på natten. Du kommer inte att ångra det, det lovar jag!

Biljetter till Top of the Rock

6. Fördjupa dig i Broadway-musikalernas magi

Upptäck Broadway Ave med Times Square| ©Hellotickets
Upptäck Broadway Ave med Times Square| ©Hellotickets

Du kommer till Manhattan för att ha roligt, för att bli överraskad vid varje vändning och, så långt det är möjligt, för att dagdrömma. Det är därför Broadway-musikaler kommer att få dig att tappa bort tiden (oavsett hur gammal du är!). Broadways magi kommer att uppträda och lämna dig med öppen mun, oavsett om du åker med din familj, dina vänner eller din partner.

Jag rekommenderar förstås att du bokar dina biljetter i förväg för att försäkra dig om de bästa platserna det datum du vill ha och till ett bättre pris än vid biljettkassan, där du också slipper vänta i långa köer.

De mest framstående musikalerna:

 • Lejonkungen: Det är inte bara djungelns kung, utan också reklamtavlans kung. Den har spelats på Broadway varje kväll sedan 1997 och är den mest sedda musikalen i historien. Det finns en anledning, eller hur?
 • Aladdin: min favorit. Kanske för att jag gick dit med lägre förväntningar än vad jag hade på Lejonkungen, men den överraskade och chockade mig lika mycket.
 • Chicago: Res till Chicago på 1920-talet och njut av ett soundtrack som inte liknar något annat.
 • The Phantom of the Opera: En perfekt klassiker om du föredrar att gå utanför Disneyvärldens "idealitet".

Varför Broadway

Bara att promenera längs trottoarerna och se de starkt upplysta reklamskyltarna gör dig nyfiken på att se en av dessa världsberömda föreställningar. Det är förmodligen den bästa platsen i världen för att se en musikal, vilket du enligt min mening måste göra (minst) en gång i ditt liv.

Biljetter till Broadway

7. Gå in på New York Public Library

Inne i New York Public Library| ©Clay Banks
Inne i New York Public Library| ©Clay Banks

Tillbaka på Fifth Avenue (jag varnade dig, det är navet i det hela) hittar du de berömda trapporna till Public Library. Denna imponerande neoklassiska byggnad i tre våningar fångar ditt öga med sin dekorerade marmortrappa vid ingången, med två fontäner och två lejon med smeknamnen Patience och Fortitude.

Inuti finns över tre miljoner böcker, inklusive i katalogen ett brev från Christopher Columbus, några manuskript av William Shakespeare, ett utkast till USA:s självständighetsförklaring och en kopia av Gutenbergs bibel i McGraw-rotundan. Nästan ingenting!

Vad finns att se i Public Library?

Dess läsrum förflyttar dig förmodligen direkt till "Ghostbusters", "Breakfast at Tiffany's" eller "The Day After Tomorrow", eftersom flera av deras scener spelades in där. Det mest berömda rummet av alla är Rose Reading Room på tredje våningen: det är lika stort som en fotbollsplan och pråligt inrett med hängande ljuskronor, massiva ekbord och vackra takfresker.

Varför jag gillar Public Library

Jag tänker inte förneka att det faktum att det är gratis är ett incitament för att ta en titt och tillbringa ens några minuter där inne. Det här biblioteket har varit skådeplats för flera filmer och inte av en slump. Det är definitivt den bästa läsesal jag någonsin sett. Det verkar otroligt att man kan hitta en sådan lugn och fridfull plats mitt i den livliga Midtown.

8. Den bästa basketligan i världen, på Madison Square Garden

På en Knicks-match| ©NBA
På en Knicks-match| ©NBA

Madison Square Garden, populärt känt som "världens mest berömda colosseum", är en enorm inomhusarena i hjärtat av Midtown Manhattan. Med fem våningar och en kapacitet på över 20 000 sittplatser är den känd för att vara "hemma" för Knicks (i NBA) och Rangers (NHL).

Madison Square Garden är också värd för musikevenemang (och faktiskt har de bästa artisterna i världen uppträtt här) men om du vill gå på en NBA-match under ditt besök i New York får du inte missa New York Knicks här. Om du har bestämt dig kan du se här hur du köper NBA-biljetter i New York.

Om du är mer på humör för en ishockeymatch kan du också se New York Rangers.

Varför jag rekommenderar ett besök till Madison Square Garden

Som sagt, du kommer till New York för att ha kul och även om du inte gillar sport eller NBA är det ett riktigt spektakel med musik, dans, fest och framför allt sport, förstås, att se en basketmatch i USA. Gör din keps och korv redo och försök att fånga en av de t-shirts som hejarklacksledarna kastar. Om du har tur kanske du till och med fastnar i den legendariska "kiss-cam"!

