Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Guide till Hög linje New York City

Av alla parker i New York är High Line en av de mest originella: en ny stadsträdgård byggd på en gammal upphöjd järnvägslinje full av grönska, konst och viloplatser - en pärla!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

10 minsta läsning

Guide till Hög linje New York City

Vila på ett av räcken på High Line. | ©Hellotickets

Efter Central Park har High Line blivit den mest besökta parken för turister och New York-bor som vill fly undan betongen och njuta av grönska och den bästa utsikten över staden.

Den har nyligen färdigställts (den ligger på en gammal järnvägslinje som var övergiven tills nyligen) och leder till Hudson Yards, Manhattans trendigaste stadsdel och en av de bästa stadsdelarna i New York som du inte får missa. Om du vill

Längs den två och en halv mil långa rutten kan du njuta av dess unika design, som blandar konst och natur, medan du följer en mycket cool rutt genom Chelsea och in i Meatpacking District från Hudson Yards (eller tvärtom). Är du rädd för att gå vilse? Boka en guidad tur i High Line, Chelsea och Meatpacking.

För mig är den bästa delen utsikten över skyskraporna i Manhattans olika stadsdelar: promenaden är så underhållande att du inte inser hur långt du har gått förrän du ser det på en karta. Detta är den väg som jag rekommenderar för High Line:

1. Börja med den första sträckan: Hudson Yards

Utsikt över Hudson Yards från High Line| ©Hellotickets
Utsikt över Hudson Yards från High Line| ©Hellotickets

Jag föreslår att du börjar ditt besök på 34th Street i Hudson Yards. Innan du går in i High Line-parken kan du dra nytta av det faktum att du befinner dig i Manhattans hippaste och mest framåtsyftande område, fullt av butiker, lyxiga skyskrapor och trendiga restauranger.

Från detta område kommer man till High Line via en ramp, vilket är en fördel för personer i rullstol eller med barnvagn.

Beundra skyskraporna i Hudson Yards

På det som en gång var en trist tågdepå längs Hudsonfloden byggs nu ett modernt bostads- och nöjeskvarter som kallas Hudson Yards, den hippaste delen av Midtown i Big Apple.

Ett område med stor potential som redan har några nyligen öppnade turistattraktioner som observatoriet The Edge, The Vessel, matmarknaden Little Spain och kulturcentret The Shed. Det är verkligen värt ett besök eftersom du kommer att ha en fantastisk tid. Kolla in min guide till Hudson Yards för att se vad du måste se.

Boka en guidad tur på High Line

2. Fortsätt längs The Spur

Att vandra bland skyskrapor| ©Hellotickets
Att vandra bland skyskrapor| ©Hellotickets

Under den här delen av turen går du bland skyskrapor och designbyggnader. Kontrasten mellan byggnadernas olika former, dekorativa element och höjder är slående, även om du i New York ärligt talat alltid känner dig som en myra bland dessa enorma konstruktioner. De som finns vid ingången på 28th Street är fantastiska, så glöm inte att ta några bilder av dem.

Det finns också några mycket vackra skulpturer på den här höjden, till exempel Love & Love-skulpturerna, och på vissa ställen växer vegetationen så frodigt att den invaderar stigen och för ett ögonblick känns det som om du befinner dig mitt i en skog. Men bilsirenerna i bakgrunden påminner dig om att du fortfarande befinner dig i New Yorks High Line Park.

3. Ta en paus för att njuta av gatukonst

Eduardo Kobras verk, Tolerans| ©Hellotickets
Eduardo Kobras verk, Tolerans| ©Hellotickets

Förutom den konst som du kan se längs High Line Park kan du, om du stannar till och går ut vid ingången på 23rd Street, ta en promenad i området för att se en del av den brasilianska konstnären Eduardo Kobras graffiti.

 • Mount Rushmore på Empire Diner-fasaden, en hyllning till konstnärer som Andy Warhol, Frida Hahlo, Keith Haring och Jean-Michel Basquiat.
 • Tolerans, som hyllar Moder Teresa av Calcutta och Gandhi.
 • Vi älskar NY² med Einstein som huvudperson som uttrycker sin kärlek till New York i kvadrat.

Ta ett fototillfälle

Med några fina souvenirfoton i bagaget kan du gå tillbaka till High Line Park för att fortsätta rutten. Lägg inte undan kameran, för lite längre bort längs 21 Street, på vänster sida, finns en mycket märklig skulptur under vars båge du kan ta fler bilder.

4. Promenad genom Chelsea

Utsikt över Chelsea från High Line| ©Hellotickets
Utsikt över Chelsea från High Line| ©Hellotickets

Vi har nått den sista sträckan! Vid 10th Avenue ligger High Line Observation Deck, en läktare där du kan vila en stund och njuta av utsikten innan du går in i ett litet område där de säljer souvenirer från High Line Park och mat (glass, empanadas, tysk currywurst etc.) från små stånd.

Sevärdheterna på Chelsea Market

På denna tredje sträcka av High Line Park föreslår jag att du gör ett nytt stopp på vägen, för vid 10th Avenue och 15th Street ser du en slags bro som förbinder två fastigheter i Chelsea som nu motsvarar Chelsea Market.

