Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Hur man besöker Sixtinska kapellet

Att besöka Sixtinska kapellet under din resa till Rom är ett måste, men trängsel och långa biljettköer kan förstöra upplevelsen. Här är allt du behöver veta för att få ut så mycket som möjligt av besöket.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minsta läsning

Hur man besöker Sixtinska kapellet

Michelangelos fresker i Sixtinska kapellet | Pierre Voisin

Sixtinska kapellet lockar varje år miljontals besökare, pilgrimer, turister och konstälskare. Utan tvekan gör kvaliteten, perfektionen och svårigheten i utarbetandet av de spektakulära freskerna det till ett konstverk värt att beundra. Om du är i Rom bör du förbereda ditt besök så att du får ut det mesta av en av stadens största attraktioner. Observera!

Det mest ekonomiska alternativet

Rome Vatikanen och Sixtinska kapellet Hoppa över biljetter

Utforska Vatikanens konstnärliga juvel och museer utan köer

Boka dina biljetter för att se det bästa av romersk arkitektur och konst. Spara tid och pengar och utforska de underverk som Vatikanstaten har att erbjuda sina besökare, till exempel det imponerande Sixtinska kapellet, i din egen takt med en audioguide.

Om du är i Rom och ännu inte har besökt Vatikanen, eller om du vill göra det igen men utan att behöva stå i köer och vänta, är detta det perfekta alternativet. Denna fullständiga biljett ger dig tillgång till Sixtinska kapellet, Vatikanmuseerna och S:t Rafaels rum. Du kommer att kunna ta så mycket tid som du vill för att besöka vart och ett av dessa utrymmen och du kommer att ha en ljudguide för att lära dig i detalj om deras historia.

Rekommenderas om... du vill besöka Roms ikoniska attraktioner utan att oroa dig för långa köer och väntetid på grund av stora folkmassor av besökare.


Få billigare biljetter och skippa kön-biljetter.

Romerska Colosseum| ©Ruben Ramirez
Romerska Colosseum| ©Ruben Ramirez

Även om du gillar att improvisera under dina resor uppmuntrar jag dig att planera ditt besök och boka dina biljetter till Sixtinska kapellet i förväg: om du bokar dina biljetter i god tid och online kan du hoppa över köerna, som kan vara kilometerlånga.

Tänk på att kapaciteten numera är ganska begränsad, grupperna för guidade turer är också mindre och att hitta biljetter eller guidade turer för den dag och tid som passar dig bäst kommer att vara mycket lättare om du bokar i förväg. Du kan också jämföra priser, scheman och priser online och till och med få gratis av bokning om du har några oförutsedda omständigheter under din resa.

Andra alternativ för att spara pengar på ditt besök till Sixtinska kapellet

Sixtinska kapellet är utan tvekan en av de största attraktionerna i staden Rom, men det är Colosseum också. Och jag tror inte att du skulle vilja lämna den eviga staden utan att besöka någon av dessa två viktiga attraktioner, så det finns ett alternativ för dig att köpa en kombinerad biljett till Colosseum och Vatikanen och spara tid och pengar på båda besöken.

Du kommer att kunna hoppa över köerna vid båda monumenten och du kommer att åtföljas av en guide hela tiden, som kommer att förklara de viktigaste sakerna du inte bör missa på varje plats.

Boka dina biljetter till Vatikanen och Colosseum

Biljettpriser till Sixtinska kapellet

Att följa säkerhetsåtgärderna| ©Gabriella Clare Marino
Att följa säkerhetsåtgärderna| ©Gabriella Clare Marino

Biljetter till Sixtinska kapellet och Vatikanmuseerna kan köpas i biljettkassan (vilket jag inte rekommenderar, eftersom du kan stöta på ändlösa köer) eller online, i förväg på webbplatser som Hellotickets, för att säkra ditt inträde.

Beräknade priser är:

 • Vuxna: 36 € (ordinarie) och 45 € (med audioguide)
 • Barn från 6 till 17 år: 21€ (ordinarie) och 31€ (med audioguide)
 • Studenter: 25 € (ordinarie) och 32 € (med audioguide)
 • Barn under 6 år: gratis
 • Funktionshindrade besökare (74 %) + vårdare: gratis

Följ med på en guidad tur för att få en bra förståelse för allt du ser

Vatikanmuseernas innergård| ©HarshLight
Vatikanmuseernas innergård| ©HarshLight

Som alla konstverk med självaktning är Sixtinska kapellet bäst att se och uppskatta tillsammans med en expertguide. Förutom att följa med dig genom de enorma korridorerna och ge dig en guidad tur i Vatikanmuseerna, kommer han eller hon att förklara vad du kommer att se i Sixtinska kapellet och varför det har blivit ett av de mest uppskattade verken i konsthistorien i världen.

