Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Roosevelt Island Spårväg

Det stora okända för massturism: ta en tur med Manhattans linbana för att få en otrolig utsikt över staden.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minsta läsning

Roosevelt Island Spårväg

Utsikt över Roosevelt Island | ©Clay Leconey

Roosevelt Cable Car är inte en av de mest populära turistattraktionerna för resenärer som besöker New York, men den har mycket charm och erbjuder en vacker utsikt över staden. Det är också en mycket ekonomisk resa eftersom du bara behöver ett Metrocard för att åka, samma kort som du använder för att åka buss eller tunnelbana.

1. Varför ta linbanan till Roosevelt Island?

Roosevelt Island linbana| ©Patrick T Kindt
Roosevelt Island linbana| ©Patrick T Kindt

Roosevelt Cable Car är den enda linbana som förbinder Manhattan med Roosevelt Island i New York. Det är en liten, långsträckt ö i East River som en gång i tiden var hemvist för flera sjukhus och ett fängelse, men som nu är ett bostadsområde fyllt av grönområden, lyxbyggnader, idrottsanläggningar och till och med Cornell Universitys campus.

Roosevelt Cable Car ligger i stadsdelen Upper East Side, mycket nära Central Parks sydöstra hörn. Det är en idealisk turistattraktion för att komplettera besöket i denna stadsdel i New York efter att ha besökt några museer och vandrat genom de lyxiga gatorna.

Jag rekommenderar den för

 • Gör ditt besök på Upper East Side komplett.
 • Få nya vyer över Manhattan
 • Lär känna Roosevelt Island
 • Njut av en mycket ekonomisk plan: biljetten är billig och du kan åka med Metrocard.

Varför gillar jag den?

Jag gillar det eftersom det är en mycket lugn plats att gå ut på en promenad för att komma bort från Manhattans liv och rörelse. Roosevelt Island har flera små parker och utsiktsplatser vid vattnet som är perfekta för att ta fina bilder från resan och för att låta barnen leka utomhus en stund om ni reser med familjen.

Boka en rundtur i New York

2. När ska man ta Roosevelt Cable Car?

Utsikt från linbanan på Roosevelt Island| ©Ray SL
Utsikt från linbanan på Roosevelt Island| ©Ray SL

Eftersom linbanan är ett transportmedel som förbinder Roosevelt Island med Manhattan är mitt råd att undvika rusningstid när New York-borna använder den för att pendla till jobbet eller åka hem. Undvik därför att gå upp mellan 7 och 9 på morgonen och mellan 17 och 19 på kvällen.

Varje hytt rymmer cirka 100 personer, så om det är trångt och du inte kan komma nära fönstren kan du inte njuta av utsikten.

Du kan till exempel åka Roosevelt Cable Car vid lunchtid när du åker till Upper East Side. När du väl är ombord stiger kabinen långsamt och du får en vy över staden i fågelperspektiv- bilarna ser ut som miniatyrer!

När linbanan åker vidare följer den Queensboro Bridge och flyger över East River. Bakom bron ser du skyskraporna i Downtown och Brooklyn Bridge i fjärran. Närmare kan du se Chrysler Building och Empire State Building.

Tidtabell för Roosevelt Cable Car

 • Söndag till torsdag öppet från 06.00 till 02.00.
 • Fredagar och lördagar är den öppen från 6.00 till 3.30 på morgonen.

Hur lång är linbaneturen?

Även om Roosevelt Cable Car kan verka långsam tar det i själva verket bara tre minuter och du är på andra sidan på nolltid.

Boka en rundtur i New York

3. Hur tar jag mig ombord på Roosevelt Cable Car?

Roosevelt Island linbana räls| ©Clay Leconey
Roosevelt Island linbana räls| ©Clay Leconey

Om du befinner dig på Manhattan, gå till 59th Street och 2nd Avenue, där ingången ligger.

Linbanan går var 7:e till 15:e minut beroende på tid på dagen, så väntetiden är inte alltför lång.

När du kommer till Roosevelt Island kan du gå av för att ta en promenad runt ön, eller om du vill återvända till Manhattan efter resan måste du gå av ändå, gå genom vändkorsen, betala igen och gå på igen. Denna process är obligatorisk för alla passagerare.

Är det säkert och slutar det?