Detta är en av New Yorks mest kända matmarknader, som tidigare var Nabiscos kexfabrik - den som uppfann Oreo-kexen! Om du tittar noga är marknadens väggar fulla av hänvisningar till dem. Om du bestämmer dig för att köpa något att äta i det här området kommer du att se att det finns några bord där du kan äta i lugn och ro. I vilket fall som helst ska jag berätta var du kan äta i närheten av High Line senare.

Boka en guidad tur i High Line och Chelsea

5. Slappna av på den sista, lugnare sträckan

Promenera på High Line| ©Hellotickets
Promenera på High Line| ©Hellotickets

Om du fortsätter att gå lite längre längs High Line-parken kan du njuta av ett av mina favoritområden: träbäddsstolarna. Här kan du inte bara koppla av i solen eller i skuggan av ett träd, utan du kan också ta av dig skorna och svalka fötterna i vattnet som rinner ut från spåren, vilket är praktiskt under sommaren - det är som en liten oas mitt på High Line!

Det som är bra med det här området i High Line Park, på den södra sidan av leden, är att det inte är lika trångt som tidigare avsnitt och att det finns gott om skugga, vilket är särskilt välkommet under varma dagar. Nästa sak vi ser på rutten, rakt fram, är hotellet The Standard, vars takbar har en fantastisk utsikt över staden.

Till vänster finns ingången till Gansevoort Street, vilket innebär att promenaden i High Line Park är över - men inte det roliga! Om du gillar modern konst föreslår jag att du går ner för trappan och sedan till Whitney Museum, som är specialiserat på amerikansk 1900-talskonst.

6. Andas kultur i Meatpacking District

Vila längs High Line| ©Hellotickets
Vila längs High Line| ©Hellotickets

Meatpacking District är ett litet område i Greenwich Village som är känt för sina barer, hotell, konstateljéer och sofistikerade butiker. De industriella byggnaderna och kullerstensgatorna påminner fortfarande om det tidiga 1900-talets arbetarklassförflutna, då det var New Yorks största slakteri (därav namnet), och om du tittar noga kan du se en stark kontrast till de avantgardistiska skyskraporna i Hudson Yards.

Det genomgick en svår period på 1980-talet då stadsdelen blev marginaliserad, men det finns inga spår av den tiden kvar och i dag är det en mycket populär plats med en glamorös atmosfär och en alternativ kultur.

Att klättra upp på The Standard-hotellets tak är ett alternativ till andra utsiktsplatser i New York. Det finns ingen entréavgift, men jag rekommenderar att du köper en drink i baren om du vill se horisonten.

Boka en guidad tur i High Line och Meatpacking District

7. Ät som en kung på High Line

Ingång till Chelsea Market| ©Hellotickets
Ingång till Chelsea Market| ©Hellotickets

Ur gastronomisk synvinkel är det få städer i världen som kan skryta med ett så varierat gastronomiskt utbud som New York. Fördelen med att arbeta upp en aptit under ditt besök i High Line Park är att du kan välja mellan ett antal läckra ställen för att ta en bit mat som kommer att lämna en god smak i munnen.

Chelsea Market

Jag rekommenderar ett besök på Chelsea Market, där du kan prova läckra rätter som sushi, tacos, nudlar, pasta och fisk och skaldjur (marknadens specialitet) i snabbmatsstånden. Det finns också avdelningar för vin, kaffe och sötsaker, så om du har en matglad vän kommer han eller hon säkert att bli glad om du tar med dig en god souvenir från New York.

De många matalternativen har gjort denna marknad till ett obligatoriskt stopp för alla matälskare. Om du också är en av dem kan du delta i en matvisning i Highline Park och Greenwich Village och besöka marknaden tillsammans med en lokal expert.

Old Homestead Steakhouse

Bredvid Chelsea Market ligger Old Homestead Steakhouse, ett tempel för nötköttsälskare och en ikon i Meatpacking District som har varit öppet sedan 1868.

Även om det även finns fisk på menyn, är den mest populära rätten som den är så känd för sina biffar. Portionerna är av hög kvalitet, utsökta och ganska generösa, vilket för övrigt återspeglas i priset. Men jag kan försäkra dig att du kommer att gå ut genom dörren nöjd och med ett leende från öra till öra.

Lilla Spanien-marknaden

I Hudson Yards får du inte missa Little Spain Market, ett gastronomiskt ställe som är tillägnat smakerna från det traditionella spanska köket av kocken José Andrés och bröderna Ferrán och Albert Adriá. Här kan du släppa loss din glupskhet och beställa tapas, smörgåsar, cocas, ostar, spanska viner, churros och mycket mer - det bästa av det spanska köket utanför Spanien!

Butikerna och restaurangerna vid Hudson Yards

Kom in i detta moderna köpcentrum för att äta en bit mat och shoppa lite. Det finns gott om restauranger där du kan äta dig mätt, till exempel Shake Shacks berömda varmkorv och hamburgare, Kawis musslor med het sås eller Peach Marts panerade katsu-smörgåsar med fläskkött. Gott!