Du kommer att använda din tid mycket bättre och du vet var du ska titta för att inte gå vilse bland så många detaljer. Hur svårt det var att tillverka, historien bakom skapandet och betydelsen av djupet, färgerna och perspektivet i verket är bara några av de kommentarer som kommer att ge dig fantastiska minnen från ditt besök i Sixtinska kapellet.

Du kan också ta tillfället i akt att ställa alla frågor du har till guiden, frågor om kuriosa som du vill avslöja och rekommendationer för att fortsätta njuta av ditt besök i Vatikanen.

Boka dina biljetter till Sixtinska kapellet

Hur du undviker folkmassor under ditt besök

Sixtinska kapellet fullt av turister| ©Nick Gray
Sixtinska kapellet fullt av turister| ©Nick Gray

Om det är något som kan förstöra ditt besök i Sixtinska kapellet så är det det stora antalet besökare som kan samlas där inne. Lyckligtvis är tillgången och kapaciteten nu mer begränsad, vilket gör att du kan njuta av dess skönhet med större sinnesro (och naturligtvis i total säkerhet).

Ändå är det alltid bäst att undvika mitten av dagen och försöka komma in tidigt på morgonen om du är morgonpigg eller sent på eftermiddagen, när många internationella turister redan tänker på middagen. Tänk på att helger och helgdagar tenderar att vara mer välbesökta, så om du är i Rom i flera dagar bör du försöka besöka Sixtinska kapellet under veckan.

Ett av de bästa sätten att få ut så mycket som möjligt av besöket i Sixtinska kapellet är att delta i en guidad premiumtur som äger rum tidigt på morgonen, innan Sixtinska kapellet öppnar sina dörrar för allmänheten. Du betalar lite mer än för de vanliga guidade turerna, men lugnet och tystnaden när du promenerar genom Vatikanmuseerna vid denna tid på dagen är en upplevelse som du bara får en gång i livet.

Boka dina biljetter till Sixtinska kapellet tidigt på morgonen

Besökstider för Sixtinska kapellet

Detalj av sidan på Sixtinska kapellet| ©Juan de Dios Santander Vela
Detalj av sidan på Sixtinska kapellet| ©Juan de Dios Santander Vela
 • Sixtinska kapellet är öppet varje dag kl. 8.30.
 • Från måndag till torsdag är det öppet till kl. 18.30 på kvällen (även om det sista tillträdet endast är tillåtet till kl. 16.30).
 • På fredagar och lördagar är öppettiderna längre, då det är öppet till kl. 22.30 (sista ingången för dagen är kl. 20.30).

När stänger Sixtinska kapellet?

Även om Sixtinska kapellet är öppet alla dagar i veckan, tänk på att det kan förekomma religiösa högtider under året som begränsar tillgången till kapellet under vissa timmar eller vissa dagar. Dessutom finns det vissa viktiga datum i kalendern då kapellet förblir stängt. Vänligen observera:

 • Påskdagen
 • S:t Petersdagen (29 juni)
 • Juldagen (25 december)
 • 26 december**(Sankt Stefans dag**)

Boka dina biljetter till Sixtinska kapellet

Var försiktig med din kamera

Skapelsen av människan| ©pululante
Skapelsen av människan| ©pululante

Även om du får ta foton utan blixt i nästan alla gallerier i Vatikanmuseerna, är det inte tillåtet att ta foton i Sixtinska kapellet. Tänk på att det finns säkerhetspersonal som kontrollerar att besökare inte tar bilder**(med eller utan** blixt) eftersom huvudprioriteten är att bevara känsligheten hos Michelangelos fresker i Sixtinska kapellet.

Ärligt talat rekommenderar jag dig inte att hålla ögonen på din kamera eller att springa iväg från vakternas blickar för att ta bilder. Platsens storslagenhet förtjänar din fulla uppmärksamhet och du hittar tusentals högkvalitativa foton på internet som gör att du kan ha en souvenir av kapellet eller se dess detaljer när du behöver.

Boka din guidade rundtur i Vatikanen

Vad behöver jag tänka på när jag besöker Sixtinska kapellet?

Klä dig lämpligt för att besöka platser för tillbedjan.| ©Anna Church
Klä dig lämpligt för att besöka platser för tillbedjan.| ©Anna Church

Sixtinska kapellet är, som namnet antyder, ett religiöst kapell och betraktas därför som en gudstjänstlokal. För att få tillträde måste du följa gällande klädregler (axlar, knän och urringningar måste alltid vara täckta under besöket).

