Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

20 saker att göra på Manhattan

Om du planerar en resa till världens huvudstad får du inte missa de bästa sakerna att se och göra på ön Manhattan.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

22 minsta läsning

20 saker att göra på Manhattan

Foto på Times Square | ©Hellotickets

När man tänker på vad man kan göra och se i New York tänker man oundvikligen på Manhattan, dess ljus och skyskrapor.

New York är ett drömresmål för många och en fantastisk stad full av möjligheter. Är du nyinflyttad? Det finns så mycket att upptäcka att din resplan kan göras på många olika sätt. För att du inte ska missa ett enda hörn av denna stad, här är mina platser som du måste se på Manhattan:

1. Beundra ljusen på Times Square, dag och natt

Atmosfären på Times Square är fantastisk.| ©Hellotickets
Atmosfären på Times Square är fantastisk.| ©Hellotickets

Jag minns fortfarande första gången jag besökte New York, jag lämnade mina väskor på hotellet och vi satte oss snabbt på tunnelbanan för att kliva av vid Times Square. Det var redan natt och min första kontakt med gatorna i Big Apple var denna: ljuset från Times Square fick mig att bli extatisk i flera minuter och jag visste då att det skulle bli min favoritstad, för alltid.

Vad du kan se på Times Square

 • Det räcker med att titta upp för att se några av världensstörsta reklamskyltar.
 • Det är inte ovanligt att se den berömda halvnakna cowboyen och andra figurer omringade av turister som står i kö för att få ta en bild med honom (om du gör det måste du ge honom dricks).
 • Disney Store
 • Butik med M&M's-tema, där du blir som ett barn igen.
 • Lågprisbutiker som H&M eller Gap (Gap har ofta en hel del skräddarsydda tröjor och T-shirts med New York-uppgifter, så det är ett bra ställe att köpa mer originella souvenirer).
 • Välkända temarestauranger som Hard Rock Café, Bubba Gump och Planet Hollywood.
 • New Yorks berömda nyårsaftonskula.
 • Den berömda röda trappan från vilken du kan se torget från ett högre perspektiv.
 • Snabbmatstånd: pizza, korv, hamburgare...

Times Square vid jul

Om det finns en tid på året då Times Square blir centrum för allting så är det julen (som för övrigt är en av de bästa tiderna att besöka New York). Torget börjar hetta upp med enorma folkmassor på natten till den berömda Black Friday (sista fredagen i november), som inleder julhandeln. Dagarna före julafton hålls dessutom "Santa Convention", en parad med tusentals utklädda jultomtar.

Varför jag gillar Times Square

Varje gång jag besöker Manhattan går jag förbi dag och natt: New York-bor som går över gatan (alltid i brådska), turister som stirrar på skärmarna som skymtar himlen och dussintals maskerade figurer, korvvagnar och tonåringar som handlar. När du befinner dig på Times Square vet du att du befinner dig i den moderna världens epicentrum.

Isa's resetips

Times Square är ett utmärkt val för det första stoppet på din resa. Beundra ljusen och håll utkik efter taxibilar! Även om torget är fullt av fotgängare stannar trafiken inte. Välkommen till Manhattan!

2. Besök New Yorks katedral: St Patrick's Cathedral

St Patrick's Cathedral mitt på 5th Avenue| ©Hellotickets
St Patrick's Cathedral mitt på 5th Avenue| ©Hellotickets

Du hade förmodligen inte tänkt på detta när du började tänka på din resa till Big Apple, men jag rekommenderar att du inte missar det, och jag ska berätta varför. Tio minuters promenad från Times Square, mitt på Fifth Avenue och mittemot Rockefeller Center ligger St Patrick's Cathedral, den största katolska nygotiska kyrkan i Nordamerika.

Vad du kommer att se

Det är en mycket speciell byggnad, inte bara på grund av sin exteriör (den vita marmorfasaden sticker ut bland skyskraporna som omger den), utan också på grund av sin interiör, där det finns två orglar med nästan 10 000 pipor som ger spektakulära musikaliska konserter varje säsong från och med oktober.