8. Besök oss när som helst på året, när som helst på dagen

Promenera längs High Line| ©Hellotickets
Promenera längs High Line| ©Hellotickets

High Line Park är öppen året runt, så det är alltid ett bra tillfälle att komma hit och ta en trevlig promenad utomhus i detta område av New York. Eftersom det är en park är det dock sant att landskapet förändras med årstiderna.

Enligt min åsikt är High Parks vegetation som vackrast under New Yorks vår och sommar. Träden är frodigare och solen lyser genom löven, vilket skapar ett vackert ljusspel längs stigen. Stigen är också fylld av färgglada växter och blommor. Allt som allt är detta den bästa tiden för att besöka New Yorks bästa parker.

Under hösten och vintern är dagarna kortare och temperaturen svalare. Vegetationen är glesare och landskapet förändras helt, även om snön ger det en speciell charm. Dessutom finns det alltid nya konstutställningar att se, vilket också är ett incitament för att besöka High Line under de kallare månaderna.

Och den bästa tiden på dagen?

Min rekommendation är att avsätta lite tid på morgonen för att gå längs High Line Park i din egen takt, eftersom banan är smal och det är en mycket populär plats som lätt blir fullsatt (särskilt på kvällar och helger) och på vissa sträckor kan det kännas som om du undviker människor snarare än att gå.

Ett annat alternativ är att besöka High Line-parken sent på eftermiddagen när det börjar bli mörkt. Banan är upplyst från botten till toppen och du kan uppskatta kontrasten mellan den och de omgivande byggnaderna. En mycket intressant sak att göra, särskilt om du är fotoentusiast.

9. Kolla in deras evenemangskalender och besök dem tillsammans med barnen

Promenera bland skyskraporna på High Line| ©Hellotickets
Promenera bland skyskraporna på High Line| ©Hellotickets

Förutom att njuta av naturen, utomhuskonst och en trevlig promenad anordnar High Line Park även astronomiska evenemang, pilates och gratis guidade turer som ges av volontärer. Du kan se aktivitetskalendern och alla nyheter om parken på den officiella webbplatsen för High Line.

Värt att besöka med barn?

Självklart gör de det! De kommer att älska att få tid att leka och det finns särskilda evenemang för de små på High Line.

10. Planera ditt besök: praktisk information

Runt High Line| ©Hellotickets
Runt High Line| ©Hellotickets
 • Start: 34th St (tunnelbana: 34th St - Hudson Yards)
 • Slutstation: Gansevoort St (tunnelbana: 14th St - 8th Ave)
 • Öppettider: Måndag till fredag från 7.00 till 19.00. På helgerna från 10 till 18.00.
 • Pris: Gratis

Var ligger High Line Park?

High Line Park ligger mellan Gansevoort Street och 34th Street. Den två och en halv kilometer långa raka linjen börjar (eller slutar beroende på vilken riktning du tar) i norr nära Hudson Yards. Den går sedan genom Chelsea och slutar slutligen i söder i Meatpacking District intill Whitney Museum.

Det fina med High Line Park är att det längs vägen finns olika ingångar där du kan gå ut och utforska eller återuppta promenaden via hissar och trappor, så du kan utforska området i din egen takt och göra så många stopp som du vill.

Tillgång till High Line

 • Gansevoort St (hiss, offentliga toaletter och trappor)
 • 14th St (hiss och trappor)
 • 16th St (hiss, offentliga toaletter och trappor)
 • 20th St (trappor)
 • 23rd St (hiss och trappor)
 • 26th St (trappor)
 • 28th St (trappor)
 • 30th St (hiss och trappor)
 • 34th St (trappor)

Hur lång tid tar det att genomföra rundturen?

Det tar ungefär en timme att gå längs High Line, men det tar lite längre tid om du stannar för att fotografera, njuta av utsikten, äta ett mellanmål eller vila på någon av bänkarna eller solstolarna.

Men hur uppstod High Line Park?

High Line Park har en historia som går tillbaka till 1930-talet, då stadens West Side brukade köra godståg som försåg New York med kött. Senare, när motorvägen började användas för godstransporter, blev spåren oanvändbara och ogräs började växa upp på dem, vilket gav dem ett försummat utseende.

På 1990-talet fanns det planer på att riva järnvägsspåren för att ge plats för nybyggnation, men en uppmärksam förening i Chelseas grannskap, Friends of the High Line, räddade dem från att rivas för att bevara denna del av Big Apples historia.

Till slut beslutade man att återställa spåren och omvandla dem till en upphöjd stadsträdgård, vars första del invigdes 2009. Den andra och tredje sektionen öppnades 2011 respektive 2014, och The Spur, det senaste tillskottet, öppnade i juni 2019.

Sedan dess har High Line Park firat sitt första decennium och har blivit en av New York-bornas favoritträdgårdar där man kan koppla av från stadens liv och rörelse och njuta av landskapet medan man tar en trevlig promenad eller motionerar.

Boka en guidad tur på High Line