Boka en rundtur i Madison Square Garden

9. Grand Central Station, en korsningspunkt i hjärtat av Manhattan

Inne på Grand Central Station| ©Hellotickets
Inne på Grand Central Station| ©Hellotickets

Grand Central Terminal är den viktigaste järnvägsstationen att se på Manhattan och en av New Yorks arkitektoniska pärlor. Detta underverk av konst och ingenjörskonst invigdes på 1800-talet och du kanske har sett den i många filmserier. En riktig korsningspunkt i rusningstid.

Du känner igen den på dess huvudlobby som kallas Main Concourse, dekorerad av ett enormt himmelsvalv med fresker av konstellationer. När du väl är inne kan du också se de tre stora bågformade fönstren och den ikoniska klockan samt en enorm amerikansk flagga till minne av offren från den 11 september 2001.

Varför jag gillar Grand Central Terminal

Som film- och tv-serieälskare kanske det låter lite nördigt, men jag såg verkligen fram emot att se den berömda hallen på den här stationen. Om du vill se den i full gång rekommenderar jag att du ställer dig mitt i hallen i rusningstid, runt 17.00. Var beredd på att bli förvånad över de miljontals New York-bor som du kommer att se rusa igenom.

Utnyttja ditt besök på Grand Central Terminal för att ta en drink på något av de många kaféerna och restaurangerna, varav den äldsta och mest kända är "Oyster Bar" som har anor från 1913.

Boka ett besök till Grand Central Terminal

10. Ta en picknick i Madison Square Park

Madison Square Park| ©Hellotickets
Madison Square Park| ©Hellotickets

Även om det är sant att Central Park är Manhattans viktigaste lunga och den största stadsparken i New York, finns det på Fifth Avenue bredvid Flatiron Building en liten park som inte är känd av alla besökare till staden och som är en oas av lugn mitt i den livliga Midtown: Madison Square Park (för mig en av de bästa parkerna i New York).

Här är det vanligt att se kontorsarbetare som tar en paus från jobbet, och parken är också mycket populär bland New York-borna eftersom det ofta arrangeras utställningar och konserter utomhus.

Ett bra sätt att ta sig runt i New York är förresten tunnelbanan (snabbt och billigt) men om du känner för att njuta av New Yorks gator från en annan synvinkel är det en bra idé att ta en cykeltur på Manhattan.

Vad man kan göra eller se i Madison Square Park

Här finns ett område med bord och stolar där du kan sitta och njuta av ett te, en smörgås eller glass medan du tar en paus från din dag med sightseeing på Manhattan. Här finns också den första Shake Shack-restaurangen, så du vet... ta en paus för att ladda batterierna med en god hamburgare, en varmkorv och en gigantisk milkshake.

Varför jag rekommenderar Madison Square Park

Ta inte illa upp för Central Park (jag vet att du kommer att besöka den ändå, för det är ett måste), men jag tyckte att Madison Square Park var superäkta. Många turister förbiser den (och det, tro mig, gör den ännu mer autentisk) och att ta en promenad eller picknicklunch på gräsmattan är ett utmärkt sätt att koppla av under en maratondag med rundtur på Manhattan.

Boka en cykeltur på Manhattan

11. Naturhistoriska museet

Naturhistoriska museet| ©Aditya Vyas
Naturhistoriska museet| ©Aditya Vyas

Innan vi lämnar Midtown kan jag inte låta bli att rekommendera ett av de mest besökta museerna i USA: New York Museum of Natural History, som har toppat alla listor över de bästa vetenskapsmuseerna på planeten sedan det grundades på 1800-talet.

Detta museum, som är ägnat åt att sprida information om universum, jorden och mänskligheten, är en av Manhattans främsta turistattraktioner tack vare sin relevanta samling, full av fossiler, mineraler och till och med meteoriter, som tilltalar både vuxna och barn. Det är ett måste om du reser till New York med familjen.

Varför jag gillar Natural History Museum

Även om jag aldrig har varit ett stort fan av museer måste jag erkänna att ett besök på Natural History Museum är mycket trevligt och överraskande. Det är ett bra avbrott i resan och kommer att få dig att glömma allt du hittills har sett på Manhattan. Faktum är att om du bara har tid att besöka ett museum skulle jag definitivt rekommendera det här.