I St Patrick's Cathedral kan du se en skulptur av Pieta, som är tre gånger större än Michelangelos skulptur i Rom. Lägg också märke till det 8 meter stora rosenfönstret ovanför huvudorgeln och altaret med de heliga Ludvig och Mikael. Många av New Yorks bästa spanskspråkiga rundturer passerar här.

Varför jag gillar St Patrick's Cathedral

När du planerar din resa till skyskrapornas stad skulle du aldrig föreställa dig att du just där, i hjärtat av modernitet och avantgarde, kan se en så spektakulär klassisk byggnad. Det är gratis att gå in i templet, så det kostar ingenting att gå in och ta en titt, och kontrasten mot de andra sevärdheterna du kommer att besöka på din resa visar att det finns bokstavligen allt i New York.

Boka en rundtur i New York

3. Shopping på Fifth Avenue

Apple Store skyltfönster på Fifth Avenue| ©Hellotickets
Apple Store skyltfönster på Fifth Avenue| ©Hellotickets

New Yorks berömda Fifth Avenue förbinder Manhattans norra och södra sida, vilket gör den till en av de viktigaste artärerna i staden och även en av de dyraste. Det är inte för inte som den är känd som "miljonärernas aveny" eftersom den har de mest exklusiva hotellen och butikerna i Big Apple, såsom Armani, Prada, Chanel och Tiffany, bland många andra. Här är några av de bästa sakerna att köpa i New York.

Vad du får seFemte avenyn

Du kommer förmodligen att passera denna aveny flera gånger under din resa, men om du tillåter mig att ge dig ett råd, lämna rusningen åt sidan och stanna till för en eftermiddag med fönstershopping och bläddrande i de mest kända butikerna på dess gator.

Mycket nära Central Park ligger Trump Tower, och därifrån finns oändliga butiker, köpcentrum och turistattraktioner som Empire State Building, St Patrick's Cathedral, Rockefeller Center, MET, Public Library och längre ner Flatiron Building, New Yorks första skyskrapa. Om det är shopping som lockar dig till New York får du inte missa Woodburyo Commons, New Yorks bästa outlets.

De fem bästa butikerna och fönstershopping

 • Den berömda smyckesbutiken Tiffany & Co: förutom flera våningar med lyxiga smycken har den nyligen öppnat ett kafé på översta våningen så att "diamantfrukost" äntligen kan genomföras.
 • Saks Fifth Avenue: ett köpcentrum med otroliga skyltfönster där du tappar bort tiden.
 • Apple Store: Den här Apple Store är enligt min mening inte vilken Apple Store som helst. Nära Central Park och helt inglasat, det kommer att få dig att glömma alla Apple Store du har besökt tidigare.
 • Abercrombie & Fitch: Det är inte alla som har turen att ha en Abercrombie i sin hemstad, så det här är ett bra ställe att få tag på det amerikanska varumärkets legendariska tröjor.
 • NBA Store: Oavsett om du är NBA-fan eller inte (jag berättar mer om att gå på en match senare) vill du definitivt ha en NBA-keps eller en t-shirt. Detta är deras officiella butik i New York, så tveka inte att besöka den.

Varför jag gillar Fifth Avenue

Jag erkänner att jag som shoppingälskare inte är särskilt objektiv på den här punkten, men om det är något som gör att Fifth Avenue finns med på min lista är det främst för att det är en av Manhattans mest ikoniska avenyer, en viktig punkt för att orientera sig när man går från en plats till en annan och en plats att shoppa (eller drömma om att shoppa) på, oavsett budget. Dessutom ger Central Park i bakgrunden alltid en magisk touch.

4. Bli kulturell på MoMA

Ingången till MoMa| ©Wikimedia
Ingången till MoMa| ©Wikimedia

När du lämnar Fifth Avenue bakom dig och går in på 54th Street hittar du det oförglömliga MoMA-museet i New York, världens viktigaste museum för modern konst och ett av de bästa museerna i New York. Den har en omfattande samling med verk av kända konstnärer som Dalí, Van Gogh, Pablo Picasso och Andy Warhol, bland många andra.

