Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Frihetsgudinnan Biljetter: alternativ, när man köper dem, hur man får tillgång till...

Det är New Yorks obestridda symbol. Från Liberty Island vakar den över staden och tar emot tusentals besökare varje dag, redo att utforska den och njuta av utsikten. Vill du veta hur? Jag ska berätta hur du får tag på biljetter.

Alex Grande

Alex Grande

9 minsta läsning

Frihetsgudinnan Biljetter: alternativ, när man köper dem, hur man får tillgång till...

Utsikt över statyn från färjan | ©Hellotickets

Om det finns en ikon som representerar New York är det Frihetsgudinnan. Att besöka den eller åka runt den med båt är en upplevelse som du inte får missa på din resa till New York, om inte annat för att få en bildskön utsikt över Manhattan från Liberty Island.

Om du köper dina biljetter i förväg slipper du två köer: den till färjan till Liberty Island och den till statyn. Här är de bästa sätten att besöka statyn:

Det bästa alternativet

Frihetsgudinnan och Ellis Island - Early Access

Tillträde till statyns piedestal med guidad tur

Perfekt om du vill besöka Frihetsgudinnan utan att behöva oroa dig för transport och väntan på biljettkontoret. En expertguide följer med dig under besöket till statyns piedestal. Du kommer också att besöka Ellis Island. Färja och inträdesavgifter ingår.

Längd: 4 timmar

En av de saker jag vill betona (och som gäller detta alternativ lika mycket som alla andra som tar dig dit) är att utsikten över Manhattans skyline från färjan och Liberty Island är spektakulär. När du väl har kommit fram till statyn kan du besöka det imponerande museet som handlar om hur detta ikoniska monument byggdes och titta ut över utsiktsplattformen där du kan se Manhattan i fjärran som om det vore ett vykort.

Det första du bör veta är att Frihetsgudinnan ligger på en liten ö söder om Manhattan och att det enda sättet att ta sig dit är med båt. Det jag gillar mest med biljetten till Frihetsgudinnans piedestal är att förutom tillträde till piedestalen och invandrarmuseet ingår även transport.

Därefter tar du färjan till Ellis Island och besöker invandrarmuseet. En av de bästa sakerna med den här turen, bortsett från det historiska sammanhanget som din lokala guide kommer att förklara under hela turen, är att du inte behöver stå i kö vid färjorna eftersom du har prioriterad tillgång.

Varför jag gillar det här alternativet: Det här är det bästa alternativet för pengarna som jag har hittat. Priset är mycket överkomligt eftersom det är en komplett upplevelse med tillgång till piedestalen.

Rekommenderas om... du funderar på att åka till Frihetsgudinnan och vill njuta av den utan att behöva spendera en massa pengar, men med bekvämligheten av att transporten ingår och att du får sällskap av en expertguide.


Det ekonomiska alternativet

Tur till Frihetsgudinnan från Battery Park, New York

Ta en färjetur till statyn för att se den på nära håll.

Om du vill se stadens mest berömda kvinna utan att lägga ner mycket tid och pengar kan du ta en båttur till henne för att få de bästa bilderna. Utsikten över Manhattan från färjan gör resan värd att besöka.

Det här kan vara det bästa alternativet om du besöker New York i några dagar och har lite tid eller om du redan har varit där och bara vill ta en avkopplande kryssning runt Frihetsgudinnan för att minnas ditt tidigare besök och njuta av utsikten.

Även om den här turen inte inkluderar tillträde till statyn är fördelarna med den här aktiviteten tydliga för mig: du slipper köa, du behöver inte spendera extra tid på att gå av och på igen och du kan njuta av den bästa utsikten över Manhattan samtidigt som du åker en trevlig båttur. Om du åker under den kalla årstiden, glöm inte att klä dig varmt så att de låga temperaturerna inte gör att turen blir dimmig och du kan gå ut och ta bra bilder.

Varför jag gillar det här alternativet: Det här är den billigaste turen för att komma nära statyn utan att behöva betala inträdesavgift.

Rekommenderas om... du inte vill missa chansen att se den på nära håll även om du inte har tid eller budget att gå in.


Vi jämför de två alternativen


Köp biljetter till Frihetsgudinnan vid biljettkontoret

Frihetsgudinnan| ©Hellotickets
Frihetsgudinnan| ©Hellotickets

Den stora nackdelen med att köpa biljetter på plats är att du måste stå i kö och att du kanske också måste vänta på nästa färja om det är mycket turister på plats.

Boka en tur till Frihetsgudinnan

Tillträde till Frihetsgudinnan med New York Pass och andra New York City Sightseeing Passes

Frihetsgudinnan| ©Hellotickets
Frihetsgudinnan| ©Hellotickets

Frihetsgudinnan lockar och är en av de viktigaste turistattraktionerna i staden. Om du fortfarande inte vet vad de är, hur du ska använda dem eller om de är lämpliga för dig eller inte, kan du läsa min artikel om New York-Pass och andra pass.