Biljetter till Natural History Museum

12. Res till hjärtat av Harlem på en gospelmässa

Typiska hus i Harlem| ©Ronny Rondon
Typiska hus i Harlem| ©Ronny Rondon

En promenad genom Harlem är ett måste under ditt besök på Manhattan. Detta område av staden är förknippat med det afroamerikanska samhället och hade i sin tidiga tid en imponerande konstnärlig sprudling inom dans, måleri och musik. Faktum är att Harlem är platsen där stora sångstjärnor som Ella Fitzgerald, Michael Jackson, Aretha Franklin och James Brown började sina karriärer. Här är de bästa ställena för att lyssna på livemusik i Harlem.

Vad man kan göra i Harlem

Om du är musikälskare är det bästa sättet att insupa kulturen i Harlem att ta en tur i Harlem-kvarteret, där du får lära känna den autentiska atmosfären och de historiskt genomsyrade gatorna. Du kommer till och med att uppleva andlighet när du deltar i en gospelgudstjänst i en lokal kyrka.

Varför jag gillar Harlem

New York är en kontrasternas stad och om vi bara skulle fokusera på de majestätiska skyskraporna i Midtown och Downtown skulle vi lämna en stor del av staden bakom oss. Harlem är inte bara en stadsdel på Manhattan, utan hjärtat och själen i ett samhälle med en tradition och kultur som är djupt rotad i stadens historia. En gospelmässa i en av Harlems kyrkor blir den sista höjdpunkten på ditt besök i detta område.

Boka en tur till Harlem Gospel Mass

13. En bitterljuv men nödvändig promenad på Manhattan: 9/11 Memorial

Bild på 9/11-minnesmärket vid Ground Zero| ©Hellotickets
Bild på 9/11-minnesmärket vid Ground Zero| ©Hellotickets

Om vi lämnar den norra delen av ön och reser till södra Manhattan hittar vi vid Ground Zero i New York 9/11 Memorial. Detta är en av de mest gripande sakerna att göra i New York. Den hyllar alla offer som omkom i terroristattackerna 2001 och gör verkligen ett intryck på känslorna.

Vad du kommer att se

vid Ground Zero På samma plats där tvillingtornen en gång stod finns Memorial Plaza, två stora fontäner som matas av vattenfall och som omges av bronsskyltar där namnen på alla offren har graverats in.

Dessa bassänger är i sin tur omgivna av hundratals ekar, vilket skapar en oas av minnen som inbjuder oss att minnas det förflutna och fylla framtiden med hopp. Men bland alla dessa träd står ett ut som kallas "det överlevande trädet", det enda som överlevde tragedin.

Varför jag rekommenderar 9/11 Memorial

Vi minns alla mer eller mindre detaljerat vad som hände den där fruktansvärda 11 september som förändrade den moderna världen. 9/11 Memorial är en delikat och känslig hyllning till offren för denna tragedi och har även ett museum med en samling av mer än 10 000 föremål som bärgats från spillrorna. Jag berättar mer detaljer om besöket i min guidebok av 9/11 Memorial biljetter och turer i NYC.

Biljetter till minnesmärket och museet 9/11

14. Bli en chef för en dag på gatorna i Financial District

New York Stock Exchange i Financial District| ©Hellotickets
New York Stock Exchange i Financial District| ©Hellotickets

Financial District, i hjärtat av Downtown Manhattan, är förmodligen New Yorks mest ikoniska stadsdel. Dess långa, smala gator flankerade av höga skyskrapor ger dig knappt en skymt av himlen och fördjupar dig i det liv och rörelse och den stress som de som lägger ner maratondagar på jobbet på Wall Street utsätts för.

Att se i Financial District

 • Wall Street, den mest representativa gatan i stadsdelen
 • Det nya World Trade Center (där One World Observatory ligger), som byggdes efter terrorattacken mot tvillingtornen
 • Den berömda New York Stock Exchange
 • Wall Street Bull (med det obligatoriska fotot för de vidskepliga)
 • Trinity Church, en arkitektonisk oas bland så många modernistiska skyskrapor
 • Battery Park, med pirarna för att ta sig till Frihetsgudinnan.

Boka Wall Street-turen

15. Dyk djupt ner i Chinatowns inre

Chinatowns gator| ©Hellotickets
Chinatowns gator| ©Hellotickets

New York är en mångkulturell stad där olika religioner, raser och kulturer samexisterar. Om du efter att ha deltagit i en gospelgudstjänst vill fullborda denna mystiska upplevelse i staden hittar du på 133 Canal Street i Chinatown Mahayana Buddhist Temple, med New Yorks största Buddha på 5 meter.