Praktisk information

 • Adress: 11 W 53rd St, New York, NY 10019.
 • MoMA:s öppettider: öppet från 10:30 till 17:30.
 • Att se på MoMA: Om du inte vill spendera för mycket tid där är det bästa att fokusera på fjärde och femte våningen, där verk av konstnärer som Warhol, Pollock, Matisse och Cézanne ställs ut.
 • Biljettpriser och rabatter: Jag berättar allt om biljettpriser och hur du köper dem i min artikel om hur du besöker MoMA.

Varför jag gillar MoMA

Det finns många museer i New York, men MoMA är ett av de mest dynamiska och lättsamma, vilket gör det till ett mycket populärt besöksmål, även om du är i New York med barn.

Du kan se de mest representativa konstverken från 1800-, 1900- och 2000-talen och upptäcka Andy Warhols mest berömda serier, som markerade ett före och ett efter i den moderna konstens historia. Om du funderar på att besöka andra museer kan du överväga följande: Guggenheim, MET Museum och Natural History Museum.

Biljetter till MoMA

5. Se Manhattans skyline genom att klättra upp i stadens bästa skyskrapor

Utsikt över Central Park från Observatoriet Top of the Rock| ©Hellotickets
Utsikt över Central Park från Observatoriet Top of the Rock| ©Hellotickets

Man kan säga att New Yorks själ ligger i de skyskrapor som utgör New Yorks skyline. Listan över observatorier i staden är lång (du kan också klättra upp på Empire State Building, One World Observatory, The Edge och det nya Summit Vanderbilt) och var och en av dem visar upp en annorlunda och unik sida, men för många (och för mig också) är Top of the Rock det bästa observatoriet för att njuta av den mest fascinerande panoramavyn över New York i all sin prakt.

Favorit, toppen av klippan

Utsiktsplattformen Top of the Rock ligger i Rockefeller Center, ett enormt komplex av restauranger, kontor, butiker, teatrar och tv-studior som byggdes under den stora depressionen i hjärtat av Midtown Manhattan. Från Top of the Rock är utsikten över staden spektakulär: du har en fantastisk panoramautsikt över Central Park, en perfekt utsikt över Empire State Building och Downtowns skyline (finansdistriktet) i fjärran, men i detalj.

Dessutom är observationsdäcket ganska stort och öppet, vilket gör att du kan njuta ännu mer av din tid där uppe, utan att ha bråttom, trängsel eller trängsel. Det är mycket lätt att ta sig till Top of the Rock, och när du väl är där kan du också utnyttja de bästa restaurangerna i närheten av Top of the Rock.

Varför jag föredrar Top of the Rock

Attklättra upp till Top of the Rock var en av de upplevelser som imponerade mest på mig under min resa till New York. Att se skyskraporna från toppen är ett måste om du vill få en fågelperspektiv över Manhattan, och även om det finns barer och restauranger på andra hustak är utsikten från Top of the Rock oslagbar. Förresten kan du också klättra upp till Top of the Rock på natten. Du kommer inte att ångra dig, det lovar jag!

Biljetter till Top of the Rock

6. Fördjupa dig i Broadway-musikalernas magi

Upptäck Broadway Ave med Times Square| ©Hellotickets
Upptäck Broadway Ave med Times Square| ©Hellotickets

Du kommer till Manhattan för att ha roligt, för att bli överraskad i varje hörn och för att i möjligaste mån drömma dig bort. Det är därför Broadway-musikaler får dig att tappa bort tiden (oavsett hur gammal du är!) Här är det ingen ursäkt att du inte gillar teater. Broadways magi kommer att uppträda och lämna dig med öppna munnar, oavsett om du är med din familj, vänner eller partner.

Jag rekommenderar naturligtvis att du bokar dina biljetter i förväg för att få de bästa platserna på det datum du vill ha och till ett bättre pris än vid biljettkassan, där du också slipper vänta i långa köer.

De mest framstående musikalerna:

 • Lejonkungen: Det är inte bara djungelns kung, utan också reklamtavlans kung. Den har spelats på Broadway varje kväll sedan 1997 och är den mest sedda musikalen i historien. Det finns en anledning, eller hur?
 • Aladdin: min favorit. Kanske för att jag gick dit med lägre förväntningar än jag hade på Lejonkungen, men den överraskade och förvånade mig lika mycket.
 • Chicago: Res till Chicago på 1920-talet och njut av ett soundtrack som inte liknar något annat.
 • Fantomen på operan: en perfekt klassiker om du föredrar att gå utanför Disneyvärldens "idealitet".