Om du i alla fall är intresserad av att komma till saken och se vilka pass som inkluderar inträde till Frihetsgudinnan, så finns här en lista över vilka de är, och förresten länkar jag dig till den praktiska guide som jag har förberett om vart och ett av dem. Jag är säker på att detta kommer att hjälpa dig att avgöra vilket pass som passar bäst för din resa!

Hur bestiger jag statyns krona?

Frihetsgudinnans krona| ©Erik Lindgren
Frihetsgudinnans krona| ©Erik Lindgren

Du kan gå upp till Frihetsgudinnans krona genom att betala en tilläggsavgift eller köpa en särskild biljett. Attraktionen med att klättra upp på Frihetsgudinnans krona handlar mer om att se det verkliga monumentet som är byggt på insidan, eftersom utsikten från toppen inte är lika spektakulär. Om du väljer detta alternativ rekommenderar jag att du bokar dina biljetter i god tid, eftersom de säljs ut först.

Färjan till Frihetsgudinnan

Solen går ner bakom Frihetsgudinnan, sett från färjan.| ©Hellotickets
Solen går ner bakom Frihetsgudinnan, sett från färjan.| ©Hellotickets

Om du funderar på att åka till Liberty Island på egen hand bör du veta att det bara finns ett företag som kör färjor till Frihetsgudinnan, nämligen Statue Cruises. Du kan ta en expresskryssning till Frihetsgudinnan om du har ont om tid men inte vill gå miste om upplevelsen.

Instigningsställen

 • Battery Park, som ligger söder om Manhattan. Eftersom det är huvudpiren är den mest välbesökt av besökare, så även här gäller det att försöka komma dit tidigt på morgonen. Det är bäst att ta tunnelbanan till Bowling Street eller South Ferry.
 • Liberty State Park, som ligger i New Jersey. Om du inte vill vänta i en lång kö till färjan eller om du bor i närheten är detta ett bra alternativ.

Tidtabeller

Det går en färja till Frihetsgudinnan var 25:e minut. Om du redan har köpt din biljett när du anländer till piren vid Battery Park går du helt enkelt genom säkerhetskontrollen och direkt ombord på färjan. Färjan tar dig direkt till Liberty Island på cirka 15 minuter, och du kommer att se frihetsgudinnan komma allt närmare.

I slutet av besöket kan du ta färjan till Ellis Island (där du kan besöka invandrarmuseet) eller åka direkt tillbaka till Manhattan. Att besöka Liberty Island, Frihetsgudinnan och Ellis Island tar ungefär 5 timmar. Detta kan tyckas självklart, men försök att inte missa färjan tillbaka! Vakterna på Liberty Island måste beställa en särskild upphämtningstjänst för dig, och gissa vem de låter betala för den?

Boka ett besök till Frihetsgudinnan

Praktisk information för att besöka Frihetsgudinnan

Foto med frihetsgudinnan i bakgrunden| ©Hellotickets
Foto med frihetsgudinnan i bakgrunden| ©Hellotickets

Om du redan mentalt har satt en fot på färjan och ser fram emot dagen för din utflykt kan du ta del av några tips som kommer att vara till nytta innan du organiserar ditt besök.

Hur mycket kostar det att besöka Frihetsgudinnan?

Priserna för att besöka Frihetsgudinnan kan variera beroende på om du väljer en vanlig biljett eller en guidad tur, men turer börjar vanligtvis från 50 euro och inkluderar biljetter, färja och en expertguide.

Om du föredrar att åka på egen hand kan du hitta biljetter från cirka 20 euro för piedestalen, men du måste köpa separata färjebiljetter och betala för en guidad tur om du vill besöka statyn och Liberty Island med en guide.

När ska man åka till Frihetsgudinnan?

Frihetsgudinnan är en av New Yorks mest populära attraktioner, så det är svårt att missa folkmassorna. Försök därför att komma dit så tidigt som möjligt på morgonen. Om du lyckas ta dig till Liberty Island före klockan 10 på morgonen slipper du en hel del trängsel.

De flesta besökare besöker naturligtvis Frihetsgudinnan på helgerna, så om du kan, försök att åka dit måndag till fredag. Om du fortfarande bara kan åka på helgerna är söndagar den bästa dagen för folkmassorna.

Kan jag ta med mig en ryggsäck eller bagage?

När du anländer till piren på Liberty Island går du en kort sträcka till foten av frihetsgudinnan. Innan du går upp på statyns piedestal måste du lämna dina tillhörigheter i ett skåp (förutom mobiltelefon, kamera och plånbok) i skåpen vid statyns fot. De kostar 25 cent per skåp, så kom ihåg att ta med småpengar (eller sedlar till växelmaskinerna).

För att kunna klättra upp på Frihetsgudinnans krona måste du lämna alla dina tillhörigheter vid biljettluckorna utom biljetten och kameran. Därför rekommenderar jag att du tar med dig det nödvändigaste och inget annat vid detta besök.