Vad du kan se eller göra i Chinatown

 • Förutom det buddhistiska templet kan du besöka Chinese Museum in America för att lära dig mer om den kinesiska befolkningens historia i USA.
 • Du kan också gå på jakt efter de bästa erbjudandena i Chinatown och bläddra i dess butiker där alla typer av produkter säljs till mycket billiga priser.
 • Du kan promenera i dess lugna Columbus Park.

Här är en sammanställning av de bästa sakerna att göra i Chinatown så att du inte missar något.

Varför jag gillar Chinatown

Det är en av New Yorks mest populära stadsdelar och även om jag personligen inte skulle spendera mer än ett par timmar här, rekommenderas det starkt att strosa genom dess gator för att få en helt annan atmosfär än den du hittar i närliggande SoHo eller själva Wall Street. Återigen, detta område representerar kontrasterna och verkligheten i staden, så tveka inte att göra ett besök där under din tid i Downtown.

Passa också på att smaka på några av stadens bästa asiatiska rätter på de bästa ställena att äta i Chinatown.

Boka en rundtur i Chinatown

16. Segla till Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan från färjan| ©Hellotickets
Frihetsgudinnan från färjan| ©Hellotickets

Frankrikes gåva till USA på 100-årsdagen av dess självständighet har blivit landets mest kända monument och en symbol för frihet och demokrati.

Den 46 meter höga Frihetsgudinnan ligger på Liberty Island och kan besökas med färja. Denna upplevelse rekommenderas starkt eftersom du får se denna spektakulära skulptur på nära håll och njuta av utsikten över New York från havet.

Varför jag gillar den här upplevelsen

Att besöka Frihetsgudinnan (du kan komma åt hennes piedestal eller till och med hennes krona) innebär att du måste ta en färja till Frihetsgudinnan, vilket ger dig en otrolig utsikt över Manhattan.

Finansdistriktets skyline kommer in i perfekt syn och det är en helt avkopplande upplevelse som ger dig en paus från långa promenader.

Boka en färja till Frihetsgudinnan

17. Njut av Manhattans nattliv med levande jazzklubbar

Den legendariska Cotton Club Jazz i Harlem| ©Hellotickets
Den legendariska Cotton Club Jazz i Harlem| ©Hellotickets

New York är den perfekta miljön för den bästa jazzen. Eftersom de flesta av Chicagos bästa musiker flyttade till New York i slutet av 1920-talet blev staden snart ett jazzmecka. Nästan alla större jazzstilar har vuxit fram i Big Apple under de senaste åren, och musiker från hela landet har kommit hit för att arbeta sig uppåt i graderna.

I Harlem

I Harlem har många klubbar liveband, men om du hellre vill gå någonstans där det är ikoniskt ska du kolla in Village Vanguard. Trots att den öppnade sina dörrar 1925 har den knappt förändrats sedan dess och det är en stor del av dess charm. När du går ner för trapporna här ser du små bord där du kan ta en drink under konserten och olika bilder på musikerna som har spelat, och det finns många av dem.

På Times Square

Andra jazzklubbar att kolla in på Manhattan är bland annat "Iridium", som är känt för att ha en mängd olika band som spelar olika genrer som jazz, blues och rock varje dag i veckan. Eftersom den ligger mitt i Times Square är det ett utmärkt ställe att avsluta dagen på om ditt hotell ligger i denna del av staden.

Nära Times Square ligger en annan jazzklubb med en lång historia, "Birdland", uppkallad efter den populäre musikern Charlie Parker och hans smeknamn "Bird". Den här klubben är en viktig del av New Yorks jazzhistoria, särskilt under 1950- och 1960-talen. I dag är Birdland känt för sina band i residens och för att vara värd för populära evenemang som Umbria Jazz Festival i New York och den årliga Django Reinhardt NY Festival.

Om du också känner för att njuta av en autentisk New York-natt, tveka inte att ta en god cocktail på ett av de bästa hustaken i New York.

Biljetter till Jazz in Harlem-konserter

18. Tillbringa en eftermiddag med shopping på Macy's

En av biljetterna till Macy's i juletid.| ©Hellotickets
En av biljetterna till Macy's i juletid.| ©Hellotickets

Om du vill ta med dig en souvenir hem från din resa till New York och om du är en shopaholic bör du ta tid i ditt schema för att åka till Macy's, världens största varuhus" som ligger på 34th Street, känt som "The Fashion District", i hjärtat av Midtown Manhattan.

Förutom att det är ett av de mest populära ställena för New York-borna att shoppa på är det också värt ett besök för sin historia och sina anekdoter. Visste du till exempel att den första jultomten som arbetade i ett varuhus under julen var Macy's år 1862 och att detta varuhus anordnade den första Thanksgiving-paraden år 1924?