Varför Broadway

Bara genom att promenera längs trottoarerna och se de starkt upplysta reklamskyltarna väcks din nyfikenhet på att se en av dessa världsberömda shower. Det är förmodligen det bästa stället i världen för att se en musikal, vilket enligt min åsikt är något du måste göra (minst) en gång i ditt liv.

Biljetter till Broadway

7. Gå in i New York Public Library

Interiören i New York Public Library| ©Clay Banks
Interiören i New York Public Library| ©Clay Banks

Tillbaka på Fifth Avenue (jag varnade dig, det är navet i det hela) hittar du de berömda trapporna till Public Library. Denna imponerande neoklassiska byggnad i tre våningar kommer att fånga ditt öga med sin marmortrappa som vid ingången är dekorerad med två fontäner och två lejon med smeknamnen Patience och Fortitude.

Inuti finns mer än tre miljoner böcker, inklusive ett brev från Christopher Columbus, några manuskript av William Shakespeare, ett utkast till USA:s självständighetsförklaring och en kopia av Gutenbergs bibel i McGraw-rotundan. Nästan ingenting!

Vad du kan se på biblioteket

Läsrummen förflyttar dig förmodligen direkt till "Ghostbusters", "Breakfast at Tiffany's" eller "The Day After Tomorrow", eftersom flera av deras scener spelades in där. Det mest berömda rummet av alla är Rose Reading Room på tredje våningen: det är lika stort som en fotbollsplan och är präktigt inrett med hängande lampor, massiva ekbord och vackra fresker i taket.

Varför jag gillar det offentliga biblioteket

Jag förnekar inte att det faktum att det är gratis är ett incitament för att ta en titt, även om det bara är i några minuter. Den här bokhandeln har använts i flera filmer, och det är ingen tillfällighet. Det är verkligen den bästa läsesal jag någonsin har sett. Det verkar otroligt att man kan hitta en så lugn och fridfull plats mitt i det livliga Midtown.

8. Den bästa basketligan i världen, i Madison Square Garden

På en Knicks-match| ©NBA
På en Knicks-match| ©NBA

Madison Square Garden, populärt känt som "världens mest berömda Coliseum", är en enorm inomhusarena i hjärtat av Midtown Manhattan. Med fem våningar och en kapacitet på över 20 000 sittplatser är det känt för att vara "hemma" för Knicks (NBA) och Rangers (NHL).

Madison Square Garden är också värd för musikevenemang (och faktiskt har de bästa artisterna i världen uppträtt här), men om du vill se en NBA-match under ditt besök i New York kan du inte missa New York Knicks här. Om du har bestämt dig för att köpa NBA-biljetter i New York kan du göra så här.

Om du är mer sugen på en ishockeymatch kan du också se New York Rangers.

Varför jag rekommenderar ett besök i Madison Square Garden

Som sagt, man kommer till New York för att ha kul och även om man inte gillar sport eller NBA är det ett riktigt spektakel med musik, dans, fest och framför allt sport att se en basketbollmatch i USA. Gör dig redo med mössa och korv och försök att fånga en av de t-shirts som hejaklacksledarna kastar. Om du har tur kanske du till och med fångas av den legendariska "kysskameran"!

Boka NBA-biljetter

9. Grand Central Station, en korsning i hjärtat av Manhattan

Interiören i Grand Central Station| ©Hellotickets
Interiören i Grand Central Station| ©Hellotickets

Grand Central Terminal är den viktigaste järnvägsstationen på Manhattan och en av New Yorks arkitektoniska pärlor. Detta underverk av konst och teknik invigdes på 1800-talet och du har kanske sett det i många filmserier. En riktig korsning vid rusningstid.

Du känner igen den på dess huvudentré, Main Concourse, som är dekorerad med ett enormt himmelsvalv med fresker av konstellationer. När du väl är inne kan du också se de tre stora bågformade fönstren och den ikoniska klockan samt en stor amerikansk flagga till minne av offren för den 11 september.