Ja, detta transportsystem är ett av de säkraste som finns. Oroa dig inte, det är ovanligt att taxin stannar mitt under resan.

Isabels resenärstips

På våren är East River en utmärkt plats att njuta av körsbärsblommorna på Roosevelt Island med New Yorks skyline i bakgrunden.

4. Hur mycket kostar det att åka Roosevelt Cable Car?

På Roosevelt Island Cable Car| ©Dan Gold
På Roosevelt Island Cable Car| ©Dan Gold

Enenkelbiljett för Roosevelt Island Cable Car kostar 2,75 dollar, samma pris som en enkelbiljett för New Yorks tunnelbana.

Om du planerar att använda kollektivtrafiken regelbundet för att ta dig runt i staden rekommenderar jag att du köper MetroCard, ett uppladdningsbart kort som gäller för tunnelbana, bussar och Roosevelt Cable Car.

MetroCard kan laddas upp för:

 • Enstaka resor (betala per resa)
 • Obegränsade resor i 7 dagar
 • Obegränsade resor i en månad

Var och hur får man ett Metrocard?

För att få ett Metrocard måste du gå till vilken tunnelbanestation som helst, där det finns biljettautomater. Om du köper ett Metrocard för första gången ska du välja alternativet "Get a new card" (köp ett nytt kort), vilket kostar 1 dollar. Annars väljer du bara alternativet "Top up your card" (fyll på ditt kort) och anger det saldo du vill ha.

Därefter kan du välja typ av Metrocard: Regular Metrocard och Unlimited Ride. Det sista steget är betalningsmetoden. Du kan köpa Metrocardet med kontanter, bankkort (ATM) eller kreditkort.

Om du vill veta mer om Metrocard kan du läsa allt du behöver veta om Metrocard och hur du får ut det mesta av New Yorks tunnelbana i artikeln New York Subway Guide.

5. Finns det något annat sätt att ta sig till Roosevelt Island?

Vid piren på Roosevelt Island| ©Alex Simpson
Vid piren på Roosevelt Island| ©Alex Simpson

Det är sant. Roosevelt Island kan nås med tunnelbana från både Manhattan och Queens. Tunnelbanestationen heter Roosevelt Island och ligger på linje F.

Du kan också ta NYC Ferry till Astoria i Queens som stannar vid Roosevelt Island. NYC Ferry skapades för att förbättra förbindelserna mellan New Yorks stadsdelar och för att minska trängseln i tunnelbanan. Men det är också ett roligt äventyr för turister. Det är ett billigare alternativ till sightseeingkryssningar och ger dig fortfarande möjlighet att se Manhattans fantastiska skyline.

Om du vill veta mer om detta transportsätt kan du läsa min artikel A Practical Guide to the New York Ferry där jag berättar allt du behöver veta om rutter, tidtabeller, priser och mycket mer.

6. Vad kan du se på Roosevelt Island när du kliver av linbanan?

Promenera på Roosevelt Island| ©Dan Gold
Promenera på Roosevelt Island| ©Dan Gold

Roosevelt Cable Car förbinder Manhattan Island med Roosevelt Island. Som jag nämnde tidigare kan du utnyttja ditt besök på Upper East Side för att besöka Roosevelt Island och komplettera din rundtur i detta område av New York.

Trots sin ringa storlek finns det en del turistattraktioner som är väl värda ett besök, och du kan till och med ta några magnifika panoramavyer över Manhattan med din kamera.

När du väl är där kan du ta en promenad runt ön för att få en ny utsikt över Empire State Building och Chrysler Building samt East River skyline. Du kan också se FN-byggnaden härifrån.

Bredvid linbanestationen finns också en gratis röd buss som kallas Red Bus som går runt ön och har flera hållplatser, så om du inte har så mycket tid att gå runt på ön kan du ta bussen och hoppa på och av när du vill. Du kan kontrollera tidtabeller och hållplatser här.

Du kan följa Red Bus när du är på Roosevelt Island med hjälp av appen NEXT Bus. Du kan köpa den via Apple Store.

Tur på Roosevelt Island från norr till söder

 • På öns norra sida står en liten fyr, Blackwell Island Light, som byggdes 1872 för att visa vägen till New York City Insane Asylum, ett mentalsjukhus på ön.