Byggnaden har förklarats som ett historiskt landmärke och turister erbjuds 10 % rabatt på alla sina inköp. Hur kan du låta bli att ta en rundtur i detta köpcentrum?

Varför jag rekommenderar Macy's

Långt ifrån den strikta lyxen i andra köpcentrum på Manhattan hittar du här varumärken och produkter för alla budgetar. Dessutom hittar du alltid specialerbjudanden (glöm inte att kolla upp Tax Free-policyn för resenärer från länder utanför USA). Om du reser till New York under julen är Macy's och dess dekorationer ett måste.

Besök New York Outlets

19. Njut av New Yorks gastronomi på dess autentiska marknader

Chelsea Market| ©Hellotickets
Chelsea Market| ©Hellotickets

Att dricka och äta är två av favoritaktiviteterna för resenärer på semester, särskilt i New York för dess oändliga kulinariska möjligheter. Jag har skrivit en guide till 10 ställen att äta på i New York Citymen här är mina favoriter på Manhattan för att väcka din aptit:

Gotham West Market i Hell's Kitchen

Väster om Times Square i Hell's Kitchen, en stadsdel som är full av barer och restauranger, ligger Gotham West Market, en mathall där det inte finns några snabbmatskedjor, utan snarare restauranger med ett mer genomarbetat gastronomiskt utbud som delar utrymme i ett stort öppet rum på byggnadens bottenvåning.

Gotham West Market är ett ganska lugnt ställe med en ganska omfattande meny att välja mellan (ramen, pizza, smörgåsar, tacos, hamburgare, crepes osv.), så det är inga problem att komma överens om vad man ska äta om man reser i grupp till New York. Den här marknaden har lite av allting.

Marknaden Little Spain

Ett annat alternativ att kolla in på Manhattan är den nyöppnade Little Spain Market, som ligger i det trendiga Hudson Yards-kvarteret inne i 10 Hudson Yards-byggnaden. Ett gastronomiskt utrymme tillägnat smakerna av det traditionella spanska köket av den prestigefyllda kocken José Andrés i samarbete med bröderna Ferrán och Albert Adriá.

Little Spain har ett dussintal stånd där du kan njuta av stora klassiker av spansk gastronomi som tapas, smörgåsar, cocas, ostar och spanska viner. Förutom dessa ställen att knapra på kompletterar restaurangerna Mar, Leña och Spanish Diner utbudet med utomhusutrymmen där man kan njuta av det bästa av det spanska köket utanför Spanien. När du ändå är där kan du passa på att besöka det trendiga nya kvarteret Hudson Yards.

Chelseamarknaden

Slutligen är Chelsea Market en av New Yorks mest kända matmarknader. Den ligger i Meatpacking District intill High Line, en stadspark byggd på före detta upphöjda järnvägsspår som korsar Manhattans västra sida.

Det är en före detta kexfabrik som omvandlats till en vacker marknad som har bevarat sin gamla industristil med frilagda tegelväggar och högt i tak, vilket ger den mycket personlighet. Att strosa genom Chelsea Market är ett nöje, inte bara på grund av dess dekoration utan också för att du här kan köpa delikatesser från hela världen och beställa något att äta från snabbmatsstånden (sushi, tacos, nudlar, pasta eller skaldjur, marknadens specialitet).

Visste du dessutom att Oreo-kakorna uppfanns här och att väggarna är fulla av Oreo-referenser!

Boka en rundtur i Meatpacking och Chelsea

20. Ha kul på Madame Tussauds

Posering på Madame Tussauds| ©Hellotickets
Posering på Madame Tussauds| ©Hellotickets

Ett annat måste på Manhattan är Madame Tussauds Museum, särskilt :::link|text=om du reser till New York med barn:::, eftersom de kommer att ha roligt i det som anses vara världens bästa vaxmuseum.

Museet ligger på Times Square och öppnade sina dörrar år 2000 för att realistiskt avbilda kändisar från alla områden (film, musik, tv, sport, politik osv.) och låta allmänheten interagera med dessa vaxfigurer i iscensatta scenografier.

Varför jag gillade Madame Tussauds

Allt är upplagt på Madame Tussauds för att man ska ha roligt.Vad kan man se på Madame Tussauds i New York? Det finns specialföreställningar som King Kong (där du möter en imponerande animatronic av denna legendariska och vildsinta apa), Marvel 4D Experience (en underhållande interaktiv aktivitet med superhjältar som Hulk, Captain America, Thor eller Iron Man) eller Ghostbusters (där du kan fånga ditt eget spöke).

Biljetter till Madame Tussauds Museum