Varför jag gillar Grand Central Terminal

Som film- och tv-serieälskare kanske det låter lite nördigt, men jag såg verkligen fram emot att få se den berömda hallen på stationen. Om du vill se den i full gång rekommenderar jag att du ställer dig i mitten av hallen under rusningstid, runt 17.00. Förbered dig på att bli förvånad över de miljontals New York-bor som du kommer att se köra igenom.

Isa's resetips

Utnyttja ditt besök på Grand Central Terminal för att ta en drink på ett av dess kaféer och restauranger, även om den mest kända och äldsta av dessa är Oyster Bar, som har anor från 1913.

10. Ta en picknick i Madison Square Park

Madison Square Park| ©Hellotickets
Madison Square Park| ©Hellotickets

Central Park är Manhattans huvudlunga och den största stadsparken i New York, men på Fifth Avenue bredvid Flatiron Building finns det en liten park som inte är känd av alla besökare i staden och som är en oas av lugn mitt i den livliga Midtown: Madison Square Park (för mig en av de bästa parkerna i New York).

Här är det vanligt att se kontorsarbetare ta en paus från jobbet och det är också populärt bland New York-borna eftersom det ofta arrangeras utomhusutställningar och konserter.

Ett bra sätt att ta sig runt i New York är förresten tunnelbanan (snabbt och billigt), men om du vill njuta av New Yorks gator från en annan synvinkel är en cykeltur på Manhattan en bra idé.

Vad man kan göra eller se i Madison Square Park

Här finns ett område med bord och stolar där du kan sitta och njuta av te, smörgåsar eller glass medan du tar en paus från sightseeing på Manhattan. Här finns också den första Shake Shack-restaurangen, så ta en paus för att ladda batterierna med en god hamburgare, en varmkorv och en gigantisk milkshake.

Varför jag rekommenderar Madison Square Park

Ta inte illa upp för Central Park (jag vet att du kommer att besöka den ändå, för det är ett måste), men jag tyckte att Madison Square Park var superäkta. Många turister förbiser den (och det, tro mig, gör den ännu mer autentisk) och en promenad eller picknicklunch på gräsmattan är ett utmärkt sätt att varva ner efter en maratondag på Manhattan.

11. Naturhistoriska museet

Naturhistoriska museet| ©Aditya Vyas
Naturhistoriska museet| ©Aditya Vyas

Innan vi lämnar Midtown kan jag inte låta bli att rekommendera ett av de mest besökta museerna i USA: New York Museum of Natural History, som har toppat alla listor över de bästa vetenskapsmuseerna i världen sedan det grundades på 1800-talet.

Detta museum, som har till uppgift att sprida information om universum, jorden och mänskligheten, är en av Manhattans främsta turistattraktioner tack vare sin relevanta samling av fossiler, mineraler och till och med meteoriter, som tilltalar både vuxna och barn. Det är ett måste om du reser till New York som familj.

Varför jag gillar Naturhistoriska museet

Även om jag aldrig har varit en stor museifantast måste jag erkänna att ett besök på Natural History Museum är mycket trevligt och överraskande. Det är ett bra avbrott i resan och får dig att glömma allt du har sett hittills på Manhattan. Om du bara har tid att besöka ett museum skulle jag definitivt rekommendera det här.

Naturhistoriska museet

12. Res till hjärtat av Harlem vid en gospelmässa

Typiska hus i Harlem| ©Ronny Rondon
Typiska hus i Harlem| ©Ronny Rondon

En promenad i Harlem är ett måste under ditt besök på Manhattan. Det här området i staden är knutet till det afroamerikanska samhället och hade tidigt en imponerande konstnärlig sprudling inom dans, måleri och musik. Det är faktiskt i Harlem som stora sångstjärnor som Ella Fitzgerald, Michael Jackson, Aretha Franklin och James Brown började sin karriär. Här är de bästa ställena för att lyssna på livemusik i Harlem.

Att göra i Harlem

Om du brinner för musik är det bästa sättet att ta del av Harlems kultur att ta en rundtur i Harlem-kvarteret, där du får lära känna den autentiska atmosfären och de historiska gatorna. Du får till och med uppleva den andlighet som det innebär att delta i en gospelmässa i en lokal kyrka.