Om du är i Rom under sommaren och värmen hindrar dig från att bära långärmat rekommenderar jag att du tar med en halsduk, foulard eller sweatshirt som gör att du kan täcka axlarna - kom ihåg att det inte är lika varmt inne i Vatikanmuseerna som på gatan, så oroa dig inte för de höga temperaturerna i staden.

Förutom korrekt klädsel måste du också vara tyst under din tid i kapellet och, som nämnts ovan, fotografering är inte tillåten. I denna guide full av tips för att besöka Vatikanen ger jag dig några intressanta rekommendationer.

Vad kommer jag att få se i Sixtinska kapellet?

Njut av dess vackra dekorationer| ©Richard Mortel
Njut av dess vackra dekorationer| ©Richard Mortel

Det första som fångar din uppmärksamhet är att Sixtinska kapellet är ett stort rum med öppen planlösning, 40 meter långt och 13 meter brett. Längs väggarna, men framför allt i det spektakulära valvet, kan du beskåda mer än 300 olika figurer som representeras av olika fresker som kommer att lämna dig med öppen mun.

Freskerna föreställer olika berättelser ur Gamla testamentet, men den bild som utan tvekan fångar alla blickar är den som föreställer skapelsen och den yttersta domen. Det bästa sättet att uppskatta alla detaljer är att försöka röra sig runt i rummet och betrakta verken från kapellets olika vinklar.

Bildernas färg, realism, proportioner och perspektiv, liksom den dynamik de förmedlar, kommer att fängsla dig från första stund. Det finns flera bänkar runt kapellet, men det är inte tillåtet att använda dem för att undvika trängsel. Ta så mycket tid du kan för att uppskatta detta unika konstverk.

Boka dina biljetter till Sixtinska kapellet

Hur mycket tid behöver jag för att se Sixtinska kapellet?

Detalj av taket i Sixtinska kapellet| ©pululante
Detalj av taket i Sixtinska kapellet| ©pululante

Om du följer med en grupp på en guidad tur har du ca 15-30 minuter på dig att vandra runt i lugn och ro, och det är tillräckligt med tid för att ta in höjdpunkterna i verken. Du kan tillbringa timmar i Sixtinska kapellet, inte på grund av dess storlek - det är ett relativt litet rum jämfört med andra gallerier i Vatikanmuseerna - men detaljrikedomen i freskerna är imponerande.

Om du har köpt biljetter till Vatikanmuseerna och besöker dem egen hand kan du kanske stanna till lite längre, men tänk på att antalet sittplatser i kapellet är begränsat så efter ca 30 minuter (beroende på hur många som befinner sig där) kan du bli ombedd av säkerhetspersonalen att gå vidare till nästa rum.

Du bör veta att även om du besöker kapellet med en guidad tur kommer du inte att kunna få instruktioner från guiden under ditt besök, eftersom det är obligatoriskt att vara tyst, så innan du går in kommer du att få veta vilka detaljer som är värda att uppmärksamma mer för att få ut det mesta av ditt besök.

Boka din guidade rundtur i Vatikanen

Vad kan jag se efter att ha besökt Sixtinska kapellet?

Besök kupolen i Peterskyrkan| ©Clay Banks
Besök kupolen i Peterskyrkan| ©Clay Banks

Du bör definitivt avsluta ditt besök i Sixtinska kapellet med att besöka huvudgallerierna i Vatikanmuseerna. För att komma hit måste du antingen köpa en biljett till Vatikanmuseerna eller följa med på en guidad tur. Gör det mesta av investeringen och njut av konsten i huvudrummen, t.ex. Rafael-rummen, kartgalleriet eller det imponerande statygalleriet och bysthallen.

Dessutom finns det ett gregorianskt egyptiskt och etruskiskt museum om du är intresserad av denna period i konsthistorien. På din väg genom museerna kommer du också att kunna se den berömda spiraltrappan som välkomnar dig till platsen, samt ett anlagd torg där du hittar en liten kiosk med bord där du kan ta en drink utomhus och ladda batterierna före eller efter ditt besök.

När du ändå är i Vatikanstaten får du inte missa Peterskyrkan och den spektakulära klättringen upp till Peterskupolen för att få den bästa utsikten över Rom. Om du vill ha mer kan du läsa min artikel om vad du kan se och göra i Vatikanen för att se till att du inte missar ett hörn av denna speciella plats i Rom.

Boka dina biljetter till Sixtinska kapellet

Vanliga frågor

 • Vad kostar biljetterna till Sixtinska kapellet?

  Biljetter till Sixtinska kapellet kostar ca 36 €.

 • Vilka öppettider har Sixtinska kapellet?

  Sixtinska kapellet är öppet måndag till torsdag kl. 8.30-18.30 och fredag och lördag kl. 8.30-10.30.