Ellis Island

Ellis Island sett från färjan| ©Tania Fernández
Ellis Island sett från färjan| ©Tania Fernández

När du har besökt Frihetsgudinnan kan du, som jag nämnde tidigare, återvända till Liberty Island-piren och om den vackra utsikten över Manhattan tillåter dig att komma bort kan du hoppa på färjan till Ellis Island.

Ellis Island kan du besöka invandrarmuseet, med över trettio rum med utställningar om den tid då New York tog emot invandrare från hela världen. Något som jag tyckte var ganska intressant med det här museet är att det har en sökningstjänst för förfäder där du kan se om någon från din mest avlägsna släkt har bott i New York.

Turer på Ellis Island

Om du vill se området där Frihetsgudinnan ligger mer ingående finns det flera alternativ. Du kan ta en privat rundtur på Ellis Island med biljetter till Frihetsgudinnan eller boka en guidad tur som inkluderar Ellis Island och Frihetsgudinnan samt 9/11 Memorial.

Boka en tur till Frihetsgudinnan

Var du kan äta när du besöker Frihetsgudinnan

Inatteso Pizzabar italiensk meny| ©Inattesopizzabar.com
Inatteso Pizzabar italiensk meny| ©Inattesopizzabar.com

När du planerar var du ska äta när du besöker Frihetsgudinnan har du två alternativ: du kan äta före eller efter besöket eller gå till cafeterian på Liberty Island eller Ellis Island, där en meny vanligtvis kostar mellan 12 och 15 dollar, med alternativ som sallader, hamburgare och smörgåsar.

Om du följer min rekommendation och besöker Frihetsgudinnan tidigt på morgonen är du tillbaka i Battery Park precis i tid för lunch, vilket är anledningen till att jag rekommenderar några läckra restauranger. Men om listan nedan inte övertygar dig kan du kolla in de bästa ställena att äta i New York här.

 • Inatteso Pizzabar - ett populärt pizzeria i Financial District där du kan hitta sallader, köttbullar, pasta och pizza, som alla ser utsökta och autentiska ut.
 • Toro Loco NYC - en mexikanskinspirerad restaurang med en fantastisk meny av tacos, nachos, quesadillas och burritos. Perfekt för en snabb bit mat på plats eller för att ta med dig och fortsätta utforska New York.
 • Café 11 - här hittar du sushi, wraps och vegetariska alternativ, främst takeaway, om du föredrar en lätt och hälsosam måltid. De har dock inte öppet på helgerna, så tänk på det innan du går dit.
 • Luke's Lobster - Hummerrullen, som är en av de viktigaste delarna av den amerikanska smörgåsrepertoaren, är den här restaurangens specialitet. I princip är det en brioche-smörgås fylld med hummerkött och sås. Det är inte för alla, men om du har fått vatten i munnen av att läsa det här, tänk inte två gånger och prova det!

Alex restips

Se upp för de försäljare som erbjuder biljetter runt Battery Park - de flesta är falska!

Andra intressanta aktiviteter i New York

Helikoptervy över Frihetsgudinnan| ©Hellotickets
Helikoptervy över Frihetsgudinnan| ©Hellotickets

Om du vill se Frihetsgudinnan från en annan synvinkel finns det många ställen i staden som ger dig den bästa utsikten över Frihetsgudinnan.

Men det är också möjligt att flyga över Manhattan med helikopter: en 15-20 minuters flygning över Hudson ger dig inte bara en nära syn på Frihetsgudinnan utan också på Manhattans mest imponerande skyskrapor. Låter bra, eller hur? Om du vill läsa mer om detta alternativ rekommenderar jag min artikel om hur man tar en helikoptertur över Manhattan.

Oavsett om det är första gången du är i New York eller om du redan är en van besökare vet du att staden är enorm och att utbudet av attraktioner, saker att göra och sevärdheter är enormt. En guidad tur är nödvändig för att lära känna de viktigaste sevärdheterna och förstå stadens historia och seder. Här är min rapport om dessa två turer, som för mig är de mest kompletta: Rundtur på övre och nedre Manhattan y New York-Kontrastturer.

Om du däremot har gott om tid och känner för att ta dig ut ur staden för att upptäcka dess omgivningar, kan du läsa min artikel om 5 dagsturer från New York så att du kan utforska alla alternativ.

Vanliga frågor

 • Var finns frihetsgudinnan?

  Frihetsgudinnan ligger på Liberty Island, som man kan nå med färja.

 • Kan man komma in i Frihetsgudinnans krona?

  Ja, men du måste boka en särskild biljett för att få tillgång till kronan.

 • Vilka är besökstiderna för Frihetsgudinnan?

  Öppningstiden för Liberty Island och Frihetsgudinnan börjar kl. 8.30. Den sista färjan avgår från ön kl. 17.00.

 • Hur kan jag klättra på Frihetsgudinnans krona?

  Pass till statyn omfattar inte tillträde till statyns krona, utan endast till dess piedestal. Du kan bara få biljetter till Kronan på Frihetsgudinnans officiella webbplats och det finns ett mycket begränsat antal platser, så de brukar säljas ut snabbt.