Varför jag gillar Harlem

New York är en stad av kontraster och om vi bara skulle fokusera på de majestätiska skyskraporna i Midtown och Downtown skulle vi lämna en stor del av staden orörd. Harlem är inte bara en stadsdel på Manhattan, utan hjärtat och själen i ett samhälle med en tradition och kultur som är djupt rotad i stadens historia. En gospelmässa i en av Harlems kyrkor är den perfekta avslutningen på ditt besök i området.

Harlem Gospel Mass-turnéer

13. En bitterljuv men nödvändig rundtur på Manhattan: 9/11 Memorial

Bild av minnesmärket över 9/11 vid Ground Zero| ©Hellotickets
Bild av minnesmärket över 9/11 vid Ground Zero| ©Hellotickets

Om vi lämnar den norra delen av ön och reser söder om Manhattan hittar vi vid Ground Zero i New York 9/11 Memorial. Detta är en av de mest gripande sakerna att göra i New York. Den är en hyllning till alla de offer som omkom i terroristattackerna 2001 och gör verkligen intryck på känslorna.

Vad du kommer att seVid Ground Zero

På samma plats där tvillingtornen en gång stod finns idag Memorial Plaza, två stora fontäner som matas av vattenfall och som omges av bronsskyltar där namnen på alla offren har skrivits in.

Dessa bassänger omges i sin tur av hundratals ekar, vilket skapar en oas av minnen som inbjuder oss att minnas det förflutna och fylla framtiden med hopp. Men bland alla träd finns ett som kallas "det överlevande trädet", det enda som överlevde tragedin.

Varför jag rekommenderar 9/11 Memorial

Vi minns alla mer eller mindre detaljerat vad som hände den hemska 11 september som förändrade den moderna världen. 9/11 Memorial är en känslig och känslig hyllning till offren för denna tragedi och har även ett museum med en samling av mer än 10 000 föremål som hittats i rasmassorna. Jag berättar mer detaljer om besöket i min guidebok om 9/11 Memorial biljetter och turer i NYC.

Biljetter till minnesmärket och museet 9/11

14. Bli chef för en dag på gatorna i Financial District

New York Stock Exchange i finansdistriktet| ©Hellotickets
New York Stock Exchange i finansdistriktet| ©Hellotickets

Financial District, i hjärtat av Downtown Manhattan, är förmodligen New Yorks mest ikoniska stadsdel. De långa, smala gatorna flankerade av höga skyskrapor ger dig knappt en skymt av himlen, och du hamnar i det liv och rörelse och den stress som de som arbetar maratondagar på Wall Street utsätter dig för.

Vad finns att se i Financial District?

 • Wall Street, den mest representativa gatan i detta område.
 • Det nya World Trade Center (där One World Observatory ligger), som byggdes efter terroristattacken mot tvillingtornen.
 • Den berömda New York Stock Exchange
 • Wall Street Bull (med det obligatoriska fotot för de vidskepliga)
 • Trefaldighetskyrkan, en arkitektonisk oas bland så många modernistiska skyskrapor.
 • Battery Park, med bryggorna för frihetsgudinnan.

15. Dyk ner i Chinatowns inre

Gatorna i Chinatown| ©Hellotickets
Gatorna i Chinatown| ©Hellotickets

New York är en mångkulturell stad där olika religioner, raser och kulturer lever sida vid sida. Om du efter att ha deltagit i en evangeliemässa vill fullborda den mystiska upplevelsen i staden, hittar du på 133 Canal Street i Chinatown det mahayana-buddhistiska templet med New Yorks största Buddha, som är 5 meter hög.

Vad man kan se eller göra i Chinatown

 • Förutom det buddhistiska templet kan du gå in på Chinese Museum in America för att lära dig mer om denna befolkningsgrupps historia i USA.
 • Du kan också gå på jakt efter de bästa fynden i Chinatown och titta i butikerna där alla typer av produkter säljs till mycket låga priser.
 • Du kan promenera i den fridfulla Columbusparken.

Här är en sammanställning av de bästa sakerna att göra i Chinatown så att du inte missar något.