 • Den enda kvarvarande resterna av den institutionen är Octagon, ett torn som har restaurerats och som nu fungerar som lobby för ett lyxprojekt. Den ligger några minuter söder om fyren.

 • Fortsätt sedan söderut längs den västra stranden och du kommer att se flera utsiktsplatser och parker vid vattnet. Roosevelt Island är tyst och kontrasten mot det livliga Manhattan är slående.

 • I mitten av ön ligger Chapel of the Good Shepherd (543 Main Street), som byggdes 1888 av den episkopala kyrkan. Det restaurerades 1975 och är nu ett gemenskapscenter.

 • Runt kyrkan på Main Street finns flera restauranger, kaféer och några stormarknader där du kan köpa något att äta om du blir hungrig. Det finns också ett bibliotek och ett konstgalleri.

 • I hörnet av Main Street och East Road ligger Blackwell House, en trästuga som anses vara den sjätte äldsta bondgården i New York. Den byggdes 1796 för familjen Blackwell, som ägde ön under lång tid och gav den sitt namn. I dag är det ett litet museum som berättar öns historia genom utställningar, bilder och dokument.

 • Om du fortsätter söderut, efter att ha korsat Queensboro Bridge längst ner, hittar du byggnaderna för Cornell Universitys teknikcampus, som öppnade 2017. Här fanns tidigare ett fängelse (Blackwell's Island Penitentiary) och ett sjukhus (Goldwater Memorial Hospital) som tog hand om kroniskt sjuka.

 • När du går vidare kommer du till en esplanad omgiven av tystnad där öns djurliv strövar fritt. Här kan du ta en bra fotosession av Manhattans skyline. Du kommer att se flera skyskrapor som Chrysler Building, Empire State Building och FN-byggnaden längs East River. Här finns också Roosevelt Island offentliga bad.

 • Nästa stopp är Southpoint Park. Här hittar du en byggnad som kallas Strecker Memorial Laboratory, som en gång användes som bårhus och patologilaboratorium, men som nu används som en underjordisk transformatorstation.

 • I närheten finns ett kattreservat där barnen kan titta in för att träffa de söta små djuren. På Roosevelt Island finns förresten flera lekplatser där barnen kan leka i lugn och ro. En i Main Street-området och en annan i Octagon.

 • Sedan får du se resterna av Smallpox Memorial Hospital, ett center som en gång i tiden tog hand om smittkoppspatienter. Visste du att arkitekten som ritade det var samma arkitekt som byggde den berömda St Patrick's Cathedral? Han hette James Renwick Jr.

 • Slutligen kommer vi till Franklin D. Roosevelt Park, även känd som Four Freedoms State Park. Vid ingången finns en biljettlucka där du kan ge en donation på 5 dollar för att hjälpa till med bevarandet av parken, men det är inte obligatoriskt, du kan komma in gratis.

 • Det är en ganska vacker park med en fantastisk utsikt över Manhattans skyline. Om du tittar österut mot Queens ser du Gantry Plaza Park och Pepsi-skylten- en spektakulär utsikt över ett unikt hörn av New York! Du kommer inte att sluta ta bilder. Parken är öppen onsdag till måndag från 9 till 17.00. Stängt på tisdagar.

 • I slutet av turen kan du ta Red Bus tillbaka till startpunkten och fortsätta utforska New York.

8. Hur tar man sig tillbaka till Manhattan från Roosevelt Island?

Tillbaka på Manhattan| ©Hellotickets
Tillbaka på Manhattan| ©Hellotickets

För att komma tillbaka till Manhattan kan du välja att använda tunnelbanan, färjan eller linbanan igen. Om du tog linbanan till Roosevelt Island är det en bra idé att ta färjan tillbaka för en rolig båttur på New York Citys vatten. Om ni reser med familjen kommer barnen att ha roligt i linbanan och båten - det är en upplevelse som de aldrig kommer att glömma!

NYC Ferry's Astoria-linje stannar vid Roosevelt Island och åker tillbaka söderut mot Midtown Manhattan och Wall Street. Vid ankomsten kan du fortsätta din rundtur i staden genom att besöka Financial District och Ground Zero.

Om du vill veta mer om vad du kan se i denna del av Big Apple får du inte missa min artikel om 10 saker att se och göra vid Ground Zero i New York.