Varför jag gillar Chinatown

Det är en av New Yorks mest populära stadsdelar och även om jag personligen inte skulle tillbringa mer än ett par timmar här, rekommenderas det starkt att strosa genom gatorna för att få en helt annan atmosfär än den du hittar i närliggande SoHo eller på Wall Street. Även detta område representerar kontrasterna och verkligheten i staden, så tveka inte att besöka det under din tid i centrum.

Passa också på att prova några av stadens bästa asiatiska rätter på de bästa ställena att äta i Chinatown.

16. Segla till Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan från färjan| ©Hellotickets
Frihetsgudinnan från färjan| ©Hellotickets

Denna gåva från Frankrike till USA på 100-årsdagen av dess självständighet har blivit landets mest kända monument och en symbol för frihet och demokrati.

Den 46 meter höga Frihetsgudinnan ligger på Liberty Island och kan besökas med färja. Den här upplevelsen rekommenderas starkt eftersom du kan se denna spektakulära skulptur på nära håll och njuta av utsikten över New York från havet.

Varför jag gillar den här upplevelsen

Om du vill besöka Frihetsgudinnan (du kan få tillgång till dess piedestal eller till och med dess krona) måste du ta en färja till Frihetsgudinnan, vilket ger dig en otrolig utsikt över Manhattan.

Finansdistriktets skyline syns perfekt och det är en helt avkopplande upplevelse som ger dig en paus från långa promenader.

Besök Frihetsgudinnan

17. Njut av Manhattans nattliv och levande jazzklubbar

Den legendariska Cotton Club Jazz i Harlem| ©Hellotickets
Den legendariska Cotton Club Jazz i Harlem| ©Hellotickets

New York är den perfekta miljön för den bästa jazzen. Eftersom de flesta av Chicagos bästa musiker flyttade till New York i slutet av 1920-talet blev staden snart ett jazzmecka. Nästan alla stora jazzstilar har vuxit fram i Big Apple under de senaste åren, och musiker från hela landet har kommit hit för att arbeta sig uppåt i graderna.

I Harlem

I Harlem finns det många klubbar med liveband, men om du hellre vill gå någonstans där det är ikoniskt bör du kolla in Village Vanguard. Trots att det öppnade sina dörrar 1925 har det knappt förändrats sedan dess och det är en stor del av dess charm. När du går nerför trapporna ser du små bord där du kan ta en drink under konserten och flera bilder av de musiker som har spelat, och det finns många av dem.

På Times Square

Andra jazzklubbar på Manhattan är Iridium, som är känt för att ha en mängd olika band som spelar olika genrer som jazz, blues och rock varje dag i veckan. Eftersom det ligger mitt i Times Square är det ett utmärkt ställe att avsluta dagen på om du bor på ett hotell i denna del av staden.

Nära Times Square ligger en annan jazzklubb med en lång historia, "Birdland", uppkallad efter den populära musikern Charlie Parker och hans smeknamn "Bird". Klubben är en viktig del av New Yorks jazzhistoria, särskilt under 1950- och 1960-talen. I dag är Birdland känt för sina band i residens och för att vara värd för populära evenemang som Umbria Jazz Festival i New York och den årliga Django Reinhardt NY Festival.

Om du är på humör för en äkta New York-kväll, tveka inte att njuta av en cocktail på en av New Yorks bästa rooftops.

18. Tillbringa en eftermiddag med att shoppa på Macy's

En av ingångarna till Macy's vid jul.| ©Hellotickets
En av ingångarna till Macy's vid jul.| ©Hellotickets

Om du vill ta med dig en souvenir från din resa till New York och om du är en shoppingälskare bör du ta tid i din kalender för att besöka Macy's, världens största varuhus, som ligger på 34th Street, känt som "The Fashion District", i hjärtat av Midtown Manhattan.

Det är inte bara ett av de mest populära ställena för New York-borna att handla på, utan det är också värt ett besök för sin historia och sina anekdoter. Visste du till exempel att den första jultomten som arbetade i ett varuhus under julen var på Macy's 1862 och att detta varuhus anordnade den första Thanksgiving Day-paraden 1924?

Byggnaden har förklarats som ett historiskt landmärke och turister erbjuds 10 % rabatt på alla sina inköp. Hur kan du missa ett besök i detta köpcentrum?

Varför jag rekommenderar Macy's

Långt ifrån den strikta lyxen i andra köpcentrum på Manhattan hittar du märken och produkter för alla budgetar. Dessutom hittar du alltid specialerbjudanden (glöm inte att kolla Tax Free-policyn för resenärer från länder utanför USA). Om du reser till New York under julen är Macy's och dess dekorationer ett måste.

Besök New York Outlets

19. Njut av New Yorks gastronomi på autentiska marknader

Chelsea Market| ©Hellotickets
Chelsea Market| ©Hellotickets

Att dricka och äta är två av de mest populära aktiviteterna för resenärer på semester, särskilt i New York med sina oändliga kulinariska möjligheter. Jag har skrivit en guide till 10 ställen att äta på i New York Citymen här är mina favoriter på Manhattan för att väcka din aptit:

Gotham West Market i Hell's Kitchen

Väster om Times Square i Hell's Kitchen, en stadsdel som är full av barer och restauranger, ligger Gotham West Market, en livsmedelshall där det inte finns några snabbmatskedjor, utan restauranger med ett mer genomarbetat gastronomiskt utbud som delar utrymme i ett stort öppet rum på byggnadens bottenvåning.

Gotham West Market är ett ganska lugnt ställe med en ganska omfattande meny att välja mellan (ramen, pizza, smörgåsar, tacos, hamburgare, crepes osv.), så det är inga problem att komma överens om vad man ska äta om man reser i grupp till New York. Den här marknaden har lite av varje.

Lilla Spanien-marknaden

Ett annat alternativ på Manhattan är den nyöppnade Little Spain Market, som ligger i det trendiga Hudson Yards-kvarteret i 10 Hudson Yards-byggnaden. Ett gastronomiskt rum som är tillägnat smakerna av det traditionella spanska köket av den prestigefyllda kocken José Andrés i samarbete med bröderna Ferrán och Albert Adriá.

Little Spain har ett dussintal stånd där du kan njuta av klassiska spanska rätter som tapas, smörgåsar, cocas, ostar och spanska viner. Förutom dessa platser för att äta, kompletterar restaurangerna Mar, Leña och Spanish Diner utbudet med utomhusutrymmen där du kan njuta av det bästa av det spanska köket utanför Spanien. Passa på att besöka det nya trendiga området Hudson Yards.

Chelsea Market

Chelsea Market är en av New Yorks mest kända matmarknader. Det ligger i Meatpacking District intill High Line, en stadspark som byggts på tidigare upphöjda järnvägsspår och som korsar Manhattans västra sida.

Det är en före detta kexfabrik som har omvandlats till en vacker marknad som har behållit sin gamla industristil med utsatta tegelväggar och högt i tak, vilket ger den mycket karaktär. Det är ett nöje att promenera genom Chelsea Market, inte bara på grund av dess dekoration utan också för att du kan köpa delikatesser från hela världen och beställa något att äta från snabbmatsstånden (sushi, tacos, nudlar, pasta eller skaldjur, marknadens specialitet).

Och visste du att Oreo-kakorna uppfanns här och att väggarna är fulla av Oreo-referenser!

20. Ha kul på Madame Tussauds

Posering på Madame Tussauds| ©Hellotickets
Posering på Madame Tussauds| ©Hellotickets

Ett annat måste på Manhattan är Madame Tussauds Museum, särskilt :::link|text=om du reser till New York med barn:::, eftersom de kommer att ha roligt i det som anses vara det bästa vaxmuseet i världen.

Den ligger på Times Square och öppnade sina dörrar år 2000 för att realistiskt porträttera kändisar från alla områden (film, musik, tv, sport, politik osv.) så att allmänheten kan interagera med dessa vaxfigurer i de iscensatta scenograferna.

Varför jag gillade Madame Tussauds

Madame Tussauds är allt förberett för att du ska ha roligt.Vad kan man se på Madame Tussauds i New York? Det finns specialföreställningar som King Kong (där du möter en imponerande animatronik av denna legendariska och grymma apa), Marvel 4D Experience (en underhållande interaktiv aktivitet med superhjältar som Hulk, Captain America, Thor eller Iron Man) eller Ghostbusters (där du kan fånga ditt eget spöke).

Biljetter till Madame Tussauds